PDA

Pokaż pełną wersje : Axe czy club ??

Gondor guard
12-05-2004, 17:07
Zrobilem sobie rycerza i chcial bym wiedziec co bardziej mi sie oplaca kupic czy jakiegos axe czy club ?? Sword odpada bo zadrogi jest 8o. Aha i jescze jedno czy knight axe jest jedno czy dwu reczny ??

Barts
12-05-2004, 17:10
k-axe jednoreczny

jak idziesz na latwizne to club (najtanszy)
ale axe czy sword o wiele lepsze sa na wyzszych lvach i skillach

Wiatrak
12-05-2004, 17:14
Chłopie ja ci tylko doradzę wal swordami to nic ze fs( na moim świecie) kosztuje 8k ale za to two handed sword kosztuje(na moim świecie) 600gp a jak dobrze pamiętam na 12 lvlu z skillem sworda 34 solowałem valkirie więc zabijesz kilka valek znajdziesz kilka p armorów i masz np na fire sworda ale wybór należy do ciebie powiem jedno Swordy rządzą

Gondor guard
12-05-2004, 17:22
chyba mi sie jednak nie oplaca walic swordami bo na moim swiecie kosztuje on 20 k a k-axe kosztuje 5k tylko roznica jest o 2 w ataku i w wadze

Adaras
12-05-2004, 17:24
Ja tam walczę clubami i dobrze mi z tym...z moimi skillami + Warhammer pokonałem w duelu niejednego rycka z GS'em/Dl'ca

ca1z
12-05-2004, 17:31
axe axe axe
club jest do cip.. dla knighta / to jest bron glownie panow druid/sorkow ( skull staff =] )
fire-axe jednoreczna 38 atck
dragon lance - miodzio
powiem ci ze axe i club majo mniejsze defy od swordow ale sa tansze

Cycu
12-05-2004, 17:32
Wal Axami , są najleprze i tanie i łatwo je zdobyć , cluby są tańsze ale są bardzo słabe !!

Mathayus
12-05-2004, 21:04
clubo odpada bo nie ma dobrej dwurecznej broni ale sowrd czy axe to jest najlepszy wybor a axe wcale nie sa ( na securze drozsze od sword ) f sword 10 k a f axe 12 k a jest o niebo lespzu

emill
12-05-2004, 21:14
jak jesteś knightem to osobiście radził bym ci walczyć axami poniewarz w clubach nie ma żadnej wypas broci (no może skull staf...) a reszta to g.....a w axach jest duży wybur...fira axe...dragon lance...

Ginawo
12-05-2004, 23:18
Cluby-tanie ale i dosc slabe
Axe- dosc tanie nawet mocne
Sword- najdrozsze i najsilniejsze
Na dluzsza mete grania knightem polecam jednakowoz swordy

Gewof
12-05-2004, 23:46
Jezeli swordy odpadaja to polecam axe poniewaz fajnie wygladaja i maja najwiekszy atak. Cluby tez nie sa wcale takie zle ale moim zdaniem dopoki CIP nie wprowadza jakis nowych clubow to pozostaja one najgorsza bronia dla knighta. :)

Gremlin
13-05-2004, 04:49
Oryginalnie dodany przez Mathayus
na securze drozsze od sword ) f sword 10 k a f axe 12 k a jest o niebo lespzu

Widac dawno nie sprawdzales trade na Secura, w chwili obecnej FS 8k, FA 6-7k.
Tak pozatym axe ringi duzo latwiej dostac.

Mathayus
13-05-2004, 08:04
Oryginalnie dodany przez Gremlin
Oryginalnie dodany przez Mathayus
na securze drozsze od sword ) f sword 10 k a f axe 12 k a jest o niebo lespzu

Widac dawno nie sprawdzales trade na Secura, w chwili obecnej FS 8k, FA 6-7k.
Tak pozatym axe ringi duzo latwiej dostac.

nie zgadzam sie trade sprawdzam codziennie i fa za 6 k nie widzialem ( chyba ze od przyjaciela dostaniesz taniej ) fs do 8 k czasasmi jest ale fa to 10 kminimum

Elf Adrianus
14-05-2004, 07:44
Pytanie mam Bronze Amulet 5 Zmniejsza straty od mana drain. Ma 200 ładunków do czego jest ten aumlet bo bardzo nie kumam

Raul
14-05-2004, 07:55
@up

Jeśli walczysz z Ghoulami lub Demon Skeletonami lub innymi takimi umarlakami to ten amulet pozwoli Ci 200 razy zmniejszyć, lub całkowicie zredukować obrażenia zadawane przez Life Drain.

Kaczor
14-05-2004, 11:02
Oryginalnie dodany przez Ginawo
Cluby-tanie ale i dosc slabe
Axe- dosc tanie nawet mocne
Sword- najdrozsze i najsilniejsze
Na dluzsza mete grania knightem polecam jednakowoz swordy

Jesli chodzi o bronie z kategorii dostepnych(nei zadne rare) to axe sa nasilniejsze.Axe to bardzo oplacalna inwestycja, dobre skille dragon lance i jestes jak maszyna do zabijania

misio220
15-05-2004, 20:49
Swordy mają jeszcze jedną zaletę o której tu nie wspomniano, a mianowicie ważą mniej niż axe. Cap zawsze się przydaje ;)

Bobciu
15-05-2004, 20:55
odpowiedz nie jest trudna a wiec lepszy jest axe z annihilator qeust mozesz wyciagnac Stonecutter Axe ktory ma 50 ataku 30 obrony i ejst jednoreczny ale zanim zdobedizesz 100lvl radze ci walic z fsa czyli sworda

Elyas
15-05-2004, 21:03
ja ci radze wziasc swordy ale jak dajesz do wyboru axe czy club to axe lepiej wez sa dobre i tanie ale swordy sa najlepsze

The_FaLLen
15-05-2004, 21:25
Zalerzy od twoich osobistych preferencji lepiej skiluj to co masz wyrzej.K-Axe jest 1 reczny.

