Pokaż pełną wersje : Centrum Handlowe w katowicach....
Walekifa
28-01-2006, 22:04
Witam :(
Jak pewnie większośc z was wie,kilka godzin temu w Katowicach zawaliło się Centrum handlowe.Wiadomość ta rozwścieczyła mnie do tego stopnia,iż muszę napisać ten temat.
Tutaj oto proszę postawe Polaków.
Mamy super-Multi kina,Domy Handlowe,będą Autostrady!
Niestety wszystko budowane jest na szbko,i nie wiem czy każdy z was wie,ale za przekroczenie terminu budowy obiektu grozi rozprawa w sądzie!
Wychodzi na światło dzienne Polska Architektura.Dom handlowy w którym przebywało 1000 ludzi zawalił się pod ciężarem......śniegu.
Co wy o tym sądzicie??Ja osobiście bardzo współczuję poszkodowanym,oraz ich rodziną.
Biedronka niedaleko mnie została wybudowana....w 3 dni..... czy oni się ścigają kto szybciej zbuduje ?? Według mnie powinni szukać sprawcy tego wypadku......Podobno były problemy z odśnieżaniem dachu,ale takich problemów nie powinno być.oni nie są w podstawówce,jeśli ludzie mają być bezpieczni,to nie można sobie olewać....Czy was ta wiadomość też tak zdenerwowała?...
Dark Sven
28-01-2006, 22:10
Troche nie na temat ale jeśli ktoś jest z Katowic prosze o wieści
Do tematu.
To sie tak wydaje....śniegu.
TO jest kilkaset kilorgramów(może przesada) Które zmroziły dach + drgania spowodowane hałasem.
Wiesz mówisz że nie tak szybko ale każdy dzień szybciej to kilkaset złoty do przodu
Jak pewnie większośc z was wie,kilka godzin temu w Katowicach zawaliło się Centrum handlowe
Ja nie wiedziałem. Dopiero teraz się dowiedziałem.
I jeśli chodzi o Topic:
A co mieliby 2 tygodnie robić dach? Bez przesady.
Sam wiem, że każdy super czy tam hipermarket musi mieć odśnieżany dach. Bo wiadomo, stałaby się tragedia jak w Katowicach.
Po prostu, ci, którzy byli za to odpowiedzialni, zaniedbali swoje obowiązki i stała się tragedia.
Powinni za to odpowiadać.
I nie zwalam winy na szybkie budowanie.
Walekifa
28-01-2006, 22:17
Troche nie na temat ale jeśli ktoś jest z Katowic prosze o wieści
Do tematu.
To sie tak wydaje....śniegu.
TO jest kilkaset kilorgramów(może przesada) Które zmroziły dach + drgania spowodowane hałasem.
Wiesz mówisz że nie tak szybko ale każdy dzień szybciej to kilkaset złoty do przodu
Też racja,do tego te mrozy które osłabiły konstrukcję.Ale to jest jednak centrum handlowe,nie Kiosk...Powinni się na to przygotować
OnlyM(PL)
28-01-2006, 22:26
Btw mieszkam niedaleko tej hali, a nie centrum handlowego -.- w ktorej odbywali sie targi. I zaskakuje mnie to, ze nei sposprzatali sniegu z tego dachu.
W mojej i nie tylko okolicy ze wszystkich dachow nawet tych mieszkaniowych rzucano snieg. Nawet postrali sie z kosciolow i dobrze. Ale ****a nie zrzucali sniegu z hali i jeszcze kiedy tysiace ludzi mialo tam miejsce byc! Lame.
Ghost Nieudany
28-01-2006, 22:35
To ja tylko powiem, że cholernie współczuję z całego serca tym wszystkim ludziom, ich rodzinom i gołębiom, które przysypało. Masakra, już dwunastu martwych znaleziono. :/
Rethfing on Aldora
28-01-2006, 22:52
Nie znasz się na architekturze ani budownictwie, więc po co zakładasz ten temat? To właśnie architekci i im podobni będą się zastanawiać na powodem zawalenia się dachu.
