PDA

Pokaż pełną wersje : Uwaga Oszusci W Telefonach!!!!!

Dolor
20-01-2006, 14:20
Pisze ten temat aby ostrzec ludzi przed oszustami.

Przewalka z telefonami:

Ważne!
Przewalka z telefonami:

Numer "na paczkę" !
Przyjeżdża do ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za zaliczeniem. Koszt ok.500zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeś. Kurier oświadcza, że nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie. Kurier pyta czy w takim razie czy może zadzwonić od Ciebie do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, alebowiem chce jak najszybciej sprawe wyjaśnić. Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1MIN) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji wrabianego). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ok. 10.000 dolarów w przeliczeniu ! Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki telefonik" - obleciał w między czasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w końcu trafić na sexlinie w Australii.

Jako to możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na ręce - było widać, że wykręca numer telefonu stacjonarnego... Tak to prawda - kurier wykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz .....
podoba Ci się ????

Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ?
Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz !!!!

Numer "na TPSA" !
Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji Polskiej S.A. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono skrzynkę kablową, rozdzielczą lub co kolwiek innego. W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy: 9, 9#, 09, 09#, 90, 90# NIE NACISKAJ !!!! NICZEGO NIE POTWIERDZAJ ! Jeżeli to zrobisz - jesteś przekieronkowany na sexlinie (NA TWÓJ koszt oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua a tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawke na widełki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - połączenie nie skończy się przed upływem 5 min ... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł.

Numer "na wygraną"
Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy. Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sexlini w Anglii. Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane to możesz już szczelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiscie nic nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - rozłączyć się. I to jak najszybciej.
Jeżeli kto kolwiek do ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć natychmiast słuchawkę i NICZEGO NIE NACISKAJ !!!! Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie .... NIE RÓB TEGO !!!!
Nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ..... bo może Cię yo kosztować 320 zł - za samo połączenie !!! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych !!! Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - to wyśle Ci pismo !!!
Przeważnie numer dzwoniący to 07090203840. Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 zł/min - sexlinie w Australii. Tak więc nie gadać z kimś, kto wciska Ci kit, że coś wygrałeś.

A teraz jak się bronić ?
1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.
2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych tj: 0-700..., 0-300..., 0-400 .. jak i możliwości przekierowania na nie.
3. Zablokować wszystkie numery: miedzymiastowe, miedzynarodowe i komórkowe - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. Nie ma innego wyjścia !!! Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj. Pamiętaj zapisz date i godzinę połączenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej zgłoszenie, Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie - to jakby co to wygrasz w każdym Sądzie.

To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPSA!!!!
Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy mnie należy naciskać 9 lub 9, 0, # w tych kombinacjach. Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to przekręty tego typu przeniosły się do Polski.
Proszę o rozpowszechnienie tej informacji do swoich znajomych!

Teraz coś odemnie:

Chyba wolicie wydać kase na Premium Account do Tibi niż wydać na telefony ;)

Matek
20-01-2006, 15:14
Skad ty takie fajne bajeczki wytrzasneles?

Wayne
20-01-2006, 15:23

Jakie bajeczki? przecież takie rzeczy się u nas zdarzają, i to nierzadko!

kaczi
20-01-2006, 15:24

To akruat nie są bajki.

Było to ostatnio w gazecie regionalnej Opola.

Topic:
Jak ktoś będzie ostrożny, to nic mu się nie stanie.

Gromnjir
20-01-2006, 15:28
Hm... faktycznie, brzmi przerażająco.

Matek
20-01-2006, 15:30
To akruat nie są bajki.

Było to ostatnio w gazecie regionalnej Opola.

Moglbys jakiegos skana/namiary. Bo jak to prawda to dosc ciekawe musi byc i z checia sie z tym zapoznam:)

Pozatym w miare codziennie odwiedzam serwisy elektroniczne/iformatyczne i na zadnym sie z tym nie spotkalem. Tym bardziej, ze info pochodzi od TPSA a tam tez nic nie znalazlem;]

Nequss
20-01-2006, 15:39
brzmi kolorowo ale tu sie rodzi moje pytanie: co ma z tego wkrecajacy oprocz tego ze niezle uszczuplil ofiare? Chyba nie podpisal umowy z tymi wszystkimi posrednikami i chyba nie zalozyl sexlni w australii.

