Pokaż pełną wersje : Depo !
Boss'iarz
19-01-2006, 13:22
W tym poradniku (dla początkujących) napisze/opisze podstawy wysyłania parceli, listów, oraz korzystania z depo’tu. (Przykłady oraz ss’y dawał będę z Thais- jednego z Tibijskich Miast).
1.-Depo:
http://img11.imageshack.us/img11/9170/depo2vg.jpg
Depo jest to budynek, do, którego nie można wejść, gdy gracz posiada „battle” z powodu pojedynku lub treningu z innym graczem, (czyli bicia się na party lub skulla). Ten budynek znajduje się w każdym mieście. W środku widzimy liczne „skrzynie”
w których zostawić możemy zbędne przedmioty, pieniądze, itp.
http://img42.imageshack.us/img42/4711/depotskrzynia9tq.jpg
W każdym mieście jest oddzielne depo, czyli jeżeli coś zostawisz w THAIS, nie będziesz tego miał w np. Carlin czy Venore. Każde depo składa się z paru pięter, więc zawsze możesz znaleźć tam miejsce dla siebie. Gdy stoisz obok skrzynki nikt nie może, Cie z stamtąd wypchać. Pamiętać jednak trzeba, że ilość przedmiotów w depo jest ograniczona do 1000!!!! (Po zakupie Pacca pojemność skrzynki to 2000 przedmiotów.)
Ale nieograniczony jest ciężar (cap).
2.-Parcel, (co to jest? Jak się go wysyła?)
Parcel zakupujemy o NPC w budynku „depo”
http://img10.imageshack.us/img10/2527/npcp4xj.jpg
Poprzez, krótką rozmowę pisząc do niego po kolei:
-hi
-parcel
-yes
Cena Parcela wynosi 15 gp.
Gdy parcel po zakupie pojawi się w naszym plecaku
Na kartce wypisujemy w kolei
-Name (pod spodem)
-Miasto
http://img7.imageshack.us/img7/5930/parcel3ew.png
Po zapisaniu oraz po włożeniu item’ów, parcel należy położyć na niebieskiej pocztowej skrzynce (w momencie, gdy parcel nie znika należy upewnić się czy wszystko dobrze napisaliśmy). Każdy parcel możemy użyć tylko JEDEN RAZ!
http://img228.imageshack.us/img228/5831/skrzyniapocztowa8ny.jpg
Zurzyty parcel ma po lewej stronie w dolnym rogu pieczątke
http://img468.imageshack.us/img468/3703/pacel7jr.jpg
PO WYKONANIU POSTMAN QUEST'u CENA PARCELU WYNOSI 10 gp.
3.-Letter (List)
List możemy zakupić również u NPC znajdującego się w Budynku „depo” lub może on nam wypaść z Dwarf’a.
http://img10.imageshack.us/img10/2527/npcp4xj.jpg
Kupujemy go następująco:
-hi
-letter
-yes
Cena wynosi 8 gp. List trzeba otworzyć, a następnie adresować w takiej kolejnośći:
Nick:
MIasto:
I piszemy co chcemy pod spodem :]
http://img9.imageshack.us/img9/8466/letter7uy.jpg
List również rzucamy na skrzynkę pocztową!
http://img228.imageshack.us/img228/5831/skrzyniapocztowa8ny.jpg
Jak rozpoznać zurzyty list:
ma po lewej stronie w dolnym rogu pieczątke
http://img474.imageshack.us/img474/7194/list3be.jpg
PO WYKONANIU POSTMAN QUEST'u CENA LISTU WYNOSI 5 gp.
Dwimenor
19-01-2006, 13:29
Poradnik ma przyszłość. Co trzeba zmienić:
1. Zmiany w cenach po wykonaniu postman questa.
2. Po zakupie Pacca pojemność skrzynki to 2000 przedmiotów.
3. Poobcinaj te zdjęcia, tak aby można je było wkleić bezpośredni na forum
4. Jak pokazujesz skrzynkę pocztową, to po co mi widok całego dp? Pokaż samą skrynkę(np plik wyciągnięty z tibia.spr). Dotyczy też innych zdjęć
Tak samo jak adresujesz.
http://img63.imageshack.us/my.php?image=uo00049xf.jpg
Po co wszystko do okoła. Zostaw samo okno label i wstaw bezpośrednio na forum.
5. Pokaż(fotka z stojącymi obok siebie) i opisz różnicę pomiędzy spempled parcel/letter a zwykłymi.
Boss'iarz
19-01-2006, 14:12
Prosze o komenatrze oraz ocene w skali do 1/10 (poprawki naniose)
Xan Arcanist
19-01-2006, 14:48
Jak to Dwim powiedział, ma to przyszłość. Tylko czemu nie wstawisz zdjęć bezpośrednio na forum?
Ogólnie przydatne dla początkujących 7/10
Poradnik się przyda, daje 7/10.
Szczerze? Nice przyda się osobą zaczynającym grać w tibie. Moja ocena to 9/10 ;) Pozdro
Cklim
Rethfing on Aldora
19-01-2006, 17:19
No Dwimenor wypisał wszystko co potrzebne w tym poradniku. Jeszcze popraw ortograficznie:
Gdy stoisz obok skrzynki nikt nie może, Cie z stamtąd wypchać
Od kiedy przed "Cie" stawiamy przecinek ? O.o Taki malutki błąd, ale mi się rzucił w oczy od razu. To samo tutaj:
Depo jest to budynek, do, którego nie można wejść
"Do" to nie jest wtrącenie, więc nie potrzeba przecinków ;-)
I tutaj:
czyli jeżeli coś zostawisz w THAIS, nie będziesz tego miał w np. Carlin
No i jeszcze tutaj:
Pamiętać jednak trzeba, że ilość przedmiotów, w depo jest
I tutaj :P
Po zapisaniu oraz po włożeniu item’ów, parcel należy położyć
Możesz poprawić, w końcu stylistyka jest ważna :P
Master of Aurea
19-01-2006, 17:59
Tym tematem pewnie ratujesz skure nie jednemu newbie.
Boss'iarz
19-01-2006, 18:39
Pisałem prace w Wordzie więc nie wiem skąd są błedy ??
Już pracuje na tymi fotami :]
Dzięki za opinie !
tomcio3396
19-01-2006, 19:06
"Do" to nie jest wtrącenie, więc nie potrzeba przecinków ;-)
Trzeba było uważać na lekcjach polskiego :P przed który stawia się przecinek :P przecinek powienie być tylko przed "do" :D
poradnik fajny napewno sie przyda :P 9/10
Uważam że poradnik jest ladny i zrozumialy dla low lw zostaly pododawane zdjątka (a ja osobiscie nie lubie wchodzxic na linki) :) a po drugie to jest mój kolega z tibi czyli daje wiec za tem 10/10
Grajcie w tibie Thoria the best :D :lucznik:
Rethfing on Aldora
19-01-2006, 20:00
Trzeba było uważać na lekcjach polskiego :P przed który stawia się przecinek :P przecinek powienie być tylko przed "do" :D
poradnik fajny napewno sie przyda :P 9/10
Ty powinieneś uważać więcej, ponieważ tam jest wyraz "który" ze spójnikiem czy czymś tam takim "do", więc przecinek stawiamy przed "do którego". Mój błąd w poprzednim poście =P.
Można to wykorzystać w tutorialu. Ale błagam - usuń to "zurzyty"! Zużyty!!!
Rabanbar
19-01-2006, 21:01
10/10 no i to wszystko i do gabloty powtuz...
Boss'iarz
20-01-2006, 19:58
Chyba poprawiłem już all błedy ??
Maedhros
26-01-2006, 14:16
Wygląda na to że tak ,ale dla chcącego nie ma nic trudnego:)
Każde depo składa się z paru pięter, więc zawsze możesz znaleźć tam miejsce dla siebie.
Chyba nigdy nie byłeś na Darashii.
Prawo Kruka
26-01-2006, 14:49
Kilka błędów:
1. Do depo można wejść z pasywnym battle, jeżeli coś nas zaatakowało ale nie odpowiedzieliśmy atakiem
2. W żadnym mieście dla pacc npc od poczty nie jest dokładnie w depo
przerost formy nad treścią. po tym newbie nie bedzie wiedzial co sie dzieje jak zle zaadresuje paczke! na ta chwile 4/10
Dziutrix
26-01-2006, 16:19
A czym się różni LOCKER od DEPOT CHEST? oprócz nazwą depot chest to skrzynka depotowa, a locker to jakas skrytak czy cos takiego, nie chce mi sie do słownika patrzec. Czy kest różnica, jak chowam tu, czy tam. Kumpel powiedzial mi zeby chowac o depot chest jak mialem pierwszy 8 lvl i tak chowam do teraz. Jest jakaś różnica?
Szatyneczka
26-01-2006, 21:23
Tylko jednej zeczy nie ujoles odsc waznej. Mianowicie nie powiedziales ze label'a trzeba wlozyc do parcel'a. :)
Ogólnie oryginalny temat, 8\10, bo to kazdy player ci powie.
Ale kit chce wysłać parcel do kolegi i dupa nie da sie!!! Domagam sie innej bardziej precyzyjnej i ,,działającej" instrukcji!!:confused: pozdro dal fanów tibia.pl;)
jaruczek
13-02-2006, 13:17
moja ocena 9/10 bardzo dobry poradnik wreszcie wiem jak korzystac z poczty :P
PS w tej wizytowce gdy wpisze imie np. kumpla to ten parcel pojawia sie w jego depo ? i ta wizytowke wrzucam DO parcela?
Boss'iarz
20-02-2006, 14:59
up@
wizytówke do parcela wkladasz i itemki też i kumplowi (lub tobie) po wysłaniu pojawia sie w depo jak otowrzysz skrzynke główną w budynku !!
ziom ziom
20-02-2006, 16:55
gdzie jest najblizsze depo od początku gry??
Boss'iarz
22-02-2006, 15:16
up@
1. Na rook'u nie ma depo'ów jest tylko trade room (czy jakoś tak) [pod pokoikiem Npc Amber]
2.Jak wychodzisz na Mian'a to mniejwiecej od kazdej swiatyni, depo jest w takiej samej odległości (carlin i thais to tyle samo krok'ow chyba nawet)
3.Jeżeli nie wiesz gdzie jestet depo w danym mieście to na [ www.tibia.pl ] masz w prawym dolnym rogu mapki z opisami !!:dance:
sasiad252
08-06-2006, 21:36
brakuje tu jeszcze info jak dlugo moze parcel lezec u kogos w depo jesli mu wysle (czy jest jakis limit,np. jesli wysle komus parcel i on nie bedzie przez miesiac gral i po miesiacu lognie sie i zajrzy do depo to czy ten parcel nadal tam bedzie i czy mu nie przepadnie) , oraz czy jest limit ile max. mozna parceli otrzymac, bo po otrzymaniu parcela laduje on w moim depo PRZED lockerem i tam jest bodajze o ile pamietam 10 kratek miejsca, wiec co jesli ktos wysle mi 11 parceli?gdzie zmiesci sie ten 11-sty???
jesli znasz odpowiedz na te informacje plz msg me na PW.
thx.
Conrado_161190
10-07-2006, 22:17
Dla newbie sie przyda;)
Likwidator
11-07-2006, 02:27
Porada o której zapomniałeś aby wysłac parcel do ab trzeba pisać Ab'Dendriel a nie Ab`Dendriel.
Mam pytanie: Czy można do siebie wysyłać parcel np. mieszkałem w Thais ale przeprowadziłem sie do Ab'dendriel czy moge wysłać wszystkie rzeczy z thais do Ab żebym nie musiał tego nosić?
Necromantor
29-08-2006, 15:20
stosując się do twojego podpisu nie będe karmił trolla X(
wojcio14
29-08-2006, 16:02
dobry poradnik dla newbie
UP@masz racje dont feed trollX(
DinIchThys
29-08-2006, 16:04
Tak ! mozesz wyslac do siebei parcela tylko wpisz dobrze i wrzuc do skrzynki a nie do kosza ;]
Mam pytanie ,czy jeśli chodzi o zajęte miejsce to chodzi o 1000 miejsc ,czy przedmiotów?????
Radek 666
08-11-2006, 18:22
Mam pytanie ,czy jeśli chodzi o zajęte miejsce to chodzi o 1000 miejsc ,czy przedmiotów?????
1000 przedmiotów. A co do miejsc - jest ileśtam miejsca, ale w to możesz wrzucić np. 10 plecaków i masz już o 200 miejsc więcej ;).
@down
Na 12 poziomem paladynem?
Erm, z tego co się orientuję żaden ZWYCZAJNY gracz nie miał jeszcze WSZYSTKICH przedmiotów z gry w rękach :d.
THX bo zamierzam sobie zrobić kolekcje wszystkich przedmiotów :)
Ghard Lage
08-11-2006, 19:06
W Tibie nie gram ale dla newbie sie przyda 10/10
PS: Zamieść miejsca gdzie możesz wysyłać parcele po ukończeniu postmana :D
BartoszkoDRUT
10-11-2006, 19:42
PO CO KOMU TEN PORADNIK!!!! nie kazdy jest noobem :P
Mam pytanie: Czy można do siebie wysyłać parcel np. mieszkałem w Thais ale przeprowadziłem sie do Ab'dendriel czy moge wysłać wszystkie rzeczy z thais do Ab żebym nie musiał tego nosić?
Tak, możesz.
Poradnik... hmm przyda się dla całkowitych newbie
"niastepnie""" i zurzyty w jednym oknie a w drugim zużyty............................................ ..ocena 8/10
Ladny poradnik napewno sie komus przyda ;P
Poradnik może się przydać szczególnie dla takich jak moi koledzy:)
Mam pytanie: W letterze lub parceli wpisujemy swój nick i miasto, czy nick osoby do której wysyłamy parcelę lub lettera i miasto w którym się znajduje?
Jestem nowym użytkownikiem forum i gdzy zobaczyłem te poradniki,
pomyślałem sobie "Gdzie ja trafiłem ;/".
Te poradniki mogą być dla dzieci, co dopiero co zaczynają grę w Tibie.
Bez obrazy, poradnik dobry, ale dla noob'ów.
Spox poradnik bardzo przydatny 9,5/10:)
tomek970
18-06-2007, 21:54
mam pytanko czy mozna wyslac do siebie? np. idziesz na roty i niemasz capa i wtedy da sie do siebie jakos wyslac?
Tawer Redeye
18-06-2007, 22:00
@up Tak
@tomek970
Nick do kogo wysyłasz.
jedrolek
07-08-2007, 09:31
7,5/10 To moja ocena
Cytuje
Depo jest to budynek, do, którego nie można wejść, gdy gracz posiada „battle” z powodu pojedynku lub treningu z innym graczem, (czyli bicia się na party lub skulla). Ten budynek znajduje się w każdym mieście. W środku widzimy liczne „skrzynie”
w których zostawić możemy zbędne przedmioty, pieniądze, itp.
Oczywiscie mozna sie przyczepic jezeli walczysz z potworkami to mozesz wejsc jezeli zostales zaatakowany to tez mozesz wejsc ale tylko wtedy gdy ty sam nie zaatakujesz
Marektibia
01-11-2007, 13:10
hehe fajny poradnik
10/10:):)
rasialdo1
08-06-2008, 11:52
Bardzo Dobry Poradnik!!
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.