Walekifa
28-01-2006, 23:00
Nie znasz się na architekturze ani budownictwie, więc po co zakładasz ten temat? To właśnie architekci i im podobni będą się zastanawiać na powodem zawalenia się dachu.
Już się zastanowili
Dach sie zawalił bo był za słaby,i nie wytrzymał mrozów i śniegu,z którym zawsze były problemy (od 4 lat istnienia hali) i nie był odśnieżany
Oglądasz chodziarz wiadomości??
Thimburd
28-01-2006, 23:29
Czy ja wiem, czy mnie wkurzyło. W sumie, to wina władz miejskich i samych organizatorów. Przecież to oczywiste, że duża ilość śniegu potrafi załamać dach. U mnie w mieście (Łódź) wszystkie dachy były oczyszczane ze śniegu przez władze miejskie. Dziwi mnie to, dlaczego tam tego nie zrobili. Wszystko wina władz.
Z innej beczki:
(...)
Niestety wszystko budowane jest na szbko,i nie wiem czy każdy z was wie,ale za przekroczenie terminu budowy obiektu grozi rozprawa w sądzie!
(...)
Spadłem ze śmiechu z krzesła. Autostrady budowane za szybko? Jeśli to jest szybko, to ja potrafię w 13 sekund obiec całą Ziemię 13 razy.
Co do śniegu:
normą w Polskim budownictwie jest wyliczenie nacisku 80kg śniegu na metr kwadratowy dachu. W wiekszości Europy normą tą jest 50kg. Możliwe, że to było przyczyną. Inną przyczyną mogło być nieuwzględnienie wiatru. Wiatr też musi być doliczony do naprężeń, które musi przetrzymać konstrukcja. Kolejnym gdybaniem może być sam strop. Olbrzymie mrozy mogły doprowadzić do sporowacenia belek nośnych, przez co były mniej wytrzymałe. Powodów może być setka. Wątpie by to szybko ustalono.
Skoro według Ciebie u nas szybko budują (z tymi autostradami to już totalnie przesadziłeś), to w takim razie na zachodzie budują z prędkością światła.
Walekifa
29-01-2006, 00:23
Co do śniegu:
normą w Polskim budownictwie jest wyliczenie nacisku 80kg śniegu na metr kwadratowy dachu. W wiekszości Europy normą tą jest 50kg. Możliwe, że to było przyczyną. Inną przyczyną mogło być nieuwzględnienie wiatru. Wiatr też musi być doliczony do naprężeń, które musi przetrzymać konstrukcja. Kolejnym gdybaniem może być sam strop. Olbrzymie mrozy mogły doprowadzić do sporowacenia belek nośnych, przez co były mniej wytrzymałe. Powodów może być setka. Wątpie by to szybko ustalono.
Tana-student Budowlańca :D
Ktoś jednak musiał zawinić...
@ Thimburd & Raul
Autostrady to faktycznie przesada :p Ale wszystkie sklepy,szkoły itp. Nie widzicie co się dzieje??W mojej poprzedniej szkole tynk spadał wszędzie z sufitu,na dużych sklepach nieraz brakuje literki w "Bannerach??"
"Tanie eble"
"Leader Pric"
Wszystko się sypie,a mogli by bardziej przykładać sie do pracy...To że gdzie indziej budują szybciej,nie usprawiedliwia nas.ważne żeby budować tak,żeby zbudować solidne.Widocznie tam mają lebszych architektów i sprzęt.
@Walekifa:
Pewnie... lepiej budować głupią biedronkę rok i być kilkadziesiąt tysięcy w plecy. Czas to pieniądz chłopie.
@Topic:
Naprawdę współczuję wszystkim ludziom, którzy tam zginęli/odnieśli obrażenia, a także im rodzinom. Niestety narazie nie znamy przyczyn tego wypadku, dlatego nie wiadomo kogo winić za tą tragedię.
$corcerer
29-01-2006, 03:23
Ktoś jednak musiał zawinić...
