Pokaż pełną wersje : Pentagram o.O
Nosferatu
18-11-2005, 18:39
Jak wiadomo pentagram jest glownie kojarz(z?)ony z kultem Szatana i innymi mroczynymi praktykami. Skad wzielo sie to przekonanie? Czy jest to napisane w jakies bilbli czy czyms takim czy poprostu czlowiek to wymyslil?
Mack Abadrak
18-11-2005, 18:44
Więc W Apokalipsie Św. Jana, gdzie jest opisana "bestia" nie ma ani słowa na temat
a) pentagramy
b) rysunku przedstawiającego wszystkie przekątne pięciokąta foremnego
Po prostu człowiek wymyślił, bo tak było mu wygodniej.
Temat do Teologii
Baron Kaldrick
18-11-2005, 19:18
Pentagram jak i kozioł (baphomet) były jednymi z wielu znaków Templariuszy... Popadli w niełaskę którejś tam z kolei głowy kościoła katolickiego, więc zostali skojarzeni z diabłem.
]v[ichal
18-11-2005, 20:00
Tak przy okazji to pentagram jest symbolem właśnie kozła.
dwa górne wierzchołki symbolizują rogi , dwa boczne - uszy, dolny zaś brodę.
;)
aha , patrzcie co znalazłem :D:d
http://www.satan.pl/gr/koziolek.jpg
Kopiraum
18-11-2005, 21:30
Czy to takie trudne wejść na np: wikipedie (albo inną encyklopedie ) i wpisać chasło pentagram ? Jak by jednak dla kogoś zbyt było trudne podaje dokładny adres :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentagram
Jak wiadomo pentagram jest glownie kojarz(z?)ony z kultem Szatana i innymi mroczynymi praktykami. Skad wzielo sie to przekonanie? Czy jest to napisane w jakies bilbli czy czyms takim czy poprostu czlowiek to wymyslil?
poczytaj soebie ksiazki Dana Browna ..... miło spedzony czas i dowiesz się wiele o pentagramie :)
$corcerer
18-11-2005, 21:33
A kupa prawda, bo ODWRÓCONY pentagram jest symbolem saztana i kozła. Zwykły pentagram jest "jedynie" symbolem okultystycznym, używanym jako bariera przed złymi mocami.
Dr.Unknown
18-11-2005, 21:42
Pentagram jak i np. sfastyka mają swoje źródła w starych kulturach (symbole równości sił przyrody,itp).
jak dobrze pamietam pentagram to znak kobiecosci. a ze wg. katolikow kobiety sa ZLE (Rdz, 1) to zostalo ustalone jako symbol zla i nieprawosci.
"A kupa prawda, bo ODWRÓCONY pentagram jest symbolem saztana i kozła. Zwykły pentagram jest "jedynie" symbolem okultystycznym, używanym jako bariera przed złymi mocami."
ehhh chcialem to napisac...;]
Rethfing on Aldora
18-11-2005, 22:24
Widać ludzie mają odmienne zdania. Ja tam słyszałem, że zwykła gwiazda otoczna kołem to Gwiazda Dawida, dokładnie nie pamiętam co oznacza =P
Yo Boryna.
Pamiętasz może: "Duel na cluby??" z Fight Clubu, który Aldruhn zrobił ?? xD
Mack Abadrak
18-11-2005, 22:33
poczytaj soebie ksiazki Dana Browna ..... miło spedzony czas i dowiesz się wiele o pentagramie :)
Zamilknij, albowiem nie wiesz co mówisz.
D.Browna to se możesz w tyłek wsadzić, autor jest tak genialnym pisarzem, że chyba wolę Tuwima i jego bajki.
Co jest fajnego w Brownie? Styl pisania? A gówno prawda, pisze conajmniej "przeciętnie". Więc co fajnego? Ano to, że jest to książka dla amerykanów.
Sztampowa fabuła, jakieś super-mega zagadki + kościół i łopatologiczne wyjaśnienia.
O pentagramie to się od niego dowiesz tyle, co z Koziołka Matołka o kozach czy z Asteriksa i Obeliksa o celtach/romano-brytach.
Pentagram to pentagram, figura geometryczna znana jeszcze przez egipcjanów/ azteków...
Kopiraum
18-11-2005, 22:51
Widać ludzie mają odmienne zdania. Ja tam słyszałem, że zwykła gwiazda otoczna kołem to Gwiazda Dawida, dokładnie nie pamiętam co oznacza =P
Gwiazda Dawida ma 6 ramion.
Walekifa
18-11-2005, 23:42
"A kupa prawda, bo ODWRÓCONY pentagram jest symbolem saztana i kozła. Zwykły pentagram jest "jedynie" symbolem okultystycznym, używanym jako bariera przed złymi mocami."
ehhh chcialem to napisac...;]
Naucz sie cytowac plx ....
pozatym pentagramy w tych czasach są zwykłymi znakami,naszyjnikami noszonymi na szyi.możemy je znalezc już nawet w automatach na ulicy........
$corcerer
19-11-2005, 00:48
jak dobrze pamietam pentagram to znak kobiecosci. a ze wg. katolikow kobiety sa ZLE (Rdz, 1) to zostalo ustalone jako symbol zla i nieprawosci.
Chyba troche za dużo "Kodu Leonarda", nie uważasz?
pentagram to symbol ktorym podpisywali sie pitagorejczycy [uczniowie Pitagorasa]... Jaki z tego moral ? ZABRONIC NAUKI MATEMATYKI W SZKOLACH PUBLICZNYCH
];->
gwiazda dawida jest dla zydow tym samym czym krzyz dla katolikow - symbolem religijnym ^^
Baron Kaldrick
19-11-2005, 07:04
A kupa prawda, bo ODWRÓCONY pentagram jest symbolem saztana i kozła. Zwykły pentagram jest "jedynie" symbolem okultystycznym, używanym jako bariera przed złymi mocami.
Zwykły pentagram był symbolem człowieka... Później przemieniony w znak boskości. Niewiele miał wspólnego z okultyzmem.
Zamilknij, albowiem nie wiesz co mówisz.
D.Browna to se możesz w tyłek wsadzić, autor jest tak genialnym pisarzem, że chyba wolę Tuwima i jego bajki.
Co jest fajnego w Brownie? Styl pisania? A gówno prawda, pisze conajmniej "przeciętnie". Więc co fajnego? Ano to, że jest to książka dla amerykanów.
Sztampowa fabuła, jakieś super-mega zagadki + kościół i łopatologiczne wyjaśnienia.
O pentagramie to się od niego dowiesz tyle, co z Koziołka Matołka o kozach czy z Asteriksa i Obeliksa o celtach/romano-brytach.
Pentagram to pentagram, figura geometryczna znana jeszcze przez egipcjanów/ azteków...
wiem lolku ze to bajki ale jeżeli chodzi o sam pentagram o którym tu jest mowa to znalesc tam mozna kilka wyjasnien tego symbolu z czego wiekszosc prawdziwe
Pentagram był owszem znany już przez egipcjan itp., ale jedynie jako figura geometryczna. Można powiedzieć, że z czasem "nabrał mocy". Używany w "czarach" okultystycznych stał się symbolem okultystycznym - podstawowym znakiem. Ale nie był w okultyzmie wykorzystywany do ataku, lecz do ochrony.
Zwykły pentagram był symbolem człowieka... Później przemieniony w znak boskości.
Możliwe, o tym mi nic nie wiadomo. Ale jeśli był znakiem boskości, to pewnie stąd wzięło się, że odwrócony pentagram jest znakiem szatana - oni (sataniści) zawsze odwracają rytuały i symbole chrześcijańskie.
Gwiazda Dawida to symbol religijny Żydów, nie ma nic wspólnego z pentagramem.
We współczesnych czasach pentagram jest uważany za coś złego - można powiedzieć, że jest symbolem buntu. We "współczesnym okultyzmie" dalej jest używany jako znak ochronny.
Pentagram to nie tylko gwiazda pięcioramienna w kole. Ważne są jeszcze te symbole na końcu każdego ramienia, chociaż nie wiem co one oznaczają.
Baron Kaldrick
19-11-2005, 08:39
Ale nie był w okultyzmie wykorzystywany do ataku, lecz do ochrony.
Okultyzm okultyzmowi nierówny, i każdy mógł inaczej wykorzystywać tenże znak. Chociaż fakt faktem, wizerunek pentagramu najczęściej ludziom się kojarzy z tajemnymi znaczkami na podłodze i kręgiem, z którego wychodzi demon - nie wychodzący poza boki pentagramu, zamknięty jak w klatce.
Ale jeśli był znakiem boskości, to pewnie stąd wzięło się, że odwrócony pentagram jest znakiem szatana - oni (sataniści) zawsze odwracają rytuały i symbole chrześcijańskie.
