Pokaż pełną wersje : Jaki język wybrać
WielkieYO
27-12-2005, 17:06
Chciałbym sie zacząć uczyć jakiegoś języka programowania tylko nie wiem jakiego? czy moglibyście mi powiedzieć jaki język jest najprostszy ( nie licząc html i xhtml). Z góry thx
Chciałbym sie zacząć uczyć jakiegoś języka programowania tylko nie wiem jakiego? czy moglibyście mi powiedzieć jaki język jest najprostszy ( nie licząc html i xhtml). Z góry thx
najprostszy: LOGO - polski jezyk, ale on jest az zaprosty ;) wiez zacznij od Turbo Pascala [z czasem przydaloby sie przerzucic na cos innego], a jesli jestes dobry z matmy to zacznij od C++
WielkieYO
27-12-2005, 17:18
Taa z matmy dość dobry jestem. A jakim programem najlepiej pisać?
Taa z matmy dość dobry jestem. A jakim programem najlepiej pisać?
jesli chodzi o C++ to polecam Dev-C++
oryginalna i legalna wersje mozna poprac TUTAJ (http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html)
Brainfuck:D
jaki język jest najprostszy ( nie licząc html i xhtml)
Brainfuck:D
brainfuck do najprostszych sie nie zalicza :)
juz assemblera chyba latwiej sie nauczyc ;)
na początek pascal albo od razu C. Jeśli chodzi o środowisko to owszem może być na początek Dev C++ ale potem lepiej przerzuć się na Borland C++ Builder (darmowe klucze dla wersji domowej, kwestia skombinowania sobie od kogoś instalki). BTW: html to nie język programowania.
na początek pascal albo od razu C
ja tam raczej C nie polecam. lepiej C++
ale potem lepiej przerzuć się na Borland C++ Builder
niby racja ale mysle ze narazie lepiej nawet o Builderze nie myslec. to zalezy jeszcze co chcesz programowac.
a wlasnie. co chcesz programowac? jest cos co sie najbardziej interesuje? renderowanie grafiki w czasie rzeczywistym, pisanie gier, aplikacje internetowe, czy poprostu chcesz rozpoczac swa przygode ;) z jezykiem programowania?
Turbo Pascal >>> Delphi >>> PHP >>> C++ >>> C
$corcerer
27-12-2005, 22:25
C, gdy nie interesujesz się obiektowym
C++, gdy jednak się interesujesz
C# gdy chcesz zostać wyklęty przez Kaldricka i Vall'a :)
C, gdy nie interesujesz się obiektowym
C++, gdy jednak się interesujesz
C# gdy chcesz zostać wyklęty przez Kaldricka i Vall'a :)
zapomniales dodac:
C++, gdy nie wiesz co to znaczy 'obiektowy' :]
Zdecydowanie C++ lub Java. Oba jezyki zorjentowane obiektowo. Nie ma sensu zaczynac nauki od C, bo po co?
C++ - wiadomo dla czego. Jedyny, niepowtazalny, wspanialy jezyk programowania za pomoca ktorego zrobimy wszystko;)
Java - nowoczesny, w pelni obiektowy, niezalezn od platformy. Z bardzo doba obsluga wyjatkow. Z kazda wersja coraz szybszy. Bardzo stabily i przyszlosciowy... zaraz Kald mnie z***ie:P
PS: Ktos cos wspominal o Brainfucku? Fenomenalny jezyk:P W sam raz na nudne zimowe wieczory:)
Kilka sprostowań:
Logo to nie jest polski język!
@Birmil: Czemu C na końcu? Jest już przestarzały, najlepiej się za niego nie zabierać.
Duzo osób na poczatku uczy sie C, potem prosciej pojac C++. Ale w zasadzie, równie dobrze mozesz zaczayc od razu uczyc sie C++.
Polecam kurs C++ : http://it.hk.pl/
WielkieYO
28-12-2005, 12:26
ja tam raczej C nie polecam. lepiej C++
a wlasnie. co chcesz programowac? jest cos co sie najbardziej interesuje? renderowanie grafiki w czasie rzeczywistym, pisanie gier, aplikacje internetowe, czy poprostu chcesz rozpoczac swa przygode ;) z jezykiem programowania?
Coś z grafiką najlepiej
Grafika 3d czy 2d? Gry czy coś innego?
Baron Kaldrick
28-12-2005, 20:29
na początek pascal albo od razu C. Jeśli chodzi o środowisko to owszem może być na początek Dev C++ ale potem lepiej przerzuć się na Borland C++ Builder (darmowe klucze dla wersji domowej, kwestia skombinowania sobie od kogoś instalki). BTW: html to nie język programowania.
Borland C++ to chore IDE, które jest od dawna przestarzałe, nawet najnowsze wersje. Przykro mówić, ale obecnie jedynym liczącym się (komercyjnym) jest .NET. Ja jednak dużo bardziej wolę Code::Blocks - to jest praktycznie tylko 'kontakt', który można kompletnie dostosować do samego siebie - od wyboru kompilatora, który chce isę używać, przez wygląd po pluginy, z których można korzystać. Afair, strona to www.codeblocks.com, ale pewien nie jestme - można sprawdzić na google.
Coś z grafiką najlepiej
nehe.gamedev.com . Przeczytasz, nie zrozumiesz i dojdziesz do wniosku, że grafika to nie to, od czego powinno się zaczynać naukę programowania.
WielkieYO
29-12-2005, 09:50
nehe.gamedev.com . Przeczytasz, nie zrozumiesz i dojdziesz do wniosku, że grafika to nie to, od czego powinno się zaczynać naukę programowania.
Tylko coś mi sie ta strona nie chce otworzyć :/
Baron Kaldrick
29-12-2005, 13:11
Spróbuj http://nehe.gamedev.net/ (google, tha hell... Miałeś nazwę główną, ale byłeś zbyt leniwy, by zajrzeć?)
Czy chcialbys pogramowac grafe, AI czy cokowliek innego - najpierw musisz nauczyc sie podstw. bez tego ani rusz.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.