Cluby-tanie ale takie sobie

Axe -troche lepsze ale drorzsze

DarkBraver
15-05-2004, 21:35
Prawde mowiac nie oplaca sie isc ani w axe ani w cluby, jest ich najmniej, maja duzo mniej defa od swordow, wg. mnie powinno byc to wyrownane... cluby sa najbardziej "wybiedzone" ze wszystkich rodzajow broni bialej, najslabszy def i atak... szkoda troche. W chwili obecnej walcze clubami, swordy byly na eterni... tibia to rpg, troche kombinacji ;]

Xeverus
15-05-2004, 22:28
Mam jedno pytanie (nie zwazajac na ceny) czy swordy sa najlepsze i czy magic long sword jest oburęczny oraz jaka bron jednoręczna jest najlepsza?

Gremlin
16-05-2004, 08:18
re: misio220
Obecnie mam ~1300oz wolne w pelnym ekwipunku i z 2 BP run - te kilkanascie roznicy pomiedzy BS a FA naprawde by mi nie zrobilo roznicy. A tak pozatym dragon lance wazy o ile pamietam 80oz a GS wazy 180 - sword jest sporo ciezszy jak widac.

re: Bobciu
A MS ma staty 48/35, i co z tego skoro zwykle jest na serwerze 1-3 osoby ktore maja 1 z tych broni. Pozatym zamiast FS lepiej uzywac BS (bright sword), albo z axe Fire Axe.

re: Xeverus
MLS jest 2 reczny i zdaje sie maja go AZ 3 osoby na Antica/Nova.
Najlepsza bronia jest chyba Stone Cutter Axe.

Podsomowanie:
Sam uzywam sworda, ale tylko dlatego ze zaczelem kiedys go trenowac, ale jak bym mial wybierac jeszcze raz to wybral bym bez wachania axe, powody?

- Sword ring jesli juz ludzie sprzedaja to chca po 500-1000gp za jeden pierscien, ale i tak trudno je kupic ze ostatnio sam poluje na leadery, BP axe ring za 4k mozna kupic praktycznie w kazdej chwili.
- Jesli chcemy serio expic to 2 wiecej ataku na fire axe czy 1 wiecej w dragon lance daje nam znacznie wieksze kozysci niz 9 wiecej defens na Bright Sword.
- Z moim obecnym skillem w axe byl bym w pierwszej 15, w sword jestem poza pierwsza 50 :( (malo ludzi uzywa axe).

Faolitiarna
16-05-2004, 09:24
jeżeli nie grasz na nowym świecie (tak jak ja) to nie zastanawiaj się tylko w axe wal----> zobacz na przykład guardian halberd jak strasznie potężna jest to broń a jak tania w stosunku do giant sworda....ma atak o 1 mniejszy niż gs. Mój kumpel Khad Painbringer solował na 12 levelu smoki ze skillami 55/55 właśnie z guardian halberdem jak ktoś nie wierzy mogę zrobić stronę z fotkami ... to jest taka jazda że szok

8o

Garden Strider
16-05-2004, 10:09
Wybierz co lubisz. Ja Ci mogę na Calmerze sprzedać 2handed sworda, i tak go nie używam.

--==(())==--
Garden Strider
Calmera
Carlin
16lvl
18mlvl
--==(())==--

Ashlon
16-05-2004, 11:13
Wg mnie:
Axe - ciezkie (dlance to wyjatek), duzo ataku, malo defa.
Fire axe - trudniej kupic niz fs, tylko 1 quest bodajze i wypada tylko z demonow
Dragon lance - fajne, fajne,47 att mniej defa niz gs ale ile wazy..
Guardian halberd - taki gorszy dlance ;)
Stone cutter axe - 50/30 jednoreczny
Knight axe - cool wyglada, tani i dobry
Barbarian axe - bardzo tani (600gp), na nowym swiecie gdy spike sword kosztuje 10k, b axe jest wprost wymarzony
Great axe - 52/22, okropny wyglad (wg mnie) i bardzo ciezki (podobno)
Swordy -> bardzo lekkie, ladniejsze od axe'ow, wiecej questow z nimi.
Fire sword - bardzo lekki 35/20 (3 att mniej niz faxe, 2 def wiecej).Bardzo ladny wyglad.W porownaniu do fire axe, jest czesty w questach (orc fortress quest na przyklad jest latwiejszy niz fibula quest), tanszy, wypada z wiekszej ilosci monsterow.
Gs - ciezki, 46/22 (1 att mniej niz axe, 5 def wiecej a w 2hsach kazdy def sie przydaje :)).Osobiscie uwazam ze jest ladniejszy niz sword.
Magic sword a.k.a Sword of valor - ladniejszy niz stone cutter, 48/35 (2 att mniej, 5 def wiecej) i (chyba) lzejszy.
Spike sword - czestszy w questach niz knight axe, wypada z vampirow.24/21.Lekki.
Serpent sword - dragony, 26/15, czestszy niz kaxe.Lekki.
Magic long sword - zryty wyglad, ale i tak ladniejszy niz great axe ;).55/25 lub 55/20 -> nareszcie sword przewyzsza axe w att.
Aha no i oczywiscie :D ice rapier - 100/1, raczej taka zabawka ;), no ale z axe nie walniesz za 350+ w smoka :D
Osobiscie wybralbym swordy
Ps.Niestety, axe ringi sa popularniejsze niz sword...dlatego jak skoncza mi sie lagi ide na orc land po bp sword ringow ;)

bec88
19-05-2004, 14:34
Oryginalnie dodany przez Raul
@up

Jeśli walczysz z Ghoulami lub Demon Skeletonami lub innymi takimi umarlakami to ten amulet pozwoli Ci 200 razy zmniejszyć, lub całkowicie zredukować obrażenia zadawane przez Life Drain.