Dolor
20-01-2006, 15:43
Gdyby to były bajki to bym o tym nie pisał. A takie rzeczy się dzieją w Polsce i lepiej uważać ja wole być ostrożnym nie chce wybulić 10.000$

Fredi
20-01-2006, 15:53
Hmm coś mi się zdaje że żywcem przepisane z Angory ;)

Ale co prawda to prawda, trochę kaski na tym można stracić xD

Ryłek
20-01-2006, 15:53
Istnieją też tzw. automaty. Dzwoni do ciebie takowy i każe naciskać różne przyciski na telefonie. Koszt? Nawet do 5000zł.
Do mnie dzwonił już trzy razy, ale na szczęście szybko się spostrzegłem, głos nagrany łatwo poznać. Jest taki... bez wyrazu.

Vekegi
20-01-2006, 15:56
To na 100% nie jest bajeczka. Najczęsciej tacy s****ysyni chodza po wsiach (nie zebym mieszkal ale wiem jakie sa realia) i odwiedzaja niedoslyszace babcie lub zchorowane ;/ ehh. Akurat o tym pierwszym sposobie nie znałem. Chodzą również "monterzy" TPSA niby ze maja legitke i musza cos przy telefonie zrobic a on dzwonia gdzies badz montuja jakis chip czy co kolwiek innego. O wielu takich rzeczach mowi sie w telewizji lub gazecie;)

DRoN
20-01-2006, 15:57
... obawiam się , że kolega ma racje ... starzy kiedyś gadali o tym , że niby jakiś fragles przychodzi i chce puścić gdzieś sygnałka , bo jakaś pomyłka zaszła czy coś ... w TV też kiedyś było coś takiego , że jakaś babcia miała zabulić parenaście tysięcy złotych rachunku za telefon , a miała kasiory ledwo 500zł/miesiąc ... i sie tłumaczyła , że ona nie dzwoniła na żadne sex-telefony ...
edit : łańcuch , czy nie ... ja wole nie wpuszczać jakiegoś dziada na krótką rozmowe telefoniczną , żeby wyjaśnić zajście ... jak chce zadzwonić , to niech se kupi karte telefoniczą albo użyje swojej komórki ...

Matek
20-01-2006, 15:58
To na 100% nie jest bajeczka. Najczęsciej tacy s****ysyni chodza po wsiach (nie zebym mieszkal ale wiem jakie sa realia). Akurat o tym pierwszym sposobie nie znałem. Chodzą również "monterzy" TPSA niby ze maja legitke i musza cos przy telefonie zrobic a on dzwonia gdzies badz montuja jakis chip czy co kolwiek innego. O wielu takich rzeczach mowi sie w telewizji lub gazecie;)

Wiec skoro to prawda czemu w necie, na stronach o duzych posluchach nic na ten temat nie ma? Kurcze, ja rozumiem, ze mozna sie bac itp, ale mi to wyglada na kolejny lancuszek;]

Dolor
20-01-2006, 16:03
Wiec skoro to prawda czemu w necie, na stronach o duzych posluchach nic na ten temat nie ma? Kurcze, ja rozumiem, ze mozna sie bac itp, ale mi to wyglada na kolejny lancuszek;]

Jak nie ma na stronach o dużych posłuchach a Tibia.pl ?? :D a jesli sie nie stosuje odpowiednich srodkow bezpieczenstwa to mona sie bac. :(

Dr. Omader
20-01-2006, 16:06
A teraz jak się bronić ?

Jest jedna bardzo banalna metoda, z ktora wiele ludzi ma problemy... Myśleć.

Co do reklamacji w tpsa za rachunek, to czasem moze sie udac wybronic, szczegolnie jesli rachunki przewaznie przychodza niskie. Mozna sie wybronic w ten sam sposob, jak przed pajeczarzami, mozna powiedziec, ze to ich sprawka, jak sie ma odpowiednia wiedze na ten temat to udaje sie wygrac sprawe czasem...

Sozemego
20-01-2006, 16:07
Hm, juz pare miesiecy temu byly wzmianki o tym w gazetach, oczywiscie zdrowy razsadek w rozmowach telefoniczych wskazany.

kaczi
20-01-2006, 16:09
Moglbys jakiegos skana/namiary. Bo jak to prawda to dosc ciekawe musi byc i z checia sie z tym zapoznam:)

Pozatym w miare codziennie odwiedzam serwisy elektroniczne/iformatyczne i na zadnym sie z tym nie spotkalem. Tym bardziej, ze info pochodzi od TPSA a tam tez nic nie znalazlem;]

Niestety, nie mam tej gazety, ani też nie moge Ci pokazać ksera..

A w gazecie również było źródło internet, więc nie wiem.

