zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Rosja vs Chiny

Khan
20-10-2005, 22:05
Dość kontrowersyjny temat. Myślę, że może wywołać sporo zamieszania.

Mianowicie, gdyby doszło na dzień dzisiejszy do wojny, między Chinami a Rosją.. to które z tych mocarstw by zdominowało?

Rosja jak wiemy, jest przeogromna. Oznacza to bardzo szeroką linię frontu, którą niełatwo utrzymać. Poza tym, w większości jest to teren górzysty, nieprzyjazny i mroźny, na którym tylko rosjanie czują się dobrze. Było to jednym z powodów, wycofania się wojsk niemieckich wiele księżyców temu. Ponadto, Rosja, to kraj impuslywny. Nie zawachaliby się użyć głowic atomowych, których, jak wiemy, trochę mają. Brakuje im jednak determinacji, dobrej technologii i wyszkolenia. Nie oszukujmy się. Dowcipy o 'ruskich czołgach' to nie żart.. a w kraju tym panuje obecnie spora bieda i bezrobocie. Właściwie pod względem gospodarczym są w niezłym dołku.. No ale potęgą, wciąż pozostają, chociażby, dzięki nerwowemu kolesiowi z łapą nad 'czerwonym guziczkiem'.
Rosja na pewno włoży całą siłę w atak.

Chiny to również ogromy potencjał. Przede wszystkim ta ludność. Na jednego Rosjanina wypada jakiś stu Chińczyków. Ponadto kraj ten jak wiemy ostatnio przechodzi ogromną rewolucję gospodarczą. Tak, tak - Rozwija się szybciej niż Stany. Ich technologia zaczyna dorównywać amerykańskiej, a zawzięcię i determinacja wciąż rosną. Chiny nie są może krajem super zorganizowanym.. Ale poprzez rządy twardą ręką naprawdę potrafi się zaprzeć swego. Nie wiadomo zbyt wiele o Chinśkim arsenale nuklearnym.. Ale z pewnością kraj ten, nawet bez tego, wciąż pozstaje ogromną potęgą.
Chiny z pewnością się nie poddadzą tak łatwo.

To jak myślicie? Kto wygra?

Avager
20-10-2005, 22:12
JA stawiam na rusków, jeśli potęgę Niemiecką odparli z drobną pomocą (a raczej większą) natury (Niemcy kradli Ruskim ubrania by nie zamarznąć podczas zimy... ) to na pewno Rosja wygra z chinami... chociażby, jak sam mówisz, poprzez zrzucenie pare "atomówek" na ich kraj (Chiny), chociaż w to wątpie bo zakazili by się sami przez to iż Chiny to sąsiadujący kraj z Rosją, każde dziecko to wie. Ale i tak bez użycia arsenału nuklearnego, Rosja by wygrała a jeśli by tak się nie wydażyło to by zyskali na pewno przewage w zimie (Tak samo jak nad Hitlerowcami). Po za tym wole ruskich niż chinczyków :D .

Stawiam na Ruskich !

Best Wishes,
Avager.

Walekifa
20-10-2005, 22:43
Nareszcie temat dlamnie :cup: :cup:

Mniej więcej ze wszystkim się zgodze ale.....
Dowcipy o 'ruskich czołgach' to nie żart..

Lol? A T72?? Ten czołg wymiatał w II wojnie światowej,Był lebszy nawet od Niemieckich "Leopardów"

Potem zaczęto Produkowac je nawet w niemczech...Były doskonałe...

Niezapominajmy równierz o innych Rosyjskich cudach.....Szyłki ,
Spec- Nadzowie (Chińska piechota do najlebszych nie należy.....) A rosjanie coś tam umią...

"MI 24 " Zwane latającymi czołgami...Nie wspominając o Atomókach...... Rosja miała by pełne zwycięstwo....

Khan
20-10-2005, 23:01
@up:
Miałem na myśli, że chinole zdają się przewyższać ruskich technologią. Są dosyć.. tajemniczy. Jak zresztą zawsze byli. Ale wiemy na pewno, że czasy 'biednych słabych Chin' już minęły. Odkąd wzięli się do kupi i, co za tym idzie, zaczeli ostro handlować z zachodem, stali sie naprawde silni. I jak powiedziałem - nie wykluczam, że też mają atom. Poza tym, w rosji jest teraz dosyć problemów wewnętrznych, nie wiem, czy by podołali. A Chińską mentalność znamy - onie nie żartują.. Poza tym.. jak Ci wyskoczy miliard* ludu z kałachami, sztyrami i innym paskustwem.. to ciężko będzie.

Elmer
21-10-2005, 06:34
Na jednego Rosjanina wypada jakiś stu Chińczyków.

Nie no dobre...Chiny liczą około 1.5miliarda ludzi co stanowi 1500 minionów, Rosja ma około 150 mln mieszkańców. Wychodzi, że na jednego mieszkańca Rosji przypada 10 Chińczyków. Jak piszesz artykuł to się trochę przygotuj.
Na temat kto wygra odpowiem, że nie nikt. Dlaczego? Ponieważ oba mocarstwa dysponują przeogromnym arsenałem jądrowym. Po kilku godzinych wojny obie strony zawiesiłyby broń. Jestem w 99% przekonany.

mattiz
21-10-2005, 06:41
Ja stawiam na Chiny. Mój ulubiony kraj to Japonia, a że chińczycy i japończycy są spokrewnieni to... wiadomo :) Poza tym Chiny mają mały problem. Określę go jednym słowem: TYBET... więc chyba nikt nie wygra.