Zapewne chodzi ci o garlic necklance ponieważ ds,ghoul nie wysysają many.... robi to priestance ,dvarf geomancer itd...

moim pierwszym knightem walczyłem swordami i teraz tego bardzo żałuję... osobiście radzę ci żebyś wybrał axe. Lepszy atk w większości przypadków lżejszy ,tańszy,ładniejszy wygląd moim zdaniem, tansze axe ringi i ogólnie dostępne każdy ma ich od groma w depo a niektórzy nawet ich nie zbierają... a więc czego jeszcze chcieć.

lolekmakler
19-05-2004, 14:43
hrhrhr ja gram od ponad roku i tylko knightami i tylko swordami :D wsapniale uczucie zabijac elfa czy tez valkirie jednym strzalem :D ;( :D fakt faktem cenowo drogie sa swordy ale fun 1 klasa :D :blazen:

bec88
19-05-2004, 14:53
@up

wiesz mając skile powyżej 75 to raczej f axe też weźmiesz na szota elfa ,valkirie..

Bigvirus
20-05-2004, 13:48
Wes lepiej ic w te axe..
Lepiej dla ciebie na przyszlosc

gerfild86
20-05-2004, 23:41
wszystkie rodzaje brini sa dobre tylko nie wszystkie sa dla rycka club jest dobru dla druida i sorca

Kajzer
21-05-2004, 22:58
axe rula stonecuter jest rozwiazaniem jak najbardziej przyszlosciowym i jednak po jakims roku grania wygrywa ze swordami :]

notop
21-05-2004, 23:02
only sword reszta to shit

lepiej sie pomeczyc na poczaku by byc kims na koncu

Kael
22-05-2004, 00:05
NIEEE!!!!
Ja ci coś powiem! Nie słuchaj innych! Axe jest the best!!
zaczyna sie tak: hatchet:barbarian axe->k axe -> dragon lance (jestes juz kozak(przy dobrych skillach))
dragon lance ma lepszy atk od Giant Sworda!(pomijam def). Fire axe ma lepszy atk od F-sa i bright sworda . Widzialem ludzi którzy sprzedają fire axe za 5k na lunie!
Polecem AXE!!!! Club to dla sorców i dla ludzi rozrywkowych!!!

Yarczaz
22-05-2004, 18:40
Jak na starym swiecie ( gdzie fs kosztuje mniej niz 10k ) to tylko sword. Jak na nowym to axe. Clubów wogole nie bierz pod uwage

Grevil
23-05-2004, 12:54
Axy mają mniej defence niż swordy.No a knight jest blokerem więc sam odpowiedz sobie na swoje pytanie.... :)

Igi
24-05-2004, 18:57
Moim zdaniem Sword dla knighta jest najlepszy :]
Mam kolege który walił clubem do chyba 30 levelu,potem zmienił na swordy.Czy jest w tym jakiś sens? :))

Artur-Knight
24-05-2004, 19:12
ja wale axe jest najlepsze dl jest tanszy niz gs a lepszy o jeden w ataku

Kaczor
25-05-2004, 11:06
Oryginalnie dodany przez Grevil
Axy mają mniej defence niż swordy.No a knight jest blokerem więc sam odpowiedz sobie na swoje pytanie.... :)

LOL a kto blokuje dwureczna bronia?do blokowania to mozesz nawet shurikena miec w rece, nei ma to znaczenia o ile masz dobry shielding i tarcze(no i reszte ekwipunku)

Brozik
25-05-2004, 13:26
Ja tam trenuje Cluba i jestem zadowolony mimo to ze w clubie sa cienkie bronie........ 8) 8) 8) 8)

Yulgar
25-05-2004, 16:16
Axe są o wiele lepsze maja wiecej atk i sa Ładniejsze ^^

Igi
26-05-2004, 21:28
Artur-Knight
ja wale axe jest najlepsze dl jest tanszy niz gs a lepszy o jeden w ataku

Może i dl jest lepszy w ataku o JEDEN ale gs jest lepszy w obronie i to o wiele bo, aż 6 więc..... :))

Sword Rulez!!! :D

Randagast z isarki
26-05-2004, 21:39
Nigdy niekupuj maca dla knighta mace są dla sorców bo taniutkie.. a knight to powinine miec odbre a nie tanie

Externus
27-05-2004, 09:28
ja doradzam swordy. def jesd bardzo wazny dla knighta (wedlug mnie)

Artuditu
27-05-2004, 09:28
k-axa jest jedno-handowy :))

A jak chcesz oszczedzac kase to cluby ale lepiej miecze bo maja wiecej defence. Polecam miecze. :P

Podpalacz
27-05-2004, 10:21
Wiec tak

Popatrzmy od poczatku:

Mamy rycka 8 lvl wychodzimy z rooka. Mamy jakies 600gp - 1k. Dobrym rozwiazaniem sa axy z tego wzgledu ze kupujesz barbarian axe za 600 gp ( statsy 28/18 czy jakos tak ). Sword o podobnych statsach czyli serpent kosztuje duzo wiecej ( mam na mysli w miare nowe swiaty a nie antice czy nove gdzie dadza Ci serpenta za darmo jak ladnie poprosisz ),.

Idziemy dalej:) Rycek sie rozwija i dochodzisz do lvl 25+. W tym momencie masz juz troche kasiorki. Taniej wychodzi kupno fsa niz f-axe. Chyba ze zdecydujesz sie na k-axe nie jest to najgorszy pomysl.

Idziemy dalej

lvl 45+ Rycek robi quest i ma bsa chyba najlepsza bron do blokowania 36/30 statsy. W tym samym momencie masz juz kase na f-axe 38/ 16??

