zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Harry Potter

Main Vegeta
09-05-2004, 17:16
Nie wiem czy już o tym była mowa ale uważam że warto znać waszą opinię na temat Harrego :] . Sam czytałem wszystkie książki dotychczas wydane i mi sie baaardzo podoba. Chciałbym wiedzieć czy Wam sie podoba i proszę uzasadniać dlaczego!!

Karol ll
09-05-2004, 17:27
Sam założyłem podobny temat - Harry Potter - Zakon Feniksa. Wg. mnie HP są fajne, jednakże można się doszukać wielu błędów.

L..i..S..e..K
09-05-2004, 17:29
Książki nie czytałem ale grałem w Harrego i oglądałem film. Pewnie że to nie to samo co ksiązki Harrego ale i tak mi się podobały ze względu na Fabułę. Polecam najpierw ogladnąć film , potem zagrac a na koniec przeczytać książkę.

PS
Ale to takie dziecinne :baby:. ;)

sulik
09-05-2004, 17:42
Sam przeczytałem wszystkie książki i obejrzałęm filmy i nawet HP mi sie podobał. A wiecej, że po polsku Harry Potter to Harry Garncarz ? :)

P.S. : Książki z HP to jedyne książki które do ostatniej strony z pasją i napięciem czytałem.

Main Vegeta
09-05-2004, 18:00
Dokladnie tak! A ta Rowling to jakas genuiszka!! Potter to znaczy garncarz a także szperacz :) Dumbledore to chrabąszcz ;) Ja polecam najpierw przeczytać ksążki bo możez zilustrować wszystko w swojej wyobraźni a dopiero puzniej porównać to z wizją pana Spilberga czy innych :))

Ithelios
09-05-2004, 18:35
Więc tak.Harrego Pottera czytałem i musze powiedzieć że nie jest to prawdziwe fantasy.Ot-taka bajka dla dzieci na siłę próbująca udawać ten gatunek.Cholernie go profanuje i dlatego wzbudziła u mnie więcej irytacji niż zachwytu.

Litawor
09-05-2004, 19:21
Książki HP nie są nadzwyczajne, pod tym względem zgadzam się z przedmówcą. Nie można ich porównać do Władcy Pierścieni. Ale czyta się je szybko i przyjemnie. Z kolei filmy były beznadziejne, a o polskich lektorach już nie wspominam. Gra komputerowa przeznaczona dla dzieci poniżej lat 8, które nie czytały książki. Denerwująca jest też cała reszta tych gadżetów.

Matheous
09-05-2004, 19:38
Ano HP to taka ksiazka-zabieracz czasu...Tak jak te wszystkie tasiemce z TV-glupie jak cholera a sie to oglada:)
Mi tam HP sie podoba ale mam do tego stosunek jak do tyuch tasiemcow-zadnych glkebszych tresci tylko ogladasz i niewiadomo kiedy caly swiat znika:) Do czasu keidy sie odcinek skonczy/skonczysz czytac(nie to co Wiedzmin, jak go przeczytalem to mialem duuzo do przemyslenia..)...
Z koelgami wymyslilismy tlumaczenia do kilku postaci z Pottera:
Harry Potter-Hirek Garncarz(Hirek-spolszczenie Harrego:)
Hermiona Granger-Hermiona Gnojownik:PPPPPPP(Ranger to cos w rodzaju Wojownik, albo lowca ale Glowca brzmi gorzej:))
Dumbledore to znaczy 'trzmiel' a nie chrabaszcz...
'Profesorze Trzmiel!' 'Slucham, Garncarz?' 'A Gnojownik mnie pociagnela za wlosy!!!'
:]

she_devil
09-05-2004, 21:57
Ksiazki sa spoko, ale polanski zrobil duzo literowek
Np w 1 czesci zamiast miotla bylo napisane mojtla :)

Vanhelsen
09-05-2004, 23:10
Hp to jest jedyna z niewielu książek które przeczytałem do końca :D

Najlepsze jest to, że mam babka, zanim wiedziałą co to jest HP i zanim był słynny w polsce chciała mi kupic tą książke bo "opowiada o biednej sieroćie". teraz (podrodze zaczeła słuchać znienawidzonego przezemnie radia Ma.ryja) i teraz zamiast kupić mi kolejnego HP to wcześniejsze (1,2,3 i 4) wyrzuciła i słuch ponich zaginoł ;(.

