zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Rowling czy Tolkien?

Main Vegeta
03-06-2004, 07:25
Chcialbym wiedziec co sądzicie o tych autorach i o ich książkach, dlaczego warto przeczytac książki tego a nie drugiego itd.

bec88
03-06-2004, 09:35
Czytałem książki obu autorów ,każda jest fajna i porusza wyobrażnię . Dlatego uważam że zabrakło tam jednego punktu w ankiecie ,mianowicie "Obaj autorzy są doskonali :) " nie oddałem głosu ponieważ są na równi według mnie :P

Mornar
03-06-2004, 10:19
"Obaj autorzy są doskonali

Ale mi lepiej się czyta Tolkiena. Lubie także Le Guin :))

eldian
03-06-2004, 14:30
Obydwoje som dobrzy i nie ma co dykutować ale każdy na swój sposub a pozatym czemu nie ma Sapkowskiego?

Mleczyk
03-06-2004, 15:21
Sapkowski... :]

dziekuje

btw. zaglosowalem tolkien ;)

Main Vegeta
03-06-2004, 18:00
Uważam osobiście, że Tolkien jest dojrzalszy - to znaczy - tekst jest deczko trudniejszy, ale przez to więcej pracujemy swoimi mózgownicami. Rowling czyta się łatwiej i szybciej, wszystko jest dokładnie wytłumaczone. Sam czytałem obu autorów i jakoś jednak Rowling mi bardziej podeszła, choć nie muwie że Tolkien ma jakieś ubytki TAKŻE JEST WYPASISTY! 8o

Litawor
03-06-2004, 19:17
Śmieszy mnie porownywanie Tolkiena do Rowling. Ludzie, przecież Tolkien pisze poważne książki, a Rowling bajeczki. Przyjemnie się te bajeczki czyta, ale nie jest to prawdziwe fantasy.

Kennypl
03-06-2004, 19:44
Wydaje mi sie ze Tolkien jest ciekawszy i ma bardziej rozbudowana fabule ksiazek. Chodzi mi o to ze ma kilkanascie ksiazek opowiadajacych o jednym temacie , ale czyta sie go przyjemnie. Glosuje na Tolkiena.

Ithelios
03-06-2004, 21:08
No nie-toż to profanacja aby porównywać tych dwóch autorów koło siebie!!!Dla prawdziwego fantasy naturalnie.Bez przesady,Rowling pisze żałosne karykatury usilnie próbujące udawać fantasy.Powinna się zdecydować-albo bajki o wiedźmach na miotłach,albo czyste fantasy bo to co teraz tworzy nie przypomina ani jednego ani drugiego!!

Jednak musze dodać,że bliższy od Tolkiena jest nasz rodzimy Sapek;).Opisy walk i język jakim posługują się bohaterowie są świetne.Sapkowski pisze rasowe fantasy w każdym calu,jednocześnie w sposób humorystyczny łamiąc stereotypy(wątek Regisa:P).Dla mnie saga wiedźmina to lektura nr.1

BTW-co wg.was było najgorszą kompromitacją z serii Harrego Pottera.Mnie po prostu dobiła scena walki z czarnym smokiem w "Czarze Ognia".Niezłą wyobraźnię ma ta Rowling.....Śmiech na sali!!!

Mleczyk
05-06-2004, 14:05
@up
troche przesadziłeś. ja kocham Sapka, ale Rowilng też czytałem, i doceniam to co ona pisze. btw. ona z założenia jest bardziej pisarką dla dzieci, ale niezgodze się, że nie ma fantazji, albo że ma ją do dupy. tak przynajmniej mysle.

pozdrawiam

XjanulX
05-06-2004, 14:46
To ja proponuję sondę:
BMW z dislem czy pralko-suszarka?

A co do HP to polski tłumacz, chociaż ogólnie świetnie sobie radzi, niektóre rzecz niestety trochę myli, co normalnym ludziom nie przeszkadza, ale fantastom tak....

eerion
05-06-2004, 20:41
jak dla mnie to Tolkien.
Nie bez sensu jest przeież tekst móiący zę LoTR jest HP dla Dorosłych.
Przedstawia większy i lepiej dopracowany świat, nie tka cukierkowo przedstawiony jak u Rowling.
Poza tym jest tu też bardziej rozwinięty cel - a raczej wiele cełow ktoe sie nie powtarzają (jak w HP ze musi zdobyć jakieś tam puchary i zatrzyamć jakiegoś typa- jak to sie rpzeczyta to się nasuwa myśl - tasiemiec no nie?? )

Andy ognisty
07-06-2004, 09:28
ja lubie i ksiazki tolkiena i rowling Ksiazki tolkiena sa trudniejsze mają poteznie rozbuidowana fabule. Tolkien stworzyl po prostu wlasny noiepowtarzalny swiat, ale Harry Potter tez ma swoj urok

djkuter
07-06-2004, 10:57
wole rowling bo jest bardizej wciągająca i nie mozna oderwac oczu od książki 8)

ahaw
07-06-2004, 11:22
przeczytaj LotR i Silmarilniona to zmienisz zdanie.

Dwimenor
07-06-2004, 18:31
I to i to
Nie zagłosuje bo obaj autorzy są THE BEST(i dodałbym jeszcze Andersona)

kubusiek
08-06-2004, 13:47
ja czytałem to i to, wszystko jest good. Autoży też. Ale wole Tolkiena bo w jego ksionzkach (chodzi mi o władce pierdzieli) jest duzo zeczy podobnych do Tibi :D potwory itp.... no ale rowling bardziej wcionga ....

Narzil
08-06-2004, 14:06
Przeczytałem książki Toliena, i cztery tomy o Harrym... Jak dla mnie LOTR jest znacznie lepszy, ma ten klimat fantasy.
A ile nad książkami siedział Tolkien, a ile Rowling? No właśnie, Władca Pierścieni jest dopracowany w każdym szczególe, a Harry Potter to lektura, którą można jeszcze przeczytać.

Oddaje głos na Tolkiena.