Pokaż pełną wersje : Krotka krytyka sposobu moderowania
Tak mnie zastanawia po jakiego grzyba jest to forum? Zamieszczam w dziale INNE temat z zapytaniem o mozliwosc "przekierowania" portu kienta tibii. Mam problem i szukam kogos kto pomoze mi go rozwiazac, normalna rzecz by sie zdawalo. A moj temat zostaje zamkniety z belkotliwa adnotacja :
"Temat skasowany przez $corcerer
Powód: Zdekompiluj, zmień co trzeba i skompiluj ponownie. Ale i tak nie zadziała."
Przeciez to jest debilizm!!! To ma byc uzyteczne forum, na ktorym ludzie wymieniaja opinie i dziela sie doswiadczeniami, a nie bajzel w ktorym sie zamyka tematy podajac jako powod "Nudne". Proponuje aby moderatorzy zaczeli bardzej zastanawiac sie nad tym ktore tematy kwalifikuja sie do zamkniecia a ktore nie.
A to moja osobista notka do $corcerer... jak nie wiesz to napisz ze nie wiesz ewentualnie nie pisz nic ale nie belkocz "Zdekompiluj, zmień co trzeba i skompiluj ponownie. Ale i tak nie zadziała " Naczytales sie o programach do deasemblerowania i sadzisz ze umiesz cos zrobic z takim kodem? "Zmien co trzeba"? A probowales kiedykolwiek zrobic cos takiego, znalezc ta konkretna "linijke" ktora cie interesuje? Jak nie to nie zabieraj glosu i nie staraj sie pokazac ze cos umiesz.
I jeszcze jedno zeby nie bylo ze moj poprzedni post lamal regulamin. Pytalem sie o mozliowsc "przekierowania" a nie ingerencji w kod programu ktora to ingerencja jest niezgodna z licencja tibii, co zaleca szanowny moderator $corcerer.
Baron Kaldrick
09-10-2005, 20:40
Zauważ, że od momentu, w którym CIPowie zablokowali możliwość zmiany IP oraz portu docelowego servera, każda zmiana tychże jest ingerencją w działanie klienta. Co oznacza, że twój post jednak BYŁ niezgodny z regulaminem.
No ale czy nie istnieje inne oprogramowanie ktore pozwala przekierowywac porty poza kodem zrodlowym? Bo w takim wypadku nie lame zadnej licencji,prawda?.
Vanhelsen
09-10-2005, 21:12
Sprawa jest bardzo prosta... Tibia chodzi pod port 7171, servery są tak ustawione, by odbierały dane z tego portu... jeżeli zmienisz port na np: 1337 i zaczniesz się logowac, to server oleje dane, ponieważ nie chce mu się obsługiwać tego portu... kapujesz? nawet jak pogrzebiesz w kodzie źrudłowim KLIENTA to nic nie da.... to jest chyba jasne jak słońce... musisz się pogodzić z tym, że w kafejce ów port jest zablokowany...
P.S.
Jak się nie mule, $cor nie skasował tematu ponieważ łąmał regulamin a dla tego, że ludzie pisali, iż nie da rady z tym nic zrobić a ty trwałeś przy swoim...
Baron Kaldrick
09-10-2005, 21:14
@plastus
Owszem, istnieje takie oprogramowanie. Ale znowu rozbijamy się o kwestie legalności - bo w świetle tego,co pisze CIP-Soft ono również jest nielegalne. I zapewne to, do czego potrzebujesz zmiany portu docelowego, też mija się z legalnością... Prawda?
" I zapewne to, do czego potrzebujesz zmiany portu docelowego, też mija się z legalnością... Prawda?"
Coz...az tak dobrze nie jestem oblatany w sprawie licencji itp...jesli wszyscy mowice ze nie wolno to jakos sie z tym pogodze:).
"Jak się nie mule, $cor nie skasował tematu ponieważ łąmał regulamin a dla tego, że ludzie pisali, iż nie da rady z tym nic zrobić a ty trwałeś przy swoim..."
