...:::Arturo:::...
24-02-2006, 14:49
A więc pisze ten temat, aby ktos pomógł początkującym graczom wedrzeć się w świat tibi. Przeciez nie kazdy rozumie do to jest np FS. A więc zachęcam do dawania swoich propozycji. P.S. Nie piszcie 1000000x to samo, najpierw przeczytajcie, czy inny gracz tego nie napisał. W miare możliwości będe te propozycje wdrażał do postu, aby stworzyć dobry, przejrzysty poradnik:)
Oto to, co Ja sobie przypomniałem:
FS - fire sword
GS - gigant spider albo gigant sword
HMM - heavy magic missle (chyba tak sie to pisze) taka fioletowa runka
LMM - Light magic millse to samo^^^^^;p^^^ taka zielona, beznadziejnie slaba runka
GFB - great fire ball
FB - fire ball
SD - studeen death
GEB - great energy beam
FF - fire field
UH - ultimate healing - runa, ktora leczy :hehe:
IH - intense healing - tak jak uh, ale o wiele slabsza
B-Robe - blue robe
SS -często screen
DS - demon skeleton
WRL - warlock
NP - No problem (dla niewtajemniczonych - nie ma problemu)
TY - thank you (dla niewtajemniczonych - dzięki)
LOL - trohe mniej zwiazane z Tibia, lecz równie czesto używane: Lot of laught (chyba tak sie pisze) - poprostu dużo śmiechu, czyli smiać sie ;]
BoH - Boots of haste
Br? - Brazil? - czy jestes brazylem? :faceoff:
Pl? to chyba każdy wie ale dla pewności - polak? :flaga_pl:
Spam - spamowanie, inaczej zaśmiecanie głównie ekranu w grze słowami np: buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!! grrr :spam:
sam tego nienawidze
WTF - też mniej związane z tibią, jednakze mozna to czesto usłyszeć - What the Fuck - ze wzglegu na etyke nie bede przetłumaczał :)
EQ - ekwipunek
Set - czyli cały ekwipunek z jednego rodzaju np. plate legi, plate armor, steel helmet chyba też.
P-Set - plate set,
C-Set - crown set
K-Set - knight set
i tak dalej, mysle ze moznna się domyślić
d-Shield - dragon sheld, niektórzy tlumaczą jako demon
b-arrows - burst arrows - te czerwone strzały
FE - fire elementar
FD - fire devil
Drag - dragon, smok
DL - dragon lord - silniejszy smoczek :P
BTW - by the way - mozna to przetłumaczyć: a tak na poboczu... nie wiem jak to wytlumaczyc tak, zeby sie nikt nie czepiał, wiec sie nie czepiajcie :P
więcej narazie nie potrafie sobie przpomniec, poradnik bede kontynuował
Aha. i jak ktos mi napisz: ej ty takiego sktotu nie ma, czy cos podobnego, to nie recze za siebie :berserker: bo wszystko to trafialo kilkakrotnie do mych uszu a dokladniej oczu na lamach tibi
Wiem, to moze jest przeciętny poradnik, ale ja specjalnie pisalem np: gigant sword, zamiast wersji angielskiej, bo chcialem te zpolszczyć.
P.S. Gald rhian napisal, ze to poradnik dla nOObów - bo ta ma byc poradnik dla nOObów :)
Oto to, co Ja sobie przypomniałem:
FS - fire sword
GS - gigant spider albo gigant sword
HMM - heavy magic missle (chyba tak sie to pisze) taka fioletowa runka
LMM - Light magic millse to samo^^^^^;p^^^ taka zielona, beznadziejnie slaba runka
GFB - great fire ball
FB - fire ball
SD - studeen death
GEB - great energy beam
FF - fire field
UH - ultimate healing - runa, ktora leczy :hehe:
IH - intense healing - tak jak uh, ale o wiele slabsza
B-Robe - blue robe
SS -często screen
DS - demon skeleton
WRL - warlock
NP - No problem (dla niewtajemniczonych - nie ma problemu)
TY - thank you (dla niewtajemniczonych - dzięki)
LOL - trohe mniej zwiazane z Tibia, lecz równie czesto używane: Lot of laught (chyba tak sie pisze) - poprostu dużo śmiechu, czyli smiać sie ;]
BoH - Boots of haste
Br? - Brazil? - czy jestes brazylem? :faceoff:
Pl? to chyba każdy wie ale dla pewności - polak? :flaga_pl:
Spam - spamowanie, inaczej zaśmiecanie głównie ekranu w grze słowami np: buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!! grrr :spam:
sam tego nienawidze
WTF - też mniej związane z tibią, jednakze mozna to czesto usłyszeć - What the Fuck - ze wzglegu na etyke nie bede przetłumaczał :)
EQ - ekwipunek
Set - czyli cały ekwipunek z jednego rodzaju np. plate legi, plate armor, steel helmet chyba też.
P-Set - plate set,
C-Set - crown set
K-Set - knight set
i tak dalej, mysle ze moznna się domyślić
d-Shield - dragon sheld, niektórzy tlumaczą jako demon
b-arrows - burst arrows - te czerwone strzały
FE - fire elementar
FD - fire devil
Drag - dragon, smok
DL - dragon lord - silniejszy smoczek :P
BTW - by the way - mozna to przetłumaczyć: a tak na poboczu... nie wiem jak to wytlumaczyc tak, zeby sie nikt nie czepiał, wiec sie nie czepiajcie :P
więcej narazie nie potrafie sobie przpomniec, poradnik bede kontynuował
Aha. i jak ktos mi napisz: ej ty takiego sktotu nie ma, czy cos podobnego, to nie recze za siebie :berserker: bo wszystko to trafialo kilkakrotnie do mych uszu a dokladniej oczu na lamach tibi
Wiem, to moze jest przeciętny poradnik, ale ja specjalnie pisalem np: gigant sword, zamiast wersji angielskiej, bo chcialem te zpolszczyć.
P.S. Gald rhian napisal, ze to poradnik dla nOObów - bo ta ma byc poradnik dla nOObów :)