Pokaż pełną wersje : Wyjaśnienia odnośnie sobotniej awarii
Dwimenor
31-10-2005, 19:16
Jak podaje CipSoft sobotnie wyłączenie serverów było spowodowane przez awarię servera forum tibia.com. W wyniku tego inne części systemu także miały problemy. Po resecie servera forum dział techniczny szybko uporał się z problemem.
Niestety-cześć danych nie mogła być zapisana. Nie zachowały się zmiany w liście vipów oraz lista zgonów postaci wyświetlana na stronie. Oczywiście, ważne dane o mapie, przedmiotach, umiejętnościach czy poziomie postaci nie zostały utracone
CipSoft zaprzecza także plotkom o tym, że awaria była wywołana przez atak hakerów.
Arthus Drag'Tail
31-10-2005, 19:19
Niewielkie straty.. I tak juz wsumie b. rzadko grywam, wiec nie robi mi to roznicy :D
Mercenary
31-10-2005, 19:23
Wreszcie podali przyczynę!!! Oby więcej się to już nie powtórzyło!
Nie wiem co by tu napisac... no dobrze, że nie zrobili pożądnej cofki.
Andaraiel
31-10-2005, 19:44
Wszystkie ważne dane... to może z łaski swojej by zrobili cofke bo niechce mi sie robić hmmow żeby odrabiać level, magic lv itp. :evul:
Jeśli cofki neebedzie to sie chyba do nich przejade X(
BeinFester
31-10-2005, 19:49
coś sie ostatnio ta tibia psuje....tibia.com i tibia.pl....
a propos, coś ostatnio forum laguje...
Mnie i tak odrazu wywalilo ;) a teraz za kazdym razem jak gram mam IP check-era i wał ;(
Major Doomus
31-10-2005, 20:24
Jejku...
Jak podaje CipSoft sobotnie wyłączenie serverów było spowodowane przez awarię servera forum tibia.com.
Tak, tak jasne XD Każdy tak mówi, napewno im sie kawa wylała na klawiaturę i podczas czyszczenia ponaciskali ctrl+alt+delete XD
Swat slejer
31-10-2005, 20:56
heheh ja ni maiłem wtedy neta i nawet nei wiedziałem ze była taka awaria :D
A następnym razem wszyscy stracą postacie (albo odrazu całe konta xd). I wreszcie będzie spokój. xD
Ja nie moge tych ludzi poprostu ledwo cos sie w tibi zrypie a ci już o ataku hakerow wescie sie ludzie utopcie........
A następnym razem wszyscy stracą postacie (albo odrazu całe konta xd). I wreszcie będzie spokój. xD
l0oOl Wez nawed tych słów niewypowiadaj :P
Ps.Pamiętam jak rok temu hakerzy zchakowali Tibie i niemożna było przez miesiąc grac ;/
:(
Henis Kario
01-11-2005, 05:44
Ja tu sobie spokojnie gram.. a tu nagle wylogowalo mnie i nie moge sie zalogowac! kurde co to ma byc do cholery? CIP`y... co wy robicie? Bierzecie kase za PACC`y a gówno robicie!
PS. CHODZI O DZISIAJ! CHYBA PRZESTANE W TO GRAC BO MNIE TO WKURZA!
karol-rzota
01-11-2005, 05:59
Ja tu sobie spokojnie gram.. a tu nagle wylogowalo mnie i nie moge sie zalogowac! kurde co to ma byc do cholery? CIP`y... co wy robicie? Bierzecie kase za PACC`y a gówno robicie!
Dobrze powiedziane, bardzo dobrze powiedziane
wezcie sie ludzie zamnknijcie.. myslicie ze tak latwo jest na serverze 50 tysiecy osób utrzymac!? na 50tys. to i tak w miare malo jest takich zawieszen...
CipSoft zaprzecza także plotką o tym, że awaria była wywołana przez atak hakerów.
Czym zaprzecza?
Fajnie.. Tylko że mi usuneło z 5 charów ( noob chary ) :D
I niemoge się lognąć na knighta.. bo jakiś bug wyskakuje.... Juz tutor poinformowany :-D
Temexoxo
01-11-2005, 07:01
Ej dzisiaj przez 20 minut próbuje wlaczyc tibie na Srverze Furora ale pisze mi
Cannot connect to the test server
Error :connection timeout itd. nie chce mi sie pisac X(
RegioneK_Ksw
01-11-2005, 08:16
Ludzie wy Jesteście normalnie uzależnieni od tej gry... :D To Tylko gra i chodzbyscie nawet stracili lvl to co ?
