PDA

Pokaż pełną wersje : 2 Systemy w 1 kompie

TheNatoorat
15-05-2004, 21:31
Niedawno załatwiłem sobie Windows XP (wczesniej miałem 98)... zainstalowałem 2 system w moim kompie. Podczas włączania komputera wyświetla się wybór systemów. Problem polega na tym, że po 30 sekundach automatycznie włącza system, który jest podświetlony - Windows XP jest na górze, więc jest pierwszy... zwykle działam w Windowsie 98 i mam kłopot:
jak przestawić, żeby Win. 98 był na "pierwszym" miejscu? Przez wczesniej wspomniany problem po nacisnięciu przycisku "pałer" muszę czatować przy kompie żeby XP się nie włączył i żebym nie musiał restartować kompa.
Jednym zdaniem:
Jak przestawić Widnows 98 jako system, który komputer bedzie uwazać za główny?

Pomóżcie mi plz!

BTW: Ostatnio jakiś gość w depo podszedł do mnie i zaczął prosić o free stuff. Zagadał do mnie formułką:
- give me something plz
Tutaj zirytował się że mu nie odpowiadałem:
- plz or die
Co tu gadać... LOL'Z! :D :D :D

PS: Nie krzyczcie ze głupol jestem bo w informatyce jestem żółtodziobem... :P

MatKus
15-05-2004, 21:36
Na dysku C w katalogu głównym jest plik boot.ini, zainteresuj się nim. Plik jest ukryty i systemowy, ale nie musi taki być.
Możesz go otworzyć nawet notatnikiem, ale jak nie zmienisz mu atrybutów, to nie bedziesz mógł zapisać :)

TheNatoorat
15-05-2004, 21:44
Jak zwykle znowu mam problem... z boot.ini wyciągnąłem interesujacą linijkę:

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

jakie wartości powinienem tam zmienić (i na jakie)

dzięki za piorunująco szybką odpowiedź

EDIT:
Re down:
Skopiuję całą zawartość pliki boot.ini żeby więcej się nie gimnastykować:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

EDIT #2:
Siarka bedzie jak powiem... idę dzisiaj w kimono parę godzin wcześniej (ale booooli ;( ) więc nie wkurzajcie się jak nie podziękuję za pomoc... aha:
thanks from the mountain! :P

Gonzo von Krenzel
15-05-2004, 21:58
Ciebie prawdopodobnie powinna interesować linijka zaczynająca się od "default". Skopiuj całą zawartość tego pliku i mi pokaż, to Ci powiem o ile będe wiedział;).

MatKus
16-05-2004, 00:04
Linijkę
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOW S
zamień na
default=c:\

Możesz także zmniejszyć czas, po którym jest wybierana domyślna opcja
timeout=30
Czas jest podawany w sekundach. Nie polecam wartości 0 i 1, bo nie zobaczysz nawet menu :P
ja mam ustawione u siebie na 5 sekund.

Hegemmon
16-05-2004, 02:15
sorki za to byc może noobistyczne pytanie( nie miałe mdwuchsystemów naraz ale mój kolega ma) ale czy nie możesz po prostu strzałkę w dół nacisnąc i Enter? tak chyba też można :P

eerion
16-05-2004, 05:02
@ re up:
Mozna, ale on chce włączyć kompa i odejść sobie, a potem wrócić i mieć włączopnegi wina 98 a nie XP.
Można tak- sam mam 2 systemy.
Sry za offtopic

TheNatoorat
16-05-2004, 07:56
Juppi!!! 8o

Nareszcie problem rozwiązany!
Lecę pochwalić się kolesiom jaki to ja informatyk jestem :D .
Dziękuję wszystkim za pomoc!

Bigvirus
18-05-2004, 11:07
Nie mam pojecia co mozesz zrobic ale ja bym na twojim miejscu (jak chcesz miec te 2 systemy to zainstaluj se windowsa xp profesional i suse linux profesional 9.2)
Nie bedziesz miec wtedy przynajmiej takich problemuw jak chcesz wlanczyc windowsa xp to normalnie kompa wlanczasz a jak linuxa to wsadzasz tylko dyskietke:D
No i po klopocie...

TheNatoorat
18-05-2004, 12:40
Juz od 9 roku życia brzydziłem się Linuxem (chociaż nie mam nic przeciwko niemu), więc korzystanie z niego przeze mnie byłoby rozrywaniem blizn (ale ze mnie poeta :)) :P )

Slajt
18-05-2004, 18:42
A ja mam linuksa - aktualnie na "kilku" plytkach i wcale nie jest zły. Daje duuuuże możliwości i to czasami przeraża !!!

+edit: To mój 123 post !!! Fajna liczba