PDA

Pokaż pełną wersje : Czat

bosal
29-09-2003, 14:27
Czy potrzebny jest IRC czat na stronie ?

zapraszam do sondy

MatKus
29-09-2003, 17:21
Ja uważam, że takie coś by się przydalo. Kiedy (odpukać) znowy coś będzie się działo, odciąży to forum, a kiedy nic się nie dzieje, można tam szybko uzyskać pomoc, bądź po prostu pogadać o byle czym.

Yogi
29-09-2003, 17:43
i na pewno bedzie mozna szybciej uzyskac informacje niz na forum

Jestem na TAK

Mchl
29-09-2003, 17:54
Pytanie jest: Czy potrzebny jest czat?
Odpowiedzialem: Nie
Nawet jak bedzie, to bedzie stal pusty i zapelnial sie bedzie tylko podczas awarii. A na posty pod tytulem: "napisalem posta bo mi sie nudzi" zaden czat nie pomoze.
Z drugiej strony, gdyby pytanie brzmialo: "Czy chcialbys, zeby na stronie pojawil sie czat?" odpowiedzialbym TAK.

U$3r
29-09-2003, 20:47
Moj anserw: Tak

Wiesz co, nie zgadzam sie czesciowo z toba... Na moje to jak bedzie taka chala, ze bedzie wszystko off, to nie bedzie pytan na forum magia typu: "Co robicie, jak tibia jest off":D. Mysle, ze poprzez zastosowanie takiego czata, uda sie tez pozyskac nowych uzytkownikow, ktorzy nie maja pojecia o stronce<Reklama i czatu, a stronki to btw>. Wazne tez, aby za bardzo nie wykorzystywac tej formy kontaktu, bo wiem, ze to skrajny przypadek, ale ktos zada pytanie "Po co mam pisac na forum, nie dostaje bezposredniej odpowiedzi, czekam dlugo, a przeciez moge poczatowac!". Przed tym przestrzegam... No i oczywiscie, jak ruszy czat, bedzie to wydarzenie, ktore umocni pozycje www.tibia.pl , bo przeciez chatroom, to jakis prestiz:D... Co wy na to?

U$3r

bosal
30-09-2003, 10:07
nie chodzi o zwykły czat tylko o irc czat z poziomu www, takie czaty nigdy puste nie stoja, ale ktos by sie botami musial zajac poniewaz ja juz sie dawno w irca nie bawilem, obecnie zostalo mi jedno konto shellowe wiec bota nie postawie

ale mam znajomych wiec zapytac moge

Alchemiko
30-09-2003, 18:58
y0 all!

Co do IRC'a i Botow, to jezeli bosal ufasz mi ,to moge sie tym zajac.
Mam w tym drobne doswiadczenie :-)

Ale co do # IRC'a to wg. mnie nalezalo by to na innym serwie, niz oficjalne :-(
gdyz, wiele jest osob, ktore maja zmienny IP, i one nie moga chat'owac na oficjalnych serwerach IRC'owych.

Wiec widze 2 wyjscia:
- Postawic wlasny IRC serw
- Skorzystac z innych IRC serwow akceptujacych zmienny IP (jest takich kilka, np. serw boo.pl)

Co do kanalu IRC'owego, to jestem na: TAK
Co do zwyklego chatu, taki jak np. na onecie, to jestem na: NIE

Pzdro
Alchemiko

Mchl
30-09-2003, 20:27
Polecam siec ircx.pl (adres www na pewno zajdziecie bo to cos typu www.ircx.pl)
Przyjmuje bez problemu zmienne ip i nie ma duzego tloku. Do tego mozna kanal zarejestrowac i zabezpieczyc haslem, wiec przynajmniej do pilnowania kanalu i opowania bot nie jest potrzebny. (Wlasciciel kanalu wchodzi od razu z opem)

Alchemiko
01-10-2003, 14:56
Tez tak moze byc, ale ile czsu gra wlasciciel ?
Boty ogolnie ulatwiaja zycie, bo za flood moga kopac, lub banowac
Miec liste ludzi zaufanych, i inne takie.

MatKus
13-10-2003, 21:24
OK, Tak sobie myślę, że fajnie by było, jak by ludzie powłazili czasem na IRCa.
Nie wiem, czy coś z tego wyjdzie, ale może napiszę po krótce jak to zrobić (poradnik dla zupełnych lamerów)

Najpierw pobieramy mirca. Idziemy na www.mirc.com -> download -> i wybieramy skąd, albo szybciej, po prostu tutaj (http://mirc.arcor-online.net/mirc612*****)

Instalujemy to coś. Jest to najpopularniejszy na świecie klient IRC dla Windows.
Po instalacji uruchamiamy.
Teraz powinno pojawić się okienki "mIRC Options". Jeśli się nie pojawi, klikamy File->Select Server...
W katagorii Connect-> server trzeba teraz wybrać serwer, na który chcemy się połączyć. Na świecie jest masa serwerów, nas interesuje jeden z najpopularniejszych i ten, który chodzi nieźle i wpuści wszystkich (niektóre serwery np. blokują tych, co mają zmienne IP, np modemowców czy Neo+sowców),
Klikamy więc Add.
Description - obojętnie co, np. irc.quakenet.org
IRC Server - adres serwara. Tu wpisz koniecznie irc.quakenet.org
port - wpisz 6667
Grupę i hasło zostaw puste.
I kliknij [Add]
Teraz, jeśli jakimś cudem nasz nowo dodany serwer nie jest wybrany, wybieramy go z listy (powinien dodać się na końcu listy) i klikamy Connect to IRC Server
mIRC zaloguje nas teraz do serwera. Po zalogowaniu powinno pojawić się okienko wyboru kanału. Wpisujemy tu #tibia.pl i klikamy "Join".
I już jesteś na kanale. Możesz gadać. Często ludzie pozostają na kanale AFK - jak ci nikt nie odpowie, poczekaj trochę. Tutaj za AFK nikt nie bije :)

I odrazu wyjaśniam pytania dla najbardziej początkujących:
Osoby na liście obecnych z @ z przodu to tzw Opowie (Operatorzy). Oni rządzą kanałem. Niektórzy z nich (Np L) to tzw boty, czyli programy komputerowe pilnujace kanału.
Osoby z + z przodu to osoby, które mają prawo głosu, jeśli kanał jest moderowany. Zwykle nie jest, ale jeśli na kanale robi się za duży bałagan, to włącza sie moderowanie i tylko wybrane osoby mogą mówić, a reszta może tylko słuchać.

Nie wiem, czy miało jakiś sens to wypracowanie, ale może dzięki temu ludzie zaczną tam wpadać.