JESZCZE RAZ POWTARZAM TO TYLKO GRA !! X(
ej kto wie kiedy na rooku postacie przestaną byc tymi "straszydłami" ? :D
A mi podczas awarii shakowali konto X( .
Niniejszym ogłaszam, że to koniec mojej przygody z tibią ;( .
Dzis przed kilkoma minutami probuje sie lognac a tu mi pisze ze juz jestem zalogowany pod innym nickiem! A NA DODATEK NA ANTICE KTORA JAK WLASNIE SPRAWDZILEM JEST WYLACZONA!! X( Czy ktos mi powie co znowu ciperzy nabroili?!
EDIT- wlasnie odzyskalem moje postacie, ale wciaz nie wiem co bylo przyczyna ich wylaczenia
Akamus Leon
01-11-2005, 08:48
ja mam problem co chwile wyskakuje akurat teraz Ip adress Blocked for 30minutes please wait mie to wnerwia X( X(
Gufat III
01-11-2005, 09:03
@Dwimenor
Jak podaje CipSoft sobotnie wyłączenie serverów było spowodowane przez awarię servera forum tibia.com. W wyniku tego inne części systemu także miały problemy. Po resecie servera forum dział techniczny szybko uporał się z problemem.
Niestety-cześć danych nie mogła być zapisana. Nie zachowały się zmiany w liście vipów oraz lista zgonów postaci wyświetlana na stronie. Oczywiście, ważne dane o mapie, przedmiotach, umiejętnościach czy poziomie postaci nie zostały utracone
CipSoft zaprzecza także plotką o tym, że awaria była wywołana przez atak hakerów
Pisze sie plotkom nie plotką.
Ave.
pijany rolnik
01-11-2005, 09:58
pożądnej
-.-
Ej dzisiaj przez 20 minut próbuje wlaczyc tibie na Srverze Furora ale pisze mi
Dzis przed kilkoma minutami probuje sie lognac a tu mi pisze ze juz jestem zalogowany pod innym nickiem!
Nie pisze tylko jest napisane :p
bialagora
01-11-2005, 10:33
ja mam problem na refugi loguje sie i pokazuja mi sie moje postacie ale jak chce sie na ktoras zalogowac to wyskakuje to wyskakuje komunikat ze zadlugo sie loguje qr** o co tu chodzi <?>
']l0oOl Pamiętam jak rok temu hakerzy zchakowali Tibie i niemożna było przez miesiąc grac ;/
NO to dlaczego ja tego nie pamietam? :P Grałem rok temu i wszystko było ok!
pijany rolnik
01-11-2005, 11:16
@up
Ja też sobie nieprzypominam żeby ktoś haknął Tibię >.<
atak hakerów :D ahaha dobre...
Patreksus
01-11-2005, 12:25
lol ja od awarii nie moge sie wogole zalogowac X(
ALE BIEDA!!!!!!!!!!
Andaraiel
01-11-2005, 14:05
CIP'y tylko jak zwykle dają ciała. Ludzie padają, są wnerwienia, piszą im maile a oni twierdzą że nie padłem. To są z deka lole jakieś:P
SZ_YM_ON
01-11-2005, 14:06
CipSoft zaprzecza także plotką o tym, że awaria była wywołana przez atak hakerów.
A kto by nie zaprzeczał ? :confused:
Ej Henis Kario jeśli już nie grasz to możesz mi dac postac :P
Pijany rolnik mozes mi udzielac korepetycji z ortografi ??? :P
zyga1111
01-11-2005, 15:52
A mnie wywaliło i do teraz nie moge włączyć mojej postaci na nepterze. A miałem 24 lvl i fire sworda ;( . Chciałbym wiedzieć co może być przyczyną tego zjawiska. Jeżeli ktoś wie to nich napisze na
[email protected]
Dwimenor
01-11-2005, 16:15
Ps.Pamiętam jak rok temu hakerzy zchakowali Tibie i niemożna było przez miesiąc grac ;/
Kie??
