zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Konwersja dzwieku analogowego na cyfrowy

Aevin
16-10-2005, 16:46
Witam, mam pytanie do wszystkich uzytkownikow troszke zajmujacych sie zagadnieniami audio. Otoz posiadam dyktafon analogowy i zalezy mi teraz by zawartosc kaset przezucic na komputer, czyli przerobic to na postac cyfrowa. Ja osobiscie nigdy czym takim sie nie zajmowalem i jestem kompletnie zielony w tym temacie. Domyslam sie ze bedzie tu potrzebny kabel jack-jack i jakis programik, ale lepiej nie bede sie zdawal na wlasne pomysly tylko wyslucham waszych rad. Prosil bym o wypowiadanie sie tylko tych uzytkownikow ktorzy wniosa cos do tematu. Dzieki

Galarion
16-10-2005, 18:10
Nie znam sie na tym, ale znalazlem taki prog(moze tez juz go masz ;p): http://www.hotwork.org/TAR/MainTAR.html
trial

Nie wiem, czy dziala, pewnie w necie da sie znalezc jakis manual :D. Wogle lepszym rozwiazaniem byloby chyba poszukac na forum audio-video ;).

A moze by tak puscic dzwiek z dyktafonu i go normalnie nagrac mikrofonem na komputer, jak sie nie ma odpowiedniego sprzetu. Dobra wiem glupi jestem...

Khan
16-10-2005, 18:14
Jako lider i wokalista kapeli musze znac sie na sprzęcie.

Podłącz WYJSCIE z dyktafonu (lub magnetofonu) podpisanego LineOut do WEJSCIA przy kompie podpisanego LineIn. Jesli nie ma wejscia LineIn - uzyj wejscia od mikrofonu. Jesli nie ma wyjscia LineOut - uzyj wyjscia na sluchawki.

Potrzebować bedziesz:
- dyktafonu z wyjsciem na Jacka (lub magnetofonu)
- kompa
- kabla 'małyJack - małyJack' (kabel 'małyJack - małyJack' jest nieosiągalny. Raczej nie kupisz go w sklepie. Proponuję zrobić go samemu, Drugie wyjscie to kupic dwumetrowy (ciężko o krotszy) kabel 'dużyJack-dużyJack' i dwie przejściówki.. Ale to bedzie koło 30-40zł.
- dowolnego programu rejestrującego (np. rejestrator dzwięku)
- dla dobrej jakosci, dobrze jest dodac po drodze przedwzmacniacz.. szczegolnie gdy korzystasz z wejscia na MIC, lub wyjscia sluchawkowego.

Nagrywasz tak samo, jak nagrywa się przez mikrofon.. Tyle ze zamiast gadac do mika, wysylasz dzwięki kablem, z taśmy, Proste, nie?

Aevin
16-10-2005, 18:33
@Galarion

No mogl bym zadac to pytanie na forum audio-wideo ale przeciez moge pozwolic wykazac sie uzytkownikom tego forum :)

@Khan

Wielkie dzieki, bardzo mi pomogles, mam tylko jeszcze 2 pytania:

1.Czy zamiast jack-jack moge uzyc kabla jack-chinch + koncowka z wtyczka na chinch a wyjsciem na jack co w sumie dalo by wlasnie kabel jack -jack? Czy byl by spadek jakosci dzwieku przez to?

2. I jesli mozesz opisz ten caly przedwzmacniacz bo mi to niewiele daje :) A niestety posaidam dyktafon bez lineOUT wiec bede musial uzyc gniazda sluchawek.

Khan
16-10-2005, 18:46
@up:
Kazda przejsciowka i kazdy centymetr kabla pogarsza jakosc.. Nie jest to jednak tak super-zauważalne. Możesz śmiało wgrywać przez chincha.

---
Przedwzmacniacz?.. chodzi o to zeby zglosnic sygnal. Trzeba jednak być ostrożnym żeby go nie przesterować, bo wtedy masz sam szum.
Najpierw spróbuj bez dodatkowego zmachola.. Tylko dyktafon, kabel i komp.

Jesli jakosc Cie nie zadowala, bedziesz potrzebować dodatkowego kabla. Wtedy łączysz:
dyktafon -> kabel -> zmachol -> kabel -> komp.
Jako zmachola możesz użyć wieży, radia drugiego kompa i wszystkiego innego co moze wziąć sygnał od dyktafonu, zgłośnić go, i wysłać dalej - aż do kompa.

----
I jeszcze jedno - jesli uzywasz rejestratora dzwieku, PRZED nagrywaniem (lub przed każdą 'próbą') zmien jakosc nagrywania na jakość CD (wlasciwosci\Konwertuj teraz\Jakość CD). Ponadto kontroluj zielony wykres. Im jest wyżej, tym lepsza jakość.. ale jesli dotknie gornej, lub dolnej granicy - w tym momencie masz przester.. czyli trzask.

Aevin
16-10-2005, 18:51
I od dzis jestes dla mnie Bogiem, hehehehe Dzieki!

Khan
16-10-2005, 18:53
Służę uprzejmie.