Pokaż pełną wersje : Wybory na Bialorusi a Polska.
Dzisiaj odbywaja sie wybory prezydenckie na Bialorusi. Chcialbym poznac wasza opinie na temat "wtracania" sie Polski (a szczegolnie mlodziezy) w sprawy innego narodu, ktory sam zbytnio nie probuje zmienic obecnego stanu rzeczy. Jak myslicie, kto wygra te wybory?
Ps. Ostatnio w OWION troche zastoj, moze tutaj sie jakas ciekawa dyskusja rozwinie ;)
Pogromca pk
19-03-2006, 13:46
To nie jest wtrącanie sie. Część ludzi chce zmian, niektorzy sie boją albo nie są pewni co będzie potem (dziś w TV słyszałem, ze kobieta na wsi zapytana, dlaczego głosuje na Łukaszenke, odpowiedziala "bo wypłaca emerytury". Nie wiedziala, ze otrzymuje je dlatego bo kiedyś pracowała; myśli ze otrzymuje je od prezydenta. Tak dziala propaganda).
Ja bym sie cieszył, gdyby obcokrajowcy "wtrącali sie" w sprawy polski kiedy była w podobnej sytuacji.
Wygra oczywiście Łukaszenka.
Woda Sedesowa
19-03-2006, 14:04
Na poczatku powiem jedno, wygra Lukaszenko
Zgadzam sie z Pogromca pk da sie im 5 dolarow wiecej albo i 15 jednorazowo i pojda za tym kto im to da, albo da wiecej, na rosji bylo to samo wszystkie post komunistyczne panstwa takie benda i to sie niezmieni raczeczej przez jeszcze wiele, wiele lat.....
A to niby "wtracanie" sie to raczej duzo nie da bo po 1: kto by ogladal telewizje w miejscach gdzie na chleb ludzi niestac a na bialorusi takich miejsc jest pelno, a po 2: Gowno to da bo osoby ktore pojda za lukaszneka to i tak niezmiania pogladaow ;)
Pozdrawaim:D
Dark Sven
19-03-2006, 16:31
To nie jest wtrącanie sie. Część ludzi chce zmian, niektorzy sie boją albo nie są pewni co będzie potem (dziś w TV słyszałem, ze kobieta na wsi zapytana, dlaczego głosuje na Łukaszenke, odpowiedziala "bo wypłaca emerytury". Nie wiedziala, ze otrzymuje je dlatego bo kiedyś pracowała; myśli ze otrzymuje je od prezydenta. Tak dziala propaganda).
Ja bym sie cieszył, gdyby obcokrajowcy "wtrącali sie" w sprawy polski kiedy była w podobnej sytuacji.
Wygra oczywiście Łukaszenka.
Nic dodać nic ująć.
To jest moje zdanie.Ale w sumie mam to wszystko w dupie (może nie ten wiek )To jest moje zdanie.
Gromnjir
19-03-2006, 16:35
Wy mówicie o Białorusi, ja chcę wolnej Polski...
Tak czy inaczej, wygra Łukaszenko...
@up
A gdzie ty nie masz wolnej polski??
Lukaszence, choc jest komunistycznym chamem, nie mozna jednak odjac tego ze po tym jak bialorus powstala i miala strasznie nieustabilizowana gospodarke z wysoko inflacja itd. itp., to po jego pojawieniu sie tam jednak zaczelo sie zmieniac na lepsze. Wiadomo ze bialorus jest na niskim poziomie ale jakos tam sie trzyma.
I to chyba to sprawi, ze lukaszenka nie bedzie musial nawet falszowac tych wyborow.
Pogromca pk
19-03-2006, 19:24
to po jego pojawieniu sie tam jednak zaczelo sie zmieniac na lepsze. Wiadomo ze bialorus jest na niskim poziomie ale jakos tam sie trzyma.
Na wsi panuje bieda, dochody wynoszą tam nawet 15-20 dolarów miesięcznie (sic!). Prędzej czy później i tak wszystko sie rozsypie.
Teraz zgadzam sie - powinien zlecieć.
Ale jak przejmowal wladze (94?) w czasie gdy byl chaos i przestepczosc pojawil sie jako wyzwoliciel i ktos kto zaprowadzi porzadek.(jego opozycja to tez byli wtedy komunisci) i tak sie stalo. wiec wcale sie nie dziwie ze wygrał.
A w kraju gdzie panuje wielka bieda, korupcja i wszystko co im zostalo po zsrr to jasne jest ze nawet jakby wladze przejela opozycja to w 12 lat nie zrboia z bialorusi slowacji.
Bofedojo
19-03-2006, 20:35
Wedlug mnie Polska sie niestety nie wtraca, bo jesli grupka mlodziezy wyjdzie na ulice Warszawy z transparentami "anty Lukaszenkowskimi" to raczej nic nie zmieni. Gdyby UE wymusilo na Bialorusi przeprowadzenie demokratycznych wyborow, by cos sie zmienilo, ale tak to nic nie da...
spider-bialystok
19-03-2006, 21:01
Wedlug mnie Polska sie niestety nie wtraca, bo jesli grupka mlodziezy wyjdzie na ulice Warszawy z transparentami "anty Lukaszenkowskimi" to raczej nic nie zmieni. Gdyby UE wymusilo na Bialorusi przeprowadzenie demokratycznych wyborow, by cos sie zmienilo, ale tak to nic nie da...
Nic by sie nie zmienilo bo lud popiera Lukaszenke. Na Bialorusi nie ma duzych protestow jak to mialo miejsce w Polsce. Skoro chca Lukaszenke to trzeba ten wybor uszanowac bo to w koncu ich kraj.
Ich kraj ich problem .To całe interweniowanie Polski na gówno się zda -.- . My też mamy bardzo dużo problemów w swoim kraju , którym trzeba byłoby się jak najszybciej zająć . Od białorusinów moglibyśmy nauczyć się frekwencji na wyborach .
pozdro ;d
Proponuje wyslac im kontyngent wojska do pomocy przy zaprowadzaniu demokracji..
Generalnie roztrzasalbym raczej sprawe Iranu i Korei Pln, zza wschodniej granicy ani zagrozenie, ani konkurencja ..
Pogromca pk
20-03-2006, 07:46
Generalnie roztrzasalbym raczej sprawe Iranu i Korei Pln, zza wschodniej granicy ani zagrozenie, ani konkurencja ..
Iranem i Koreą płn. niech sie zajmuja kraje nadające sie do tego, bo tutaj Polska może co najwyżej pomachać szabelką ew. pogrzebać palcem w du*ie.
Nic by sie nie zmienilo bo lud popiera Lukaszenke. Na Bialorusi nie ma duzych protestow jak to mialo miejsce w Polsce. Skoro chca Lukaszenke to trzeba ten wybor uszanowac bo to w koncu ich kraj.
Dokladnie. Wlasnie niedawno w "KczH" byl wywiad z kolesiem: on stwierdzil jasno, ze wybory wygralby Łukaszenko nawet gdyby nie byly zmanipulowane. Wiec co tu mowic?
Jerkov Thundersword
20-03-2006, 13:31
Dzisiaj odbywaja sie wybory prezydenckie na Bialorusi. Chcialbym poznac wasza opinie na temat "wtracania" sie Polski (a szczegolnie mlodziezy) w sprawy innego narodu, ktory sam zbytnio nie probuje zmienic obecnego stanu rzeczy. Jak myslicie, kto wygra te wybory?
Ps. Ostatnio w OWION troche zastoj, moze tutaj sie jakas ciekawa dyskusja rozwinie ;)
Widzisz... Jakby u nas rozstrzeliwali za próbę sprzeciwu to też komuna trwałaby do dziś, więc nie gadaj głupot, że nie próbują.
Wybory wygrał Łukaszenko co było do przewidzenia. Czyżbyś myślał, że w komunistycznym państwie dyktatorskim wygra kto inny niż dyktator?
Co do wtrącania się Polski nie mam zdania.
Wy mówicie o Białorusi, ja chcę wolnej Polski...
Tak czy inaczej, wygra Łukaszenko...
Polska jest teoretycznie wolna, jednak w praktyce jesteśmy państwem marionetkowym kierowanym przez USA i Rosję...
zyjemy w kraju raczkujacej demokracji. jednak slowo demokracja obliguje nas do czegos. inne kraje, nie potrafia zrozumiec naszego poswiecenia lda sprawy wolnego panstwa. ale to nie inne kraje byly pod zaborami. to nie w innych krajach narodzila sie solidarnosc. nasze "wtracanie sie miedzy wodke a zakonske" ma swoje uzasadnienie. i tak dlugo jak bedziemy walczyly w sposob demokratyczny o demokracje innych panstw, bedzie to zgodne z naszym wyobrazeniem. a wiec ... na parady rownosci, roznosci, demokracji. i walczcie o to, o co kiedys walczyli wasi rodzice. bo jak widze, czesc z Was, nie potrafi odcenic tego, ze maja net, forum, tibie. a to zasluga demokraji. bando hipokrytow !!!
Widzisz... Jakby u nas rozstrzeliwali za próbę sprzeciwu to też komuna trwałaby do dziś, więc nie gadaj głupot, że nie próbują.
Te 15 tys. ludzi na Placu Pazdziernikowym to chyba z armat rozstrzelali ;)
Wybory wygrał Łukaszenko co było do przewidzenia. Czyżbyś myślał, że w komunistycznym państwie dyktatorskim wygra kto inny niż dyktator?
Co do wtrącania się Polski nie mam zdania.
Jakos Polacy popedzili komuchow od wladzy.
Polska jest teoretycznie wolna, jednak w praktyce jesteśmy państwem marionetkowym kierowanym przez USA i Rosję...
Moze nie kierowanym przez USA, ale probujacym sie temu panstwu podlizac ;)
Bofedojo
20-03-2006, 18:03
Dokladnie. Wlasnie niedawno w "KczH" byl wywiad z kolesiem: on stwierdzil jasno, ze wybory wygralby Łukaszenko nawet gdyby nie byly zmanipulowane. Wiec co tu mowic?
Wiec dlaczego Lukaszenko ogranicza demokracje skoro bez tego powinien wygrac?? Wedlug mnie gdyby opozycja mogla prowadzic normalna kampanie i wybory by nie byly zmanipulowane to szanse byly by wyrownane... Ale wedlug mnie za to, co robi Lukaszenko w tym kraju powinien zostac potepiony...
zyjemy w kraju raczkujacej demokracji. jednak slowo demokracja obliguje nas do czegos. inne kraje, nie potrafia zrozumiec naszego poswiecenia lda sprawy wolnego panstwa. ale to nie inne kraje byly pod zaborami. to nie w innych krajach narodzila sie solidarnosc. nasze "wtracanie sie miedzy wodke a zakonske" ma swoje uzasadnienie. i tak dlugo jak bedziemy walczyly w sposob demokratyczny o demokracje innych panstw, bedzie to zgodne z naszym wyobrazeniem. a wiec ... na parady rownosci, roznosci, demokracji. i walczcie o to, o co kiedys walczyli wasi rodzice. bo jak widze, czesc z Was, nie potrafi odcenic tego, ze maja net, forum, tibie. a to zasluga demokraji. bando hipokrytow !!!
lol? Demokracja u nas byla od dawna... kiedy w innych krajach tron byl dziedziczony u nas szlachta wybierala krola...
Z reszta Twojej wypowiedzi sie zgadzam.
lol? Demokracja u nas byla od dawna...
Zapominasz o czasach PRLu. Taka sama demokracja byla jak teraz na ukrainie.
@up
LOL, ta szlachta stanowiła 10% Polakow i do tego była tak skorumpowana, ze az szkoda słow (zgadnij komu zawdzieczamy rozbiory).
@topic
Wynik wyborów nie był dla mnie zaskoczeniem. Oni beda musieli poczekac na swaja rewolucje, ktora predzej czy póxniej przyjdzie.
Pogromca pk
20-03-2006, 18:43
Daj mi telewizje i kontrole nad prasą/radiem taką jaką ma łukaszenko, a tez wygram wybory. To wlasnie dlatego wygrał, a wyniki i tak zostały sfałszowane - w rzeczywistosci tez wygrał ale nie taką iloscią głosów. Nie było to więc uczciwe zwycięstwo.
O aresztach i zastraszaniu opozycjonistow mam wspominać? Pff tez mi wola narodu.
OnlyM(PL)
20-03-2006, 20:32
AAAAAAAAArhhhhhhhhhhh! Wlasnie dzisiaj widzialem w telewizji jak wypowiadala sie jedna z najslawniejszych bialoruskich piosenkarek popierajacych Lukaszenke.
Glupia Cipa.
spider-bialystok
20-03-2006, 21:54
AAAAAAAAArhhhhhhhhhhh! Wlasnie dzisiaj widzialem w telewizji jak wypowiadala sie jedna z najslawniejszych bialoruskich piosenkarek popierajacych Lukaszenke.
Glupia Cipa.
