PDA

Pokaż pełną wersje : Newbie przeprowadzka z Carlin do AB :)

Newbie
02-05-2004, 21:01
Witam! Jako,że jestem nowy zarówno na forum jak i w Tibii (pierwsza postać dopiero co wyszła z Rooka) więc prszę o parę porad:
Juz po parunastu minutach grania, Carlin przestało mi się podobać - na moich oczach doszło do 2 mordów low-leveli (jeden przy świątyni a drugi przy depo), dość powszechne bywają hasła w stylu 'xx k or u ill die' więc postanowiłem się wyprowadzić :)
W oko wpadło mi Ab'dendriel, które na forum ma opinię miasta dość spokojnego i dobrego dla newbie.
Dlatego postanowiłem spytać o kilka kwestii (owszem, niektóre były omawiane ale dość ogólnikowo)
Aha - gram na Valorii :)
Dla lepszej nawigacji będą punkciki co po kolei robię :)

1 - cały dobytek pakuję o w depo i wysyłam do AD
2 - wychodzę z miasta i korzystając z mapki zmierzam do AD - tutaj pierwsze pytanie - Co można napotkać na drodze oprócz ew. PK? Z tego co wyczytałem łazi tam parę niedźwiadków i nic więcej?
A może nie iść samemu tylko poczekać na kumpla z Rooka? -wiem, że dwóch low-levelowców to nic strasznego ale w kupie zawsze raźniej :)
3 - załóżmy, że bezpiecznie dchodzę do AD.
4 - wchodzę do miasta i idę do teleportu w środku labiryntu - skąd wziąc maczetę? Można kupić normalnie w sklepie?
W ten sposób jak mnniemam dotarłem do kresu wyczerpującej podroży?
Jeżeli pominąłem jakies ważne punkty albo coś przekręciłem to proszę o korektę.
Dzięki :)

marred
02-05-2004, 21:56
No ladnie, napisales, jak na nick :P. Uzupelnie tylko, ze jesli mamy pacca, to nie cackamy sie z przeprowadzka, tylko od razu z wyroczni w strefie dla pacc idziemy do Ab. I jeszcze jedno. Raczej nie uzywa sie skrotu AD, tylko Ab.

A machete mozna kupic u niektorych NPC, albo znalezc w orku spearmenie.

Majen
02-05-2004, 22:19
W czasie podróży możesz spotkać conajwyżej Amazonki, Valkirie, Gobliny, Beary, Orc, Orc Spearmany(wypadam machete), Orc wariory, Waspy, Rabbit, Dear, Bear, Wolf, ogólnie słabe stworki, ale możesz spotkać zlurowanie/zsummonowane a z tymi już gorzej.

pawcis
02-05-2004, 23:33
EEEEEEEETAM!!
Jak bedziesz szedl "drogą" to na nic nienapotkasz (raczej). Chyba ze zabladzisz ale nieboj sie i nieoddalaj od swego miejca. Wredy spojrz na mapke na www.tibia.pl (www.tibia.pl) i idz dalej.
Maczete chyba sprzedaje jakis npc ale jak nie to portzycz od kogos.
Ja mieszkam w ab na eterni i mysle ze dochodzi tam do wielkiej ilosci mordow ale za to jest duzo wody do lowienia ryb a to duzy plus.

Fallorian Thennars
03-05-2004, 08:09
Hmm... Ab to według mnie nie jest ciekawe miasto. Ale za to ma najlepsze expowisko dla lowlvl (zapewne mam napisać jak tam sie idze?)
No więc: od kowala idziesz na południe, będzie drabina w góre i schody w dół. Idziesz w dół. Później idziesz na północ, Po lewej u elfa kupujesz klucz za 50gp i otwierasz nim drzwi. I klepiesz Trolle ;) .

Toony Knight
03-05-2004, 08:58
Znowu carlin na valorii nie jest złe chociaż troche tłoczno jest ;)

Po drodze do ab nie spotkasz nic chyba że:

a ) pojdziesz zbytnio na dół - amazonki i valkirie
b) pojdziesz troche do góry - gobliny
c) pojdziesz całkiem do góry i trafisz na wejście do zamku to orki wariory, speramy, zwykle, eff i obok wasp

(wiem ze to już było napisane - ale ja dopisałem gdzie co ^^ ) ;p

A w Ab to głównie trolle, potem niedaleko do kopalń w kazo.

