zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ulubiona gra RPG

Avalanche
15-01-2006, 15:50
Piszcie tu o swoich ulubionych grach RPG na dowolny sprzęt (pc i konsole)

Mnie najbardziej podoba się seria Gothic, głównie ze względu na świetną fabułę i niesamowitą grywalność i klimat.

Na gba moimi ulubionymi rpg są Golden Sun i Golden Sun: The Lost Age (http://www.goldensun.go.pl). Według mnie są to najlepsze 2 gry na tą kieszonkową konsolę, posiadają świetna fabułę, grafikę, dźwięk i grywalność. :)

Sashion
15-01-2006, 16:11
Moją ulubionym cRPG to: World Of WarCraft. :D A RPG to D&D :)
Czy juz kiedys nie było podobnego tematu?

Radek 666
15-01-2006, 16:29
No, na PC to mi się najbardziej podobało Diablo II :P. Przy samej dwójce spędziłem dziesiątki godzin, później jeszcze drugie tyle przy modzie Valhalla :). Na GBA - ale nie wiem czy to do końca RPG ;) - Castelvania.
@down
Według mnie to jest i hack&slash i RPG :P.

EDIT
Ożesz kurdę, jaki ja głupi jestem! Zapomniałem o mojej ulubionej serii :P. Czyli Final Fantasy... Głównie VIII mi się podoba ;).

Caer
15-01-2006, 16:42
@Up:
Dla Ciebie Diablo to RPG?O.o

@Topic:
Ulubiona gra RPG? D&D, Warhammer. Ulubiona cRPG? Hmm... IWD 1 i 2, BG 1 i 2.

Duke Dran
15-01-2006, 16:44
Final Fantasy VI, Final Fantasy VII, Final Fantasy VIII, Final Fantasy X, Final Fantasy XI

Arbalest
16-01-2006, 15:39
Też lubię Golden Sun. Grałem na emu :D To jeden z najlepszych rpg w jakie grałem (2-3 godzin dzienne) :p

Advocate
16-01-2006, 19:49
golden sun.. hmm... godziny spedzone przy "jedynce" na pozyczonym od kumpla GBA ;) ehh piekne czasy (ale 2 mnie jakos nie wcignela)
dotego oczywiscie kultowy FFVII i ostatnio zaczelem meczyc WoW'a (do tego stopnia ze sie az na orginala szarpnelem)

no i to by bylo chyba tyle :P

Therus Mroczny
16-01-2006, 20:03
Zdecydowanie BG2... I subiektywnie i obiektywnie patrzac, hehe ;)

polonia671
16-01-2006, 20:51
1. Final Fantasy IX
2. Lunar 2: Eternal Blue (pogral bym se jeszcze raz :/)
3. Legends of Mana

All na ps1 ;)

Harven
18-01-2006, 16:54
cRPG: Baldurs gate i 2(polecam każdemu kto nie grał, szczególnie 2!!) Icewind Dale 1 i 2(też fajne), Fallout 1 i 2(a w to to już trzeba zagrać!!!!!) . jRPG: Final fantasy VII(dla wielu najlepsza część, w tym dla mnie) Chrono Trigger i Chrono Cross.

jastr
18-01-2006, 18:28
Oczywiście BgII +tron of Bhaala wymiata poza tym strategia+Rpg czyli Original war normalnie jedna z moich ulubionych gier, Warlords Battlecry II taż całkiem całkiem, Evil Islands też kilka razy przeszedłem:) No i niezapomiany Planescape Tornament hmm. Divine Divinity średnia i Gorasul -odradzam ostatnią normalnie kompletne dziadostwo (bynajmniej dla mnie) grałem tylko w gry na pc Było ich tyle że wszystkich nie pamiętam ale w te które wymieniłem napewno warto zagrać

Van slavo
19-01-2006, 12:36
Na PC obydwie części Baldur's Gate i Icewind Dale, Planescape Torment, Fallout, a z tych konsolowych to Pokemony :P i Legend of Zelda (mówię głównie o starszych częściach- w sumie nowe są DUŻO lepsze, ale już nie mają takiego RPGowego klimatu jak te z NESa i SNESa :|).

Lord Dreathan
19-01-2006, 13:51
GOLDEN SUN i GOLDEN SUN THE LOST AGE RULEZ \,,/
Zelda też całkiem spoko a jeżeli dla kogoś Castlevania to również swego rodzaju RPG to też za***!st@

HAIL AND KILL

Oposing
22-01-2006, 11:44
cRPG to Newerwinter Nights, ale do czasu aż ukaże sie sławny Wiedźmin!
RPG oczywiście prawie najstarszy i najlepszy WARHAMMER nr 2 D&D teraz nr 3 EARTH DAWN dalej inne

Thoren
22-01-2006, 11:52
Icewind Dale raczej... W BG nie grałem :D, musze sobie załatwić...

Okrutny
26-01-2006, 15:42
Diablo & Diablo 2, Might and Magic VIII, Wizardry VII & Wizardry VIII, i najważniejsze... Fallout. Tej gry żadna nie przebije, nawet teraz czasem pogrywam w to :-)

kani_mani
26-01-2006, 16:10
Moje ulubione gry rpg to: D&D, Warhammer, Wiedźmin - Gra wyobraźni, Neuroshima

A gry cRPG: Gothic, Neverwinter Nights i Morrowind :D

KonioMaster
26-01-2006, 16:30
To tak. RPG lubie motka <WH>:), DND mniej, zaś szczególnie lubię wiedzmina jednak uważam że mechanika jest zła. Fajne seria to tez wampir of kors.
cRPG to newer baldur i seria gothica <szczególnie 1>
:cup:

Jedi The Wolf
27-01-2006, 05:09
Cóż... Jeśli o mnie chodzi to w:
a) cRPG - Neverwinter Nights, Planescape: Torment, Fallout, Elder Scrolls, Diablo... Oj, sporo tego ;)
b) RPG - Dzikie Pola, Wiedźmin, Warhamiec i cóż, moje "dzieła" autorskie. Jedno na podstawie serii książek o Jakubie Wędrowyczu, drugie to całkowicie mój świat (zresztą całkiem z całkiem nieźle zorganizowaną historią, kulturą itd) no i jeszcze gra na podstawie serii Elder Scrolls :)

Xantis
29-01-2006, 15:04
Mnie sie najbardziej tez podoba seria Gothic ;]

Galgoon
29-01-2006, 15:40
Moja mała lista :D praktycznie wszystko z konsol ps i ps2:

*Final Fantasy VII VII IX X
*Chrono cross
*Legend of Mana
*Xenogears
*vangar story
*Breath of the Fire 3 i 4
*Front mission 3 i 4

na pc hmm...

*Morrowind
*Gothic II
*Never winter nights

GBa

*Golden sun 1 i 2
*Final Fantasy tactis

Horde_Tauren
30-01-2006, 10:55
moje to :
-World of Warcraft (niestety juz nie gram ;( )
-Seria Gothic
-Morrowind
-Tibia
-Mu online

Yoh Asakura
30-01-2006, 21:42
cRPG:
BG II,Planescape,F1 i 2,Icewind Dale I i II,Gothic II + dodatek Noc Kruka,KotOR II,Might & Magic VIII:The Day of Destroyer.

Kumagoro
31-01-2006, 17:23
Jeśli chpdzi o MMORPG to Tibia i Ultima online
Jeśli o cRPG to Ultima VII i Baldur's gate 2 (fallout też, ale fallout jest taki... inny)

Ultima to po prostu książkowy przykład jak RPG wyglądać powinien, w nocy miasta usypiają, w dzień NPC idą na śniadanie po czym do pracy. Nie musisz w ogóle popychać fabuły do przodu, możesz zamieszkać gdzieś i zarabiać na życie jako rybak etc.

cokolwiek
05-02-2006, 23:10
To tak wg. mnie Ice Wind Dale I z dodatkami calkiem niezle ale 2 juz kalka jedynki+ nic wiecej oprócz niekonczącej sie rzezi potworów,Morrowind na pewno niezla gra, ale mi jednak nie odpowiada (fatalny system dialogow oraz olbrzymi PUSTY świat), Neverwinter Nights=kolejna rzeź, za to
gohtic I(zwłaszcza)i 2 poprostu rzadza.Propo Gorasula BEZNADZIEJNA
grafika i dzwiek,ale ale oryginalne pomysly i niezla fabuła+duzo okolicznosci do podejmowania wlasnych wyborów(waazna rzecz).
Z mojej strony tyle.