Wszyscy ktorzy popieraja Lukaszenke sa be bo Polacy go nie lubia :(
Patrzac na to co sie dzieje w polskim sejmie to nie dziwie sie Bialorusinom, ze nie chca sluchac Polakow [ktorzy to lubia uszczesliwiac innych na sile]. Na Ukrainie zycie ludziom pomimo rewolucji sie nie poprawilo.
Glupia Cipa.
Szewczenko*spolszczone*<lol2>znaczy się piłkarz milanu też popierał na ukrainie starego prezedenta.oni mają coś nie tak ;p
jakby komuś zależało to Łukaszenka do piachu i problem bibi;/
Zgodze się ze stwierdzeniem że białorusini popierają Łukaszenke. Ale kogo mają tak naprewde popierać, i skąd znać? Łukaszenki jest tam wszędzie pełno, w telewizji, w radiu, nie zdzwiłbym się gdyby mieli konserwy z jego podobizną mającą na celu uświadomić ludziom że to dzięki niemu są produkowane.
A gdzie jest opozyjca? W więzieniach. I to o zaostrzonym rygorze.
Co do mieszania się w to Polski: Gdybyśmy otrzymali jakąkolwiek pomoc z zewnątrz mielibyśmy w Polsce demokracje lat 30 a nie tak jak obecnie, 16. Ukraińcom poszło jeszcze gorzej: z pomocą zagranicy potrzebowali 11(jeśli dobrze pamiętam)lat. Pomoc białorusi jest potrzebna i wypada jej udzielić, ale jeśli już to robić, to porządnie i stanowczo. Wynoszenie transparentów wiele im nie da.
Tasior: W XVII wieku polska szlachta stanowiła prawie 25% ludności. I de facto rządziła krajem.
Bofedojo: Już w XII wieku szlachta angielska założyła parlament który wcale zgrabnie rządzi krajem do dziś. I choć tytuł królewski był dziedziczny król bez zgody izb był równie ważny, co koniuszy.
@up
Kiedy mnie uczono o przywilejach szlacheckich (XV/XVI w.) powiedziano mi ze to było 10%, ale ok. Wcale nie mowie, ze nie rzadzila krajem, ale to nie była demokracja. Demokracja to rzadu ludu, a wtedy rzadzili ci, ktorzy mieli "lepsza krew".
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 19:55
Te 15 tys. ludzi na Placu Pazdziernikowym to chyba z armat rozstrzelali ;)
Jakos Polacy popedzili komuchow od wladzy.
Moze nie kierowanym przez USA, ale probujacym sie temu panstwu podlizac ;)
Z tego co wiem, to ludzi rozstrzeliwuje się po ich schwytaniu... -.-
Polacy "komuchów popędzili", ale... ze wstawiennictwem Jana Pawła II oraz władz Zachodu. Rosyjskie wojska były gotowe do rozwiązania "problemu Solidarności", czekały na granicy polsko-radzieckiej, jeden mały rozkaz i pacyfikacja gotowa. Bali się tylko tego, że sprawa będzie nagłośniona przez media zagraniczne. Wszystko dzięki Papieżowi i głównie jemu. Myślisz, że taki cham i półgłówek jak Wałęsa coś zrobił? Solidarność wystawiła tego debila na wypadek gdyby właśnie nastąpił wyżej wspomniany rozkaz. Tak naprawdę za sukcesem Solidarności stoją ludzie, którzy dzisiaj przymierają nędzą, a Wałęsa siedzi w swojej willi i rozbija się swoim mercem...
Gdyby zlecony przez Breżniewa zamach na papieża udał się, nasze państwo byłoby zniszczone wybuchami nuklearnymi, gdyż po zabójstwie papieża ZSRR zamierzało przeprowadzić rewolucję komunistyczną w Europie Zachodniej używając do tego broni nuklearnej. Miało to doszczętnie zniszczyć Polskę i Niemcy. Takie fakty przedstawiają nowoodkryte raporty i dokumenty.
Myślisz, że taki cham i półgłówek jak Wałęsa coś zrobił? Solidarność wystawiła tego debila na wypadek gdyby właśnie nastąpił wyżej wspomniany rozkaz. Tak naprawdę za sukcesem Solidarności stoją ludzie, którzy dzisiaj przymierają nędzą, a Wałęsa siedzi w swojej willi i rozbija się swoim mercem...
Troszeczke szacunku dzieciaczku dla osoby, ktorej do piet nie dorastasz. Proponuje takze wziąc pare lekcji z historii PRLu;]
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 20:15
Troszeczke szacunku dzieciaczku dla osoby, ktorej do piet nie dorastasz. Proponuje takze wziąc pare lekcji z historii PRLu;]
Czyżbyś miał większe pojęcie od mojego taty? Nie dorastam do pięt osobie, która witana przez A. Kwaśniewskiego wyciąga do niego noge miast ręki? Zastanów się malusieńki dzieciaczku. Co do historii mam pewne osiągnięcia, więc ty historii mnie nie będizesz uczył. Dziś byli członkowie Solidarności żyją jak każdy inny albo nawet i gorzej, i nie ******* mi tu że wałęsa był kimś wielkim, bo był tylko marionetką, mój ty kochany malneńki chłopczyku...
Tego samego zdania jest moja nauczycielka historii, jak i mój dziadek i mój ojciec więc proszę cię bardzo... nie ******* głupot...
A wy przemyślcie sobie tylko to: Czy Wałęsa działał sam? Co on wogóle zrobił, oprócz wystąpień publicznych i paru podpisów? Czy to on był jednym z kilkuset zamordowanych działaczy Solidarności? Czy to on dzisiaj zachlewa się jak świnia na swoich balangach imieninowych i wypiera się oskarżeń o współpracę z UB? Czy pokazuje się publicznie z innymi działaczami NSZZ Solidarność? Czy wykazuje minimum kultury osobistej właściwej politykowi? I wreszcie, czy ktoś z was wogóle pamięta tamte czasy, zeby tak się mądrować? I na koniec... Kim wy wogóle ****a jesteście, żeby nazywać innych dzieciaczkami, ponieważ wyrażają swoje zdanie?
SZACUNEK, DRODZY BRACIA, NALEŻY SIĘ TYM, KTÓRZY ZOSTALI ZAMORDOWANI PRZEZ UB I MILICJĘ ZA UCZESTNICZENIE W STRAJKACH I DZIAŁANIE W SOLIDARNOŚCI, TO ONI WRAZ Z PAPIEŻEM OSWOBODZILI NASZ NARÓD, PAMIĘTAJCIE O TYM!