A to niby dlaczego? Dlaczego chcesz koniecznie zrzucić winę na architekta, który nie przewidział, że na dachu może się zebrać powiedzmy 5 ton śniegu? Nosz <piiik> czego ty wymagasz od ludzi? Jak będzie trzęsienie ziemi i sie wszystko pozawala, to też będziesz wyzywał, że architekt tego nie przewidział? Mimo, że trzęsienie ziemi w Polsce jest praktycznie niemożliwe (mówię o 4 stopniach i więcej, nie tam 0,5)? Jak wymagasz, żeby wszyscy byli jasnowidzami, to może zacznij od siebie, co?
Jak pewnie większośc z was wie,kilka godzin temu w Katowicach zawaliło się Centrum handlowe.Wiadomość ta rozwścieczyła mnie do tego stopnia,iż muszę napisać ten temat.
Wychodzi na światło dzienne Polska Architektura.Dom handlowy w którym przebywało 1000 ludzi zawalił się pod ciężarem......śniegu.
Co wy o tym sądzicie??Ja osobiście bardzo współczuję poszkodowanym,oraz ich rodziną.
Biedronka niedaleko mnie została wybudowana....w 3 dni..... czy oni się ścigają kto szybciej zbuduje ?? Według mnie powinni szukać sprawcy tego wypadku......Podobno były problemy z odśnieżaniem dachu,ale takich problemów nie powinno być.oni nie są w podstawówce,jeśli ludzie mają być bezpieczni,to nie można sobie olewać....Czy was ta wiadomość też tak zdenerwowała?...
Zrozum ze nie o to tu chodzi. Sprawa budownictwa na pewno zajmie sie prokuratura i kto byl za to odpowiedzialny, ale glownym watkiem tutaj jest stan ludzi. Jak narazie zginelo okolo 60 osob a 141 jest rannych i to jest najgorsza wiadomosc ze jeszcze okolo 1000 osob jest pod gruzami i ich sznase na przezycie maleja z kazda sekunda i problemem nie jest sprawa odpowiedzialnosci, tylko zdrowie osob, bo to mogle sie stac w kazdym z super marketow i kazdy z nas mogl byc w nim.
NORMALY OBYWATEL RP
29-01-2006, 09:43
Wspolczucia dla wszystkich ofiar i ich rodzin...
Ostatnia zywa osoba zostala wydobyta miedzy 21 a 22 w Sobote wiec czarno to widze:(
Moze mi ktos powiedzie gdzie to wkoncu jest czy w Katowicach czy w Chorzowie?
Ja tylko mogę powiedzieć: współczucia dla ofiar i ich rodzin. W tym momencie nie ważne jest KTO zawinił, ważne jest życie ludzkie.
@ Taaa... autostrady to u nas z zawrotną prędkością budują.
@Tana
Może i standardy europejskie są lepsze, ale w Niemczech i tak dach na lodowisku się zwalił.
@autor
Nie zawsze można znaleźć winnego.
@topic
Jakie to głupie, że w tak bezsensowny sposób ludzie kończą życie. Wychodzisz na zakupy, mówisz rodzinie, że "wracasz za godzinę", a oni się dowiadują za tą godzinę, że nie żyjesz.
Teravista
29-01-2006, 10:36
Nie wiem czy już ktoś to powiedział bo nie czytałem wszytskich wypowiedzi ale to nie jest centrum handlowe tylko Międzynarodowe Targi Katowickie a to duża różnica.Ja mieszkam ok 500m od tego budynku i dosłownie przez 5-6h bez przerwy karetki i straz pożarna.Na poczatku nie wiedziałem o co chodzi dopiero później przełączyłem na trójke i sie dowiedzialem :( Dobrze że nie jestem miłośnikiem gołębi.....
Xehe del'Moris
29-01-2006, 10:56
@topic
Jakie to głupie, że w tak bezsensowny sposób ludzie kończą życie. Wychodzisz na zakupy, mówisz rodzinie, że "wracasz za godzinę", a oni się dowiadują za tą godzinę, że nie żyjesz.
