PDA

Pokaż pełną wersje : Co się kryje pod pustynią??

Stron : [1] 2

Szulerski Majsiek
18-02-2006, 21:28
W tym temacie chciałbym zgromadzić jak najwięcej informacji dotyczacych podziemi pod pustynią, większość widzi tam tylko vocation quest jako łatwy zarobek i tyle. Exp jest tam mierny a podziemia ogromne i zagmatwane, czy Cipsoft robił by to dla picu? Czyżby mapperzy się nudzili? Jest tam dużo miejsc które zasługują na uwagę przykladowo wiele zamknietych drzwi, tabliczka pokazujaca droge to jakiegoś labiryntu, pokój z 4 teleportami, słyszałem że jest tam biblioteka, npc nekromanta i wiele innych dziwnych rzeczy nie wiadomo po co...

Jednym słowem piszcie tu o wszystkim co wiecie o tej tajemniczej pustyni...

Zuczek_pl
18-02-2006, 23:21
Prawdopodobnie to wszytko jest częscią jakiegoś questu (chyba z winged helmet). Na jakimś forum był temat razem z filmami jak lazi po pustyni. Zdobył kilka kluczy, doszedł tam do teleportów...

miki II
19-02-2006, 19:06
Dobra powiem co wiem.
Podobno cale podziemia sa czescia vocation quest.Jak wiadomo do kazdego questa musi byc jakas podpowiedz. Gdy ludzie z tibi po raz pierwszy robili vocation quest nie wiedzieli jak maja stanac i co polozyc na coal basiny.
Od tego jest room z 4 teleportami kazdy tp dla odpowiedniej profesji za teleportami znajduja sie informacje ze wskazowkami.Co do biblioteki to niewiem co dokladnie tam jest ale wiem ze NPC nekromanta sprzedaje klucz jak mu sie odpowie na pewne pytania... To tyle.

Szulerski Majsiek
19-02-2006, 19:55
Na pustyni jest nie tylko voc quest ale rowniez inny quest (na pewnien instrument QS plx :D ) Jest też pomiesczenie w ktorym jest dzwignia i dziura gdzie mozna zejsc parcelami lub exani hur down jest tam pelno fire devili oraz pokoik ze skrzynka. Podobno gdzieś gleboko respi sie gs inni mówia ze banshee ale to juz chyba przesada :o. Mysle ze pustynia to nie jest wyłancznie vocation quest.

Krzy_ek
19-02-2006, 20:23
jest banshee o gs nie wiem;d ale do banshee nie wiem jak dojsc da sie ja chyba tylko przez sciane zobaczyc

kac
19-02-2006, 20:32
Ehh ja wiem tylko o Voc quest i panpipe :) Tak sie niedawno zastanawiałem czy nie pojść tam i pozwiedzać bo na runki (Xplo,Uh) i manasy jestem zdolny wydać sporo kasy a stealth ringi jak coś też będą tylko zastanawiam się czy jest tam tylko jedna dziura bez wyjścia czy więcej:confused: jak więcej to byłoby ciężko:baby:

Blind Guardian
21-02-2006, 16:46
Bylem pod pustynia z bratem prawie caly dzien :) Fajna zabawa. Nagroda troche slaba bo nie odkrylismy niczego nowego oprocz...

...Have fun!
See You in Tibia!

heh

Lesik2
21-02-2006, 17:52
Pod pustynią są także 3 dzwignie... Jedna jest niedaleko drogi na spike sworda(wiem że to inne miejsce ale podziemia są tak szerokie że sięgaja krawędzi drogi na spika), druga jest u banshee ale nie wiadomo jak sie dostac tam teleportem i trzecia jest gdzieś za lawą lecz nie wiadomo jak zrobić mostek aby tam dojść. Wszystkie dzwignie są do pewnego miejsca na polnoc od spike sword questu, mianowicie jak idziemy na ten quest i bierzemy juz nagrode to wyzej widac 2 smoki za kratami, lawa i magic wallami, pierwsza dzwignia o ktorej mowilem odsowa kraty, czyli pozostale dwie usowaja magic walle i robia mostek aby tam sie dostac... a co tam jest chyba nikt nie wie :)

Ateyah
27-04-2006, 08:09
Moim zdaniem oprocz kilkunastu berserkerow i giantspiderka nic tam niespotkasz :P

Pandorian technomancer
27-04-2006, 10:03
szukajcie moze znajdziecie ;)
"nagroda" jest w martwym ciele na wyspie.
Podziemia desertu to w wiekszosci czesc vocation Questa, który teraz robiony jest tylko w finalowej czesci, ale vocation i pinaple to nie jedyne Questy, dokonca nikt nie wie czy nie został on zablokowany ale jak napisalem nagroda znajduje sie w ciele na wyspie a droga do niego prowadzi przez banshee na desecie i podziemia PoH.

Dawergo
27-04-2006, 11:19
a możesz powiedziec jaka to nagroda czy to qs? jak tak to na priv plx

CaldO
27-04-2006, 12:19
Z tego co jawiem, to kiedyś wykonanie vocation questa było bardziej pogmatwane i o wiele trudniejsze.

Co do tych 4 teleportów, to każdą profesję teleportuje w inne miejsce. knight trafia na 3 zerki, druid do kilku niedzwiadkow a sorc i pall to nie wiem ;).

Fakt tuneli tam jest ochocho albo jeszcze wiecej. Duzo z tego zwiedzilemz kolegą szykając może jakiejś zagadki, ale na marne...

ciemne dropsy
27-04-2006, 22:52
Po prostu, zeby samemu dojsc jakie przedmioty, gdzie, ktoredy itp trzeba poszperac, mam gdzies napisana cala solucje desert questa, ale z oczywistych powodow jej tu nie zamieszcze ;) Po to te korytarze itp. Dodam jeszcze, ze jezeli dobrze sie poszuka, wszystkie potrzebne przedmioty na voca mozna znalesc pod pustynia, ale wiaze sie to z niebezpieczenstwem.

Hunter Of Mystery
29-04-2006, 11:54
Moim zdaniem oprocz kilkunastu berserkerow i giantspiderka nic tam niespotkasz :P
Bez komentarza...
Jak ja zabladzilem drutem na 16 lvl pod desertem to widzialem(widzialem,nie wlaczylem):fd,zerki,orci warriory, beho, slimy i os tam jeszcze...

Thel Mager
29-04-2006, 19:31
Moje zdanie jest takie, że te całe podziemia to część vocation questu. Można to nazwać jedym wielkim labiryntem. Gracze (przynajmniej na początku) niewiedzieli co zrobić, myśleli, że własnie chodzi o te teleporty, nekromante itd. Mialo to nadawać klimat rpg. A moim zdaniem ten quest jest jedym z najbardziej udanych:cup: . To jedank nie oznacza, że niema żadnego powiązania z innymi questami, czy jeszcze inna sprawą. Ja nigdy nieodkryłem całych podziemi, byłem tylko w oklicach drogi na zakończenie questu. Jedno jest pewne, są bardzo tajemnicze;).

Didier19
30-04-2006, 12:57
Podziemia desertu to w wiekszosci czesc vocation Questa, który teraz robiony jest tylko w finalowej czesci, ale vocation i pinaple to nie jedyne Questy, dokonca nikt nie wie czy nie został on zablokowany ale jak napisalem nagroda znajduje sie w ciele na wyspie a droga do niego prowadzi przez banshee na desecie i podziemia PoH.

Winged helmet-- Opis własny przedmiotu:
It's the Helmet of Hermes.

Legenda:
Te hełmy zostały wytworzone dla heroicznej i szlachetnej rodziny Hermes przez dobroczynne duchy. Plotki głoszą że kilka razy uratowały głowy niektórych członków rodziny w makabrycznych konfliktachz siłami zła, ale ostatni członkowie rodziny zgineli gdzieś na Polach Zniszczenia(Plains of Havoc) walcząc w braterstwie przeciw zastępom nieumarłych.

Bardzo żadki, na większości światów nie ma go niestety.Można go dostać tylko od Bogów za zasługi.B)

Czy ktoś wie może coś więcej o tym queście?8o
Oświeciło mnie, po przeczytaniu tego i chyba zaraz zaczne szukać, jeśli ktoś wie coś więcej to prosze o zamieszczenie informacji w tym temacie :)

Kerin Tale
30-04-2006, 15:02
wczoraj wędrowałem bardzo długo pod desertem i natrafiłem na ciekawe rzeczy. W pewnym miejscu jest skrzynka otoczona polami energii, ogniem etc. W tej skrzynce znajduje się bardzo ciekawa książka, która opisuje pewne cyfry (?), dzisiaj może zapodam co w tej ksiązce było napisane.

Obok wejścia do dziury na vocation quest znajduje się również inna dziura, z tego co wywnioskowaliśmy z kolegą, pod nią jest dość spora arena, co na niej jest, tego nie wiem, bo nie ma tam chyba dziury żadnej na poziomy niżej.

Co do teleportów, to wiem, że dla knighta, tak jak ktoś pisał wyżej są 3 zerki, dla druida niedźwiadki, a dla sorcka jest Fire Devil (albo kilka).

Co do tych magic walli i smoków, to mi się wydaje, że to jest przejście w stronę kopalń :) Ciekawe tylko po co takie przejście jest zrobione :)

Didier19
30-04-2006, 15:43
Narazie tylko zbieram informacje :(
Jak dobije skile do 70 to wyrusze tam i może coś więcej sie dowiem, zastanawia mnie co jest w tym pomieszczeniu np: Dla knighta 3 zerki, Druid 3 niedźwiedzie itd....Ciekaw mnie czy to ma jakiś związek z questem winged helmet :] , o ile taki istnieje, wydaje mi sie że bedzie trzeba najpierw poszukać przejścia z poh na pustynie gdzieś :) , tak jak pisze w legendzie tego hełmu. Pamiętam jak kiedyś tam byłem , zabłądziłem i trafiłem na npc pod ziemią, ale nie tego nekromante, niepamietam jak się nazywał, ale wiem że tam jest, może on da jakąś podpowiedź, jeśli ktoś wie o kogo mi chodzi, prosze zamieszczenie tego w tym temacie oraz wszystko co wie w związku z pustynią :)

Kerin Tale
30-04-2006, 18:03
chodzi ci o tego NPC o wyglądzie palladyna ?? Próbowałem z nim rozmawiać to jedyne czego się dowiedziałem to to, że jest podróżnikiem. Dziwne....

Lodiczek
01-05-2006, 13:28
Bez komentarza...
Jak ja zabladzilem drutem na 16 lvl pod desertem to widzialem(widzialem,nie wlaczylem):fd,zerki,orci warriory, beho, slimy i os tam jeszcze...

12:35 You see a minotaur archer. :> Widać 2 kratki obok pomieszczenia z 4 teleportami. Czasami podchodzi do nich Mino Archer, w innym pomieszczeniu obok chodzi sobie Zerk...

12:19 You see a sign.You read: Be careful! You are about to enter the 'Hall of the lost doors'.Enter only alone! <---- Co myślicie o tym?

Ri'Pablo
03-05-2006, 19:33
Ja juz chyba od 2 tygodni gram w tibie tylko wtedy gdy mam ochote pozwiedzac podziemia pustyni : na poczatku trzeba bylo zniszczyc kilofem kamien kolo zerkow aby zdobyc klucz do pomieszczenia z kluczem do biblioteki ;] ->w bibliotece byly rozwiazania na zagadki :Nekromanty i obu NPC . Mam wiele kluczy...Pomieswzczenie z teleportacjami jest zwiazane z desertem i nie ma sensu sie nim zajmowac... co doiblioteki nie mam pewnosci
jest tam tez hall of lost door ale jak na razie tego klucza mi brakuje...

Didier19
03-05-2006, 20:10
Po prostu jestem ciekawy gry, fascynują mnie zagadki związane z tą grą, narazie jestem za słaby aby wybrać się tam, ale to co mówisz jest interesujące, poszukam tego klucza i postaram się rozwiązać tą zagadkę :) , w tym widze sens tej gry i dlatego w nią gram, samo expienie i nabjanie umiejętności byłoby nudne bez questów.

Aureański newbie
04-05-2006, 15:50
Ja tam giant spidera nie widziałem, za to banshee tak :P Jestem całkiem dobry w questach ale nie za bardzo mam lvl żeby chodzić na pustynię ;P Może kumpla poproszę to się kiedyś przejdziemy :P Dla zainteresowanych -> pallkowi na średnio-niskim lvlu może spodobać się resp 3 beho który się tam znajduje a dla kompletnie znudzonych można pujść na fire devile może się red spell wand trafi :D

rananel
08-05-2006, 20:20
no cóż latałem po desercie i dokopałem się do ciekawej dziury^^ w sumie mam z deserta już bp i jeszcze troszkę kluczy^^ i wszystkie książki z biblioteki (i'm evul thef:P) ale jak narazie nie mam pomysłu co dalej można robić. Dla wszystkich zainteresowanych polecam cały arsenał podróżnika:P

Didier19
26-05-2006, 16:59
Czy jak dokopałeś się do tej dziurki, były jakieś trudniejsze potworki?, odkryłeś coś ciekawego??, czu wszystko tylko związane z desertem??
Dużo pytań ale jestem ciekaw, prosze wszystkich którzy wiedzą coś o pustyni, o wypowiadanie się, chodzi mi o jakieś wskazówki :D.

Didier19
27-05-2006, 00:15
Znalazłem key pod pustynią lecz niewiem do czego on jest, oraz przekreciłem 2 dziwgnie, koło jednej jest lawa, a za lawa dalsza droga i fire devil za lawa, przekrecilem 2 dziwgnie lecz niewiem do czego one służa, prosze o pomoc w penetracji pustyni w postaci wskazówek, i jesli ktoś wie do czego jest ten klucz był bym wdzięczny, ktoś tu pisał że zebał bp i jeszcze troche kluczy, ja jak narazie mam tylko 1 , a niezeszłem tylko tam gdzie było 5 fire devilów.

Didier19
27-05-2006, 08:58

A co z tym ciałem na wyspie, przecież ta wyspa jest bardzo mała, bez żadnej dziury chyba że kilofem by się wykopało, albo jakiś teleport by był, wczoraj szukałem na pustyni klucza do biblioteki ale nieznalazłem, pomieszczenie z 5 fire devilami :(, bez stealth ringa się nieobejdzie), powiedzcie czy wogule się da otworyć bibliotekę i co z tymi dźwigniami co o nich sądzicie? 8o

Didier19
29-05-2006, 21:15
Coraz bardziej zadziwia mnie ta pustynia, znalazłem sporo ksiąg, troszke kluczy oraz wiem już do czego służą dźwignie (tylko te dostępne, żadne odkrycie, ale daje dużą satysfakcje).Lecz jedna rzecz mnie zastanawia, ponoć jest to bardzo długi quest na winged helmet (wiem że niektórzy będą pisać: " A czemu nie na golden mace" itp.) to są tylko moje przypuszczenia, niewiem dokładnie, tak mówią ludzie itd...(plotki).Przejdźmy do rzeczy jedna dźwignia odblokowuje na spike swordzie kraty.
Link: http://rapidshare.de/files/21707280/Bez_krat.JPG.html
Niewiem, ale moje przypuszczenie jest takie że jeszcze jedna odblokowuje magic walle np: ta u banshee i jeszcze jedna tworzy mostek.
Ponoć te dźwignie mają jakieś powiązanie z isle of king, jakiś stary teleport, który można naprawić, niewiem nigdy niebył na isle of kings, jeśli ktoś wie na temat starego teleportu coś prosze o tym powiedzieć.
I mam pytanie czy jak już mam family brooch to moge podróżować z isle of kings w te i z powrotem dzięki niej???