Amerigo
06-02-2006, 13:12
Golden sun 1i2 Na GBA kupilem za granica zanim byla w polsce:] (2 of course)Lepszej gry nie ma na GBA :D chyba ze megaman battle network 5:Team Protoman

Subar
09-02-2006, 17:19
Ja lubie z rpg Diablo 2 :]

Sokochłap
09-02-2006, 17:25
Ja lubie z rpg Diablo 2 :]

DIABLO to nie rpg. To rozbudowany klikacz

Sam lubie z rpg D'n'D ale warmłotka nie próbowałem ;|

CRPG: NWN, Fallout, BG

mychacz
09-02-2006, 18:03
Moje ulubione gierki [choć nie wszystkie są erpegami :P] to:
KnightOnline*
Diablo 1 , 2 , 2 + LoD
GunzOnline*
Lineage 2*
Tibia
Dungeon Siege 2
Te z * polecam :P

Prawo Kruka
09-02-2006, 18:26
Wszystkie RPG'i o nieskrępowanej schematami akcji oraz dużej swobodzie działania. Gothic, Morrowind, Fallout? Nie wyobrażam sobie swojego obcowania przy kompie bez Bezimiennego, Wcielonego Nerevara i napakowanego w Intelligence i Agility ciołka w Falloucie ;)... A na rl? D&D, duża doza wyobraźni oraz nie trzymanie się sztywno zasad...

Van_Waterflew
13-02-2006, 17:42
cRPG: Dungeon Siege II
MMORPG: Tibia
RPG: D&D

Moddox
15-02-2006, 14:57
The Elder Scrolls III: Morrowind i Gothic II.

Asik
15-02-2006, 15:56
Oczywiście seria gier BG (Baldur's Gate dla niewtajemniczonych :P )
Jedynka jest za***ista a 2 jescze lepsza :) Oczywiście zaopatrzona w dodatki
BG 2:Cienie Amn i Tron Balla

Pabak
15-02-2006, 16:37
Taaaa... jasne. A czemu to nie jest RPG?

MMORPG: Helbreath, Mu, Tibia
cRPG: Diablo 2, BG, IWD2
jRPG: Septerra Core
RPG: Jaskinia (czy jak tam ta nazwa szła xD; to nie D&D) :P

na psx:
jRPG: Chrono Cross, Final Fantasy Tactics

Caer
15-02-2006, 16:49
@Up:
Musisz mieć bardzo spaczoną definicje RPG, skoro uważasz Diablo II za RPG. ;p

Bosky
15-02-2006, 18:28
1-seria GOTHIC
2-SACRED

Darel
18-02-2006, 16:31
1.Gothic 2
2.Morrowind
3.Sacred

styku
18-02-2006, 18:19
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sokochłap
Taaaa... jasne. A czemu to nie jest RPG?
Rozwiń skrót RPG to się dowiesz-.-(jakbyś nie potrafił: Role Playing Game)
Diablo, choć jest dość rozbudowane wciąż pozostaje tylko H&S'em

@Topic:
cRPG:
IWD I, IWD:HotW, IWD:ToLM, IWD II, BG I, BG II:SoA, BG II:ToB, Planescape Torment, TES III:Morrowind
RPG:
DeDek, ew. Warmłotek

Gradt
18-02-2006, 20:39
RPG - Earthdown
cRPG - seria Gothic ;)

MrVego
18-02-2006, 21:01
hmm wienc tak:
oprocz tibii oczywiscie :]
RPG - Legnacy of Goku 2 (Game Boy Advance)
- Legnacy of Goku 3: Buu Fury (Game Boy Advance)

Moze i nie najnowsze grafika tez nienajelprza ale moim zdaniem to najlepiej grywalne gry rpg oprocz diabloII i tibii oczywiscie
(ps. jak ktos mi powie ze diabloII to nie rpg to g ostro wybrechtam, rozumiem mozna nielubiec tej gry - to wolny kraj :P, ale ja OSTRO JECHAC TYLKO Z TEGO POWODU to juz przesada)
a i sie nieczepiac ze gram w takie "badziewne gry" :P tak jak powiedzialem to wolny kraj :PPPP

Taube
18-02-2006, 21:08
@up
ja ci nie powiem czegoś takiego, tylko cię od razu wybrechtam ;)
najbardziej grywalne gry rpg? a może to D&D, Warhammer et cetera? o ile wiesz co to jest :D
ja się poczepiam, ale za znajomość tematyki B)
dokształć się i wróć do nas

@topic
póki co to WoD'owski Wilkołaczek i Crystalicum
a jeśli chodzi o komputerowe, to raczej nie mam ulubieńca - rzadko w takie grywam

d.Taube

Kele
18-02-2006, 22:33
RPG: D&D (faza newbie)
cRPG: Żadna nie przypadła mi do gustu, aż tak bardzo.
Hack&Slash: Diablo II Lord of Destrucktion v1.10 Ancestrall Recall Mod (Single Player)

@MrVego
Tak jak powiedział Taube, pierw troche sie poucz etc. a potem się wypowiedz. Diablo to (nie)zwykły Hack&Slash z atrybutami i fantastyczną fabułą.

Mówienie (prawdy), że Diablo to nie RPG to jest "OSTRE JECHANIE" ?

Tibia to nie RPG.

Weź się troszeczkę za słownik...

@Kwadratowe koło
Hm, weteran cRPG :)

Markizek666
18-02-2006, 23:19
Hmm..moze ja wtrace swoje 2 grosze??
A wiec tak
cRGP: Jedna z najlepszych gier jakie powstaly oczywiscie BG 1 i 2 IWD 2 (1 raczej troszke ma dupna fabule,ale ma powiazania z 2 :p)
Jsk rozpentalem II Wojne swiatowa jest za***istym cRPG naprawde radze zagrac, niezla dawka humoru (wielblad potrawi tak pluc ze łby odlatuja hehe:D ).
Co by tutaj jeszcze hmm..... Fallout Tactics bardzo fajny i dosyc rozbudowany.
Tam gdzies pisalo ze Diablo to "klikacz", ja uwazam ze Sacred to najwiekszy klikacz na kazda wersje 1 palec idzie xD
Ale i tak RTS rzadza, nie ma to jak Rome Total War czy inne mniej znane(lub wiecej) RTSiki :]

Kwadratowe Koło
19-02-2006, 07:22
Fallout i Fallout 2 FOREVER

Moim zdaniem najlepsze rpg. Powstały w '98-'99 roku a do dziś podbijają świat. Ten kto w to nie zagra nie może mówić o sobie jako weteran rpg.

Olorion.
01-03-2006, 21:00
crpg to of koz Fallout 2 \o/ \_

rpg ~ ad&d, warhammer

Misza
03-03-2006, 16:28
O ulubionej grze RPG nie mogę za dużo powiedzieć, grałem tylko w jedną, D&D. Ale moje ulubione cRPG to Summoner, Gothic i kilka MUDów.

jaruczek
04-03-2006, 19:08
Nigdy nie zapomniana przeze mnie seria Might and Magic .... ehh ten niezapomniany klimat...
no i nie można nie wspomnieć o BG 1 i 2 (wraz z dodatkami) oraz sadze IcewindDale

Elendart
05-03-2006, 09:10
Final Fantasy - kazda czesc od I do X-2 po FF TA itp.

procz tego NWN, BG, IWD i inne dndowskie gierki

z papierowych rpg to oczywiscie dnd i ewentualnie neuroshima

Avalanche
17-07-2006, 12:36
Ja teraz non-stop ciaram w Obliviona. Też jest świetny :)

Max121
17-07-2006, 13:03
Jeżeli chodzi o RPG to grałem tylko w d&d i forgetten realms ;( .

A jeżeli o cRPG, to ubóstwiam Fallouta 2, Diablo 2, Vampire : Maskarade Remdeption, Gothic 2 i Arcanum. =)

Hieyan
17-07-2006, 13:43
Gothic I i II, w szczególności jedynka, Fable: The Lost Chapters.

Tawer Redeye
23-07-2006, 22:20
RPG: Warhammer :wiking:
CRPG: Gothic I i II.

MatKus
23-07-2006, 22:35
RPG - D&D, czasem Earthdawn
MMORPG - NWN, morrowind (oblivion mnie zawiódł, za szybko się znudził), BG i BG2
Czekam teraz na NWN2 oraz Wiedźmina, zobaczymy, jak się zaprezentują. Co do wiedźmina mam złe przeczycia, ale obym się mylił.

Diablo to nie RPG, to zręcznościówka (aka Hack&Slash) z elementami RPG
Final Fantasy to też raczej nie RPG, to przygodówka z drobnymi elementami RPG(przynajmniej 7 i 8, bo w te grałem).

Żeby gra mogła być RPG, to musi mieć element RP, a nie tylkp PG ;)

Tibię, podobnie jak niemal każdą grę z gatunku tzw. MMORPG jak najbardziej można uznać za RPG, choć bardzo niewiele osób tak tą grę traktuje, a większośc zdecydowanie utrudnia innym to.

MASTERPL
24-07-2006, 13:45

Mnie najbardziej podoba się seria Gothic, głównie ze względu na świetną fabułę i niesamowitą grywalność i klimat.

Na gba moimi ulubionymi rpg są Golden Sun i Golden Sun: The Lost Age (http://www.goldensun.go.pl). Według mnie są to najlepsze 2 gry na tą kieszonkową konsolę, posiadają świetna fabułę, grafikę, dźwięk i grywalność. :)

Tu sie zgodze zy tym Gothic ma fajnom fabule i grafe:) a najlepsze jest to ze zadania sa wypasione :)

!~L2~!~Existence~!
25-07-2006, 19:08
Polecam lineage 2 na serverze: http://www.existence.zgierz.net/

Vysal sath
27-07-2006, 20:44
rpg- Earthdawn (wymiata)
crpg- gothic 1 i 2
online rpg - wampir masqarada and nwn
oh&s- tibia

=Pekin=
28-07-2006, 01:11
Moze nie do tematu lecz zadam pytanie uzupejniające :D
RPG - Role Playing Games - czyli szkolenie swojej postaci itd ?

mogłby ktos podac takie prawidzwe definicje gier

MMORPG
cRPG
rpg
byl tesz cos Slack and slash xDD cos takiego :]

nie chodzi mi o wyjasnienie skrótow przypominam

Flash_Radzio
28-07-2006, 02:27
Z RPG spodobał mi sie Nox
a World of Warcraft to MMORPG, co nie zmienia faktu, że uwielbiam ją, i jestem dumnym hordziakiem(Undead Rogue) czekającym na zostanie Rouge'iem Krwawym Elfem :]
B) cwaniakujemy;]
i byla taka gierka RPG... Revanent czy jakoś tak, też świetna

Pozdro

Gobii
28-07-2006, 11:50
Moją ulubioną grą RPG jest Gothic, Gothic II i Chrono Trigger.
Bardzo żałuję że nie grałem w Chrono Cross bo podobno zajefajne.

Ujo of nova
30-07-2006, 02:19
najlepszom grom crpg jest: gothic 1 gothic 2 gothic 2 noc kruka ma wyjsc jeszcze gothic 3

Trias
11-08-2006, 12:48
cRPG: Saga Baldur's Gate
Saga Gothic
Icewind Dale I (w 2 nie grałem;( )
Planescape:Torment
Morrowind

0lik
11-08-2006, 13:37
Oprocz Tibi, Fallout i Fallout 2 <3

- Prodigy -
11-08-2006, 14:36
1) TES 3 - Morrowind
2) Icewind Dale I
3) Icewind Dale II
4) Sacred (Tak, wiem, to bardziej hack'n'slash, ale coś tam z RPG ma ;))

Virding
12-08-2006, 00:38
@up
Sorry stary, w Sacred niema za grosz RPG... ;)

@topic
Rozumiem że wymieniacie często Sage Gothic <tesh tą gre kocham :*>
ale żeby zapomnieć o M&M ?! Toż to zbrodnia jest :p
M&M rzadzi <wyjebisty klimat
POLECAM :D
Edit:
Pomijając ostatnią część M&M (IX) która jest według mnie niewypałem

Diablczek
22-07-2007, 19:45
najlepszom grom crpg jest: gothic 1 gothic 2 gothic 2 noc kruka ma wyjsc jeszcze gothic 3

To samo co mój przedmówca

Radix
22-07-2007, 20:56
cRPG:
Planescape Torment
Fallout 1 n 2

@up
Sorry stary, w Sacred niema za grosz RPG...
A w Gothicu niby co jest z RPG, czego nie ma w Sacred? W obu przypadkach tluczesz i tluczesz, a questy tez ograniczaja sie do przynies, wynies, pozamiataj. Byc moze zbyt malo cRPG przelecialem, ale tylko w dwoch tytulach spotkalem sie z tym, ze mozna cos zrobic bez zabijania (np. dialogiem, gdy ma sie wysokie gadane).

MiXer
27-07-2007, 23:21
Wizardry 8 (mimo systemu turowego, gra miała swój klimat) I oczywiście Gothic I oraz II (w III nie grałem)

hans1121
28-07-2007, 09:53
Jeśli chodzi o owe gry...:
RPG:
-Monastyr
-Warhammer
-Dzikie Pola
-Mój setting B)

cRPG
-Arcanum
-TES: Morrowind + Bloodmon + Tribunal :D
-M&M
-Diablo II + Expansion Pack

MMORPG
-Tibia :p
-Everquest (nie grałem, ale swoje wiem ;()
-Guild Wars (byle do Bożego Narodzenia B) )
-Ultima Onile ;)

Bynutezes
28-07-2007, 10:02
RPG:
Seria Final Fantasy
Suikoden 1,2,3,4
cRPG:
Diablo
MMORPG:
Tibia
Silkroad
Lineage

Neverwinter
08-08-2007, 14:06
1:Neverwinter Nights
2:Baldur Gate
3:Oblivion
4:Morrowind

Reszty nie pamiętam xd

Pedziej
08-08-2007, 15:03
KoToR 1 i 2<jedynka najbardziej>
Fable
Guild Wars
Gothic 1, 2 i 3 <jedynka najbardziej>

Lord_Piterek
08-08-2007, 16:05
Oczywiscie seria Final Fantasy. (X szczegolnie)

Cygan Slejter
16-09-2007, 23:52
1.Tibia
2.World of Warcraft
3.Diablo 1 i 2

kołbaś
17-09-2007, 08:09
Hmmmm duzo mozliwosci.
Mysle ze tak
1. World of Warcraft
2. Diablo 2: Lord of Destruction
3. Knight Online-pod warunkiem ze servery nie byly by zalagowane i zapchane przez turkow.

Oerciak
17-09-2007, 08:38
1: Gothic
2: KoToR
3: Gothic II

Duch Niespokojny
17-09-2007, 09:16
Stara i zapomniana już niestety, ale wciąż wielka Betrayal at Krondor oraz Planescape: Torment. Nieco słabsze, ale również w ścisłej czołówce oba Fallouty. Te gry to dla mnie najlepsze z komputerowych RPG i wątpię, czy jakieś jeszcze są w stanie się z nimi równać, aczkolwiek jest jeszcze wiele cRPG, w które nie grałem, a bardzo chciałbym i możliwe, że namieszałyby nieco w tym rankingu (serie Gothic, Knights of the Old Republic, Final Fantasy i Might and Magic; Arcanum, Oblivion, Neverwinter Nights, Baldur's Gate 2 i pewnie wiele innych...).

Eileen
17-09-2007, 12:02
@up
Z tego co wiem Oblivion jest niewart kupowania. Ogromny świat przeciąża komp i gra sama nudzi (dysponuję opiniami dwojga dobrych znajomych i na nich się opieram).

Mój ranking?
1. Icewind Dale (nie wiem czemu, po prostu dobrze mi się grało)
2. Baldurs Gate - może dlatego na drugim miejscu, że nie przeszłam w całości. Ale o ile dobrze pamiętam to bardzo podobał mi się klimat i grafika.
3. Divine Divinity - Tez słabo już pamiętam, ale grafika przypadła mi do gustu

Wogóle mało grałam w te klasyczne i najbardziej znane cRPG. Liczę, że koleżanka mi w końcu kiedyś pożyczy Planescape i KotOR'a. Grałam też w jedną część z serii M&M i powiem, że wydawała mi się przyjemna, pomijając trudności ze sterowaniem. Gothic wogóle mi się nie podobał, dlatego nawet nie sięgałam po kontynuację. Kombinuję czy nie zainwestować w Fable :)

Pozdrowionka :)

mwlodi
17-09-2007, 12:20
Nic nie przebije serii Final Fantasy !

Duke Dran
17-09-2007, 12:28
Wszystko co związane z FFVII i parę innych tytułów.
WOW, GI,GII+NK,GIII, FABLE, Seria ELders Scrolls... iwwi.

Quentasis
17-09-2007, 15:02
@Eileen
Chyba sama nie jestes warta kupowania;p. Jak bys pograla dluzej to by cie wciagnelo jak...Oblivion jest jak... po prostu super.
Moj ranking:
1. TES IV: Oblivion
2. Final Fantasy (wszystkie czesci)
3. Gothic I,II,III (chociaz troche mnie przynudza):D
i inne ;]

Yoh Asakura
17-09-2007, 15:08
@Eileen
Chyba sam nie jestes wart kupowania;p. Jak bys pogral dluzej to by cie wciagnelo jak...Oblivion jest jak... po prostu super.

Oblivion ssie mocno i namiętnie. Brak klimatu, plastykowa grafika, nudne i głupie questy... Miał być "cRPG nowej generacji" a wyszła totalna kompromitacja ze strony Bethesdy. Ale ciemny naród i tak to kupi...bo "ładna" grafika przecież.

Murdock
17-09-2007, 15:09
Moje ulubione gry to :

-Baldrur's Gate (all saga)
-Icewind Dale (all saga)
-Gothic (all saga)
-D&D
-Guild wars (baz róznicy która kampania)

I tyle :)

PoZdRo ;)

Eileen
17-09-2007, 15:18
@Eileen
Chyba sam nie jestes wart kupowania;p. Jak bys pogral dluzej to by cie wciagnelo jak...Oblivion jest jak... po prostu super.
Moj ranking:
2. FM 07
3. PES 6
4. Final Fantasy (wszystkie czesci)
5. GTA:SA
6. Gothic I,II,III (chociaz troche mnie przynudza):D

O ile nie zauważyłeś to jestem dziewczyną i raczej napewno nie jestem warta kupowania, bo jestem bezcenna ;)

O wielkiej grafice Obliviona słyszałam i choćby z tego względu miałam ochotę go kupić. Mam dość mocny komp i miałam ochotę zaryzykować. Jak zwykle odstraszyła mnie cena... Poza tym podkreślałam, że opieram się na opinii znajomych.

A tak BTW to od kiedy GTA zalicza się do RPG? ^^

@up
Co rozumiesz pod pojęciem D&D? Bo mi przychodzi na myśl tylko prawdziwe, "papierowe" RPG... A o ile wiem w rankingu mamy na myśli gry typu cRPG, ew. moRPG :)

Yoh Asakura
17-09-2007, 17:11
O wielkiej grafice Obliviona słyszałam i choćby z tego względu miałam ochotę go kupić. Mam dość mocny komp i miałam ochotę zaryzykować. Jak zwykle odstraszyła mnie cena... Poza tym podkreślałam, że opieram się na opinii znajomych.

Nie kupuj Obliviona tylko dlatego, że podoba ci się grafika. Ogólnie gra jest do rzyci, a jak chcesz sobie pooglądać ładne widoczki to odpal sobie np. Mysta IV ;P

Murdock
17-09-2007, 17:57
jak chcesz sobie pooglądać ładne widoczki to odpal sobie np. Mysta IV ;P

Jakby Eileen chciala pooglądać widoczki to polecam GOTHIC 3:]. A co do OBLIVIONA to słyszałem rożne rzeczy i pratycznie też opieram sie na opini qumpli, podobnie jak Eileen. Grafika może, może ale sama treść jest przynudnawa...:(

I z góry "srry" jak cie uraziłem Yoh ><

kołbaś
17-09-2007, 18:25
Jakby Eileen chciala pooglądać widoczki to polecam GOTHIC 3:].
wes nie osmieszaj sie jak ma wybierac miedzy widoczkami z myst IV a z gothica 3 to odrazu kupil bym jej mysta bo tego nic nie przebije pod wzgledem widoczkow. A wiem co mowie.

Quentasis
17-09-2007, 18:38
[O wielkiej grafice Obliviona słyszałam i choćby z tego względu miałam ochotę go kupić. Mam dość mocny komp i miałam ochotę zaryzykować. Jak zwykle odstraszyła mnie cena... Poza tym podkreślałam, że opieram się na opinii znajomych.]

Heheh <lol> jakby kazdy opieral sie na opinii znajomych, to bynk w nic nie gral :D. Cena moze wielka ale po co to kupowac jak mozna miec za darmo??

[Jakby Eileen chciala pooglądać widoczki to polecam GOTHIC 3. A co do OBLIVIONA to słyszałem rożne rzeczy i pratycznie też opieram sie na opini qumpli, podobnie jak Eileen. Grafika może, może ale sama treść jest przynudnawa...]

Co Murdock. Moze mi tera powiesz, ze Gothic III ma oszalamiajaca grafike??
hehe. Skoro Gothic III jest taki dobry to dlaczego dostal 9 w CDA??

Yoh Asakura
17-09-2007, 18:41
@Up:
Heheh <lol> jakby kazdy opieral sie na opinii znajomych, to bynk w nic nie gral . Cena moze wielka ale po co to kupowac jak mozna miec za darmo??
Za darmo można też dostać w ryj. Skorzystałbyś ? Bo takie piracenie to zwykłe s*********two...
No tak, bo w CDA tylko badziewia dostają 9. Zresztą, co ma ocena w CDA do grafiki Gothica, który notabene MA oszałamiającą grafikę ? No ale jeśli gra się na minimalnych detalach, albo opiera jedynie na screenach (które nigdy nie oddadzą piękna gry) to człowiek będzie się upierać, że gra jest brzydka.
wes nie osmieszaj sie jak ma wybierac miedzy widoczkami z myst IV a z gothica 3 to odrazu kupil bym jej mysta bo tego nic nie przebije pod wzgledem widoczkow. A wiem co mowie.
Jeśli masz kompa z GeForcem 8800 na pokładzie, to widoczki w Gothic 3 są bardzo smakowite. I wtedy to już tylko kwestia gustu, jednemu będą się bardziej podobały te z G3 (a propos: efekt głębi pola jest niesamowity. Gdy ogląda się to "na żywo"... efekt genialny) a drugiemu te z Mysta.
@Edit:

A niby czym miałbyś mnie urazić ?

Duke Dran
17-09-2007, 18:42
@Edit
Może inaczej. Same widoczki to nie wszystko. Myst to klikanka nie wiem po co ją poruwnywać do np takiego Obliviona.

Quentasis
17-09-2007, 18:47
Moze i Gothic ma troche ale ma tez minusy np. plusy: ogromny, zyjacy, wiarygodny swiat, swietna grafike ( niezgodze sie z tym ), swobode rozgrywki, muzyka, mnostwo questow itp. minusy: wymagania sprzetowe, niektore animacje,niedoro techniczne i bugi, pewne uproszczenia (bezdenny ekwipunek.

Ale coz Oblivion dostal 10 ( jak najbardziej sie z tym zgadzam ).
wedlug CDA to Oblivio jest gra lepsza.
plusy: duzy swiat, zyjacy mieszkancy, mnostwo questow, swietny system rozwoju postaci, oprawa :)
minusy: wymagania sprzetowe, drobne problemy z AI
HEHE.

Eileen
17-09-2007, 18:59
@Eileen
Chyba sama nie jestes warta kupowania;p. Jak bys pograla dluzej to by cie wciagnelo jak...Oblivion jest jak... po prostu super.
Moj ranking:
2. Final Fantasy (wszystkie czesci)
3. Gothic I,II,III (chociaz troche mnie przynudza):D
i inne ;]

Widzę, że wywołałam małą wojnę, a co najmniej konfrontację. Skoro już tak mówicie, to pooglądam sobie screeny z Mysta, a Obliviona pożyczę od qmpeli i problem zniknie ^^

Yoh Asakura
17-09-2007, 19:03
@Edit
Może inaczej. Same widoczki to nie wszystko. Myst to klikanka nie wiem po co ją poruwnywać do np takiego Obliviona.
Czytaj ze zrozumieniem. Jeśli ktoś kupuję Obliviona tylko po to żeby napawać się "pięknem" grafiki, to lepiej kupić sobie Mysta, który jest ładniejszy.
Moze i Gothic ma troche ale ma tez minusy np. plusy: ogromny, zyjacy, wiarygodny swiat, swietna grafike ( niezgodze sie z tym ), swobode rozgrywki, muzyka, mnostwo questow itp. minusy: wymagania sprzetowe, niektore animacje,niedoro techniczne i bugi, pewne uproszczenia (bezdenny ekwipunek.

Ale coz Oblivion dostal 10 ( jak najbardziej sie z tym zgadzam ).
wedlug CDA to Oblivio jest gra lepsza.
plusy: duzy swiat, zyjacy mieszkancy, mnostwo questow, swietny system rozwoju postaci, oprawa
minusy: wymagania sprzetowe, drobne problemy z AI
HEHE.
Ad. Gothica:
Wymagania systemowe ? Dzisiaj to nie problem. Ja gram na maksymalnych detalach i gra mi się nie zacina, więc dla mnie to nie jest minus. Bezdenny ekwipunek ? Może i uproszczenie, ale oszczędzą graczowi chwil pełnych irytacji i frustracji. Zresztą, ja już się to tego przyzwyczaiłem (w ogóle chyba wszyscy grający w Gothica się przyzwyczaili).
Ad. Obliviona:
Duży świat ? I co z tego, skoro lasy i inne tereny są zwyczajnie puste ? W Gothicu na każdym kroku można natrafić na jakieś zwierzęta czy NPC, a w Oblivionie można ich ze świecą szukać.
Żyjący mieszkańcy ? Niechętnie, ale się z tym zgodzę. Raz nawet przyłapałem strażnika miejskiego na polowaniu, aczkolwiek widok kucającego bałwana w ciężkiej płytowej zbroi prującego do biednych sarenek z łuku był raczej komiczny :P
I Oblivion wg. CDA nie jest lepszy. Jest lepszy wg. Allora, który wystawił Obkowi 10 (ale jego głos musiało podzielić chyba 2 innych redaktorów, ale to i tak nie jest większość).
I jeszcze odnośnie minusów:
Wymagania systemowe mniejsze niż w G3, więc do czego pijesz ?
Drobnie problemy z AI ? Jak te problemy są drobne, to Wilczy Szaniec jest najlepszym drugowojennym FPS'em. NPC często zachowują się jak idioci - blokują się na drzewach i innych przeszkodach które można z łatwością ominąć. Pathfinding też czasem szwankuje. A to co oni wyprawiają podczas walki to już apogeum idiotyzmu. W G3 warto przyłączać do siebie NPC, a w Oblivionie trza tego unikać jak ognia. Idioci pchają się pod miecz, często trafiają gracza zamiast wroga (przykład: Kvatch, łucznicy prują strzałami jak idioci w gracza, bo nie potrafią trafić w potwory). Widać plastykowa grafika okraszona zbyt dużą ilością poświaty rekompensuje ci wszystko, czyli brak klimatu, nudne, głupie questy.
Ah, prawie przeoczyłem jeszcze jeden twój plus - świetny system rozwoju postaci ? Hahaha, głupszego Bethesda nie mogła wymyślić. Brak doświadczenia dyskwalifikuje większość questów w Oblivionie - po co je wykonywać, skoro są nudne a jedyną nagrodą za nie jest "dziękuje" i jakiś durny pierścioneczek który na nic się nie przyda ?
@Down:
Autor tematu napisał:
Więc chodzi o cRPG i jRPG.

.Matrik.
17-09-2007, 19:06
Moja ulubiona gra RPG, to Warhammer Fantasy Roleplay.

Jest różnica, między cRPG, a RPG.

Diegoverialanho
17-09-2007, 19:20
@Yoh Asakura

W G3 NPC to porażka tak samo jak w Obku teraz twórcy gier nie tworza inteligętnych gier tylko dla grafiki...

Str4t0s
17-09-2007, 19:31
RPG? Sesje Starcraft, D&D itp.
@Oblivion vs Gothic 3
Osobiście wole NWN 2 : >

Żyłka
17-09-2007, 19:32
Oczywiście seria Gothic.

Yoh Asakura
17-09-2007, 19:38
@Yoh Asakura

W G3 NPC to porażka tak samo jak w Obku teraz twórcy gier nie tworza inteligętnych gier tylko dla grafiki...
Tyle, że w G3 NPC zachowują się mądrzej podczas walki i da się walczyć w drużynie. W Oblivionie można o tym zapomnieć.

Misza
17-09-2007, 20:03
Ad. Gothica:
Wymagania systemowe ? Dzisiaj to nie problem.
Owszem, problem, bo są na świecie ludzie, którzy nie zmieniają kompa co miesiąc. Ale do grafiki nic nie mam, na jakichś 50% ustawień jest w porządku.
Ad. Obliviona:
Duży świat ? I co z tego, skoro lasy i inne tereny są zwyczajnie puste ? W Gothicu na każdym kroku można natrafić na jakieś zwierzęta czy NPC, a w Oblivionie można ich ze świecą szukać.
A co ty byś chciał? Las tak zazwierzęcony, że przejść nie można? To właśnie w Gothicu jest ostro przegięta gęstość fauny.
Żyjący mieszkańcy ? Niechętnie, ale się z tym zgodzę. Raz nawet przyłapałem strażnika miejskiego na polowaniu, aczkolwiek widok kucającego bałwana w ciężkiej płytowej zbroi prującego do biednych sarenek z łuku był raczej komiczny :P
No co, głód przycisnął. ;p
Drobnie problemy z AI ? Jak te problemy są drobne, to Wilczy Szaniec jest najlepszym drugowojennym FPS'em. NPC często zachowują się jak idioci - blokują się na drzewach i innych przeszkodach które można z łatwością ominąć. Pathfinding też czasem szwankuje. A to co oni wyprawiają podczas walki to już apogeum idiotyzmu. W G3 warto przyłączać do siebie NPC, a w Oblivionie trza tego unikać jak ognia. Idioci pchają się pod miecz, często trafiają gracza zamiast wroga (przykład: Kvatch, łucznicy prują strzałami jak idioci w gracza, bo nie potrafią trafić w potwory).
Głupi NPC? IMHO mądrzejsi niż w Gothicu. Bo to właśnie w nim NPCe mi się częściej blokowały na jakichś płotkach. Co do walki - w obydwóch grach identycznie inteligentni. Tylko przeszkadzają. Chociaż w Oblivionie inteligentniej strzelali. W Gothicu podczas biegu żadna strzała cię nie trafi. W Oblivionie łucznicy brali na to poprawkę i trafiali. Ale i tak dało sie ich wykiwać.
Ah, prawie przeoczyłem jeszcze jeden twój plus - świetny system rozwoju postaci ? Hahaha, głupszego Bethesda nie mogła wymyślić. Brak doświadczenia dyskwalifikuje większość questów w Oblivionie - po co je wykonywać, skoro są nudne a jedyną nagrodą za nie jest "dziękuje" i jakiś durny pierścioneczek który na nic się nie przyda ?
Taak, system doświadczenia jest zabójczo inteligentny. W końcu nieważne, że siekam na prawo i lewo mieczem, szyję z łuku jak szalony, zabijając mnóstwo małego śmiecia (i za każdym razem dając świetny popis moich umiejętności łuczniczych), skoro i tak dopiero po zabiciu jakiejś setki będę miał tyle expa, żeby wzrosnąć w siłę? I to tak nagle, z sekundy na sekundę. To właśnie Oblivionowy system jest mądrzejszy - lvl daje mało, praktycznie tylko atrybuty, punkty trafień i many. Ważne są za to umiejętności, które rosły nam podczas wbijania tego lvla. Poza tym myślisz, że zrobienie jakiegoś questa (chociażby tego z przykładowym pierścionkiem) rozwinie postać w walce, dając jej expa? Czy po zrobieniu kilku dobrych uczynków w RLu nagle stajesz się silniejszy i rozdajesz pkt nauki?

Ogółem - Oblivion mnie pozytywnie zaskoczył (mimo strasznego MQ), za to Gothic 3 zawiódł. Stracił całą magię poprzednich części. Chociaż nie mówię, nawet przyjemnie się grało. Ale mniej przyjemnie niż w G1 i G2 za pierwszymi razami.

Yoh Asakura
17-09-2007, 20:14
Owszem, problem, bo są na świecie ludzie, którzy nie zmieniają kompa co miesiąc. Ale do grafiki nic nie mam, na jakichś 50% ustawień jest w porządku.

A co ty byś chciał? Las tak zazwierzęcony, że przejść nie można? To właśnie w Gothicu jest ostro przegięta gęstość fauny.

No co, głód przycisnął. ;p

Głupi NPC? IMHO mądrzejsi niż w Gothicu. Bo to właśnie w nim NPCe mi się częściej blokowały na jakichś płotkach. Co do walki - w obydwóch grach identycznie inteligentni. Tylko przeszkadzają. Chociaż w Oblivionie inteligentniej strzelali. W Gothicu podczas biegu żadna strzała cię nie trafi. W Oblivionie łucznicy brali na to poprawkę i trafiali. Ale i tak dało sie ich wykiwać.

