PDA

Pokaż pełną wersje : Dogrywanie płyt spod windowsa

Hegemmon
13-01-2006, 12:43
Szukałem w internecie, pytałem znajomych, ale jakoś nikt nie pamięta.
Mój problem zaczął się od tego, że w wielkim pośpiechu nie miałem czasu po formacie zainstalować programu do wypalania płyt, bo żadko jakiekolwiek wypalam. Dla brata miałem do płyty ze zdjęciami dograć nową partię, ale im się spieszyło, więc dodałem nową sesję nagrywarką wrzuconą w windowsa (zintegrowanąz explorerem). Niby nic, w końcu i tej aplikacji można używać choć raz do roku nie? :P Niestety, po dograniu kolejnej sesji na płytę, poprzednia znikła. Teraz windows wykrywa tylko te zdjęcia, które dodałem programem widnowsa. Poprzednie zdjęcia na bank są, bo przecież z płyty CD-R nic nie da się usunąć. Teraz przypominam sobie, że coś, gdzieś, kiedyś o tym czytałem, jednak nie mogę sobie dokłądnie przypomnąć.
Pytanie za dziesięć punktów brzmi:
Jak odzyskać stare zdjęcia z płyty?

Matek
13-01-2006, 12:45
zrób obraz plyty jakims programem i zamontuj w Deamonie np. Byc moze w ten sposob da rade?

jastr
13-01-2006, 12:50
Kurdę fajny problem :) hmmm są różne programy do odzyskiwania danych z płytek więc może któryś z nich da radę coś wykombinować. Zdjęcia które dograłeś dają się otworzyć?? Jak zaznaczysz wszystkie zdjęcia na płytce to czy ich wielkość zgadza się z wielkością całego zajętego miejsca na dysku Cd?

Parys
13-01-2006, 13:10
Bardzo dobrym programem do odyskiwania ZDJĘĆ z cd, kart mmc itp jest Digital Picture Recovery.

Lord'Nesteloo
13-01-2006, 13:27
Jesli nie mam racji ,to prosze mi to powiedziec a nie krytykowac :)
Z plyty CD-R mozna usuwac dane...tylko nie odzyskamy miejsca na tym nosniku. Zalozmy ze zdjecia zajmowaly 300 mb z 700 mb to po usunieciu na plycie zostaje tylko 400 mb miejsca....
Ale mozesz sprobowac programami do odzywkiwania danych
/Powodzenia ;-]

Descartes
13-01-2006, 13:52
Te dane albo są niszczone i na nich miejscu nic nie da się już dograć, albo Windows dostaje polecenie, żeby tych plików "nie było". W każdym razie z płyty CD-R da się usuwać.

Radek 666
13-01-2006, 14:16
Taaa.. zniknęły... Próbowałem odzyskać wypracowanie z Historii jakiś czas temu :). Nagrałem na płyte, potem nagrywałem u kumpla z moją nagrywarką (przyniosłem do niego :P) jakąs tam gierkę pod GBA przez Windowsa i wypracowanie zniknęło. Bawiłem się z tym przez jakiś czas, brat też i się nie udało. Co do zrobienia obrazu, robiłem obraz w Nero, potem odwierałem Nero ImageDrive'm i nie działało ;).

Hegemmon
13-01-2006, 15:47
Z obrazem juz dawno probowalem. Wazy on 317mb a zdjecia ktore dogralem ~25mb.
Danych z plyty CD-R nie da sie usunac, tylko je zniszczyc ograniczajac tym samym miejsce do zapisu danych. Tego sie nie da zrobic niechcacy.
Problem chyba polega na tym, ze windows tworzy nowy system plikow, w ktorym nie ma informacji o poprzednich.
Digital Picture Recovery... cos mi mowi, ze ten program nie jest do rozwiazywania tego typu problemow, ale mozna sprobowac.

Matek
13-01-2006, 15:56
A sproboj tego programu: PC Inspector™ File Recovery

Sluzy do odzyskiwania danych z partycji dysku twardego ale moze jest opcja odzyskania z CD?

Dawno go nie uzywalem, wiec nie wiem.

Hegemmon
14-01-2006, 04:55
Hehe, poblem sam sie rozwiazal polowicznie. Tzn ja go niechcacy rozwiazalem, ale spoko.
Zemulowalem plyte nie w Alkoholu, ale w deamon tools i pokazal mi folder dograny kiedys kiedys a w nim sa akurat zdjecia, na ktorych mi zalezy :P
Z tym, ze i tak nie pokazuje pierwszej sesji (280mb z 317), ale skoro mam juz te zdjecia, na ktorych mi zalezy, to nie jest to juz taki palacy problem. Inne zdjecia moga poczekac :P

Hmmm... tak wogole, to nie sprawdzalem co mi pokaze Linux na tej plytce. Podobno to inteligentniejszy system ;)