Didier19
29-05-2006, 22:34
Napisz ktoś coś.:(

Didier19
30-05-2006, 14:34
Prosze modków o zamknięcie tego tematu, i tak oprócz mnie nikt tu niezgląda :(.

Xavine
30-05-2006, 15:39
Ja osobiscie jak dobije skile to zamierzam tam polazic pod pustynia ze 2 tygodnie...bede ja ryl czesto...jak cos znajde to odrazu pisze...jednak prosze tego pana ktory ma solucje deserta o jakis PM

Didier19
30-05-2006, 18:31
Solucje do desert questa, bardzo łatwo znaleśc, ale niewydaje mi sie żeby miało to coś wspólnego z questem koło spike sworda, choć osobiście zebrałem wszystkie klucze i zdobyłem wszystkie księgi, teraz pozostaje mi tylko przetłumaczyć je, ale jest to czasochłonne, więc jesli ktoś je juz przetłumaczył to prosze o zamieszczenie treści w tym temacie :D (to tylko około 30 paru ksiąg):)
Ja mam pewien pomysł, co do tego questu, lecz narazie go nieujawnie, bo może wypalić i okazać się qS.:p
Ktoś tu mówił że dokopał się ciekawej dziurki pod pustynią, ja opickowałem pół pustyni ale narazie nic ciekawego nieznalazłem.;(

Mithgar XX
30-05-2006, 19:38
Nie wiem, czy was to interesuje, ale jeżeli chcecie wiedzeić, jak dojść do Banshe pod desertem, akceptuje 200k na Pandorii bądź Refugii.

Xavine
30-05-2006, 20:27
Nie posiadam takiej ilosci na tamtych servach...poza tym niewiadomo czy samo dojscie do Banshhe jest warte 200K ale jak ktos ma to moze ci zaplacic...

Xybee
30-05-2006, 21:01
Nie wiem, czy was to interesuje, ale jeżeli chcecie wiedzeić, jak dojść do Banshe pod desertem, akceptuje 200k na Pandorii bądź Refugii.
Z informacji ktore posiadam obecnie nie mozna dojsc do banshee moze to taka mala zagadka bez celu:)
Lub bedzie mozna dojsc do niej po nastepny update.

Didier19
30-05-2006, 22:09
Jak chcesz możemy sie dogadać, myśle że cena 200k jest warta tej wiedzy.
Mój numer gg:3816016
A i jakbyś mógł wrzuć screena z tego pomieszczenia, wkońcu byłes tam, to napewno jakiś masz.Pozdro

matiiii
31-05-2006, 13:01
ja kiedzs bzlem pod pustynia i znalazlem duzo ciekawych rzeczy

Pseudo-Kibic
31-05-2006, 13:58
Ja nawet tam nie ide...:).Mam za niski lvli bym sobie nie poradził:D Może kiedyś...Ale mój kolega mówi,że są tam banshee i 4 portale. Ja mu wierze...

__________________________________________________ _____________

Tak na prawdę to sam nie wiem
co tam jest,ale się dowiem tego
za jakiś tydzień może krócej.
Napiszę tu pamiętnik odkrywcy...

Niltin Quent
31-05-2006, 17:24
Ja spedziłem tam z bratem troche czasu i paru rzeczy sie dowiedzieliśmy. Znaleźliśmy nawet klucz nie opisany na tej stronie w dziale klucze (nr 4023 o ile dobrze pamietam). Moge odrazu powiedzieć, że książki o poszukiwaczach przygód i nekromata mają związek z desert questem.

Snuje różne domysły na temat tamtych podziemi i poszukiwań na ich terenie.

Chętnie znajde kogoś do ekipy, najłatwiej wysłać list do Kazz. Niltin Quent see U on Titania.

Didier19
31-05-2006, 19:03
Ja spedziłem tam z bratem troche czasu i paru rzeczy sie dowiedzieliśmy. Znaleźliśmy nawet klucz nie opisany na tej stronie w dziale klucze (nr 4023 o ile dobrze pamietam). Moge odrazu powiedzieć, że książki o poszukiwaczach przygód i nekromata mają związek z desert questem.

Snuje różne domysły na temat tamtych podziemi i poszukiwań na ich terenie.

Chętnie znajde kogoś do ekipy. Niltin Quent see U on Titania

Również mam ten klucz, lecz to ma chyba tylko i wyłącznie związek z desert questem, ktoś tu napisal że wie jak dojśc do banshee, czekamy na screena z tego pomieszczenia, później możemy pogadac o tych 200k na pandori :D .
Denerwują mnie tacy ludzie, którzy mówią że wszystko wiedzą w celu tylko wyzyskania kilku crystali.
Sam przeprowadzam intensywne poszukiwania pod pustynią, koło niej, lecz narazie na nic ciekawego nie natrafiłem, mam pewien pomysł ale to wymaga troszke kasy :) .Jak niewypali to powiem o nim :P.

Niltin Quent
31-05-2006, 21:00
Faktycznie jest to klucz, potrzebny pierwotnie do wykonania Desert questa. Ktoś musiał kiedyś dużo czasu spedzić na rozwiązaniu tej zagatki :) , teraz kiedy już wszyscy znają jej rozwiązanie wykonuje się tylko zakończenie.
Wyobraźcie sobie nasze miny, kiedy dowiedzieliśmy się, że nadgodę już raz otrzymaliśmy ;( .
A żeby dostać klucz trzeba było zainkasować (przynajmniej) 500gp.

Słyszałem, że tych kluczy ktoś uzbierał aż osiem 8o w tym jeden kryształowy, a to wcale nie muszą być wszystkie :D

Didier19
31-05-2006, 21:39
Opickowałem całe pomieszczenie , tam gdzie spike sword quest oraz pomieszczenie nad nim, ale nic nieznalazłem, myslałem że platforma na której są 3 fire devile i dźwignia bedzie dostępne gdy wykopie dziure nad nią lub pod nią, moje przypuszczenie było takie że jakbym przesunął dźwignie na platformie z fd to pojawiłby sie teleport, i teleportował by nas do banshee. Niestety mój pomysł niewypalił;( .

Didier19
31-05-2006, 21:47
Wole szukać 50 lat niż tobie zapłacić, chociaż pewnie i tak niewiesz jak tam dojść, bo screena niedałeś.
Mam już nowy pomysł i bede szukał tak dlugo aż coś znajde.....

Timmy from Darkness
05-07-2006, 14:07
WIEM CO SIE KRYJE POD PUSTYNIĄ
MIASTO!!!!!!!!!!!
JEST TAM OPUSZCZONE MKIASTO
MOZECIE TO SPRAWDZIC ZA POMOCĄ TIBIA EARTH
NAJEDZCIE ZA POMOCA TIBIA EARTH TIBIA.PL
NA DESERT
I ZEJDZCIE NA 8 POZIOM POD ZIEMIA
CO WY NA TO??????
MIASTO WYGLĄDA JAK NA POWIERZCHNI
WOKÓŁ NIEGO JEST WODA
SPRAWDZCIE
http://www.tibia.pl/earth.php
SZYBKO POPATRZCIE ;]:)

Ranveld
05-07-2006, 14:35
@Up
Lol? Przecież to Mintwalin... I jest nie pod pustynią tylko pod Thais.

Timmy from Darkness
05-07-2006, 15:00
ALE PRZYJRZYJ SIE
Tam można sie dostac
z deserta
mona tam dojsc
popatrz na prawo od miasta
jest droga na deserta
^^

Ranveld
05-07-2006, 15:08
@up
Do Mintwalin się nie przechodzi z żadnego deserta. Jak nie wiesz jak dojść do miasta minotaurów to masz tutaj (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=73992).

kac
05-07-2006, 17:51
Ja mam 6 kluczy:/ Nie wiem co tam można robić ale nie pasuje mi jedno miejsce do którego nie moge sie dostać mianowicie niedaleko panpipe quest są takie skały a dalej droga tylko jak przejść przez te skały? Jak wiecie to napiszcie ;p

xDe
08-07-2006, 13:29
Czy ktos by mi mogł pokazac screena z banshee ? dokladnie gdzie jest z nia pomieszczenie ? wiem ze nieda sie ta odstac ale przez sciane widac ja podobno :p to tez cos pomoge z kolega a raczej jego charem xd

Arthiel
09-07-2006, 12:08
No wiec ja, idac na deserta pomylilem drogi :p. po przedarciu sie przez slimy i berserki, w pobliżu fire devila znalazłem pomieszczenie w kształcie prostokatu. Dookola jest korytarz o szerokości 1sqm a na rogach pomieszczenia sa różne (chyba) fieldy, lecz mozna je spokojnie ominac. Do pomieszcezniea prowadza drzwi które są "locked". w środku znajduja sie 4 teleporty ustawione w rzędzie. Wie ktos moze jak sie tam dostac i dokad prowadza teleporty?

Nyksus
09-07-2006, 16:03
Piasek sie kryje pod pustynią8o a tak na poważnie to desert qest :S

Dragmax
10-07-2006, 17:26
Może moja wypowiedz to w pewnej formie QS ale...
w Hall of lost door(czy jakoś tak) cztery ołtarzyki i na każdym z nich każda prof. musi położyc spike sworda.
Wtedy w pokoju pojawiają się magic walle i oddzielają graczy
do pokoju z knigtem przybywa 1 banshe 2 zerki do roomu z drutem 1 banshe i 2 monki do pokoju z sorkiem 1 banshe i 2 arcanisty a do pokoju z palem 1 banshe i i 2 huntery.
Ale UWAGA: banshe można zabić dopiero po zabiciu 2 innych monstrów jeśli wszyscy dedna banshe trupy bansh zamieniają sie w teleport.
Wszyscy się telepają.znowu do 4 pokoi . kazdy ma 5sqm. w każdym jest teleport którym można się przeteleportować przed dziurkę na pow. pustyni.
Są tez drzwi zamkniete ofc.a za nimi(zdziwko) Winged helmet!
Wim ze to zakrawa na QS więc danie screenów byłoby przesada.
Podpowiem że klucz do Hall of lost door można dostać w bardzo prosty sposób!
Szukajcie!

matiiii
11-07-2006, 15:28
Ja to mam takie niezręczne pytanie (nie wiem czy zgodne z regulaminem):
-jak wyjść spod pustyni, bo wiem jak wejść, ale tą samą droga się nie można wydostać.
Prosił bym o dokładny opis lub podanie mapki. Z góry dzieki.

Didier19
15-07-2006, 19:02
w Hall of lost door(czy jakoś tak) cztery ołtarzyki i na każdym z nich każda prof. musi położyc spike sworda.
do pokoju z knigtem przybywa 1 banshe 2 zerki do roomu z drutem 1 banshe i 2 monki do pokoju z sorkiem 1 banshe i 2 arcanisty a do pokoju z palem 1 banshe i i 2 huntery.
Ale UWAGA: banshe można zabić dopiero po zabiciu 2 innych monstrów jeśli wszyscy dedna banshe trupy bansh zamieniają sie w teleport.
Wszyscy się telepają.znowu do 4 pokoi . kazdy ma 5sqm. w każdym jest teleport którym można się przeteleportować przed dziurkę na pow. pustyni.
Szukajcie!
Opickowalem cale podziemia pustyni, kratka po kratce lecz nic nieznalazlem, posiadam wszystkie klucze zwiazane z pustynia, zawsze zastanawialem sie do czego sluzy te hall of loost the door (czy jakos tak) sprawdze to, jesli to prawda co mowisz to wielkie odkrycie, chociaz troche nierozumiem tego co napisales, malo to ma sensu ale jestem maniakiem pustyni :p , jestem od poczatku przekonany ze kryje sie tam jakis quest z niebyle jaka nagroda, choc tego moge sie jedynie domyslac, pare rzeczy jest juz dla mnie jasnych, jesli wypali to z tym co mowisz, to bedzie wielki przelom w moich poszukiwaniach.

Cadonis
15-07-2006, 19:46
@Dragmax
Bredzisz. Teleporty w Hall of the Lost Doors prowadzą do 4 różnych pomieszczeń (BEZ żadnego kombinowania z spike swordami itp.). W tych pomieszczeniach można znaleźć wskazówki, jakie przedmioty musi każdy voc położyć w Desert Quescie... no i trochu potworków. Nic więcej.

Secol
15-07-2006, 21:06
ale z was tlumoki !! zeby niewiedziec co jest podpustynia... :baby:

przeciez to wiadome !! pod pustynia sa podziemia i mozna tam expic na potworkach

sa miedzy innymi - fire devile, slimy, nawet orc zerk

aha wiem tez co jest pod pustynia na ankh
a wiec. sa tam duzo bardziej lepsze stworki bo to miejsce dla pacc (czytaj. pak) czyli - poczawszy od larv i scarabow skaczywszy na najlepszych faraonach

wiec to bylo takie trudne? aha pod niekotrymi pustyniami sa jeszcze rozne questy, poczawszy od desert qwesta do helmet of the acient qwest!

aha... zeby pujsc na pustynie w ankhrahum lub na darshi trzeba miec premium account (czyt. premium akount)
mozna kupic je na www.tibia.pl albo na www.allegro.pl <(tutaj cenny sa o wielle tansze) ale polecam kupowanie paka na www.tibia.pl

Uwaga! Isntieje mozliwosc kupienia premium akounta u konkurenji - link jest taki sam jak link tibia.pl tylko ze przed ".pl"stoi "org"
(pod zadnym warunkiem niepolecam tej strony)

to by bylo na tyle o mojej wiedzy

Golempol
15-07-2006, 21:14
Szukajcie!
LOL co ty kurde pieprzysz większych bzdur niewidziałem. Cala pustynia dla facc To Desert Dungeon wszystki te dziwne miejsca to czesc deserta. Teraz sie wykonuje tylko koncówke. A kiedyś cza było dojść do tego co i gdzie cza pollozyc odpowiedni item

Mlecziii
16-07-2006, 21:57
[QUOTE=Secol]ale z was tlumoki !! zeby niewiedziec co jest podpustynia... :baby:

przeciez to wiadome !! pod pustynia sa podziemia i mozna tam expic na potworkach

zapomniałeś dopisać ze są też tam minotaur archer i banshee .Mnie w dezie interesuje tylko do czego służą te wszyskie dzwignie :D .

