Pokaż pełną wersje : Paladyn - wprowadzenie.
Raul de Bar
29-12-2005, 14:27
Wprowadzenie
Na poczatku - o co tu w ogóle chodzi. Paladyn jest wojownikiem świetnie wyszkolonym w uzywaniu wszelakich broni miotanych .
Bronie miotane mozemy podzielić na jednoręczne - włócznia , nóż do rzucania , shuriken , kamień i śnieżka ;)
Z broni jednoręcznych w sklepie kupisz tylko włócznie.
Oraz oburęczne - łuk i kusza.
Amunicję do łuku i kuszy kupujesz bez problemów w sklepach.
Jak sama nazwa wskazuje bronie jednoręczne trzymamy w jednej ręce , do drugiej możemy wziąć tarczę. Bronie jednoręczne rozpadają się po kilku-kilkunastu-kilkudziesięciu rzutach. No i jeszcze jedno - trzeba je podnosić z ziemi po kazdym rzucie - koszmarnie upierdliwe, zwłaszcza jak potwór ucieka.
Bronie dwureczne nie rozpadają się , ale nie strzelaja same - potrzebna jest do nich jakakolwiek amunicja. W grze mamy kilka rodzajów strzał i dwa rodzaje bełtów ( strzały do łuku , bełty do kuszy - nie pomylić się ). Strzały i bełty po wystrzeleniu zawsze znikają.
I tu od razu dobra rada - specyfika walki paladynem wymaga dobrego łącza sieciowego. Jeżeli więc masz lagi i kicki bycie paladynem raczej nie jest dla Ciebie wskazane . Dlaczego - wkrótce wyjaśnię.
U paladyna najszybciej rozwija się umiejętność walki z dystansu. Logiczne więc jest że powinien w walce używać broni dystansowych i w tym kierunku rozwijać swoje umiejętności. Niestety najlepsze z broni dystansowych są oburęczne i tym samym uniemozliwiają założenie tarczy. paladyn samotnie polujący na potwory ma więc bardzo słaba obronę. walczy więc odskakując od potwora i strzelając do niego z łuku bądź z kuszy. A gdy nagle połączenie zostanie zakłócone stoi jak pień czekając aż potwór dobiegnie do niego i zacznie go katować. Smutne ale prawdziwe - wszystkie śmierci mojej postaci z rąk mobów były spowodowane zakłóceniami łącza.
Ale dość tych smutków - jeżeli masz łącze takie że Tibia śmiga aż miło i nie boisz się trudnych wyzwań - paladyn jest postacią stworzoną właśnie dla Ciebie.
Pierwszy krok
Zacznijmy więc od początku - przed wyjściem z rooka sprzedaj cały posiadany ekwipunek. Na mainie nie dostaniesz zań złamanego grosza a na rooku jest warty całkiem sporo. wyjatkiem jest Carlin sword - sprzedasz go w carlin za 115 ( chyba ) gp. Rooka staraj się przejść jak najszybciej , nie próbuj trenować dista ( tak w skrócie nazywa się umiejętność posługiwania się bronia miotaną - czyli dystansową ) bo na rooku skille rosną baaaardzo poooowooooliiiiiii.
Więc wyszedłeś z rooka - co dalej?
Masz kilkaset gp - powinno to wystarczyć na dwarven shield , brass legs , scale armor , viking helmet i jakąś broń - miecz , topór czy pałkę - jest to raczej obojętne.
Oczywiscie linę przyniosłeś ze sobą z rooka - jeżeli nie - kup ją w pierwszej kolejności. Potem moze być Ci potrzebny szpadel.
Magia
Nastepnym miejscem jakie powinienes odwiedzić jest sklepik z czarami . Kup czar light. Dlaczego akurat light ? bo tylko taki przyda ci sie na 8 lvlu.
Teraz słów kilka o zasadach panujących w swiecie Tibijskiej magii. Możesz rzucać czary jeżeli się ich nauczysz - a uczysz się ich za pieniądze w sklepach z czarami dla paladynów. Każdy czar wymaga określonej ilości many do rzucenia , levelu postaci i levelu magicznego.
kilka słów o czarach i ich przydatności:
light - 8 lvl , 0 mlvl , 20 many , 100 gp - Kup natychmiast
find person - 8 lvl , 0 mlvl , 20 many , 80 gp - mozesz kupić
light healing - 9 lvl , 1 mlvl , 25 many , 170 gp - Kup natychmiast
magic rope - 9 lvl , 1 mlvl , 20 many , 200 gp - kup ( PACC)
antidote - 10 lvl , 2 mlvl , 30 many , 150 gp , kup
intense healing - 11 lvl , 2 mlvl , 40 many , 350 gp - Kup natychmiast
levitate - 12 lvl , 3 mlvl , 50 many , 500 gp , przyda sie
great light - 13 lvl , 3 mlvl , 60 many , 500 gp - Kup natychmiast
Conjure Arrow - 13 lvl , 2 mlvl , 100 many , 450 gp - kup
Haste - 14 lvl , 4 mlvl , 60 many , 600 gp - Kup natychmiast ( PACC)
Food - 14 lvl , 0 mlvl , 120 many , 300 gp - nieprzydatny
Magic shield - 14 lvl , 4 mlvl , 50 many , 450 gp , Kup natychmiast
Light magic missile - 15 lvl , 1 mlvl , 120 many , 500 gp , przyda się albo i nie ( Runa )
Poison arrow - 16 lvl , 5 mlvl , 130 many , 700 gp , nie warto
Fireball - 17 lvl , 5 mlvl , 160 many , 800 gp - przyda się ( Runa )
Destroy field - 17 lvl , 6 mlvl , 120 many , 700 gp , kup ( Runa )
Conjure bolt - 17 lvl , 6 mlvl , 70 many , 750 gp , nieprzydatny ( PACC )
Ultimate healing - 20 lvl , 8 mlvl , 160 many , 1000 gp , Kup natychmiast
Desintegrate - 21 lvl , 8 mlvl , 200 many , 900 gp , kup (PACC )( Runa )
Heavy magic missile - 25 lvl , 3 mlvl , 280 many , 1500 gp , Kup natychmiast ( Runa )
Explosive arrow - 25 lvl ,10 mlvl , 290 many , 1000 gp , nie warto
Invisibility - 35 lvl ,15 mlvl , 440 many , 2000 gp , kup
Power bolt - 59 lvl ,14 mlvl , 800 many , 2000 gp , nie warto , chociaz na tym lvlu 2000 gp to nic....( PACC )
Paladynowi przybtywa 1 punkt many na 2 sekundy ( 30 mp / min ) a po promocji 1,5 many na 2 sekundy ( 40 mp / min )
Pierwsze hunty
Teraz gdy jesteś już odpowiednio wyekwipowany ruszaj w drogę.
Nie licz na to ze powiem Ci gdzie masz się udać . Nie wiem przecież w którym jesteś mieście. Ale korzystając z mapy respawnu zamieszczonej na tej stronie z pewnościa znajdziesz dla siebie odpowiednie miejsce. Mogę ci natomiast podpowiedzieć na co powinienes polować. Otóż twoim podstawowym łupem powinny stać się trolle. Dlaczego - poniewaz z trolli wypadają włócznie.
Włócznia ( spear ) jest bronia dystansową a umiejętności ( skille ) w dystansie powinieneś rozwijać. Jeżeli więc z trolla wypadnie włócznia bierzesz ją do ręki zamiast miecza i naparzasz nią trolla. Potem podnosisz ją z ziemi i naparzasz ponownie. Potem znowu i znowu aż............. włócznia znika ....
Niestety jednym z elementów letniego update'u jest fakt że wszelkie bronie dystansowe znikaja po ilustam rzutach. Może to byc kilka lub kilkadziesiąt rzutów. Wszystko zależy od przypadku.
No ale wróćmy do trolli - pewnie zauważyłeś że oprócz skillu walki w dystansie wzrasta Ci skill w tarczy. Zapytasz po co? Przecież łuk i kusza - podstawowa broń paladyna jest dwuręczna?
jest tak że skill w tarczy zawsze się przyda. Nawet gdy walczysz łukiem lub kuszą to gdy masz tarczę i sytuacja tego wymaga możesz odłożyć broń , założyć tarczę , przełączyć się na tryb def i wtedy otrzymujesz znacznie mniejsze obrażenia.
Wróćmy do naszych trolli - wiesz juz jak je bić , odbyłeś kilka szczęśliwych wypraw , zdobyłeś kilkaset gp , nabiłeś pierwszy lvl magiczny - kupuj czar leczacy - light healing.
Jeżeli dalej bijesz trolle - slille i levele rosną , ale rosna powoli. Może nadszedł czas aby zapolować na coś innego?
Co dalej?
Zasada jest taka - do ok 40 dista nie warto polować z łukiem bądź kuszą , za duzo strzałów jest niecelnych.
Co więc robić ? Trenować.
Z kazdego huntu przynoś ile możesz włóczni. Jak uzbierasz 100 lub wiecej i masz kolegę sorcerera poproś go o postawienie ghoula ( lub monka - na początku ghoul wystarczy).
O co tu chodzi - sorkowie moga summonowac ( tworzyć , stawiac ) potwory - a ty mozesz atakować takiego potwora nie narażając się na odwet z jego strony. Dlaczego ghoul ( monk ) - bo te potwory leczą się. Na poczatek wystarczy ghoul i dwa raty badź bugi które wyciagniesz z jakiegoś spawnu - ty atakujesz ghoula i rosnie Ci dist a raty atakują Ciebie i rosnie Ci tarcza.
Jak nie masz kolegi sorcerera a masz znajomego któremu możesz zaufac to robicie tzw. "party" i atakujecie się nawzajem. Tylko się nie pozabijajcie!
Dlaczego zaufany kolega - bo tworzenie 'party" z nieznajomym może być obarczone pewną dozą ryzyka - będąc w party możesz bezkarnie zabić swojego "party-nera" , więc trenowanie w ten sposób z przygodnie poznanym osobnikiem może zakonczyć się w Świątyni.
A jak nie masz nikogo komu mozesz zaufac - cóż , życie jest okrutne - szoruj na trolle i skilluj.......
Teraz słów kilka na temat ekwipunku:
Właściwie palkowi super hiper full wypas eq potrzebny nie jest. Walcząc z dystansu zbiera niewiele hitów. Niezbędne za to sa Boots of Haste - warto je zacząć nosić od około 30-35 lvlu. Od tego lvlu całkowicie wystarcza crown set - lepszy sprzęt to juz ekstrawagancja.
Cos o skillach - pełna dowolność. Miejcie sobie takie skille z jakimi wam dobrze. Jak uznacie że sa za niskie - trenujcie. W końcu gra jest dla Was , czy Wy jestescie dla gry?