Ryłek
20-01-2006, 16:25
Tu jest topic dotyczący tego:
Klik! (http://www.enter.net.pl/forum//viewtopic.php?t=15704&view=previous&sid=4c0e62d23a94c42319708420f976b358)

A tu wklejony przez założyciela tekst na stronie komendy policji:
Klik (http://srodmiescie.policja.waw.pl/?page=Structure&id=113)

joey
20-01-2006, 17:45
W gazecie Fakt takie coś było... Było napisane też, że gdy ktoś do ciebe zadzwoni to nie naciskać klawisza 9.

Dawergo
20-01-2006, 19:16
Sam niedawno takiego czegoś doświadczyłem ale dzien przed tym na szczęście oglądałem telewizje i mówili o tym że należy się natychmiast rozłączyć. I tak zrobiłem zaczeło mi coś gadać że jeśli chce mieć darmową poczte głosową naciśnij 9. Rozłączyłem sie zadzwoniłem do TP SA i zapytałem się czy dzwonili do mnie i okazało się że nie, więc miałem wielkie szczęście. (Rodzice by mnie zabili chyba) :)))

Dj Nekro
20-01-2006, 19:25
Właśnie nam dzisiaj o tym mówł Ksiądz :D

Avager
20-01-2006, 20:52
ktos tam chcial ten artykół...

http://www.nto.pl/

Wpisz w wyszukiwarce poprostu "Telefon" to bedziesz miec odrazu ^^ .

OnlyM(PL)
20-01-2006, 23:41
LOL, tak jak myslalem. Siedze sobie przed kompem, a tu nagle dryn dryn, halo?
dzien dobry bla bla bla wygrales bla bla twoj nr polecila nam twoja znajoma ania. ****a jaka ania? zadzwon pod nr ten i ten podaj ten kod asdasdasd.

A okolo 2 miesiecy pozniej jestem u kumpla drzwoni tel, automatyczna sekretarka sie wlancza i ta sama wiadomosc z tym samym kodem.

Ostatnio duzo mialem takich telefonow -.-

Nevons
20-01-2006, 23:52
A do mnie nikt nie dzwoni bo nie mam stacjonarnego xD Tylko każdy w rodzinie komórke ma i sie takich telofnów nie boje :-)

Dolor
21-01-2006, 09:20
A do mnie nikt nie dzwoni bo nie mam stacjonarnego xD Tylko każdy w rodzinie komórke ma i sie takich telofnów nie boje :-)

Widze że nie przeczytałeś do końca wszystkiego to dotyczy również tel. komórkowych :( U mnie w rodzinie też każdy ma tel. komórkowy i również dzwonią z czymś takim.
Szkoda że zwykle numer jest zastrzeżony ;(

Cafe
21-01-2006, 10:27
Lub mozna poprsotu zablokowac przekierowywanie połączen itp Równiez mozna zablokowac sobie numery zaczynajace sie na 0700,0800 itp.

Chessterr
21-01-2006, 10:43
A jednak to prawda. Kumpel mi mowil. Az mi sie nie chce wierzyc!

Walekifa
21-01-2006, 11:29
A ja kiedyś odbieram słuchawkę,a tutaj muza zaczyna lecieć,i co??

Krzysztof Krawczyk coś tam niby reklamuje(nagrane) Słuchałem ,i jak się skończyło to spowrotem sygnał,nic nie nadusiłem,ale nie wiem czy zrobiłem dobrze.To była chyba tyko reklama :l

OnlyM(PL)
21-01-2006, 16:11
@up to jak ci przydzie rachunek na 1000k to sie nie dziw -.-
Nie, nie bedziesz mial rzadnych konsekwencji z tym, jezeli nic nie nacisles tylko odebrales. Ja jak slysze w telefonie ze cos leci albo komputer gada to odrazu logout.

Chessterr
21-01-2006, 16:20
@up to jak ci przydzie rachunek na 1000k to sie nie dziw -.-
Nie, nie bedziesz mial rzadnych konsekwencji z tym, jezeli nic nie nacisles tylko odebrales. Ja jak slysze w telefonie ze cos leci albo komputer gada to odrazu logout.

Tak takie reklamy sa teraz popularne. Dobrze ze sie za nie nie placi. Onlu~dobrze mówi!

Citex
21-01-2006, 16:32

matek chyba cie pogielo to nie sa bajki wszyscy moi znajomi o tym trobiom kolega mojego taty tez nam mowil o tym :p

blakes
21-01-2006, 16:58
Jakkolwiek ten tekst dziwnie i groźnie brzmi, jest to typowa ściema. Można się op tym przekonać czytając CAŁĄ dyskusję i przeglądając załączone linki.
Proszę:

http://www.gry-online.pl/s043.asp?ID=4619886&N=1

Matek
21-01-2006, 17:18
A to dla leniwych

http://atrapa.net/chains/press9.htm

Thoren
21-01-2006, 17:34
Kolejny pseudo-łańcuszek, jak można za minute połączenia zgarnąć 10 tys dolarów?