Didier19
20-07-2006, 02:10
[QUOTE=Secol]ale z was tlumoki !! zeby niewiedziec co jest podpustynia... :baby:

zapomniałeś dopisać ze są też tam minotaur archer i banshee .Mnie w dezie interesuje tylko do czego służą te wszyskie dzwignie :D .
Właśnie o te dźwignie się rozchodzi, moim zdaniem one do czegoś służa, w zasadzie niewiem tylko do czego służy dźwignia u banshee i na platformie z 3 fire devilami na spike swordzie queście.Pustynia to nie tylko potwory i exp ale również wiele zagadek i tajemnic,jeden korytarz blokuje kamień, za którym być może znajduje się jakiś teleport do banshee. Dla mnie bardzo prawdopodobne jest jeszcze to że dom npc Hoggle, tam gdzie są drzwi z czerwoną klamką mogą kryć zagadkę wszechczasów, tylko niewiadomo od kogo uzyskać pozwolenie na ich otwarcie.

hecio152
20-07-2006, 15:09
Ja tu zagladam ponieważ sam chce sie dowiedziec co jest pod pustynia.Ja jak chodzilem tam to tylko spodkalem kilka fire devilow i ledwo co ucieklem ;] nie znalazlem zadnego klucza i nie wiem o co chodzi z ta biblioteka!Pomocu plsss;( ;( ;(

Timmy from Darkness
20-07-2006, 20:50
JEŻELI WAS TO INTERESUJE TO BYŁEM W BIBLIOTECE POD PUSTYNIĄ BYLO OTWARTE I JEST TAM MNUSTWO CIEKAWYCH KSIĄŻEK JAK NAPISZECIE ZE CHCECIE TO WAM JE WKLEJE ;p

Poldinho'Almighty
23-07-2006, 01:33
tu bym sie kłócił że tam exp mizerny kiedyś przed updatem można było zejść głębiej. Jast to pewne że jest tam poziom z dziesiątkami ds'ów a to co wiemy o podziemiech na Desercie to tylko jakies 30% calych podzemi. Jest niueomal pewne że jest jakis sposów na zeście do niższych poziomów czkolwiek są tam zapadnie i magic walle które mogą być usuniete przez zagadanie z npc/przeciągnięcie dzwigni lub wykonanie jakiegos questu. Naturealnie są to tylko przypuszczenie ale poziom z ds'ami i wiedza o dalszych poziomach desertu jest udowodniona i pewna :P

Layde Meni
23-07-2006, 11:45
Pod vocantion jest też banshe tylko trzeba dobrze znaleź.Czytałem o tym chyba na tym forum lub tibia.org.pl .

Soldier of Harlen
24-07-2006, 21:07
Co się kryje pod pustynią??
Idz i sprawdz zamiast spamowac tworzeniem nowego tematu na forum.
W tym temacie chciałbym zgromadzić jak najwięcej informacji dotyczacych podziemi pod pustynią, większość widzi tam tylko vocation quest jako łatwy zarobek i tyle. Exp jest tam mierny a podziemia ogromne i zagmatwane, czy Cipsoft robił by to dla picu?
Nie dla picu bo jest tam kilka questow do wykonania.
Czyżby mapperzy się nudzili?
Nie.
Jest tam dużo miejsc które zasługują na uwagę przykladowo wiele zamknietych drzwi, tabliczka pokazujaca droge to jakiegoś labiryntu, pokój z 4 teleportami, słyszałem że jest tam biblioteka, npc nekromanta i wiele innych dziwnych rzeczy nie wiadomo po co...
Zamkniete drzwi sa po to zeby je otwierac kluczami wykonujac rozne questy.
Tabliczka pokazujaca droge jest po to zebys nie zbłądzil wykonujac rozne questy.
Labirynt to czesc questu.
Pokoj z 4 teleportami to czesc questu.
Biblioteka jest po to zeby czytac tam ksiazki i dowiadywac sie informacji potrzebnych do wykonania questow.
Npc nekromanta jest po to zeby z nim porozmawiac i dowiedziec sie porad dotyczacych questow.
I nie sa to dziwne rzeczy tylko kazda z nich mniej lub bardziej dotyczy wykonywania questow.

Van Derdrval
24-07-2006, 21:39
Idz i sprawdz zamiast spamowac tworzeniem nowego tematu na forum.

Nie dla picu bo jest tam kilka questow do wykonania.

Nie.

Zamkniete drzwi sa po to zeby je otwierac kluczami wykonujac rozne questy.
Tabliczka pokazujaca droge jest po to zebys nie zbłądzil wykonujac rozne questy.
Labirynt to czesc questu.
Pokoj z 4 teleportami to czesc questu.
Biblioteka jest po to zeby czytac tam ksiazki i dowiadywac sie informacji potrzebnych do wykonania questow.
Npc nekromanta jest po to zeby z nim porozmawiac i dowiedziec sie porad dotyczacych questow.
I nie sa to dziwne rzeczy tylko kazda z nich mniej lub bardziej dotyczy wykonywania questow.

Jak będziesz wiedział co to spam, to dopiero bedziesz mogł coś o nim mówić. Bo widze że nie wiesz co to spam :D

Soldier of Harlen
24-07-2006, 21:53
Jak będziesz wiedział co to spam, to dopiero bedziesz mogł coś o nim mówić. Bo widze że nie wiesz co to spam
Wiem. Zapewne lepiej od ciebie aczkolwiek tego nie jestem pewien.

Timmy from Darkness
25-07-2006, 09:52
gdy wybieralem sie na panpipe quest przechodzilem obok drzwi do biblioteki i zobaczylem, że są otwarte gdy dostalem się do środka ujrzałem pólki wypelnione książkami screena niestety nie zrobilem ale moge zamiescic screena owych książek z depo a oto ich zawartości:
księga 1
Notes about gharonk language

... On the third day in this city, an adventurer came back from his travellings. He looked like he hadn't had something to drink for days; his cloth were dusty and full of sand. I can only guess, what happened to him or which places he visited during the last days.
As soon as I saw him (I was the first to find him - what a luck, what a honor! Without my help, I think he would have died of thirst!) I tried to communicate with him, but he always just repeated the words:
"Orzog! Nag Orzog! Atul! Atul! Nag mob mula! Atul!"
I didn't know, what he meant, but it wasn't of importance at this moment.
After giving him something to drink, he recovered quickly. Maybe I try to talk to him again tomorrow...

księga 2

... This is the sixth day. It seems, the inhabitants start trusting me and begin to communicate with me.
I found out about colours and their words in gharonk.
"Red" means "narz", the word for "green" is "buzgob", "orolu" is "gold", "shura" stands for "blue" and "urbum" is the gharonk word for "yellow". Furthermore, I found out the words for "yes" and "no". "Yagla" means "yes", "glub" means "no", but it's also the word for "none", "not", and so on.
I just wonder why they keep on calling me "gar". Did they give me a name?

księga 3

Dangers of Adventures
by Netlios

Volume III

The first potential source of danger I want to discuss is fire!
Of course, fire is necessary to survive wilderness - to cook our food, to have light, to warm ourselves in a cold and dark night...
But always take care: Fire doesn't help us all time! Let me give you an example:
One of our explorers was wounded badly, because he stepped into an open fire he made himself
to cook some fish he just cought in the nearby river. Of course, this was the end of his journey;
it was shorter than the travellings of the joungest among the five adventurers.

księga 4

"On different Fluids, 3rd publication"
by Arisophlus

The most common fluid is water. It's blue and opaque, you can't miss it.
You can drink it; usually it does not have any affections on the human body, but if the water
comes from a very special place it is said to have healing powers!

i ostatnia

Researchpaper 02-56 A
The work on the cat-eye spell is progressing well. Soon we will be able to reproduce this spell that is used by several of the elder races. Once this has been accomplished we will finally be able to see in the dark without attracting unwanted attention. The problem is to stabilise the spell so it can be maintained during a predictable period of time. Also, the hurtful effect of sudden light to the spell caster must be palliated.

przysięgam, że tych książek bylo o wiele wiele więcej, ale nie miale m wystarczającco capa na wszystkie

miłego czytania i tłumaczenia :]

Ezop
08-12-2006, 12:29
@Didrier19
moze zamiast picka trza uzyc szpadla tak jak sie to robi na pustyniach pacc area zeby otworzyc dziure ;)

zbadalem duza czesc podziemii i mysle ze dolne poziomy zostaly po prostu zamkniete..chodzilem patrzac na tibia earth i nie moglem znalezc drogi do kilku miejsc..chyba ze dzwignie (widzialem tylko 2) maja faktycznie zastosowanie

@up
tresc wszystkich ksiazek jest na tibia wiki http://tibia.erig.net/Desert_Dungeon_Library

@edit
trafilem z kluczami do biblioteki i oprocz ksiag sa tu 4 pola podobne do tych przy vocation quescie..mozliwe ze to po prostu czesc starego desert questu i zeby uczestnikow przeniesc dalej ktos musial pociagnac za dzwignie.
Mysle ze hall of lost doors, biblioteka i dzwignie sa po prostu pozostalosciami :p
choc moge sie mylic...mam tylko 5 kluczy :)

1gu5
20-12-2006, 19:41
Ja się tam zaklinowałem i poszlem na FD żeby mnie dendąłB)

Kurizu
27-12-2006, 04:07
Może warto dać troche światła na to co się kryje pod pustynią
A więc są tam 3 questy
1szy quet najprostrzy to jest panpipe quest - wymaga 1 klucza łatwo zdobyć i do zabicia tylko 1 fire devil i pare spiderów

2gi quest to jest desert quest.... To co teraz jest wykonywane jest tylko last roomem a żeby do niego dojść to droga byłaaa huhu strasznie długa
a kończy tą starą część (czyli bez last rooma) miła wizyta przy tabliczce

żeby nie było że są to powtarzania moich poprzedników dam smaczek :)
http://cloudsite.ovh.org/screenshots/desert/paladin.jpg

Kluczy na vocation questa jest 4 i są one średnio poukrywane poza 1 który sprawił duuuuży problem i troche kaski kosztował (podp. necromancerzy kochają zadawać pytania)

no i 3ci quest... w bibliotece jest kładka na która jak wejdziemy
to na spike sword queście przy dragu znika krata... zapewne są jeszcze gdzieś dzwignie bądź kładki które to otworzą i coś się tam znajduje ale co tego nie wiem pomóżcie mi to i ja wam pomoge ;)

MARCIN1994
01-01-2007, 12:24
Po Chrismas Update 2007 tibia.pl poszerzyła mapkę Tibia Earth o pustynie,a szerzej o jej podziemia. Zajrzyjcie sobie.

XIII
01-01-2007, 15:33
@up
Spamer.

Na pustyni jak i pod nia nic sie nie zmienilo*.

* - oprocz kosmetycznych poprawek podziemi.

no i 3ci quest... w bibliotece jest kładka na która jak wejdziemy
to na spike sword queście przy dragu znika krata... zapewne są jeszcze gdzieś dzwignie bądź kładki które to otworzą i coś się tam znajduje ale co tego nie wiem pomóżcie mi to i ja wam pomoge

heh, szkoda ze te dragi niczego nie strzega ; ] zadnej skrzynki, switcha, nic.
o tym pokoju chyba jest mowa:
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/draginaspikeswordzi.jpg
jak na razie to nie wiem, po cholere stoi tam ten przelacznik..musi pojawic sie jakis mostek czy cos:
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/levernass.jpg

co kazda profesja musi wziac na quest, zeby go skonczyc, jest napisane na tabliczkach:
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/sorcteleport.jpg
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/rycekteleport.jpg
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/druidteleport.jpg

pokoj palka jest pokazany pare postow wyzej.

dodam jeszcze, ze do zdobycia jest 6 kluczy - z wiadomych wzgledow nie opisze, jak je zdobyc.

Powodzenia w poszukiwaniach!

/Boter

SpAyKeR
02-01-2007, 05:22
@up
A to czasem nie jest stara długa wersja desert questa ? Która teraz jest inna ?

Fire Necromacer
02-01-2007, 06:37
Tak, to stara wersja desert questa. Teraz każdy gupi wchodzi na strone ze spoilem i ma w niecałe 5 minut 10K, a jakby iść normalnie (zbierając wszystkie klucze itp) to trwałoby "odrobinę" dłużej.

XIII
02-01-2007, 15:55
Tak, to stara wersja desert questa.

to nie zadna ,,stara" wersja vocation questa, tylko ,,pelna" wersja ; ]

/Boter

Grov
05-01-2007, 17:31
wczoraj wędrowałem bardzo długo pod desertem i natrafiłem na ciekawe rzeczy. W pewnym miejscu jest skrzynka otoczona polami energii, ogniem etc. W tej skrzynce znajduje się bardzo ciekawa książka, która opisuje pewne cyfry (?), dzisiaj może zapodam co w tej ksiązce było napisane.

Obok wejścia do dziury na vocation quest znajduje się również inna dziura, z tego co wywnioskowaliśmy z kolegą, pod nią jest dość spora arena, co na niej jest, tego nie wiem, bo nie ma tam chyba dziury żadnej na poziomy niżej.

Co do teleportów, to wiem, że dla knighta, tak jak ktoś pisał wyżej są 3 zerki, dla druida niedźwiadki, a dla sorcka jest Fire Devil (albo kilka).

Co do tych magic walli i smoków, to mi się wydaje, że to jest przejście w stronę kopalń :) Ciekawe tylko po co takie przejście jest zrobione :)

Czy to czasem nie ma coś wspólnego z Bazyliszkiem :>?

Wkońcu droga do Bazyliszka miała skąd iść? Z PoHa... To lekki QS, ale cóż... PoH, Podziemia Desertu... Było coś takiego w jakiś książkach o Bazylu. :)

Jeszcze później przeczytam cały temat i napiszę coś sensownego.

XIII
05-01-2007, 23:47
@up
jest tylko problem, bo z podziemi pustyni znam wszystkie zejscia i wejscia i zapewniam cie, ze nie prowadza na zaden poh czy do bazyliszka.

jak kogos to obchodzi, tu ma filmik z eksploracji z calego deserta.
http://www.megashare.com/86146

7.9

Jeszcze później przeczytam cały temat i napiszę coś sensownego.
prosze!
nie!

daniel40
11-01-2007, 23:18
Winged helmet-- Opis własny przedmiotu:
It's the Helmet of Hermes.

Legenda:
Te hełmy zostały wytworzone dla heroicznej i szlachetnej rodziny Hermes przez dobroczynne duchy. Plotki głoszą że kilka razy uratowały głowy niektórych członków rodziny w makabrycznych konfliktachz siłami zła, ale ostatni członkowie rodziny zgineli gdzieś na Polach Zniszczenia(Plains of Havoc) walcząc w braterstwie przeciw zastępom nieumarłych.

Bardzo żadki, na większości światów nie ma go niestety.Można go dostać tylko od Bogów za zasługi.B)

Czy ktoś wie może coś więcej o tym queście?8o
Oświeciło mnie, po przeczytaniu tego i chyba zaraz zaczne szukać, jeśli ktoś wie coś więcej to prosze o zamieszczenie informacji w tym temacie :)

Te opisy na tibia.pl to sobie wsadz... czlowieku wiezysz w te teksty?? BO niby skad oni by to wiedzieli!?!? Te opisy sa tylko strzelone przy itemach ktore sa trudne do zdobycia... prawdopodobnie tylko poto aby powstawaly takie tematy...

XIII
11-01-2007, 23:49
a ja sie zaciekawilem pewnym temacikiem na tibia.br ;)
polecam oblukac sobie fotki na pierwszej stronie.
http://forums.tibiabr.com/showthread.php?t=67437&%20page=7&highlight=Room+lost+doors%20-%2086k%20-

Picasso
12-01-2007, 00:31
Hah jeszcze jakbys to przetlumaczyl to by bylo cudownie ~~ Zdjecia zdjeciami, ale o co chodzi to nie mam pojecia T_T

XIII
12-01-2007, 01:07
@up
widze, ze pan nie w temacie.
pan przejrzy wszystkie strony topicu;)

filmik:
65 sorc eksploruje caly desert:
http://www.MegaShare.com/86146

Picasso
12-01-2007, 01:56
Wiesz jednak wolalbym poczytac :D Widze, ze sporo wazy ten filmik wiec jest pewnie masakrycznie dlugi -.- Prawde mowiac nie chce mi sie go ogladac :D

XIII
12-01-2007, 16:20
@up
godzina, dwadziescia minut.

