PDA

Pokaż pełną wersje : "Kryształy czasu": freeware czy nie?

Stasioman
10-02-2006, 09:43
Buszując po przepastnych otchłaniach internetu odnalazłem stronę (giraff), w której są opisane zasady Prawdziwego RPG "kryształy czasu". No więc: czy takie coś MOŻE być tam legalnie? Co dziwniejsze, pisze tam że
Wszelkie prawa do nazw własnych ['Kryształy Czasu]', postaci i znaków handlowych są zastrzeżone i należą do ich właścicieli. Umieszczenie ich tutaj nie ma na celu naruszenia jakichkolwiek praw. "Kryształy Czasu" oraz inne nazwy i dodatki wydane i powiązane z tym systemem wymienione na stronach Serwisu 'Kryształy Czasu', są własnością firmy MAG.
w związku z czym wnioskuję, że to legalnie na około 94,0434523%.

Taube
10-02-2006, 09:58
nie musisz pisać przy rpg prawdziwego ;) gdyż jest to najzwyklejsze RPG i nie ma tytułu takiego :P
nie za bardzo zrozumiałam o co chodzi..
jeśli jest to na nieoficjalnej stronie, która pisze, że nazwy należą do właścicieli i podają firmę, znaczy się informują o tym, że to nie jest ich dzieło i tylko używali ich w kwestii informacyjnej i że nie należy ich wykorzystywać w jakiś naruszający prawa autorskie sposób (? - o to chodzi :))

d.Taube

Stasioman
10-02-2006, 12:11
nie musisz pisać przy rpg prawdziwego ;) gdyż jest to najzwyklejsze RPG i nie ma tytułu takiego :P
No niby nie, ale to w końcu jest prawdziwe rpg, co chciałem podkreślić... Chodź ma to mniej więcej taki sens jak mówienie "martwy trup".

No więc: gdybym kupił sobie ad&d ed 3.0 i przelałbym zawartość podręcznika (ów?) na stronę internetową po czym udostępniał ją za darmo w sieci, to nie sądzę żeby to było prawnie dozwolone. I właśnie dlatego pytam, czy KC są freewarowe, czyli czy można je rozpowszechniać za darmo.