PS: Przepraszam za wulgaryzmy ale bardzo mnie irytuje takie puste gadanie, że Wałęsa to wielki i wogóle. Ale jak tu się nie wk..., jak ktoś gada jaki to on nie wielki nie znając dzisiejszych realiów. Czy Wałęsa wspiera innych członków NSZZ Solidarność? Nie, bo myśli tylko o swoim dupsku, a zapewniam was, że to nie on wyzwolił Polskę, tylko strajkujący robotnicy, Papież będący duchem i modlitwą z nimi a także ludność, rola Wałęsy polegała jedynie na podpisaniu dokumentów i reprezentowaniu Solidarności na wypadek rozbicia organizacji przez władze PRL, bo wtedy Wałęsa byłby głównym odpowiedzialnym całej akcji. Pamiętajmy o tym.
Pogromca pk
21-03-2006, 20:35
Myślisz, że taki cham i półgłówek jak Wałęsa coś zrobił? Solidarność wystawiła tego debila na wypadek gdyby właśnie nastąpił wyżej wspomniany rozkaz. Tak naprawdę za sukcesem Solidarności stoją ludzie, którzy dzisiaj przymierają nędzą, a Wałęsa siedzi w swojej willi i rozbija się swoim mercem...
Ani cham, ani półgłówek. Nie jest taki głupi za jakiego go możesz uważać. Wałęsa zrobił bardzo dużo, nie jako prezydent ale lider opozycji.
Czyżbyś miał większe pojęcie od mojego taty?
Wyglada na to, ze jednak tak:D Wspolczuje.
Tego samego zdania jest moja nauczycielka historii, jak i mój dziadek i mój ojciec więc proszę cię bardzo... nie ******* głupot...
A czy twoja nauczycielka od histori, dziadek i ojciec pamietaja wogole, ze Walesa zostal prezydentem? A pamietaja za co Walesa mial wojne z Kwasniewskim? A Pamietaja kto uczestniczyl w strajku w stoczni w 1970 i kto po jego zakonczeniu zostal aresztowany? Kto w 1978 r wspolorganizowal WWZW? Kto 1 1983r dostal pokojowa Nagrode Nobla? Kto w latach 1983-88 byl liderem opozycji? Nie pamietasz? To cienko z ta twoja historia.
Co on wogóle zrobił, oprócz wystąpień publicznych i strajków?
Liderowal opozycji, stal na czele strajku w sierpniu 1980(!! rozumiesz co to znaczy stac na czele strajku w tamtych czasach?), zalozyl KKW NSZZ "Solidarność", byl wspoltworca porozumien "Okraglego stolu". Czyzby twoj dziadek, ojciec i nauczycielka zapomnieli o tych FAKTACH?
Czy to on był jednym z kilkuset zamordowanych działaczy solidarności?
Ach, zapomnialem o zawisci marnych polaczkow. Jak mozna byc zyjacym wieliim czlowiekiem - papieza tez przeciez zaczeto doceniac dopiero po jego smierci;]
wypiera się oskarżeń o współpracę z UB?
Na, zeby tylko wypieral. W listopadzie 2005r. IPN przyznal Walesie status pokrzywdzonego przez SB PRLu;] Co? tego twoi guru tez nie wiedzieli?
I wreszcie, czy ktoś z was wogóle pamięta tamte czasy, zeby tak się mądrować?
Nie musze pamietac tamtych czasow, zeby znac fakty. I nie wmowisz mi, ze ty je pamietasz:baby:
Kim wy wogóle ****a jesteście, żeby nazywać innych dzieciaczkami, ponieważ wyrażają swoje zdanie?
Jest roznica pomiedzy wyrazaniem swojego zdania a naginaniem FAKTOW tak, aby usprawiedliwic swoje zdanie. Jezeli ktos twierdzi, ze Polska podniosla sie tylko i wylacznie dzieki papiezowi to... no coz... lepiej zeby zamilcza, bo nie ma zielonego pojecia co pisze. I zamiast zaczynac dyskusje wypaadlo by podciagnac sie troszeczke z Historii Polski
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 20:44
Ani cham, ani półgłówek. Nie jest taki głupi za jakiego go możesz uważać. Wałęsa zrobił bardzo dużo, nie jako prezydent ale lider opozycji.
Bardzo dużo, tak więc co? Bo można również powiedzieć że Hitler zrobił bardzo dużo dla narodu żydowskiego... Konkretne przykłady.
Był liderem opozycji, ale czy był niezależny? Był kierowany przez inicjatorów Solidarności. A zapewniam was, że on inicjatorem nie był.
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 20:51
Matek, ty tyle wiesz, tylko, że za co dostał nagrodę Nobla?
Gdzie są pozostali członkowie Solidarności?
Skoro tyle wiesz, to może pomyśl co się dzieje z tymi ludźmi, którzy byli z nimi? Co dziś mają?
Miał wojnę z Kwaśniewskim? OK, ale jakoś Roosevelt podał rękę Hitlerowi...
Powiedz mi, co by zrobił Wałęsa bez poświęcenia tych wszystkich ludzi i bez poparcia papieża?
Wiesz... Hitlerowi tez nie dorastam do pięt... nie zabiję 6 mln ludzi...
Ale tobie dorastam, więc nie uważaj się za niewiadomo kogo, mój ojciec, mój dziadek i nauczycielka doskonale pamiętają te czasy, poniewaz wtedy żyli, mój dziadek miał 50 lat, a mój ojciec 30 i coś o życiu wiedzą, i wiedzą jak tam było, więc może pomiń fakty historyczne i zapytaj się ludzi starszych co o tym myślą?
Nauka historii polega również na własnej interpretacji i własnym zdaniu, nie tylko na pustych datach i faktach...
A tekst "Dużo zrobił, dostał nobla... blablabla" nie odzwierciedla tego co zrobił.
Wojciech Borstos był wielkim bohaterem, a czy dzisiaj ktoś go pamięta? Został uhonorowany jedynie tytułem szlacheckim (był chłopem), ale czy taki wybitny znawca historii wie co on zrobił? Nie, bo nie był pupilkiem mediów i osobą publiczną...
Btw z tego co wiem wyższej oceny niż 6 nie ma, więc się nie "podciągne" podciągnąc mogę w takim razie jedynie portki na dupie...
Czyżbyś miał większe pojęcie od mojego taty?
To rzeczywiscie, jak twój tata, dziadek i nauczycielka od historii tak twierdza, to na pewno maja racje. Sa dla nas wszystkich wielkimi autoretytami. Ciekawe ze ci wszyscy ludzie w ksiazkach historycznych ( czy tez nawet szkolnych podrecznikach ) twierdza inaczej, mimo ze takze zyli w tamtych czasach
Miał wojnę z Kwaśniewskim? OK, ale jakoś Roosevelt podał rękę Hitlerowi... Ta, podawanie reki komus kto mordowal niewinnych ludzi z tak idiotycznrho powodu jak "wyzszosc rasowa" to fakt godny podziwu.