Kilka lat temu-tak to się zdarzyło. Po hacku CipSoft zrobił cofkę do stanu przed hacka. Cofka obejmowała także stan wykupionego pacca ("zwrócił" dni, które stracili)
@Gufat III
Chyba napisze reklamację do tego co opracowywał polski moduł sprawdzania pisowni w wordzie. -.-'
Cortozoo
01-11-2005, 17:11
Ja naszczescie nic niestracilem ale wspulczuje wszystkim ktorzy cos stracili :-)
Nie chce nic mowic ale powoli robi sie to coraz bardziej wku X( rwiajace,lagi kicki lagi kicki,ej no sorry ile mozna?Pchaja swiaty na stare serwery po trzy na jednym,przeciozenie od ludzi,i mamy efekty,niech skapce cos z tym zrobia albo mojego pacca tez straca jak i innych znajomych,zadna przyjemnosc z gry w takim stanie:/
Cannot connect to a login serwer
Error: Connection refused
All login server are offline
X( X( X(
Globalna Hiberna
02-11-2005, 05:49
mi to nie przeszkadzalo bo wtedy nie grałem :P ale jakby dali nowe serwy i bym mial taka akcje ooooj to nie wiem co bym zrobil :P :p
CipSoft zaprzecza także plotkom o tym, że awaria była wywołana przez atak hakerów.
Poprostu gratuluje CipSoftowi, oraz teamowi tibia.pl za znajomosc na komputerach. Czy wy wogule wiecie kto to jest "haker" ?
Otoz w przeciwienstwie do tego co wydaje sie wam oczywiste hacker to jest osoba dobra, dzialajaca w sposub zgodny z prawem, nie lamiaca go, ani tez nie dzialajaca na szkode innych uzytkownikow internetu.
Osoba ktora dziala zle to jest "cracker".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hacker
Haker, hacker – osoba o bardzo dużych, praktycznych umiejętnościach informatycznych, która identyfikuje się ze społecznością hakerską. Hakerzy odznaczają się bardzo dobrą orientacją w Internecie, znajomością wielu języków programowania, a także świetną znajomością systemów operacyjnych, m.in. z rodziny Unix (Linux, BSD itp.).
Uważanie kogoś za hakera jest wśród innych hakerów i osób identyfikujących się z subkulturą hakerską wyrazem wielkiego szacunku. Jest to jednocześnie określenie wysoce nieformalne, którego nie można otrzymać w sposób oficjalny. Słownik żargonu hakerskiego Jargon File tworzony przez Erica Raymonda sugeruje, że jedynie inny haker może nadać to miano osobie wcześniej za hakera nieuznawanej.
Stosuje się także odpowiednio skwantyfikowane określenia, np. Perl hacker oznaczające osobę bardzo dobrze znającą język Perl lub security hacker – na określenie wybitnego specjalisty od bezpieczeństwa komputerowego.
Cracker (z ang., dosłownie łamacz) to osoba zajmująca się łamaniem zabezpieczeń komputerowych.
Generalnie możemy wyróżnić dwa cele działań crackerskich:
* łamanie zabezpieczeń serwerów (zobacz: exploit, gry crackerskie).
* łamanie zabezpieczeń zamkniętego oprogramowania (zobacz: crack, cracking, patch),
Łamanie zabezpieczeń serwerów jest relatywnie prostą czynnością, wymagającą niewiele kreatywności. Większość crackerów korzysta z gotowych exploitów i root kitów, zazwyczaj mając bardzo niewielkie pojęcie o zasadzie ich działania. Są to tzw. script kiddies.
Ponieważ techniki używane przez nich są powszechnie znane, wystarczy kompetentny administrator i często aktualizowane oprogramowanie żeby zapobiec lub też zminimalizować szkody.
Istnieją jednak też crackerzy o dużo wyższym poziomie umiejętności, którzy potrafią analizować systemy komputerowe pod kątem dziur w zabezpieczeniach, pisać nowe exploity czy nawet tworzyć zupełnie nowe metody ataku.
Cracking zabezpieczeń oprogramowania wymaga umiejętności porównywalnych z pisaniem exploitów i jest mało dostępny dla script kiddies. Ponieważ operuje się tu na kodzie binarnym, bez dostępu do źródeł i innych udogodnień, konieczna jest dość duża wiedza o niskopoziomowych cechach architektury komputera i systemu operacyjnego i dobra znajomość assemblera. Zabezpieczenia kryptograficzne są łamane w niewielu przypadkach, zdecydowanie częściej są one wyłączane przez odpowiednią modyfikację kodu programu.
