Pokaż pełną wersje : Dokładna historia shackowania Raul'a.
Thimburd II
16-10-2005, 04:05
[edited by MayGyver]
uzytkownik "Thimburd" zostal odbanowany
osoby nieslusznie zbanowane przez Raula proszone sa o PW do dowolnego moderatora
ban zostanie usuniety
Zwykły sobotni wieczór... No, raczej noc. Około godz. 1. Wszedłem na tibia.pl, aby zobaczyć info o pewnym potworze. Moim oczom pojawia się nowy news. Sprzed kilku minut. Czytam...
http://img133.imageshack.us/img133/3838/post39jy.png
Raul pisze, że forum było zainfekowane przez trojana i żeby ściągnąć specjalny program, który usunie wirusa.
http://img137.imageshack.us/img137/5184/post25gp.png
Ja, lekko zszokowany, ściam plik. Na początku, link był zły. Napisałem o tym w temacie. Jednak po 2 min. "Raul" naprawił link i można było ściągać. Ściągnąłem. Uruchomiłem i... Nagle, moim oczom pokazuje się urocze okienko avast!'a, że znaleziono wirusa. Zdziwiony, wirusa usunąłem, mysląc, że to ten trojan z forum szaleje. Uruchomiłem plik od Raula ponownie i... Znowu. Nagle olśnienie... TAK! Raul został shackowany. Jego konto przejął jakiś haker. Myślałem też, że może Raul jest po kilku kielichach, ale jednak człowiek taki nie mógłby napisać w miarę ładnego newsa, a ten wyglądał ładnie i wiarygodnie. Natychmiast, napisałem posta o takiej treści:
http://img145.imageshack.us/img145/2268/post4xq.png
Po minucie, zauważyłem, że posta nie ma, a w skrzynce mam nową wiadomość...
Oto ona:
http://img146.imageshack.us/img146/2052/post41mf.png
http://img218.imageshack.us/img218/4024/post56jv.png
Dzięki... Ban. Na 30 dni. Za to, że chciałem uratować 10000 kont polskich graczy od shackowania przez jakiegos hakera? No, ale przecież ten Haker o to nie dba. Mu chodzi tylko o tysiące przejętych itemków i charów. Każdy by tak zrobił-każdy tak robi. Tylko że tego linka dał "moderator", do tego w news'ie i wiele osób się na to nabierze
W między czasie siedziałem na IRCu. Na początku zostałem wyśmiany i uciszony przez kilku tam obecnych (m.in. Zagłada :P) Ale po pewnym czasie, uwierzyli mi. Zagłada napisał newsa i skasował newsa Raula.
http://img295.imageshack.us/img295/5646/post70qu.png
http://img296.imageshack.us/img296/6389/post83fj.png
Raul jednak szybko skasował newsa Zagłady. To jak walka ze samym sobą. Tutaj potrzebny jest Administrator....
Do tego jeszcze:
http://img407.imageshack.us/img407/5474/post106xp.png
http://img411.imageshack.us/img411/960/post114ia.png
Super.
Miałem nadzieję, że Administrator mnie odbanuje później jak wszystko się uspokuje...
Po pewnym czasie:
http://img414.imageshack.us/img414/879/post122gu.png
http://img405.imageshack.us/img405/3302/post133ac.png
Dzięki Zagłąda. Ciekawe tylko, że ciagle wszystko wygladalo tak, jakbym mial bana (nie moglem pisac postow, ogladac profili i takie tam).
http://img404.imageshack.us/img404/2166/post141wp.png
Wyciąg z mojego konta mailowego ;) :
http://img422.imageshack.us/img422/1849/post175pq.png
Kilka ssów z IRC'a:
Druga część przekonywania. Przy pierwszej dostałem kicka :P
http://img419.imageshack.us/img419/6944/post191bs.png
Gadamy jak zamęczyć hakera
http://img425.imageshack.us/img425/6363/post189ad.png
Hehehe
http://img349.imageshack.us/img349/1323/post168pm.png
Raul wlepił kilka banów dla innych 'buntowników'. Podobno było to 13 banów. Według MayGyver'a byli to: wrnaa, Raiderek, Skrzat, patrikozzz, Sir Patologia, ja, !!!David!!!, $acro$, >>Plusdron<<, Antihrist II, Memento Mori, Radovan, Deythwen. Bany zostały zdjęte w południe. Adminów ciągle nie było. Powinni się zmieniać, żeby przynajmniej 1 był online. :)
Ciekawa sytuacja... Głupio się zachowałem, pisząc posta o keyloggerze "Raula". Nie pomyślałem, że może mi wlepić bana. Ale poświęcenie dla forum - to jest ważne. :)
To by było narazie tyle. Jeśli pojawią się nowe fakty dopiszę.