Khalak
14-01-2007, 01:20
@up
widze, ze pan nie w temacie.
pan przejrzy wszystkie strony topicu

filmik:
65 sorc eksploruje caly desert:
http://www.MegaShare.com/86146
Jak cos to filmik jest czysty i bardzo ciekawy. Chyba zaczne regularnie odwiedzac ten temat B)

XIII
14-01-2007, 01:45
@up
2 czesc - to, czego brakuje.
http://www.megashare.com/86817

XIII
16-01-2007, 00:57
odswiezam temacik.

dodam jeszcze:

przelacznikprzy fire devilach - uaktywnia mostek na lawie za drzwiami, ktore wylamujemy crowbarem.
przelacznik niedaleko biblioteki - przesuwa kraty na dragonach przy spike swordzie.
przelacznik w banshee roomie - nie mam pojecia.
przelacznik na jednej z wysepek z fire devilami przy spike swordzie - nie mam pojecia.

Elevarm
16-01-2007, 14:37
Ja dodałbym jeszcze:

Tajemnicza skrzynka za lawą tuż przy mostku:

http://i47.photobucket.com/albums/f151/everanor/053.jpg

Wyspa na jeziorze Amros, o której można poczytac w bibliotece:

http://i47.photobucket.com/albums/f151/everanor/054.jpg

I zawalony kamieniami korytarz:

http://i47.photobucket.com/albums/f151/everanor/046-1.jpg

XIII
16-01-2007, 17:26
@up
co do ostatniej fotki, to w tym korytarzu za kamieniami nic nie ma.
"sprawdzalem".

Chomiczak
16-01-2007, 22:02
Chiałbym przedstawić wam mały myk dzięki któremu można sprawdzać czy dana skrzynka/szafka jest questem. Być może wiele z was go zna ale napisze o nim, może komuś sie przyda:) . Otóż jeśli "lookniesz" na zwykłą skrzynie zobaczysz napis np. You see chest. (vol:15) natomiast jesli skrzynia jest questem nie ma napisu w nawiasie (vol:15). Przydaje się to gdy np. widzisz za scianą skrzynie i zastanawiasz sie czy warto szukać do niej drogi. Oczywiście w zwykłej skrzyni też mogą być skarby (jeśli sie respią po resecie serv) ale jest to mało prawdopodobne ;)

XIII
16-01-2007, 22:47
czyli wyglada na to, ze ta skrzynka nie jest questowa.
jednak chwilke sie zastanowilem i doszedlem do wniosku, ze musi tam sie cos respic ( moze klucz, tak jak skrzynka za zerkami, w ktorej respi sie raz na ss kluczyk do komnaty z fire devilami ).
http://images14.fotosik.pl/36/413d3d064d4f5cce.jpg (www.fotosik.pl)

no i kurde, nie wydaje mi sie, zeby tylko jedna kladka prowadzila przez lawe do skrzynki, gdyz jest ustawiona w dziwnym miejscu.
potrzeba co najmniej 2 kladek ( 2 switchy np. ).

Elevarm
17-01-2007, 14:05
no i kurde, nie wydaje mi sie, zeby tylko jedna kladka prowadzila przez lawe do skrzynki, gdyz jest ustawiona w dziwnym miejscu.
potrzeba co najmniej 2 kladek ( 2 switchy np. ).

Mostek może miec poprostu kształt odwróconej litery L.

Pare miesiecy temu zajmowałem się desertem i jego sekretami; chyba dzis spróbuje pokombinowac z miejscem które wydaje się kluczowe dla sekretów Jakundaf.

Nimuro
17-01-2007, 14:35
Z tego co wiem to te skrzynki itd są częścią starego desert questa którego dzisiaj robimy tylko końcówkę.Prawdopodobnie w skrzyniach są klucze,i przedmioty potrzebne 4 profesją na desercie.Jednak mogę się mylić co do zawartości skrzynek.Kręcenie się tam low lv chyba dużo nie da bo jest tam spora masa fire devili i orców różnej maści.Może po update wprowadzili coś nowego kto wie ..
p.s-Elevarm jakie jes to kluczowe miejsce :>?

Chomiczak
17-01-2007, 15:32
http://img412.imageshack.us/img412/6378/banshitm7.jpg (http://imageshack.us) wygląda na to że banshee pod pustynią to nie plotki na dodatek strzeże jakiegoś teleportu i dżwigni

Nimuro
17-01-2007, 15:43
Znałem kolesia który też bawił się w różne zagadki i twierdził że jest to część jakiegoś sporego questu (winged helmet).Lord Tirius (bo tak się zwał xD) odkrył dużo rzeczy na ten temat i pholerius mówił że jest na dobrej drodze jednak duuużo mu jeszcze brakuje.Więc jest duże tego prawdopodobieństwo.Na tibia.org.pl można gdzieś chyba znaleść jeszcze jego topic na temat deserta itd.

Sante Mefisto
17-01-2007, 15:58
Jezeli ktos gra na Xerenie mozna by zebrac ekipe i pokombinowac z przelacznikami w roznych miejscach pustyni.

Chomiczak
17-01-2007, 16:09
http://img169.imageshack.us/img169/5271/skrzyniaft5.png (http://imageshack.us) w skrzynace znalazłem książke jeśli kogoś interesuje jej treść: Armaments, Chapter Two, Verses Nine to Twenty-One.

And the Lord spake, saying:
"First shalt thou take out the Holy Pin. Then, shalt thou count to three, no more, no less. Three shall be the number thou shalt count, and the number of the counting shalt be three. Four shalt thou not count, nor either count thou two, excepting that thou then proceed to three. Five is right out. Once the number three, being the third number, be reached, then lobbest thou thy Holy Hand Grenade of Antioch towards thou foe, who being naughty in my sight, shall snuff it."

XIII
17-01-2007, 16:25
Znałem kolesia który też bawił się w różne zagadki i twierdził że jest to część jakiegoś sporego questu (winged helmet).Lord Tirius (bo tak się zwał xD) odkrył dużo rzeczy na ten temat i pholerius mówił że jest na dobrej drodze jednak duuużo mu jeszcze brakuje.Więc jest duże tego prawdopodobieństwo.Na tibia.org.pl można gdzieś chyba znaleść jeszcze jego topic na temat deserta itd.

ja pierdole.
ten koles, co stworzyl ten temat na t org, ubzdural sobie, ze robi quest na "winged helmet", a tak naprawde robil voc questa w pelnej wersji.

@2up
ja mam taka teorie, zeby kazdy ustal na switchu pod pustynia i jedna osoba na podlodze u Adreniusa ( moze ma z tym zwiazek jeszcze switch przy quescie na family brooch, chociaz dopiero zaczalem to kminic ).

@skrzynka
wyglada na to, ze nie jest to quest skrzynka.
musi sie tam respic jakas ksiazka albo kluczyk.

@up
koles, jestes zalosny.
zamazujesz swoj nick, a nawet nie potrafisz wyczyscic okna default.
,,Spec od biedronek".
HAHA.
btw myslalem, ze nie ma juz ludzi, co IE uzywaja.

Elevarm
17-01-2007, 16:59
Ksiązka Armaments to nawiązanie do Monty Pythonów:P

Jeśli to faktycznie jest quest i nadal jest aktywny to musi się gdzieś rozpoczynac. Rozwiązywanie go metodą "staniemy tu zrobimy to a może zrobi sie tamto" najpewniej nie da rezultatów. Czy ktos wie jak i gdzie rozpoczyna sie desert quest? Tak samo mniej wiecej musi zaczynac sie ten.

P.S. - nie ma czegos takiego jak stary desert quest. Ten quest jest wciaz taki sam jak kiedys, tylko ze dzis nikt nie rozwiązuje go w całości, a każdy idzie od razu po nagrody...

XIII
17-01-2007, 17:03
@up
zaczyna sie od zdobycia kluczyka do biblioteki.
od ktoregos npc ( albo z ksiazki pod pustynia, juz zapomnialem ) dowiadujemy sie, ze Hagor lubi pieczywo.
zanosimy mu bulke i dostajemy kluczyk, ktory otwiera drzwi ze skrzyneczka, w ktorej znajduje sie klucz do biblioteki.
w ksiazkach w bibliotece zawarte sa informacje o podroznikach, ktorzy eksplorowali zakatki Tibii i dotarli az tutaj. Bylo ich kilku - bedziemy musieli odpowiedziec Adreniusowi na kilka pytan, a on da nam kluczyk do Teleport Rooma - za teleportami sa informacje, co kazda profesja musi zabrac ze soba, zeby skonczyc quest.

Elevarm
17-01-2007, 17:15
@up
zaczyna sie od zdobycia kluczyka do biblioteki.
od ktoregos npc ( albo z ksiazki pod pustynia, juz zapomnialem ) dowiadujemy sie, ze Hagor lubi pieczywo.
zanosimy mu bulke i dostajemy kluczyk, ktory otwiera drzwi ze skrzyneczka, w ktorej znajduje sie klucz do biblioteki.
w ksiazkach w bibliotece zawarte sa informacje o podroznikach, ktorzy eksplorowali zakatki Tibii i dotarli az tutaj. Bylo ich kilku - bedziemy musieli odpowiedziec Adreniusowi na kilka pytan, a on da nam kluczyk do Teleport Rooma - za teleportami sa informacje, co kazda profesja musi zabrac ze soba, zeby skonczyc quest.

Ano, zaczyna się od znalezienia ksiązki z której dowiadujemy się ze podróznik Morrin chcial kupic klucz od Hagora, ale biedaczysku się zmarło więc w jego miejsce klucz kupujemy my, za tę bułkę. Dalej tak jak powiedziales, tylko ze czesc ksiązek Netliosa jest poukrywana po pustyni. Potem mamy tę genialną zagadkę logiczną, potem teleport roomy i wiadomo.

Teraz trzeba zebrac fakty i pomyslec, jak i gdzie zaczyna się ten, nazwijmy go Desert Quest II.

XIII
17-01-2007, 17:23
@up
mozna to nazwac ,,Jakundaf Quest".

chociaz nie mam pojecia, od czego zaczac.

btw, mowilem juz o tym switchu, to MUSI miec jakis zwiazek z Jakundaf Questem.
http://images14.fotosik.pl/38/dde79be55a9a8fae.jpg (www.fotosik.pl)

Sante Mefisto
17-01-2007, 18:40
Sprawdzal ktos czy przelaczajac dzwignie pod ziemia i stajac na switchu u adreniusa, mozna np odblokowac jakis teleporcik, albo cos w tym rodzaju. (przesunac sciane zniszczyc kamien itp) :P I CALY CZAS BYL BYM ZA ZLOZENIEM EKIPY KTORA ZAJELA BY SIE TYM W TIBI. Mi odpowiadsaja 2 servy Xerena lub Azura.
@Edit
Probowalem sie czegos dowiedziec od Adreniusa, ale dostalem tylko jedna rade -.- :
17:50 Adrenius: Read books, it increases your intelligence and, furthermore, it's a great source of inspiration!

druidek12
17-01-2007, 18:46
Co ciekawe, wg TibiaWiki pod Jakundafem jest Hunter. Może czegoś nie wiemy?

XIII
17-01-2007, 18:54

tibia erig. net kazdy moze sobie edytowac, mistrzu.
btw w tym spisie na erig brakuje kilkunastu potworow.

osobiscie nie spotkalem zadnego huntera, nie mam pojecia, moze znajduja sie w miejscach, w ktorych jeszcze nie bylem.

Elevarm
17-01-2007, 18:56

TibiaWiki nie jest wyrocznią, ale zawsze jakiś trop... Co do switchów pod desertem wydają się kluczem, ale moim zdaniem jeśli już bedą przydatne w pozniejszej czesci... Czas się zając poszukiwaniem początku questa:P

Edit - TibiaWiki twierdzi że pod desertem jest NPC Netlios (nekromanta)...

Sante Mefisto
17-01-2007, 18:57
W tym momecie zaczynamy questa. (tak mi sie wydaje)

Expedition diary of Erin Cropwell

Day 1: After visiting my father's grave, I headed northeast to explore the world behind the great volcanic mountains.

Day 2: I sneaked through a great cave full of cyclops. After hours of wandering and climbing I reached the other side.

Day 3: Following the coast to seek signs of life.

Day 4: Found a strange desert. In the middle there seems to be a ruin, I will examine this at night, because it's much too hot now.

Day 5: DAMN!!! I fell into the deep hole and broke both legs and a rib. All I can do is...
climb up spider poison

Tell my wife I lov...

Mozliwe jest tez ze stajac na wszystkich 4 przelacznikach na desert quescie, odblokowujemy 5 w "temple".

XIII
17-01-2007, 19:21
Edit - TibiaWiki twierdzi że pod desertem jest NPC Netlios (nekromanta)...

Netlios nie zyje...
Jego zwloki leza w dziurze ze skorpionem - mysle, ze wiesz, gdzie to jest.

@up
lol, to sa ksiazki z biblioteki?
one nic nie wnosza - powiem wiecej, znalem ich tresc wczesniej.
Mozliwe jest tez ze stajac na wszystkich 4 przelacznikach na desert quescie, odblokowujemy 5 w "temple".
B)

Sante Mefisto
17-01-2007, 19:28
@up
Ksiazka nie z biblioteki tylko z ciala zaraz przy wejsciu pod ziemie.

XIII
17-01-2007, 20:29
@up
w kazdym razie opisuje dziennik jednego z podroznikow, ktorzy zaglabili sie pod pustynie.
ten akurat zginal od trucizny od poison spidera.

Elevarm
17-01-2007, 21:02
Netlios nie zyje...
Jego zwloki leza w dziurze ze skorpionem - mysle, ze wiesz, gdzie to jest.

B)

Dobrze wiem, nie zapomnie uczucia niepewnosci jak wchodzilem tam pierwszy raz:P Co do ksiązek z biblioteki to nie przecenialbym ich...

Książka Erina Cropwella - to najprawdopodobiej NIE JEST początek naszego questa. Cropwellowie to taka rodzinka-gang z czasów starożytnej Antici; byli znani, jeden z nich zostal pozniej GMem itd.. Ich mottem bylo "I have knowledge and knowledge is power". Zasłyneli jako odkrywcy i poszukiwacze wiedzy. Jeden z Cropwellów ma nawet związek z PoI!

Co do historii Erina - jego ojciec Alistair (jego grób można znależc na cmentarzu w Thais) byl wielkim podroznikiem. Odkrył jakies starożytne miasto pełne stworzen które doprowadziły go do szaleństwa i król Thais skazal go na smierc, ale w uznaniu zasług dostal mniejscówke na cmentarzu. Erin postanowil kontynuowac dzielo swojego ojca i odkryl Jakundaf, a o ruinach tej wiezy na pustyni powiedzial mu kaplan Fafnara (najpewniej Adrenius). Erin ozenil sie z niejaka Lynda Valtiras (NPC Lynda), ale pozniej wyruszyl zbadac podziemia pustyni... i co sie stalo dalej wiemy.

Wypytywalem NPC Lynde o Erina i podobne tematy ale bez efektu... Ta książka wedle mnie jest jednym z trzech mozliwych początków naszego questu, ale najmniej prawdopodobnym...

Chomiczak
17-01-2007, 22:13
Ja spodkałem jeszcze innego NPC pod pustynią. NIe pamiętam nicku ale jak do niego się odezwiesz to pyta o kolor jego butów a jak powiesz "blind" to powie ze prawdopodobnie jest ślepy albo podziemia sa zbyt ciemne. Próbowałem obok niego rzucić fire fielda żeby go "olśnić" ale nic, torcha też nie chce zabrać. Podejżewam że jakby mu oświetlić życie to może powiedziałby coś interesującego... aczkolwiek moge sie mylić... Mogłby mi ktoś wyjaśnić po co on tam jest??