Na co polować ( solo ) - na poczatku na powolne potwory nie posiadające umiejętności ataku z dystansu. Trolle , Rotwormy , Ghoule , Cyklopy , Minotaury
ciut później (od około 15 lvlu ) - Dwarf guardy , Mino Guardy ( pojedyncze spawny) Slimy
troche później ( od około 20 lvlu ) -Dwarf guardy , Mino Guardy, scaraby , Mumie , Demon skeletony
duzo później ( od około 30 lvlu ) - Dragi ,
jeszcze trochę później - Giant spidery , Necromanci , Dragon lordy
później - to juz wtedy dawno zapomnisz o tym poradniku....
na co uważać - wszelkie potwory bijace z dystansu.
bardzo niebezpieczne sa huntery i mino archery - potrafia walnąć combo 3-4 hity po 50-60 hp naraz.
Beholdery - poniżej 20 lvlu raczej nie podchodź.
Dragi - combo za 300 hp jest rzadkie ale możliwe.
Nie chcesz - nie czytaj
W tym momencie przestaję prowadzić cię za rączkę i pozwolę sobie na przedstawienie kilku moich teorii na temat skillowania i dalszego expienia dla paladynów.
Po pierwsze - musisz wiedzieć że polując samotnie można łatwo polec. Wystarczy lag , lub dwa kroki nie w tą stronę co trzeba i po tobie. Dlatego zawsze sprawdzaj respawn potworów przed rozpoczęciem polowania - wyszukaj drogi ucieczki , zapoznaj się z niebezpiecznymi miejscami. Nawet jak znasz już respawn wypada sprawdzić czy tam gdzie zaplanowałeś drogę ucieczki nie szlaja się jaiś mob - po tym updacie zdarza się to dosyć często.
Gdy polujesz z blokerem - jest znacznie łatwiej - bloker ( zazwyczaj knight z wysokim shieldingiem ) blokuje moba a ty tłuczesz go z dystansu. Pamiętaj przy tym ze nawet dobry kumpel może w takiej sytuacji ukryć przed Tobą co cenniejszy łup.
Dlaczego trolle a nie gobliny? Z goblinów wypadają małe kamyki ( small stone ) którymi także możesz naparzać we wrogów. Jednak kamyki mają tak mały atak, że musisz juz mieć niezłe skille abyś trafił w kogokolwiek na początku. Przy 70 dista na goblinach kamyków ubywa - więcej się niszczy niż mozna wylootować.
Mimo wszystko na gobliny chodzić warto - nawet z mieczem po to aby nazbierać sobie trochę kamieni. Wg moich obliczeń plecak kamyków ( 2000 sztuk ) powinien starczyć na 16 godzin treningu.
Łuk czy kusza - odwieczny dylemat paladyna.
Bolty sa droższe ale znacznie skuteczniejsze niż strzały. Według moich doświadczeń "czyszczę " to samo expowisko ( około 10k expa ) za pomocą 400 strzał lub 250 boltów. W sumie wychodzi na to samo - podobny koszt i podobny łup. Jednak polowanie strzałami trwa dłużej i skill w dystansie wzrasta nieco więcej niż gdybym używał boltów i kuszy ( około 20 % różnicy ). Jeżeli jednak musisz strzelać aby szybko zabić - tylko kusza.
Jakbyś to ładnie poodzielał kolorkami, nagłówkami to by było 10/10, takto: 9/10 :)
Guardy od 15 lvla? Raczej mnie to nie przekonuje. Może pojedyncze w cave'ach z soldami, ale żeby normalnie expić w kopalnii na poziomie z samymi guardami trzeba mieć 20+ lvl.
Jak masz dobrego dista, i wysoki magic level, to z GFB i UH możesz iść na duże ilości guardów (zgadzam się z autorem).
ripper, czy ty kiedykolwiek miales paladina? Ja się właśnie zaczalem tyczyc do tego poradnika, mam juz 8 level (wlasnie wyszedlem z rooka).
poradnik fajny ale zanim zostanie przeniesiony to przydalo by sie go jeszcze dopracowac:
- dodaj obrazki
- postaraj sie zeby byl bardziej przejrzysty [pogrubienia itp.]
- Z broni jednoręcznych w sklepie kupisz tylko włócznie.
Amunicję do łuku i kuszy kupujesz bez problemów w sklepach.
moznaby dodac gdzie co kupic [przynajmniej w jakim miescie] i za ile.
- czary moglyby byc w tabelce
a na koniec kilka slow od Ogorka: ;)
Wg moich obliczeń plecak kamyków ( 2000 sztuk ) powinien starczyć na 16 godzin treningu.
ostatnio skillowalem z kumplem mialem 100 kamieni i 100 spearow. 100 kamieni starczylo mi na ~godzine a 100 spearow na ~poltorej godziny.
wlasnie wnosi bo jest opisane po update,a stare poradniki sa troszke nieaktualne
Smash-Shady
30-12-2005, 00:57
Hmm...mi sie bardzo podoba...tylko guardy od 15 lvl bym odradzil...predzej catedre...a tak to ok....no i jeszcze obrazki(ktos wspomnila wyzej) mogly by byc ale nie musza (ulatwieniem dla newbie bylyby obrazki broni o jakich pisales)
Mastersasek
01-01-2006, 20:13
Mam 15 lvl i skile 60/45 i expie na rotach bo mam lagi i kicki:)
Guardy od 15 lvla? Raczej mnie to nie przekonuje. Może pojedyncze w cave'ach z soldami, ale żeby normalnie expić w kopalnii na poziomie z samymi guardami trzeba mieć 20+ lvl.
Popieram ;D mi słabo szło na ,,słoneczku" (ostatnia kopalnia od Ab'Dendriel i Carlin :P) na 20 levelu
']Popieram ;D mi słabo szło na ,,słoneczku" (ostatnia kopalnia od Ab'Dendriel i Carlin :P) na 20 levelu
No trudno się dziwić, jakżeś sobie najtrudniejszą wybrał. :D
Poradnik wydaje się być dobry, chociaż nie przeczytałem całego, ale na pierwszy rzut oka nadaje się do przeniesienia.
Danrahses
02-01-2006, 22:36
Poradnik nawet fajny, ale niepodoba mi się sekcja magiczna.
*Antidotum kup?? a nie kup natychmiast??
*Great light Kup natychmiast?? Moze i przydatne ale zwykły light w zupełności wystarczy, ja bym dał kup.
*Conjure Arrow kup?? Przecież to jeden z najważniejszych czarów dla pala, dzięki niemu gromadzisz strzały na expienie.
No i tyle z tych błedów, reszta poradnika cool :)
Raul de Bar
03-01-2006, 07:51
Odpowiedzi na pytań kilka:
Dlaczego dwarf guardy od 15 lvlu? Miałem na mysli pojedyncze spawny , paladyn na tym lvlu widząc guarda nie musi uciekać z krzykiem:-)
Dlaczego great light "kup natychmiast" - bo wreszcie ( dzięki ostatniemu update'owi ) została ostatecznie IMHO rozwiązana sprawa światła dla paladyna. Teraz 60 many to 2 minuty dla postaci bez promocji a czar działa około 10 minut. No i ma bez porównania wiekszy zasięg niż light.
Co do "conjure arrow" - jakoś nie mam "serca" do stania pod depot i robienia strzał. Zwłaszcza teraz gdy na strzały zużywa się soul pointy. Owszem , czar może się przydać jako rezerwa w chwili gdy strzał zbraknie na expowisku.
Antidotum - może faktycznie "kup natychmiast". Czar przydaje się zwłaszcza na niskich lvlach gdy utrata zycia od trucizny może nieźle namieszać. Z drugiej zaś strony "exura" za 25 many może przywrócić więcej życia niz straciłbyś od trucizny.
Bardzo fajny poradnik. Chodź chciałbym podkreślić, że jeśli zamierzasz osiagnąć hlvl to lepiej i tak samemu to wszystkiego dojść.
A co do skilli jako osoba ktora ma 108 dystansa polecam trening, są podzielone zdania na ten temat osobiście trenowałem do 95 dysta 90% uznawała to za głupote lecz teraz gdy dragon pada na 8-13 boltów a co za tym idzie znacznie zmniejszył się koszt huntu (bo 1 bolt =3 gp) już nie mówie że przykładowy smoczek pada znacznie szybciej i co za tym idzie tracimy znacznie mniej życia obniżając również koszt naszego hunta:)
Co do shieldinga uważam że palladyn bez 70 shielda który da się stosunkowo szybko wbić jest niczym. Niechce nawet wspominać kiedy to shielding ratował mi
życie przed behemotami, demonami, a nawet gdy musiałem blokować faraona (które naparzają bardzo ostro:P:)
Hm no może jeszcze dopisze że potwornie warto używać life ringów i jeśli masz na to tylko kase powinien być gdzies od 40 lvlu założony non stop jeśli jesteś w grze w tej kwestii update bardzo pałkowi pomógł bo można latać z life ringiem i robić hmmki (które polecam magazynować lub gdy nie mamy na to finansów sprzedawać bo rozsądnych cenach), kiedyś za hmmki do mlvl liczyło sie 60 many a nie 70 a aktualnie liczy całość zużytej many czyli 280!!!.
Takie statystyki jeszcze odemnie udawadnijące że warto inwestować z lr i mlvl:
bp hmm z shopa bodajże 2.5k (sorry jeśli się myle ale nigdy run z shop nie kupowałem:P:)
bp hmm z mfów wychodzi 2.8k
bp hmm z lr wychodzi - 2.25 lra czyli 2025 gp w czasie 45-46 minut, tak więc nie dość, że daniej niż w sklepie to dodam że kazdy plecak hmmkow daje nam 5600 many.
Ja aktualnie mam 30% do 24 mlvl i naprawde chwale sobie to że siła szczególne sd jest mocniejsza może tak na low lvl to nie wychodzi ale potem będąc na demonach bedziecie sobie chwalić, że macie taki mlvl.
A tak jeszcze mi się nudzi to dodam, że tak naprawde pure treningu zaliczyłem naprawde stosunkowo mało poprostu bo dużo dysta i shielda wleciało jak sobie expiłem ze spearami w zamku koło ab/senji/foldzie już nie mówie ile to ja kasy wytargałem:P Chodż teraz speary się niszczą no ale trza kabinować, żeby coś osiągnać.
No by było chyba wszystko co wam moge zdradzić i tak naprawde polecam dochodzenie do wszystkiego samemu a czytanie jedynie statystyk co i jak się opłaca bo nawet sobie nie zdajecie jak bardzo wbląd wprowadzają was "poradniki" sam doszedłem jak zdobywać dystans szybko bo nawet o 20-25% szybciej w tym samym czasie co czasie co przecietny kowalski. Więc testujcie , sprawdzajcie itd.
Miłej gry i zabawy w testowaniu.