:D:D

Poza tym, kto jest tak głupi, żeby wpuścić do domu obcego człowieka? I jeszcze zeby dzwonił z naszego telefonu...
Chyba porządny kurier powinien posiadć komórkę, nie?

rotfl...

Rohen
21-01-2006, 17:40
U mnie był taki kurier i nie wpusiłem go... Fucking ciecie...

ciemne dropsy
22-01-2006, 09:57
Poza tym ze to jest przepisane slowo w slowo to spoko ;) Jednak temat jest wazny i jakos to nie powinno sprawiac problemu. Po prostu trzeba uwierzyc: nikt nigdy ci nic nie daje za darmo i kazde dzwonienie zeby odebrac nagrode itp to zwykla bujda. A zeby sprawdzic linie telefoniczna nie trzeba wciskac klawiszy. Do mnie juz nie raz takie dziady dzwonily ale zawsze krzyczalem cos typu odwal sie i odkladalem sluchawke :P

Pikol
22-01-2006, 12:07
Kurcze, sam nie wiem co o tym myslec... Przeczytalem KOMENTARZE z linku co podal Matek i powiem ze troche mnie to uspokoilo...Wszystkie argumenty ktore sa tam wymienione brzmia logicznie, a przynajmniej wedlug mnie. Jednak dopuki cala sprawa na 100% sie nie wyjasni wole byc ostrozny.

Mack Abadrak
23-01-2006, 09:58
Blah, po co odkładać słuchawkę na widełki? Wyciągnąć wtyczkę o telefony z kontaktu i już... 10k dolarów za 1 min rozmowy? To jest praktycznie i faktycznie niemożliwe. za każdą sekundę musiało by brać ~166$, czyli w ciągu sekundy wykonywać jakieś 10-15 przekierowań. Takich szybkich urządzeń (jeszcze przekaz danych przez cały świat) nie ma...

Parys
23-01-2006, 11:51
Taa, a teraz to najlepiej zamknąć się w domu odłączyć telefon i nie wychodzić na ulicę. Jak kurier do mnie przychodzi z paczką za 500 zł? Niech spier***, nie zamawiałem to ide do domu i niech se stoi przed nim. Zrestą co za inteligent wpuszcza obcego kolesia na chate? Jeszcze moze pokazac mu gdzie kino domowe stoi? Co do tego, że ktoś do Ciebie dzwonił z reklamą. Jak ktoś do Ciebie dzwoni, to jak Ty masz a to płacić? To nie jest Ameryka, żeby dzwonić na koszt właściciela.

Mack Abadrak
23-01-2006, 18:39
Parys: To jest ameryka, dzwoni do Ciebie telefon, automatyczna sekretarka/ ktoś z centrali Tepsy pyta się Ciebie, czy chcesz przyjąć rozmowę na twój koszt i możesz przyjąć, albo nie... Cześć pieśni.

Shedii
25-01-2006, 14:47
O mój jezu. Już się boję tylko że, moment ktoś dzwoni do drzwi...O w kajak to kurier ma przesyłkę na 234.12 zł. Rotfl. Idź do innej piaskownicy

Rethfing on Aldora
25-01-2006, 15:52
Mnie ostatnio wkurza to, że często dzwoni mi ktoś na komórke i mi automat mówi, że jakiś tam numer chce zamówić połączenie na mój koszt, koszt połączenia 78gr. Od razu się rozłączam. Bleee..

Vanhelsen
25-01-2006, 21:24
A teraz jak się bronić ?
1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.
2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych tj: 0-700..., 0-300..., 0-400 .. jak i możliwości przekierowania na nie.
3. Zablokować wszystkie numery: miedzymiastowe, miedzynarodowe i komórkowe - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia.Prościej jest odciąć sobie telefon... ludzie! to jest choćby z technicznego punktu widzenia nie możliwe, bo jak ma mnie połączyć z sexlinią po naciśnięciu "9" ?! co to? jakieś hotkeysy tepsy?.... W ogóle, wczoraj o tym mówili w tvn24 i tpsa od razu zdementowało, iż nie ma możliwości technicznych i nie ma się czego obawiać...

Dechsta
29-01-2006, 12:27
Tak, to prawda
Już gdzieś o tym słyszałem(gazeta, tv), i babka się dała nabrać ;o