zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Związki frazeologiczne HELP

Cangure
06-10-2005, 19:27
Szukałem w googleach szukałem w dużo innych wyszukiwarkach ale nie znalazłem a potrzebuje.
Kto mi wyjaśni takie związki frazeologiczne:
Syn marnotrawny
Miłosierny samarytanin
Lata chude i tłuste
Manna z nieba
FAST !

Pani K.
06-10-2005, 19:29
Słownik. Fak i znowu ten limit znaków.

dap-galothij
06-10-2005, 19:30
Jest w googlu, bo też to miałem na zadanie z polaka
Manna z nieba-> nieoczekiwany, niezasłużony zysk

Sprawdzałeś na www.onet.pl ?

Bia!y
06-10-2005, 19:30
To źle szukałeś
Rusze dupe i zanjdź, jak widać jesteś w pierwszej gimnazjum i pewnie pani od polskiego zadała Wam wyjaśnić te frazeologizmy. O nie, nikt tu nie będzie za Ciebie odrabiał prac domowych.

Rendarn
06-10-2005, 19:31

Dlaczego niezasłużony ? Izraelici nie zasłużyli na manne ?

Cangure
06-10-2005, 19:34

Sprawdzałęm dzięki za nawet ten jeden

Słownik
Słownika frazeologicznego nie mam
To źle szukałeś
Rusze dupe i zanjdź, jak widać jesteś w pierwszej gimnazjum i pewnie pani od polskiego zadała Wam wyjaśnić te frazeologozimy. O nie, nikt tu nie będzie za Ciebie odrabiał prac domowych.
Nie mówie żeby za mnie prace domowe odrabiać, po prostu mówie że szukałem ale nie znalazłem i chcę pomocy !

Shein Silvershadow
06-10-2005, 20:05
Coś wy mocno z materiałem w pierwszej gimnazjum jesteście opóźnieni, ja to miałem dwa tygodnie temu;p A te związki frazeologiczne powinny wynikać z treści przypowieści zawartych w podręczniku, poszukaj dokładnie;)

Galarion
06-10-2005, 20:16
To one nie sa powszechnie znane :(? Sa to oczywiscie frazeologizmy biblijne :P.

Lap linka, jest tu kilka(use teh powah of g00gle): http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3699/idc/12/

Badzo
06-10-2005, 20:36
Coś wy mocno z materiałem w pierwszej gimnazjum jesteście opóźnieni, ja to miałem dwa tygodnie temu;p A te związki frazeologiczne powinny wynikać z treści przypowieści zawartych w podręczniku, poszukaj dokładnie;)

hehe, ja w ogole nie mialem..

Cyxell
06-10-2005, 20:51
@Up
Chyba raczej kazde 1 gimnazja maja pierwszy temat jako Biblie..

Btw.Jutro mam z tego sprawdzian ;d

Rabanbar
06-10-2005, 21:00
Dobry pomysł! Może otworzymy temat w którym mądzy userowie beda odrabiac zadania słabym userom! Geniusz!

Thomas
06-10-2005, 21:05
www.slowniki.onet.pl

dap-galothij
06-10-2005, 21:10
@Shein: Ja też to miałęm 2 tygodnie temu:)
@Red: Mówiłem z pamięci, ale zdaje się tak pisało. A zasłużyli? Czy była ona jedynie narzędziem żeby ich uratować?

Tasior
06-10-2005, 22:10
Słownika frazeologicznego nie mam

A w bibliotece siedzi i straszy straszny potwór najstraszniejszy ze wszystkich strachów i ci nie chce dać słownika, nie? ;<

PS. Spisz jutro od kolegów pod klasą :P

hoomik
06-10-2005, 22:39
Imo wszyscy zasluzyliscie na ostrzezenia. Sami najezdzacie na innych za powtarzanie po innych i spam, a dokladnie to wlasnie zaprezentowaliscie. Nie wyjasniacie mu tych zwiazkow = STFU
http://i22.photobucket.com/albums/b347/hoomik/noob.jpg
--
Syn marnotrawny - chodzi o to, ze w Biblii byla przypowiesc o kolesiu, ktory wzial swoja czesc majatku rodzinnego i poszedl w ****u. Przepil to i przepuscil na dziwki, a kiedy nie mial juz grosza przy duszy i nie mial co zrec, wrocil do domu. I to sie nazywa "synem marnotrawnym" - powrot do korzeni po jakims niewypale. Przykladem moze byc Kalu Uche i jego bodajze (pol?)roczny wypad do Bordeaux (a potem powrot do Wisly)
Miłosierny samarytanin - bezinteresowna pomoc(?). Mniej wiecej o to chodzi.
Lata chude i tłuste - lata chude = czas niespecjalnie dobry. Lata tluste = czas, w ktorym ci sie powodzi, czas sukcesow, etc.
Manna z nieba - a to juz chyba bylo wyjasniane wyzej.