BTW: Szukam providerów run sd/uh/explo/hmm kontakt w tibii prosze:P
Poradnik bardzo ładny. Tyle!
PS:Skill szybciej rosnie jak bije z wloczni czy moze strzalami z luku?
Diamonic
04-01-2006, 00:02
Poradnik b. dobry. ;)
Mam jedno pytanko. ;p Jak gram paladynem tak, żeby na 30~ lvlu mieć ponad 70 dista? ;p Bez trenienia oczywiście :confused:
Raul de Bar
04-01-2006, 06:33
Mam jedno pytanko. ;p Jak gram paladynem tak, żeby na 30~ lvlu mieć ponad 70 dista? ;p Bez trenienia oczywiście :confused:
IMHO trudno będzie.
Przed Tiquanda update brałem włócznie i chodziłem na larwy. Włócznie się nie łamały a larwy nie uciekają - nie ma problemu ze zbieraniem włóczni po całym spawnie. Teraz na kilkugodzinny hunt połączony z treningiem trzeba taszczyć włócznie w lootbagu...
Diamonic
04-01-2006, 21:17
Heh, ok :P No to może tak, mam 28 dista i 30 shielda - dużo z miecza trolle biłem . :D Na czym mogę trenić (chodzi o potwory)? Bo nie mam kolegi sorca/druida, który postawiłby monka/ghoula. Gram na Nebuli - jak ktoś jest chętny to może postawic monka. xD
Z góry thx.
-Diam~
Poradnik mi sie podoba:) tylko mam jedna wątpliwość co do dwarf guardów. Napisałeś że mozna na nie chodzić solo od 15 lvl, ja bym sie bał ponieważ jak Cię złapią 2-3 guardy to masz darmowy tp do świątyni. Ja bym polecal jednak od 20~ ponieważ na 15 lvl niemozna uzywać teraz exury vity. Reszta spoko.
Raul de Bar
07-01-2006, 11:37
Dobra , o guardach zmieniłem.
Poranik zajefajny [9,5/10] :)
Aczkolwiek, popraw:
- Duże litery na początkach zdań,
- Kropki na ich końcach
- "ogonki" przy "ć", "ś" itd.
- i ostatnie :
raty atakują Ciebie i rosnie Ci tarcza
Rośnie ci tarcza?? Z 80 cm na 1,2 m ?? :evul:
Chyba "rośnie ci Shielding"...
Ale ogólnie GOOD JOB !!! :D
P.S.Jeśli poprawisz te błędy stylistyczne ( które ci wskazałem ) to od razu będzie się o wiele lepiej czytać ten poradnik.
Misio Man
09-01-2006, 23:04
Zostałem tym poradnikiem mile zaskoczony tylko jest jedna rzecz z którą się nie zgadzam i było to omawiana przez wielu graczy (sztywnie pisze co nie?)
to chodzi o dwarf guardy od 15 lvla to za wcześnie minimum 19 lvl :lucznik:
ale tak to jest rewelacyjnie XD
Profesja:Druid :mag:
LvL:30 :cup:
Mlvl:39 :baby:
Skille:Nie pamiętam :D
Light magic missile - 15 lvl , 1 mlvl , 120 many , 200 gp , przyda się albo i nie ( Runa )
ta.......... i co jeszce??
Wziolem 200gp i ide z ab do carlin zeby se czar kupic a tu co??
Piękne 500gp odemnie chce.........
:( :(
Raul de Bar
12-01-2006, 22:19
Light magic missile - 15 lvl , 1 mlvl , 120 many , 200 gp , przyda się albo i nie ( Runa )
ta.......... i co jeszce??
Wziolem 200gp i ide z ab do carlin zeby se czar kupic a tu co??
Piękne 500gp odemnie chce.........
:( :(
Sorry , posłuzyłem się nieaktualna tabelką.
Część "rune" i "supply" spells podrożała a ja tego nie zauważyłem.
już zmieniłem.
Jak nie masz kolegi sorcerera a masz znajomego któremu możesz zaufac to robicie tzw. "party" i atakujecie się nawzajem. Tylko się nie pozabijajcie!.
Jeśli mag który ma w danej chwili przywołanego monka/ghula lub objetnie jakiego summona zacznie cie atakowac to summon automatycznie zacznie cie atakowac razem z nim. :p Wiec uważam że wzajemne atakowanie sie na party to nie jest najlepszy pomysł, chyba że posiadasz odpowiednio wysoki shielding ;)
Raul de Bar
13-01-2006, 09:11
Jeśli mag który ma w danej chwili przywołanego monka/ghula lub objetnie jakiego summona zacznie cie atakowac to summon automatycznie zacznie cie atakowac razem z nim. :p Wiec uważam że wzajemne atakowanie sie na party to nie jest najlepszy pomysł, chyba że posiadasz odpowiednio wysoki shielding ;)
A co ja napisałem?
"jak nie masz znajomego sorcerera"
Nigdzie nie pisałem że gdy sorc postawi ci summona to masz z nim zrobić party. Summona możesz atakować bez party i nie dostaniesz skulla. Party robisz z innym palem lub knightem.
Royal'Monk
20-01-2006, 21:19
Wegług mnie 9/10
Ej , mam 9 lvl i potrzebuje kasy.
Z jakiego potwora wypada najwięcej, a który mnie nie zabije?]
A poza tym, moj kumpel wie, że mam c helmet, n armor, p legs 3 kusze i luk
DZisiaj jak zrobilem tak jak ty to mnie zaatkakowal
na szczescie nie zrobilem party
nie zdazylem go zaatakowac i mial skulla :evul:
Zrabalem kolesia ze spearow!
Mial 12 lvl knight i skilluje!
Mirek Paladyn
22-01-2006, 00:16
Dobry poradnik tylko som pewne błendy ;)
Leo Zaklinacz
22-01-2006, 12:51
Poradnik spoko :) !! Sam gram Paladynem i przydal mi sie ;) Jest kilka minusów ale plusów jest więcej :p
LiGhT PaLL
25-01-2006, 16:05
Nom poradnik spoko chyba skorzystam z niego :) Nie mam duzo do pisania :P Ale ogolnie poradnij spoxxxxxx :)
HubertPol
25-01-2006, 16:45
Wszystko ok tylko jedno mi sie nie podoba zeby chodzic na slimy na 15 lvl to tak jakby chodzic na 17 na scorpiony ktore jak zatruja to niezle leci zycie
a Slimy moga sie rozmnazac czyli jak z drugiej strony zrobi ci sie slim to nie uciekniesz są dosyć szybkie i doleca do ciebie
a tak ogolnie poradnik spox
Mam takie male pytanko jakie skille powinienem miec na 8 lvl i jaki mlvl (realne)
jakie skille powinienem miec na 8 lvl i jaki mlvl oczywiscie realne nie jakies 70 !!
gdzie i u jakiego NPC mozna najtaniej kupic speary ?
10 gp to troche duzo za kilkadziesiat sekund :P
Chciałem dodać od siebie, że od 10 do 40 dista bardzo dobrze treni sie Throwing Knife'ami. Zwłaszcza, że na 8-9 lvlu można spearów wziąć 10-12 a T. Knife'ów 40-45. Coprawda ciężko je kupić, ale opłaca sie. Ja zużyłem 120 TK na wyskillowanie sie od 10-35. Ale to tak na marginiesie ;)
Pozdro
Grue
PS. Poradnik mi sie podoba. 9/10 ;)
Nice poradnik :) Dosc dobre, tylko ja mam jedna poprawke. Dragi na troche wyzszym lvl (35-40), a za to Guary dwarfy jak i mino na nizszym nawet 16-19 lvl. No ja przynajmniej tak biegalem/biegam ;) Pzdr.
paladinek123
14-02-2006, 07:59
Słuchajcie, jeżeli chociaż troche lubicie grać palem to powinniście zwrócic uwage nie na duperele typu od jakiego levela chodzic na jakie potworki!!! lv robi swoje (ilość hp i many) ale najważniejszy jest skil!! ku potwierdzeniu tego co mówie, 10 lutego zabralem ze sobą kumpla 12 lv pal (dobry trening dal mu skile 70+ :] ) na draga ze mną i jescze 1 osobą! spisal sie bardzo dobrze! A co do tych dwarfów guardów to chlopaki jednoczesnie ćwiczcie skill shielding to bedziecie mogli tak jak ja isc na guardy z tarcza i spirami ;)
paladinek123
14-02-2006, 08:04
Ziomki skile na 8 lvlu zależą od tego czy macie dobre zaplecze finansowe na serwie! realne skile to 40-50 na 8 lv i z 4 mlv bo na poczatku leci jak szalony! polecam serwer zanera :] sprawdzony!
paladinek123
18-02-2006, 12:38
Wiekszość naisanych porad jest całkiem dobra ale niekróre przesadne
"""""".......plecak kamyków na 16 h treningu..........""""""""" troche to niezbyt powazne bo zdobyc kamienie w tibii (a o całym bp nie mówie bo to nierealne!!!):(
zaden pal nie bedzie marnowac czasu na zbieranie kamieni, marnując przy tym czas który mógłby lepiej zagospodarować :] i jeszcze jedno kamienie odpadają bo nie ma ich w zadnym sklepi u zadnego npc (a jezeli ktos zna takie miejsce to biore 10 bp od reki :D ) ;)
wjskatecrew
18-02-2006, 14:11
@up:
jakbyś troche pomyślał to wiesz że można expić i zbierać kamienie... na niskich lvlech mozna sobie troche kamieni popzbierać ja zbierałem jak jeszcze spirami treniło sie normalnie... bo miałem taki podjar ale w końu mi sie to znudziło... no ale cóż uzbierałem patrze a tu update zj***** wszystko i trening jest to pupy...
więc przypominam sobie o mam kamienie i to nie 20 czy 50 ale miałem ich 1500... wszystko zbierałem expiąc poniewaz jest troche stforków* które puszczaja kamienie... i sobie ładnie wytreniłem połowe a druga połowa czeka aż mi sie zachce trenić bo jakby nie patrzec leń ze mnie...
* błąd jest zrobiony specjalnie tak jakby komuś zamarzyło sie flamować...
Zastanawia mnie czy sila hitu zalezy tylko od skilla czy rowniez jak u Knighta wzrasta rowniez z lvl ?
I czy w czasie awansowania na wyzszy lvl wzrasta szybkosc(czestotliwosc) strzelania moze ?
Mam palka od niedawna i stad te pytania.