Elevarm
17-01-2007, 23:09
Ja spodkałem jeszcze innego NPC pod pustynią. NIe pamiętam nicku ale jak do niego się odezwiesz to pyta o kolor jego butów a jak powiesz "blind" to powie ze prawdopodobnie jest ślepy albo podziemia sa zbyt ciemne. Próbowałem obok niego rzucić fire fielda żeby go "olśnić" ale nic, torcha też nie chce zabrać. Podejżewam że jakby mu oświetlić życie to może powiedziałby coś interesującego... aczkolwiek moge sie mylić... Mogłby mi ktoś wyjaśnić po co on tam jest??

To najbardziej prawdopodobny początek tego questa;) odpowiedz jest w bibliotece:P

XIII
18-01-2007, 00:22
@2up
Nemal daje nam kluczyk do Hall of Lost Doors ( nie maja powiazania z voc questem, watpie, czy ma tez powiazanie z jakundaf questem, albowiem nic tam nie ma poza potworami ), jak przyniesiemy mu odpowiednie skladniki.

Sante Mefisto
18-01-2007, 00:26
@2up
Nemal daje nam kluczyk do Hall of Lost Doors ( nie maja powiazania z voc questem, watpie, czy ma tez powiazanie z jakundaf questem, albowiem nic tam nie ma poza potworami ), jak przyniesiemy mu odpowiednie skladniki.

Moze to "cos" jest ukryte... :p
@edit
@down
Moze jest tam jakis ukryty switch tak jak np. w Ornament shield quescie?

XIII
18-01-2007, 00:30
@up
"sprawdzalem" i kopalem kilofem.
nic nie znalazlem.

Elevarm
18-01-2007, 00:34
@up
"sprawdzalem" i kopalem kilofem.
nic nie znalazlem.

HotLD to pozostalosc po dosc starym quescie, wiec chyba trzeba bedzie te teorie odrzucic... z tym ze Nemal dając klucz mówi wyraznie, ze bez tęgiej głowy klucz jest bezwartosciowy...

Chomiczak
18-01-2007, 11:54
Trafiłem do biblioteki. Tam sa 4 switche. Ja jako sorcerer mogestanąć tylko na tym w prawym dolnym rogu. Próbował ktoś stanąć cala ekipą (pall,sorc.drut,knight) i sprawdzić co sie stanie?? Jeśli tak to prosiłbym o wyjaśnienie:)

XIII
18-01-2007, 16:43
@up
w bibliotece sa 4 switche, z tym ze tylko jeden jest uzyteczny ( ten w prawym dolnym rogu, kazda profesja moze stanac ).
wtedy odblokowuje sie sciana za rotwormami.
http://tibia.pl/earth.php?x=32692&y=32101&z=10

za sciana na dole sa skorpiony i jakas notatka.

Didier19
18-01-2007, 17:43
Kiedyś odwiedzałem ten temat regularnie, zebrałem wszystkie książki i klucze jakie dotychczas znałem, "prawie cała" pustynię przekopałem kilofem, bez rezultatów, ostatnio zrobiłem dream challenge questa i jedno co mnie zastanawiało.....
Jeśli ktoś widział pomieszczenie nad dźwignią, która otwiera mostek do drzwi, które otwiera się crowbarem, jest tam jakby kosmos i widać kolumne, podobnie wyglądają pomieszczenia z dream challenge questa, lecz w tym pomieszczenie niestety niebylem, a myslalem ze wlasnie tam trafie po update :S.
Moim zdaniem to ma związek z nowym questem dodanym przed update, co nie wykluczone że ten quest kiedyś istniał, po prostu cipsoft tworzy jakby wszystko po kawałku, więc może i ten quest również.....

Elevarm
18-01-2007, 17:51
Kiedyś odwiedzałem ten temat regularnie, zebrałem wszystkie książki i klucze jakie dotychczas znałem, "prawie cała" pustynię przekopałem kilofem, bez rezultatów, ostatnio zrobiłem dream challenge questa i jedno co mnie zastanawiało.....
Jeśli ktoś widział pomieszczenie nad dźwignią, która otwiera mostek do drzwi, które otwiera się crowbarem, jest tam jakby kosmos i widać kolumne, podobnie wyglądają pomieszczenia z dream challenge questa, lecz w tym pomieszczenie niestety niebylem, a myslalem ze wlasnie tam trafie po update :S.
Moim zdaniem to ma związek z nowym questem dodanym przed update, co nie wykluczone że ten quest kiedyś istniał, po prostu cipsoft tworzy jakby wszystko po kawałku, więc może i ten quest również.....

Też miałem nadzieję tam trafic wykonując Dream Challenge... Pomieszczenie jest juz prawdopodobnie zamknięte na zawsze, albo jest poprostu elementem naszego questa.

XIII
18-01-2007, 18:56
o te kolumny chodzi?

http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/kosmos-1.jpg

o silver mace byla mowa. nie wiem, czy ta fotka to fake jest.
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/silvermace.jpg
przelacznik na spike swordzie, do ktorego nie da sie dostac.
na pewno to ma jakis zwiazek z jakundaf questem.
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/firedevilnass.jpg

Sante Mefisto
18-01-2007, 20:19
co do tego przelacznika do niego na pewno dostac sie da tylko my jeszcze nie wiemy jak :). A co do biblioteki czy jezeli ktos stanie na tym switchu to nie odblokowuje to innego np w temple, ktory z kolei odblokowuje nastepny, moim zdaniem jest to mozliwej jednak teraz nie mam mozliwosci tego sprawdzic.

XIII
18-01-2007, 21:19
zeby dostac sie do fire devili i przelacznika, trzeba wcisnac inny prezlacznik, ktory aktywuje mostek biegnacyc przez lawe, moze to byc np. prezlacznik u banshee.

Didier19
19-01-2007, 21:06
Jeśli chodzi o sprawdzanie switchów to chyba niedługo to sprawdze:
1 switch u adreniusa
4 switcha w desert final roomie
4 switch w Library
5 switch w hall of loost door
Razem 14 switchów, czyli potrzeba 14 osób o różnych profesjach, zeby jedna osoba mogła pójśc dalej?
Troche to dzinwe ale może jest tak ze otwierają się magic walle na spike swordzie i cała ekipa leci dalej, ale to tylko przypuszczenia, jak sprawdze dam znać....

XIII
19-01-2007, 21:29
@up
W HoLD sa 4 switche, a nie 5.
jestem tego prawie pewien.

a jezeli magic walle mialyby sie usuwac, to jak dostaniesz sie dalej, jak jest tam lawa.
i jeszcze jedno.
nie wiem, PO CO tam isc, skoro tam NIC nie ma ( no, chyba, ze z tych dragow wypada cos, co mialoby miec jakies znaczenie w dalszych poszukiwanian, ale watpie ).
tu macie dowod:
http://i103.photobucket.com/albums/m121/Amilyon/draginaspikeswordzi.jpg

Elevarm
19-01-2007, 22:12
@up
W HoLD sa 4 switche, a nie 5.
jestem tego prawie pewien.

a jezeli magic walle mialyby sie usuwac, to jak dostaniesz sie dalej, jak jest tam lawa.
i jeszcze jedno.
nie wiem, PO CO tam isc, skoro tam NIC nie ma ( no, chyba, ze z tych dragow wypada cos, co mialoby miec jakies znaczenie w dalszych poszukiwanian, ale watpie ).
tu macie dowod:

W HotlD jest tylko jeden switch, dlatego sądze ze misja dla Nemala jest poczatkiem naszego questa. Kiedys w Hall respilo sie ponoc Great Axe (stare czasy), po usunieciu tego respu zrobiono tam jakis quest na emeraldy czy cos takiego, ale i ten quest zostal usuniety. Switch jednak pozostal.

Pokój z dragami - wedlug NIEPOTWIERDZONYCH informacji tam pojawia sie teleport, który trzeba jednak aktywowac.

Każcie lagom się skonczyc a wreszcie pojde tam z teamem :|

XIII
19-01-2007, 22:29
cos mi sie pomylilo, ale mniejsza z tym.
o ten przelacznik chodzi?
http://tibia.pl/earth.php?x=32668&y=32150&z=12

dobra, a wiec mamy 10 switchow. ;)
potrzeba 10 osob !

Didier19
20-01-2007, 00:12
O jaką misje dla nemala chodzi??
z tym teleportem to niewykluczone, ja myślałem o kilofie, al nagroda z tego questu "może" być wspaniała.
Zauważyliście ze gdy stanie się na którykolwiek z tych naszych switchów, to one niewciskają się?
Dziwne, może kolejność jest istotna...

mikus3
20-01-2007, 01:45
Jakby co to ja jestem zainteresowany przeszukaniem pustyni i nie tylko ... Piszcie do Pathona (Celesta).

druidek12
20-01-2007, 10:36
Co myślicie o tym? Może było o niej wcześniej mówione ale nie zajarzyłem :P
http://tibia.pl/earth.php?x=32698&y=32120&z=9

@edit
I to pomieszczenie... można tam się dostać przez parcele lub exani hur down. Niech ktoś z paccem obada.http://tibia.pl/earth.php?x=32691&y=32131&z=9

Chomiczak
20-01-2007, 12:41
Ja gadałem z Anderiusem o Netliosie (autorze książek o 5 podróżnikach) w bibliotece dowiedziałem sie że Anderius da nagrodę temu kto odpowie na jego pytania dot. prawdziwej przygody tych 5 podróżników. Podejżewam że jeśliby odpowiedzieć mu na te pytania uaktywniłby ten switch w swojej swiątyni albo pojawilby sie tam teleport jakiś. Może ktoś z was rozwiązał jego zagadki?? Jeśli tak prośiłbym żeby ten "ktoś" opowiedział nam o tym:)

Elvena
20-01-2007, 13:02
Ja gadałem z Anderiusem o Netliosie (autorze książek o 5 podróżnikach) w bibliotece dowiedziałem sie że Anderius da nagrodę temu kto odpowie na jego pytania dot. prawdziwej przygody tych 5 podróżników. Podejżewam że jeśliby odpowiedzieć mu na te pytania uaktywniłby ten switch w swojej swiątyni albo pojawilby sie tam teleport jakiś. Może ktoś z was rozwiązał jego zagadki?? Jeśli tak prośiłbym żeby ten "ktoś" opowiedział nam o tym:)

To już zostało rozwiązane, w nagrode otrzymuje się klucz 4023. Rzuć okiem bodajże do tego(Klik (ttp://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=157968&highlight=Nemal)) tematu, tam pisze co mówić.

XIII
20-01-2007, 13:22

Adrenius daje nam kluczyk do teleport roomu.
Nie informuj juz nas o swoich "poszukiwaniach".
O tym wszystkim juz byla mowa...

Co myślicie o tym? Może było o niej wcześniej mówione ale nie zajarzyłem
http://tibia.pl/earth.php?x=32698&y=32120&z=9
o tym juz byla mowa, przelacznik otwiera kladke nad lawa za drzwiami, ktore trzeba rozwalic crowbarem.
@edit
I to pomieszczenie... można tam się dostać przez parcele lub exani hur down. Niech ktoś z paccem obada.http://tibia.pl/earth.php?x=32691&y=32131&z=9
na dole znajduje sie skrzynka, a w niej ksiazka.
kluczyk mozemy zdobyc, pokonujac kilka zerkow i rozwalajac kamien kilofem.

Shubik
20-01-2007, 15:33
Pamietam jak zwiedziałem zaraz po utworzeniu serweru Selena z kolegą podziemia Desert Questa. Doszliśmy wtedy do NPC(nie nekromanty -.-), kolega zaczął z nim rozmowę, lecz nie wiedzial o czym z nim gadac. SKonczylo się na tym, ze padł na... beholderze. No ale... kazdemu moze sie zdarzyc:p.

Xeradus
21-01-2007, 17:33
Wie ktoś gdzie jest klucz otwierający te drzwi?

http://img225.imageshack.us/img225/6990/6668wp.jpg

XIII
21-01-2007, 19:19
@up
to jest Panpipe Quest. ;)
poszukaj kluczyka w kamieniach na powierzchni pustyni.

Pan Klocek
21-01-2007, 22:02
Pustynia jest bardzo starym miejscem, stworzonym przez tego psychopate Knightmara - tego samego co stworzyl Rook i jego tajemnice :P wiec mozna sobie tylko wyobrazac ogrom tego miejsca i tajemnice jakie tam sie kryja :)

XIII
21-01-2007, 23:24
Mamy z kolega z Refugii pewna koncepcje co do tego questa...
potrzebujemy kilku osob do tego zadania, w weekend wyruszamy.

napiszcie do:
Amilyon.

piternet
22-01-2007, 17:53
Ja bardzo chętnie pozwiedzalbym ta pustynie ale kto wie jak stamtad pozniej wyjsc???
Prosze o odpowiedz.

XIII
22-01-2007, 18:04
Ja bardzo chętnie pozwiedzalbym ta pustynie

ale kto wie jak stamtad pozniej wyjsc???

Zostan na rotach i nie zawracaj sobie glowy jakims deZERTEM;)

OgniemiMieczem
22-01-2007, 18:19
kiedys poszedlem na pustynie i wpdlem do dziury bez wyjscia;( mialem wtedy chyba 11 level i szukalem przygod gonily mnie fire devile,szukalem wyjscia wsrod slimow itp. w koncu znalzlem portal i tabliczke z napisem exit:cup: wskoczylem w ów portal i znalazlem sie w pomieszczeniu z nekromanta...makabra to byla dla mnie!!jescze 11 level a tu juz slimy i fire devile...X( pamietam ze sie cieszylem jak diecko kiedy wyszedlem calo z tej makabry brrr!!

Marfu
22-01-2007, 21:02
Zwiedzalem podziemia wczoraj - bardzo sympatyczne. Ale mam bezczelne pytanie, pewnie do XIII - czy sa tam jakies miejsca, ktorych nie widac, a ktore sa wykazywane w inny sposob? Reasumujac, czy jest czego szukac, poza salkami widocznymi, np. z Banshee...

Poza tym warto byloby zebrac wiedze z tego tematu, bo sie gubi w calosci :-)

piternet
22-01-2007, 21:10
Na dezerta juz poszlem niech ktos powie jaki ejest inne wyjscie oprocz tego z dezerta!

XIII
22-01-2007, 21:19
Ale mam bezczelne pytanie, pewnie do XIII - czy sa tam jakies miejsca, ktorych nie widac, a ktore sa wykazywane w inny sposob? Reasumujac, czy jest czego szukac, poza salkami widocznymi, np. z Banshee...

nie.

Na dezerta juz poszlem niech ktos powie jaki ejest inne wyjscie oprocz tego z dezerta!
napisz to po polsku.

@
rozmieszczenie 10 switchow na pustyni.
imho jest tak: 10 osob staje na switchach, pojawia sie kladka do fire devili na spike swordzie prowadzaca do przelacznika, ktory otwiera nastepna kladke do skrzynki ( za drzwiami, ktore trzeba wylamac crowbarem ), pojawia sie mostek w ksztalcie literki L.
skrzynka nie jest questowa - respi sie tam ksiazka albo klucz.
z informacji ze skrzynki da sie wyciagnac, co trzeba zrobic dalej.
quest nie jest krotki i prosty do zrobienia...

@zaraz bedzie edit z mapkami do rozmieszczenia switchy - jak chcecie, to mozecie sami sprawdzic...