Bigvirus
12-05-2004, 12:35
Ble ja tak nie lubie tej ksiarzki ja nie wiem co wy wogle w niej widzicie..................

Mathayus
12-05-2004, 19:39
hahah ja czytalem 4 czesci pottera i pewnie przeczytam 5 jak mi ktos pozyczy ale osobiscie nie najlepsza jest to ksaizka choc sie szybko czyta poczytajcie sapka to jest pisarz

Ginawo
12-05-2004, 21:27
HP to spoks ksiazki :) czytalem z pare razy i za kazdym razem wydaje sie ciekawsza..
Jednak filmy i gry to klapa i tyle X( Mogli by zrobic to lepiej. Jednak ksiazka ijest spoks i niema poownania co do filmow i gier o HP

Starkey
13-05-2004, 18:45
Oryginalnie dodany przez L..i..S..e..K
...Polecam najpierw ogladnąć film , potem zagrac a na koniec przeczytać książkę.

Nie zgodzę się z Tobą Lisek. IMHO Szczerze odradzam oglądanie filmu, a jeżeli komuś bardzo zależy, to niech najpierw przeczyta książkę.

A teraz moja opinia nt. Harrego Pottera:
- łatwo i przyjemnie się czyta :)
- liniowa :(
-zbyt dużo gadżetów(czyt. syficznych bubli) związanych z książkami i filmem X(
- tragiczne ekranizacje X(

Hegemmon
13-05-2004, 21:10
hmm kiedyś czytałem o fenomenie Pottera
wielu ludzi go uwielbia bo wykorzystuje kilka ciekawych chwytów:
- główny bohater to sierota, przed rozpoczęciem akcjii książki był zupełnie normalny za wyjątkiem klku dziwnych epizodów( ale takie każdy z nas ma co tylko działą na + tego faktu) dzieci łatwo mogą się z nim utożsamić i wyobrażać sobie, że sami są "Potterami"
- Świat fantasy( jak ktoś napisał UP to nie jest takie prawdziwe fantasy ale nic nie powinno siętrzymać stereotypu jeśli książka ma zachwycać) jesy we ~współczesności~ukryty za sprawą czarów itd. może to skłonić do myśli o tym, że teoretycznie i w naszym życiu taki świat istnieje a my o nim nie wiemy bo jest zwyczajnie ukryty.
- Bohater to "newbi" ( ujełem to tak żeby tibijczycy mogli zrozumieć :P ) więc to co "extra" podawane jest nam jak na dłoni od bohaterów drugoplanowych. daje więc nam to złudę odkrywania i nauki.
- akcja.... wiadomo jaka jest w HP a co można nazwać akcją w naszym normalnym życiu. To jest akuat atut wszystkich książek a w szczególności fantasy i s-f.
- Ksążka jest nienagannie napisana. Te powtórzenia z pierwszych rozdziałów i zaczynanie w tym samym momencie to też ciekawy chwyt. Czytelnik czytając to( w częściach drugiej i wyższych ofcours :P ) potwierdza to z tym co ma w pamięci co bardzo podbudowuje ( nie mylcie tutaj czegoś takiego jak np oglądanie tego samego filmu dwa razy :P) podobną rzecz spotykamy w "Grze Endera" i "Cieniu Endera" niemal ta sama akcja przedstawiona z perspektywy różnych osób ale nie jest to minusem bo wątki się ze sobą wiążą ale nie są opisane tak samo.
- Duża czcionka bo to dla małych dzieci ale dzięki neij czyta się znacznie szybciej.
- Słownik na końcu. Informacje zebrane z książki i przdstawione w formie słownika sprawiają wrażenie prawdziwszych :P