Ja tam raczej pk nie spotkałem ale kumple tak ;p

kagan
03-05-2004, 10:52
Oryginalnie dodany przez Fallorian Thennars
Hmm... Ab to według mnie nie jest ciekawe miasto. Ale za to ma najlepsze expowisko dla lowlvl (zapewne mam napisać jak tam sie idze?)
No więc: od kowala idziesz na południe, będzie drabina w góre i schody w dół. Idziesz w dół. Później idziesz na północ, Po lewej u elfa kupujesz klucz za 50gp i otwierasz nim drzwi. I klepiesz Trolle ;) .

No nie a co ci się niepodoba w kochanym Ab? :)
Jest ładnie i zielono (czylo można ise swojsko poczuć :) )
Na północy jest też całkiem ładne expowisko z ghoulami itp. (jak nikogo niema to można ładnie poexpic nawet, i zarobić)
Jak również w Ab są elfy, i ogólnie ładnie tam :)
(i niemożna się tam dostać odrazu z rooku, dzięki czemu niebęda tam mieszkać zupełne newbie tylko tacy co wiedzą przynajmniej jak się gra na mainie)

Michaas
03-05-2004, 11:11
Droga z Carlin do AB (i z powrotem) jest z pewnością najbezpieczniejszą drogą pomiędzy 2 miastami w Tibii. Jeżeli będziesz trzymał się drogi, to spotkasz najwyżej jelenie lub króliki, ewentualnie niedźwiedzie. Też gram na Valorii, jeśli masz jakieś pytania, to odezwij się w Tibii. Pozdrawiam.

Newbie
03-05-2004, 14:50
Dziekuję za wszystkie odpowiedzi!
Przeprowadzka minęla bezproblemowo - nie wyyłałem parcela tylko zostawiłem wszystko w depo w Carlin (do którego mam zamiar wrócić za parę leveli :) ) biorac ze sobą tylko 100 gp i niezbędik skauta (lina, lopatka, pochodnia i jedzenie).
Po drodze (faktycznie bardzo protej) miałem spotknie jedynie z Valkirią której po prostu uciekłem :)
W Ab znalazłem maczetę leżącą sobie gdzieś na ziemi :)
Po przejsciu labiryntu udałem się na Trolle (dzięki za info nt. dojścia względem kowala :) ) i teraz kiedy pisz tego posta mój rycek bawi się stojąc między dwoma na full defie i nabijając skille :) (full def, żeby im krzywdy nie zrobić :) - dagger do treningu został w Carlin)
To miasteczko zaczyna mi się podobać (pomijając, że to zad_upie :))
Jeszcze raz dzięki :)

Slajt
03-05-2004, 22:43
Jak będziesz szedl równiutko drogą to nie natkniesz sie na nic !!! Na nic !!! Słychać mnie ? Możesz eventualnie wpaść na jakąś amazonke (żadkie przypadki) A jeżeli chodzi o orki to tem mósiał by być zrulowany kawalek drogi zeby sie natknąć beara nie będzie na 100%, a żeby wpaść na gobliny to bys mósiał nieźle odejść od drogi (na północ).

Dr. Omader
03-05-2004, 23:20
Oryginalnie dodany przez Slajt
Jak będziesz szedl równiutko drogą to nie natkniesz sie na nic !!! Na nic !!! Słychać mnie ? Możesz eventualnie wpaść na jakąś amazonke (żadkie przypadki) A jeżeli chodzi o orki to tem mósiał by być zrulowany kawalek drogi zeby sie natknąć beara nie będzie na 100%, a żeby wpaść na gobliny to bys mósiał nieźle odejść od drogi (na północ).

Na #$@ piszesz jak koles napisal ze juz doszedl bezproblemowo??? Pierwsze ostrzezenie! Drugiego nie bedzie....

@Topic: no to spox ze ci sie udalo.
Musze ci pogratulowac jednego: tak banalnym tematem udalo ci sie mnie zainteresowac piszac w ciekawy sposob. Sam jestem zdziwiony jak to Ci sie udalo, ale Gratz. 8)