PDA

Pokaż pełną wersje : Tibia Trade Center

qrakis
05-12-2005, 19:54
Do moderatorów: w celu wyjaśnienia pewnej sprawy wysłałem wiadomość do Dwimenora i proszę by nikt prócz niego nie zabierał się za ten temat (proszę prawie na kolanach ;-)).

Zacznę od tego, że pracuję nad projektem najbliższym właśnie graczom Tibii.
Jest to Tibijskie Centrum Handlu. Od razu dodam: wiem, że coś takiego już istnieje. Wiem, że wam to niepotrzebne ;-), ale to jest projekt, którym zajmuję się dla własnej przyjemności.
Jednak sam niepotrafiłbym powiedzieć czy rozwiązania są dobre (za mało gram w Tibię).
Żeby nie posądzono mnie o chamskie reklamowanie swoich projektów... zainteresowanych pomocą (głównie uwagami, spostrzeżeniami, pomysłami) proszę o kontakt na [email protected] lub gg: 2608378.

www.ttc.rox.pl (http://www.ttc.rox.pl)

Dziękuję.

Gangrel
05-12-2005, 20:21
Kilka rad od wujka Gangrela:

1. Jeśli chcesz żeby twoja strona znalazła się w linkowni na tibia.pl musisz się o wiele bardziej postarać.
2. Wejdź www.tibiaboard.info i podaj tam swój link. To już coś.
3. Postaraj się rozprogawać strone, wymuś korzystanie z języka angielskiego przynajmniej w niektórych działach.
4. Przestrzegaj ścisle tibia rules. Kto wie, może pewnego dnia dojdziesz do grupy supported fan site.
5. Usuwaj natychmiast wszelki ślad głupoty usera.
6. Nie propaguj strony na trade channel. Możesz tak tylko bana przypadkiem zarobić a poważnych graczy nie ściągniesz.
7. Zrób działy dla poszczególnych serverów.
8. Skontaktuj się z adminami wszystkich supported fan site(oczywiście po dokładnym dopracowaniu strony). Tobie nie uwierzą, ale jeśli taki MatKus czy inny Drom wskaże palcem i powie że z tego można korzystać przynajmniej część userów zainteresuje.

Powodzenia.

qrakis
06-12-2005, 07:44
Dziękuję Gangrel za rady. Na pewno się przydadzą, ale w późniejszym czasie. Jak sam powiedziałeś trzeba to jeszcze dopracować.
ad. 1 - Nawet nie marzyłem o tym :-).
ad. 7 - Zrobienie tych działów to już kwestia kilku linijek kodów (bo były przewidziane w projekcie), ale przed piątkiem(09.12.05) to się pewnie nie wyrobię.

pyt.1: Co do angielskiego. Na czym miałoby polegać wymuszenie korzystania z angielskiego?
(Dla strony przewiduję wybór języka - w pełni funkcjonalny, ponieważ jedynym elementem zależnym od użytkownika jest spis przedmiotów na sprzedaż/kupno, a te mają swoje własne nazwy (najczęściej używane są angielskie))
pyt.2: Chciałem zrobić system rejestracji (zarejestrowani mogliby usuwać swoje oferty przed ich automatycznym wygaśnięciem). Czy wymuszenie aby login był nazwą postaci, która istnieje na którymś ze światów Tibii (automatyczne sprawdzanie - sprawne w około 95%) jest dobrym sposobem? A może lepiej zrobić rejestrację konta, w którym użytkownik mógłby zdefiniować wszystkie swoje postaci?

Jeszcze raz dziękuję za owe rady.
A każdego kto znajdzie chwilę proszę o ew. odpowiedź na pytania i wtrącanie swoich uwag (zachęcam też do powracania na stronę lub do tego wątku, bo jak mówię, prace trwają).

qrakis
06-12-2005, 08:15
Sprężyłem się i nie czekałem do piątku.
Dodałem listę, z której można wybrać świat (serwer).

jak dla mnie samo dawanie na serwer niedopracowanej strony jest zmarnowanym czasem.
dajmy na to ze uzytkownik XxX wejdzie, a ze jest wzrokowcem od razu porazi go layout (imo jakis taki mdly) i juz masz minusa u goscia. Nastepny krok - wlazi na info, moze jakies fajne informacje, a tu klops - wszystko to czego nie ma na stronie.
Moze to sa takie *******ki ale uwierz ze dla wielu osob dosc wazne.