1: Adrenius
http://tibia.pl/earth.php?x=32660&y=32109&z=8

2. cztery osoby staja na switchach do vocation questa.
http://tibia.pl/earth.php?x=32673&y=32090&z=8

3 jeden switch w HoLD

4 4 switche w bibliotece

ciekawe, co jest nagroda z tego questa : )

Marfu
22-01-2007, 21:40
Dzieki. Czyli kopanie w zasadzie nie ma sensu... Ale - czy Twoj sprzet wykryje np. klucz w kamieniu, albo cos pod deska (vide doublet w stodole)? Czyba nie...

Elevarm
22-01-2007, 21:55
Moim zdaniem switche w final romie deserta oraz ten w prawym dolnym rogu biblioteki mozecie sobie odpuścic bo są do czego innego,, questy raczej sie nie wiązą ze soba w ten sposob....

Ps koncepcja niezla ale chyba to nie w te strone idzie, zobaczymy:p

XIII
22-01-2007, 22:28
zauwazcie, jak ustawiaja sie switche:
4,1,1,4. lub 1,1,4,4 albo 1,4,1,4.
chyba, ze to przypadek.
Ale - czy Twoj sprzet wykryje np. klucz w kamieniu, albo cos pod deska (vide doublet w stodole)? Czyba nie...
Ni chuja...

@up
pomysl wprowadze w zycie w weekend!
zdam efekty, chyba, ze sam sie przelecisz z kolegami.

btw nie wiem, czy to ma jakis zwiazek, ale jak sprawdzalem ng niedawno ten teren ( jest tam switch, a nizej biegaja sobie wild warriory : ) ).
http://tibia.pl/earth.php?x=32255&y=31838&z=9

pewnie trzeba cos polozyc na te dwa cool basiny i cokolwiek ruszy : )

Xeradus
22-01-2007, 22:37
A wie ktoś gdzie mogę znaleść V tom opowiadań Netliosa? Bo tylko tego jednego mi brakuje i za cholere nie moge znaleść...

Hmmm. Ostatnio zwiedzałem pustynie i w pewnym miejscu natknołem się na skrzynkę otoczoną ff i ef. W środku była pewna książka z jakimś wierszykiem. Jak zaraz uda mi sie wreszcie zalogować to skopiuje tekst tutaj. Najdziwniejsze było jednak to, że kiedy ja znalazłem nie pokazał się napis "You have found..." tylko leżała tam luzem. Wziołem ją i zniszczyłem fieldy w nadzieji, że coś znajdę ale zawiodłem się. Potem błąkałem się jeszcze pod pustynią jakieś 2h i znowu dotarłem w to samo miejsce. Zniszczone przeze mnie fieldy pojawiły się na nowo a książka zrespiła się w skrzyni...

@Edit:
Tak brzmi zawartość owej książki:

Armaments, Chapter Two, Verses Nine to Twenty-One.

"First shalt thou take out the Holy Pin. Then, shalt thou count to three, no more, no less. Three shall be the number thou shalt count, and the number of the counting shalt be three. Four shalt thou not count, nor either count thou two, excepting that thou then proceed to three. Five is right out. Once the number three, being the third number, be reached, then lobbest thou thy Holy Hand Grenade of Antioch towards thou foe, who being naughty in my sight, shall snuff it."

A to tekst jednej z książek zabranych z biblioteki na temat wysepki na pustyni:

Remarks on the legend of lake Amros
by ...

Some weeks ago, I spoke to my friend Othmor. Somehow, we spoke about the nearby Lake Amroos.
Othmor visited Carlin some time before we met each other, and he said, rumors are going that it
is somehow possible to raise parts of the lake, such that the water isn't as deep as it is now.
This way, it should be possible to reach the little island in the middle of Lake Amroos...
It is told, that there is something of value on this island. I never was able to reach it;
my magical powers didn't last to get there...

Kic~
22-01-2007, 22:37
zauwazcie, jak ustawiaja sie switche:
4,1,1,4. lub 1,1,4,4 albo 1,4,1,4.
chyba, ze to przypadek.

Czytam ten temat od samego początku i obserwuję wasze posty.
XIII mogłbyś łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi z tymi 1,4,1,4, itp. itd.?

Oraz co sądzisz na temat, iż te 4 switche od ( współczesnego )vocation questa to zupełnie inna bajka, niż reszta tamtych?

XIII
22-01-2007, 22:42
@up
4 switche w bibliotece, 1 u Adreniusa, 1 w HoLD, 4 na vocation quest w final roomie.
kolejnosc dowolna, przedstawilem 3 opcje.

tak, jak powiedzialem, to sa tylko moje przypuszczenia...

czy to nie jest ten cytat z monthy pythona?
ktos tu chyba dawal ten tekst tutaj...

Kic~
22-01-2007, 23:05
Tak to cytat z Monthy Pythona

Oraz natrafiłem na książke w Dungeon Library pt.: About Strange Mechanisms
Opowiada ona o : Discusses methods of using switches to open doors.

Treść może wiele nie wnosi, ale na temat:

In the last few years, people began to use strange mechanisms to do different kinds of things. For example it is popular nowadays, to open or unlock doors by switches. However, there are different ways to realize such a switch, e.g. by using hydraulic pressure. Only a few persons have the knowledge to construct such switches.

Skoro jest taka książka w bibliotece i występują w niej treści o switchach to jest to jakaś aluzja i wskazówka.

co wy na to?

Występuję również książka o smokach, w której poruszane są kwestie zwyżkowania populacji smoków i aprobata na zabijanie ich. <-- 3 smoki. Wskazówka?

XIII
22-01-2007, 23:08
@up
ze tez wczesniej na to nie wpadlem;)

posuwamy sie naprzod.

Marfu
22-01-2007, 23:10
@XIII

skoro nie wykrywa, to powinno sie przekopac calosc, kilofem i lopata, i to jeszcze po kilka razy w kazde miejsce stukajac (cos takiego jest na scarabach, ze trzeba kopnac pare razy...). A moze czyms jeszcze?? Trzeba by wieksza grupe ochotnikow zebrac...

Xeradus
22-01-2007, 23:19
Ja bym proponował raczej porobić próby z zapadkami: zebrać ekipe i popróbować czy oprócz tej w bibliotece nie zapadną się inne jeśli kilka osób naraz stanie. Jeszcze jest ta dźwignia co niby otwiera kraty, ale może ma jeszcze inne zastosowanie. Wogóle to oprócz wymienianych książek w bibliotece znajdują się jeszcze inne, na pierwszy rzut oka bezsensowne ale jakby sie tak głebiej zastanowić to może sie coś odkryje. Naprzykład te o napojach albo o robieniu eliksirów... Trzeba to wszystko zebrać przeczytać po kilka razy, wyliczyć i ruszyc głową.

A widzieliście to?

http://tibia.pl/earth.php?x=32686&y=32144&z=8

Co to jest?

XIII
22-01-2007, 23:27
@up
to jest kosmos ( the void ), przez ng da sie zobaczyc.
http://img187.imageshack.us/img187/3694/888awowxm6.jpg

inna teoria.
Jak wiadomo dzwignia na pustyni przy spike swordzie otwiera karaty wiec...
Wpierw otwieramy kraty potem stajemy na switchach wszystkich na pustyni jest ich bodajrze 10 i pociagamy za wajche drugi raz , ona przekierowuje kraty i otwiera sie mostek na spike swordzie i pojawia sie mostek do dzwigni u fire devili na spike swordzie pociagamy za wajche i otwieraja sie m walle...

Jak widac jest to proste ale skad wziasc ekipe? ;o

no wlasnie...

Marfu
22-01-2007, 23:28
Problem jest w tym, ze do zabawy z przelaczniki trzeba miec 10 osob na 1 serworze, a kopac mozna na roznych, ale sie podzielic terenem :-)

A czym jest ten kosmos?? Dostac sie nie mozna jak sadze...

XIII
22-01-2007, 23:31
@up
wydaje mi sie, ze szukanie i kopanie szpadla na oslep nie przyniesie efektu...

Xeradus
22-01-2007, 23:37
Problem jest w tym, ze do zabawy z przelaczniki trzeba miec 10 osob na 1 serworze

Wystarczy namówić członków swojej gildii, zazwyczaj gildie liczą więcej niż 10 osób. Myślę też, że zapadki w final roomie sa jedynie częścią vocation questa i moża je pominąć.

wydaje mi sie, ze szukanie i kopanie szpadla na oslep nie przyniesie efektu...

Też tak myśle. Pewnie cała pustynia była już przekopywana, i to nie raz.

Kic~
22-01-2007, 23:46
Co do kosmosu ja mam (tylko) teorie:

Otóż w bibliotece można znaleźć książke na temat halucynacji i jej przygotowania. Niestety niektóre produkty są po prostu nie do zdobycia.

Wracając na ziemie...

Jutro z qmplami układamy ekipe na wspomnianie switche.
Czekam na rezultaty :]

P.S Chyba będzie obskoczyć najważniejszych npc i popytać o te potiony
(analigoczne do Nemala) może coś powiedzą.
Nie można również zapomnieć o panu który prowadzi na północ. "pub". Chciałby on założyć profesjonalną "restauracje". <--- może Potion of Future-Vision ma coś do powiedzenia?

P.S.S Sorki, ale wyobrażnia robi swoje =]
Staram się po prostu łączyć proste fakty.

Kic~
22-01-2007, 23:46
Double post - przepraszam

Elevarm
23-01-2007, 00:55
Oprócz mikstury przywrócenia wzroku dla Nemala są jeszcze aż DWIE inne które można by przyrządzic (czyli wszystkie składniki do nich mozna zebrac jako itemki); są to mikstura przypomnienia i mikstura szcześcia bodajże. Kojarzycie jakiś NPCków którzy byli by zainteresowani?

Te switche w rzeczywistości wyglądaja na klucz, trzeba by wszystkie obstawic i poprobowac, z tym że w rachube wchodzi raczej ten od Adreniusa, ten z HotLD oraz te 3 niewciskające się z bibioteki. Pozostale maja inne zastosowanie wiec RACZEJ beda nam nieprzydatne. I mala uwaga - zeby aktywowac switche z finala desert questa trzeba miec itemki charakterystyczne dla kazdej profesji - wejdzcie sobie na switch bez itemek, to nie wcisną się. Może te pozostale trzeba aktywowac w analogiczny sposób? Tak wogóle to pamietam jak kazdy wejscia do PoI upatrywal w podobnym switchu na PoHu, a ten switch okazal sie bezużyteczny
(i on też się nie wciska)...

Książka z biblioteki o mechanizmach odnosi sie do wciskającego się switcha z biblioteki i jest chyba wskazówką jak dostac sie za sciane w pomieszczeniu z rotami...

I tak wogóle - nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na język gharonk. Jest w bibliotece az 7 ksiązek nieznanego podróznika, które opisuja jego przygode w dziwnym miescie i próby rozgryzienia jezyka mieszkanców. Mozna opracowac ladny slowniczek. Poza tym Nemal przyznaje sie ze jego ojciec znal gharonk (czyżby Nemal byl synem tego podroznika?), a i Adreniusowi cos sie o uszy obiło... Może to tez jakis trop?

XIII, jesli potrzeba Ci jeszcze jednego stojaka na switcha, moge do weekendu zrobic tam level 8 i przejsc sie. Mam swoja teorie (zbudowana na podstawie rozmów ze starymi graczami oraz przeszukiwania starych źródel), niestety lagi i freezy na moim serwerze uniemozliwiaja mi sprawdzenie tego...

XIII
23-01-2007, 14:00
@up
na Refugii nie ma lagow.

A czym jest ten kosmos?? Dostac sie nie mozna jak sadze...

jakos sie da na pewno*.

* -jeszcze nie wiem(y), jak.

@up
http://rapidshare.com/files/8595982/Nowy_Archiwum_WinRAR-a__ZIP_*****.html
tu mam spakowane 23 ksiazki ( z tlumaczeniem ) z biblioteki, sa tam tez ksiazki z jezyka gharonk...

Xeradus
23-01-2007, 21:38
Albo to pominąłem, albo nikt o tym nie wspomniał.
Co to jest?

http://tibia.pl/earth.php?x=32602&y=32094&z=11

Marfu
23-01-2007, 21:47
No i XIII daj znac, czy potrzebujesz stojakow, i jak tak, to czy jakas konkretna profesje...

No i preferowalbym sobote na te akcje, bo w niedziele jestem w Gdansku.

Elevarm
23-01-2007, 22:24
Albo to pominąłem, albo nikt o tym nie wspomniał.
Co to jest?

http://tibia.pl/earth.php?x=32602&y=32094&z=11

Otwiera kraty do pomieszczenia z dragami.

Btw przypomnialem sobie ze na samym poczatku istnienia deserta w bibliotece byly tylko dwa switche; widzialem gdzies screen, jesli go znajde wkleje.

XIII
23-01-2007, 22:31
dobra, moze byc sobota, zrob 8lvl i odezwij sie.
Amilyon ( to nie jest moj char, glownie kolega nim gra, ale mam dostep w kazdej chwili ).
czy jakas konkretna profesje...
a czy to ma jakies znaczenie?;)

Marfu
23-01-2007, 23:09
nie wiem czy ma... Ale moze chcesz wyprobowac rozne kombinacje. To ja zrobie Stojaka Palladyna :-)

Elevarm - tez robisz?

Xeradus
24-01-2007, 15:36
Mógłby ktoś bliżej opisać co łączy switch koło family brooch questa z naszą pustynia?

Aha, prosiłbym jeszcze o PM z odpowiedziami na pytania Adrenius'a o tych 5 podróżników, bo jak próbowałem to rozwiązać na własną rękę to wyszło na to, że rozwiązałem 1/3 a potem zachciało mi się żygać...-.-

XIII
24-01-2007, 15:58
nie mam pojecia, co laczy ten switch na family brooch, ale mozliwe, ze switch bedzie uzyteczny, jezeli ktos na nim ustanie podczas gdy reszta ustanie na switchach pod pustynia.
5 podróżników, bo jak próbowałem to rozwiązać na własną rękę to wyszło na to, że rozwiązałem 1/3 a potem zachciało mi się żygać...-.-
bedziesz potrzebowac 500gp.
Hi
netlios
yes
yes
anaso, 41, attacked by mother-bear, 117 days
elaeus, 39, attacked by dragon, 100 days
gadinius, 42, stepped in fire, 83 days
heso, 40, attacked by troll, 66 days
hestus, 38, drank poison, 134 days

piternet
24-01-2007, 17:06
Bardzi chętnie pozwiedzalbym pustynie tylko moze ktos zmiescic droge jak samtad pozniej wyjsc??
Bardzo prosze1

XIII
24-01-2007, 17:07
@up
wyjdz z tego tematu, prosze...

piternet
24-01-2007, 17:10
A dlaczego?
Mam postac do zwiedzania i tez chialbym cos odkryc!