Pozdrawiam,
Thimburd
<edit>
Poprawiłem tekst dodając nowe info, poprawiając jakieś tam błędy i 'odfrajerając' (pisząc to, była późna noc, a ostatnio mało śpię).
"Super uzytkownik dla ~Thima? :)
Chwała takim użytkownikom!
Hail Thimburd! :p
Chyba nalezy ci sie jakas specjalna ranga albo cos takiego, wkoncu ochroniłes konta połowie ludzi na tym forum ;)
Jestem za !!! :) Naprawde postapiles slusznie i wogole wiec nalezy ci sie tytul " Ocalacz :p "
(btw. narazie nie ma adminow i dalsze zmienianie i poprawianie tego tematu to troszke vaselina smierdzi)
Jestem za !!!!!
I ja :).......
@down pisalem recznie :< ten cytat
Koronowany rycek
16-10-2005, 08:48
UP@
JA tez jestem za abys w koncu nauczył sie sprawnie dawac quote..
Th~@
No Gratz:P
A banna masz i tak sexy bo na 90 dni?;d;d;d
Yarpen Zigrin
16-10-2005, 09:39
No shakowali modka to jest afera ale jak hakują normalnych użytkowników to Ci mogą się nawet tłumaczyć i tak dostają bana... Ale nieważne dobrze że miałem ciężki dzień to spałem
Ten temat będzie istniał do zakonczenia sprawy z tym hackiem. Raul został zbanowany!(oczywiście tymczasowo)
Gromnjir
16-10-2005, 10:31
Gratz ladnych screenow, ale to nie ty, tylko Sir Patologia pierwszy ostrzegl o calym zajsciu.
Błee.. jak mnie hakneli kiedys [nazwy konta nie podam...] to nikt nie zauważył. Mr Hacker zamieścił lynk do keyloggera ale nie dano mi się wytłumaczyć...
SuperUster dla Thimburda, now !
Co jak co, ale ladnie sie zachowal :) Jazda byla w nocy! :P
Krzesław
16-10-2005, 11:38
Hehe... Można by założyc grupę detektywów, wietrzących większe afery i inne intrygi na forum;)
Gratuluję Thimburd!
Thimburd - nasz bohater :P
Facet, odwaliłeś kawał dobrej roboty, należy Ci się jakaś nagroda lub coś w tym stylu. Rispekt
MayGyver
16-10-2005, 12:07
wszystkie bany dane przez raula w czasie jego shakowania zostaly zdjete
gdyby ktos nadal byl zbanowany proszony o PW do moderatora
BeinFester
16-10-2005, 12:17
współczuje, chyba przez 3/4 nocy nie spałeś albo w ogóle nie spałeś.......
miałeś opieprz od sta.... ekhm... sponsorów??
Shanhaevel
16-10-2005, 13:33
/me bije brawo Thimowi.
Stary, bądź co bądź uratowałeś nasze forum. :D
Jestem ZA daniem rangi Thimburdowi!
Ta afera trafi do kroniki naszego forum. :)
Randall Sullivan
16-10-2005, 13:46
Hail Hail Hail !!!
Kawał dobrej roboty :D Naszczescie nie wpadłem na pomysł zeby wtedy wejsc na forum :) ale i tak skanuje :P
Lance'Dean
16-10-2005, 14:12
No jazda była :P. Gratz za piękne zachowanie Thim :). A jka głupi instalowałem pluginy do Morrowinda -.-'.
/me bije brawo Thimowi.
Stary, bądź co bądź uratowałeś nasze forum. :D
Jestem ZA daniem rangi Thimburdowi!
Ta afera trafi do kroniki naszego forum. :)
A ty go na poczatku kicknales...;)
oh! Ach! Uh! nasz bohater!
Moda mu plx
pffffffff....
Byłem przy tym! Widziałem to i czułem na własnej skórze! Będe miał co wnukom opowiadać.. Thim jako jedyny zareagował i powinien zostać za to nagrodzony.
Po heroicznej walce (kilku godzinnej zreszta) Thimburd zwany dalej wybawca uratowal forum przed calkowita zaglada....
Stary... moze jeszcze ci mamy medal kupic?