Hell Tokagero
24-02-2006, 19:51
Fajny poradnik:D dostosuje sie do niego bo wlasnie robie se pala:D I narobiles mi jeszcze wiekszej checi na niego:D daje 10/10:D
Arir Nidinda
27-02-2006, 15:53
Poradnik fajny:) ale czary mi sie nie podobają:( , ale mam pytanie czy trenowac dist fighting na roku? Zamieszcze co według mnie w czarach powinno być zmienione
light healing- zupełna strata pieniędzy
antidote- kup natychmiast
greather light- zupełna strata pieniędzy
conjure arrows- kup natychmiast
food- kup
light magic missile- kup
posion arrow- kup
Explosive arrows- kup
Raul de Bar
28-02-2006, 10:19
Poradnik fajny:) ale czary mi sie nie podobają:( , ale mam pytanie czy trenowac dist fighting na roku? Zamieszcze co według mnie w czarach powinno być zmienione
food- kup
light magic missile- kup
posion arrow- kup
Explosive arrows- kup
Nie trenuj dista na rooku - rook jest jak wizyta u dentysty - przejść jak najszybciej i zapomnieć.
W kwestii czarów - Twoje podejście do światła jest charakterystyczne dla graczy uzywających light hacka - mnie się to nie podoba. Jak juz napisałem Greater Light jest rewelacyjnym czarem zapewniajacym paladynowi dostatek swiatła.
Supply spells ( poza conjure arrows) sa zupełnie niepotrzebne a zwłaszcza czar food - jest bardzo mało spawnów na których nie ma fooda - z reguły wyrzucam nadmiar aby mieć więcej capa.
EXplosive arrows - 3 strały za 290 many - za to możesz mieć HMMa.
LMM - kto to uzywa? czy ktos w ogóle to kupuje?
EXplosive arrows - 3 strały za 290 many - za to możesz mieć HMMa.
LMM - kto to uzywa? czy ktos w ogóle to kupuje?
Burst arrowy ladnie sie sprzedaja. Warto.
LMM - uzywa, jak ghostowi zostaje 10hp to az zal strzelaz z hmm'a.
paladinek123
01-03-2006, 11:05
na roku nie trenuje sie dysty :baby: to troche dziwne, ale po wyjściu z roka to powinien zcząć sie intensywny trening min do 50 skilla!! :] trenowac mozna jezeli ma sie cierpliwosc 8o w moim przypadku na 40 lv który mam, mój skill jest super i mogą mi pozazdrościć! >>>63 miejsce w skilach na zanerze :dance:
dysta 81 B)
jeden błąd czar levitate jest dla pacc
a tak to 9/10
wjskatecrew
04-03-2006, 13:55
food- kup
light magic missile- kup
posion arrow- kup
Explosive arrows- kup
lol gościu co Ty gadasz....
light healing - bardzo potrzebny np jeżeli goni Cie mumia lub vamp lub co kolwiek innego co paralizuje tow alisz sobie exurkei paraliz znika....
greather light- piekny spellik wieksze światlo i trwa dłużej a many duzo wiecej wcale nie zabiera..
posion arrow - zupełna strata kasy po to jest to pupy nic nikt tego nie kupi a samemu sie nie oplaca uzywać...
ale takto reszte napisałeś dobrze
co do traina na rooku - zupełna strata czasu bo skille które bedziesz trenił na rooku przez przypuscmy 1h to na mainie wytrenisz w 10 min( mniejwiecej)
o ile mi dobrze wiadomo hity chyba rosną równiez jeżeli jest wyższy lvl ale to jest chyba bardzo mała różnica... a szybkośc strzelania z boltów/strzał nie zmienia sie chociazby ja teo nie zauwazyłem
Burst arrowy ladnie sie sprzedaja. Warto.
LMM - uzywa, jak ghostowi zostaje 10hp to az zal strzelaz z hmm'a.
Hmm... moze i bursty sie ladnie sprzedaja, ale hmmy lepiej, a sp idzie tak czy inaczej
a co do lmm - jesli na 90 lvlu zal ci kasy na jedno uzycie runki hmm, to jestes bardzo skąpy...
co do guardow - bicie ich na 15 lvlu nie jest samobojstwem.
warto natomiast znalesc ladna kopalnie, poznac ja, i ew. wynajac kogos, kto bloknie wam guardy czekajace na was na wejsciu (albo uzyc gfb).
A zysk z guardow jest jak na ten lvl oszalamiajacy (przy skillu przynajmniej 60+,
najlepiej 70)
co do dragow, to palkiem na 20 lvlu z 60 skillem i hmmami juz sie da, ale odradzam.
poradnik bardzo dobry.
Radosny~
14-03-2006, 23:16
mi sie osobiscie nie podoba;-) no ale sam nie pisze lepszych hahaha:D gratuluje i pozdrawiam!:P
Arir Nidinda
19-03-2006, 11:08
lol gościu co Ty gadasz....
light healing - bardzo potrzebny np jeżeli goni Cie mumia lub vamp lub co kolwiek innego co paralizuje tow alisz sobie exurkei paraliz znika....
greather light- piekny spellik wieksze światlo i trwa dłużej a many duzo wiecej wcale nie zabiera..
posion arrow - zupełna strata kasy po to jest to pupy nic nikt tego nie kupi a samemu sie nie oplaca uzywać...
ale takto reszte napisałeś dobrze
co do traina na rooku - zupełna strata czasu bo skille które bedziesz trenił na rooku przez przypuscmy 1h to na mainie wytrenisz w 10 min( mniejwiecej)
o ile mi dobrze wiadomo hity chyba rosną równiez jeżeli jest wyższy lvl ale to jest chyba bardzo mała różnica... a szybkośc strzelania z boltów/strzał nie zmienia sie chociazby ja teo nie zauwazyłem
Light healing- Tak ci się wydaje że przed 11lvl bedziesz chodzić na mumie albo vampy:) to zalicz se deda:D
Greather light- wole light bo moje podejście do tego to: grether light zjada ci duzo many, a light mało. po light krócej se odnawiasz mane. i jeszcze to: CHCE CI SIE TRACIC 600gp NA TO BADZIEWIE GREATHER LIGHT??? I czy ja pytałem o to czy atk rośnie z lvl?
Arir Nidinda
19-03-2006, 11:19
Hmm... moze i bursty sie ladnie sprzedaja, ale hmmy lepiej, a sp idzie tak czy inaczej
a co do lmm - jesli na 90 lvlu zal ci kasy na jedno uzycie runki hmm, to jestes bardzo skąpy...
co do guardow - bicie ich na 15 lvlu nie jest samobojstwem.
warto natomiast znalesc ladna kopalnie, poznac ja, i ew. wynajac kogos, kto bloknie wam guardy czekajace na was na wejsciu (albo uzyc gfb).
A zysk z guardow jest jak na ten lvl oszalamiajacy (przy skillu przynajmniej 60+,
najlepiej 70)
co do dragow, to palkiem na 20 lvlu z 60 skillem i hmmami juz sie da, ale odradzam.
poradnik bardzo dobry.
Rzeczywiści zysk z guardów na tym lvl jest OSZLAMIAJĄCY ale zamiast sie męczyć wystarczy wypić slime:D
Popieram malkolma
suchyxxx
19-03-2006, 14:02
No poradnik dobry ale jest w nim odrobina brakujących informacji.Trzeba podkreślić że jak ma się 40 level i większy to już praktycznie chodzi się tylko z kuszą i bełtami.Trzeba też dać do zrozumienia że kusza ma silniejszy atak od łuku.Dodam tylko że nosząc kuszę na 30-40 levelu wcale nie tracimy na każdym huncie bo np. taki pacc pójdzie sobie do tombów i szybko wbije levele oraz zgarnie sporo kasy więc kusza i bełty to wcale nie taki wydatek.Druga sprawa to taka że power boltów nie używa się prawie wcale tzn. ewentualnie dla szpanu i test hitów:) Można je produkować i sprzedawać-zyski są całkiem pokaźne.Power bolty używa się głównie na cięższych questach np. na anihilatorze czy innych podobnych.Oczywiście każdy używa wg. uznania ale generalnie uzywa się ich bardzo żadko i na wysokich levelach.W dodatku trzeba dodać że warto chodzić na gobliny po wyjściu z roka gdyż wypadają kamienie a mam wrażenie że kamienie są bardziej wytrzymałe od spearów.Na wyższym poziomie np. na 15 gdy nadal trenimy na rotach ze spirów to roty umierają bardzo szybko i skil trudniej się trenuje,dlatego zachęcam zbierać kamienie bo mają mniejszy atak i nie zabijemy potwora tak szybko dzięki czemu będziemy lepiej wbijali skile.Co do obrony i tarczy-paladyn nawet bez tarczy z dobrym eq i dobrym skilem tarczy obrywa dosyć mało więc to że tarczy nie nosimy to nuie znaczy że zaraz umrzemy czy będziemy dlostawać hity jak sorc czy druid-zbroja też trochę daje tej obrony.Inna sprawa to sprawa shieldingu znowu-ponieważ na światach non-pvp trudno trenuje się skil shieldingu i nie da się atakować summonów innych ludzi to polecam nabicie sheildingu do 50.50 to taka podstawa i w razie śmierci gdy skill spadnie do 49,ponownie nabić go do 50 i dalej już tylko huncić.Distance fighting trenuję tylko do momkentu aż uzyskam 50 shielding czyli dystans będzie miał coś koło 60.Jak ma się takie skile 60/50 to można już śmiało tylko expić i nic pozatym-mowa o światach non-pvp.Skil dystansu nabija się dosyć dobrze mimo że tylko expimy.Widziałem ss'y paladyna z 100 levelem i miał on skile 93/45 i dobrze sobie radził-czyli expil tylko a o shielding nie dbał bo nie jest on tak strasznie potrzebny,no chyba że chcesz bloczyć potwory.Czyli widzicie że nawet jak trenujemy do 50./45 a potem tylko expimy to i tak będziemy nieźli.Kwestja wyboru-jeżeli ktoś chce mieć super skile niech je robi ale osobiście ja zanudziłbym się robieniem skila 80 w shieldingu.To tyle:)
Sir-Hatton
19-03-2006, 16:06
Rzeczywiści zysk z guardów na tym lvl jest OSZLAMIAJĄCY ale zamiast sie męczyć wystarczy wypić slime
Popieram malkolma
Jest taka runa UH ^^ I tak zeby bylo wiadomo:exura naprawde moze sie wiele razy przydac nie tylko do paralyze ale takze do trenowania...Na poczatku jak trenicie na rotach to moga wam duzo ciagnac dlatego warto wlasnie tak zrobic ^^ Poradnik ogolnie dobry ale nie ma zadnych expowisk wypisanych ani tomb ani cyclo ani guardow ani d-lairow ani nic -.-
8/10 daje :) A vorith gdyby nie deady to by mial pewnie z 25 mlv jak nie wiekszy :)
Arir Nidinda
20-03-2006, 18:18
Jest taka runa UH ^^ I tak zeby bylo wiadomo:exura naprawde moze sie wiele razy przydac nie tylko do paralyze ale takze do trenowania...Na poczatku jak trenicie na rotach to moga wam duzo ciagnac dlatego warto wlasnie tak zrobic ^^ Poradnik ogolnie dobry ale nie ma zadnych expowisk wypisanych ani tomb ani cyclo ani guardow ani d-lairow ani nic -.-
8/10 daje :) A vorith gdyby nie deady to by mial pewnie z 25 mlv jak nie wiekszy :)
Exura niezbyt się przydaje bo jest taki czar Intense healing:D ,,Na początku jak
trenicie na rotach..." Dosłownie napisałeś " Jak TRENICIE na rotach" na początek wole trolle, ale jak ci chce się marnować kasę na speary twój wybór...
exura b. się przydaje do trenowania :D że jak: rzucasz czar i sam sie bijesz:D czy jak? "jest taka runa UH" są takie słowa "zamknij się" :D :D :D chyba chodziło ci o czar "antidote"
Dream Angel
24-03-2006, 17:01
Powiem jedno - pięknie! Bardzo ładny poradnik, widać że się starałeś i to doceniam. Życze powodzenie w dalszych poradnikach!