Slay
21-10-2005, 08:18
Nareszcie temat dlamnie :cup: :cup:

Mniej więcej ze wszystkim się zgodze ale.....

Lol? A T72?? Ten czołg wymiatał w II wojnie światowej,Był lebszy nawet od Niemieckich "Leopardów"

Potem zaczęto Produkowac je nawet w niemczech...Były doskonałe...

Ale mimo wszystko ustepowaly chocby Tygrysom. O Krolewskich nie wspominajac =p

@topic: Coz - mimo wszystko mysle, ze zwyciezcy by nie bylo.. taka wojna przynioslaby naprawde krwawe zniwo i pewnie predzej czy pozniej ktoras ze stron wycofalaby sie z natarcia.

Dr.Unknown
21-10-2005, 08:18
Overlord ready, sir...
Chiny definitywnie, Rosjan zgubiłaby pewność siebie i wskazana wcześniej impulsywność.

OnlyM(PL)
21-10-2005, 10:11
Ja tam stawiam na Chiniolów. bkoz jest ich wiecej maja lepsza technike i tez posiadaja arsenał atomowy. A ruskow jest troszke za duzo i maja za duzy kraj i zle warunki dla nich przegrana wojna oznaczala by totalnie zalamke gospodarki etc

Btw czemu akurat Rosjia i Chiny?

Baron Kaldrick
21-10-2005, 10:54
Nie wygrałby nikt, bo albo groźba wojny nuklearnej doprowadziłaby do zawieszenia broni, albo do odpalenia głowic nuklearnych przez którąś ze stron konfliktu, czym spowodowałaby swój nieuchronny koniec - inwazję ze strony państw sprzymierzonych w NATO.

Gunir
21-10-2005, 11:49
Stawiam na Chiny. Zapewne mieliby bardziej zaawansowany sprzet oraz przewage w liczebnosci.

Gromnjir
21-10-2005, 11:50
Destrukcja i jednego i drugiego kraju... Obie strony wykorzystalyby glowice, i koniec ;)

Ze zdrowego punktu widzenia do tej wojny po prostu nie mogloby dojsc...

Dr.Unknown
21-10-2005, 12:19
Jak zwykle sprawiedliwi Amerykanie wtrącili by swoje trzy grosze...

Walekifa
21-10-2005, 13:20
@ Khan

Chiny miały by atom,jeśli nie swój to od Koreańców...Mino wszystkiego ja nadal stawiam na rosję...poniewarz ich granica z chinami sama w sobie jest doskonałą fortyfikacja... Milion Ludu? Nie przesadzaj,Chińska armia nie jest az tak ogromna,A gdyby zwołąli milicję ,to neistarczyło by żywności i ciepłej odzierzy do przedarcia się przez wyżej wspomnianą granicę.....

OnlyM(PL)
21-10-2005, 13:35
@up lol nie starczyloby im ubran? A skad masz swoje podkoszulki etc? Z chin tajwanu korei etc. I jeszcze maja w****u zywnosci bo maja dobra glebe i warunki na to -.-

Badzo
21-10-2005, 13:41
Nie wygrałby nikt, bo albo groźba wojny nuklearnej doprowadziłaby do zawieszenia broni, albo do odpalenia głowic nuklearnych przez którąś ze stron konfliktu, czym spowodowałaby swój nieuchronny koniec - inwazję ze strony państw sprzymierzonych w NATO.

AMEN! Zgadzam sie w 100%!

Gdyby użyto bomb atomowych, do akcji wkroczyłyby państwa NATO co doprowadziłoby do całkowitej zagłady ziemi...To znaczy, jeśli NATO by wkorczyło to by znowu zrzucili atomka na ktores z panstw NATO... Wtedy USA by walnęło na to państwo itd...

Walekifa
21-10-2005, 13:54
@up lol nie starczyloby im ubran? A skad masz swoje podkoszulki etc? Z chin tajwanu korei etc. I jeszcze maja w****u zywnosci bo maja dobra glebe i warunki na to -.-

Po 1... Ja mam koszulki z Biedronki i lumpixu na rogu ;p

Po 2...Niejesteś w grze komputerowej.....Mają 1.5 miliarda ludności,i wcale nie było im by łatwo..Musieli by wybrać pomiędzy gospodarką a Wojną....

@ Kamos... Berdziej zaawansowany sprzęt...eh... te nowe wynalazki,nigdy nie wiadomo kiedy zawiodą... Dobrze czasem stawić na to co stare,i sprawdzone...

Tak Btw. Chodzi o wojne o Granicę,czy np. Najazd Chin na Rosję bądź odwrotnie.....Bo ta druga wojna ciągneła by się a ciągneła....Ameryka też niby mocarstwo,a biedny irak cały czas ich tyra.....