Thimburd
16-10-2005, 14:26
Huh, bez przesady. Poprostu miałem szczęście, że akurat wtedy wszedłem na tibia.pl, a zachowałem się poprostu tak jak uważam za słuszne :)
@Nekromanta
No, rozumiem dlaczego mnie kicknął: Na IRCa wchodzi gosc, wrzeszczy, że moderator shackowany, w newsie keylogger, tysiace graczy straci konta - kazdy by go wzial za wariata :P
No, ale jazda była niezła :)
I dzięki MayGyver za odbanowanie. :)
@1post:P
Powinienes zostac detektywem
Ja proponuje aby link to tego topicu trafił do news'a "Raul".
Gz Thimburdowi. Dobrze, że tak zareogowałeś, prznajmniej uratowałeś TROCHĘ osób przed zagładą. Gz. Współczucia dla prawdziwego Raula ...
Gromnjir
16-10-2005, 15:19
Thim jako jedyny zareagował i powinien zostać za to nagrodzony.
I tu jestes w bledzie. Na Ircu - moze tak,za co gratz, ale ja wraz z kilkoma innymi uzytkownikami o tym pisalismy na forum, jescze przed nim. Tyle, ze Raul zaraz kasowal posty podwazajace wiarygodnosc jego tematu.
@down,down
posty byly kasowane wiec zalozylem temat w owionie, z nadzieja ze tam nie zajrzy, gdzie przetrwal do dzis ;p
a z reszta... who cares? teraz to nie ma zadnego znaczenia, wazne ze wszystko zostalo wyjasnione.
Shanhaevel
16-10-2005, 15:24
A ty go na poczatku kicknales...
Eeeeee, e? Nie przypominam sobie?
Thimburd
16-10-2005, 15:24
@Gromnjir (http://member.php?u=21728)
Na forum, po napisaniu posta i dostaniu bana przez godzinę się nie odzywałem. Starałem się dotrzeć do jakiegoś admina i zawiadomić jak największą liczbę osób o tym. Potem dopiero zrobiłem konto Thimburd II i napisałem ten raport. A zanim napisałem posta, nikt nie napisał, że jest to zainfekowane, chyba, że Raul dawał bany i kasował z prędkością światła.
Racja, ty napisałeś sporo o tym, ale zaraz po mnie, bo Raul już dał sobie spokój z banowaniem i dlatego nie dostałeś bana :)
Ale nie kłóćmy się, kto był pierwszy. Ważne, że zareagowaliśmy!
A ja se wszystko przespalem :3
Mnie zawsze najlepsza zabawa omija TT
edit:
bym zapomnial...
Dzie-ku-je-my!
I sadze, ze taka drobna nagroda, jak wlasny status (np hacker killer) sie nalezy :3
..::QRAS::..
16-10-2005, 16:49
ty moj bohaterze xDDD
Myślę że nie ma się czym specjalnie podniecać. Mówię o tłumie z tego topicu którzy chcą gloryfikować Thimburda. Zrobił poprostu co trzeba, myślę że inni userzy zrobili by na jego miejscu to samo. Należy mu podziękować ale bez przesady, pomników budować nie będziemy.
Thimburd
16-10-2005, 17:45
@up
Nareszcie :)
Pomników nie chce, medali nie chce, jakiś statusów nie chce, pozycją mod'a nie pogardzę :P (będę się oczywiście starał o to jak będzie nabór, tak jak to było ostatnio).
Nie chcę być jakimś tam bohaterem. Poprostu, niech to będzie zwykły ruch użytkownika forum. Pewnie każdy, kto długi czas spędza tutaj zrobiłby to samo...
Thimburd OUR HERO!!!!!!!!!!!!
Vote for Thimburd
Thimburd for president
xDDDDDd
Arthus Drag'Tail
16-10-2005, 18:08
Thimburd Na Prezydenta!! :)
Thim osobiscie nic do Ciebie nie mam tylko nie uwazaj sie za jakiegoś bohatera niewiadomo jakiego
... Miales szczescie bo pierwszy to zaraportowałeś, i teraz banda idiotów mało Ci laski z tego powodu nie zrobi...
"poswiecenie sie dla forum wazna sprawa" - zaj*** poswiecenie....
tylko dlatego ze to bylo w nocy , byles pierwszy, kazdy by to mogl zrobic...