Pora na krotkie podsumowanie. Poprosty pozostaje tylko pogratulowac calemu
Tibia.pl team za taki rarzacy blad... ciekawe czy zdarza sie wam tez pomylic bandyte z ochroniarzem... poprostu piekny przyklad niekompetencji i typowego niedouczenia.
Dwimenor
03-11-2005, 07:38
No i co w związku z powyższym. czy ma to jakiekolwiek znaczenie?
Tu nie chodzi o terminologie ale o język potoczny. Tak samo nazwanie ludzi podsyłający keyloggery i oferujący strony z darmowym pacc hakerami obraża tych których ty nazywasz hakeram.. Tak się po prostu przyjęło.
Tak samo jak nazywani Diablo czy the Gunz grą RPG nijak się ma prawdziwego, papierowego RPG.
Nie zamierzam się tu spierać o terminologię.
Dr. Omader
03-11-2005, 11:40
O mamo kolejny geniusz, co to sie burzy o roznice hacker<->cracker.
Otoz my doskonale wiemy jaka jest roznica miedzy hackerem, a crackerem. Nie mam czasu na tlumaczenie kolejnej osobie tego samego w kolko. Kazdy wie, ze sa "biale kapelusze" i czarne, jakos wiekszosc ludzi jest swiadoma tego i nie ma pretensji, ale zawsze znajdzie sie jakis geniusz, co to wszystko wie bo wyczytal w wikipedii...
Powiedz mi jedno: co pisze w podaniu do pracy "hacker"? Pisze "Jestem hackerem" czy moze pisze "Jestem specjalista ds. zabezpieczen komputerowych..."?
Oskarzasz CipSoft o nie znajomosc sie na komputerach, no dosc mocne slowa skierowane do absolwentow uczelni informatycznej, tak samo do nas, gdzie wiekszosc z nas studiuje infe, a kontakt z kompami mialo juz w czasach gdy dla wiekszosci ludzi cudem marzen bylo miec kalkulator.
Nie mam czasu na takie dyskusje, bo i tak nie zrozumiesz, w koncu jestes wszystkowiedzacy. ;)
@down:
own3d :>
Poprosty pozostaje tylko pogratulowac calemu Tibia.pl team za taki rarzacy blad...
Tobie też gratulujemy rażących błędów...
dla Ciebie to nie ma zadnego znaczenia, ale to ze jak ty to nazywasz "sie tak przyjelo" to jest kompletna pomylka... czy zaczniesz seplenic tak jak Wałęsa bo w czasach Solidarności tak "sie przyjęło"? ... tutaj nie ma nad czym polemizowac, to jest blad, a błędy sie koryguje, wiec uwazam ze takie cos zasluguje na poprawke. niestety na Tibia.Com nie ma forum poswieconego dyskujsom na temat newsów, bo chetnie bym im takze wytknal ten bład.
oto dlaczego nazywamy crackera hackerem...
Słowo "Haker" w mediach
Znaczenie słowa "haker" zostało przeinaczone w mediach. Media powszechnie używają go wobec osób łamiących zabezpieczenia systemów komputerowych, co w słownictwie informatycznym określa się mianem "crackingu", a osoby łąmiące te zabezpieczenia mianem "crackerów".
Łamanie zabezpieczeń wymaga często bardzo wysokich umiejętności technicznych, można więc powiedzieć, że część crackerów stanową hakerzy. Jednak crackingiem zajmują się również, a wręcz głównie, osoby mające bardzo niewielkie pojęcie o komputerach. Wśród hakerów funkcjonuje wiele pogardliwych określeń takich osób, takich jak np. script kiddie (dosłownie skryptowy dzieciak - osoba łąmiący zabezpieczenia gotowym programem, nie potrafiąca jednak napisać takiego programu ani nie rozumiejąca nawet w zarysie metody jego działania). Crakerzy natomiast są zazwyczaj odrzucani przez subkulturę hakerską.
