Pokaż pełną wersje : Walone reklamy ! :[
Grzello Masterro
07-11-2005, 17:07
Od niedawna na tibia.pl pojawiły sie wkur*****ce reklamy X(X(X(X(
Czy nie da sie zrobić z tym nic ?!?! Cały czas albo heyah albo jakieś inne gówna x(x(x( Proszę o szybką odpowiedź !
Palladni
07-11-2005, 17:11
co fakt to fakt, ale strona musi się jakoś utrzymywać, ale nawet niemożna skożystać z wyszukiwania prostego bo przysłania go reklama googli ;d
"Public Service Ads by Google"
Grzello Masterro
07-11-2005, 17:22
Ta reklama googli jest na prawde wnerwiająca X( (w tym momencie skoczyła mi reklama) a potem sie modki dowalają "szukaj !" ... i jak tu być dobrym dla ludzi X(
Dwimenor
07-11-2005, 17:27
Ależ to bardzo proste: zapłacisz nam tyle ile reklamo dawcy -nie będzie reklam. Jakoś trzeba się utrzymywać.
A co do zasłaniania menu szukaj przez reklamę googla- widać twoja przeglądarka źle interpretuje kod. Szukaj powinno się pokazać całkowicie, minimalnie zasłaniając "ads by google"
Dr.Unknown
07-11-2005, 17:27
Należy najpierw zrozumieć, że te "walone reklamy" nie są tutaj z powodu czyjegoś widzimisie, ale po to, aby można było płacic za server, wiesz, tj. po to, abyś mógł czytać i pisać na forum. No chyba, że chcesz zając sie sponsoringiem, wtedy zapewne "walone reklamy" będa zbędne.
Na przyszłość, więcej myśleć, mniej spamowac.
http://i16.photobucket.com/albums/b42/MEvul666/Google.jpg
@down:wiem ale mialem takie akurat ;)
Vanhelsen
07-11-2005, 18:10
A żeby jeszcze dobić, wystarczy kliknąć w napis szukaj i już masz szukaczke w nowym oknie...
@up: czasami pojawiają się też reklamy Amerykańskiego Czerwonego Krzyża...
Palladni
07-11-2005, 18:36
Ależ to bardzo proste: zapłacisz nam tyle ile reklamo dawcy -nie będzie reklam. Jakoś trzeba się utrzymywać.
A co do zasłaniania menu szukaj przez reklamę googla- widać twoja przeglądarka źle interpretuje kod. Szukaj powinno się pokazać całkowicie, minimalnie zasłaniając "ads by google"
Faktycznie, opera 8.5 (maybe inne wersje też) tlyko tak zawodzi :> FireFox i IE działają dobrze, Maxthon chyba też
A żeby jeszcze dobić, wystarczy kliknąć w napis szukaj i już masz szukaczke w nowym oknie... ale wpisując tam jest ciut wygodniej;p
Shein Silvershadow
07-11-2005, 18:40
A najlepiej jest włączyc blokowanie reklam;p
Mysle, ze nie jest to az takie zle, te dwa klikniecia wiecej cie nie zbawia, a gdzies wyczytalem ze serwer Tibia.pl jest hostowany gdzies w Texasie :P, jakies 5 tys $ za miesiac to co myslisz ze Tibia.pl to uzbiera z doplat od UE?:P
$corcerer
07-11-2005, 22:33
Reklamy? Wyskakujące okienka? Tutaj? gdzie?
Jakbyś przestał tylko wyzywać i mieć pretensje do serwisu o to, że chce być mniej stratny, to ruszyłbyś tyłek, zmienił przeglądarkę, popytał się tutam, poszukał skryptów i nie miałbyś problemów z żadnymi chrzanionymi reklamami.
Btw: Czy fair jest to, że jestem niewidoczny dla serwisów zliczających odwiedziny jak stat.pl ? Nie? szkoda :D
@Ryba-knight
Nie wiem czy serio pisałeś, ale nawet nie będąc adminem Tibia.pl, można się domyśleć, że 5tyś, $ nie płaci się za serwer. To, że są w texasie, to nie znaczy, że ma być drogo. Serwery na zachodzie, są tańsze niż w Polsce.
Vanhelsen
08-11-2005, 19:12
@Ryba-knight
Nie wiem czy serio pisałeś, ale nawet nie będąc adminem Tibia.pl, można się domyśleć, że 5tyś, $ nie płaci się za serwer. To, że są w texasie, to nie znaczy, że ma być drogo. Serwery na zachodzie, są tańsze niż w Polsce.Ino server i tak jest opłacany przez fpp.pl... kasa z reklam idzie na inne wydatki typu domena itp... niestety i tak jej nie starczy i strona przynosi straty...
Grzello Masterro
09-11-2005, 10:51
Powiem to że kurde nie wiedziałem że ten serwer tyle kosztuje i to że zmiana przeglądarki nic nie dała ... próbowałem aż 4 różne i NIC ! I jeszcze powiem że te głupie krzyżyki (żęby zamknąć reklamę) są małe i trudno se trafić :P
Phoelerius
09-11-2005, 11:43
Ja mam Firefoxa i nie mam zadnych reklam, moze te raklemy to nie wina Tibia.pl tylko tego ze masz jakies syfy w kompie. :P
Hegemmon
09-11-2005, 12:03
Tak dla twojej informacji... rekamy tutaj są od początku istnienia strony, bądź wymyślenia okienen pop-up (nie wiem co było pierwsze -.- ) a że widzisz je dopiero teraz oznacza, że cości przestało je blokować. Może firewall się zmienił? Masz LAN?