Walekifa
21-10-2005, 14:02
Gdyby użyto bomb atomowych, do akcji wkroczyłyby państwa NATO co doprowadziłoby do całkowitej zagłady ziemi...To znaczy, jeśli NATO by wkorczyło to by znowu zrzucili atomka na ktores z panstw NATO... Wtedy USA by walnęło na to państwo itd...

Też sie z tobą zgadam ;p ,Natomiast sa to tylko przypuszczenia bo wiadomo że wojny...nie będzie...i ty teeż jesteś chyba w RTSie :p NATO jest wspólnotą ponad 10 państw Któych zadaniem było bo rozstrzygnięcie togo sporu.....I Spuszczenie atomówki niebyło by wojną lecz....terrorem,Rząd Chiński oraz rosyjski był by prawdopodobnie aresztowany...

Chopkers
21-10-2005, 14:14
lekki offtop :
Chinczycy przygotowuja sie do wielkiej bitwy z Rosja. Najmadrzejszy z generalow mowi: z lewej strony poldzie milion zolnierzy, po prawej pojdzie milion zolnierzy... A srodkiem... pojada czolgi! Na to wyskakuej pulkownik zdziwiony:
obydwa panie generale?

<lekka parodia chinczykuff co do ich pojazdow pancernych xD>

OnlyM(PL)
24-10-2005, 12:55
@ 2x up NO w koncu wiekszosc gospodarek dostaje w dupe.

Ghost Nieudany
24-10-2005, 12:58
Ta wojna to jakaś bzdura. I tak wszyscy wiemy, że Punisher obczyścił już całą Rosję i Chiny z broni jądrowej. :p

A tak na serio, to nie ma żadnej możliwości - bo NATO/Ameryka wpieprzyłaby do tej wojny swoje trzy grosze i zownowałaby obydwa państwa.

Khan
24-10-2005, 15:26
Zadałem to pytanie, bo ogolnie coraz czesciej mowi sie o tym konflikcie. Nie jest to moj pomysl, ani moja interpretacja. Wszystkie apokaliptyczne wrózby mowią o wielkim narodzie ze wschodu. Natomiast 'mądre glowy' twierdzą ze gdyby rzeczywiscie miala wybuchnac WW3.. to napewno miedzy Rosją a Chinami.

A USA?.. Pomyslce.. im nie jest wogle na ręke angazowac sie w ten boj. Na swoim kontynencie są bezpieczni, a 'usunięcie' a areny miedzynarodowej Rosji, czy Chin przyniesie im wiele pozytku. Jakby nie patrzec - są to jedyne panstwa ktore stanowią praktyczne zagrozenie dla stanów.

Conajwyzej spuszczą ulotki, jak to bylo podczas WW2.

Jerkov Thundersword
24-10-2005, 19:26
Doszłoby do końca świata a Chińczycy zdeptaliby Rosjan liczebnością swojej armii.

Pogromca pk
24-10-2005, 19:44
Mało prawdopodobne aby doszło do tej wojny (niedawno te kraje organizowały nawet wspólne manewry wojskowe). Gdyby już jakimś cudem, to pomijając udział innych państw w takiej wojnie, wygrałyby chiny.

Rosja jak wiemy, jest przeogromna. Oznacza to bardzo szeroką linię frontu, którą niełatwo utrzymać. Poza tym, w większości jest to teren górzysty, nieprzyjazny i mroźny, na którym tylko rosjanie czują się dobrze.

Nie wydaje mi się, żeby taka wojna toczyła sie w ten sposob (porownywanie metod prowadzenia II wojny swiatowej a czasow dzisiejszych nie jest dobrym pomyslem). Nie interesuje sie tymi sprawami, ale mam przed oczami jakies cudne samoloty, rakiety i inne cuda, a nie miliony chinczykow na spadochronach.

dap-galothij
24-10-2005, 20:00
Ja myślę, że Chińczycy.

Ale skoro spuszczenie bomby atomowej doprowadzi najprawdopodobniej do końca świata, to czy Chińczycy i Ruscy, są na tyle głupi żeby jej używać? Przecież lepiej wybrać mniejsze zło w postaci zagłady państwa, nie świata.

Ashlon
24-10-2005, 21:04
A USA?.. Pomyslce.. im nie jest wogle na ręke angazowac sie w ten boj. Na swoim kontynencie są bezpieczni, a 'usunięcie' a areny miedzynarodowej Rosji, czy Chin przyniesie im wiele pozytku. Jakby nie patrzec - są to jedyne panstwa ktore stanowią praktyczne zagrozenie dla stanów.

Hm...o ile sobie przypominam, Rosja i Chiny sa dobrze zaopatrzone w surowce, ktore juz stanowia sensowna przyczyne wmieszania sie w konflikt. Nie sa bezpieczni, poniewaz polaczone terytoria Chin i Rosji bylyby straszna potega, zreszta istnieja bronie dalekiego zasieg (m.in bomby wodorowe, atomowe itp). Drugim powodem jest oslabienie konkurentow w kategorii "mocarstwa". Po pewnym okresie, gdy oba panstwa bylyby odpowiednio oslabione, USA mogloby stosunkowo malym nakladem srodkow wybic sie.