Idziemy dalej

Lvl 50+ Jezeli nie grasz na calkowicie nowym swiecie to spokojnie kupujesz d-lance albo GS. I tu zaczyna sie cala zabawa. GS ma 46/22 a DL 47/16, przy duzym axe skillu np 90 duuuuzo lepiej wyjdzie Ci DL bo i tak nie liczy sie def broni tylko atak czyli szybkosc zabijania cyklopow, dwarf guardow, zerkerow a pozniej smokow bo te potworki bedziesz bic masowo.

Idziemy dalej

Lvl 100+ na swiecie jest ekipa na Anihilator Quest. teraz mozesz miec SoV albo Stonecutter. Lepiej wychodzi Stonecutter.

Podsumowanie:

Czy axe czy sword wybor nalezy do Ciebie:). Ja osobiscie wybralem swordy ale tylko dlatego ze kumpel pozyczyl mi bsa do expienia, normalnie pewnie poszedlbym w axy:)

Jezeli chcesz zaczac PG na calkowicie nowym swiecie to wybierz club wtedy zalatwiasz c-mace, idziesz na Wild Warriory i wyciagasz war hammera 45/10 i expisz szybciej niz reszta. Na calkowicie nowym swiecie zanim 1 ekipa pojdzie na behemoty albo BK minie z 3-4 tygodnie:)

Wybor nalezy do Ciebie:)

Btw. Club to tani shit i zawsze nim zostanie:P

Pozdro

Pit
28-05-2004, 13:56
Po pierwsze żaden z was pewnie nie miał 2 postaci z clubem i swordem kolo 80 lub wiecej ja mam 84 cluba.Mój kumpel ma 86 sworda i ostatnio przegrał ze mna duel .Sheilda mamy tyle samo 84.Lvl obydwoje 50.
I jak to możliwe???.A wlaśnie tak że uderzenia sa lsowe czasem nie trafisz smoka a czasem walniesz za 200 :]
Więc nie ma się co kłucić a poza tym przypominam że wychodzi nowy update i pisze wyrażnie że będzie nowy sprzęcioch więc z kąd wiecie czy nie wyrównają wszytkich broni????

Igi
28-05-2004, 15:12
Nieeee! Swordy są nalepsze :P
Bronie swojego przeznaczenia :D

-------------
Naruszam Prawa Autorskie
Urodziłem się zmęczony. Żyję aby odpoczywać.
Sorry ale podoba mi się to :P
Calmera Kalwigi level 13 40sword fighting 40 shielding

Podpalacz
28-05-2004, 17:19
Stuff, Level, Skills i szczescie

Moglo sie zdarzyc ze przy takim samym stuffie wygra
Rycek to jest rycek
raz walnie za 3 a raz za 200+

pozdro:]

eerion
28-05-2004, 22:41
@ igi :
Głupszej rzeczy nie mogłęś napisać?
Ej to można zgłosić do konqrsu :P
@ topic:
Ja ciagle popierałem, popieram i będę popierał swordy.
Moż i potem jest stonecutter axe (ale 1H czy 2 to nie wiem, ale chyba 1H) co daje rpzewagę, ale mimo wszystko uważam że lepszy jest już SoV bo ejst genialny do lania i blokowania :)
a wcześniej przed 100+ levelem lata się z bright swordem który jest o neibo lepszy od F-axe.
Więc odpowiedx jest oczywsita.
Cluby - są tanie i możesz nimi grać jak ams modem bo łatwo je dostać i są tanie.
Jak masz stałkę - bierz lepiej swordy.
a tak poza tym - ten 1 ataku więcej moze i szybciej zabija potwory, ale 6 obrony wiecej może sprawić ze UH ci się badziej zwrócą niż prędkosc killa przy tym +1 ataku.
Ale to nie 100% pewności 8)
Napisałem co amsz robić.
Decyzja należy do ciebie

Ponury
28-05-2004, 22:52
Ja tam wole topory:tongue:. :axeman: walcz toporami ja ci radze :] .

:axeman: vs.:miecz: :))
:axeman: Win!!

Siweczek
29-05-2004, 04:36
Ja na twoim miejscu nawet jak bym mial zbierac 50k na fs kupil bym sworda jacbym mial zbierac z 2 lata ale sword jest najsilniejszy i najlepszy

Artur-Knight
29-05-2004, 12:13
Najlepsze są axe bo na skillach 65/65 i lvlu około 35
mozesz isc na dragony z dl dl jest tanszy i lepszy od gsa ale o wiele droszy od war hammera. wiec jezeli ktoś chce grac krutko to lepiej club a jak ktos dlugo to swordy a jak ktos chce grac dlugo i miec odrazu dobry stuf to radze axe:axeman:

Igi
29-05-2004, 12:44
@ Artur-Knight

Jeżeli ktoś chce grać KRÓTKO??
Bezsensu. Ta gra się niekończy.

Artur-Knight
29-05-2004, 12:49
Ale jak ktos niechce grac w tibie długo bo wie że mu sie znudzi 8)

Siweczek
29-05-2004, 15:23
Ale jak masz grac dlugo to bez Sworda to jest stasznie do d... wiec ja radze ci zbierac kase i kupic sword a nie exe czy cos innego ale wolnoc tomku w swojej postaci rob jak chcesz ja swoje zdanie wypowiadam tylko 8)

Ponury
29-05-2004, 16:29
Ej ludzie jak sie typ pyta czy topur czy palka to nie chodzi o miecze :P . Czyli topory lepsze(i tak lepsze od mieczy :)) ):axeman:
ja tylko nielubie broni dwurecznych:2handed: X( bo niemajo dobrze do obrony i nieleco skille na shieldinga :baby:

Podpalacz
29-05-2004, 18:13
a wcześniej przed 100+ levelem lata się z bright swordem

Szybko bys 100 lvl nabil:)

BSa sie uzywa do BLOKOWANIA powtarzam do BLOKOWANIA
expic to sie expi z GSem :) albo DL zalezy co kto ma :)