Ja osobiście czytałem HP od I do IV i czekam aż mi się V nawinie pod ręce ale nnie śpiszy mi się. Ogólnie mi się podobała bo troszeczkę pokolorowala szarą rzeczywistość :)
Co do kilku błędów to pamiętam kilka i kilka uchyień. Strasznie pojechali Rowlling za to że czarodzieje śmigająna miotłach ( to już niemodne itp tak mówili ) jest też bardzo nieszkodliwy błąd rzeczowy. między peronami 9 i 10 na stacji w której znajduje się przejście na peron między tymi peronami ( istnieje ona na prawdę za wyjąkiem przejścia) nie ma kolumn. Są tylko ławki a kolumny są między 8 i 9 oraz 10 i 11 :P
Części są bardzo krótkie ( za wyjątkiem IV i V tam autorka się trochę zrechabilitowała) ja bez pośpiechu przeczytałem I w niecałe 3 dni ( 1 dzień to dostałem knige o godzinie 20 :P ) a niejeden fan IV przeczytał przez noc ( paranoja)

@L..i..S..e..K
zwariowałeś? książkę czyta się najpierw. to priorytet. Film już jest skalany wizją autora i podkładem głosów :P
Gra jest zbyt luźno związana z fabułą książki ( Harry nie biega po szkole i nie zbiera fasolek :P )

Ksiazki sa spoko, ale polanski zrobil duzo literowek
Np w 1 czesci zamiast miotla bylo napisane mojtla

pewnie czytałeś pierwsze wydania :P poprawki idą tam szybko biorąc pod uwagę ilość czytelników.

ale i tak wolę Tibię a do czytania to mam znaczie lepsze lektury :baby:

Mleczyk
13-05-2004, 21:33
HP jest fajny, też przeczytałem wszystkie książki, niedługo biore sie za ZF. jest jeden mankament ksiązek Rowling - wolno się "rozkrecają" a ja chce napieprzanki!!!! :D

pozdrawiam

kotomaniak
13-05-2004, 21:39
Hp ogulenie bardzo fajny, czytałem wszystkie części chyba po dwa razy. Lubie książki z tej serii i czekam z niecierpliwością na następny tom.

@Mleczyk A u mnie (w opowiadanku) nawalanki nie lubiłeś co? ;)

Lord Alek
15-05-2004, 22:37
heh!
Ja Harrego Pottera czytałem od 1 do 5 części 4 razy 8) ;) .
Ale opowiadanie o kolonizacji Tibii Kotomaniaka bardziej mi sie podoba :))

Real Finuko
16-05-2004, 22:36
Ja to jestem typowym potteromaniakiem:P
Każdy to przeczytałem po kilka razy, na przykład pierwszą cześć gdzieś ze 7 8)
Nie moge się doczekać, kiedy wyjdzie następny tom :]
Zgadnijcie , co robie jak mam szlaban na TIbie :D

Kesaro the Necromancer
17-05-2004, 09:40
Mi się HP ogólnei podoba czytałem wile razy kilka częsci.

Sir_alex
17-05-2004, 14:35
Mi sie harry nie podoba ale to chyba dla tego ze nie czytalem chociaz nie wiem bo koledzy czytali i im sie tez nie podoba ale mam kuzyna i jemy sie tak ten harry podoba ze normalnie chyba ma manie harrego. KOlo ba duuuuuuuuzo zabawek z harrego czaserm sie nawet za niego przebiera nawet w szkole sie na niego mowi harry (ma 12 lat)

Cadonis
19-05-2004, 13:06
HP jest fajny ale ja wolę Tolkiena :]

Mleczyk
19-05-2004, 15:54
@kotomaniak

poczytaj Sapkowskiego to zrozumiesz o co mi chodzi z nawalanką :D

pozdro.

a ZF zapowiada się ciekawie...

ReM
20-05-2004, 18:17
moim zdaniem harry potter ejst to najlepsza ksiązka :D jest 1 z wszystkiego... :D po prostu nei wiem jak to wyrazic jest .... noo .... NAJ... 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o

Slajt
20-05-2004, 18:47
HP jest spox, przeczytałem każdą częś chyba po 10 razy (z tym, że Zakon F. przeczytałem zanim wyszła polska wersja), ale chyba wolę Władcę pierścienia (też wszystkie części przeczytałem ale razem tylko 2 razy).

kagan
20-05-2004, 21:40
A ja... nie czytałem , nie czytam i niebęde czytać tych książek.