Gdybym mial prorokowac - Rosja bylaby gora. Jak widac po ][ WW, nawet przy gorszej technologii potrafi wygrac liczebnoscia armii. A teraz tak wiele nie ustepuje ChRL. No i armia jest bardziej przystosowana do niesprzyjajacych warunkow pogodowych (opady deszczu, ujemne temperatury itd).

Edit : przy mobilizacji ludnosci wydaje mi sie, ze Rosja conajmniej rownalaby sie iloscia ludzi z Chinami.

@Baron : hm, czyzby zapowedz Fallouta RL? ;)

Dark Sven
24-10-2005, 21:38
Rosja jak wiemy, jest przeogromna. Oznacza to bardzo szeroką linię frontu, którą niełatwo utrzymać. Poza tym, w większości jest to teren górzysty, nieprzyjazny i mroźny, na którym tylko rosjanie czują się dobrze.
Tak tylko ze chiny nie mogly by zatakowac ze wszystkich stron fdzy europejskie panstwa by im na to nie pozwolily wiec cala sila skoncentrowala sie n tej czesci a to znacznie mnbiej terenu do obrony.
to teren górzysty, nieprzyjazny i mroźny, na którym tylko rosjanie czują się dobrze.
nie wiesz czy sie czuja dobrze.To ze Eskimos mieszkja (gdzie oon tam mieszka :D ) to nie znaczy ze top lubi ae przy nie przpylyna przez ocean.

srry za pismo ale cos jetem rozbity

OnlyM(PL)
24-10-2005, 21:49
łeee... Rosja by dostawa w dupe i juz, oni tylko za duzo kozacza.

Khan
24-10-2005, 22:13
Rosja (...) tylko za duzo kozacza.

Bardzo słuszna uwaga. Ruskie lubią duzo mowic. A Chiny? O nich nie wiadomo absolutnie nic. Gdyby mieli zaatakowac Rosje nie pisneliby ani slowa przed, podczas ani po.

Ashlon
25-10-2005, 09:18
Bardzo słuszna uwaga. Ruskie lubią duzo mowic. A Chiny? O nich nie wiadomo absolutnie nic. Gdyby mieli zaatakowac Rosje nie pisneliby ani slowa przed, podczas ani po.

TY nic nie wiesz. Wywiad Rosji, USA itp wie, ile chinscy oficerowie maja wlosow na glowie*.

* - troche ironii wdarlo sie do tekstu ;)

Baron Kaldrick
25-10-2005, 12:41
Pieprzysz, chłopie, jakby ci ktoś dechą przez łeb przyfasolił. USA nie jest na rękę angażowanie się w konflikt? A spore bogactwa mineralne? A 'przestrzeń życiowa na wschodzie'? A chęć pokazania się w mediach, raz jeszcze, jako 'dobrego, wielkiego brata'? A poczucie zagrożenia ze strony obu tych mocarstw? A zagrożenie wojną nuklearną? A zadawnione urazy? A wyścig zbrojeń - ostateczny sposób, na wygranie tej technologicznej wojny? A...etc... Poza tym, NATO, z USA czy bez, tak czy siak wpieprzyłoby się w sam środek wiru. Może dlatego, że się chłopakom nudzi - ale na pewno dlatego, że to byłaby robota w sam raz dla nich. Już nie mówiąc o tym że cały świat odwróciłby się od kraju, który odpaliłby głowice nuklearne...
Doszłoby do końca świata a Chińczycy zdeptaliby Rosjan liczebnością swojej armii.
Po czym wzeszłoby słoneczko,na plan wyskoczyły Teletubbisie z radością śpiewając 'Hejo, ludzie nie znający się na polityce zagranicznej!'
Ale skoro spuszczenie bomby atomowej doprowadzi najprawdopodobniej do końca świata, to czy Chińczycy i Ruscy, są na tyle głupi żeby jej używać? Przecież lepiej wybrać mniejsze zło w postaci zagłady państwa, nie świata.
Ani Ruscy, ani Chinole nie znają takiego pojęcia jak 'mniejsze zło'. Już nie mówiąc o tym, że oba narody - patrząc na ich przeszłość - mają (nie)zdrowo wypaczone postrzeganie na honor.
hm, czyzby zapowedz Fallouta RL?
Nie sądzę, żeby ludzie byli aż tak głupi, żeby do tego doszło...
To że jesteś zafascynowany kulturą wschodu, nie znaczy, że są to nadludzie, którzy mają w zanadrzu czołgi o napędzie jonowym, bronie plazmowe i działa gaussa wymierzone oraz głowice jądrowe wymierzone w strategiczne punkty naszego globu... Ruskie nie tylko lubią dużo mówić, ale i mało robić - bo po chvj, skoro i tak KAŻDY FRONT złamie się na ich terenach, w zimie? Samą technologią nie wygrasz wojny.
@_dark_sven_ czy jakoś tak...
Chłopie, słyszałeś o czymś takim jak ortografia? Albo sprawdzanie pisowni w Wordzie? -.-

ciemne dropsy
25-10-2005, 12:55
W wypadku dojscia do takiej wojny, bedziemy mieli III wojne swiatowa. Juz by sie USA z ONZtami przyczepilo do jakihs nie prawidlowosci i przylaczylo do wojny. Jak USA to i sporo panstw NATO. Ruscy broniac sie jak moga rzucaja atomowke, ale jak ruscy to i chinczycy wiec rzucaja tez. Gina miliony ludzi a c*** z tego wszystkiego jest

Khan
25-10-2005, 15:29
1. Inaczej.. Ja NIE UZNAJE chin za jakies z kolei super mocarstwo technologiczne. Nie slyszalem tez wiele o ich honorze. Te dwie cechy bardziej pasują do japonii, ale kij z tym.