XIII
24-01-2007, 17:27
no to lec i odkrywaj, kto Cie zatrzymuje...

piternet
24-01-2007, 17:43
no to lec i odkrywaj, kto Cie zatrzymuje...
No tak ,ale pozniej jak stamtad wyjsc?:baby:

XIII
24-01-2007, 17:57
@ up
A więc chcesz zwiedzać teren, o którym nie masz zielonego pojęcia. Wyjaśnij mi więc, drogi odkrywco tibijskich zakamarkow, w jakim celu chcesz się tam udac? Czyżbys wyniuchal nowego questa, a moze chcesz powalczyc z zerkami?;)

Elevarm
24-01-2007, 18:54
zrobie chara do soboty, zaraz jak wyzdrowieje

Khalak
24-01-2007, 19:53
Hmmm... jutro sie przejde na pustynie, zeby sobie wszystko ladnie obczaic B) Mam tylko propozycje - niech kazdy zainteresowany napisze na jakim swiecie ma postac ;) - bedzie wiadomo do kogo mozna walic [ja luminera]
P.S Ktos napisal, ze pustynia jest dzielem "psychopaty Knightmare'a" - HG to tez jego dzielo - 70% podobno jest nie odkryte B) I co ciekawe - podobno jakis GM powiedzial podczas wywiadu, ze zaden quest nie zostal usuniety - co najwyzej utrudniono jego wykonanie... czyli jesli switch w HotLD jest czescia "usunietego" questa, powinien byc on czescia questa istniejacego xD
@edit
O ile kolega nie zmienil passow, powinienem miec dostep do ~20 druida na tym servie ;)

XIII
24-01-2007, 20:04
name
Amilyon.

Refugia.

robcie tam chary, 8lvl robi sie w 3h.

Suppcio
24-01-2007, 20:41
"robcie tam chary, 8lvl robi sie w 3h."

Na pacc arena zrobię Ci w 1,5h.

Fundujesz pacc'a robie chara i lecimy xD

Kic~
24-01-2007, 23:33
Kicior sir'Sven
Astera

I tak każdy jest na innym serwie :]

Picasso
25-01-2007, 00:09
@XIII
Jak chcesz to moge sie przejsc z toba - 30lv sorc Hejli (Refugia ofc)
Moze nie jestem tak dobrze zaznajomiony z kazda kratka deserta jak ty, ale sledze ten temat na bierzaco no i troche sie kiedys zwiedzalo ;)

Chociaz bardziej pasowaloby mi w niedziele bo w sobote pracuje do 22 >:

Tylko, chcialbym zebys to jakos porzadnie wszystko zorganizowal , a nie banda ludzi wpada do podziemi bez zadnego planu i pstrykaja wszystkie switche jak popadnie xF Najlepiej, zeby nie dolaczali do nas "inteligentni inaczej" ;f

XIII
25-01-2007, 00:27
@up
bede prowadzil was za raczke;)

Picasso
25-01-2007, 01:45
To jak juz zbierzesz cala ekipe ustal konkretna date i czas, a potem nas o tym poinformuj xD
Tylko tak jak wyzej pisalem - ja moge w sobote najwczesniej o 22:30, w niedziele praktycznie cale popoludnie ;d

Arcan17
25-01-2007, 09:05
Ja moge także się dołączyć, jakby co to wiadomość w grze przesłać domnie listem .... Gorratsol van Hell Carlin .... moge pomuc z SD, rozwiązać problem z Mort hura :P 45 Sorczer, oFc Refugia :] To jak coś to liścik mi do carlin wysłać papa do zobaczenia na Desercie :) :evul:

Marfu
25-01-2007, 10:40
Chara juz mam, stoi w Venore. 5 godzin szczurów i gotowy... Nawet juz mu eq zakupilem (zebralem 1500 gp :-) )!

Zatem najlepiej tu napisz, XIII, kiedy planujesz akcje. Ja niesety w niedziele rano jade do Gdanska i ciezko mi bedzie z samochodu... Zwlaszcza, ze prowadze :-) A od piatku wieczor do soboty wieczor moge. Moze byc 22, ale nie za pozno, bo chcialbym pospac :-)

Khalak
25-01-2007, 13:28
A ja jednak tych passow nie mam :( Ale moze sobie pozycze 25 druida ;)
I tak każdy jest na innym serwie
I piateczka... u mnie to samo B)

XIII
25-01-2007, 15:30
Sobota 22:00?

co wy na to ?

potrzebne mi jest 5 osob.

Marfu
25-01-2007, 16:55
OK, kolo wejscia do podziemi. Moj char to Stojak Palladyn :-)

Ezop
26-01-2007, 13:48
Umbram, 12 sorc
bede o czasie, glownym charem zwiedzilem 95% podziemi pustyni
koncepcja dobra, az chwile pomyslalem o nagrodzie :p
a my Eve sie znamy z iridi - moj nick Kleba :)

Elevarm
26-01-2007, 14:04
@up - pamietam, mam ssa z dragiem:p

Obiecałem to kiedys:

http://i47.photobucket.com/albums/f151/everanor/library.jpg

i mapka okolic z zaraz po update kiedy wprowadzono Jakundaf; jeden szczegół zwraca tu uwagę, maleńki, ale wydaje mi sie ze kluczowy:

http://i47.photobucket.com/albums/f151/everanor/000421.jpg

Domyslacie się co takiego?

Mroku
26-01-2007, 14:18
Jak gdzies sie na Refugii wybieracie to moge isc z wami :D 24 pall albo 34 sorc
=] Jak cos to pw plz :]

Khalak
26-01-2007, 15:07
Nie bardzo :p Bo raczej nie chodzi o brak Venore...
edit
... ani ziarno piachu, tuż przez PoHem ;)

XIII
26-01-2007, 15:39
dobra, jutro 22:00 zbiorka pod glownym wejsciem pod pustynie. wezcie line, lopate i kilof ( stealth ring sie moze przydac, ale niekoniecznie).
do zobaczenia.

oby sie powiodlo...

Obiecałem to kiedys:

http://i47.photobucket.com/albums/f1...or/library.jpg
2 switche zamiast 4 dzisiejszych.

Xeradus
26-01-2007, 21:07

Brakuje wejścia na spike sword quest, a co za tym idzie naszych kochanych trzech dragów i dźwigni "nie do zdobycia".

@Down.
Być może dodano to miejsce (a także 2 switche w bibliotece) jedynie dla zmyły, a być może poprzez słowo "utrudniony" można rozumieć przedłużony o nowe epizody właśnie z nim związane.

Ezop
26-01-2007, 22:37
@up
I co ciekawe - podobno jakis GM powiedzial podczas wywiadu, ze zaden quest nie zostal usuniety - co najwyzej utrudniono jego wykonanie..

moze po prostu "utrudniono" ten quest dodajac ta dziure, warto sprobowac :)
jak sie dowiemy co kryje skrzynka kolo pomostu bedzie bardziej jasno

Picasso
26-01-2007, 23:27
@XIII
Jakby mnie nie bylo o 22 to poczekajcie tak do 22:20 ;d Powinienem sie pojawic, jesli nie to trudno idzcie sami -.-

Elevarm
27-01-2007, 02:36
Brakuje wejścia na spike sword quest, a co za tym idzie naszych kochanych trzech dragów i dźwigni "nie do zdobycia".

A oprócz tego brak jest Triangle Tower, do której dzwignia jest przeciez na pustyni..

Wiele jeszcze do zrobienia/odkrycia/odnaleznienia...

mastroeni
27-01-2007, 09:02
Prosilbym o nakręcenie filmiku z tego wydarzenia :D Bo jestem ciekaw...

XIII
27-01-2007, 12:59
@up
film bedzie , ale go nie dostaniecie raczej;)

Xeradus
27-01-2007, 13:06
@Up
Ale chyba nas poinformujecie o wyniku prób ze switch'ami? :confused:

Mroku
27-01-2007, 13:21
@Up
Ale chyba nas poinformujecie o wyniku prób ze switch'ami? :confused:

Bedziemy zli i tego nie zrobimy :D

btw. co my tam robic bedziemy? ^^

Arcan17
27-01-2007, 13:45
Więc spotykamy się przy wejsciu na Desert qesta czy w innym? Ja na 100% będe czekał o godzinie 22:00! Więc niech zbierze się porządny Team, anie 3 playerów z 20+ levelami.... :}!!!!!!!!!! Ogłosiłem zbiurke na kanale Trade na Refugi i widze ze zbiera sie niezla drurzynka, nawet pare H lev. sie zadeklarowalo :P ale wszystko sie okarze o godz. 22:00 kto stchurzył a kto nie :] SEE YOU IN TIBIA!

XIII
27-01-2007, 13:48
bede tak uprzejmy i pokaze Wam, gdzie macie byc:
http://tibia.pl/earth.php?x=32649&y=32091&z=0

Elevarm
27-01-2007, 15:23
Mój druidek już czeka pod pustynią

PS - XIII, tak dla pewności, wez ze soba mieczyk, kusze, ksiege zaklec i jabłko.

Edit: Arcan17 - to nie jest wycieczka servera, mamy juz chyba pelen team, a nie potrzeba nam highleveli którzy widza w tej wyprawie tylko szanse na jakiegos rarka...

Do zobaczenia o 22

XIII
27-01-2007, 16:16
k, wezme.

_/

Mroku
27-01-2007, 17:01
ah tutaj sie spotykamy ,myslalem ,ze przy bramce lvl'owej

Ja se arrowsy robie ^^ Troche bolcow bede mial ;PP Jak cos nick Gajaro
:PP

Picasso
27-01-2007, 23:37
Kurwa mac nie moge sie zalogowac, w ogole net mi sie jebie xF Jak jeszcze nie robicie nic ciekawego to poczekajcie chwile na mnie, zrobie reinstal tibii moze pomoze -.-

Arcan17
28-01-2007, 00:50
Bardzo dziekuje panom za to interesujace doświadczenie--
Wyciąg z rozmowy z zalorzycielem wyprawy--
3:37 Gorratsol van Hell [44]: k*** i co wy z tego mieliscie?
23:41 Gorratsol van Hell [44]: prosze powiedz mi...
23:41 Amilyon [66]: nie Twoj interes, to jest mowa o rzeczach, o ktorych nie macie zadnego pojecia
23:42 Amilyon [66]: i wolelibysmy, zebyscie sie do tego nie mieszali, byliscie nam potrzebni do kilku rzeczy, a teraz wasz los jest nam calkowicie obojetny
--
Stalismy dlanich przez ponad godzine na swithach w bibliotece a oni puźniej przyszli powiedzieli ze możemy s*******ać bo juz zrobilismy swoje... i tyle nastepnie zbesztali nas i uciekli zostawiajac nas pod pustynia... Udało mi sie wyciagnac 2 osoby.... po spotkaniu z FD i Zerkami. bardzo dziekuje panu Amilyonowi i witam go na black liscie.. niech to bedzie ostrzeżenie dla innych któży maja styczność z tympanem.

Ezop
28-01-2007, 01:00
no ja siedze za fire devilami 12 sorcem
moja opinia o XIII zmienila sie o 180 stopni
pozdrawiam ekipe

Kic~
28-01-2007, 01:13
Dziwne.... Amilyon strasznie postąpił.
Chyba nasz powiadomisz o wynikach ekspedycji Amilyon?

Elevarm
28-01-2007, 01:30
Nikt chyba nie sądzil ze wyjdzie w winged helmetem... Ja rozwiązaując zagadki deserta spedzalem tam cale dnie...

Poza tym nigdy bym sie nie domyślił ze ten największy sekret deserta jest ukryty w taki sposób, i że to dopiero początek czegos co wiąże sie z innymi miejscami w Tibii. Do tego questu trzeba wiecej niż możecie sobie wyobrazic, a zmierzyc sie trzeba nie tylko z potworami... super.

XIII
28-01-2007, 01:48
kilka smaczkow z czatu:
22:51 Tyrande Shadowsong [27]: no przeciez stoimi co tragizujesz
22:52 Tyrande Shadowsong [27]: ja chce golden boots i dragon scale legs xD
22:52 Tyrande Shadowsong [27]: ja chce zeby Facci mialy wiecej praw
22:53 Theo Orish [25]: a ja chce tylko nagrode z tego questu za to ze grzecznie stoje :D
22:56 Tyrande Shadowsong [27]: ej nie wiecie czemu nie dziala mapa respawnu na tibia.pl
22:57 Gorratsol van Hell [44]: terz niewiem
22:57 Tyrande Shadowsong [27]: straszna chujowka ze walneli przed DC gsy
23:00 Theo Orish [25]: ja nieznam dobze angielskiego
23:10 Gorratsol van Hell [44]: z ksiarzki
23:13 Gorratsol van Hell [44]: MAM KSIARZKE O TYM!
22:20 Gorratsol van Hell [44]: znalazlem ciekawa ksiarzke kto zna dobrze angielski?
22:41 Theo Orish [25]: co to jes t mob ?

pozdrawiam!

Draggy_Slayer
28-01-2007, 02:02
@up

tez mialem z tego polewe:p

jednak wypadzik uwazam za caaaaaaaaaaaaalkiem udany

tylko czekac na odbanowanie Lorda zeby odkrywac wiecej tajemnic:)

Mroku
28-01-2007, 02:07
@up

Wiesz co to rpg?
To zeby questa odkryc trzeba byc cierpliwym ;ppp

Draggy_Slayer
28-01-2007, 02:09
@up

nie nie wiem :)
[irony mode off]

Elevarm
28-01-2007, 03:27
@up

niejedna bedzie:p potrzeba tylko odrobiny wyobraźni, kapki logiki, szukania i kojarzenia informacji... no i WYTRWAŁOŚCI

Kic~
28-01-2007, 12:22
Mam uważać, że odkryliście coś ?

Arcan17
28-01-2007, 13:32
Odchodzicie od tematu.... Ja mówiłem o waszym zachowaniu a wy.. dajecie wycięte z nikąd fragmenty rozmowy poukładane w beznadziejny sposób... Niewyjaśniacie dlaczego zostawiliście nas pod pustynią... A ta książka o której wspominam jest zapisana w języku tego ślepego NPC są tam spisane kolory w języku który on zna... Więc nierub z nas Noobów tylko się wytłumacz z takiego postępowania! A po 2 macie szczęście że niespisalem całej rozmowy bo niewiem kto gadał bardziej Noobowato my czy wy? Więc jeśli łaska wyjaśnijcie swoje postępowanie !!!

Khalak
28-01-2007, 13:49
Czyli jednym krotkim slowem, wyprawa udana xD Odkryliscie cos ciekawego? Nie mowie, zebyscie pisali dokladnie co, bo logiczne, Wy tam smigaliscie a ktos tu chce na gotowca. Nie, chce tylko wiedziec czy cos odkryliscie ciekawego B) Wiec? ;>

XIII
28-01-2007, 13:57
Czyli jednym krotkim slowem, wyprawa udana xD Odkryliscie cos ciekawego?
tak.

nic wiecej nie mozemy napisac.

1 post na tej stronie chyba dal wam wystarczajacego info ^.-?