Dość rozpowszechnione zjawisko określania przez media crackerów mianem "hackerów" jest bardzo źle widziane w środowisku, i jednoznacznie identyfikowane jako poważny błąd. Sama społeczność crakerów pojawiła się na marginesie kultury hakerów i poprzez swoją działalność naraża na utratę reputacji w społeczeństwie samych hakerów. Zdarza się bowiem, że wśród crakerów znajdują się osoby, które poprzez bunt wobec polityki czy korporacji, dokonują spektakularnych akcji sabotażu jak np. przejęcie kontroli nad brytyjskim satelitą w 2004 roku, co kłóci się z etyką hakerską, która sprzeciwia się cyberprzestępczości
W Polsce w mediach pojęcie hakera pojawiło sie wcześniej, niż publikacje naukowe dotyczące kultury hakerskiej, dlatego też nadal najczęściej jest ono błędnie używane.
Pozatym ... Dąbek, nie jestem polonistą, wiec mam prawo sie pomylic, ale zauwazcie, ze skoro prowadzicie najwiekszy polski serwis o Tibii, moglibyscie sie troche zabezpieczyc od takich przykrych wypadkow niedouczenia, na pewno nie jestem jedyna osoba ktora poczula sie urazona przez takie traktowanie, to jest poprostu cos takiego jak pomylenie Bandyty z Policjantem... wiec nie miejcie do Mnie problemow, ze poprostu wytknalem wam bład... co do mojego błędu ortograficznego, nie badz taki madry bo jakbym przejrzal Twoje wszystkie posty tez bym nie jednego znalazl, i po drugie, rozmawiamy o hackerze, a nie o ortografii, jak chcesz porozmawiac o ortografii, to zamów sobie prywatne lekcje i jakies polonistki...
uwazam ze powiedzialem wszystko co trzeba, ale w najblizszym czasie okaze sie czy Tibia.pl Team wyniosla cos z tej niekompetentnej wpadki.
Problem jest taki, że języki takie żywe, awięc te, których nadal ktoś używa, z czasem zmieniają się. I tak, w wikipedii, którą podałeś, pisze równierz, że słowo hacker kiedyś oznaczało gościa, który na uczelni robił sobie jaja (określenie wymyślone na uczelni w Massachusetts).
Coraz częściej jednak w różnych programach informacyjnych możemy znaleść informacje, jakoby jakiś hacker włamał się do firmy i ją okradł, bądź to napisał kolejnego virusa (który tak na prawdę nie jest virusem, tylko koniem trojańskim albo robakiem zapewne, bo virusów już bardzo mało powstaje ostatnimi laty). Znaczenie tego słowa znów się zmienia, i stopniowo crackerów i hackerów łączymy w jedno, czy nam się to podoba, czy nie.
Zapewne zdziwi cię, że prać, to dawniej znaczyło uderzać (stąd starosłowiański bóg Perun, stąd Piorun, stąd "sprać kogoś"), a teraz ciężko powiedzieć, żeby pralka uderzała jakieś ubrania.
Słowo ***** to ozdoba zawieszana u pasa, bądź też kurka wbijanego w beczkę piwa lub wina.
Słowo komputer oznaczało do niedanwa dowolną maszynę liczącą (w tym liczydło, suwak logarytmiczny i wiele innych wynalazków).
W języku polskim pojawiło się słowo "hendikap" która ma zupełnie przeciwne znaczenie do słowa, od którego pochodzi, a więc angielskiego handicap.
I tak można by mnożyć określenia, które z czasem zmieniają swoje znaczenie. Trzeba się do tego przyzwyczaić, że skoro używasz języka żywego, jak polski czy angielski, których to języków używa wiele milionów ludzi, to z czasem te języki ewoluują i niektóre słowa zmieniają znaczenia.
zeby nie bylo ze polegam tylko na Wikipedii, chociaz jest ona polecana jako jedna z najlepszych internetowych encyklopedii...
http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=158910
http://wirusy.antivirenkit.pl/pl/glossary/explain.php?let=Cracker
http://www.ssi.civ.pl/data/cracker.php
nieslyszalem jeszcze zeby slowo "hacker" stawalo sie synonimem albo aforyzmem z biegeim czasu, poprostu miedia, kiedy przestepstwa komputerowe/internetowe zaczely stawac sie codziennoscia musialy jakos nazwac takiego czlowieka, jako ze najpierw trafili na slowo "hacker" uczepili sie, i nie wysluchawszy do konca tematu ochszczili owego przestepce mianem "hackera"
moge jeszcze dodac o glosnej sprawie Roberta Tappana Morrisa ... Sad Pierwszej Instancji w Kaliforni oskarzyl go o "hackerstwo" byla to pierwsza na swiecie sprawa za przestepstwa internetowe... Morris sprawe wygral, gdyz nie byl Hackerem, i slusznie, byl crackerem, co prawda sprawa po 3 miesiacach powrócila na wokande i zostal oskarzony o "przestepstwa internetowe" ... nie mowimy tutaj o slowie Hacker jako synonimie, gdyz takim sie nie staje, zostalo ono poprostu zle zrozumiane, a ja staram sie poprawic ten blad...