Jakie zakupy? Ci ludzie poszli oglądać wystawe gołębi. A tak poza tym to jest juz około 60 osób zmarłych a bilans ciągle rośnie... :/
Ghost Nieudany
29-01-2006, 11:20
Niekoniecznie szybkość wykonania dachu mogła zawieść. Prawdopodobnie dach był zrobiony na odpierdziel się, duży wpływ pewnie miał też śnieg. Poza tym, dach był PŁASKI, co przy takich konstrukcjach jest niebezpieczne - wszystko zapada się do środka jak domek z kart.
@Topic: Wg. mnie to co sie stało jest tragedia ale pomyslcie.... w Afyce dziennie ginie ok.5 tys dzieci i nikt sobie wyrzutow nie robi... a unas zginie 60 osob i jest tragedia na cała Polske i 3 dniowa załoba. Pozatym co to daje ze jest 3 dniowa zaloba?? jak i tak potem kazdy to oleje i powie ze juz go to nie obchodzi (procz rodzin tych ktorzy zgineli). Jak dlamnie to powinna dzisiaj w kosciołach byc msza w ich intencji i tyle... bo i tak ta zaloba nie pomoze nikomu ;/
Signed~
Kaziu
@Topic: Wg. mnie to co sie stało jest tragedia ale pomyslcie.... w Afyce dziennie ginie ok.5 tys dzieci i nikt sobie wyrzutow nie robi... a unas zginie 60 osob i jest tragedia na cała Polske i 3 dniowa załoba. Pozatym co to daje ze jest 3 dniowa zaloba?? jak i tak potem kazdy to oleje i powie ze juz go to nie obchodzi (procz rodzin tych ktorzy zgineli). Jak dlamnie to powinna dzisiaj w kosciołach byc msza w ich intencji i tyle... bo i tak ta zaloba nie pomoze nikomu ;/
Signed~
Kaziu
Żałoba jest po to, by oddać hołd zmarłym.
A nie o to, by "nikt tego nie olewał".
Porównujesz do Afryki:
Zgoda, ginie ich o wiele więcej, ale co? My mamy mieć przez to żałobę?
Tak giną z głodu, z chorób.
Tu zginęli nasi ( Niektórych ) bliscy. I to w tragedii.
Signed~
Kaziu
Jak to powiedział Stalin:
"Śmierc jednego to tragedia, a smierc milionow to statystyka..."
Niestety to jest prawda...
@Topic
Co do tego dachu to nie była wina konstruktorów...(wg mnie) to byla wina sniegu i tego ze dach jest plaski, a nie dwu-spadzisty, gdyby byl wlasnie ten dach to nie potrzebne bylo by nawet odsniezanie... ale z drugiej strony zbudowac dach dwu-spadzisty lub jedno-spadzisty na takim obszarze to by byla ciezka sprawa
Btw...Juz podaja ze zginelo 65 osób, jednak pewnie ci ludzie ktorych nie wyciagneli podczas nocy zamarzli...(straszna sprawa:/) wiec te statystyki o zabitych beda sie zwiekasz a wyciagniecie zywego, rannego czlowieka z pod gruzow tego dachu bedzie graniczylo z cudem...
Walekifa
29-01-2006, 14:20
@ Wszyscy
W Wiadomościach powiadali,że nikt nie chciał odśnieżać dachu,było to zaniedbywane.I dla tego się zawalił. Więc można obwinić służby które powinny to robić.
Ta hala ma dopiero 4 lata,rozumiem jakby miała 20,ale dach nie wytrzymał nawet 5 lat? To już przesada.
Vanhelsen
29-01-2006, 14:20
Biedronka niedaleko mnie została wybudowana....w 3 dni..... czy oni się ścigają kto szybciej zbuduje ?? Według mnie powinni szukać sprawcy tego wypadku......Podobno były problemy z odśnieżaniem dachu,ale takich problemów nie powinno być.oni nie są w podstawówce,jeśli ludzie mają być bezpieczni,to nie można sobie olewać....Czy was ta wiadomość też tak zdenerwowała?... Po pierwsze, Chorzów nie Katowice, ale spox...