Pozdro~
heeh ale polewa z ludzi którzy Ciebie wyśmiewali nawet nie chcieli tego sprawdzi bo oni wiedzieli lepiej.gratulacje dobrej decyzjii:P
Thimburd II
16-10-2005, 18:45
Thim osobiscie nic do Ciebie nie mam tylko nie uwazaj sie za jakiegoś bohatera niewiadomo jakiego
... Miales szczescie bo pierwszy to zaraportowałeś, i teraz banda idiotów mało Ci laski z tego powodu nie zrobi...
"poswiecenie sie dla forum wazna sprawa" - zaj*** poswiecenie....
tylko dlatego ze to bylo w nocy , byles pierwszy, kazdy by to mogl zrobic...
Pozdro~
Ja sie za bohatera nie uwarzam. Tekst pisałem w nocy, po ponad 20 godzinach więc ze 3 zdania są dzikie. Poprostu założyłem temat, żeby ludzie wiedzieli dokładnie co się stało, a nie po to, żeby teraz słuchać tekstów "bohater nasz!!!", "dajcie mu status!!!", "dajcie mu moda!!!". Czy to ja piszę te teksty? Nie.
Wiem, i mówiłem to, że miałem farta wchodząc tam akurat o tej godzinie i, że każdy mógł zrobić to samo - ok.
I jak już mówiłem, ten temat jest w celach informacyjnych - i NIE JESTEM ŻADNYM BOHATEREM!!!
Pozdrawiam,
Thimburd
PS lol, przez przypadek napisałem posta drugim kontem :P Sorry.
@down
A to niby czemu???
SimonEKO
16-10-2005, 18:45
to sie powinno nazywac: "Historia schakowania Thimburd'a" a nie Raul'a...
Gufat III
16-10-2005, 19:07
Śmieszą mnie reakcje niektórych osób. Zrobił co trzeba było, a jak słysze "modka mu" albo "status djcie mu" to nie wiem czy sie śmiać czy płakać. Zrobił co trzeba było, za co mu chwała, ale to był przypadek, właśnie on był wtedy na forum i to on właśnie wtedy to zrobił. To samo mógł zrobić każdy z nas.
zaje'bisci wszyscsy jestescie co on takiego zrobil zeby mu cos dac porobil kilka screenow?
jak dla mnie ta historia to jest jeden (a i nawet więcej :evul: ) morał dla potomnych:
1. nikt nie jest bezpieczny przed hackerami
2. nie trzeba, a nawet nie wolno wierzyć, we wszystko co jest gdzieś napisane
3. nim się w coś uwierzy i czyjąś pomoc przyjmie, zawsze lepiej jest samemu sprawdzić i zobaczyć, czy sobie samemu nie da rady (tak tak.. najpierw własny skan.. a jeśli się coś ściąga to też warto to sprawdzić niekiedy - a na pewno jeśli ma rozszerzenia typu 'exe' i nie jest się świadomym co się ściąga.. czyli nie tak jak np. grafikę, którą się widzi, której się szukało, lecz coś podane przez innego - nie instaluje się masy rzeczy od tak na kompie, to chyba oczywiste ;))
4. nie siedzi się po nocy w necie na forum tylko zgodnie z wolą natury idzie się kimnąć (gdyby przeznaczone komuś było po nocy żyć, to by się nietoperzem urodził XD)
pamiętać trzeba, że nie bierze się wszystkiego co pod nos podtykają, a zbytnia ufność nie popłaca ;)
@Thimburd
jak ktoś wlazł w pokrzywę, to teraz inni się cieszą, że zostali w porę uprzedzeni o zagrożeniu, co nie ;)
teraz jesteś ich bożyszczem... wodzu prowadź :D
będą cię chwalić po wszeczasy za to, że nie wleźli tępo w zasadzkę, szczególnie ci, którzy ślepo idą za tłumem :P (uratowałeś forum przed setką topików ‘mAM TrOjAna, POmOcy’, bądź dumny ;))
d. Taube
TheNatoorat
16-10-2005, 19:22
Zrobił? Że co?
Napisał, że konto Raula zostało shakowane. Znając dziesiątki tysięcy tibijskich istnień, które uratował, i tak ściągneliby plik. Nie wiem, czy to aż takie osiągnięcie, ale nie zrozumcie mnie źle - przeciwko osobie Thimburda nic nie mam. Nie zrobił chyba nic takiego, by zasłużyć sobie na dożywotnią rentę?
Dwimenor
16-10-2005, 19:23
A może damy Thimburd'owi bana za zakładanie drugiego konta i wtedy wszyscy będą zadowoleni??