MagField
28-01-2007, 15:26
Podziele sie z wami moim odkryciem hehe pewnie już o tym wiedzieliście ,ale i tak napisze i prosze po mnie nie jechać jak sie ośmiesze :>
Jak sie wchodzi na deserta i idzie sie drabinką na góre jest ded w nim leather set w ciele książka i ten ktoś opowiada chyba o wędrówce i pisze 1 dzień 2 dzień itd. aż do 5 i umiera od poision spidera :D wiedzieliście o tym?To cialo tam sie respi a w nim książka jak chceccie moge wam prytoczyć co tam jest napisane.A i jak sie idzie na desert i jest taka tabliczka 14:19 You see a sign.
You read: Danger! Don't enter! <-Co tam jest na dole?Słyszałem że zerek jakiś fire devil i coś jeszcze nie wiem co kto by mi mógł prytoczyć jakie są tam potworki i co tam jes kryje? :> No i jak jest tam ta dziura i pisze eby nie wchodzić to obok są pola z ogniem i pod jednym z nich jest dziura.Ktoś wie co tam jest?Przedostać tam sie nie da bo jest ta diura obok której pisze żeby nie wchodzić....Ahh ale to dziwne zaczynam sie bawić w tą zagadke z pustynią :>
edit:
14:37 You see a sign.
You read: Library
Please be quiet!
Jak tam sie dostać?
edit:
Już wiem co jest w tej dziurze.Skorpion i obok skorpiona jakiś chyba 'miłosny list'.Tylko że nie ma tam miejsca żeby sie ropnąc na góre więc lepiej nie wlaźcie tam ;) chciałem szybko ten list ukryć i włozyłem go w ręke ale akurat właśnie to mi wypadło :/

Mroku
28-01-2007, 15:44
Podziele sie z wami moim odkryciem hehe pewnie już o tym wiedzieliście ,ale i tak napisze i prosze po mnie nie jechać jak sie ośmiesze :>
Jak sie wchodzi na deserta i idzie sie drabinką na góre jest ded w nim leather set w ciele książka i ten ktoś opowiada chyba o wędrówce i pisze 1 dzień 2 dzień itd. aż do 5 i umiera od poision spidera :D wiedzieliście o tym?To cialo tam sie respi a w nim książka jak chceccie moge wam prytoczyć co tam jest napisane.A i jak sie idzie na desert i jest taka tabliczka 14:19 You see a sign.
You read: Danger! Don't enter! <-Co tam jest na dole?Słyszałem że zerek jakiś fire devil i coś jeszcze nie wiem co kto by mi mógł prytoczyć jakie są tam potworki i co tam jes kryje? :> No i jak jest tam ta dziura i pisze eby nie wchodzić to obok są pola z ogniem i pod jednym z nich jest dziura.Ktoś wie co tam jest?Przedostać tam sie nie da bo jest ta diura obok której pisze żeby nie wchodzić....Ahh ale to dziwne zaczynam sie bawić w tą zagadke z pustynią :>
edit:
14:37 You see a sign.
You read: Library
Please be quiet!
Jak tam sie dostać?

Tibabr.com > forum i poszukaj Jakundaf desert....

MagField
28-01-2007, 16:48
Mam pare screenów i do nich pare pytań.
1.http://img144.imageshack.us/img144/2786/rozne0005op8.jpg
Jaki klucz potrzebny żeby tam sie dostać /\ . I co jest w boxie?
2.http://img144.imageshack.us/img144/5210/rozne0006qf9.jpg
Co jest w tej dziurze która sie tam znajduje i czemu jest otoczona trumnami?
:>
3.http://img144.imageshack.us/img144/1742/rozne0008vw0.jpg
Co jest w tej dziurze?I czemu są takie dziwne komory tam?(tzn. jak by klatki tej w której stoje)?
4.http://img144.imageshack.us/img144/6655/rozne0009qk5.jpg
Jak tam sie dostać?I co tam jest?
Prosze odp. na moje noobowskie pytania :>

Xeradus
28-01-2007, 16:52
Nikt chyba nie sądzil ze wyjdzie w winged helmetem... Ja rozwiązaując zagadki deserta spedzalem tam cale dnie...

Tak, ale w takim razie zakładanie tego tematu było bezcelowe.

Myśle, że osobiście mogę się wam przydać. Narazie nie napisałem tu nic nowego czego byście nie wiedzieli, ale to dlatego, że cały czas jestem krok za wami. Ja na przeczesywanie pustyni także poświęciłem wiele godzin, odkrywając po koleji wszystko to co było tu opisane. Dla mnie w Tibi nie liczy się tylko exp i trening, ale właśnie takie zagadki. Mam już jaki taki level, a stracona kasa na uhy nie ma dla mnie znaczenia jeśli przyjdzie mi w przyszłóści zwiedzać niebiezpieczne miejsca związane z tą tajemnicą. Na Refugi nie zrobilem postaci do pomocy dlatego, że po prostu nie miałem czasu, a nawet gdybym ją zrobił to było duże prawdopodobieństwo, że nie wstawie się na spotkanie w umówionym terminie. A to dlatego, że przygotowuje się do re-instalacji Windowsa i przez cały czas komputer jest okupowany przez innych członków rodziny robiących kopie plików etc.

To, czy przedstawicie mi swoje odkrycia zalezy od was i nie bede mial zalu, że jesli odmowicie. Prosze jedynie o to abyscie to mądrze przemysleli. To wszystko.

Acha. Co do reszty "drużyny" to nie dziwie się, że was zostawili bo jestescie tylko kolejnymi prostakami gotowymi stac na switchu pzrze kilka godzin, gadajac o dupie maryni, zeby dostac jakas nagrode.

Wasz Xeradus

Draggy_Slayer
28-01-2007, 16:54
to stary voc quest i klucz na panniple czy jak to sie pisze:) w tym boxie jest

nic nowego:)

XIII
28-01-2007, 17:07
Mam pare screenów i do nich pare pytań.
1.(CUT)
Jaki klucz potrzebny żeby tam sie dostać /\ . I co jest w boxie?
2.(CUT)
Co jest w tej dziurze która sie tam znajduje i czemu jest otoczona trumnami?
:>
3.(CUT)
Co jest w tej dziurze?I czemu są takie dziwne komory tam?(tzn. jak by klatki tej w której stoje)?
4.(CUT)
Jak tam sie dostać?I co tam jest?
Prosze odp. na moje noobowskie pytania :>

jak poszukasz, to sie dowiesz.

Bastek89
28-01-2007, 17:12
Żal mi was. Ja o takich rzeczach myślałem 3 lata temu jak miałem 30 lvl, żeby zrobić quest do skarbca w kazordoon. Wiele questów od starych czasów zablokowano, inne zmieniono. Uwierzcie mi, że nie odkryjecie nic nowego. Myślicie, że cipsoft zrobił jakiś quest z super rarami, który mogą wykonać 20-50 lvl na facc?;) Nie sądzę:) Dlatego lepiej kupcie sobie pacc(jak ktoś nie ma rl kasy to niech na soldy i potem niech kombinuje), bijcie lvl i wtedy zacznijcie robić prawdziwe questy takie jak PoI, Demon Helmet itd.:) na 20 lvl z facc nic dobrego nie zdobędziecie:)

Michoss
28-01-2007, 17:14
@up
No comment -.-
Takie podejście właśnie powoduje że tibia ma klimat RPG mniejwięcej na poziomie 2,5%

Xeradus
28-01-2007, 17:16
@2xUp
Wyjdz stad jesli nie masz nic konkretnego do powiedzenia.

Ps.
I nie wracaj!

Draggy_Slayer
28-01-2007, 17:19
Żal mi was. Ja o takich rzeczach myślałem 3 lata temu jak miałem 30 lvl, żeby zrobić quest do skarbca w kazordoon. Wiele questów od starych czasów zablokowano, inne zmieniono. Uwierzcie mi, że nie odkryjecie nic nowego. Myślicie, że cipsoft zrobił jakiś quest z super rarami, który mogą wykonać 20-50 lvl na facc?;) Nie sądzę:) Dlatego lepiej kupcie sobie pacc(jak ktoś nie ma rl kasy to niech na soldy i potem niech kombinuje), bijcie lvl i wtedy zacznijcie robić prawdziwe questy takie jak PoI, Demon Helmet itd.:) na 20 lvl z facc nic dobrego nie zdobędziecie:)

tak sie sklada ze mam 100 lvl pacc
zrobiony behe quest , demon helmet etc.

i co? w ktoryms trzeba sie wykazac czyms oproc - idz zabij all wez nagrody?
moze zrobili qyuest z rarem dla inteligentnych?

3 lata temu miales 30 a teraz masz 60 (informacje o postaci) dobry jestes:D

Kic~
28-01-2007, 18:36
@Amylion No to gratulacje. Podejrzewam,że jestesmy na tym samym etapie. Niech jeden z poinformowanych osób napisze do mnie to zobaczymy czy jesteśmy sobie w stanie pomóc.

Offtop
Troche chamsko, ze chociaż swoich współpracowników nie powiadomiłeś...

Xeradus
28-01-2007, 21:02
Troche chamsko, ze chociaż swoich współpracowników nie powiadomiłeś...

Oni nawet do biblioteki wejsc by nie umieli -.-

Didier19
29-01-2007, 16:44
Szkoda słów na tego Pana, który organizował wyprawę, choć sam w niej nie uczestniczyłem, jak można zebrać ludzi "team", który pomaga, poświęca swój czas dla ciebie, a potem zostawić ich jak śmieci.
Ps.
Mam nadzieje że nic nie odkryjesz i nic nie zdobędziesz.
Pewnie myślisz sobie jaki ty to cwany jesteś, a z ciebie po prostu zwykły noobek.:baby:

Mroku
29-01-2007, 16:49
Szkoda słów na tego Pana, który organizował wyprawę, choć sam w niej nie uczestniczyłem, jak można zebrać ludzi "team", który pomaga, poświęca swój czas dla ciebie, a potem zostawić ich jak śmieci.
Ps.
Pewnie myślisz sobie jaki ty to cwany jesteś, a z ciebie po prostu zwykły noobek.:baby:

HAHa rotfla strzelilem....autentycznego..
nie bylo cie tam ,wiec wypowiadasz sie nt. wyprawy...gz

XIII
29-01-2007, 17:40
Ps.

po 1sze, ci kolesie, ktorym powierzylem zaszczytna funkcje stania w jednym miejscu, byli potrzebni jedynie do ww. czynnosci.
my poswiecilismy na to kilka miesiecy zmudnych poszukiwan, czytania i tlumaczenia ksiazek, a oni pol godziny stania w jednym miejscu i gadaniu glupot.

chcialbym tez przypomniec, ze kilka miechow temu to Ty starales sie odkryc sekrety pustyni, ale zrezygnowales z tego i zajales sie expem i tylko tym.
coz, niektorzy wola PG, inni RPG.
pa.

jeszcze jedno: co do wykorzystywania moich "stojaczkow" - prawda, wykorzystalem ich, ale nie oszukalem. Czy ja im cos obiecywalem?

@edit2
rownie dobrze za stojaczki moglyby mi posluzyc 8lvlowe postacie obslugiwane przez kolegow z osiedla ( moglbym tez isc na mc, zaden problem ). mam tu 6 noobow na 8-11lvlach, wiec zaden problem dla mnie.

@down
idz przed siebie i gin.

Dass
29-01-2007, 17:45
Wy tu gadacie o jakiejś zagadce też to znalazłem ale ja chce tylko z tamtąd WYJŚĆ!Sam nie pokonam 3 fire devili i berserka nawet nie mam zarcia.Pomużcie prosze.

Midarth
29-01-2007, 19:10
@down
idz przed siebie i gin.

Maszeruj albo giń!, zabrzmiałoby lepiej ;p

Draggy_Slayer
29-01-2007, 19:44
nie wiem o co wam all wszytskim chodzi

pan XIII troche mnie w to wsyztko wciagnal i moglibysmy isc tam na mc i nie wukluczam ze jakbysmy cos znalezli to choc w czesci podzielilibysmy sie znaleziskiem z naszymi "stojaczkami"

ale my ivul jestesmy:)

Didier19
29-01-2007, 23:18
Wywnioskowałem to po postach ludzi którzy byli z tobą tam, chodzi mi o chamskie zachowanie wobec nich, traktując ich jak przedmioty, a na końcu bez słowa zostawiając ich pod pustynią.
Co do moich poszukiwań to wcale ich nie zakończyłem, i nie wiem po czym wywnioskowałeś że zajełem się expieniem ;/

Sante Mefisto
29-01-2007, 23:29
Wracam do tematu po dluzszej nieobecnosci z powodu wyjazdu :P, widze ze odkryliscie pare nowych rzeczy, mam nadzieje ze sie przydadza, a jezeli jest to cos naprawde waznego to gz :P

XIII
30-01-2007, 00:43
nie wiem po czym wywnioskowałeś że zajełem się expieniem ;/

Bo od czasu, kiedy napisales tu ostatniego posta, nabiles 40 leveli.

@up
jest...

Pearl Agata
03-02-2007, 20:26
@MagField
Klucze, ksiazki...nic ciekawego...a za ta sciana gdzie sa trumny jest podpowiedz co pisac do necromanty...

Ja dzisiaj z kilkoma kolegami z gildii przez caly dzien zwiedzalam i wiemy chyba tyle co wy tu pisaliscie przez ten czas...nie czytalam wszystkiego...ale podpowiem wam ze Spike Sword quest jest tez z tym powiazany :) Niedlugo pomyslimy o co chodzi ze switchami:):):)

@Edit
http://images12.fotosik.pl/33/d3665f7151651006.jpg (www.fotosik.pl)
Gdy wchodzi sie knightem w tp na tabliczce jest ten napis, gdy wchodzisz sorcem napis jest o spellbooku a gdy palem jest o kuszy ... nic jak tylko stary rozlegly desert dungeon quest ... co nie zmienia faktu ze pod pustynia kryje sie duzo wiecej zagadek (np. spike sword ;))

mago
05-02-2007, 10:53
Mnie ciekawi dodatkowa rzecz.

Wiadomo ze pustynia i jej podziemia istnieja o wiele dluzej niz vocation quest. Istnieja tez jeszcze dluzej niz banshee , spike sword quest .

Expowisko to jest zadne .

Wszystkie miejsca bez konkretnego celu (nie mowie o powierzchni oraz malych dziurkach ) byly zamykane do czasu nadania im sensu. Tak sie stalo z kwt , kazordoon fortress itd.
Niektore powstaly ale odrazu byly niedostepne czekajac cierpliwie n nadanie im sensu istnienia w grze - np poison tower , podziemia poi - tak istnialy juz dawno potem zostaly tylko rozbudowane i zmienione.

W to wszystko mi sie jakos nie moze wkomponowac podziemie deserta.

Po kiego licha ktos mialby robic podziemia ( po update z bramkami levelowymi rozszerzone coprawda) w ktorych biegaja 3 potwory na krzyz jak w stosunku do innych miejsc polityka cipsoftu byla jasna - zamykac (az sie stanie expowiskiem lub vzescia questu lub czescia rpg)

TheThunder
05-02-2007, 21:19
Expowisko to jest zadne .

Zdziwiłbyś się.

@Pearl Agata

I co z tymi switchami?

Fillie.
07-02-2007, 12:41
Ja pewnego slonecznego dnia chodzilem sobie w podziemiach noob charem i co zauwazylem .. otoz zauwazylem chodzacego Demona takiego jak na Liberty Bay :) ... zamknietego za drzwiami z jakimis skarbami... niestety nie moge cos wzucic zdjecia :(

Draggy_Slayer
07-02-2007, 13:52
bo pod pustynia zadnego nie ma

dobra sciema nie jest zla:)

Gered
07-02-2007, 15:48
Jak szedłem kiedyś na voc quest słyszałem okrzyki w języku orków :cup:

XIII
07-02-2007, 15:57
@up
Bo tam sobie zyja orki.
Nic dziwnego, ze uslyszales te odglosy...

cite
07-02-2007, 15:58
Całe to podziemia i wszystkie zagadki tam są związane tylko i wyłącznie z vocation quest (nie licząc drobnego quest z fujarka ;) ). Jakbyście nie mieli gotowca to tam są wskazówki co trzeba mieć i jak zrobić. Nic więcej tam nie znajdziecie...

PS Tzn znajdziecie resp 1 małego diamentu.

Konduktor
07-02-2007, 16:39
@up
Zapomniałes o spike swordzie?