PDA

Pokaż pełną wersje : *.ogm -> *.avi / odtwarzacz *.ogm

Vanhelsen
14-01-2006, 21:52
Hello
Mam pewien drobny problem. Z tydzień temu "zaopatrzyłem" się w parę odcinków mojej ukochanej Futuramy :P niestety są one w formacie *.ogm (zabić jego wynalazcę... to tak przy okazji...) Po około tygodniowych męczarniach postanowiłem się zwrócić do Was o pomoc :D
Musze ten szajs przekonwertować na avi (bądź cokolwiek odczytywalnego przez BestPlayera/Vplayera).
Od razu mówię, że próbowałem przez VirtualDubMod ale niestety plik wyjściowy skonwertowany w 50% zajmuje 2,8GB..., próbowałem też WinAvi ale niestety jest różnica w fps'ach i obraz nie nadąża za dźwiękiem, co po 30sek staje się już denerwujące... podsumowując, mecze się już od tygodnia i na razie nic.
Prawdopodobnie najlepszym wyjściem była by instalacja Linuksa i MPlayera niestety ta opcja odpada przy starcie :( a szkoda...
Tak więc, proszę o pomoc w poszukiwaniach działającego konwertera ogm -> avi lub odtwarzacza ogm z możliwością dodania napisów działającego pod winshitem :P

Cebix
14-01-2006, 22:14
Takie małe szybkie pytanko o rzecz, która często się zdarza początkującym użytkownikom VirtualDubModa:

Wybrałeś kompresję podczas zapisywania?

Pozdrawiam.

Vanhelsen
14-01-2006, 23:37
Ehh, mała wtopa, ale spox :> sprawa wielkości rozwiązana, ale z dźwiękiem coraz gorzej. Dokładniej to jego w ogóle nie ma... Jak by co, wybieram "Save as..." format avi, wszystko odznaczone, normal recompress i jako kodek wybieram DivX 6.1 (0 logical CPU), ofkors w VDM

Khazid
14-01-2006, 23:49
Nie kapuje. Przecież mplayera instalujesz i masz. Na windowsie też można go zainstalować, po co linux?

http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/info.html

Vanhelsen
15-01-2006, 00:13
Nie kapuje. Przecież mplayera instalujesz i masz. Na windowsie też można go zainstalować, po co linux?

http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/info.htmlPowiem szczerze, prędzeij Microshit wyda idealnego Windowsa niż ja przebrnę przez tą całą zabawę z tymi wszystkimi pierdułkami...
Prościej mi będzie znaleśc sposób na dzwięk w VDM...

Cebix
15-01-2006, 09:08
Otwierasz plik>Streams>Stream list

Patrzysz czy jest w ogóle stream, czyli dźwięk w filmie(jeśli nie ma, to vdub sobie z tym nie poradzi), ustawiasz mu PPM>Full Processing Mode, potem jeszcze PPM>Compression, aby wybrać odpowiednią kompresję dźwięku, żeby film znowu nie zajmował 2gb :).

I patrząc na post Khazida, rzeczywiście łatwiej byłoby po prostu sobie ściągnąć odpowiednie kodeki i playera, ale skoro chcesz się bawić w dekodowanie, to proszę bardzo :). Zawsze się czegoś nauczysz :).

Pozdrawiam.

Vanhelsen
15-01-2006, 13:43
Wielkie dzięks Cebix :) Twoje wskazówki nie pomogły jednak w 100% i musiałem się bawić w osobne zgranie dzwięku i potem dopiero dogranie go do obrazu :P ale wyszło very good :)

Temat można (uroczyście :>) zamknąć :)