zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Szybkie chodzenie???

Taka Tuca
06-11-2005, 22:04
Ostatnio tak z nudow zaczalem isc w tibii w jakims kierunku i klikac przy tym ppm (mam wlaczony tibia classic control). I nagle odnioslem wrazenie, ze ide szybciej, gdy naciskam ppm pulsacyjnie.
Polegalo to na tym, ze szedlem np caly czas w lewo i pulsacyjnie naciskalem ppm, kiedy kursor ciagle byl ustawiony na lewo od postaci (jakbym szedl w prawo, to kursor tez w prawo, itd.)
Dla sprawdzenia, czy to tylko zludzenie, postanowilem sie poscigac z 15lv (ja 17lv). I w krotkim dystansie (od depo w thais do skrzyzowania) zgubilem goscia z ekranu 8o . Bez bohow, bez haste, bez niczego.
Potem pokazuje to jakiemus gosciowi zeby porownal czy chodze szybciej niz zwykle, a on sie mnie pyta jak ja to robie.
Aha! I jeszcze scigalem sie z 48lv, ktory mial haste i trudno bylo mu zgubic mnie z ekranu, ale zwial.
Co o tym sadzicie?? Czy to moze byc jakies oszustwo?

P.S. Mam wolnego kompa (pentium II, 450mhz), na 2,6ghz nie udalo mi sie tak zrobic ale jutro jeszcze z tym pokombinuje :confused: .

$corcerer
06-11-2005, 22:21
Polecam poczytanie sobie atrykułu o chodzeniu na tibianews.net - tam panowie rozgryźli wszystko. I tak, to co mówisz jest prawdą, to wynika ze sposobu podawania kierunków :> Też jest objaśnione w tym arcie.

Taka Tuca
06-11-2005, 22:36
@up: przeczytalem spolszczenie tego artykulu w dziale poradniki. Nie znalazlem specjalnie niczego, co by mialo zwiazek z tym co tu napisalem. Byc moze ping ma jakis wplyw i szybkosc kompa (fps). Czytalem w pospiechu, wiec moglem cos przeoczyc. Jezeli to zrobilem to sorqa.
Zauwazylem tez, ze przyspieszenie to dziala raczej, gdy naciskam ppm podczas, gdy moja postac prawie dociera na nastepne pole. Wtedy jakby nastepne pole zostaje "ominiete".

$corcerer
06-11-2005, 22:50
When you are moving with keys, then your connection is essential (ping). A ping can be described as the response time of computer b to a signal of computer a. In our case ping means how fast the tibia server responds to a command from your computer. The better (lower) your ping, the faster you will be able to move with keys. The movement speed from tile 1 to tile 2 will be still at the right speed. But since the server has to wait for a new command (comming from your keyboard in this case), the overall speed from place a to place b will be much slower.

If you use the 'autowalk option', meaning that you either click in the screen or the minimap, you will always walk as fast as your character is able to. Still the mousecommand needs a certain time to reach the server (look for keys above) thus you can reproduce the same effects as with keyboard, if klicking near to you repeatedly. Additionally to the keyboardmovement a certain time will be needed to do the path-finding (your computer has to calculate whether there is a path from your current location to the point you clicked). Note that if the server is lagging for everyone your speed will appear slower than usual, but since it applies to everyone, thats no problem.

Frames Per Second (FPS) have only a subjective impact on your speed. You will simply not move smoothly on your screen and see other things move jerking too. For other players however you move like everyone else.
Cała reszta to niepotwierdzone pomysły :>

Rybzor
07-11-2005, 04:18
No niby szybciej... ale jak sie za szybko naciska to chyba nie przyspieszamy, trzeba wyczuc rytm, ale wydaje sie jakby szybciej...

Pan Walek
07-11-2005, 11:17
jak ? skad ? gdzie ? u mnie to sie sprawdza :D thx :cup:

Laughtmen
07-11-2005, 11:56
Wiem ze może się to wydawać śmieszne, ale co to jest "ppm"?

Rupert
07-11-2005, 12:05
ppm-prawy przycisk myszy

no u mnie też to działa :)

i00n
07-11-2005, 12:14
:D dobre, mi tez dziala tylko ze po krotkim czasie juz mi sie nie chce tak klikac :P

Taka Tuca
07-11-2005, 15:36
W ten sposob ucieklem PK :D. Normalnie o 10lv lepszy byl, ale spoko. Ciesze sie, ze wam to tez pomaga :D

vaviec
07-11-2005, 15:48
Na odcinku 33 kratek na mete trafilem o 2 sekundy szybciej naciskaja ppm niz idac normalnie (probe powtarzalem z 5 razy)
edit@
Zapomnialem napisac ze proba byla wykonywana 16 lvl rookstayerem

Taka Tuca
07-11-2005, 16:14
Na odcinku 33 kratek na mete trafilem o 2 sekundy szybciej naciskaja ppm niz idac normalnie
hmm... zawsze cos, ale ja mialem zdecydowanie wieksze osiagi... Ale ja mam wolny komp :p. I moze dlatego.