Ja dopiero dzis moglem pierwszy raz spojzec na ten temat, i zobaczylem ze skasowany...moze rzeczywisce przesadzilem z reakcja. Przepraszam.
$corcerer
10-10-2005, 00:17
Przeciez to jest debilizm!! Punk(t) widzenia zależy od punktu siedzenia :>
To ma byc uzyteczne forum, na ktorym ludzie wymieniaja opinie i dziela sie doswiadczeniami, a nie bajzel w ktorym sie zamyka tematy podajac jako powod "Nudne".
Napisałem w powodzie co powinieneś zrobić - może mamy cię prowadzić za rączkę? ściągasz deassemblera z tad, potem deassemblujesz klikajac odpowiednio opcje (blablabla) idzesz do adresu tego i tego, zmieniasz to i tamto, (blablabla) (...)? Przepraszam Cię bardzo, to jest forum o Tibii a nie o programowaniu, tym bardziej że przerabianie takich progów jest nielegalne...
Proponuje aby moderatorzy zaczeli bardzej zastanawiac sie nad tym ktore tematy kwalifikuja sie do zamkniecia a ktore nie.
Proponuje żeby użytkownicy zaczęli myśleć. I szukać, najlepiej używając forumowej funkcji szukaj i google. No i przydałoby się też żebyście chociaż raz przeczytali mauala/tibia rules. I znów pomyśleli, a dopiero potem pisali temat na forum.
A to moja osobista notka do $corcerer... jak nie wiesz to napisz ze nie wiesz ewentualnie nie pisz nic ale nie belkocz "Zdekompiluj, zmień co trzeba i skompiluj ponownie. Ale i tak nie zadziała "
A teraz mój głęcszy bełkot:
Wiesz co to znaczy zdekompilować, czyli wiesz też, że nie ma innej drogi ingerencji w kod programu jak właśnie dekompilacja. Ta część raczej bełkotem dla ciebie być nie może. Nie rozumiem co niezrozumiałego jest w słowach "zmień co trzeba" - przecież skoro możesz odnaleźć się w assemblerze, to znaczy że będziesz też wiedział czego szuać i jak to zmienić. "Skompiluj ponownie" też raczej bełkotem nie jest (patrz wyżej). A skoro posiadasz taką wiedzę, że grzebanie w assemblerze to dla ciebie pestka, to powinienes dobrze wiedzieć dlaczego taka operacja jest bezsensowna. Jeśli jednak nie wiesz, to już wyjaśniam.
Serwer Tibii nasłuC***e połączeń na porcie 7171. Reszta portów albo jest pozamykana, albo jest firewall'owana, tak czy inaczej, nie jest osiągalna dla zwykłego śmiertelnika. Dlatego wspaniałym pomysłem jest dobijanie się do jakiegokolwiek portu, który jest nieosiągalny, nie ma co :)
A probowales kiedykolwiek zrobic cos takiego, znalezc ta konkretna "linijke" ktora cie interesuje? Jak nie to nie zabieraj glosu i nie staraj sie pokazac ze cos umiesz.
Heh, po prostu stwierdziłem że nawet jak to zrobisz, to nic nie zyskasz - patrz wyżej.
I jeszcze jedno zeby nie bylo ze moj poprzedni post lamal regulamin. Pytalem sie o mozliowsc "przekierowania" a nie ingerencji w kod programu ktora to ingerencja jest niezgodna z licencja tibii, co zaleca szanowny moderator $corcerer.
Sorry Winnetou, ale jakiekolwiek przekierowanie klienta na inny port oprócz tego które jest ustalone w protokole sieciowym Tibii jest niemożliwebz użycia dodatkowych progsów/ingerencji w kod klienta. No chyba że mówimy o routingu na maskaradzie, ale to inna bajak - gdybyś mógł to zrobić nie było by całej zabawy.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.