zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Skróty, pomagające początkującym.

...:::Arturo:::...
24-02-2006, 14:49
A więc pisze ten temat, aby ktos pomógł początkującym graczom wedrzeć się w świat tibi. Przeciez nie kazdy rozumie do to jest np FS. A więc zachęcam do dawania swoich propozycji. P.S. Nie piszcie 1000000x to samo, najpierw przeczytajcie, czy inny gracz tego nie napisał. W miare możliwości będe te propozycje wdrażał do postu, aby stworzyć dobry, przejrzysty poradnik:)

Oto to, co Ja sobie przypomniałem:

FS - fire sword
GS - gigant spider albo gigant sword
HMM - heavy magic missle (chyba tak sie to pisze) taka fioletowa runka
LMM - Light magic millse to samo^^^^^;p^^^ taka zielona, beznadziejnie slaba runka
GFB - great fire ball
FB - fire ball
SD - studeen death
GEB - great energy beam
FF - fire field
UH - ultimate healing - runa, ktora leczy :hehe:
IH - intense healing - tak jak uh, ale o wiele slabsza
B-Robe - blue robe
SS -często screen
DS - demon skeleton
WRL - warlock
NP - No problem (dla niewtajemniczonych - nie ma problemu)
TY - thank you (dla niewtajemniczonych - dzięki)
LOL - trohe mniej zwiazane z Tibia, lecz równie czesto używane: Lot of laught (chyba tak sie pisze) - poprostu dużo śmiechu, czyli smiać sie ;]
BoH - Boots of haste
Br? - Brazil? - czy jestes brazylem? :faceoff:
Pl? to chyba każdy wie ale dla pewności - polak? :flaga_pl:
Spam - spamowanie, inaczej zaśmiecanie głównie ekranu w grze słowami np: buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!!buy 10 arrows!!!!! grrr :spam:
sam tego nienawidze
WTF - też mniej związane z tibią, jednakze mozna to czesto usłyszeć - What the Fuck - ze wzglegu na etyke nie bede przetłumaczał :)
EQ - ekwipunek
Set - czyli cały ekwipunek z jednego rodzaju np. plate legi, plate armor, steel helmet chyba też.
P-Set - plate set,
C-Set - crown set
K-Set - knight set
i tak dalej, mysle ze moznna się domyślić
d-Shield - dragon sheld, niektórzy tlumaczą jako demon
b-arrows - burst arrows - te czerwone strzały
FE - fire elementar
FD - fire devil
Drag - dragon, smok
DL - dragon lord - silniejszy smoczek :P
BTW - by the way - mozna to przetłumaczyć: a tak na poboczu... nie wiem jak to wytlumaczyc tak, zeby sie nikt nie czepiał, wiec sie nie czepiajcie :P

więcej narazie nie potrafie sobie przpomniec, poradnik bede kontynuował

Aha. i jak ktos mi napisz: ej ty takiego sktotu nie ma, czy cos podobnego, to nie recze za siebie :berserker: bo wszystko to trafialo kilkakrotnie do mych uszu a dokladniej oczu na lamach tibi

Wiem, to moze jest przeciętny poradnik, ale ja specjalnie pisalem np: gigant sword, zamiast wersji angielskiej, bo chcialem te zpolszczyć.

P.S. Gald rhian napisal, ze to poradnik dla nOObów - bo ta ma byc poradnik dla nOObów :)

Sozemego
24-02-2006, 15:06
Bylo, bylo bylo bylo, nie wiem po co robiles sobie TYLE TRUDU [kopiuj wklej dopisz komentarze]

emilok
24-02-2006, 15:35
GS - gigant spider albo gigant sword
Giant*
SD - studeen death
Sudden*
SS -często screen
A czasem Skull Staff
FE - fire elementar
Elemental*
Wiecej nie zauwazylem bledow [nieznaczy ze ich niema], brakuje wiele skrotow nie wspominajac o tym ze juz takie ze 2 tematy sa [dwa czytalem].

...:::Arturo:::...
24-02-2006, 15:38
bylo??? ups. nie wiedziełem :((

ManiekEvilMage
24-02-2006, 16:29
Poradnik jest dobry. Pomoze on wielu poczatkujacym graczom, ale nie wiem czemu dales to w potwory, temu ze Gs jest :P ale takto ok

Cashigus
24-02-2006, 16:38
Nie dość, że było to jeszcze tyle literówek i błędów... Nie wiem po co to robiłeś.

Grajper
24-02-2006, 17:23
@ManiekEvilMage
Co ty takiego dobrego widzisz w tym poradniku?
@topic
Jak dla mnie poradnik strasznie słaby. W wielu miejscach widać niekompetencje i brak doświadczenia oraz rażący brak wiedzy autora. Poradnik był, nie jeden na taki temat i to o wiele lepszy. Poradnik napisany nie wiadomo dlaczego... tragicznie słaby, nie treściwy, brak obrazków, cienkie opisy. Odradzam każdemu.

NowakoV
24-02-2006, 20:22
A czasem Skull Staff
a czasem jeszcze spike sword :D

@topic
Troche kiepawy...chyba powiniennes nad nim jeszcze popracowac, pomijajac fakt, ze juz byly takie tematy :D

gald rhian
24-02-2006, 20:31
w sumie dobry temat dla noobów, ktorym nie chce sie poszukac na forum, ale predzej czy pozniej temat zostanie w tyle i powstanie nowy ;-). Wprawdzie bylo pare bledow, ale malych. napracowales sie i bardzo dobrze. Pewnie pare osob skorzysta

Vote
24-02-2006, 21:09
Poradnik jest przecietny. Moim zdaniem powinienes napisac skroty i tlumaczenie bardziej trudniejszych wyrazow do zrozumienia typu nvm,btw,bfn,etc. Poza tym poradnik stworzyles chyba z nudy albo z niechecia( bledy typu gigan sword ), powinienes takze podzielic co niektore wyrazy na grupy np. skroty broni. Wtedy poradnik bylby milszy do czytania.

Ard Carraigh
24-02-2006, 22:07
Może po angielsku ale ... -=TUTAJ=- (http://www.tibianews.net/abbv.asp) jest cały spis "slangu tibijskiego" jeśli ktoś ma dużo czasu może to przetłumaczyć, choć wymagana jest szczątkowa wiedza o języku angielskim :)

shoq
25-02-2006, 09:31
Oryginalnie napisane przez NowakoV
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez emilok
A czasem Skull Staff
a czasem jeszcze spike sword

a czasem jeszcze serpent sword ;P
@topic
poradnik troche niezbyt... kupa błędów mało skrótów...
jak dla mnie to albo się nie przyłożyłeś albo się nie znasz na rzeczy :baby: