Pokaż pełną wersje : Pochodzenie słów n00b, newbie itp.
TheNatoorat
09-06-2004, 22:12
Tak naszła mnie myśl, żeby podyskutować na temat pochodzenia paru słów "tibijskiego Esperanto" np.
Newbie - skrót od "newly being", czyli "nowo będący" - osoba nowa, która jeszcze nie połapała się w prawach Tibii
n00b - ostatnio zakupiłem grę Baldurs Gate 1 i znalazłem postać o imieniu... NOOBER, która potwornie wkurzała ciągłym durnowatym gadaniem kwestii typu:
"Chyba w coś wdepnąłem" lub "Czy jesteś nimfomanem?"(podobnie do gadania Wrzoda z Gothica I [kto zagra, ten zrozumie :)) ], wieć może to jest prawdziwe pochodzenie naszego kochanego n00ba?
Wszem i wobec ogłaszam, że ten offtopic temat jest do pisania o pochodzeniu wcześniej wspomnianego rodzaju słów.
Oczywiście wiem, że temat wzbudzi WIELE kontrowersji... wieć rzucajcie we mnie mięsem, wiedzcie: i tak nie wygracie!
No, już, skrobnijcie coś, a ja idę spać...
Słowo noob istniało jeszcze przed BG, więc pewnie nie z niego się wzięło. Zgaduję, że to może być od nobody.
Dan the Automator
09-06-2004, 22:47
Oryginalnie dodany przez matkus
Słowo noob istniało jeszcze przed BG, więc pewnie nie z niego się wzięło. Zgaduję, że to może być od nobody.
Raczej od newbie -> wymowa nóbi -> noobie --1337--> n00b :)
Trzciniak
10-06-2004, 16:01
Co do tego newbie, na mapkach pod nazwą Rookgaard ja napisane newbie islend, czy jakoś takiego. Może ta nazwa wziała sie właśnie z tego podpisu, chyba że on powstał puzniej.
A co do tego że newbi czesto równa się noob to można by może na to jakąś prawidłowość znaleść. Myśle że głównym czynnikiem by tu był wiek, ale o tym może kiedy indzie.
Ludzie przeciez newbie to JEST nowoprzybyly taki co jeszcze praw niezna i zasad. No a n00b nie wiem :baby:
Newbie - osoba zaczynajaca grac w Tibie nie znajaca jeszcze wszystkich regol zadzacych gra
Noob - osoba od 1 do 100+ lvl spamojaca, przeszkadzajaca, blokojaca, wyzywajaca itp
takie jest przynajmniej moje zdanie
$corcerer
10-06-2004, 19:01
to zalezy tez od gry, bo naprzyklad w Warcraft 3 noob=newbie, a wiec nie ma tego obrazliwego znaczenia..
she_devil
10-06-2004, 19:47
Chyba 3 panowie nie zrozumieli...
Nie chodzi o znaczenie, a raczej pochodzenie
A sama nie wiem...
Ale newbie musialo by jeszce przed 1998, vbo wtedy dostalam slowniczek internetowy czy jakos tak gdzie bylo okreslenie "newbie" czyli i tak po BG :))
Mi sie wydaje ze to od wymowy slowa newbie,ale czyzby stad sie wzielo moze tak,moze nie niewiem.
Ogólnie pomysł na słowo ''NooB''
Wziął się z Mortal Kombat...
Jak większość wie był do wybrania wojownik nazywający się Noob Saibot.
Jeden z twórców tej gry nazywał się Tobias Boon.
A, że mortal był pisany niezbyt znanym mi takim szyfrem to ustalono, że noob to jakieś 1337 ;) .
I prosze mnie nie tyrać jak coś źle napisalem bo pisze to w pośpiechu...
Matheous
04-10-2004, 20:03
TheNatoorat i Omega-gdyby byla reputacja dostalibyscie ode mnie obaj po duuuuuuzym plusiku... Czemu? Za uswiadomienie mi kilku fajnych rzeczy:P
a)Noober-fes, gralem w BG kilka razy i sie nawet nie kaplem... A co do Gothica-to prawdopodobnie to jest kopia z BG a nie w BG byla kopia Gothica:P Zreszta na jednym forum BG sie goscie nawet wypowiadaja ze motyw z nooberem zaczeli kopiowac w innych rpgach... ALE FES ZE SIE NIE KAPLEM ZE TAM JEST NOOB_ER... Ja pitoooleee...
b)Noob Saibot=Tobias Boon o qzwa ja jakis uposledzony jestem... FEEESSSS...
Takze dzieki za uswiadomienie:P
A co do pochodzen(zeby nie bylo full OT:P ale musialem to wyzej napisac:P):
newbie juz piknie wyjasnione newly being(zreszta tez sie z trudem kaplem;P)
a noob to pewnie ktos to kiedys znieksztalcil... I tak wole okreslenie 'lame' ale w Tibii sie tak glupio przyjelo:P Ale mysle ze jest podobnie jak powiedzial Dobo-sambadi kiedys napisal zamiast newbie 'noob' a po pewnym czasie madrzy gracze to rozgalezili...Zreszta czasami sie zdarza ze niektorzy mowia ze noob to po prostu newbie i tyle, a u innych po prostu sie przyjelo ze noob to lama a newbie to poczatkujacy... W sumie newbie tez tak brzmi milej dla ucha-w SC tez(lol jakie nawiazanie:P) czytalem taki artykul(tj nie w sc ale na jakims www o sc:P) ze wlasnie tam nie wyzywaja od lam nowoprzybylych tylko nowoprzybyly to newbie to pewno potrzebowali okreslenia na lame i dali lama:P lamer, wszystkie przeklenstwa:P i cos jak negatywny-newbie czyli NOOOOOOB:P
Ale sie rozpisalem... A w sumie to jest lanie wody, bo nad tym pochodzeniem nic nie myslalem tylko pisze co mi palce na klawe przyniosa(lol) po prostu chcialem napisac to jaki ja jestem gupi:P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.