Sataniści nic nie odwracają. Nie myl pojęć.
Pentagram to nie tylko gwiazda pięcioramienna w kole. Ważne są jeszcze te symbole na końcu każdego ramienia, chociaż nie wiem co one oznaczają.
Kiedy pentagram stał się symbolem Szatana - przez to, że Kościołowi nie spodobali się Templariusze - ludzie zaczęli go wykorzystywać w okultyźmie. I dopiero wtedy pojawiły się te 'symbole' - czyli pieczęcie władców piekieł/najważniejszych demonów...
$corcerer
19-11-2005, 11:18
Zwykły pentagram był symbolem człowieka... Później przemieniony w znak boskości. Niewiele miał wspólnego z okultyzmem.
A tym bardziej nie miał nigdy nic wspólnego z satanizmem.
Z tego co wiem na poczatku chrzescijanstwa pentagram byl kojarzony z JCH - wiec co to ma do satanizmu to nie wiem.
Wiem takze ze ramiona gdzies tam mialy symbolizowac zywioly.
Wiem takze ze pentagram ma wspaniale wlasciwosci matematyczne,
Wiem takze, ze pentagram to tylko figura i jak zaczne dzieciom wmawiac ze tak wyglada pojazd swieteg mikolaja z gory one w to uwierza.
v[ichal']Tak przy okazji to pentagram jest symbolem właśnie kozła.
dwa górne wierzchołki symbolizują rogi , dwa boczne - uszy, dolny zaś brodę.
;)
aha , patrzcie co znalazłem :D:d
http://www.satan.pl/gr/koziolek.jpg
Przestrzegam was ludzie reksio i przyjaciele zawładna nad światem
Ps. odwrócony pentagram to znak szatana i kozła of course :P
Mack Abadrak
19-11-2005, 18:22
wiem lolku ze to bajki ale jeżeli chodzi o sam pentagram o którym tu jest mowa to znalesc tam mozna kilka wyjasnien tego symbolu z czego wiekszosc prawdziwe
Co to znaczy lolku? Rzeczownik utworzony od skrótu oznaczającego "śmieje się do rozpoku"? Zabawne
Bajki? Nie to idiotyzm dla 12 latków. Żadne wyjaśnienie tam nie jest prawdziwe, autor coś sobie ubzdurał i pisze. Twierdzisz, że to dobra zabawa, potem, że to bajki... Pentagram to nic innego jak Przekątne Pięciokąte (słowo Penta = Pięciokąt)
Walekifa
19-11-2005, 19:58
Co to znaczy lolku? Rzeczownik utworzony od skrótu oznaczającego "śmieje się do rozpoku"? Zabawne
Bajki? Nie to idiotyzm dla 12 latków. Żadne wyjaśnienie tam nie jest prawdziwe, autor coś sobie ubzdurał i pisze. Twierdzisz, że to dobra zabawa, potem, że to bajki... Pentagram to nic innego jak Przekątne Pięciokąte (słowo Penta = Pięciokąt)
Widzę pożądnych ludzi na tym forum :) Zwykłe skomentowanie czegoś "lol" TO rozumiem..Ale przezywanie kogoś od lol'a to już przesada!!!Kiedy będą wyzywać kogoś od roftlów i z/w'ów ?? -.-
Jesteś... lolek czyli ktoś polewkowy, nie wiem czym się tak podniecacie.
@topic
Pentagram to przekątne pięciokąta foremnego. Jest to figura doskonała jak np. koło. Pozatym ma 5 ramion, więc może się kojarzyć z ludźmi (kończyny + głowa). Dlatego powstało wiele różnych znaczeń tego symbolu.
Widzę pożądnych ludzi na tym forum :) Zwykłe skomentowanie czegoś "lol" TO rozumiem..Ale przezywanie kogoś od lol'a to już przesada!!!Kiedy będą wyzywać kogoś od roftlów i z/w'ów ?? -.-
zapomniales dodac stfu'pów , pozatym to pojęcie pentagram=szatan to głupota -.- jak to juz wyzej było powiedziane templariusze papieże itp...
@down : wybacz , nie ta literka ^^
Papierze? Coś na papierze? A może chcesz sobie papierem tyłek podetrzeć?
Z pentagramem tak jak z krzyżem. Zwykły jest dobry, odwrócony to szatan pleX! ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.