Może nie sąd, ale koszta są i to nie małe, ale tak jest wszędzie na świecie.
Ku twemu zaskoczeniu, śnieg leki wcale nie jest. Jeśli weźmiesz taką kulkę to spox, lekka i cool, ale wyobraź sobie, że taki dach o powierzchni 600m2 zostaje przykryty 30cm warstwą śniegu... to już się ładna waga uzbiera... Powiem szczerze, że to było do przewidzenia, dach zapewne nie był odśnieżany... Ja swój dach odśnieżałem tej zimy 3 razy. Choć dom poniemiecki, to i tak ryzyko zawsze jest...
Co do biedronki, w 3 dni? To jest z technicznego punktu widzenia wręcz niemożliwe, chyba, że było tam multum pracowników, w co wątpię...
@Raul: na zachodzie (i wschodzie: Dubaj) to nie budują... tam mają już gotowe budynki, bo po co budować? :P
Jak zwykle, mam zlewkę z autora tego tematu (Walekifa) jak i innych tego typu "żałobnych" tematów... Skoro wam żal tych biednych duszyczek, to ruszcie swoje 4 litery do takiego budynku z † i się pomódlcie a nie będziecie tu jakieś kretynizmy wypisywać w stylu "Architekta na stos!", "Architekt musi odejść"...
aVe
EDIT:
@up: zdarzają się przypadki, że budynek wali się już w trakcie budowy, i co w tedy powiesz?... n/c...
według mnie to jest głupie ponieważ ktos tu powiedział
...na wszystkich dachah odśnierzali a na tym akurat nie...
przecież wiedzieli że tam będzie ok 1000 osób i że jest tyle sniegu na dachu jednym slowem tragedia:o
@up: zdarzają się przypadki, że budynek wali się już w trakcie budowy, i co w tedy powiesz?... n/c...
Tak jak mialo to miesjce w Szczecinie. Piec lat temu podczas budowy hipermarketu Carrefour zawalil sie jego kawalek. Zginely 2 osoby a 6 bylo rannych. Ale Carrefour'a i tak wybudowano...
Angel of Death
29-01-2006, 15:24
Po pierwsze, Chorzów nie Katowice, ale spox...
Katowice nie Chorzów ale spox...
Dj Nekro
29-01-2006, 15:26
Mo mama mówiła że gdzieś tam mówili (radio, tv itd.) ze było około 8000 osób w środku i była tak tam gorąco że na dachu lekko się stopił śniego i zjechał w pewne miejsce (tutaj na środek dachu) i dlatego dach się zawalił po obciążeniu... poprostu TRAGEDIA! Jak ja bym mieszkał tam to cała noc bym pomagał szukać ludzi w gruzach jagby mnie dopuszczono...
Edit by $cor:
Durnym świeczkom internetowym mówimy stanowcze NIE!
Teravista
29-01-2006, 15:29
Katowice nie Chorzów ale spox...
Nie mów głupot...jesteś ze szczecina więc sie nie znasz zapewne -.- niby MT Katowickie ale to jest w CHORZOWIE!!
Aval'yah
29-01-2006, 16:14
Moim zdaniem, kłotnia kto tu zawinił, do jakich zaniedbań doszło nie ma sensu. To sprawa drugorzędna. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o ofiarach, o wszystkich ludziach, którzy tam zginęli. Takie pokrzykiwanie i bluzgi to- przynajmniej dla mnie- obraza ich pamięci.
Chciałbym wyrazić współczucie dla rodzin ofiar, dla rannych w szpitalach, dla wszystkich, którzy zostali tam w jakiś sposób poszkodowani. [']
Mc macio
29-01-2006, 17:51
No wiesz 6tys ton sniegu lezacego na plaskim dachu to nie jest malo.
(Pawilon, którego dach runął, miał wymiary 150 na 100 metrów
Na dachu zalegał półmetrowy snieg
Metr sześcienny sniegu wazy ok 800kg)
@down
Policz sobie. (sam sie zdziwilem, liczylem to 10 razy)
Dark Sven
29-01-2006, 17:54
No wiesz 6tys ton sniegu lezacego na plaskim dachu to nie jest malo.