Ja mam 51 lvl elite i skille 82/81 i latam z GSem. Poprostu z BSem za wolno bym siekal cyklopy albo guardy. Z GSem podchodze i wywalam mu 2-4 hity i nie ma badziewia i tylko widze jak leci expo

Pozatym probuj bic smoki masowo z BSem:) majac 20 uh makerow bys chyba nie wyrobil:PPP

Pozdro

Igi
29-05-2004, 22:57
@eerion
Sorry jakoś niemam wenny :))

-----------
Kalwigi Calmera
15lvl skills:42\41

Vorment
01-06-2004, 16:56
Lol jakie wy macie problemy. AXE sa the best.
Ja pierwszym moim knightem oczywiscie swordy wziolem ale tego zalowalem i zalozylem nowa postac. Jak pojdziecie w axe to na poczatek maina mozna sobie halabarde za 400 gp kupic :P (no, moze 450 zeby mial zysk sprzedajacy) i idziecie expic. Nabijecie z 12 level bez problem w ciagu kilku godzin (jak wiecie gdzie expic :P) Potem szukacie jakiegos druida/sorca lub lowlevelowego knighta i trenujecie kilka godzin. Macie skille juz jakie takie, po tym expieniu macie kaski troche kupujecie barbian axe (na k - axe was raczej nie stac) scale armora (chyba ze kupiliscie wczesniej) i dwarven shielda (studded lesgy mozna dostac free :P) brass legsy tez pozna znalezc, leza na ziemi niedaleko GSow (nie bojcie sie ja tam chodzilem palkiem na 14 levelu jak szedlem na cmentarz, ludzie GS wybijaja :P ) albo mozna te legsy kupic (max 100-150gp) i macie juz calkiem niezle rzeczy. Co robicie dalej juz zalezy od was, ale ja nie bede juz pisal co ja orbilem bo to poradnik bedzie a nie odpowiedz co jest lepsze : axe czy cluby :P

spider-bialystok
02-06-2004, 10:22
Ja walcze axami i nie wyobrazam sobie walczyc czym innym. U mnie (Julera) taki k-axe jast tani(ok.5k) i zara go se kupie a mam 17lv. :D POza tym z cyklopow wypada halbard tez niezla bron na poczatek a kosztje ok 400gp.
ps.JEstem Knajtem

Rincewind
02-06-2004, 13:30
axe sa napewno lepsze od clubow ale radzil bym ci sie jeszcze zastanowicnad wyborem swordow. swordy maja niewiele mniejszy atk ale o wiele wiekszy def i nawet jesli dlance ma o 1 wiekszy atak to gs ma o 5 czy 6 lepsza obrone a jest to bron 2-reczna i obrona jest w niej wazna. wiec jesli wybierasz miedzy clubami i axeami to bierz axe ale osobiscie doradzalbym swordy.

Gimlos
02-06-2004, 14:39
Oryginalnie dodany przez eerion
@ igi :
Ej to można zgłosić do konqrsu :P
@ topic:
Ja ciagle popierałem, popieram i będę popierał swordy.
Moż i potem jest stonecutter axe (ale 1H czy 2 to nie wiem, ale chyba 1H) co daje rpzewagę, ale mimo wszystko uważam że lepszy jest już SoV bo ejst genialny do lania i blokowania :)
a wcześniej przed 100+ levelem lata się z bright swordem który jest o neibo lepszy od F-axe.
Więc odpowiedx jest oczywsita.
Cluby - są tanie i możesz nimi grać jak ams modem bo łatwo je dostać i są tanie.
Jak masz stałkę - bierz lepiej swordy.
a tak poza tym - ten 1 ataku więcej moze i szybciej zabija potwory, ale 6 obrony wiecej może sprawić ze UH ci się badziej zwrócą niż prędkosc killa przy tym +1 ataku.
Ale to nie 100% pewności 8)
Napisałem co amsz robić.
Decyzja należy do ciebie
SoV genialny do lania i blokowania? Tak, zgadzam sie, ale stonecutter lepszy . Bright Sword O NIEBO lepszy od Fire Axe? Domyslam sie ze nie miales przyjemnosci miec zadnego z nich w rece, opierasz sie tylko na ich statystykach . Ja mialem oba, knightami na podobnym lvlu i skillach, i doprawdy roznicy ( poza tym ze fire axe duzo szybiej wszystko zabijalem ) nie wyczulem . Na Azurze jeszcze GSa nie mam, wiec trudno mi jak na razie powiedziec czy ta roznica 6 defa DL i GS duzo daje .

Podpalacz
02-06-2004, 16:12
Ja mialem oba, knightami na podobnym lvlu i skillach, i doprawdy roznicy ( poza tym ze fire axe duzo szybiej wszystko zabijalem ) nie wyczulem . Na Azurze jeszcze GSa nie mam, wiec trudno mi jak na razie powiedziec czy ta roznica 6 defa DL i GS duzo daje .

Nie daje ( chyba ze na full def --.-- ). Jak z kazda 2 reczna bronia zbierasz baty. Z DL troche lepiej sie nawala.