Pozdrawiam
hehe poradnik 10/10 :) aczkolwiek ten update jest baaardzo upierdliwy (znikajaca bron miotana)
Dzięki, niebawem będę robił na saphirze pala. Mam tu druta na 22 lvl.
Palka robie bo mi sie ten voc spodobal, a Twoj poradnik mi na pewno pomoże. Dobra robota 10/10:] :D
Henis Kario
15-04-2006, 10:04
SpoX poradnik. Dzięki niemu zrobiłem juz pala i spisuje się bardzo dobrze.
Ludzie, róbcie Paladynów! The Bext Vocation! (PS. uh`maker tez sie przyda ;P)
POradnik bardzo fajny ja sam gram palkiem ale mam kolegow na servie i tearz jak najszybciej wbije 70 dist i z blokerem na dragiB) widac ze znasz sie na poradnikach 10/10
wjskatecrew
20-04-2006, 18:15
Light healing- Tak ci się wydaje że przed 11lvl bedziesz chodzić na mumie albo vampy:) to zalicz se deda:D
Greather light- wole light bo moje podejście do tego to: grether light zjada ci duzo many, a light mało. po light krócej se odnawiasz mane. i jeszcze to: CHCE CI SIE TRACIC 600gp NA TO BADZIEWIE GREATHER LIGHT??? I czy ja pytałem o to czy atk rośnie z lvl?
a czy ja gdzies tam napisałem że to do Ciebie o tym atk ?? wydaje mi ie że ktoś wcześniej pytał to odpisałem...
a co do lighta to mana jak trzasniesz greather light idealnie Ci sie odnwi jak bedziesz potrzebował użyć tegospellu na nowo... no i poza tymdaje większe pole widzenia niz zwykłe light...
co do healing to wydaje mi sie że kązdy kto wychodzi z rooka pierwsze co robi to kpuje light i healing...
ale to jest kwestia gustu a jak wiadomoo gustach sie nie dyskutuje...
Virius the Master
20-04-2006, 18:44
Moja rada- na początku robimy tylko skille. Zrobi się 70 w distance, i bijesz level. Tym sposobem w miesiąca nabiłem 56 poziom. A robienie skilli zajęło mi 4 dni...
Bardzo fajny poradnik, przyda mi sie bo akurat chce sobie zrobic pala, ale mogl by byc troszke bardziej jasny bo sie ciezko w nim polapac.
@autor
jak bys mogl tak od siebie to z edytoj tego posta pierwszego i dodaj tam jakie wedlug Ciebie powinny byc skille na lvl, to wtedy wedlug mnie bylby idealny poradnik :>
Bardzo ładny i ciekawy poradnik chociarz czytałem leprze :). mam paladyna 14 lvl i narazie sobie skillo-expie =), czyli nawalam roty, minosy, trolle i tego typu potworki ze spearów na full defie :). Moze nie mam najleprzych skilli (50/39) ale tak mi sie dobrze gra i co najwazniejsze grając nie nudze sie :P..Pzdro :]
wjskatecrew
04-05-2006, 00:24
Moja rada- na początku robimy tylko skille. Zrobi się 70 w distance, i bijesz level. Tym sposobem w miesiąca nabiłem 56 poziom. A robienie skilli zajęło mi 4 dni...
khmmm polenizowałbym mam kumpla który na początku wzioł bsworda i szilda... i na roty nabił 35 bądź 40 lvl i wtedy przezucił sie na kusze...a ten 40 lvl nabił w mniej niż miesiąc..
tzn wiesz nie mówie że Twój sposób jest zły wręcz przeciwnie ale to też jest dobry sposób...
Noble Dzikus
05-05-2006, 16:12
khmmm polenizowałbym mam kumpla który na początku wzioł bsworda i szilda... i na roty nabił 35 bądź 40 lvl i wtedy przezucił sie na kusze...a ten 40 lvl nabił w mniej niż miesiąc..
tzn wiesz nie mówie że Twój sposób jest zły wręcz przeciwnie ale to też jest dobry sposób...
stary chyba przesadziles...
bieganie ze swordem/axem na main dla palka to nie tylko strata czasu ale takze PROFANACJA !
teorii jest tyle ilu jest zaawansowanych graczy - jedni wola skillowac inni lv bic !
najlepsza jest metoda srodka - ze slabymi skilami bedziesz mial wasty na runach i strzalach/boltach. Skillujac bez expa tez masakrycznie tracisz czas...
wiec kazdy powinien SAM znalezc zloty srodek.
Ja osobiscie nie trenilem (w znaczeniu stanie z monkiem/rotami) biegalem z lukiem i tracilem setki strzal az do 30 lv i 58-60 dist...
teraz z kusza i nie trenie tylko biegam i expie :)
pozdro
Hmm... nie wiem na czym i gdzie skillowales ale chyba muisalbys skillowac 24/h zeby w 4 dni miec 70dist... Ja poki co do 60dista skilluje na dwarfach potem na stawianych monkach( po 60discie skillowanie na czym sinnym niz stawiany monk to podobno strata czasu...)
skoro to temat o pallu mam pytanie. licząc, że na trollach wytreniłbym 50 dysta spearami, a potem zaczął bić z kamieni. Ile bym wytrenił dysta mając 4 bp kamieni ? nie musi być dokładnie, tak na oko wystarczy ( ;
Michalk88
13-05-2006, 08:55
Jakiego dista powinnienem miec na 10 lv a jakie na 15 i 20
czy shielding jest tak badzo wazny ??
Mam paladyna z 16 lev. Odnośnie skilli-jakie powinienen mieć skille na ten level ?:p
paruvkovic07
21-05-2006, 17:58
Fajny poradnik:)
Ja swoim druidem laze do obozow amazonek tam duzo spearow lezy i skladuje w depo dla pala mojegoB)
HellSpawn
24-05-2006, 14:57
cze, aktualnie gram paladynem - mam 13 lvl, skille 47/41, mlvl 5
Mam pare pytań ;)
-Dalej skill'ować na trollach z Ab czy iść na jakieś hunty?
-Jak na hunty.. to na co i gdzie?
-Ile strzał wziąść na hunt? (to mnie zastanawia.. bo się tak szybko kończą ;) )
aha.. i tak na marginesie.. niedługo będę dumnym posiadaczem pacc'a więc
wymienienie hunt place'ów na terenach dla pacc'ów mile widziane ;)
(oczywiście tych w których dam sobie rade x) )
OMFG dobiłes mnie to on napisał ze od 15 lvla POJEDYNCZE SPAWNY a od 20+ juz mozna latac. nawet do konca nie przeczytales -.-
Po pierwsze - musisz wiedzieć że polując samotnie można łatwo polec. Wystarczy lag , lub dwa kroki nie w tą stronę co trzeba i po tobie
Jak to?! przecież palladyn który treniąc skill dista trenił także shield może zwiedzać respawny z shieldem i dopiero go ściągnąć gdy potworek pojawi sie na mapie i zalożyć kusze...:confused:
Niezgadzam się całkowicie z twórcą poradnika otuż najlepszy jest Paladyn grający jako Knight :sword: i Paladyn :lucznik: (Knight-Paladyn) ja tak gram i zasuwam jak Formułą 1 :P Powiem jak to robie... kupujesz sword (scimitar a jak masz wiecej kasy to kup lepszy) i idziesz w jakieś latwe expowisko, proponuje molts z trollami i ubijać do 11 lvl potem iść do Dark Catedral lub gdzieś indziej i walić TYLKO ze sworda i kupować lepsze uzbrojenie z czasem i miecz na lepszy atak. Skillujesz dist kedy chcesz, łatwe potworki rozwalasz mieczem, trudniejsze Łukiem lub Kuszą (np. Minotaur Guard). To już koniec krótkiego poradnika :P mam nadzieje że ktoś to zastosuje i powie że to jest :cup: a nie jakieś niewiadomo co :creature:.
Radzę skilować do ~40 i wbić 13 level. Dlaczego?? Na 13 levcu mamy czar "Conjure Arrow". Dla niewtajemniczonych - 100 many i 10 strzal w backpacku. Potem skiling i skiling do jakis 60-70 i exp.:)
mmistrzu-1
08-06-2006, 06:26
Ja radzę skillować od początku wejścia na main do 70 dist 50+ shield(oczywiście jak komuś się nie chce nie musi skillowac wogole)i zrobić 9 lvl. Na tym lvlu należy wykupić czar light healing i obowiązkowo 4 mlvl wbić ,dalej grajcie chcecie.
Najlepiej niech każdy gra tą profesją , którą uważa za najlepszą wtedy poradniki nie są potrzebne bo sobie sami najlepiej poradzicie xD
Knighto -palladyn???? Palladyn to jest połączenie knighta z sorcem (lub druidem) więc wymyśliłeś ekstra profesję knighto-knighto-sorcer .xD(Rzeczywiście jesteś jej jedynym przedstawicielem xD)
barcafan
11-06-2006, 00:58
Gram na non-pvp i sorc napisal mi ze jak zsummonuje monka to ja go nie bede mugl zatakowac, czy to prawda ?
Co to jest motls ?:baby:
Lord Sasarion
06-07-2006, 09:23
Mam pytanie.
Czy na swiatach Non Pvp kolega moze mi postawic monka i ja bede go klepal czy jest to mozliwe tylko na swiatach Pvp????
siniestro
06-07-2006, 20:27
@up
nie bedziesz mogl bic
na non pvp robi sie tak:
bierzesz kolege sorca i on summonuje monka. idziecie na dwarf geomancer. monk go blokuje a ty bijesz dwarfa geo :] i tak leci. na celescie na 17 lvl mialem dzieki temu 70 dista<jak sie spiry nie łamały>
Mam 15 lvl i skile 60/45 i expie na rotach bo mam lagi i kicki:)
Jak masz lagi i co gorsza kicki to po co wogóle grasz paladynem :p
Przecierz nawet na robcie jak cie kicknie to zginiesz;(
A chyba nie lubisz na pisu "You are dead"?:confused:
Tomukarium
11-07-2006, 15:01
Siema.