Btw z tego co wiem wyższej oceny niż 6 nie ma, więc się nie "podciągne" podciągnąc mogę w takim razie jedynie portki na dupie... Mam 6, pani mowi mi ze jestem madry, no to pewnie wiem juz wszystko! A skoro do tego mowi mi to jeszcze tata, to naprawde, musze byc wszechwiedzacy.
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 20:58
To rzeczywiscie, jak twój tata, dziadek i nauczycielka od historii tak twierdza, to na pewno maja racje. Sa dla nas wszystkich wielkimi autoretytami. Ciekawe ze ci wszyscy ludzie w ksiazkach historycznych ( czy tez nawet szkolnych podrecznikach ) twierdza inaczej, mimo ze takze zyli w tamtych czasach
Ta, podawanie reki komus kto mordowal niewinnych ludzi to fakt godny podziwu.
A czy w książkach od historii piszą, że Hitler był idiotą? Nie, a dlaczego? Bo autor podręcznika nie może zamieszczać tam własnych pogladów i opierać się jedynie na faktach?
A co do moich autorytetów, mój tata został ranny w nogę podczas strajku, ale to pan Wałęsa ma w dupie, bo jemu jest dobrze...
Ciekawe co ty sądziłbyś o bohaterstwie Wałęsy gdyby twój ojciec został ranny bądź zginął w jednym z jego strajków...
Gdzie są pozostali członkowie Solidarności?
Szczerze? Nic mnie to nie obchodzi. Ja nawet nie wiem gdzie jest teraz Walesa - a co dopiero mowic o innych;] Ale jak to sie ma do tego, co dla Polski zrobil L.W? Bo nie czaje tego co chcesz mi przekazac
Skoro tyle wiesz, to może pomyśl co się dzieje z tymi ludźmi, którzy byli z nimi? Co dziś mają?
Rodzine, szczescie, wolna Polske, wolnosc slowa... wymieniac dalej?
Czy to wina Wałęsy, ze to akurat ON znalazl sie tam, gdzie powinien?
Miał wojnę z Kwaśniewskim? OK, ale jakoś Roosevelt podał rękę Hitlerowi...
Porownanie bez sensu.
Powiedz mi, co by zrobił Wałęsa bez poświęcenia tych wszystkich ludzi i bez poparcia papieża?
Pewnie nic... ale czy, ze nie robil tego same zeruje wszystkie jego dokonania? Jego poswiecenia? No czlowieku, obudz sie - nie ma na swiecie ludzi, ktorzy sami wyzwola narod. czy nienawidzisz bohaterow Westerplatte za to, ze tak dzielnie sie bronili? Przeciez cala Polska dzielnie sie bronila - ale czesto wspomina sie tylko bohaterow z Westerplatte? Nic juz na to nie poradzisz, ze honory zbieraja przywodcy - a Walesa bedac liderem opozycji takim przywodca byl.
Ale tobie dorastam, więc nie uważaj się za niewiadomo kogo, mój ojciec, mój dziadek i nauczycielka doskonale pamiętają te czasy, poniewaz wtedy żyli, mój dziadek miał 50 lat, a mój ojciec 30 i coś o życiu wiedzą, i wiedzą jak tam było, więc może pomiń fakty historyczne i zapytaj się ludzi starszych co o tym myślą?
Ty (jak i zapewne twoi bliscy - wybacz) jestes zaslepiony jakas smieszna nienawiscia. Starasz sie wmowic ludziom, ze Walesa jest zly i nic dla Polski nie zrobil; ze to debil i tak naprawde szacunek sie jemu nie nalezy.
Nie obchodzi mnie co mysla o tamtych czasach twoi starzy: tez mam ojca i wyobraz sobie, ze on tez mi opowiada o tamtych czasach. Ale nikt nie ma prawa: ani ty, ani twoj ojciec, ani twoj dziadek - do rzucania klamst tylko dlatgo, ze boli was to, ze inni z "Solidarnosci" nie sa tak rozpoznawalni jak Walesa. To wina Walesy? Kazdy kieruje swoim zyciem tak jak chce.
Szacunek kolego, szacunek. Bo gdyby nie Walesa prawdopodobnie teraz pisalbys te posty z obawa o to, ze nieprzejda cenzury.
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 21:11
Ty (jak i zapewne twoi bliscy - wybacz) jestes zaslepiony jakas smieszna nienawiscia. Starasz sie wmowic ludziom, ze Walesa jest zly i nic dla Polski nie zrobil; ze to debil i tak naprawde szacunek sie jemu nie nalezy.
Nie obchodzi mnie co mysla o tamtych czasach twoi starzy: tez mam ojca i wyobraz sobie, ze on tez mi opowiada o tamtych czasach. Ale nikt nie ma prawa: ani ty, ani twoj ojciec, ani twoj dziadek - do rzucania klamst tylko dlatgo, ze boli was to, ze inni z "Solidarnosci" nie sa tak rozpoznawalni jak Walesa. To wina Walesy? Kazdy kieruje swoim zyciem tak jak chce.
Szacunek kolego, szacunek. Bo gdyby nie Walesa prawdopodobnie teraz pisalbys te posty z obawa o to, ze nieprzejda cenzury.
Wałęsa, a co ten wasz kochany Wałęsa zrobiłby gdyby nie inni? Wyszedł by sma na ulicę? Zostałby złapany i rozstrzelany a ludzie mówiliby że był szaleńcem?
Inni z Solidarności jakoś nie mają dzisiaj luksusowych bryk i jakoś nie są rozpoznawalni, a dlaczego? Bo Wałęsa zachowuje się tak jakby sam oswobodził Polskę. W szacunku dla sowich kolegów powinien przynajniej urządzić wielke spotkanie i pamiątkową księgę, chociaż to, nieprawdaż?
Ty też masz ojca, ale ciekaw jestem tylko czy aby nie siedział w domu, kiedy to wasz wielki bohater sam wyszedł na ulicę i wyzwalał kraj...
Lepiej doszukajcie się tutaj zasług papieża, bo to właśnie on w największym stopniu przysłużył się zwycięstwu demokratycznej Polski. Btw wyszła tutaj seria off-topów na temat bohaterstwa waszego wodza... Siege Heil Wałęsa? Proszę bardzo, myslcie co chcecie, ale żaden lider nie działa sam, a bohaterami są wszyscy, którzy przyczynili się do wyzwolenia Polski...