To oczywiście dowcip.
Thimburd zrobił to co powinien. Nie zabiega o nagrody, nie zabiega o przywileje. To raczej publika chciałaby żeby go nagrodzić. I stąd ten image "bohatera"
Jak dobrze powiedziała Taube:
"nikt nie jest bezpieczny przed hackerami"
TheNatoorat
16-10-2005, 19:27
Thimburd zrobił to co powinien. Nie zabiega o nagrody, nie zabiega o przywileje. To raczej publika chciałaby żeby go nagrodzić. I stąd ten image "bohatera"
Nie, ten image pochodzi od wszystkich zazdrośników, którzy też chcieliby cieszyć się takim uznaniem. ;P Sprawę rozsądku ich zachwytu pozostawiam waszej interpretacji.
Admina mu!
Żartuje ;)
Dobrze zrobiłeś, ale jedno mnie dziwi, że hakerzy sa wszędzie...
Chyba że Raul ściągnął Tibie GG albo coś :P
Gufat III
16-10-2005, 19:30
Apropo. Znaleźliście tego hackjerka od siedmiu boleści, co to tak sie zabawił kontem Raula? I co sie z samym Raulem dzieje?
Marek Tibioman
16-10-2005, 20:14
Ale rzez na forum byla szkoda ze wtedy juz spalem :) ! Moim zdaniem bardzo dobrze sie zachowal piszac taki post i szybko zajarzyl ze konto Raula zostalo shackowane. Kurde teraz niegdy nie bede mial pewnosci ze linki podawane przez modow sa "zdrowe" =/
Gratluje Thimburd mój anty nie wykyrl tego wirusa ;( (Norton Antyvirus nie kupujcie nie polecam) :)
Xardasus
16-10-2005, 22:42
Ludzie nie robcie takiej afery badz co badz to przypadek ja tez bym tak zrobil ale akurat nie bylo mnei na forum :p gosc wykazal sie inteligencją bo mial wlonczonego antyvira(wiekszosc z was pewnie nie slyszala o czyms takim i pozniej jest ratunku schackowali mnie) ludzie kazdy powinien miec antyvira to sie unika takich rzeczy.A tak wogole to trzeba byc tez debilem zeby sciagac cos co poda nawet modek do usuniecia vira(sami nie macie antyvirow czy co) ale rispekt(napisane tak specjalnie) dla thimbura ze mial antyvira wlaczonego i jako jeden z nielicznych co maja antyvira sciagnal wirusa i mu wykrylo wiec ostrzegl innych. Wedlug mnie jest taka zasada nie jestes pewien ze nie ma tam wirusa nie sciagaj!! a jesli sciagniesz plik najpierw zeskanuj przed uruchomieniem a pozniej na wszelki wypadek kompa:D. A teraz apel do wszystkich sciagnijcie se z neta antyvira darmowego!! bo jak nic nie macie na antyvirusowego to mozecie zakladac i 1000 kont na tibi a i tak wam schackuja
no ale sie rozpisalem :evul: ale ogolnie GZ dla thimbura
Pozdro dla kolesi bez antyvirow(oby przypadkiem wam sie antyvir sciagnał) i evul hackerow(oby wam sie ktos wlamal do kompa i tak zgnoił kompa że wam sie odechce hacków)
Hail AntyVirenKit 2005(wykrywa wszystkie gówienka jak leci :] )
patrikozzz
16-10-2005, 22:49
Dzisiaj oglądałem fragment filmu "Troja", w pewnym momencie Achilles, spotkał się z królem. Achilles był wspaniałym wojownikiem, który garstką ludzi, pokonał armę wroga, a król powiedział mu: Historia pamięta imiona królów, a nie żolnierzy.
Podobna sytuacja jest tutaj, "Wspaniałej Trzynastki" zbanowanych nikt nie pamięta tylko Thim~. Zrobił dobrze, ale, gdy on to powiedział było już po fakcie, jednak chwała mu za to, iż się poświęcił.
Moim zdaniem powinien zostać moderatorem, bo uratował z pewnością wiele tibijskich kont.
Yours, Patrikoz x(
@up
Patrikozz, myślę, że moderatorem nie zostaje się za zasługi dla graczy, ale dla samego forum. Chwała za to Thimburdowi, że się poświęcił itp., ale jedna rzecz to chyba za mało. Wiem, że to dobry user, ale obecni modowie chyba zrobili więcej, żeby nimi zostać.