A jak sie robi runy ? jak sie wykowa runy....
Nie no mnie sie podoba przekonuje mnie plaadyn, tylko jedno jest w nim zle.Duzo trzeba wydawac na arrows lub bolty;(
Wybralem paladyna bo jest super.
Co do poradnika bardzo fajny i przydatny
10/10 ( co wy macie z tymi kolorami :P):]
Arthas Tath
19-07-2006, 23:35
Bardzo fajny poradnik ;) i dokladnie opisany :P
Arthas Tath
19-07-2006, 23:39
Jak masz lagi i co gorsza kicki to po co wogóle grasz paladynem :p
Przecierz nawet na robcie jak cie kicknie to zginiesz;(
A chyba nie lubisz na pisu "You are dead"?:confused:
Moze lubi odzyskiwac swoje rzeczy ;)
Heh, ok :P No to może tak, mam 28 dista i 30 shielda - dużo z miecza trolle biłem . :D Na czym mogę trenić (chodzi o potwory)? Bo nie mam kolegi sorca/druida, który postawiłby monka/ghoula. Gram na Nebuli - jak ktoś jest chętny to może postawic monka. xD
Z góry thx.
-Diam~
Gram na Nebuli i mam druida na 36lvl
moge ci tego monka postawic za kase;)
i jeszcze jedno kamienie odpadają
Zalatwiasz trochę kamieni > skillujesz > idziesz na gobliny [ zbierasz kamienie ] > skillujesz itd. IDEALNE miejsce - trolle pod AB i Femor Hills
Gromexorek
25-10-2006, 16:44
Teraz słów kilka na temat ekwipunku:
Właściwie palkowi super hiper full wypas eq potrzebny nie jest. Walcząc z dystansu zbiera niewiele hitów. Niezbędne za to sa Boots of Haste - warto je zacząć nosić od około 30-35 lvlu. Od tego lvlu całkowicie wystarcza crown set - lepszy sprzęt to juz ekstrawagancja.
Ja myśle, że Crown Set to jest ekstrawagancja. Ja używam plate set + scarf + boh. I wystarczy. Jak ktoś chce, to może nabyć blue robe.
Ale to tylko moja opinia. :)
Sir Radzio Angelus
27-10-2006, 18:39
Mam pytanie, podczas treningu dista jaki tryb powinienem wybrac def, ofe czy balanced???
Fillee95
31-10-2006, 11:46
Mi sie podoba ;)
Tylko chcialbym sie spytac gdzie ja bym mugl expic jak mam 13 lvl
Na cycach w thais padlem raz bo mnie zbloczyly..
Na ghoulach/slimach/rotach w ab niechce mi sie
Moze ghoust land?
tomektrz
31-10-2006, 18:05
Mam pytanie, podczas treningu dista jaki tryb powinienem wybrac def, ofe czy balanced???
To zależy jak wchodzą ci blood hity. Jeśli bijesz potwora za mocno, wtedy przerzuć się na słabszy tryb. Ja biję dwarfy, więc już od 25 dista siedzę tylko na full defie (oczywiście mówię o spearach).
Fillee95
31-10-2006, 21:43
Ten co zrobil ten post to napisal ze do lvl 15 ghoule , rotwormy , cyce etc
Gdzie mam niby expic na ghoulach?
Ghoust land?
Ghoust land
GHOST LAND X(
Od 15lvl'u gdy możesz już tworzyć strzaly, exp na dwarfach, ds na femor hills [ wraz z cycami ] Pod Ab też dosyć fajnie się expi.
V.Kitthix
01-11-2006, 10:40
Antidotum - może faktycznie "kup natychmiast". Czar przydaje się zwłaszcza na niskich lvlach gdy utrata zycia od trucizny może nieźle namieszać. Z drugiej zaś strony "exura" za 25 many może przywrócić więcej życia niz straciłbyś od trucizny.
Chyba nie osiągnołeś dużego doświadczenia, zatruł Cię kiedyś Scorpion? Mój kumpel też tak twierdził, expił sobie w Thais na Trollach a tu Scorpion i go zatruł i miał Deada, od tamtego czasu Antidote to dla niego podstawa no i unika Scorpionów.
Angel_of_Haste
04-11-2006, 22:07
Kolege Sorka ? a druid to monka niemoze stawiac ? :(
na poczntku zaczonc trenowac na ghoulu ? LOL po 20 mintuahc ghoul zacznie padac ....
Magic tytus
05-11-2006, 22:16
Cze Gz poradnika na fajnym poziomie mimo ze sa błendy daje 10/10 brakowalo na tym forum czegos takiego
Jedno pytanie widze ze tu duzo głupich pytan<ludzi> juz bylo wiec
Mam jakis tam c set skila 76 na 59 dragonke
Podpowiedzial by mi ktos doswiadczony jaki shield potrzebny jest by solo bloknac se geo ? i czy to realne wciagu next 50 lv < mam połowe>
pozdro c ya
świetny poradnik bardzo mi się przyda. wielkie dzięki B)
Zgadzam się z ripperem żeby pójście na Guardy na 15 lvl w większych spawnach to szaleństwo. A i jeszcze coś jak jest się palem to nie powinno się po wyjściu z rooka kupować jakiejś broni typu: maczuga czy miecz tylko odrazu zainwestować we włócznie lub zbierać je na rooku przynajmniej ja tak robie :p a tak po za tym to poradnik mi się średni podobał
Knight Patryk
18-11-2006, 19:57
ja mam shielding gdzies...
Drulca Nesh
07-01-2007, 17:30
[QUOTE=Danrahses;649155]Poradnik nawet fajny, ale niepodoba mi się sekcja magiczna.
*Antidotum kup?? a nie kup natychmiast??
*Great light Kup natychmiast?? Moze i przydatne ale zwykły light w zupełności wystarczy, ja bym dał kup.
*Conjure Arrow kup?? Przecież to jeden z najważniejszych czarów dla pala, dzięki niemu gromadzisz strzały na expienie.
QUOTE]
W każdej profesji światło jest bezużyteczne.
z reszta sie zgadzam
ale nie chodzi mi zeby byc kretem ;)
wystarczyc wejsc w 1ustawienie klienta
2graphicks
3adwanced
4.pierwszy suwak od gory przesowamy na 100% (jest on od jaskrawości obrazu)
I mamy zawsze jasny obraz...
utevo lux przydaje sie tylko do robienia mlvl....
ale wole exure :P
PS.W sumie mogl bym to napisac w innym temacie ale nic. :baby:
Poradnik niemal że bezbłędny ale do 10/10 troche brakuje =/ Największym błędem jest: 15 lvl Dwarf Guard... mozna zhuntowac pare guardow na tym lvlu ale nie expic. Ogólnie poradnik przyda sie newbiom :)
tale_miran
13-01-2007, 19:55
Nieźle, przydał mi się (mój pierwszy har i to pal) no i wszystko wytłumaczone ładnie i przejrzyście. jedyny minus to, że nie napisałeś, że najlepszym miejscem dla początkującego paladyna jest to, że gdy jego pierwsze miasto to carlin to może przyjść się do ab i tam expić na masach trolach. ;D ( kolega mi powiedział i tam teraz expie lub skilluje )
wiesz ja drutem od 15 lvla same guardy biłem ... ;) a wychodzi prawie na to samo.. :)
turbo2005
02-02-2007, 10:04
Na 15 lvl dla pal z skillami ok. 50 guard z kuszy to małe piwo chociaż radze zabrac z minimum 2 uhy bo jak nas złapie lag bąź dogoni to walnie nasz za ok. 80 ale można spokojnie ubić guarda dla pala to nie jest taki dużo problem.
Dzieki tobie zaczolem grac palkiem!
Mi shakowali postac wiec muslalem co by tu zrobic. Przeczytalem twoj poradnik i stworzylem palka. Rzeczy z druida przerzucilem na inego i jestem zdowolony.
Mam 11 lvl skille 37/32 i ogolnie to trolla biore na 1-3 rzuty. Od 40 dista zaczne nosic luk i zobaczymy czy sei bedzie zwracac
No widzisz i dobze ze palek bo na 15 lev juz sie zwraca i aksze amsz na arrowsy juz kupujesz a jak nie Conruje Arrows
Nom. Mam p set, guardian shield, crown helmet i narazie wystarczy. Gra zapowiada sie ciekawie
szajs szajs i jeszcze raz szajs! poslugiwalem sie wedlug togo gowna i co?
na rooku padalem a na mainie w carlin nieda sie sprzedac carlina ty ladnie pierdolisz wes sie ic leczyc synku poradnik dobre ale dla noobuw
na rooku padalem a na mainie w carlin nieda sie sprzedac carlina ty ladnie pierdolisz wes sie ic leczyc synku poradnik dobre ale dla noobuw
lepiej Ty "wes ic" na lekcje języka polskiego ;)
Carlin Sworda mozna sprzedac u bodajze Rowenny za 118 gp w Carlin :P
Poradnik przejrzysty chociaz i tak z niego nie skorzystam...ale innym sie przyda
WitajcieSprzedaj guardian shield i kup dwraven i stzraly pujdz na fibule za 200 stzral czyli 300 gp u graczy mozesz zyskac 500-600 maksymalanie od 8 do 15 pozioma a od 15 do 25 od 800 do 1100 a 500-600 arrows co wychodzi 800 gp 8-15 1-2k 15-25 2 - 4k ale to przy sczesciu all;p
a tak wogule to gdzie kupic strzaly? chodzi o NPC. bo w thais elananie sprzedaje
moglybys postawic gdzies kropke bo ciezko sie w tym polapac xD
ToxicBrother
05-02-2007, 18:21
W Thais nie kupisz strzał u żadnego NPC :(
Wiem że można kupić w Carlin oraz Ab'Dendriel ale nie pamietam jak nazywają sie NPC
to i tak juz mi pomogles :]
poradnik niczego sobie tylko te guardy od 15 lvl :( no nie wiem a co do strzal to kupisz je w carlin jak jest gildia palkow npc Legola to to odn niej po lewo pierwszy npc :)
Harraton
05-02-2007, 23:04
W Ab u npc Irea kupisz. Znajduje sie ona na polnocnym-wschodzie wyspy(bardziej na polnoc).