Pozdro

Olejarzysty
02-06-2004, 16:58
Każdy mówi, że cluby są słabe, a to wcale nieprawda są tanie i dobre bo niewierze, że se załatwicie magic sworda lub cos lepszego bo to jest drogie i mało kto to sprzedaje ja skille podtrenowałem i chodze i na solo jade smoki bez problemu czasem musze użyć uh'a ale jest ok ! Więc nie pierdolcie, że cluby są słabe bo mie wkurzacie X( , Można je porównać do ax'ów ponieważ silver mace (35/35) jest poróbnywalny do fire axe a jak nie to weźcie se war hammera i tyle a pozatym nie moge się doczekać kiedydo gry wprowadzą THUNDER HAMMERA bo narazie nigdzie nie ma jak bedzie to pogadamy ! :]

[SIZE=9LIBERA --> Olejarzzysty --> AB'dendriel [/SIZE]

Podpalacz
02-06-2004, 17:13
Narazie cluby sa niestety slabe

War hammer jest gorszy od DL i GS i nie ma co zaprzeczac. jedyna bronia z clubow pozadna jest skull staff

Jak wprowadza silver mace i thunder hammera to pogadamy

A jak chodzi o SoV to kto wie?? Moze dojde do 100+ lvl i wtedy sie okaze ze mam szanse zrobic Anihilatora. Jakbym mial cluby to zaczalbym plakac a tak poprostu wybiore sobie SoV:]

Pozdro

Gonzo
17-06-2004, 17:09
jak ja mialbym wybierac moedzy lub a axe to bym wybral club kolega mowil mi ze thunder hammer u nikgtha wali od 200-2500 dmg ! OMG nie wie czy to prawda !

JołAsia
17-06-2004, 17:48
Moim zdaniem powinieneś poważnie przemyśleć kwestię sworda, ponieważ mimo iż drogi najlpeszy dla rycerzy. Tą profesją nawet szybko możesz na niego zarobić. No ale jeżeli definitywnie nie chcesz tego typu broni to moim zdaniem powinieneś wybrać axe :] pozdro i na koniec powiem, że SWORDY RLZ :D:miecz:

Gremlin
17-06-2004, 23:34
Oryginalnie dodany przez Gonzo
jak ja mialbym wybierac moedzy lub a axe to bym wybral club kolega mowil mi ze thunder hammer u nikgtha wali od 200-2500 dmg ! OMG nie wie czy to prawda !

Sluchaj dalej kolegow a daleko zajdziesz.
Znajac atak Thunder Hammer (49) i uzywajac kalkulatora dostepnego na stronie Encyklopedia of Tibia (dosyc dokladny) 2000 damage mozna walnac przy skillu ~800 ... zycze powodzenia w trenowaniu i do zobaczenia za kilka tysiecy lat (nie chce mi sie liczyc ile dokladnie).

egg
18-06-2004, 17:17
Hihi... jak zawsze kwestie sporne dotyczące broni.

Powinniscie brać pod uwagę ich dostępność przed ich wyborem.
SoV - zdobądź ktos to na jedynm z nowych serverów.
StoneCutter - chyba wszyscy widzieli to na tibii cam.

Na koniec. Gram tymczasowo na Aldorze kajtuszkiem. Idę w axe.

imho. jak mowicie o cenach danej broni to podajcie w nawiasach przynajmniej na jakim swiecie taka cena jest :|

Drill
18-06-2004, 17:46
Ja odrazu odradzam cluby. Z własnego doświadczenia wiem że skopalem jedną postać :p
71 skill cluba na danubi jakis rok temu miałem i zaczeło mi doskwierać że nawet skull staffa dorwac nie mogłem bo byl za drogi i trudnodostepny
Nie bierzcie clubów najci ;p najgorszy weapon.
Swordy moze drogie ale są na nie questy
axe nigdy nie lubilem z własnego przekonania ;p
po prostu nie chce wygladac jak krasnolud ;p

Vihobefa
19-06-2004, 13:02
axe,axe,axe i jeszcze raz axe, a do tego axe no i jeszcze axe i axe...............axe

Kajzer
25-06-2004, 22:03
hmmm chyba sie troche zapomnieliscie pytanie brzmiało club czy axe wiec moze to sobie rozpiszmy best cluby skul staf i w hamer atakiem przegrywaja z f axe i dl i obrona czyli juz porazka jedziemy dalej zostaje thunder hamer i stonecuter hmm na stonecutera questa znam znaczy chociaz o nim slyszalem a thunder? nawet nikt nie wie skad go wziaść jakies pytania ? :D

Sketh
25-06-2004, 22:25
nie skap kasy i nie badz lamom kup se spike sworda za te 2k i kup se do tego guardian shield i lec zarob se na fire sworda a nie skap kasy na byle gowna
a jak nie umiesz sie zdecydowac to se odpusc i zrob se paldka....jest jedna droga paldkiem i nie ma w czym wybierac :P

majq
25-06-2004, 22:34
Ja powiem co ja myśle...
Axe sa nawet dobre, nieraz nawet tanie. Ale mają mało obrony x( dużo jest dwuręcznych.
Cluby też nie są rewelacyjne ale więcej osób nimi walczy. Najlepsza-standartowa broń to SkullStaff (kocham go :)) )
Wybór nalezy do Ciebie, ja bym chyba wybrała Cluby, popularne i dosyć szybko można kupić.

Mortis Virtus
26-06-2004, 06:38
axe najlepsze- największe ataki - f axe lepszy od brighta, dragon lace lepszy od GSa
Obrana jest ***** ważna :D
Nawet nie patrz co tam pisze
Patrzysz na atak i już wiesz co ci sie bardziej opłaca trenić

Club- jakby Thunder hammer był do zdobycia to by sie można było zastanowić, a tak to olej tę kategorię.

rasielin
28-06-2004, 08:35
Ja walczę axami i jestesm zadowolony nie zmienie tej broni chocby nie wiem co. A może mi się tak podobają bo śmigam z fire-axe (10-20k na trimerze) no i miażdże wszystko.

Major
28-06-2004, 19:04
trenujcie axe mowie wam ta bron wymiata i jest nie droga

Lolek14
28-06-2004, 19:14
club jest tanszy od axe ale ma mniej ataku dlatego axe rlz

khuti
05-07-2004, 10:13
Jesli masz zamiar w tibie nie garc dlugo i twoja sytuacja finansowa jest ....cienka to zdecydowanie doradzam zakup CLUBA ,ale jezeli chcesz grac dlugo ( wysoki lvl ,i skille) to lepiej wybierz Axe....