(Pawilon, którego dach runął, miał wymiary 150 na 100 metrów
Na dachu zalegał półmetrowy snieg
Metr sześcienny sniegu wazy ok 800kg)
6tys ton???
Troche przesadzasz.
Dj. Nekro
um.....-.-'
@all
Nie kłócmy się w tym temacie plz
Jestem z Katowic i mieszkam niedaleko tej hali targowej w której zawalił się dach. Jest to wielka tragedia (najwieksza jaka była w Polsce). A wine ponoszą ludzie któży zajmują się odśnieżaniem dachów itd.
Wymiary hali to 100 na 150 m. Wszystko runeło o godzinie 17:15.
Kolega mojego kolegi był tam naszczeście w chwili gdy dah się walił zdążył uciec jak ponad połowa osób która tam była. Ten kolega mojego kolegi powiedział Mu (mojemu kumplowi) że nigdy nie zapomni krzyku ludzi oraz widoku jak dach przygniatał ludzi :(
Wcześniej władze nakazywały usówanie śniegu z dachów.
A ten budynek był budowany 1,5 roku.
Miejmy nadzieje że już takich tragedi nie będzie w Polsce.
ps. Drogi forumowiczu jeśli nie wiesz jak było to się nie wypowiadaj
Walekifa
29-01-2006, 18:45
Jestem z Katowic i mieszkam niedaleko tej chali targowej w której zawalił się dach. Jest to wielka tragedia (najwieksza jaka była w Polsce). A wine ponoszą ludzie któży zajmują się odśnieżaniem dachów itd.
Wymiary chali to 100 na 150 m. Wszystko runeło o godzinie 17:15.
Kolega mojego kolegi był tam naszczeście w chwili gdy dah się walił zdążył uciec jak ponad połowa osób która tam była. Ten kolega mojego kolegi powiedział Mu (mojemu kumplowi) że nigdy nie zapomni krzyku ludzi oraz widoku jak dach przygniatał ludzi :(
Wcześniej władze nakazywały usówanie śniegu z dachów.
A ten budynek był budowany 1,5 roku.
Miejmy nadzieje że już takich tragedi nie będzie w Polsce.
Jak moja mama miała 18 lat,to robił się samolot pasażerski,i zginełą znana piosenkarka.To była ponoć większa tragedia,i ostatnia żałoba od tego czasu(nie licząc śmierci Jana Pawła II ).
Poza tym z tego co mi wiadomo,bo ciągle oglądam wiadomości hala miała 4 lata.
I już ludzie przed zawaleniem widzieli pękającą podłgę,zgineło około 60 osób( w tym dwójka dzieci,i obco krajowców).a 140 trafiło do szpitali.
Ponoć konstrukcja była słaba,i miała wady techniczne(podkreślam,bo wiele osób kłóci się kto zawinił)A do tego była nie odśnieżona,i było tam 50-60 cm śniegu.Jak już ktoś wspomniał było tam kilka tysięcy ton (nie widziałem że śnieg jest tak ciężki :o)Więc zawiniła postawa władz,i słaba konstrukcja budynku.
@ Dark sven
Tak,6 tys. oblicz sobie na kalkulatorze... "800x150x100 : 2" ;]
Chessterr
29-01-2006, 19:22
Ale wy poinformowani. To nie centrum handlowe a hala targowa. To nie 6 tysięcy metrów kwadratowych a 10. I niewiadomo czy wine poniosła ekipa odśnieżająca.
@walekifa
Wtedy zgineła Anna Jantar i to sie rozbił samolot i zgineło około 80 ludzi
Ja myśle, że powinniśmy na te dni żałoby wstrzymać się od oskarżeń i pomyśleć o tych 66 ofiarach i 140 rannych, i połączyć się z nimi duchem, współczuć rodzinom.Kiedy ta żałoba się skończy powinniśmy wtedy zająć się sprawą kto zawinił.