Taak, system doświadczenia jest zabójczo inteligentny. W końcu nieważne, że siekam na prawo i lewo mieczem, szyję z łuku jak szalony, zabijając mnóstwo małego śmiecia (i za każdym razem dając świetny popis moich umiejętności łuczniczych), skoro i tak dopiero po zabiciu jakiejś setki będę miał tyle expa, żeby wzrosnąć w siłę? I to tak nagle, z sekundy na sekundę. To właśnie Oblivionowy system jest mądrzejszy - lvl daje mało, praktycznie tylko atrybuty, punkty trafień i many. Ważne są za to umiejętności, które rosły nam podczas wbijania tego lvla. Poza tym myślisz, że zrobienie jakiegoś questa (chociażby tego z przykładowym pierścionkiem) rozwinie postać w walce, dając jej expa? Czy po zrobieniu kilku dobrych uczynków w RLu nagle stajesz się silniejszy i rozdajesz pkt nauki?

Ogółem - Oblivion mnie pozytywnie zaskoczył (mimo strasznego MQ), za to Gothic 3 zawiódł. Stracił całą magię poprzednich części. Chociaż nie mówię, nawet przyjemnie się grało. Ale mniej przyjemnie niż w G1 i G2 za pierwszymi razami.
Nie chce mi się dzielić na części, więc lecimy:
Ad. lasów:
Lepiej przesadzone niż opustoszałe. W Oblivionie w ogóle nie ma życia, a w Gothicu czasem człowiek się boi zapuszczać głębiej do lasu, nie chcąc natknąć się na cienostwora. A w Oblivionie ? Tam las będzie całkowicie opustoszały, więc nie ma się czego obawiać.
Ad. NPC:
Ściągałeś najnowsze patche ? Mi na 1.12 nigdy się nie blokowali i walczyli całkiem sprawnie. Znacznie lepiej niż w Oblivionie.
Ad. doświadczenia:
Mniej realny ? I owszem. Ale dający więcej frajdy. Zresztą, Gothic jest pod tym względem bardziej przemyślany - dlaczego w Oblivionie siła potworów jest uzależniona od poziomu i umiejętności gracza ?
Na starym kompie (Sempron 2800+, Radeon 9600 Pro, 1 GB ramu) w G3 grałem na średnich detalach. Zacinał się tylko wtedy gdy było dużo ludzi w jednej lokacji. Więc wymagania nie są tak ogromne. A na nowym (Core 2 Duo E6320, 2 GB ramu, GeForce 8800GTS) G3 śmiga aż miło. Więc dla ludzi nawet z gorszym sprzętem wymagania Gothica nie będą problemem. No ale jeśli ktoś się doń przymierza z Radeonem 9200...

Misza
17-09-2007, 20:37
Lepiej przesadzone niż opustoszałe. W Oblivionie w ogóle nie ma życia, a w Gothicu czasem człowiek się boi zapuszczać głębiej do lasu, nie chcąc natknąć się na cienostwora. A w Oblivionie ? Tam las będzie całkowicie opustoszały, więc nie ma się czego obawiać.
Cóż, ja tam dość często spotykałem te spriggany (kobieta-roślina, yeah), misie, sarenki i trolle.
Ściągałeś najnowsze patche ? Mi na 1.12 nigdy się nie blokowali i walczyli całkiem sprawnie. Znacznie lepiej niż w Oblivionie.
Ściągałem, ale grę przeszedłem wcześniej, bez patcha. Po patchu dość pobieżnie sprawdziłem, może masz rację.
Mniej realny ? I owszem. Ale dający więcej frajdy. Zresztą, Gothic jest pod tym względem bardziej przemyślany - dlaczego w Oblivionie siła potworów jest uzależniona od poziomu i umiejętności gracza ?
Od końca: system lvlowania potworów (i przedmiotów, ARGH) jest po części denny. Dobrze by było, gdyby lvlowało tylko NPCów. A co do systemów 'pakowania' postaci - obydwa są dobre, ale to, który lepszy, zależy od gry. Do Obliviona mi pasuje bardziej umiejętnościowy. Do Gothica... doświadczenie. Gdyby walka była wygodniejsza i ogółem tak nie ssała, to bym mógł porozmawiać. ;p Bo w Gothicu teraz ważne jest tylko dopakowanie postaci, nie umiejętności gracza. Blokowanie w dwójce było boskie, nie zapomnę mojego pierwszego orka (w jedynce blok trwał IMHO za długo, zbyt łatwy).
No ale jeśli ktoś się doń przymierza z Radeonem 9200...
RADEONY SSIOM!!!!11111 ;p Jedyne, co chcę w najbliższym czasie wymienić, to łącze. Raz, że wolne, dwa, że od wczoraj mam NAPRAWDĘ wysokie pingi. Najgorsze, że tą mieścinę, gdzie mieszkam obsługuje Telia, a oni tam mają głęboko gdzieś klienta. ;<<<

Ja chcę Sacreda na zamkniętym necie, głupie pingi! ;<<<

kołbaś
17-09-2007, 20:42
trzeba wiedziec co za sprzet sie ma i go wykozystywac w odpowiednich grach. Np gothick 3 mi bedzie sie zacinal na minimum (512ram 1.15 GHz GeForce 4MX) a myst4 lecial gladko. Porownanie ?? na najnizszych gothic3 jest tyle samo wart co tibia(wrazenia graficzne) a myst byl taki ze gothick3 na max wymaganiach ledwie dorownywal. Cos jeszzce ??

Murdock

Czemu mialbym sie osmieszac? :p Nie wiedzialem o tej grze i mozliwe sa w niej lepsze widoki niz w G3.;), ale zeby odrazu na mnie krzyczec? :D

.Matrik.
No ale jeśli ktoś się doń przymierza z Radeonem 9200...

Na przykład ja? Co ciekawe, na moim R9200, 1.8Ghz procku i 2GB ramu, wszystko śmiga. Na najsłabszej grafice, ale śmiga.

Yoh Asakura
17-09-2007, 21:17
Na przykład ja? Co ciekawe, na moim R9200, 1.8Ghz procku i 2GB ramu, wszystko śmiga. Na najsłabszej grafice, ale śmiga.
Radeony ssają, już bym wolał GeForce'a 4 MX bez shaderów 2.0 :P
trzeba wiedziec co za sprzet sie ma i go wykozystywac w odpowiednich grach. Np gothick 3 mi bedzie sie zacinal na minimum (512ram 1.15 GHz GeForce 4MX) a myst4 lecial gladko. Porownanie ?? na najnizszych gothic3 jest tyle samo wart co tibia(wrazenia graficzne) a myst byl taki ze gothick3 na max wymaganiach ledwie dorownywal. Cos jeszzce ??
Buahaha, Myst = przygodówka, G3 = cRPG. Coś jeszcze ?
@Misza:
Ja w lesie najwyżej jednego wilka spotkałem. A jak raz przypadkowo wpadłem do rzeki to moim oczom ukazał się gargulec (chyba). Nigdy nie spotkałem większych ilości stworów w jednym miejscu.
A Gothic na patchu 1.12 jest naprawdę świetny. Niedługo powinien wyjść także dodatek eliminujący większość bugów, więc można już zacierać ręce ;d
I jeszcze odnośnie walki w G3 - fakt, system z G2 był genialny. Gdy wyczułeś rytm broni nikt ci nie podskoczył. A w Gothicu 3 walki są zbyt łatwe i frajda wynikająca z powalenia trolla już nie ta...

EdwardMatiz
17-09-2007, 22:10
Warcraft,Warhammer,Oblivion,Guild Wars (niewiem czy to się liczy?)

Bluray
18-09-2007, 16:15
SpellForce 2, World of Warcraft, Starcraft. wszystko na PC

Str4t0s
19-09-2007, 20:16
SpellForce 2, World of Warcraft, Starcraft. wszystko na PC

Starcraft to RTS.

kołbaś
19-09-2007, 20:43
,Guild Wars (niewiem czy to się liczy?)
A czemu gw mialo by sie nie liczyc ?? takie samo mmo jak kazde(no poze poza paroma wyjatkami)

Quentasis
19-09-2007, 21:10
[Ad. Gothica:
Wymagania systemowe ? Dzisiaj to nie problem. Ja gram na maksymalnych detalach i gra mi się nie zacina, więc dla mnie to nie jest minus.]

To, ze tobie sie nie zacina bo masz dobry sprzet to nie znaczy ze inni maja takiego samego kompa jak ty.