2. Mam na mysli ze gdyby USA dołączyła do wojny, to tym samym czekałaby ich wojna z Chinami/Rosją, co nie jest zbyt strategicznym posunięciem. Oczywistym jest, że dostaliby nieźle w dupsko (nie, nie mowie, ze by PRZEGRALI, tylko ze by DOSTALI W DUPSKO)..

Przypomnijcie se jaka była reakcja Anglii, Francji, Usa i innych cieciów, jak Hitler zaczynał wżerać Europe? Siedzieli z założonymi rękami, modląc się, by do nich to nie doszło. Walcząc o sprawę Polską NIC by nie zyskali, a wiele stracili. Mysle ze rozumowanie Amerykancow moze byc podobne..

Z DRUGIEJ JEDNAK STRONY.. ja tez jestem tylko czlowiekiem, wiec moge sie mylic. Ostanio, jak ten kretyn Bush jest u władzy, Amerykańce 'chętnie' wlatują w różne gówna..

Cóż to zależy kto by akurat stał na czele Usaków.

Karrith
25-10-2005, 16:04
ja wolalbym zeby wygraly Chiny, poniewaz chinki sa ladniejsze ;P chociaz te z Rosjii tez niczego sobie...;>

Chyba na żarty tak gadasz, co?
ROTFL!!! nie no wcale... ja nie zartuje..
<lol>

M!n3k
25-10-2005, 16:18
@ UP
Naprawdę dziwny jesteś. Chyba na żarty tak gadasz, co?
Jeśli nie, znam adres seksuologa -.-

Istnieje możliwość, w której jedna ze stron zwycięży albo szybko, albo po jakimś czasie.
Gdyby strony od razu chciały użyć bomb atmowych, to by już nic na świecie nie było ...
Jakby co, myślę, że w takiej wojnie, gdyby w ogóle była, wygraliby Chińczycy. Rosjanie nie są bogaci, jest ich o wiele mniej niż Chinczyków, chociaż to wytrzymali żołnierze i pojedynek byłby wyrównany.

Ashlon
25-10-2005, 16:34
Nie sądzę, żeby ludzie byli aż tak głupi, żeby do tego doszło...

Nie uwazasz, ze w razie porazki (obojetnie, Chinskiej czy Rosyjskiej) mogliby odpalic glowice we wroga, zeby "dogryzc na koniec"? Chiny wala w Rosje, Rosja w Chiny, sojusznicy Chin w Rosje i ich sojusznikow i na odwrot, USA we wszystkich i doskonaly material na Fallout RL ;)

2. Mam na mysli ze gdyby USA dołączyła do wojny, to tym samym czekałaby ich wojna z Chinami/Rosją, co nie jest zbyt strategicznym posunięciem. Oczywistym jest, że dostaliby nieźle w dupsko (nie, nie mowie, ze by PRZEGRALI, tylko ze by DOSTALI W DUPSKO)..

Przypomnijcie se jaka była reakcja Anglii, Francji, Usa i innych cieciów, jak Hitler zaczynał wżerać Europe? Siedzieli z założonymi rękami, modląc się, by do nich to nie doszło. Walcząc o sprawę Polską NIC by nie zyskali, a wiele stracili. Mysle ze rozumowanie Amerykancow moze byc podobne..

USA moze sie sprzymierzyc z wygrywajacym panstwem, dzielac terytorium przegranego na pol. W koncowej fazie konfliktu mogliby sie wmieszac, ladnie zajmujac terytoria przy malym nakladzie srodkow. Chyba tylko od partyzantow mogliby dostac, bo juz dwie wykanczajace sie armie maloby zrobily. Taka sama reakcja byla pod koniec ][ WW - praktycznie wiekszosc panstw mieszala sie w wojne po to, zeby miec jakis zysk (ew. "rozglos" jako wybawca swiata - patrz USA). Przeciez do dzisiaj Rosja nie podpisala pokoju z Japonia, tylko jest w stanie rozejmu.

yoman
25-10-2005, 16:47
@Ktoś tam
T72 pomylił ci się z T34.T72 po raz pierwszy został użyty w radziecko-afgańskiej wojnie.

Po pierwsze, jeżeli by doszło do konfliktu totalnego to ani Rosja, ani Chiny by nie wygrały. Przegrałaby ludzkość... Oba kraje posiadają broń nuklearną. Rakieta kontynentalna z terytorium Rosji do terytorium USA leci ok. 22 minuty. Chiny są o wiele bliżej...