Ale i tak wole Swordy :P

Prus
06-07-2004, 17:52
Moim zdanie AXE jest lepsze od CLUBA. ale ja i tak sadze ze SWORD RULLEZ

Swiety pal
14-07-2004, 15:40
moim zdaniem jest lepszy axe (chociaz jest drozszy od beznadziejnego cluba) pozadne axe sa dwureczne ale za to jak wala :D :D :D

Adaras
14-07-2004, 16:39
Ehh ludzie. Czy wy wszyscy umiecie oceniać broń wg. statów? Rozumiem, ale każdy powinien wybierać wg. gustu !!! Wszystko zależy od skilli postaci. A jeśli mam podać inne argumenty, to m.in:

16:43 You see a war hammer (Atk:45 Def:10).It weighs 85.0 oz. <-- 85!

A Gis waży "jedyne" 180 ><" Cena też inna....

Grimgnaw
16-07-2004, 17:41
Wybierz axe . ;)
Nie oplaca sieoszczedzac kosztem jakosci.
Axe sa mocniejsze i lepsze.
Ja kiedy grałem knightem to inwestowałem w swordy. :]
ale ty musisz sam zdecydować .

Powodzenia w graniu :))

Froggerr
16-07-2004, 19:08
Człowieku bierz tylko Axe to jak mówią że axe jest gorsze od sworda w obronie to kłamią wląśnie axe są najlepszymi broniami i niedawaj sobie wćiskać kitu że swordy są lepsze X( X( pozatym axe ringi są częśćiej spotykanie więc ja sobie zakładam wyjątkowo rycerzyka używającego swordów bo nim będe expił tylko na 2 potworach czyli na cycach i soldierach z kturych wypadają axe ringi a z drugich clubringi czy tam na odwrut.
A tak pozatym to ty lepiej wybieraj czym chcesz bić ale oczywiśćie doradzam Axe

PiXik
22-07-2004, 13:21
axe-szeroki wybór broni lepsze staty
Club-war hammer do pkowania co na światach pvp none nie ma znaczenia
Swordy-Ah te rarki magic long sword:P Giant sword dużo waży dużo kosztuje ale i tak jest dobry;)Bright Sword-Chyba lepszej broni do blokowania nie znajdziesz chyba że Sov.

Flipek
16-04-2005, 09:35
taaaa... Swordy rulezz najlepsze niby najdroższe ale najlepsze jeżeli masz jakieś większe ambicje (mam na myśli że chcesz być knight z ponad 50 lvl)
Axe są łatwo dostępne i tanie, moim zdaniem opłaca sie nimi walić
club do dupska z nimi najtańsze i najsłabsze :P

[edit]
aha i do axe są też łatwo dostępne axe ringi (sypią się z dwarf guard na przykład)
sword ring to z orc leadera albo w fortecy djinów
club ringi to nie wiem z kąd sie biorą :confused:

Adaras
16-04-2005, 10:35
club ringi to nie wiem z kąd sie biorą :confused:
Z cyklopów.

Bright Sword-Chyba lepszej broni do blokowania nie znajdziesz chyba że Sov.
Broń do blokowania? Ech. Jeżeli nie używasz tarczy, oczywiście, że tak...
Przy blokowaniu liczy się def tarczy, np. nie wolno trenować z bronią mocniejszą w defie niż posiadany shield (tzn. wooden), bo shielding nie rośnie ._.

krzysio
17-04-2005, 15:47
AXE AXE AXE club to badziew jak zrobisz knightem 60 level bedziesz lazil z war hammer albo skull staff a zresztom axe lepsze od sworda duzo porównajcie se bs do f-axe na securze (tam gram) f-axe7-8k a b sword
20-25k i fire axe ma o 2 wiecej atak a dragon lanca to miodzio
i stonecucer(czy jakos tak) lepszy od magic sword

Mumakil
19-04-2005, 12:12
KIEDY LUDZIE ZROZUMIEJA??
def nic niedaje w broni od tego jest tarcza, co z tego ze w 2handed cos daje jak i tak hity w nas wchodza jak w maselko
AXE RULEZZZZZZZ bo ma najwiekszy atack , fire axe i stonecutter to porostu wymiatacze , a z 2handed dostepnych wymiata nic innego jak d lanca:D

Vashresamunuh
19-04-2005, 13:04
@up Wierz mi albo nie, ja moim knightem robilem test. (skile 53/51, lvl 19). Bilem toporami. Eq to plate set, guardian shield, dwarven axe/hand axe. Gdy mialalem zalozony dwarven axe, hity siadaly po 5-10. Gdy zalozylem hand axe, skoczyly b. drastycznie w gore, nawet do 39. Z tego testu wynika ze obrona broni sie liczy.

xemmoe
19-04-2005, 14:59
Z cyklopów.

Broń do blokowania? Ech. Jeżeli nie używasz tarczy, oczywiście, że tak...
Przy blokowaniu liczy się def tarczy, np. nie wolno trenować z bronią mocniejszą w defie niż posiadany shield (tzn. wooden), bo shielding nie rośnie ._.

LOOOOL
Wiekszej bzdury nie widziałem.
Def broni ma ogromne znaczenie przy blokowaniu.
Spróbuj sbie zablokować takiego hero na początku z FSa a później użyj BSa to zobaczysz różnice.
Tak czy inaczej nie wprowadzaj innych w błąd.
A shield rośnie niezależnie od statów tylko od blood hitow...

Ontopic:
Na ptanie axe czy club odpowiem: SWORD...

Adaras
19-04-2005, 21:02
LOOOOL
Wiekszej bzdury nie widziałem.
Def broni ma ogromne znaczenie przy blokowaniu.
Spróbuj sbie zablokować takiego hero na początku z FSa a później użyj BSa to zobaczysz różnice.
Tak czy inaczej nie wprowadzaj innych w błąd.
A shield rośnie niezależnie od statów tylko od blood hitow...