Radzę o tym pamiętać. Tak samo wielcy generałowie nie wygrywają bitw sami, to ich żołnierze decydują o wygranej.
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 21:19
Rodzine, szczescie, wolna Polske, wolnosc slowa... wymieniac dalej?
No tak, tak widziałem o tym dokument. Wypowiadało się się 12 byłych działaczy. Mają rodzinę, prawda, mają wolną Polskę, prawda, mają wolnośc słowa, prawda, ale... nie mają pracy, pieniędzy a ich dzieci przymierają głodem, wymieniać dalej?
Wałęsa, a co ten wasz kochany Wałęsa zrobiłby gdyby nie inni? Wyszedł by sma na ulicę? Zostałby złapany i rozstrzelany a ludzie mówiliby że był szaleńcem?
A no - bo przeciez twoj tatko, gdyby nie bylo Walesy, wybieglby na ulice i oswobadzal Polske.
Wiesz, zachowam sie strasznie bezczelnie, ale trudno: gdyby nie ten nasz kochany Walesa twoj ojciec nie bralby udzialu w zadnym strajku, bo zadnegoby nie bylo. Czy ktokolwiek bronil mu wyjsc na czolo i stac u boku Walesy? Albo zrobic cos, co sprawiloby, ze to Walesa stal u JEGO boku?
Inni z Solidarności jakoś nie mają dzisiaj luksusowych bryk i jakoś nie są rozpoznawalni, a dlaczego?
Pewnie dlatego, ze to Wałesa a nie ci inni byl prezydentem... :baby:
Ty też masz ojca, ale ciekaw jestem tylko czy aby nie siedział w domu, kiedy to wasz wielki bohater sam wyszedł na ulicę i wyzwalał kraj...
Nie mam w zwyczaju chwalic sie osiagnieciami mojego ojca jak nikt nie potrafi ich zweryfikowac.
Lepiej doszukajcie się tutaj zasług papieża, bo to właśnie on w największym stopniu przysłużył się zwycięstwu demokratycznej Polski.
gufno prafda.
Btw wyszła tutaj seria off-topów na temat bohaterstwa waszego wodza... Siege Heil Wałęsa? Proszę bardzo, myslcie co chcecie, ale żaden lider nie działa sam, a bohaterami są wszyscy, którzy przyczynili się do wyzwolenia Polski...
To ty usilnie starasz sie nam wmowic, ze walesa jest bohaterem. Znajdz mi posta w tej dyskusji, gdzie nazwalem go bohaterem. Jedno zdanie. Ja poprostu bronie faktow, ktorych ty poprostu nie znasz i zaslaniasz sie "tym co ci tato powiedzial". Do Walesy jako czlowieka mam stosunek calkowicie obojetny...
edit: a tak fogule to nienafidze solidarnosci. Bo wszyscy fiedza, ze to dzieki PA polska odzyfskala wolnosc
Pogromca pk
21-03-2006, 21:23
Wałęsa, a co ten wasz kochany Wałęsa zrobiłby gdyby nie inni?
A co oni by zrobili gdyby nie on? Jego zasługą jest to, że potrafił poprowadzić ludzi.
Inni z Solidarności jakoś nie mają dzisiaj luksusowych bryk i jakoś nie są rozpoznawalni, a dlaczego?
A dlatego, że nie zostali m.in wybrani na prezydenta i nie otrzymywali za tą funkcę wynagrodzenia.
A co do moich autorytetów, mój tata został ranny w nogę podczas strajku, ale to pan Wałęsa ma w dupie, bo jemu jest dobrze...
A co ma rana twojego taty do tego, że wałęsa nie jeździ małym fiatem? I może warto sobie uświadomić, jakie niebezpieczeństwo groziło Wałęsie, hm?
Mają rodzinę, prawda, mają wolną Polskę, prawda, mają wolnośc słowa, prawda, ale... nie mają pracy, pieniędzy a ich dzieci przymierają głodem, wymieniać dalej?
A czy to wina wałęsy, że sytuacja gospodarcza jest jaka jest? Głód w afryce i ptasia grypa to też jego wina?
Lepiej doszukajcie się tutaj zasług papieża, bo to właśnie on w największym stopniu przysłużył się zwycięstwu demokratycznej Polski.
Zasłużyl sie w ten sam sposob co wałęsa - potrafił pobudzić ludzi do działania. Też nie zrobił tego sam.
PS
Czy starkey to twoja rodzina?
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 21:26
Skoro papież mniej wtedy znaczył od jakiegoś Leszka Wałęsy, to dlaczego Breżniew wydał wyrok śmierci właśnie na Papieża, a nie na Wałęsę? Dlaczego UB szpiegowało papieża? Dlaczego tak kontrolowano wizyty Ojca Świętego w Polsce? Dlaczego naród tak się radował? A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...
Btw mój tata nie stał u boku Wałęsy, tylko u boku działaczy Solidarności, a skoro Wałęsie tyle groziło to jak to się stało że jeszcze żyje? Do niego jakoś nie strzelali, tylko do bezbronnych ludzi.
Lepiej wróćcie do Białorusi, bo jakoś nikt nie potrafi uzasadnić co dokładnie zrobił Wałęsa.
Gdyby nie wstawiennictwo papieża i jego pozycja na arenie międzynarodowej Ruscy zrobili by sobie w Polsce test nuklearny, i byście mieli gówno a nie demokracje.
Skoro papież mniej wtedy znaczył od jakiegoś Leszka Wałęsy, to dlaczego Breżniew wydał wyrok śmierci właśnie na Papieża, a nie na Wałęsę?
Gdzie napisalem, ze mniej znaczyl. Znaczyl duzo, ale to nie on w najwiekszym stopniu wygonil ZSRR z naszego kraju. On dal sile i nadzieje - a ludzie wprowadzili czyn.
Dlaczego UB szpiegowało papieża?
Leszka tez szpiegowali, nie martw sie.
A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...
Dobra slonce. Widze, ze dyskusja juz nie ma sensu, bo wkladasz mi slowa w palce, ktorych nie napisalem. ZNAJDZ POST GDZIE NAPISALEM, ZE WALESA SAM OSWOBODZIL POLSKE. A jak nie znajdziesz - zamilknij i zasiadz do podrecznikow od historii. Podszkol sie troszeczke.
Btw mój tata nie stał u boku Wałęsy, tylko u boku działaczy Solidarności, a skoro Wałęsie tyle groziło to jak to się stało że jeszcze żyje? Do niego jakoś nie strzelali, tylko do bezbronnych ludzi.