Dr. Omader
17-10-2005, 02:13
Huhu... Wyjechalem do domu na weekend i co to sie dzialo :/
Co gdzies pojade i nie mam neta to sie zadymy robia, jak byla afera z dobem i rm to tez mnie nie bylo :P
Narazie zdazylem ustalic po logach moderacyjnych mniejwiecej co namieszal nasz lamer i to ze jest z lublina, ma chlopak SDI, wiec policja nie powinna miec problemow z znalezieniem go.
Tak sprawe skierujemy do policji, gdyz osoba ta dokonala przestepstwa, za ktore mozna trafic na pare lat do wiezenia.
Jesli to nie pomoze, to znajda sie inne metody ;)
Dziekuje Thimburd, ze wpadl na irca i powiadomil Zaglade, ktory na szczescie nie spal. Potem Zag wyslal do matkusa smsa, a Hege zadzwonil i zbanowal konto Raula.
Prawdopodobnie zostala shackowana skrzynka mailowa Raula, nie wykluczone, ze osoba, ktora tego dokonala, zna Raula. Raul zostal juz odbanowany, narazie nie ma statusu moderatora ze wzgledow bezpieczenstwa. Co bedzie dalej to jeszcze ustalimy z matkusem.
ps. Alez oczywiscie, ze nie spalem wtedy... Z racji, ze byla sobota okolo 1 bylem w ktoryms z kolei barze :P
oj, Drom, obijamy się po barach, co? :P
j/k.
fuks, ze wszystko wrocilo do normy.. ale hacker byl malo sprytny, jak widac. szybko sie wydal i chyba nikogo nie nabral.
Narazie zdazylem ustalic po logach moderacyjnych mniejwiecej co namieszal nasz lamer i to ze jest z Lublina, ma chlopak SDI, wiec policja nie powinna miec problemow z znalezieniem go.
~ link do aplikacji Raula w konkursie na moderatora ~
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=85049&postcount=101
Napisal on sam tutaj, ze mieszka w Lublinie.
Prawdopodobnie zostala shackowana skrzynka mailowa Raula, nie wykluczone, ze osoba, ktora tego dokonala, zna Raula.
hah, niewykluczone?
edit by rebound~: post oczywiscie dla dobra sledztwa ;)
"Dziekuje Thimburd, ze wpadl na irca i powiadomil Zaglade, ktory na szczescie nie spal. Potem Zag wyslal do matkusa smsa, a Hege zadzwonil i zbanowal konto Raula."
heheh... Szybka akcja ;)Btw, do kogo Hege zadzwonił?
Dr. Omader
17-10-2005, 18:16
heheh... Szybka akcja ;)Btw, do kogo Hege zadzwonił?
Do MatKusa, bo ja swoj numer wywalilem z danych na forum modkow jak przestal byc akutalny i nowego zapomnialem dac hrhr
Heh, ja tez wbilem na irca sie dowiedziec, o co chodzi, ale nasz Thim sam zaczal krzyczec ;) Co do policji - mam nadzieje, ze zaregauja, a tego debila dosc szybko znajda. Jak cos, we Wrocku mieszka Kaldrick ze swoimi TRU glanami i lancuchem, zawsze mozna go wezwac...;)
Arthus Drag'Tail
17-10-2005, 20:10
Wlasciwie jakie zarzuty moga zostac postawione temu hackerowi "od siedmiu bolesci"? :P
Grey Fox
17-10-2005, 21:04
Wlasciwie jakie zarzuty moga zostac postawione temu hackerowi "od siedmiu bolesci"? :P
Wydaje mi sie ze zadne z wielu powodow. O ile wiem tibia.pl nie jest zarejestrowana firma ktora placi podatki itd nie ma ona zadnych pracownikow (na papierze) wiec to ze hacker uzyskal dostep do modka (ktory nie jest pracownikiem firmy) i to ze wykorzystal jego przywileje nie jest "złe". Nie ma zadnych dowodow na to ze byl to hacker a nie prawdziwy Raul (logi ip moga byc zpreperowane np dodane recznie) Jakby to bylo cos powaznego np kradziez bankowa (nr kont piny itd) gdzie wszystko jest rejestrowane ale takie cos... pojscie na psy moze tylko pogorszyc sprawe np tibia.pl musiala bedzie zaplacic za sprawe w sadzie itd. Hacker nie spowodowal tez zadnych szkod pienieznych itd Bezsens ale tak jest. Macie nauczke i zyjcie dalej :P .'
