Zapewapu
11-12-2005, 20:41
No wiec,oto mam problem.Niedawno kupilem w TESCO[...]"wieczna latarke"*[nizej opisze co to jest i jak dziala]z nadzieja,iz bedzie to sprzet,ktory bedzie mi dlugo sluzyl.Wczesniej czytalem reklamy tego typu sprzetu i wynikalo z nich,ze to nawet niezla rzecz.Bycmoze,ale nie z tesco....Otoz,latarka swieci tak "mocno",ze prawie nie widac roznicy pomiedzy latarka wlaczona a wylaczona.Daje ona niebieskie,slabiusienkie swiatlo,jak wczesniej pisalem-prawie niezauwazalne .Ale ale,niedawno "odkrylem" allegro,i zauwazylem,iz jest tam kilka podobnych latarek,lecz o kilka cm dluzszych.A wiec pytanie moje brzmi:Czy tego typu latarki z allegro sa czegokolwiek warte?Cyz emituja one na tyle mocne swiatlo ,ze da sie nim cos oswietlic,cos przy nim zrobic,naprawic etc?.Najprawdopodobnej w tesco kupilem podrobke tego sprzetu[made in China],ale nie mam pewnosci co do tego,ze na allegro kupie cos porzadnego.Oczywiscie,nie spodzewam sie jakiegos super oslepiajacego swiatala,ale przynajmniej na tyle mocnego,by bylo uzyteczne.Co do wymiarow:moja latarka ma 17 cm dlugosci,najwieksze modele z allegro-24 cm.Sprzedawcy najczesciej nie umieszczaja zdjec na ktorych byloby widac moc latarek,ale i tak z tego co wiem,aparat inaczej rejerstruje swiatlo sztuczne niz ludzkie oko,wiec takie zdjecia nie sa zbyt uzyteczne.
Po tym,jak wyrzucilem 20 zl w tesco na cos co prawie nie swieci,sceptycznie podchodze do allegrowych ofert tego typu sprzetu.
A wiec:Jesli ktos ma tego typu latarke-Bardzo bym prosil,zeby odpowiedzal i opisal mi,z jaka moca to cos swieci,bylbym wdzieczny.
*"Wieczna latarka"-Jest to latarka,w ktorej wykorzystano zasade indukcji magnetycznej[czyli po prostu zasade,wg ktorej wogole powstaje energia elektryczna].W srodku zamontowany jest zwoj miedzanego drutu i magnes.Latarke zasilamy potrzasajac nia kilkakrotnie-wowczas cewka "reaguje" z magnesem i powstaje prad :>.Do takiej latarki nie potrzeba baterii,gdyz zasila sie ja ww. sposobem.Owszem ,brzmi niewiarygodnie[dla
nieznajacych sie ani troche],ale jest mozliwe.[Trzeba dodac,ze latarka magazynuje prad-nie trzeba nia caly czas machac:P]
Ps:Nie piszcie durnych postow w stylu:Ee,po co ci to?-po jajco,chce po prostu odpowiedzi,i tyle.Tak samo nie chce widzec:kup sobie zwykla na baterie albo akumulator.Jestem pasjonatem tego typu sprzetu-i chciabym miec latarke,ktora bylaby calkowicie niezalezna i gotowa w kazdej chwili.
Po tym,jak wyrzucilem 20 zl w tesco na cos co prawie nie swieci,sceptycznie podchodze do allegrowych ofert tego typu sprzetu.
A wiec:Jesli ktos ma tego typu latarke-Bardzo bym prosil,zeby odpowiedzal i opisal mi,z jaka moca to cos swieci,bylbym wdzieczny.
*"Wieczna latarka"-Jest to latarka,w ktorej wykorzystano zasade indukcji magnetycznej[czyli po prostu zasade,wg ktorej wogole powstaje energia elektryczna].W srodku zamontowany jest zwoj miedzanego drutu i magnes.Latarke zasilamy potrzasajac nia kilkakrotnie-wowczas cewka "reaguje" z magnesem i powstaje prad :>.Do takiej latarki nie potrzeba baterii,gdyz zasila sie ja ww. sposobem.Owszem ,brzmi niewiarygodnie[dla
nieznajacych sie ani troche],ale jest mozliwe.[Trzeba dodac,ze latarka magazynuje prad-nie trzeba nia caly czas machac:P]
Ps:Nie piszcie durnych postow w stylu:Ee,po co ci to?-po jajco,chce po prostu odpowiedzi,i tyle.Tak samo nie chce widzec:kup sobie zwykla na baterie albo akumulator.Jestem pasjonatem tego typu sprzetu-i chciabym miec latarke,ktora bylaby calkowicie niezalezna i gotowa w kazdej chwili.