MatKus to kiedyś nawet nie wiedział o istnieniu reklam bo mu je firewall blokował. Dowiedział się o tym dopiero jak ktosporuszył ten temat (zrobił ty delikatniej od ciebie).
Ja mam Firefoxa i on blokuje mi 99% reklam (oj tam czasami mu sięzdaży coś przeoczyć) ale jak tylko wejdę przez explorera to się dopiero zaczyna inwazja :P
Btw. Te reklamy są w pakiecie od fpp.pl razem z serwerami dla tibia.pl etc. etc., więc jeżeli masz już wygłaszać pretensje, to wejdź na fpp.pl i ich zacznij opieprzać
Nie chcecie reklam? Proszę bardzo. Zróbcie ściepę narodową, kupcie taki sprzęt, jak mamy teraz (conajmniej, bo i tak już czasem ledwo działa) i będzie good.
A teraz mamy 3 maszyny (1 na baze danych + 2 na serwer), każda ma 2 procki P4 4.2Ghz, 2GB Ramu i cholernie szybkie HDD (nie muszą na szczęście być duże)
Do tego nie zapomnijcie o łączu. Bez downloadu tak z 50MBit powinno wystarczyć (oczywiście w okolicy update'ów to dużo więcej, ale to tylko kilka dni w roku, więc da się przeboleć i na 50MBitach).
No, przydała by się wówczas też licencja na dobre forum, bo na tą ma licencję fpp.pl, a jeśli postawimy forum na phpBB, to trzeba liczyć jakieś 2-3x tyle sprzętu w wymaganiach.
No, oczywiście nie można zapomnieć o prądzie. Takie komputery miesięcznie sporo ponad 100zł samego prądu zjedzą (mój domowy PC zjada jakieś 30-40zł, a przecież nei działa 24h na dobę).
A, no, i praca admina. Ktoś musi trochę czasu przy tym spędzić, żeby pokonfigurować te komputery odpowiednio i szybko reagować w razie awarii (nie, to nie moja działka, to technicy od naszego sponsora).
Ktoś chętny, żeby nas zasponsorować?
Descartes
09-11-2005, 17:56
To IE źle interpretuje kod. W Operze reklama zasłania mi całe pole tekstowe (szukaj) zostawiając kawałek i muszę pisać na oślep.
To IE źle interpretuje kod. W Operze reklama zasłania mi całe pole tekstowe (szukaj) zostawiając kawałek i muszę pisać na oślep.
Zarówno pod IE, pod Firefoxem, jak i po Netscape, a także pod linuxem w Conquerorze wygląda wszystko dobrze.
Nie moja wina, że Opera wartstwę "na samej górze" odczytuje jako "na samej górze, ale tak nie do końca". Obecnie przez webmasterów za przeglądarkę najlepiej interpretującą kod DHTML/ JS oraz HTML uznawany jest Firefox. Oczywiście i on nie jest w 100% zgodny ze standardami, ale takiej przeglądarki wogóle nie ma. Opera zresztą ma więcej problemów, gdyż w wielu momentach ustawia sobie pewne wartości domyślne lub "dopowiada" sobie niekiedy próbując wmówić użytkownikowi, że ona wie lepiej, co webmaster chciał zrobić, niż sam webmaster. (zupełnie jak Windows :P )
Nie chcę bronić tutaj jakoś szczególnie żadnej innej przeglądarki, ale akurat wiem, że w tym miejscu mylisz się, i akurat w przypadku tego problemu z szukaj to Opera źle interpretuje kod.
Mam Operę i nie mam żadnych problemów. Chicken, ruszcie kupry i do roboty!
@MatKus
Tibia.pl zaczyna mi powolutku prypominać porządny interes. Obliczyłem ostatnio ile na samych paccach zarobiliśćie (wszystkich, nie 3**) i już małe zdziwionko.Na pacce, na blablabla itd.; ale duże pieniądze przez was przechodzą. Jeśli pociągniecie tak ładny rok to mógłbyś sobie "na boku" kupić bardzo porządną maszynę do wszystkiego (tak,wiem, żewy patrioci i wolicie dobro ogółu blabla) ;-)). Miło tak patrzeć jak niepozorna strona założona przez 2 fanów (włąściwie ciekawi mnie jaką działkętego komputera dostałby bosal ;d) staje się bardzo porządną stroną. Szkoda tylko, że to na temat Tibii; chyba wiadomo czemu.
@Down
Rybciu, wszystko obliczyłem, oczywiście nie wiem dokładnie jak to jest, ale staram się.
@UP
Oblicz ze wplywy z pacc, kubkow itp to nie tylko zyski, trzeba cos zainwestowac i jest wiele innych kosztow
Powiem to że kurde nie wiedziałem że ten serwer tyle kosztuje i to że zmiana przeglądarki nic nie dała ... próbowałem aż 4 różne i NIC ! I jeszcze powiem że te głupie krzyżyki (żęby zamknąć reklamę) są małe i trudno se trafić
a moze nalezalo by jeszcze odpowiednio skonfigurowac dana przeglądarke? sprawdzic czy jest nowasza wersja itp? myslisz ze wystarczy zainstalowac i juz?
A teraz mamy 3 maszyny (1 na baze danych + 2 na serwer), każda ma 2 procki P4 4.2Ghz, 2GB Ramu i cholernie szybkie HDD (nie muszą na szczęście być duże)
0.o, widzialem ze musicie miec dobre kompy, ale tego sie nie spodziewalem, niezle niezle, co do reklam to wlaczylem pod IE i mi jedno okienko wyskoczylo z reklama, wystarczylo raz kliknac i po klopocie, czy to tak wiele?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.