Dr. Omader
17-10-2005, 22:22
Wydaje mi sie ze zadne z wielu powodow. O ile wiem tibia.pl nie jest zarejestrowana firma ktora placi podatki itd nie ma ona zadnych pracownikow (na papierze) wiec to ze hacker uzyskal dostep do modka (ktory nie jest pracownikiem firmy) i to ze wykorzystal jego przywileje nie jest "złe". Nie ma zadnych dowodow na to ze byl to hacker a nie prawdziwy Raul (logi ip moga byc zpreperowane np dodane recznie) Jakby to bylo cos powaznego np kradziez bankowa (nr kont piny itd) gdzie wszystko jest rejestrowane ale takie cos... pojscie na psy moze tylko pogorszyc sprawe np tibia.pl musiala bedzie zaplacic za sprawe w sadzie itd. Hacker nie spowodowal tez zadnych szkod pienieznych itd Bezsens ale tak jest. Macie nauczke i zyjcie dalej :P .'
Czy to, ze sama strona nie placi podatkow znaczy, ze mozna z nia robic co sie chce? Niby od czego mamy placic te podatki? Nasz hosting placi podatki od zyskow z bannerow jak juz. I ze nie mamy prawa do zgloszenia sprawy na policje? A co z bezrobotnymi? Oni nie placa podatkow, no bo od czego, to co ich tez mozna okradac?
Ktos wlamal sie na konto pocztowe Raula i ukradl mu to konto, to juz jest kradziez, narazie drobna, ale patrzmy dalej - osoba ta wykorzystala tego maila do zdobycia dostepu do zarzadzania forum. Nie mamy dowodow? Mamy odpowiednie logi z serwera glownego na ktorym strona stoi. Jako iz osoba ktora dokonala "wlamania" nie powinna miec takich praw i jak sama nazwa mowi "wlamala sie" na serwer naszego hostingu. Nastepnie osoba ta wykorzystala to iz strona ma wiele odwiedzin i udostepnila groznego backdoora/trojana. W jakim celu? Niewiadomo, wykorzystac go mogl w przerozny sposob, np. do kradziezy numerow kart kredytow, wiec jest to juz powazne przestepstwo. Dodatkowo osoba ta mogla chciec i prawdopodobnie spowodowala szkody w niejednym komputerze przez wlasnie naklonienie uzytkownikow serwisu do sciagniecia trojana.
Krotko mowic: osoba ta dokonala nieautoryzowanego wejscia na nasze forum w celu rozpowszechnienia trojana, ktorym nastepnie chciala spowodowac/spowodowala szkody.
Rozpowszechnianie takich programow jest nielegalne. Chodzby za to moze isc siedziec. Ale dowody jak mowilem mamy. I niech ta osoba nie mysli ze ujdzie jej to na sucho.
Grey Fox
17-10-2005, 22:37
Spoko to bylo tlyko moje zdanie. Ale jesli pojdziecie z tym na gliny to bedziecie ciagani po komisarjatach, sadach itp do tego trzeba miec kase na adwokata a jak mu nic nie udowodnia to bedziecie musieli zaplacic koszta sprawy. Wizyta policyjnych informatykow w waszych domach tez nie powinna byc dla was zaskoczeniem... Rozpowszechnianie takich programow z pewnoscia jest nie legalne ale problemem jest to ze tibia.pl nie jest monitorowana tak jak strony bankowe i logi z strony prywatenj moga byc falszywe. O to sie wlasnie rozchodzi . Sprawa bedzie trwac miesiace, szkola bedzie krzywo patrzec na was itp Nie ma rowniez zadnych dowodow na to ze przez to wlamanie dokonana zostala kradziez wiec kolo najwyzej dostanie kare pieniezna. Chcialem wam tylko pokazac zdanie osoby obojetnej nie bierzacaej zadnej strony. Juz lepiej poszukac kolesia samemu i mu dokopac
Dr. Omader
17-10-2005, 22:41
Juz lepiej poszukac kolesia samemu i mu dokopac
Sprawdza jego kompa i zaloze sie, ze znajda tam nie tylko dowody, ale tez filmy chronione prawami autorskimi, itp. ;)
A co do skopania, to tak tez planujemy i tak zrobic... :>
Tylko żeby was nie aresztowali bo kto się będzie opiekował stronką ;) j/k
Yarpen Zigrin
17-10-2005, 22:46
A skąd wiecie, że Raul nie siedział na kompie kumpla i stamtąd się nie bawił?:P Mówię serio ...