W Thais nie kupisz strzał u żadnego NPC :(
Wiem że można kupić w Carlin oraz Ab'Dendriel ale nie pamietam jak nazywają sie NPC
,,Nie kupisz stzrał''
Kupisz,kupisz tam gdzie jest npc sprzedajaca czary dla palkow wejdz pietro wyzej i napisz Hi.Buy 100(lub mniej-wiecej)arrows.Yes.Bye.Moze pomoglem a moze nie recze imieniem Krzysztof xD
Wyzej napisalem kpisz przepraszam mialo byc Kupisz
Danickas
18-02-2007, 20:08
Mam 15 lvl skille 47:41 i mam pytanie gdzie mógłbym expić? Aha i czy lepiej jest mi robić strzały czy je kupywać?
babcia666
22-02-2007, 14:35
ja dodam od siebie ze jak macie NAPRAWDĘ słabe łącze to nie grajcie pallami ;/ dzisiaj padłem na wyvernie przez głupiego laga ;/ i do tych którzy uważają że nie zabijesz guarda na 15 lvl: zabijesz pod warunkiem że masz duże skille (ja na 15 lvl miałem już 68...). jeżeli ktoś chce fajnie expić polecam miejsce z dragiem na powierzchni (na prawo od kazz). po update dodano powyżej draga potrójny spawn wyverny. jeżeli znajdziecie kogoś kto wam go wyczyści, możecie co 5 minut(przynajmniej na Pandori) bić wyverne(można tam uciekać na około skał), a co 15 minut iść draga. exp jest fajny (2h-3h = 21k expa, ale jeżeli masz dużo szczęścia i w miare duże skille, przynajmniej ze 70+), waste nie jest duży(nooooo... radziłbym zabrać parę dwarven rignów, wyvy BARDZO mocno upijają, obowiązkowo trzeba wziąść też dużo mana fluidów, ponieważ wyvy zatruwają, zdarza się nawet że obrażeni od trucizny biorą po 30. i chyba każdy wie że trzeba zabrać dużo bełtów), a loot jest bardzo fajny(tak na 2h huntu średnio leci 1 power bolt i jakieś 20-40 dragon hamów, od czasu do czasu spadnie WoI, kaski nie spada dużo, może z 1k ;/). aaaaaa i jeszcze jedno: wyverna czasami wrzuci haste, jest tak szybka jak pall na 26 lvl bez bohów, może nawet szybsza, na szczęście jej szał trwa bardzo krótko(chyba że będziecie mieć laga, wtedy małe szanse na przeżycie). Trzeba też pamiętać że w palla z k armem, p ledami i w helmetem wyva wali NAWET po 98. jeżeli ktoś jest chętny dam mapke z miejscem tego spawnu :D
Czesc mam 9 lvl i nie wiem co robic trole zaczely padac na 2 szoty przy skilach 25/25 wiec poszedlem na dwarfy i roty. Nabilem 35 dystansu i znow sie zaczyna
hity w dwarfa leca po 10-20 za szybko taki stworek pada. Teraz trening bardziej mi przypomina expienie bo wpadam wybijam dwarfy a nowe jeszcze nie zdazyly sie zrespic ;/ pomocy!!!!!!!!!!!!
@Kenarfo
Moze amzonki i valkirie na full defie?odrazu z valkiri speary leca.
@up
Amazonki i Valkirie?? Nie wiem czy nie bede dostawal od valkiri po 10-20 mam
slabe eq: p legsy scalak iron helmet copper shield.
ciacho2oo7
24-02-2007, 18:39
Mam pytanie co do monka. Gram na serwerze Celesta (no pvp), wiec gdy kolega nawet mi przywola monka i tak nie moge go bic (no pvp), a jezeli dalibysmy party.. czy wtedy zasada (bez zabijania) nie obowiązywala by juz i czy "party" nie byly by zagrozeniem dla mnie i kolegi ze strony innych graczy ?
@up
Grasz na celescie tak?? Wiec masz podobna sytuacje jak ja. Tez gram na non-pvp tylko ze na Refugi. Nic ci nie da party to swiat non-pvp i nawet na party nie mozesz bic kolegi albo jego monka.
kulej134
25-03-2007, 21:21
@Ten co ma problemy z trenieniem xD
Ja mam skille 55/46(przed chwilą wbiłam!). Od skilli około 40/30 trenie ze small stonesami na minotaurach i dwarfach:) Jednego dnia z 37 distance wbiłam na 50, więc bardzo szybko skille lecą. Tylko, że 100 small stonsów kosztuje 1k :). Ale loot dopisuje jezeli potrenisz troszku to wyloocisz 300-500 gp:P To może może i to nie dużo. Ale zawsze się przyda na czary itd.:)
papryczak
25-03-2007, 23:21
ja mam taka prosbe:
jakby mi ktos mugl pomoc i jeszcze do tego napisac jakie skille sie miec powinno (aktualnie mam 9lvl i dysta 31):cup: :cup:
Ketoprom
25-03-2007, 23:43
y0. Poradnik bardzo fajny. Ocenka 10/10 :)
Mam jedno pytanko, ponieważ gram od niedawna palladynem (10 level, skille - 51/45) Czy skillować tylko na trollach nawet przy skillach 50+ gdy kolega nie ma czasu na monka? Czy może skillować na rotach albo lepszych mobach?
/\ To napisał 10lev wbijany 3 miechy...-.-"
A propos Nice poradnik, nie powiem przydał się 9,5/10 GZ
fiftyfifty
07-04-2007, 20:30
witam wszystki pallkow!!!!!!
Ja mam druta na 40 lvl ale mi sie znudzil <-:/
Postanowilem wziasc palla mimo lagow jakie mnie nawiedzaja (o.O)
Zaczynalem na trolach walac spearami , doszedlem do 45 Distance fighting i przezucilem sie na Small stones.
Dobilem 13 lvl kupilem czar Conjure arrows i chodzilem na gobliny do Fermor Hills.
Walilem do goblinow z łuku wyzbywajac sie strzal jednoczesnie zwalniajac Capacity na kamyki.
Gdy mialem wiecej kamieni niz strzal walilem z luku na offensive fighting(po to zeby zaoszczedzic strzaly przez zmniejszone ich zuzycie)
Gdy mialem wiecej strzal niz kamieni walilem z luku na defensive fighting(po to zeby wyczerpac strzaly zwalniajac miejsce na small stones)
Oczywiscie wszystko w rozsadnych granicach.
Napisalem to po to zeby ci co ida po small stones nie musieli wyrzucac strzal dlatego ze braklo im capa na kamienie. Trzeba zachowac balans zeby wyniesc tyle kamieni ile sie da a zeby z drugiej strony nie braklo nam strzal na spawnie.
Krotko : Zabijajac < łukiem> gobliny zbieramy kamienie i trenujemy dista a przy okazji tworzac strzaly podnosimy MLVL
Czasami dluzszy czas expilem po to by podniesc lvl wiecej HP i Capa zawsze sie przyda, im wiecej kamieni zabierzemy ze soba na skillowisko tym dluzej mozemy trenowac :)
mysle ze komus sie to przyda a jak nie to niech Admin usunie i po problemie :/
Palladyn swiat non-pvp 18 lvl 10 mlvl dist 59 shield 49 club 17
LookamZzaRogu
07-04-2007, 21:23
Tylko, że 100 small stonsów kosztuje 1k
No nie żartuj!
Po 1. Ty kupujesz kamienie? O wiele lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zdobywanie ich na goblinach.
Po 2. 100 kamieni za 1k? Chyba ktoś musiał Ciebie nieźle zrobić w balona. Góra 200gp.
Pozdrowienia, LookamZzaRogu
Poradnik bardzo dobry najlepszy jaki widziałem dla palladyna 10/10.
IceGacus
14-05-2007, 19:40
Mam takie pytanie Do ktorego Lvla starczy bp strzal ze skillami po 50 ~ ??
Varcetti
02-06-2007, 11:48
Poradnik spoko ale mógłbyś napisać miej więcej jakie skille powinno mieć się na danym lvl. Pozdro B)
Mayestro
02-06-2007, 14:40
8o calkiem calkiem 8,5/10 8o ale chodzi oto ze poginac na dwarfy guardy na 15 lvlu to glopota ja radze nie chodzic sam mam zamiar palla zrobic ale z guardow nie bede korzystac do 35 lv:lucznik:
_Modton_
02-06-2007, 15:42
@up
Taa, to gdzie ty chcesz wbic ten 35lvl?
Na rotach? -.-
Dziękuję, ale od ~20lvla i skillami ~60 mozna z boltow spokojnie bic ;)
cielakmateusz
02-06-2007, 15:49
8o calkiem calkiem 8,5/10 8o ale chodzi oto ze poginac na dwarfy guardy na 15 lvlu to glopota ja radze nie chodzic sam mam zamiar palla zrobic ale z guardow nie bede korzystac do 35 lv:lucznik:
lol?
Ja na lvl 10 przy skilach 55 dist na luzie pokonam Guarda :|
Cały dzień na guardach i z lvl 10 wbiłem 15 ;p
Adios720
07-06-2007, 13:20
Fajny poradnik:), alegdzie moge znalezc trolle? POdobno są pod Ab'dendrielem. Ja tam bylem i nie znalazłem nawet trupów.
;(
Z jednym sie nie zgodze... na początku wystarczy ghoul?
Gdy wyszedlem z rooka miałem 10 dysta... a w monka waliłem po 7 non stop na 40 dyście... w moknka walniesz do 60 a ty wyskoczyłeś z ghoulem...
Ogółem 8/10 bo sie postarałeś
xdziubin
09-06-2007, 13:40
fajny poradnik:lucznik: :) 10/10
Ciekawy10
12-06-2007, 18:17
:cup:Super poradnik 10/10:lucznik::elf:
spoko poradnik sam teraz zaczynam grac pallkiem i bede korzystal tego poradnika:elf:
Poradnik jest calkiem... calkiem.... ale ogolnie mi sie podoba:) dlatego ze jestem palkiem daje ci 11/10 :cup:
darwin_88
30-06-2007, 12:27
@up up
skile ... zalezy czy chce CI sie skillowac czy tez nie .Ale przedewszystkim czy masz na czym skillowac ;] ja juz raczej nie bede hehehe :D po update tylkogeomancer jak juz ;/
a propo update .. teraz sie namnorzy/namnorzylo w chu..k palow i kinghtow ..troche zal ... bo nie wiedza jak przed up czasami ciezko bylo i hit 8 lev i bez skilla prawie 70 walic .. to nie do pomyslenia ;] ale czasy sie zmieniaja ;]
Poradnik spox ale musisz zmienić bo nadszedł uptade;)
Poradnik spox ale musisz zmienić bo nadszedł uptade;)
Archeolog się znalazł
Hmm Poradnik Dobry Czyta sie Dobrze
Dla Mlodych Palladynow taki Poradnik Sie w 100% przyda :baby:
Sam Kiedys Robilem Tak Jak Jest Napisane W poradnikuB)
A teraz Mam Swietnego Palladyna Na guardi 65 lvl z 87 distem ;>:cup:
ty chyba ocipiales... teraz pall na 12 lvlu moze swobodnie expic na guardach a na 20 to juz nuda :O
Cumulus23
05-07-2007, 12:13
ty chyba ocipiales... teraz pall na 12 lvlu moze swobodnie expic na guardach a na 20 to juz nuda :O
No to chyba ty ocipiales !! na 12 lv to cie guard dogoni i na 2 hity wezmie. A na 20 to tez nie jest super bezpiecznie...
fajny poradnik napewno sie przyda pozdro :)
Mysle, ze najlepiej jest sam dojsc do tego zeby stac sie idealem palladyna :). Jednak poradnik na prawde dobry, ;) Serdecznie pozdrawiam
przydałaby się mała aktualizacja poradnika, ponieważ po update się troche zmienło, ale głównie zmień to że spearów nie trzeba już podnosić i że są nowe bronie dystansowe...
Poradnik 9/10. Trzeba miec silne nerwy i cierpliwosc zeby grac palladynem. Najbardziej w broniach palladyna nie podoba mi sie to ze wlocznie sa ciezkie dosyc i na niskim lvlu trzeba kupowac co jakis czas albo zbierac na trollach
bo duzo nie da sie uniesc nawet bez eq
:confused:
No nie żartuj!
Po 1. Ty kupujesz kamienie? O wiele lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zdobywanie ich na goblinach.
Po 2. 100 kamieni za 1k? Chyba ktoś musiał Ciebie nieźle zrobić w balona. Góra 200gp.
bardzo mnie to poruszylo. Kolego jak znjadziesz mi na non-pvp... albo nawet na pvp osobe ktora sprzedaje kamyki po 200 gp za 100 to wytstrzele sie w kosmos -,.- ludzie... teraz po updacie cena wzrosla juz do okolo ~1,5k za 100 kamieni.. przynajmniej na Celescie. POzdro dla all palkoff i nie tylko.
Poradnik 9/10. Trzeba miec silne nerwy i cierpliwosc zeby grac palladynem. Najbardziej w broniach palladyna nie podoba mi sie to ze wlocznie sa ciezkie dosyc i na niskim lvlu trzeba kupowac co jakis czas albo zbierac na trollach
bo duzo nie da sie uniesc nawet bez eq
:confused:
Lepiej iść na amazon camp [obok venore] i z walkirii zbierać speary [wypada z nich od 1-3], a jeśli nie chcesz spearów to kamyki, które mają mniejszy atk i są lekkie:)
Thel-Odrius
10-07-2007, 11:16
Bardzo a to bardzo ładny poradnik :] :] Gz pracy :p
Raul de Bar
11-07-2007, 17:13
No nie żartuj!
@Lookam - Sam miałbym ochotę kupić 100 kamieni za 1k, ba, dałbym nawet i 2k, niech stracę.
Mam takie pytanie Do ktorego Lvla starczy bp strzal ze skillami po 50 ~ ??
@IceGacus - nie mam pojęcia, ale jak sprawdzisz i mi napiszesz pm, to będe wdzięczny za informacje.
@Mayestro - no to powodzenia życze. Masz moje Błogosławieństwo.
No to chyba ty ocipiales !! na 12 lv to cie guard dogoni i na 2 hity wezmie. A na 20 to tez nie jest super bezpiecznie...
@Cumulus - nie wiesz co mówisz.
przydałaby się mała aktualizacja poradnika, ponieważ po update się troche zmienło, ale głównie zmień to że spearów nie trzeba już podnosić i że są nowe bronie dystansowe...
@Drex - o tak, bo nikt nie zauwazy ze spear nie upada na ziemie.
bardzo mnie to poruszylo. Kolego jak znjadziesz mi na non-pvp... albo nawet na pvp osobe ktora sprzedaje kamyki po 200 gp za 100 to wytstrzele sie w kosmos -,.- ludzie... teraz po updacie cena wzrosla juz do okolo ~1,5k za 100 kamieni.. przynajmniej na Celescie. POzdro dla all palkoff i nie tylko.
@Woohoo - zgadzam się całkowicie.
A ja mam jedna teori dobrą na temat skilowania na swiecie NON-PVP
1. prosisz sorca/druida(najlepiej swojego dobrego kolege zeby ci postawil monka gdzies na respawnie slima
2. lurujesz tam slima ( MATKA) zeby bil tylko monka.
3. sorc/drut staje w miejscu zeby drugi slim niebil monka.
4. Bijesz slima oczywiscie nie matke najlepiej niebierz equ i zeby sorc/druit tez nie wtedy wezmiecie najwiencej kamykow.
5. skilujesz do skonczenia amunijci.
! 1 slim niezabije Monka
MILEGO SKILOWANIA
DO TEJ TAKTYKI DOSZEDLEM SAM......
panzrooka
13-07-2007, 20:56
Mam 15 lvl i skile 60/45 i expie na rotach bo mam lagi i kicki
Poradnik bardzo dobry, sam jestem palladynem na kilku serverach (Xerena, Honera i Danera).
Uważam, że poradnik jest godny uwagi.
Respekt dla autora.
Ja mam 15 palka Skills 52/38 i expie na ghostland'dzie. Fast Exp, Nice Loot :] Ja bym radzil do 25 lvla expic na ghostlandzie
@Topic
Dobry Poradnik, troszke bledow 8/10
Ja mam takie pytani dotyczące skillowania.
Mam palka na 17 lvl. Skille 51/38. Nie wiem na czym mam skillować. Warto by było kupić od kogoś monka?? Raz skillowałem na ghulu i spearami na full def zabierałem tak że nie nadążał się leczyć. Help...
Co do poradnika to podaoba mi sie:cup: daje 10/10:cup:
Durozo93
11-08-2007, 18:20
siemka..poradnik można powiedzięc 9/10 ;) kupa niezlej roboty :PP.......tylko jdno mnie uraziło.....to ze jest mało o skillach.........mam 20 lvl i skille 54 (nie treniłem bo mi sie nie chciało więc nie poświęcać tu zaraz 1 strony na moje skile) a teraz roty dwarfy niemówiąc o trollach na max defa to najwięcej to moga pujść 4 speary......prosze o jakąś rade jakie now skillowac....na ponowny exp ruszam dopieor jak dobije skill 65...i dlatego prosze o rade ;) a co do wcześniejszych komentów.......niektórzypowinni dawać 10/10 :PP bo sie mylili co do tych guardów......wyraźnie napisane POJEDYŃCZY SPAWN..czytac ludzie ;) xD
Powiem tyle co do skillowania:
Small Stones !!
Cześć,
Co do skillowania, to radzę iść sobie na gobliny i pozbierać small stony. Z około pół godziny zbierania mamy około 30 - 40 kamieni. Potem śmigamy na rotwormy i na full defie skillujemy. Monk też nie jest złym pomysłem, ale przy wyższym discie i tak małe kamienie będą niezbędne. Jeszcze jest opcja "party".
Najlepiej trenować z wyższym od ciebie levelem knightem, wtedy zbiera on mniejsze hity, i mozecie dłużej trenować nawet spearami. Good luck! :)
musisz skillowac aby na 15 lvl mial 60 skille. Możesz na luzie expic. Radze Elvenbane.
hmm ja bym tu dal 7-8/10 ;)
Na co polować ( solo ) - na poczatku na powolne potwory nie posiadające umiejętności ataku z dystansu. Trolle , Rotwormy , Ghoule , Cyklopy , Minotaury
ciut później (od około 15 lvlu ) - Dwarf guardy , Mino Guardy ( pojedyncze spawny) Slimy
troche później ( od około 20 lvlu ) -Dwarf guardy , Mino Guardy, scaraby , Mumie , Demon skeletony
duzo później ( od około 30 lvlu ) - Dragi ,
jeszcze trochę później - Giant spidery , Necromanci , Dragon lordy
później - to juz wtedy dawno zapomnisz o tym poradniku....
O żal czego ty uczysz noobkow co ty w tibie nigdy nie grales??
Np jak ty to widzisz ze taki noob z 40-50 distem na 20 lvl idzie na mumie?? Dostanie paraliza od jednej i od drugiej i po sprawie.
Druga sprawa nie skilujecie nigdy jeden na drugim skilujac na czlowieku i na za silnym potworku na nasz lvl wolniej leci skill. Na 8 lvl wbijcie se 70-80 dista wtedy gdy natkniecie sie na pk czy cos silnego potworka macie wieksze szanse przezyc z skilami 80 mozecie trafic czlowieka po 160+.
I jescze jedno po co mowisz im o crown secie?? przeciez to jest ciezkie a wszyscy wiedza ze dla palla liczy sie cap.
Na lvl 10-20 starczy wam plate set i tortoise shield lub dwarven shield
Na lvl 20-30 blue robe ; plate legi ; dragon shield ; i jakis helmet
Na lvl 30-40 wasze eq powinno wygladac tak : Hat of The Mar~~Blue Robe~~Boots of Haste~~Blue Legi~~ i jezeli ciwiczyliscie shielda i macie zamiar bic ze spearow mozecie se nawet zainwestowac w demon shielda
Sasuke121
30-04-2008, 20:45
Poradnik dobry ale.....
Guardy od 15 lvl??
Ja je hunciłem na 13 lvl ze skillami 60/51 i 7 mlvl
Ten poradnik jest bardzo ładny tyle, że te expowiska napoczątku piszesz, że na trollach, a dopiero później wypisujesz expowiska. Ale tak to 9/10 acha i jeszcze z tymi guardami że na 15+ levelu chyba że z cool skillami.
Ja mam 15 palka 63/48 skille i expam se lajtowo.Cyeki na 2-3 hity ida a amzonki na 1-2 max :PP
jak myslicie czy na 70/.. skillach dam rade dragowi??
jak tak to prosze o odp :PP
Ja mam takie pytani dotyczące skillowania.
Mam palka na 17 lvl. Skille 51/38. Nie wiem na czym mam skillować. Warto by było kupić od kogoś monka?? Raz skillowałem na ghulu i spearami na full def zabierałem tak że nie nadążał się leczyć. Help...
Co do poradnika to podaoba mi sie:cup: daje 10/10:cup:
ka ci radze wbij 70+skills na monku lub z innym graczem :D
ja tak robilem i jestem szczęśliwy :PPP
adamek95
08-02-2009, 19:38
dobry poradnik ale tak jak mój poprzednik powiem popraw:
-duże litery
-obrazki
-kolory, chodzi oczywiście o przejrzystość poradnika 9/10
No nie moge kurwa jebany archeolog.
Gormitas
08-02-2009, 20:58
Up@
niestety ale takich dużo
Top@
fajny poradnik ale trochę za krótki nawet nie ma jakie eq na jaki lvl i jaki mlvl na jaki lvl
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.