!!! Uwaga !!! Teraz podam swoj pomysl i jakbym ja to rozwiazal
Po prostu kiedy strona osiagnie dosc duzy sukces (czego ci serdecznie zycze) to zrzuci sie gownazeria ktora bedzie ci pisac *******y w ofertach. Wiec moze wprowadzic moderowany system.
Wiem, moze jezeli na 10 minut rzucac bedzie 100 osob swoje oferty to moze nie wypalic ale przeciez od czego jest wprowadzanie kolejnych osob w formie moderatorow? Mysle ze to najlepsze lekarstwo na szerzenie sie glupoty na internecie.

Dalej, wedlug mnie najlepiej jest w momencie rejestracji podanie swojego nr i hasla zebys mogl sprawdzac poprawnosc danych ;) <j/k>
a tak na serio to sprawdzanie czy "login był nazwą postaci, która istnieje na którymś ze światów Tibii " jest przesada bo moze ci przeciazac serwer to sprawdzanie. po prostu zaufaj w ludzi i pozwol im podawac dowolne loginy do logowania a do pisania ofert nickow z gry ;)

Hmm. dodalem swoja oferte i kolejna rzecz ktora mnie boli:
mianowicie po dodaniu oferty powinien byc odnosnik od razu do strony z ofertami. tak bedzie wygodniej - nie sadzisz?

Polaczono z baza danych
Dodano
Troche to takie zimne, moze napisz "Dzieki za dodanie oferty, przychodz czesciej i zapros kolegow ;)" albo cos w tym stylu zeby to mialo rece i nogi.
Jak mowie, niby nic ale jak znajdziesz takich 10 i je poprawisz to od razu chetniej bedzie sie wchodzic na strone

qrakis
06-12-2005, 18:43
Dla mnie wrzucanie nie dokończonej strony (projektu) nie jest marnowaniem czasu. Już przy pierwszym wrzucie musiałem deaktywować rejestrację, bo była niedokończona. Dzięki temu gdy pomyślałem o jej dodaniu (aktywowaniu) zrozumiałem, że obecna jej forma jest słaba i wymaga zmian projektowych.

Na głupie oferty chyba znalazłem sposób. Otóż zawartość wiadomości jest łatwa do przewidzenia. Elementy można dać w listy wyboru. Dzięki temu nikt nie będzie wpisywał wiadomości, a jedynie dodawał przedmiot z listy (z możliwością wystawiania kilku przedmiotów i ustawianiem ilości każdego z nich).

Za sprawy nawigacyjne i informacje pojawiajęce się w trakcie użytkowania przepraszam, ale na razie zajmuję się głównie sprawami bardziej technicznymi.

Helixaw
07-12-2005, 12:18
Szczerze powiedziawszy to myślę, że to bez sensu, jak ktoś chce coś sprzedać to pisze na trade w grze, a jeśli ma coś fajnego albo duże ilości runek to napisze na trade forum swojego świata i nie potrzebne są tu takie serwisy. Zresztą to i tak nie ma szans wybicia się, bo dotrzesz do małej ilości tibijczyków.

gorgi
07-12-2005, 12:30
zawsze może znaleźć przychylność jakiegoś gma, który napiszę coś o jego stronce, na jednej z fan sitowych stronek też jest tradownia, która wypaliła, na solerze widzę dużo różnych ofert, więc sądze, ze i ta strona ma szanse wystartowac ^^

Thomas
07-12-2005, 18:14
@up: dużo??o.O ja tam widze sześć ofert (z czego właściwie jedna to oferta)...-.-

@topic: stronka ma małą szanse wybiscia się i uzyskania przychylności graczy...

SadeXoVe
07-12-2005, 20:39
Thomas, gorgi napisal o jednej z fanowskich stronek a nie o tej stronie, na przyszlosc czytaj uwazniej.

Czy mi sie wydaje czy nie ma odnosnikow do ofert? Bo jezeli to sa cale oferty to niektore sa niezle poobcinane

gorgi
07-12-2005, 21:18
@up: dużo??o.O ja tam widze sześć ofert (z czego właściwie jedna to oferta)...-.-

@topic: stronka ma małą szanse wybiscia się i uzyskania przychylności graczy...

mama ci nie czytała, że sam nie potrafisz czytać z zrozumieniem?