Pokaż pełną wersje : Która gitara lepsza na początek??
Właśnie zamierzam zakupić sobie gitarę, jako, że nie zanam się na tym chciałbym Was poprosić o radę. Czym różni się gitara akustyczna od klasycznej i która z nich jest lepsza dla początkującego?
Gonzo von Krenzel
16-05-2004, 16:30
Akustyczna jest głośniejsza, większa od klasycznej, ma troche inną budowę i metalowe struny. Akustyczna generalnie jest droższa. Jak chcesz grać na elektrycznej w przyszłości to wybierz akustyczną. Teoretycznie polecam akustyczną, choć nie wiem czy dla ciebie to taka wielka różnica.
Teoretycznie polecasz akustyczną ?
LOL
Powiem ci jedno - gram na gitarze już jakiś czas i wiem, że jak se kupisz na początek g. akustyczną to palce będą cie bolały po minucie grania jak cho***a.
Kup klkasyczną - ma ona plastikowe struny i czasami jest troche mniejsz (wygodniejsza, ale to zależy - są różne wielkości). Gdy wyrobisz sobie skóre na końcach palców (na początku będziesz miał 2 milimetrowe wgłębeinia) możesz dokupić metalowe struny do gitary.
@up i @up up
generalnie zgadzam się z Wami poł na ppół
a dlatego, że:
akustyk jest droższy, ale uczysz się na nim grać szybciej, opuszki palców szybciej Ci się zdzierają i potem Cie już WCALE nie bolą. poza tym taka gitara jest potem bardziej poręczna.
klasyka polecam tym, ktorzy chcą nauczyć się grać na prawde dobrze - na klasyku słychać każdy nieczysty dźwięk, próg jest szerszy, gitara jest mniej wygodna, cichsza, szlag trafia zanim cokolwiek się na nią nauczysz :) za to jest tańsza i mniejsza :)
moja rada: elektryk lub bardzo dobry elektro-akustyk. dlaczego? elektryk to gitara na której uczysz się grać strasznie szybko (wąski próg, mniejsza odległośc strun od progu), ale musisz jeszcze zainwestować w piec. elektro-akustyk to fuzja elektryka i akustyka :)
dobra gitare akustyczna kupisz za 550 zł, elektro-akustyka za 600, słabego elektryka za 630, a klasyka już od 230 zeta.
Wybór należy do Ciebie :)
osobiście polecam Fendera stratocastera, model Eric Clapton (8839 zł) lub Gibsona Les Paula ze wzmocnionym gryfem :) (koło 4000.... $ :))
papa
Real Finuko
16-05-2004, 22:45
zgadzam się z poprzednikami, ale ja polecam kupić klasyczną, bo jak na niej się nauczysz to będziesz umiał grac na praktycznie każdej
Popieram !!!
Ze stratocastera wychodzą najleprze gitarki (bo wychodzą one prawie tylko z niego :D... ale to juz inna historia).
Jak bym miał git elektryczny...
Ahhhhhhh
Nie mam kasy ;(
Dzięki Wam za rady. Po przeczytaniu wszystkich waszych rad wybieram... tamtadadam;)...akustyka. Co do git. elektrycznej: niestety narazie nie stać mnie na zakup gitary+ pieca :(
Gonzo von Krenzel
17-05-2004, 23:58
Haha! Widzicie? Moja rada! :P
P.S. Nie polecam kupować przez internet, np. allegro.pl. Radzę przed kupnem sprawdzić czy nie ma pęknieć (tymbardziej wewnątrz).
No i życzę... miłej i owocnej nauki:).
Grrrr to też moja rada !!! :D
Ja proponowałem krok po kroku tylko, że on zrobił na początku 2 kroki !!!!! :D:D:D:D:D:D:D
+EDIT: Ej wiecie, że ja też aczynałem od akustyka ???
Pieniopl
19-05-2004, 22:08
...od 3 lat gram na elektryku......po ok 1,5 roku bierzesz do reki klasyka i cholera jakoś dziwnie jest....ale z kolei jak przejdziesz z klasyka na elektyka to full wypas, ta gitarka taka malutka, milutka :) ...osobiście mimo wszytko polecam elektryka bo:
1. zawsze sobie można pograć solówki
2.o wieeeele więcej możliwości dzwiękowych (trzeba niestety mieć piec i efekty---ja to juz koszt 3000zł+ )
3. jest głośniejsza! :D
4 jeśli nie umiesz stroic gitary to zawsze możesz ją przez kompa nastoić
5. najtańsze struny to koszt 9zł..a full wypas to za 30zł (La Be**a <--żeby nie bylo kryptoreklamy) a dobre nylony są o wieeele drozsze
6. zawsze można pograć w jakimś bandzie 8)
Pieniopl
19-05-2004, 22:11
Dzięki Wam za rady. Po przeczytaniu wszystkich waszych rad wybieram... tamtadadam...akustyka. Co do git. elektrycznej: niestety narazie nie stać mnie na zakup gitary+ pieca
ja tam gram na squierze którego za 450zł kupiłem i brzmi zajebiście...a piec spłacałem rok!! ale mam pięknego 65wotowego Laneya TF-200 :) POLECAM!! (tylko piecowy przester bardziej pasuje do ciężkiego metalu....i tu mam kłopot bo jeszcze nie mam kasy na dodatkowe efekty... :P )
Ej ziomek, pienio !!!
A jak ją przez kompa nastroić bo ja normalnie stroje do kayboardu, ale to trochę zajmuje...
Pieniopl
20-05-2004, 08:35
wejdź na stronke www.gitara.org i poszukaj stroikó. podłanczasz kabel do karty muzycznej do wejścia na mikrofon. Polecam program AP Guitar Tuner
Wow !!!
Wielkie thx ziomek !!!!!!!!!!!!!
elos
nie wiem z kim ale sie znim zgodze ze z klasyka na elektryka sie przechodi bosko
na klasyku musalem dociskac te chwyty a na elektryku luzik a co do tego elektro akustyka to nie kupil bym za 600 bo zapewne był by to syf ale elektryk za 600 tez jest syfem (tez mam za 600 :] ) ale na poczatek wystarcza
pozdro
Polecam akustyka, można na nim uzyskać ciekawe brzmienie. Niedawno kupiłem taką gitarkę za 480 zł. Nie polecam zakładać metalowych strun do klasyka, bo można uszkodzić klucze, siodełko i mostek.
@up i 2 x up
A popatrzcie sobie na datę założenia tego tematu... no właśnie...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.