Oczywiście można powiedzieć że niemoge wyraźić swojej opini skoro nieczytałem lub inaczej, niemoge wiedzieć czy mi się podoba jeśli nie sprobowałem.
Ale ta kśiążka odrzuca mnie na kilometr... lubie sobie czytać fantastyke i czytam głównie fantastyke (nielicząc lektur) ale Harry jest dla zmnie zbyt "cukierkowy" , dziecinny itp.
Troche nawet mnie dziwi że ta książka ma tak wielkie hordy fanów, może ktoś jeszcze napisze czemu mu się to podoba(już pare osób pisało wiem ale chce więcej :P )...? (ale prosze sensowne uzasadnienie nie coś w stylu "bo to jest poprostu super...")

Resthin
22-05-2004, 22:25
jak dotad przeczytalem wszystkie oprucz 5 czesci, na poczatku bardzo mi sie podobala ,ale wkoncu doszlem do wniosku ze to bajka dla dzieci i dla osoby w moim wieku(15lat) nie przystaje czytac takich ksiazek lepiej wziasc sie za cos ambitniejszego ( Dragon Lance Mniam 8) ..)tolkiena tez przeczytalem ale wydawal mi sie dosc nudny ,albo moze akurat mi sie taka nudna wersja trafila ,bo wiem ze tak sie zdaza

Hais
25-05-2004, 18:18
Oryginalnie dodany przez Karol ll
Sam założyłem podobny temat - Harry Potter - Zakon Feniksa. Wg. mnie HP są fajne, jednakże można się doszukać wielu błędów.

To wymień kilka z nich.....!

Przeczytałem tylko pierwszą część HP i sądze, że jest spoko. Za bardzo to nie chce mi sie czytać książek, chodze do kina :D

Sorcerer Maciek
25-05-2004, 23:10
Czytałem różne książki (Sapkowskiego, Tolkiena - nie tylko Lord of the Rings) ale żadnej nie czytałem tyle razy co Pottera. Nie wiem dlaczego, ale wciąga ta książka że hej. I wszyscy których znam i którzy czytali tą książke mówili, że jest bardzo ciekawa. A ci co gadają że dziecinne - założe sie że 90% z nich nie czytało Pottera.
NIE OCENIAJCIE książki na podstawie filmu czy gry, ani tych zabawek i gadżetów.

By$iu
05-06-2004, 13:52
Mysle ze "Harry Potter" jest dobra ksiazka :blazen:

Digzy
08-06-2004, 18:13
HP jest spoko, przeczytalem wszystkie czesci ze 4 razy oprocz ZF, ktorego raz narazie lyknelem :)

@Offtopic

Moze ktos podac linka do tego opowiadania Kotomaniaka, skoro muwicie, ze napiepszanka? :P

Matheous
08-06-2004, 18:24
@Digzy-wejdz w TWORCZOSC, jakos zauwazysz;)(Opowiadanie o kolonizacji Tibii)

Co do HP-on jest rzeczywiscie dziecinny i cukierkowy... Tylko po prostu no on tam cos takiego ma...Ze sie chce go czytac;) Mysle ze to to, co mowil Hege(nie chce mi sie cytowac jego postu:)... Np Wiedzmin podoba mi sie DUZO bardziej od HP, ale chocbym nie wiem jak sie uparl, to nie przeczytam w 1 dzien Krwi Elfow....Jakos tak...A HP toi bez problewmu w 1 dzien przeczytam pierwsze 3 czesci...I nie chodzi o to, ze HP jest krotsze czy cos takiego, ale sie je duzo szybciej czyta i jakos...Sie nie chce przerwac:P HP to dobra xiazka do trenowania szybkeigo czytania;)

Draco
08-06-2004, 19:11
Staaary poczytaj se wiedźmina. To jest dopiero odjazd. Harry nie jest zły- przeczytałem 1,2,3,4 tom tak samo jak władca pierścieni, ale Geralt po prostu wymiata! :2handed: :king:

Rankor
08-06-2004, 20:13
Harry Potter- ksiazka ciekawa, lecz czasami sie wydaje ze jest po prostu do d...(tak do tej czarnej dziury), moim zdaniem przez to ze za duzo gadzetow robia jak wyjdzie jakas dobra ksiazka to musi wyjsc film, gra,ksiazki opowiadajace o dodatkowych szczegolach i oczywiscie gadzety czyli figurki przedmioty a nawet ubrania. HP jes dobra ksiazka lecz poczatek jest zawsze nudna czasem ciezko doczytac do momentu w ktorym cala historia zaczyna sie rozkrecac. Jednak HP pozostanie jedna z ksiazek na topie(przynajmniej tak mysle)

TO jest tylko i wylacznie moje zdanie wiec nie bede zwracal uwagi jesli komus sie moja opinia nie podoba.

Kel
08-06-2004, 22:21
hmmmmmmmmm
co tu pisac wszystko juz napisane dlatego powiem tyle ze hp jest spox ale lotr lepszy
:]

Sir_alex
09-06-2004, 15:34
JA NIE NAWIDZE HARREGO CZYTALEM I NIE WLAZI WE MNIE NIE NAWIDZE!!!!!!!!!

to jest moja opinia na temat harrego:D

dziekuje

Vemlekos
09-06-2004, 15:46
sapek rox tylko troche bad sie kończy :P

Walokon14
14-06-2004, 10:59
harry potter powstal dzieki tibi :) :rolleyes: a osobiscie nie lubie czytac ksiazek o poterze.

Hegemmon
14-06-2004, 12:35
Oryginalnie dodany przez Walokon14
harry potter powstal dzieki tibi :) :rolleyes: a osobiscie nie lubie czytac ksiazek o poterze.

rotlf.. chciałeś po prostu nabić posta czy na prawdę jesteś taki dziwny? ( napisał bym głupi ale to nie ładnie)

Kpt. Meszkoni
16-06-2004, 22:07
No cóż. Wprawdzie nie czytałem żadnej częśći Harrego Potera [... niektórzy mogą sobie pomyśleć, że jestem Mugolem :P]. Ale widziałem kilka filmów i z tego co zobaczyłem to jest całkiem nieźle. Przygoda i akcja, a do tego wątek tajemniczośći i najróżniejsza magia - polecam.

Pozdrawiam.

Saphiron
16-06-2004, 22:22
SPOX TEMAT ALE JA MAM DUZE ZMARTWIENIE GDYBY CO TO NA GG MOJE PLZ :)

Krobra
19-06-2004, 16:56
No to ja mam za soba wszystkie czesci i jestem z tego zadowolona.Ale najgorsze jest to ze nowe czesci dochodza do Polski z opuznieniem i jak skonce czytac ostatnia "dotarłą" do naszego kraju czesc to nie moge wytrzymac by przeczytac dalsza....a tu trzeba czekac ROK!!!Chyba ze ktos woli wersje angierlska
Ogulnie Hp jest za*******. :))

Hegemmon
19-06-2004, 17:01
film/ gra może i rok ale nie książka. Ta ostatnia część powstawała chyba 2 albo 3 lata nie pamiętam.

JołAsia
20-06-2004, 14:25
Ja lubie HP jest fajny i ogólnie lubie czytać książeczki :D Za to mój pojechany ksiądz ostatnio stwierdził, że książki o HP to fałszywe proroctwa w stylu "czarnej bibli" psujące naszą psychike i nakłaniające nas to uprawiania magi (dziwne, że nie seksu:D). Wogóle to wiecie, że jak się czyta HP to się przestaje chodzić do Kościoła i wierzyć w Boga tylko się wyznaje magie? Hahaha :D tak tak to wszystko słowa mojego księdza. Oczywiście moja klasa go wyśmiała i mamy w planie na koniec roku zamiast kwiatów kupić mu HP :D No dobtra ide się modlić do mojego nowego Boga- pana Pottera :D pozdro