Barry
07-11-2005, 22:32
A i tak najlepsze jest klikanie na mapkę w linii prostej, nawet z lagami postać leci ze śwoją max. prędkościa, i palec od klikania ciągłego nie odpada ;)

Taka Tuca
08-11-2005, 13:53
A i tak najlepsze jest klikanie na mapkę w linii prostej, nawet z lagami postać leci ze śwoją max. prędkościa, i palec od klikania ciągłego nie odpada ;)
Tak, ale hmm... wkurza mnie to gonienie i klikanie kursorem, pola w tibii powinny sie po najechaniu myszka np. zaznaczac na jakis kolor. Pozatym wkurza jeszcze pathfinding :/

Ashlon
09-11-2005, 14:51
Tak, ale hmm... wkurza mnie to gonienie i klikanie kursorem, pola w tibii powinny sie po najechaniu myszka np. zaznaczac na jakis kolor. Pozatym wkurza jeszcze pathfinding :/

O wiele latwiej jest po prostu kliknac na mapce (tej nad eq). Postac sama idzie i nie musisz wciskac ani strzalek, ani klikac pulsacyjnie ppm. Nie wiem co masz do pathfindingu - wg mnie jest on calkiem dobry, sypie sie dopiero wtedy, gdy jakas rzecz kompletnie zablokuje droge do celu.

Taka Tuca
09-11-2005, 15:20
sypie sie dopiero wtedy, gdy jakas rzecz kompletnie zablokuje droge do celu.
Wlasnie o to mi chodzi, najbardziej denerwuje w godzinach szczytu :D

Miracle
09-11-2005, 15:27
8o Stary jesteś boski !!! Jakbyś nie wrzucił tego na forum to w życiu nie znalazłbym takiego artykułu. Faktycznie różnica w szybkości chodzenia jest i to spora :)

Taka Tuca
10-11-2005, 14:59
8o Stary jesteś boski !!! Jakbyś nie wrzucił tego na forum to w życiu nie znalazłbym takiego artykułu. Faktycznie różnica w szybkości chodzenia jest i to spora :)
Myslalem nawet o zrobieniu takiego poradnika, ale o szybkosci juz bylo, poza tym- za malo tego na poradnik :p

Kubous
10-11-2005, 16:44
To co napisal tuca to prawda ! Nawet sie scigalismy :)

Bokoszek z Mythery
10-11-2005, 21:29
U mnie działa;] Wielkie dzieki zaraz potym jak to przeczytałem zaczoł mnie gonić jakiś pk!!! Dzieki temu mu uciekłem. lol :D

Taka Tuca
13-11-2005, 22:10
Ostatnio pojawil sie u mnie pewien problem zwiazany z tym sposobe prezemieszczania sie. Otoz w pewnym momencie naciskania wyskakuje wyjatek krytyczny i tibia mi sie zamyka. Zdarza sie tak niezwykle rzadko, ale sie zdarza. :/

marcjan
14-11-2005, 13:04
ja tez tak mialem. Ale juz sie skończyło :)

marcjan
14-11-2005, 13:09
:) No powiedz jak to się robi, ale dokładnie bo tak tego nie kapuje bo tez chce szybko chodzic bo nie mam kasy na bohy i dlatego :(

Taka Tuca
14-11-2005, 14:04
:) No powiedz jak to się robi, ale dokładnie bo tak tego nie kapuje bo tez chce szybko chodzic bo nie mam kasy na bohy i dlatego :(
Wyobraz sobie, ze chcesz isc np. w lewo. Tak wiec trzymasz strzalke w lewo na klawiaturze i jednoczesnie trzymajac kursor na lewo od twojej postaci naciskasz pulsacyjnie prawy przycisk myszy (jezeli masz wlaczone tibia classic control), lub ctrl + lewy przycisk myszy, jezeli masz wylaczony tibia classic control. Ale musisz wyczuc rytm, bo jezeli zbyt czesto bedziesz naciskal, to uzyskasz efekt przeciwny do tego, ktory chciales uzyskac. To tyle.