zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wolne ruszanie kompa ...

Polak ziom
17-11-2005, 19:28
no wiedz mam nastepujacy problem mam nadzieje ze ktos (kto sie na tym zna)pomoze mi w jego naprawieniu.
no to tak jak zwykle siadam przed kompem na krzeselku :P odpalam z "powera" kompa i ... i niby ma sie wlaczac komp jak to jest u wszystkich ale u mnie zanim zacznie sie wlaczac komputer minie z 30 sekund albo i wiecej ;/ oczywiscie oba swiatelka swieca sie (choaciaz nie mraga jedno z nich dopuki nie zacznie ruszac komp) mam nadzieje ze wyrazilem sie dosc zrozumiale i jeszcze raz prosze tych co sie znaja na kompach o pomoc ...

Kajulec
17-11-2005, 19:33
Z glana go.

Polak ziom
17-11-2005, 19:41
Z glana go.
rada the best ;] sprobowalem ale problem jest taki sam :P moze masz jeszcze jedna genialna rade ;D? plx help

Knocik
17-11-2005, 19:44
Niewiem ;/ Ale neichce zakladac nowego tematu wiec spytam tutaj.... co jakis czas np 30 min komp mi sie sam resetuje.. oczywiscie jest garaca plyta glowna ;/ co antio poradzic?? ;] czy jak dokupie wiatrak to neibedzie sie resetowal?? [wczoraj mialem formata

Polak ziom
17-11-2005, 19:48
rada taka sama jaka mi dal gosc wyzej :P "z glana go" :P ja jestem zioelony w tych sprawach wiedz ja ci nie pomoge ani troszku. plx help!

Racon
17-11-2005, 20:13
Ja odpiolem cd-rom i do dyskietek i szybkosc o 40% wzrosła.

Gewof
17-11-2005, 20:18
up rotfl

moze foramt dysku? zawalony windows

co do restaru kompa, wymien/oddaj na gwarancje plyte glowna, na 90% jest to jej wadliwosc

Kele
18-11-2005, 13:16
@reset kompa

Jeśli nic nie podrkęcałeś to podejrzewam, że masz w Biosie za niską temperature do wyłączenia kompa ustawioną ;)

Racon
18-11-2005, 13:38
@Gewof
Nie musisz mi wiezyc... Wcale tego nie wymagam.(Ja to pisalem do dluszego wlaczania kompa , nie do niespodziewanego wylaczania)

Raul
18-11-2005, 15:04
Knocik, spraw czy masz czysty wentylator.
Ja miałem tak, że najpierw komputer wydawał niepokojące odgłosy, a później się wyłączał, okazało się, że jakaś mała karteczka spadła mi z tyłu komputera za wiatrak i to wszystko przez nią.

Bambuko
18-11-2005, 15:25
Niewiem ;/ Ale neichce zakladac nowego tematu wiec spytam tutaj.... co jakis czas np 30 min komp mi sie sam resetuje.. oczywiscie jest garaca plyta glowna ;/ co antio poradzic?? ;] czy jak dokupie wiatrak to neibedzie sie resetowal?? [wczoraj mialem formata
Ja mam podobnie. U mnie jest to wina pamięci, ale nie mogę jej wymienić, bo mam za starą płytę główną [jak dokupię do niej nową pamięć, a potem se kupię nową płytę, to będę musiał nową pamięć, więc wolę poczekać i kupić razem i to, i to]. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie działa nie włączanie zbyt dużej ilości programów [jak mam włączonego firefoxa, gg i mirca, to działa, ale wyłączam gg i mirca jak włączam photoshopa, jak włączam jakąś grę, to wyłączam wszystko].

Polak ziom
22-11-2005, 14:43
to poradzi ktos cos mi ;p? komp sie wlacza teraz strasznie dlugo ;/ a i do tego resetuje sie dosc czesto napisze co jzu probowalem (format c,wyczyscilem wszystko,sformatowalem biosa) co jeszcze mozna zrobic ;/? czego to moze byc wina jak juz wspominalem wlacza sie baaaardzo dlugo 5min+ i sie czesto resetuje ;///

Dr.Unknown
22-11-2005, 14:52
Jeżeli masz słaby komputer to ogranicz pulpit do minimum (liczba ikon, paski zadań, brak tapety), usuń zbędne programy (np komunikatory) z auto-uruchamiania (wpisz "msconfig" w Start->Uruchom i wybierz zakładke Uruchamianie) oraz usuwaj ze stacji nośniki przed wyłączeniem.
@Down
JOŁ ZIĄ <3

Swir
22-11-2005, 14:55
Co do startowania - nie mam pojecia...
A co do resetu - sprawdz czy nie masz spuchnietych kondensatorów na plycie głownej.... albo czy z nich cos nie wyplywa....

@up & Drunk : kope lat :D

Polak ziom
22-11-2005, 14:56
to nie tego problem :P az tak zielony nie jestem ;D kilka lat mi sie nie restartowal z tego powodu to czemu niby teraz ? ale pozatym pisalem ze zrobilem format jedyne moje programy to GG winamp winrar i tibia :P

Dr.Unknown
22-11-2005, 14:58
to nie tego problem :P az tak zielony nie jestem ;D kilka lat mi sie nie restartowal z tego powodu to czemu niby teraz ? ale pozatym pisalem ze zrobilem format jedyne moje programy to GG winamp winrar i tibia :P
Zatem IMO masz problem z hardware'm, i pomocy należy szukać na forach komputerowych (www.pctweak.net na przyklad).