No, a walesa siedzial sobie w cieplutkim pomieszczeniu i pil najlepsze wino jakie moze byc.:faceoff: Jeszcze napisz, ze tak naprawde to plotka, ze to walesa bral udzial w strajku:D:D:D:D:D:D
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 21:43
Tutaj jest to stwierdzenie, to twoim zdaniem zasługi papieża:
gufno prafda.
A bez nadziei i wsparcia duchowego Wałęsa napewno zdziałalby nie wiele, i zapewniam cię, że dzięki pozycji papieża i tylko dzięki temu Rosjanie powstrzymali się przed pacyfikacją Polski. Po pacyfikacji byłoby u nas jak na Białorusi. Jeżeli dobrze znasz historię, to wiesz że wojska Rosyjskie rozmieszczone były wzdłuż granicy wschodniej i czekały tylko na rozkaz.
No prawda, wałęsa uczestniczył w strajku, ale co z tego, kiedy nie mogli do niego strzelać, gdyż jeżeli Wałęsa zginąłby dowiedziałby się o tym Zachód, a to mogło spowodować niezadowolenie opinni publicznej, czego ZSRR nie chciał.
Pogromca pk
21-03-2006, 21:58
A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...
A kto do cholery mówi, że sam? Naucz sie czytać to zrozumiesz treść wypowiedzi innych osób.
Z tego co wiem, to ludzi rozstrzeliwuje się po ich schwytaniu... -.-
Doskonalym przykladem jest kopalnia Wujek, jak i zaklady Cegielskiego ;)
Polacy "komuchów popędzili", ale... ze wstawiennictwem Jana Pawła II oraz władz Zachodu. Rosyjskie wojska były gotowe do rozwiązania "problemu Solidarności", czekały na granicy polsko-radzieckiej, jeden mały rozkaz i pacyfikacja gotowa.
A powiedz mi, co Wielki Zachod zrobilby takiej potedze, jak ZSRR? Nie wydaje mi sie, zeby kraje Europy braly udzial w konflikcie. Jedynie USA mogloby probowac zatrzymac inwazje komuchow, ale po kilkuletnim konflikcie i tak pokoj bylby podpisany.
Bali się tylko tego, że sprawa będzie nagłośniona przez media zagraniczne.
Za to o wybuchach nuklearnych, o ktorych wspominasz dalej, nikt by nie mowil.
Wszystko dzięki Papieżowi i głównie jemu.
A tu sie akurat zgodze.
Myślisz, że taki cham i półgłówek jak Wałęsa coś zrobił? Solidarność wystawiła tego debila na wypadek gdyby właśnie nastąpił wyżej wspomniany rozkaz.
A po co taki cham i polglowek (bez autorytetu) na czele upadajacego ruchu?
Tak naprawdę za sukcesem Solidarności stoją ludzie, którzy dzisiaj przymierają nędzą, a Wałęsa siedzi w swojej willi i rozbija się swoim mercem...
Czyli powinnismy wszystkim placic renty za to, ze kiedys brali udzial w Solidarnosci?
Gdyby zlecony przez Breżniewa zamach na papieża udał się, nasze państwo byłoby zniszczone wybuchami nuklearnymi, gdyż po zabójstwie papieża ZSRR zamierzało przeprowadzić rewolucję komunistyczną w Europie Zachodniej używając do tego broni nuklearnej.
No tak, bo bez papieza Zachod odwrocilby sie od Europy srodkowej plecami :P Nie wydaje mi sie, ze panstwo, ktore dysponuje srodkami do rozpetania wojny nuklearnej z reszta Europy, balo sie Wojtyly.
Miało to doszczętnie zniszczyć Polskę i Niemcy. Takie fakty przedstawiają nowoodkryte raporty i dokumenty.
Pytanie nr :
jeden - co mialoby ZSRR po zdobyciu nuklearnych pustyn, jakimi bylby tereny PL i Niemiec?
dwa - moglbys przytoczyc argument dot. nowoodkrytych raportow i dokumentow? Co to za raporty? Skad? Gdzie to opisano?
trzy - nie jest jeszcze dzisiaj udowodnione, ze to akurat ZSRR stoi za atakiem na papieza. Jest to prawdopodobne i to bardzo, ale (niestety) niepotwierdzone.
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 22:22
Pytanie nr :
jeden - co mialoby ZSRR po zdobyciu nuklearnych pustyn, jakimi bylby tereny PL i Niemiec?
dwa - moglbys przytoczyc argument dot. nowoodkrytych raportow i dokumentow? Co to za raporty? Skad? Gdzie to opisano?
trzy - nie jest jeszcze dzisiaj udowodnione, ze to akurat ZSRR stoi za atakiem na papieza. Jest to prawdopodobne i to bardzo, ale (niestety) niepotwierdzone.
Informacje: Onet.pl, Norman Davies.
Bardzo prawdopodobne, ale nieudowodnione? A co udowodniono? Jedynie udowodniono Agcy usiłowanie zabójstwa.
A co do rent dla działaczy NSZZ Solidarność to dobry pomysł, niektórzy z nich mieliby za co jeść...
Skoro ZSRR nie bał się Wojtyły, to dlaczego wojska radzieckie nie wkroczyły do Polski i nie zrobiły armageddonu?
Co do ZSRR, pamiętajmy, że III Rzesza tez była niepokonanym mocarstwem, do czasu...
Nightwalker
21-03-2006, 23:06
Najbardziej wykończył ZSRR wyścig zbrojeń. O nie! Naprawdę? Oh! Tak znowu Amerykanie! Moim zdaniem w stwierdzeniu "Amerykanie wybawcy świata" nie ma tak strasznie dużo przesady...
Jerkov Thundersword
21-03-2006, 23:38
Najbardziej wykończył ZSRR wyścig zbrojeń. O nie! Naprawdę? Oh! Tak znowu Amerykanie! Moim zdaniem w stwierdzeniu "Amerykanie wybawcy świata" nie ma tak strasznie dużo przesady...
Polenizowałbym, po wydarzeniach na Bliskim Wschodzie jakoś tego wybawicielstwa nie widać.
Ale biorąc pod uwagę lata wcześniejsze, możnaby tak powiedzieć.
@Jerkov:
Cholercia, jeśli masz takie pojęcie o innych tematach w historii jak o tym, to nie wiem za co masz szóstke. Może za to, że podzielasz poglądy nauczycielki? Bo niestety pleciesz bzdury koleżko :S
@Topic:
Co do tematu Wałęsy, całkowicie zgadzam się z Matkiem. A wybory na Białorusi to farsa. Nie tylko Polska powinna się "wtrącić".