[Ad. Obliviona:
Duży świat ? I co z tego, skoro lasy i inne tereny są zwyczajnie puste ? W Gothicu na każdym kroku można natrafić na jakieś zwierzęta czy NPC, a w Oblivionie można ich ze świecą szukać.]

Wolisz, zeby bylo tak, ze nie mozna bylo przejsc przez las bo co chwila z czyms walczysz??

[Żyjący mieszkańcy ? Niechętnie, ale się z tym zgodzę. Raz nawet przyłapałem strażnika miejskiego na polowaniu, aczkolwiek widok kucającego bałwana w ciężkiej płytowej zbroi prującego do biednych sarenek z łuku był raczej komiczny :P]

HUEHUEHUE bardzo smiesne. W gothicu raczej nie widzialem czegos takiego wiec, wole to niz nic :P.

[I Oblivion wg. CDA nie jest lepszy. Jest lepszy wg. Allora, który wystawił Obkowi 10 (ale jego głos musiało podzielić chyba 2 innych redaktorów, ale to i tak nie jest większość).]

N dobra niech ci bedzie. Ale Allor chyba wie oczym pisze.

[I jeszcze odnośnie minusów:
Widać plastykowa grafika okraszona zbyt dużą ilością poświaty rekompensuje ci wszystko, czyli brak klimatu, nudne, głupie questy.]

Tutaj chyba mowiles o Gothicu :D

[Ah, prawie przeoczyłem jeszcze jeden twój plus - świetny system rozwoju postaci ? Hahaha, głupszego Bethesda nie mogła wymyślić. Brak doświadczenia dyskwalifikuje większość questów w Oblivionie - po co je wykonywać, skoro są nudne a jedyną nagrodą za nie jest "dziękuje" i jakiś durny pierścioneczek który na nic się nie przyda.]

Rozwoj postaci jest lepszy niz w G3, tutaj przynajmniej musisz cwiczyc umiejetnosci, zeby wbic lvl. W G dostajes np 500 doswiadczenia za to, ze zaniesiesz komus jakas paczke. Naprawde tak sie rozwinales, ze...

Yoh Asakura
19-09-2007, 21:25
Ludzie, dajcie sobie spokój, to jest naprawdę męczące...

To, ze tobie sie nie zacina bo masz dobry sprzet to nie znaczy ze inni maja takiego samego kompa jak ty.

Ale dla wielu to już nie minus. To tak jakbyś teraz powiedział "Pierwszy Unreal jest do rzyci, bo kiedyś miał wymagania".

Wolisz, zeby bylo tak, ze nie mozna bylo przejsc przez las bo co chwila z czyms walczysz??
W Gothicu jest tych zwierząt w sam raz. Idąc przez las oczywistym jest, że będziemy trafiać na jakieś dzikie bestie które z lubością by nas pożarły. Zresztą, w większości wypadków można bezproblemowo uniknąć walki ze zwierzem, więc znów, do czego pijesz ?

HUEHUEHUE bardzo smiesne. W gothicu raczej nie widzialem czegos takiego wiec, wole to niz nic :P.
Bardzo śmieszne, bo nieudolne animacje postaci podczas walki są zaiste mocno komiczne. A to jest właśnie kolejny minus Obliviona - walki. Jak widzę jak walczy dwoje "rycerzy" to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Toż to Rasiak jest już mniej drewniany. Panom z Bethesdy radziłbym zobaczyć Dark Messiah, walki tam są wykonane perfekcyjnie (no i w DM jest cielesność, czego w Obku nie doświadczymy).

N dobra niech ci bedzie. Ale Allor chyba wie oczym pisze.
Widać wtedy miał słabszy dzień. Może oślepł od tej tandetnej poświaty ?

Tutaj chyba mowiles o Gothicu :D
Kwestia gustu. Dla mnie jest mniej plastykowy niż Oblivion, CormaC z CDA (do którego odwołujesz się z taką lubością) stwierdził to samo. A przecież on wie co mówi, prawda ?

Rozwoj postaci jest lepszy niz w G3, tutaj przynajmniej musisz cwiczyc umiejetnosci, zeby wbic lvl. W G dostajes np 500 doswiadczenia za to, ze zaniesiesz komus jakas paczke. Naprawde tak sie rozwinales, ze...
To jest tylko gra. Nie musi być w tej kwestii realna - liczy się przede wszystkim rozrywka której doświadczy gracz. A ja graczem jestem i wolę system z Gothica niż z Obliviona. Bo zresztą w G3 siłą nie rośnie ci dlatego, że przyniesiesz komuś paczkę ziela. Rośnie ci dlatego, że jakiś inny człowiek pomógł ci ją zwiększyć. Nie trudno sobie wyobrazić, że razem pracowali nad muskulaturą Bezimiennego, w końcu RPG = gra wyobraźni. Zresztą, jeśli dokonasz udanego włamu, rosną ci zdolności złodziejskie, jeśli pójdziesz na polowanie z doświadczonym myśliwym, rosną ci znowu zdolności myśliwskie. A jeśli będziesz podnosił ciężkie kamienie młyńskie - zwiększysz swoją siłę. Ale dobra, to się nie powinno liczyć, bo to tylko ilości symboliczne.
@Edit:
Btw: naucz się cytować...

Żyłka
19-09-2007, 21:38
On nie pisał, że poprzez zaniesienie komuś paczki ziela zwiększa się twoja siła, czy też inna umiejętność, lecz o tym, że dzięki temu zyskujesz doświadczenie.

I dlaczego każesz mu nauczyć się cytować? Przecież w swoim poprzednim poście wyraźnie mu się to udało, więc w czym problem?

Yoh Asakura
19-09-2007, 21:42
On nie pisał, że poprzez zaniesienie komuś paczki ziela zwiększa się twoja siła, czy też inna umiejętność, lecz o tym, że dzięki temu zyskujesz doświadczenie.

Zyskuje doświadczenie, fakt. I dzięki temu doświadczeniu (w głównej mierze mentalnemu) może się rozwijać. Ale to tylko gra, ty lubisz system z Obka, ja z G3. Daj sobie spokój, bo znowu się pokłócimy i tyle z tego będzie.
I dlaczego każesz mu nauczyć się cytować? Przecież w swoim poprzednim poście wyraźnie mu się to udało, więc w czym problem?o
W tym, że w poście na którym odpowiadałem nie cytował, co trochę utrudniło odpowiedź, ale nvm.
@Down:
Nie napisałem, że wolę system nabywania doświadczenia zastosowany w Oblivionie. Bynajmniej, ten z Gothica 3 bardziej przypadł mi do gustu. Ja jedynie starałem się rozjaśnić jego wypowiedź w twoich oczach.
Wszystko bierzesz dosłownie ?

Żyłka
19-09-2007, 21:47
Nie napisałem, że wolę system nabywania doświadczenia zastosowany w Oblivionie. Bynajmniej, ten z Gothica 3 bardziej przypadł mi do gustu. Ja jedynie starałem się rozjaśnić jego wypowiedź w twoich oczach.

"I dlaczego każesz mu nauczyć się cytować? Przecież w swoim poprzednim poście wyraźnie mu się to udało, więc w czym problem?/quote]"

Naucz się cytować. :) (nie bierz tego do siebie, wiem, że to tylko mała literówka)

[QUOTE]W tym, że w poście na którym odpowiadałem nie cytował, co trochę utrudniło odpowiedź, ale nvm.

Cytował, lecz bez użycia opcji forum "cytuj", którą masz w tym momencie na myśli.

raul18
19-09-2007, 21:52
cRPG: Saga Gothic

Gore.spell
21-09-2007, 23:43
Moje ulubione RPG, to Gothic, i (cRPG) Morrowind. A oRPG to Tibia i Lineage 2 (C4)

Rotherdamie
22-09-2007, 02:20
moja ulubiona seria to Gothic oczywiscie...A mysleliscie ze co?
1.Chcialbym poznać imie bezimmiennego
2.chcialbym wiedziec za co trafil do kolonii
3.Chcialbym wiedziec gdzie udal sie z Xardasem po przejsciu przez portal w 3 czesci

Jesli tez jestes fanem gothica ale nudzi cie troche przechodzenie w kolko tej samej gry to zapraszam na http://gothic.gram.pl (bez www) Nie martw sie nie ma keyloggera mozesz byc spokojny o swojego 15 pallka.Przysiegam na bana na tym forum :do nigdy
Znajdziesz tam ciekawe modyfikacje wszystkich czesci gry (polecam mroczne tajemnice),kody,solucje do gry ,mila atmosfere na forum (jako ze w gothica graja ludzie inteligentni) ,opisy miejsc,postaci itd.