Bullshit. Poczytaj sobie temat: "sword, axe czy club?" - Tam też o to poszła rozmowa, nawet MatKus napisał podobnie. Podawałem, przykłady. Uwierz, nieraz blokowałem samą tarczą i z bronią i efekt jest ten sam.
Ty też staraj się nie wprowadzać innych w błąd ;)

Cool
26-04-2005, 00:17
najlepiej jest walic w axe, mają one najwiecej ataku a obroną nie trzeba sie tak przejmować.Na quescie anhilator ma sie do wyboru z broni axe i sword, nie ma cluba!!! Topory sa tańsze od swordów i np. fire axe ma wiecej ataku.

Alucard pan ciemnosci
26-04-2005, 21:31
na knighta bardziej pasuje sword ale polecam fire axe ale kup se lepiej sword!!!!!

Hunters-Head
27-04-2005, 17:51
Ja jako doświadczony gracz radzę ci walczyć axe... ponieważ axe sa bardzo tanie i w porownaniu do swordow mają większy atak i def. a i po trzecie axe ringi sa bardzo łatwo dostępne.

"Moja rada, na uwadze miej joł ..."(tede)

alco morix
28-04-2005, 07:12
Swordy I Gowno Ze Sa Drogie Ale Najlepsze Cool

Vermyn
28-04-2005, 09:08
Ja jako doświadczony gracz radzę ci walczyć axe... ponieważ axe sa bardzo tanie i w porownaniu do swordow mają większy atak i def. a i po trzecie axe ringi sa bardzo łatwo dostępne.

"Moja rada, na uwadze miej joł ..."(tede)

Maja lepszy atak, def słabszy.

Shadow warrior
08-05-2005, 22:05
polecam swordy, a jak masz malo kasy to cluby (battle hammer atk 24 jest dostępny w sklepie u Sama za 350 gp.)

xemmoe
08-05-2005, 22:17
Bullshit. Poczytaj sobie temat: "sword, axe czy club?" - Tam też o to poszła rozmowa, nawet MatKus napisał podobnie. Podawałem, przykłady. Uwierz, nieraz blokowałem samą tarczą i z bronią i efekt jest ten sam.
Ty też staraj się nie wprowadzać innych w błąd ;)

W takim razie po co Cipsoft wprowadził def do broni???
DLA ZABAWY?
Zastanów sie a później pisz...

Dragon Fire Master
09-05-2005, 20:50
Axe to najlepsze bronie ale niestety także drogie.
Jednoreczne to fire axe (Stonecutter axe :) )
Dwureczna póżniej dragon lance :cup:

xemmoe
09-05-2005, 21:05
Axe to najlepsze bronie ale niestety także drogie.
Jednoreczne to fire axe (Stonecutter axe :) )
Dwureczna póżniej dragon lance :cup:

Następnym razem staraj się argumentować swoją wypowiedz.
Taka mała rada na przyszłość :)

Tomek Damcirade
09-05-2005, 21:09
g*** prawda ze axe sa slabsze od swordow,maja wiekszy atk i duzo mniejszy def ale ten sie nie liczy jak mamy tarcze.A Dl>gs w ataku a te pare ptk def na wiele wam sie nie przyda bo broni dwurecznych uzywa sie raczej na potwory walace magia

xemmoe
10-05-2005, 16:15
g*** prawda ze axe sa slabsze od swordow,maja wiekszy atk i duzo mniejszy def ale ten sie nie liczy jak mamy tarcze.A Dl>gs w ataku a te pare ptk def na wiele wam sie nie przyda bo broni dwurecznych uzywa sie raczej na potwory walace magia

po pierwsze nikt nie mowi ze swordy sa lepsze. Zalezy kto co woli.
A co do tego defa w broni to juz duzo razy bylo mówione: PRZY BLKOKOWANIU/ EXPIENIU MA OGROMNE ZNACZENIE.
Następnym razem wrzuć troche na luz...

Uwalacz fiki
11-05-2005, 20:30
B) Club rox wale dragon hammerem xPP

Black Palladin
24-10-2006, 15:40
wedlug mnie sword jest najlepszy , i co z tego ze najtanszy ale jak chcesz isc na latwizne to idz w cluby tanie ale...CIENKIE.Swordy najlepsze wienc ja bym sworda wybral.a jesli masz wybierac pomiendzy club a axe to wybiez axe to masz nawet nawet wypas a club to co...ss i w hammer no moze z orsha~~ thunder ;p :P:P:P

Janmik1
24-10-2006, 15:46
Ja sądze że axe.Chociaż club są tańsze ale axe są silniejsze.;)

Vojtass
24-10-2006, 16:02
Club najlepsze jak się ma skile 75\75 wymiatasz z war hammerem a na GS to skull staffa i jest GIT Wybiersz cluby tanie,lekkie a jak nabijesz dobre skille 75\75 bdz Ciu wygodnie mam kolege na Menerze BR ma skile 100\100 i dobrze mu jest i się nie wstydzi że wali Clubami X(

Gallar
24-10-2006, 16:39
Club. Pewnie większość przeglądająca ten temat nie wbije nawet 70+ lvl a co tu dopiero mówić o 100+ i Annih.
Ta mała różnica ataku pomiędzy WH a DL nie robi prawie żadnej różnicy, a ddecydując się na używanie clubów praktycznie 'rezygnujesz' z kosztów bronii.
Uzbierać 2k to moment, a średnia cena DL na takim nie za starym swiecie oscyluje w granicach 20-30k. Czyli musiałbyś zebrać 10x tyle kasy.
Jeśli mimo to jesteś doświadczonym graczem, jesteś niemal pewien że wbijesz level 100+ - wybierz topory. Ale tego już tłumaczyć nie trzeba..

Maniutek
24-10-2006, 16:47
OMG! Odkopaliście temat z 2004 roku. Pogratulować....