Grey Fox
17-10-2005, 22:48
Sprawdza jego kompa i zaloze sie, ze znajda tam nie tylko dowody, ale tez filmy chronione prawami autorskimi, itp. ;)
koles po przeczytaniu tego co tu napisalismy zrobi formata, wywali dysk i chooojnia. Koszta (adowakat+sprawa) z takiego zgloszenia sa przesadzone i problemow wiele pytanie czy warte to zachodu?
tal czy owak cala tibia.pl zarowno uzytkownicy,modkowie i admini maja nauczke i fajne przezcie hehe. W miare sprawnie i szybko kolo zostal unicestwiony i powstrzymany wiec tak czy owak jestesci strona wygrana.
A skąd wiecie, że Raul nie siedział na kompie kumpla i stamtąd się nie bawił?:P Mówię serio ...
To jest nastepnym problemem...
$corcerer
17-10-2005, 23:06
Thim, zastrzele cie za tyle screenow, nie mogles tego jakos przekleic ?
Dobra, udało się cośniecoś przeczytać.
Odpowiem tylko na jedno: Raul tego nie zrobił specjalnie.
Moim zdaniem tacy uzytkownicy wykazujacy sie niezwykla dbaloscia o forum tibi pl powinni byc wrecz nagradzani ja za ten powiem nawed bohaterski wyczyn bo przeciez tyle osob moglo dostac hacka dal bym naszemu koledze wyszys status niz normalny uzytkownik (nieznam sie na tym). Moze nie admin ale jakas osobna ranga dla osob ktore sie wykazaly i naprawde tutaj duze brawa dla kolegi.
Moim zdaniem dobrym pomyslem bylo by dodanie tzw + punktow np kiedy ktos sie wykarze dostaje dana ilosc punktow + jezeli ma jakies minusy to zostaja mu odjete a jezeli ma 0 to np dostaje z 5 punktow a gdy np osiagnie ilosc 10 lub 20 dostaje wysza range jak moderator np zly pomysl xD?
Moim zdaniem dobrym pomyslem bylo by dodanie tzw + punktow np kiedy ktos sie wykarze dostaje dana ilosc punktow + jezeli ma jakies minusy to zostaja mu odjete a jezeli ma 0 to np dostaje z 5 punktow a gdy np osiagnie ilosc 10 lub 20 dostaje wysza range jak moderator np zly pomysl xD?
Raczej tak, bo wtedy kazdy bylby konfidentem/lizydupem, a tu chyba nie o to chodzi.
@Scor : ale Raula nikt nie podejrzewa nawet.
moderator m0rGi, to nie przywilej, lecz odpowiedzialność..
jego nie dostaje się od tak, za dobre sprawowanie, jego dostaje się, jeśli się wykaże czymś na forum, bądź jeśli ludzie mają na tyle zaufania dla danej osoby, by mu tą władzę powierzyć, to są dodatkowe obowiązki i większy rygor, gdyż w ten sposób osoba jest pod większą kontrolą i jego czyny są uważniej śledzone
to nie jest jakiś wielki plus, może niektórzy to w ten sposób traktują.. ale moderator jest po prostu użytkownikiem, na którego barkach spoczywa ład na forum, a nie jest to 'damy go komuś, kogo wszyscy lubią, dla radochy tłumu', tu chodzi jeszcze o to, co taki ktoś będzie potem robił, nie tyle dla innych, co dla dobra samego forum, nie dla siebie, gdyż wtedy to już byłoby nadużycie władzy, a czasem trudno jest się oddzielić od jakiejś sprawy, która np. godzi personalnie i niekiedy potem robi się błędy - za które ponosi się odpowiedzialność..
tak więc rozdawanie tego wszem i wobec nie jest dobrym pomysłem..
rozumiem już jeśli chcecie, by ktoś dostał tytuł, lecz moderacja to są o wiele większe prawa, jak i o wiele większa odpowiedzialność i raczej trzeba mieć naprawdę jakieś podstawy, by na nią zasłużyć ;)
d. Taube
Walekifa
17-10-2005, 23:57
HAIIIIILLLLLLLl MUUUUU!!!!!!!!!
Ocaliłeś konta setek polskich uzytkowników...Nalezały by ci się za to Golden Bootsy od tibia.com ;]
Tak trzymać :) B) dobrz eże na tym forum sa jeszce lojalni użytkownicy.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.