Polak ziom
22-11-2005, 15:24
sprobuje ale jesli ktos ma jakis pomysl to prosze piszcie...

Swir
22-11-2005, 17:26
@up
Sprawdziles te kondensatory ? to byl moj problem + napiecie mi w biosie skakalo... i jak sie komp rozgrzal ( pozniej to nawet jak byl zimny ) sie resetowal....

Karlos
22-11-2005, 22:02
1. Przegrzewa Ci sie plyta gl
2. Sprawdz szyne na plycie glownej
3. z galana go

MayGyver
22-11-2005, 22:53
jak to plyta glowna sie przegrzewa?
rozwin watek

jak sprawdzic szyne na plycie glownej?
postawic pociag?
rozwin watek

Wordi
24-11-2005, 09:20

WIec jest kilka wyjsc. Wyczysc wentylator , sprawdz czy nie ociera go jakis kabelek lub cos nie potrzebnego. Czy go nie przykrywa wieksza ilosc kabli itp. Jak to nie pomoze to popros kogos kto sie zna na biosie by ci sprawdzil jaka masz temp w biosie krytyczna ustawiona. Jaki to nie pomoze udaj sie do servisu po nowy wentylator i to juz napewno pomoze.

Wordi
24-11-2005, 09:31
no wiedz mam nastepujacy problem mam nadzieje ze ktos (kto sie na tym zna)pomoze mi w jego naprawieniu.
no to tak jak zwykle siadam przed kompem na krzeselku :P odpalam z "powera" kompa i ... i niby ma sie wlaczac komp jak to jest u wszystkich ale u mnie zanim zacznie sie wlaczac komputer minie z 30 sekund albo i wiecej ;/ oczywiscie oba swiatelka swieca sie (choaciaz nie mraga jedno z nich dopuki nie zacznie ruszac komp) mam nadzieje ze wyrazilem sie dosc zrozumiale i jeszcze raz prosze tych co sie znaja na kompach o pomoc ...

Po pierwsze moze masz zawalony komp programami ktore uruchamiaja sie wraz z windowsem. Po drugie sprawdz (lub popros kogos kto sie zna) by sprawdzil w biosie z czego botuje ci i w jakiej kolejnosci system. najlepiej C d a i to pomoze .

Polak ziom
24-11-2005, 13:40
mowilem juz ze niemam kompa zawalonego programami moje programy to winamp GG i winrar nie liczac tibii plyta mi sie przegrzewa ??? szczerze mowiac watpie w to ,albo i odrazu wykluczyl :P sciagnolem speedfan'a (program do mierzenia temp.) plyta glowna 32C pytalem kumpla mowi ze on ma z 50 i nic mu sie nie dzieje :P piszcie bardziej rozwiniete zdania ktos napisal wyzej zeby sprawdzic szyne (?) w jaki sposób >? i co mam w niej sprawdzic >?

Matek
24-11-2005, 13:44
Wiecie - to foum jest lepsze niz przyszla kwaczpospolita...

Pisze taki dzieciak temat z problemem 17 i czeka ponad tydzien az ktos mu laskawie go rozwiaze.

Ale przeciez ciezko zaniesc ten komp do serwisu i dac do testow - zaoszczedzic czas io nerwy...

no lux.

Polak ziom
24-11-2005, 13:45
Po pierwsze moze masz zawalony komp programami ktore uruchamiaja sie wraz z windowsem. Po drugie sprawdz (lub popros kogos kto sie zna) by sprawdzil w biosie z czego botuje ci i w jakiej kolejnosci system. najlepiej C d a i to pomoze .

formatowalem biosa (poprzez wyciagniecie bateri z plyty glownej i biosu) czy to nie powinno zalatwic sprawy ?

a i chce jeszcze cos dodac jak mam wlaczonego winampa lub tibie to komp mi sie nie resetuje (jak ktos zaraz napisze ze to wina karty graficznej to nie mozeliwe bo wkrecalem inna i to samo)

Polak ziom
24-11-2005, 13:47
Wiecie - to foum jest lepsze niz przyszla kwaczpospolita...

Pisze taki dzieciak temat z problemem 17 i czeka ponad tydzien az ktos mu laskawie go rozwiaze.

Ale przeciez ciezko zaniesc ten komp do serwisu i dac do testow - zaoszczedzic czas io nerwy...

no lux.
i tu mam problem :P starzy ... im to lata ze komp sie zrypal i kasy doprosic sie nie moge (chyba ze zadarmo mi zrobia kompa w serwisie :P)

Lisoman
24-11-2005, 13:53
Miałem to samo na początku komp restarował się po 30 minutach potem co 5 minut więc pomyślałem kupie wiatraczek.Ale to nic nie dało tylko komp chodził troszke ciszej jest to spowodowane płytą główna musisz wymienić częsci albo kupić nowa w moim przypadku wystarczyło wymienć częsći ;)