Prosze abyscie dokladnie obejrzeli te linki jakie wam podalem, szczegolnie ten trzeci... czytania nie ma tam zawiele... zauwazcie ze piszac jako News o hackerach to tak jakby biedni idioci zaczeli sie bac policjanta... a to jets akurat dobre porównanie... Cracker Niszczy, Hacker Sprzata, Bandyta Napada, Policjant go Sciga... to tak samo jakby w gazecie napisali, ze strzelalina gangow w murzynskiej dzielnicy w Nowym Jorku byla spowodowana przez policje... - zastanowcie sie nad waszym bledem.
pozdrawiam.
No niby tak, ale w tibii nigdy nie usłyszałem słowa "cracker"/"cracked". Po prostu w tibii się przyjęło, że każde odebranie konta to hacking i już. Co byś nie zrobił to nie naprawisz tego. Szczególnie jeśli z forum korzystają prosto mówiąc dzieci, większość ma około 13lat. Ich nie nauczysz, zwłaszcza dlatego, że oni "wjedzom lepjej".
$corcerer
03-11-2005, 16:49
Blah blah blah
No fajnie. A teraz idź i wytłumacz to każdemu gościowi, który wrzeszczy "shakowali mnie!!!!!!!1111111"
Jak już wszyscy będą wiedzieć ocb, to wróć i się pochwal.
nieslyszalem jeszcze zeby slowo "hacker" stawalo sie synonimem albo aforyzmem z biegeim czasu, poprostu miedia, kiedy przestepstwa komputerowe/internetowe zaczely stawac sie codziennoscia musialy jakos nazwac takiego czlowieka, jako ze najpierw trafili na slowo "hacker" uczepili sie, i nie wysluchawszy do konca tematu ochszczili owego przestepce mianem "hackera"
A jako, że to media kształtują poglądy mas, wprowadzają nowe wyrażenia, nazwy itd. to po co się czepiasz. Ogólnie osoba, która gdzieś się włamuje w sieci, jest uważana za hackera. Tak było, jest i będzie. I nic na to nie poradzisz.
Więc mając wybierać między napisaniem Newsa o crackerach i później odpowiadać na setki postów od ludzi, z pytaniami co to są crackerzy, to lepiej napisać o hackerze, i odpowiedzieć jednemu takiemu osobnikowi jak Ty, który najwidoczniej nudzi się w domu, skoro wyszukuje takie idiotyczne błędy, a większość ludzi będzie spokojnie ze zrozumieniem czytała, bo znaczenie słowa hacker jest powszechnie znane.
I nie podawaj takich idiotycznych porównać do złodzieja i policjanta. Załóżmy, że w gronie bardzo zaawansowanych informatyków, panuje słowo cracker, nie hacker. Ludzie spoza tej branży o tym nie wiedzą. Ale odróżnić policjanta od złodzieja to już każdy potrafi. A z tego co wiem ta strona nie zajmuje się informatyką i terminami z nią związanymi. Już pomijam fakt, że ten News był przetłumaczony z o wiele popularniejszej strony internetowej i to tam najpierw powinieneś się udać, bo to po tamtej stronie znajduje się autor tego Newsa.
Quezacoatl
03-11-2005, 17:17
O rany ale wojna...
Nie mogliście po prostu zignorować tego posta??
Tylko zaraz wszyscy po sobie jadą X( X( X( X(
btw jaki to ma związek z tematem...
Nie ważne jak jest napisane a jak sie to pisze, ważne że każdy zrozumie o co biega.
@Topic
Mam nadzieję że nie bedzie już więcej takich problemów na serwach CipSoft.
majkel :D
08-11-2005, 20:50
W sumie niewielka strata tylko poleciało mi 2 osoby z listy vip
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.