Pokaż pełną wersje : Rowling czy Tolkien?
Main Vegeta
03-06-2004, 07:25
Chcialbym wiedziec co sądzicie o tych autorach i o ich książkach, dlaczego warto przeczytac książki tego a nie drugiego itd.
Czytałem książki obu autorów ,każda jest fajna i porusza wyobrażnię . Dlatego uważam że zabrakło tam jednego punktu w ankiecie ,mianowicie "Obaj autorzy są doskonali :) " nie oddałem głosu ponieważ są na równi według mnie :P
"Obaj autorzy są doskonali
Ale mi lepiej się czyta Tolkiena. Lubie także Le Guin :))
Obydwoje som dobrzy i nie ma co dykutować ale każdy na swój sposub a pozatym czemu nie ma Sapkowskiego?
Sapkowski... :]
dziekuje
btw. zaglosowalem tolkien ;)
Main Vegeta
03-06-2004, 18:00
Uważam osobiście, że Tolkien jest dojrzalszy - to znaczy - tekst jest deczko trudniejszy, ale przez to więcej pracujemy swoimi mózgownicami. Rowling czyta się łatwiej i szybciej, wszystko jest dokładnie wytłumaczone. Sam czytałem obu autorów i jakoś jednak Rowling mi bardziej podeszła, choć nie muwie że Tolkien ma jakieś ubytki TAKŻE JEST WYPASISTY! 8o
Śmieszy mnie porownywanie Tolkiena do Rowling. Ludzie, przecież Tolkien pisze poważne książki, a Rowling bajeczki. Przyjemnie się te bajeczki czyta, ale nie jest to prawdziwe fantasy.
Wydaje mi sie ze Tolkien jest ciekawszy i ma bardziej rozbudowana fabule ksiazek. Chodzi mi o to ze ma kilkanascie ksiazek opowiadajacych o jednym temacie , ale czyta sie go przyjemnie. Glosuje na Tolkiena.
Ithelios
03-06-2004, 21:08
No nie-toż to profanacja aby porównywać tych dwóch autorów koło siebie!!!Dla prawdziwego fantasy naturalnie.Bez przesady,Rowling pisze żałosne karykatury usilnie próbujące udawać fantasy.Powinna się zdecydować-albo bajki o wiedźmach na miotłach,albo czyste fantasy bo to co teraz tworzy nie przypomina ani jednego ani drugiego!!
Jednak musze dodać,że bliższy od Tolkiena jest nasz rodzimy Sapek;).Opisy walk i język jakim posługują się bohaterowie są świetne.Sapkowski pisze rasowe fantasy w każdym calu,jednocześnie w sposób humorystyczny łamiąc stereotypy(wątek Regisa:P).Dla mnie saga wiedźmina to lektura nr.1
BTW-co wg.was było najgorszą kompromitacją z serii Harrego Pottera.Mnie po prostu dobiła scena walki z czarnym smokiem w "Czarze Ognia".Niezłą wyobraźnię ma ta Rowling.....Śmiech na sali!!!
@up
troche przesadziłeś. ja kocham Sapka, ale Rowilng też czytałem, i doceniam to co ona pisze. btw. ona z założenia jest bardziej pisarką dla dzieci, ale niezgodze się, że nie ma fantazji, albo że ma ją do dupy. tak przynajmniej mysle.
pozdrawiam
To ja proponuję sondę:
BMW z dislem czy pralko-suszarka?
A co do HP to polski tłumacz, chociaż ogólnie świetnie sobie radzi, niektóre rzecz niestety trochę myli, co normalnym ludziom nie przeszkadza, ale fantastom tak....
jak dla mnie to Tolkien.
Nie bez sensu jest przeież tekst móiący zę LoTR jest HP dla Dorosłych.
Przedstawia większy i lepiej dopracowany świat, nie tka cukierkowo przedstawiony jak u Rowling.
Poza tym jest tu też bardziej rozwinięty cel - a raczej wiele cełow ktoe sie nie powtarzają (jak w HP ze musi zdobyć jakieś tam puchary i zatrzyamć jakiegoś typa- jak to sie rpzeczyta to się nasuwa myśl - tasiemiec no nie?? )
Andy ognisty
07-06-2004, 09:28
ja lubie i ksiazki tolkiena i rowling Ksiazki tolkiena sa trudniejsze mają poteznie rozbuidowana fabule. Tolkien stworzyl po prostu wlasny noiepowtarzalny swiat, ale Harry Potter tez ma swoj urok
wole rowling bo jest bardizej wciągająca i nie mozna oderwac oczu od książki 8)
przeczytaj LotR i Silmarilniona to zmienisz zdanie.
Dwimenor
07-06-2004, 18:31
I to i to
Nie zagłosuje bo obaj autorzy są THE BEST(i dodałbym jeszcze Andersona)
kubusiek
08-06-2004, 13:47
ja czytałem to i to, wszystko jest good. Autoży też. Ale wole Tolkiena bo w jego ksionzkach (chodzi mi o władce pierdzieli) jest duzo zeczy podobnych do Tibi :D potwory itp.... no ale rowling bardziej wcionga ....
Przeczytałem książki Toliena, i cztery tomy o Harrym... Jak dla mnie LOTR jest znacznie lepszy, ma ten klimat fantasy.
A ile nad książkami siedział Tolkien, a ile Rowling? No właśnie, Władca Pierścieni jest dopracowany w każdym szczególe, a Harry Potter to lektura, którą można jeszcze przeczytać.
Oddaje głos na Tolkiena.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.