Van'Dante
22-09-2007, 02:22
Do moich ulubionych gier RPG stanowczo należy Gothic.
Jest to wg. mnie jedna z najlepszych gier - nie tylko RPG - ale i tych, które wyszły na świat.
Ma ona swój niepowtarzalny i ciężki do skopiowania niesamowity klimat oraz bardzo interesującą fabułę. Myślę, że żadna gra jak narazie nie jest w stanie jej dorównać :).

Dobrym RPG jest także Morrowind, jednak przy Gothicu nie ma szans :)

Duch Niespokojny
22-09-2007, 12:38
A skoro przy Gothicu jesteśmy - z ostatnim CD-Actionem kupiłem pełną wersję Gothic 2. Nie grałem jednak w pierwszą część i tak się zastanawiam - czy mogę od razu zacząć od dwójki, czy też gra straci przez to, że nie bardzo będę wiedział o co chodzi, kim jest główny bohater itp.?

Pedziej
22-09-2007, 12:42
@up
No ja bym ci radził najpierw przejść jedynke jest po 19.90 w extra klasyce <czy jakoś tak>

Misza
22-09-2007, 13:21
A skoro przy Gothicu jesteśmy - z ostatnim CD-Actionem kupiłem pełną wersję Gothic 2. Nie grałem jednak w pierwszą część i tak się zastanawiam - czy mogę od razu zacząć od dwójki, czy też gra straci przez to, że nie bardzo będę wiedział o co chodzi, kim jest główny bohater itp.?
Aż tak dużo nie stracisz... ale lepiej przejdź jedynkę najpierw. Będziesz znał swoich przyjaciół i wiedział, co wspominają. ;p No i oczywiście będziesz znał budowę Górniczej Doliny, bo w jedynce jest bezpieczniej zwiedzać. W dwójce gęsto orków i zębaczy.

Aha, jak już zaczniesz grać w dwójkę, to najpierw przejdź bez dodatku. Bo w CDA chyba z Nocą Kruka już jest.

KrEmAs KAc
22-09-2007, 20:09
Seria Ghotic bez 3, Seria The Elder Scrolls:xxx ,Falout ,Fable the lost chapters ,KoTOr.

Duch Niespokojny
22-09-2007, 20:19
Aha, jak już zaczniesz grać w dwójkę, to najpierw przejdź bez dodatku.
A to czemu?

dartra111
22-09-2007, 20:36
W Noc Kruka, jest od nowa wszystko tak jak w 2, te same misje ale jest też masa nowych z tego co w gazecie wyczytałem, no i przedmioty nowe itd. Więc graj od razu w noc kruka bo i tak od nowa będziesz musiał ;].

Misza
22-09-2007, 21:54
@Duch: cóż, możesz grać od razu w NK, ale ja jednak bym polecał najpierw 'samą' dwójkę. Tak... po prostu. NK ma kilka dennych rozwiązań, które mogą odrzucić nowogothicowca. I mnie też, nienawidzę zwiększonych wymagań broni.

Yoh Asakura
22-09-2007, 22:07
@Duch: cóż, możesz grać od razu w NK, ale ja jednak bym polecał najpierw 'samą' dwójkę. Tak... po prostu. NK ma kilka dennych rozwiązań, które mogą odrzucić nowogothicowca. I mnie też, nienawidzę zwiększonych wymagań broni.
Nie lepiej po prostu powiedzieć, że NK jest cholernie trudna ? Gracze chcieli zwiększony poziom trudności przy okazji premiery dodatki do "dwójki", ale ich postulaty zostały potraktowanie zbyt poważnie i poziom trudności w NK jest niesamowity. Zużywa się za dużo pkt. nauki do rozwijania niektórych umiejętności, no i ciężej się walczy z NPC. Tak więc ja podzielam zdanie Miszy - zacznij od "gołej" dwójki, bez dodatku.
@Down:
Loki to hack'n'slash, a nie cRPG. A GW to MMORPG, ale nvm ;)

_WrD_
22-09-2007, 23:56
Moją ulubioną RPG jest Guild Wars, gram w nią najczęsciej, czasami wejdę na prywatne serwery Lineage II, ale raczej mniej mnie ona ciekawi. Ma strasznie idiotyczny system sterowania... I w ogóle silnik poryty jakiś...
Jeśli chodzi o gry RPG, ale nie online, to podoba mi się Fable: The Lost Chapters, Diablo II oraz Loki. Jak wyżej napisałem, najbardziej polecam Guild Wars. Wolę gry online, ta jest bardzo ciekawa. O wiele fajniejsza od słynnego WoWa...

FullWypassiq
23-09-2007, 21:04
Ludzie... Ludzie :D:D
Gothic 2 + noc kruka jest aż takie cięzkie?? :| bo ja jestem na 4 rozdziale "polowanie na smoki" i jakos nie mialem wiekszych problemów... xD to ciekawe jak by mi sie bez dodatku grało :D

ps. jezeli ktos sądzi ze gothic II + noc kruka to trudna gra niech sie zmierzy z którąś grą z serii final fantasy, ja gram w X :) i powiem ze łatwo nie jest ;))

Raxev
23-09-2007, 21:23
Ludzie... Ludzie :D:D
Gothic 2 + noc kruka jest aż takie cięzkie?? :| bo ja jestem na 4 rozdziale "polowanie na smoki" i jakos nie mialem wiekszych problemów... xD to ciekawe jak by mi sie bez dodatku grało :D

ps. jezeli ktos sądzi ze gothic II + noc kruka to trudna gra niech sie zmierzy z którąś grą z serii final fantasy, ja gram w X :) i powiem ze łatwo nie jest ;))

Si di ekszyn rox?;d

Władca Ciemności
23-09-2007, 21:33
No a jak :P Dodali płytkę to tniemy w Gothic'a, ja tam nie instalowałem nawet bo miejsca nie mam .

X-Zero
23-09-2007, 22:07
Nom, ja też w to teraz gram ;D

Ale miałem problem w pierwszym rozdziale ciągle mnie zabijały wilki, jak robiłem polowanie z tym Ba..coś. W końcu się udało ale on zginął xD

Teraz już jestem w paladynach :)

.Matrik.
24-09-2007, 18:28
Ale miałem problem w pierwszym rozdziale ciągle mnie zabijały wilki, jak robiłem polowanie z tym Ba..coś. W końcu się udało ale on zginął xD

Bez jaj, aż taki słaby jesteś? ;)

Zydar_Arrax
24-09-2007, 18:36
Ja najbardziej lubię Diablo II, piekielnie dobra jest :evul: oraz Icewind Dale II, bardzo mroźna jest :zimno:

X-Zero
24-09-2007, 19:41
Bez jaj, aż taki słaby jesteś? ;)
Na to wygląda xD
Dopiero mi się udało jak poszedłem tam gdzie jest goblin i wejście, i tam były scrolle, którymi je zabiłem...
Po za tym nigdy nie grałem w żadnego gothica, więc to moje pierwsze spotkanie XD

Diablczek
25-09-2007, 08:32
A w jakich paladynach?Nie zrozumiałem.Czy u paladynów?

Guchy125
25-09-2007, 18:06
Saga Gothic. We wszystkie grałem. Wszystkie przeszedłem. I z niecierpliwie czekam na 4. UUU jak ja sie nie moge doczekac :P

Ziemniax
25-09-2007, 21:06
RPG - The Elder Scrolls III:Morrowind , Dungeon Siege
MMORPG - World of Warcraft B)

M4r3X
29-09-2007, 22:44
bede zuy i podniose temat, jako że sie nie udzielałem, to dla mnie numer uno; planescape torment, secundo; baldurs gate 2 z tobem.

<.<
29-09-2007, 23:26
Dungeon Siege I.

Alphonse
30-09-2007, 20:35
MMORPG - Helbreath ewentualnie Silkroad.
rpg - Diablo i NVN ;]

Yoh Asakura
30-09-2007, 21:05
Ludzie, kiedy wy się nauczycie, że durnoty w stylu Diablo czy Dungeon Siege to nie cRPG ?!

R3T
30-09-2007, 22:04
Ogolnie rpg nie lubie ale sa takie dwie gierki

Gothic - Jedyneczka, pamietam te emocje przebiec przez las pelen wilkow
Fallout - Postnuklearny swiat rewelacja

Welf
03-10-2007, 18:32
Rpg: Warhammer; dopiero kupiłem ale już mogę się cieszyć tą świetną grą
cRPG: Gothic i wszystko jasne ;)