Ale załóżmy że byłby to koflikt na mniejszą skalę (jest to raczej niemożliwe, bo Rosja to nie jakaś Papua, a Chiny to nie Nowa Gwinea). Czasy wielkich bitew już minęły. Myśliwce, bombowce, jednostki specjalne- tak by mogła wyglądać dziś wojna. W tych dziedzinach Chiny nie królują. A Rosja ma jednak spory potencjał.
MIGI, SU i wiele innych wspaniałych maszyn były dziełem rosyjskich inżynierów.
Co do jednostek specjalnych- to Czeczenia jest wspaniałym poligonem.Rosja toczyła niemało wojen w swojej histori, przegrane można policzyć na palcach...

Wikt
25-10-2005, 16:48
Nie uwazasz, ze w razie porazki (obojetnie, Chinskiej czy Rosyjskiej) mogliby odpalic glowice we wroga, zeby "dogryzc na koniec"? Chiny wala w Rosje, Rosja w Chiny, sojusznicy Chin w Rosje i ich sojusznikow i na odwrot, USA we wszystkich i doskonaly material na Fallout RL ;)

ale tak jakos mi sie wydaje, ze byloby tak

- Rosja wali w Chiny/Chiny wala w Rosje
- USA dobija zwyciezce

dwie nuczki, pol swiata choruje

tak mi sie przynajmniej wydaje

Ghost Nieudany
25-10-2005, 16:52

Tak, tak.
Szkoda tylko, że po dwóch atomówkach w Rosję i Chiny nie miałby kto odpalać. Człowieku, wybuch reaktora w Czarnobylu skaził odległość paruset kilometrów, a wybuch dwóch bomb atomowych jest w stanie rozpieprzyć w drzazgi teren jak stąd do Wyspy Wielkanocnej.
Poza tym, to nie byłby już konflikt nuklearny, a zagłada świata - myślisz, że czemu państwa posiadające broń atomową TYLKO nią grożą? Bo jej użycie doprowadziłoby do ich własnej zagłady.

OnlyM(PL)
25-10-2005, 16:55
Nawet jakby Rosja wygrala i przejela czesc chin to by i tak ich nie utrzymala.
Chinczycy maja swoj honor i nie pozwola zeby ktos obcy mieszal sie do ich spraw. Sami widzicie co sie dzieje w Iraku co chwile jakies wybuchy albo cos innego, a co by sie stalo jesli terrorystow? bylo kilka razy wiecej i mieliby lepszy eq?

Chiny nie sprawilo by to wiekszej trudnosci zagarnac czesc ziem rosyjskich bo sa one bardzo malo zaludnione a Rosjan jest mniej.

Ashlon
25-10-2005, 17:21
Tak, tak.
Szkoda tylko, że po dwóch atomówkach w Rosję i Chiny nie miałby kto odpalać. Człowieku, wybuch reaktora w Czarnobylu skaził odległość paruset kilometrów, a wybuch dwóch bomb atomowych jest w stanie rozpieprzyć w drzazgi teren jak stąd do Wyspy Wielkanocnej.
Poza tym, to nie byłby już konflikt nuklearny, a zagłada świata - myślisz, że czemu państwa posiadające broń atomową TYLKO nią grożą? Bo jej użycie doprowadziłoby do ich własnej zagłady.

Wydaje ci sie, ze np Putin, gdyby juz ostatecznie przegrywal wojne, nie odpalilby tych ladunkow atomowych, ktore posiada? Ja uwazam, ze jednak by sie skusil. Napisales "Bo jej użycie doprowadziłoby do ich własnej zagłady." - a gdyby dane panstwo JUZ BYLO na krawedzi zaglady?

@down : a porownaj sile bomb z hiroszimy, do tych dzisiejszych...;)

Khan
25-10-2005, 17:24
Bez przesady z tymi bombami. Taka Rosja uzylaby tylko tyle atomu, ile potrzeba do pokonania Chin. Pamiętajcie, że po pierwsze, co im po wielkiej spalonej pustyni? A po drugie jedna bombka nie oznacza od razu wybicia Ziemi z orbity.. Spojrzcie jak to bylo z hiroshimą i nagasaki. Spuszczono 'jedynie' takie bombki zeby postraszyc japończykow.

A co do amrykancow?.. Gdyby wojna Chiny-Ruskie wybuchla, oznaczaloby to koniec wszelkich ciuciubabek i udawania dobrych i złych. Zaczęłaby się walka o byt. Nie widze wiec powodu dla ktorego USAki nie mieli by wejsc za pięć dwunasta, tylko żeby dobić ZWYCIĘZCĘ. Jak wspomnialem - zdjęcie z areny miedzynarodowej Rosji i Chin, uczyniloby Stany praktycznie niepokonane.

Baron Kaldrick
25-10-2005, 19:49
Ameryka chciała pozostać neutralna, Anglia z wyspy nie widziała zagrożenia, a Francja trzęsła dupą - jak przy każdym innym zagrożeniu. Sytuacja się zmieniła, gdy na wyspę dotarły świeższe informacje, kiedy został złamany wschodni front francuski i kiedy japońce najechały Amerykę.
Bez przesady z tymi bombami. Taka Rosja uzylaby tylko tyle atomu, ile potrzeba do pokonania Chin.
Czyli co? Jedna bombka w newralgiczne miejsce - zapewne w stolicę - i rzeź kilkuset tysięcy/kilku milionów żółtków, a co za tym idzie, narażenie się na już bardziej zdecydowany odwet? To by było jak domino, odpalenie lekkiej głowicy, pociągnęłoby za sobą odpowiedź. Na tą odpowiedź odpalono by cięższą głowicę, aż w końcu cała wojna przerodziła by się w 'radosną' zabawę pod tytułem 'mamo, bo on mi zabrał grabki'. Aż w końcu skaziliby cały kontynent euroazjatycki.