Walekifa
29-01-2006, 19:46
@ UP
Masz rację
@ UPUP
Hala targowa,to mój błąd,przepraszam :] Ale była już o tym mowa.
szkoda tych wszystkich ludzi.niby gołębie bezpieczne a tutaj;/
ps.ta liczba 66..
Maniek(ChB)
29-01-2006, 20:20
Pragnę złożyć szczere kondolencje rodziną zmarłych
-Ja jestem z Chorzowa(miasta w którym zaisniała ta tragedia)
-Jestem zszokowany tym co się stało, jak można było do takiego czegoś dopuścic? Uważam że jest to wynik ludzkiej głupoty oraz materializmu (oszczędzaniu na materiale oraz na utrzymaniu obiektu w ktorym przebywają ludzie!)! I nie mowie tylko o wypadku w Chorzowie, ale i innych przypadkach jak w Rosji(ten z basenem) czy w Niemczech(lotnisko)!
Błagam! I apeluje LUDZIE nie myślcie tylko o swojej kieszeni! Ale i o innych którzy będą przez nas CIERPIEĆ!
PS. Nie mowcie o liczbach! Tylko o samym zaistnieniu tego faktu!
PS2.
Sama hala znajduje/znajdowałą się w Chorzowie, lecz same wejście na targi jest od strony lub na terenie Katowic...
Teravista
29-01-2006, 21:02
Gołębi też szkoda(bo chyba jakieś poumierały)bo wkońcu to też żywe stworzenie...
OnlyM(PL)
29-01-2006, 22:29
O0 widze ze wiecej ludzi jest tu z Chorzowa niz ja ;p
liczba ofiar wzrosła do 67.jedna osoba zmarła w szpitalu;/
Mazur...^^
30-01-2006, 13:52
Heh...szkoda tych ludzi ale to że w ciagu calej zimy zamarzlo 160 osob to nic...bo zeby zrobic z tego wielka zalobe,rozpacz musi zginac 67 ludzi w jednym miejscu.:confused:
1 zabity tragedia,miliony zabitych statystyki:confused:
Wielka hala sie zawalaliła, ale co tam. Pod gruzami WTC tez zineło stosunkowo niewiele osob. A tego "cytatu" to chyba nie rozumiesz ;/
Mazur...^^
30-01-2006, 14:31
Rozumiem ten cytat.Nie widzisz tego że media przeganiaja sie w wiadomosciach np. ile osób zginęło,jak,co było przyczyną etc.W ogóle nie przejmuja sie rodzinami zmarłych.
Nie no wogle tylko non stop wywiady z ludzmi ktorzy przezyli, numery kont na ktore mozna wplacac kase dla rodzin, numery telefonow pod ktorymi mozna dowiedziec sie czegos wiecej. Nawet ci nasi "politycy" sie zrzucili.
30-01-2006, 14:41
Oni to robia zeby popularnosc ich programu rosła.
"numery telefonow pod ktorymi mozna dowiedziec sie czegos wiecej. Nawet ci nasi "politycy" sie zrzucili."z tym sie zgodze
Walekifa
30-01-2006, 17:18
Ktos tam powiedział że na dachy było 8k ton śniegu,nie prawda
Dzisiaj był wywiad z szefem GOPRU i powiedział że metr sześcienny(dobrze napisałem)? waży 30kg. Jeśli ta hala miała wymiary 150 na 100 to daje nam 225k.
Mazur...^^
30-01-2006, 18:22
Ktos tam powiedział że na dachy było 8k ton śniegu,nie prawda
Dzisiaj był wywiad z szefem GOPRU i powiedział że metr sześcienny(dobrze napisałem)? waży 30kg. Jeśli ta hala miała wymiary 150 na 100 to daje nam 225k.
Ooooo kolejne statystyki8o jestes daremny moze zaraz podasz ile tam bylo golebi i ile ziarenek jedzenia na 1 przypadalo?
Jestem z Katowic i mieszkam niedaleko tej hali targowej w której zawalił się dach. Jest to wielka tragedia (najwieksza jaka była w Polsce). [...]
Byla? I Ty porownujesz 66 ofiar do paru tysiecy Polakow rozstrzeliwanych przez Niemcow podczas 2 wojny swiatowej?
Moze i sie czepiam, ze to dawno i nieprawda... Ale jednak bylo.
Składan hołd wszystkim ofiarom i ich rodzinom
Najlepsze jest to że dzisiaj ide a tu wszyscy na dachach i śnieg zrzucają, szkoda że tak poźno się zorientowali. Jakby się zorientowali troche wcześniej to może by można zapobieć takiej tragedi
daroslaw
30-01-2006, 19:10
Jestem z Katowic i mieszkam niedaleko tej hali targowej w której zawalił się dach. Jest to wielka tragedia (najwieksza jaka była w Polsce). A wine ponoszą ludzie któży zajmują się odśnieżaniem dachów itd.
Wymiary hali to 100 na 150 m. Wszystko runeło o godzinie 17:15.
Tak jest! Adorujmy Chorzów! Nikt nigdy nie dowie się kto zawinił w tej tragedii. Dla mnie to wszystko jest bez sensu...obwiniajcie się wszyscy nawzajem najlepiej... Życie idzie dalej... Mówi się trudno, owszem szkoda mi tych ludzi, ale bez przesady...
edit: A najbardziej rozśmieszają mnie te znicze...
edit2: Chodzilo mi o te internetowe znicze,
down: specjalnie dla Ciebie Adorujmy Chorzów i Katowice!
OnlyM(PL)
30-01-2006, 19:40
@up Chorzow? wtf? Sama Hala jest na terenia Chorzowo-Katowic mniej wiecej jakos tak.
@zniczy Najbardziej nienawidze tych ***anych lancuszkow na gg i tematow na forum zapalmy znicz , ggrrrrr. Btw jutro jade z qmplami pod hale zapalic znicz.
Galarion
30-01-2006, 20:09
Coz, moge tylko powiedziec, ze zal mi jest tych osob, ktore zginely i stracily bliskich. To pokazuje jakie kruche jest zycie, kazdemu moglo sie to przytrafic :(.
Ooooo kolejne statystyki8o jestes daremny moze zaraz podasz ile tam bylo golebi i ile ziarenek jedzenia na 1 przypadalo?
O co chodzi, ze tyle ludzi uzywa tego slowa, w zupelnie zlym kontekscie?
Jakas moda, czy co?
Zgadzam sie z Darem~...
Ludzie, bez przesady. Stało sie, nie odstanie sie. Owszem, stała sie tragedia, ale bez przesady, panujcie nad soba... Nie zapalajcie tych głupich zniczy*... TO NIC NIE DA,tak samo jak łancuszkami nie zbawicie świata, nie pomożecie biednej AGATCE, ktora ma porażenie mózgowe!Lepiej pojsc sie pomodlic do Kościoła...
*
Spójrzcie na komentarze, for example na onet.pl
Maniek(ChB)
01-02-2006, 10:10
ehh... ziomuś wejdz sobie na portal yahoo... i poczytaj co oni myślą o ludziach którzy zgineli w Polskiej tragedii... ich to gowno obchodzi!! I się z tego śmieją!!
Wielka hala sie zawalaliła, ale co tam. Pod gruzami WTC tez zineło stosunkowo niewiele osob. A tego "cytatu" to chyba nie rozumiesz ;/
link do tego topicu: http://news.messages.yahoo.com/bbs?action=l&mid=&board=37138459&sid=37138459&tid=appolandroofcollapse&start=1
miłej lektury :(
Sorry za offtopa, ale co to ma wspólnego ze mną? CZy to moja wina że ludzie tak myśla, czy jak?
PieS. Wcale nie czuje sie urażony tymi wypowiedziami. (Nie taki rzeczy o Amerykanach słyszałem ;))
Duch Guardi
04-02-2006, 10:49
Jeśli chodzi o Biedronke. To u mnie na osiedlu koło siebie stoi Albert i Biedronka albert po tragedi odsnieżyli a biedronka stoi i nic nierobią na dachu -.- , i jak tu ma niebyc tragedii.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.