Khan
25-10-2005, 20:02
Czyli co? Jedna bombka w newralgiczne miejsce - zapewne w stolicę - i rzeź kilkuset tysięcy/kilku milionów żółtków, a co za tym idzie, narażenie się na już bardziej zdecydowany odwet? To by było jak domino

Atom to nie Starcraft. Kazda detonacja jest dobrze planowana. Zadna ze stron nie ryzykowalaby zniszczenia ziem o które walczą.

Ameryka chciała pozostać neutralna, Anglia z wyspy nie widziała zagrożenia, a Francja trzęsła dupą - jak przy każdym innym zagrożeniu.
Mam to w dupie. Mielismy papier, ktory mowil ze mają nam pomoc. I co? I gówno!

OnlyM(PL)
25-10-2005, 20:31
@up walsnie! Jak sie uczylem na hiscie (to bylo daaaawno), ze Anglia i Francja mialy pomoc a nei pomogly to sie w****ilem qwa! I bylem pelny podziwu dla Polakow, ze mimo tego bronili sie do ostatniej kropli krwi.

Wracajac do tematu! Wlasnie to nie jest zadna gra zeby okladac sie atomowkami ;p i obie strony baly by sie jej uzyc.

Sorcerer Maciek
25-10-2005, 20:37
Ameryka chciała pozostać neutralna, Anglia z wyspy nie widziała zagrożenia

Anglia bardzo dobrze widziała zagrożenie i robiła wszystko, aby zwrócić atak hitlera na wschód (początkowo hitler planował atak na wielką brytanie, o czym anglicy wiedzieli).

Khan
25-10-2005, 20:38
Jak juz jestesmy w temacie WW3 oraz w temacie Polski, to inne mądre głowy (z tej samej serii) obmysliły ze Polska popełniła wielki błąd wchodząc do UE, gdyz, jak wiadomo te psy z zachodu dalej nie są warte zaufania. Według naukowców Polska powinna zjednoczyć się z innymi narodami słowiańskimi, jak ukraina, litwa itp. Powstałoby coś na wzór Nowej Jugosławii, pod przewodnictwem Polski. Te, na pozór, zbierające śmieci państewka moglyby połączone stanowić całkiem godnego rywala na arenie miedzynarodowej..

To nie jest MOJA idea, wiec nie bijcie :) I wszelkie negatywne komentarze zaczynajcie od 'te debile' a nie 'ty debilu'.

OnlyM(PL)
25-10-2005, 20:41
@kahn No ale ile trza jeszcze zrobic w tym "jednym" panstwie bardzo duzo! I ludzi biliby sie o wladze. Nie byloby tak latwo =/ tak poprostu tak i tak i jedno panstwo choc fajny pomysl.

To moze wygladac tak jak Rosja. Dumni z sibie, nie chcacy sluchac innej wladzy, nie potrzebujacy pomocy i samowystarczalni ;p

Sorcerer Maciek
25-10-2005, 21:39
Powstałoby coś na wzór Nowej Jugosławii, pod przewodnictwem Polski. Te, na pozór, zbierające śmieci państewka moglyby połączone stanowić całkiem godnego rywala na arenie miedzynarodowej..

Biedne slowianskie panstewska (litwini to nie slowianie...) nie utworzylyby zadnego mocarstwa - wrecz przeciwnie, stworzyly by kryzys ekonomiczny w polsce. Jesli polska chce isc do przodu, musi to robic z zachodnia Europą i usa - bez tego ani rusz. I chcialbym wiedziec co to za naukowcy :O

Walekifa
25-10-2005, 22:28
@Ktoś tam
T72 pomylił ci się z T34.T72 po raz pierwszy został użyty w radziecko-afgańskiej wojnie.

No racja.Sry :p

ALe oba wymiatają ;]

Jerkov Thundersword
25-10-2005, 22:53
Ja myślę że bardziej prawdopodobna byłaby wojna Rosja+ Chiny vs ONZ bądź NATO ;) A przede wszystkim Chiny i Rosja vs USA, bo jak narazie nie ma powodów do wojny Chiny vs Rosja.

Baron Kaldrick
26-10-2005, 07:45
Anglia bardzo dobrze widziała zagrożenie i robiła wszystko, aby zwrócić atak hitlera na wschód (początkowo hitler planował atak na wielką brytanie, o czym anglicy wiedzieli).
Anglia dojrzała zagrożenie dopiero, gdy wojska Wehrmachtu przestały 'bawić się' w Polsce i zwróciły się na zachód...

BeinFester
26-10-2005, 15:28
Myślę że chinczycy by wygrali....mają sporą przewagę w technice i nie są głupi-bez atomówek by nie zaczynali.....

Sorcerer Maciek
26-10-2005, 16:22
Anglia dojrzała zagrożenie dopiero, gdy wojska Wehrmachtu przestały 'bawić się' w Polsce i zwróciły się na zachód...

Sa dokumenty historyczne stwierdzajace fakt, ze hitler poczatkowa planowal atak na anglie. Anglicy o tym wiedzieli i jak tylko mogli zwracali go na wschód i prowadzili polityke ustepstw. A papierek z polska to po co podpisali? Po to, zeby polska czula sie pewniej i nie zgodzila na warunki hitlera (i zostala zaatakowana).

Slajt
26-10-2005, 16:39

Lol? A gdzie T34?

Chin nie można nawet tknąć! Gdzie są produkowane nasze komputery telewizory, zegarki, wszystko! MADE IN CHINA! I trzeba to dobrze zapamiętać przed wpakowaniem choćby kija w dupe chińskiego żołnierza.

SoulflyRED
26-10-2005, 17:45
Chin nie można nawet tknąć! Gdzie są produkowane nasze komputery telewizory, zegarki, wszystko! MADE IN CHINA!

Eee np w Usa i Japoni(rulez) ?W Chinach produkują tylko buble rozlatujące się po 3 dniach, pozatym zrzucenie choćby 10 atomówek przez Russie na Chiny wywołało by podobny efekt jak wsadzenie patyka w mrowisko. A co do klimatu Rosji który powstrzymał hitlera przed szybkim zrobieniem MIAZGI z ruskich to w erze elektrycznych kocyków g..uzik by dał :> I BET FO CHINA!

Parys
26-10-2005, 19:02
Co do II wojny światowej. KAŻDY normlany kraj, nie chce wojny, więc raczej to normalne, że Anglia wołałaby, żeby Hitler najpierw zaatakował Polskę, bo miałaby więćej czasu na przygotowanie się. Inaczej byłby masochistą...

SoulflyRED
26-10-2005, 20:09
Tak serio to gdyby Angole zaatakowały wcześniej to uratowały by miliony ludzi od śmierci :/ My biedni polacy dostawaliśmy w tyłek i wierzyliśmy że Angole i żabojady nam pommogą, jedni trzęsli portkami gotując sfoją strefe obronną a drudzy bombardowali niemcy...ulotkami z tekstem w stylu "Stop poking Poland you...you GUYS !". Co innego, że Angole wkońcu wkroczyli do walki pomimo tego że Hitler zaproponował im pół europy za to, że się przyłączą do nazi(chwała im za to). A USA miała całą sprawe w poważaniu dotąd aż ich łodzie ze sprzedawanymi pukawkami do Europy nie natrafiły na wilcze stada u-botów.

Ghost Nieudany
26-10-2005, 21:02
@up
Wiesz, Anglicy nam pomagali chociażby w czasie Powstania Warszawskiego. Piękna to była pomoc, równie dobrze mogli nam powiedzieć, że mają nas w dupie, wyszłoby na jedno. Zaczepiście nabija się z tego zespół Lao Che w kawałku "Zrzuty"...

@T-72
T-72? A nie T-34? T-72 było produkowane w latach siedemdziesiątych...
T-34 to chłam, typowe mięso armatnie - ten sprzęt był tani jak barszcz, więc powstało tego w cholerę. Dla porównania, Tygrysy były drogie, ale kopały tyłki...

@down
No i o to chodzi - na jednego Tigera przypadało ok. pięciu czołgów nieprzyjaciela (w teorii). W praktyce jakieś dwadzieścia.

Baron Kaldrick
26-10-2005, 21:16
@up
A Królewskie Tygrysy były zayebiste i prawie niezniszczalne, ale wyprodukowano je w ilości około 60 egzemplarzy, więc zmasowany atak brytyjskich, po prawdzie beznadziejnych, ale produkowanych masowo Shermanów zmiótł je...

Del Hormo
28-10-2005, 16:39
Ja stawiam definytywnie na Słowację. Napewno wmieszała by się w ten konflikt i rozgromiła Rosje i Chinoli. Fajny temat..

BafiAndDracon
28-10-2007, 01:00
jestem za rosją

Walekifa
28-10-2007, 01:05
Starszego tematu wygrzebać się nie dało? : O

@ Topic.

Bo jakimś tam czasie dalej twierdze,że wygrała by jednak Rosja.

raf420
28-10-2007, 02:24
Hail archeolodzy.

@up
Nie byloby zwyciezcy poniewaz oba kraje zostalyby zmiazdzone przez inne panstwa za uzycie arsenalu jadrowego. :D I bylby kij.

Rotherdamie
28-10-2007, 02:38
Hmm ciekawy temat...
ruskie bagnety vs chińskie pałeczki
Myśle ,że Chiny by wygrały.
Dlaczego?
-wieksza ludność = większa armia
-teoretycznie lepsza technologia niż w Rosji
-Duże państwo to bardzo trudne utrzymanie linii frontu
Ruski moga miecz czołgi, bomby atomowe itp. za to Chiny maja wspaniałe filmy z Bruce Lee , chińskie pałeczki i wspaniałą armie.