@Jurkov
Jasne, babcia Ci to opowiadała przed zaśnięciem?
Uważasz że papież coś zrobił? Jak dla mnie to wygłosił ze 3 kazania. Od gadania akurat mieliśmy lepszych.
Uważasz że rządy zachodnie coś zrobiły? A można wiedzieć co? Chyba minowały mur berliński żeby wrazie czego ściągać komunistów którzy by go chciali przeskoczyć.
Komuniści chcieli wysadzić polske? A czym możesz mi powiedzieć by potem rządzili? Kupą radioaktywnego piachu? Nawet oni tak głupi nie byli.
@Jerkov
Twoje "polenizowanie" nie ma sensu. Pierw zaczynasz wyzywać Wałęsę, kiedy ci nie wychodzi dyskusja zaczynasz pisać o tym jak to bez papieża by się nie udało. Następnie piszesz, że według kogoś Wałęsa sam wyzwolił Polskę... litości. Leszek był przywódcą, a to, że nie opłacąło się go zabijać to nie jego wina, to, że to on był najpopularniejszy to też nie jego wina (pewnie gdyby tój tata był na miejscu Wałęsy to by się strasznie wstydził, ojj...).
Btw. To, że Leszek jest cyniczny też nie sprawia, że jest idiotą i chamem.
A bez nadziei i wsparcia duchowego Wałęsa napewno zdziałalby nie wiele, i zapewniam cię, że dzięki pozycji papieża i tylko dzięki temu Rosjanie powstrzymali się przed pacyfikacją Polski.
Gdybanie. Ja tez moge sobie pogdybac: gdyby nie bylo Walesy nie byloby zadnego bezkrwawego przewrotu. Dalej bedziemy gdybac? Czy nareszcie zrozumiesz, ze historii nie zmienia zadne klamstwa?
[quotye]Informacje: Onet.pl, Norman Davies[/quote]
Konkretny link plax? Bo rowniedobrze moglbys napisac google.pl Norman Davies. Wyskakuje multum linkow a w zadnym nie ma niczego ciekawego;]
Uważasz że papież coś zrobił? Jak dla mnie to wygłosił ze 3 kazania. Od gadania akurat mieliśmy lepszych.
No zrobil cos. Sama wizyta cos zrobila. Samo to, ze byl Polakiem cos zdzialalo. Ale stwierdzanie, ze TYLKO I WYLACZNIE dzieki papiezowi mamy demokracje... no coz... nikomu niczego nie ujmujac, ale to gufno prafda.
Czyli powinnismy wszystkim placic renty za to, ze kiedys brali udzial w Solidarnosci?
Oj, chyba nasz budzet by tego nie wytrzymal:D
@Matek
No, może troche przesadziłem, ale jedyne co papież zdziałał to de facto jedynie przyśpieszenie pewnych procesów. Co więcej, przebywając w polsce jako biskup był dużo bardziej niewygodny politycznie. Pomyśl tak: Jak to zrobić żeby polacy nie chodzili do kościołów i nie słuchali kazań? Praktycznie niemożliwe. A jak go uciszyć kiedy siedzi w Watykanie? Wystarczyło odciąć telewizje i radio, co zresztą robili od lat w stosunku do zachodu.
Zresztą, nawet gdyby ktoś taki jak Karol Wojtyła się nie urodził komuniści i tak by się posypali, i to nie tak dużo później, bo już podczas piedestrojki. Już w 89 tracili grunt pod nogami, a bez ZSRR byli nikim(chodi mi oczywiście o PZPR).
A wracajac do tematu o Bialorusi:
http://web.amnesty.org/pages/blr-140306-action-eng
ODnośnie Białorusi:
<Gam> referendum
<Gam> Czy nie masz nic przeciwko rządom Łukaszenki przez następne kadencje ?
<Gam> [ ] TAK, nie mam nic przeciwko
<Gam> [ ] NIE, nie mam nic przeciwko
Jestem bardzo ciekaw czy sytuacja ulegnie zmianie bo zapowiadanych na sobote masowych wiecach z okazji świeta niepodległości białoruskiej. Jak wy myślicie?
Pogromca pk
23-03-2006, 17:25
Sytuacja nie ulegnie zmianie.
No i stalo sie: spacyfikowali biedakow.
Swoja droga, chcialbym tam byc. Nie dlatego, zeby im pomoc czy wykazac sie wielkim sercem tylko z ciekawosci jak to wszystko przebiega.
No i po wyborach i wiecu...
Wiadomo bło, że tak się to skończy. Moim zdaniem Lukaszenka będzie rzadił krajem jeszcze z 1-2 kadencję, Białorusini są zbyt bierni. W Polsce i Ukrainie społęczeństwo wiedziało o co walczy, a na Białorusi, nawet nie wie co to jest wolnosc...
@Walesa
Walesa przyczynil sie b. do zlikwidowania PRL, ale miał swoje grzechy... Nikogo nie należy gloryfikować...
Bofedojo
25-03-2006, 17:57
Dzisiaj w Minsku odbyl sie wiec opozycji... Milicja brutalnie rozgonila opozycje, aresztowano 300 osob... Lukaszenka nie zna chyba innego rozwiazania niz przemoc :S... Bialorusini boja sie wyjsc na ulice... gdyby wiecej osob wyszlo na ulice, moze cos by sie zmienilo... a tak to? ^.- UE dalo tylko zakaz wjazdu Lukaszenki na tereny Unii i co to da?
@Walesa
Wedlug mnie to w sumie zrobil cos w tej Solidarnosci, ale jako prezydent i w pozniejszych czasach zachowywal sie jak debil... Jego wypowiedzi sa podobne jakby mowil to jakis "chlop z Mazur". Nadawal by sie do Samoobrony :P tam sa takie same klauny... :faceoff:
sam jestes debil ... jak innych potrafisz tylko obrazac.
inna sprawa. jak by by tym tak zwanym debilem, nitk by go nie chcial sluchac. a tak ? jezdzil i wyglaszal "mowy" za granica ...
Widze,zę toczą sie dwie równoległe dyskusje ;) o Białorusi i Wałęsie.
Na Białorusi dopiero sie zaczyna walka o demokracje. Zobaczcie ile w Polsce to trwało od lat 70 tych. Sprawa Białorusi powinna być priorytetowa dla Polski, tym, którzy chwalą Łukaszenke za "bycie gospodarzem" proponuje wyjazd na Białoruś lub porozmawianie z ludźmi tam mieszkającymi.
Nie wolno teraz odpuszczać Łukaszence, Polski zadaniem jest pilnowanie tego,zeby Unia nie zapominała o Białorusi.
Jezeli chodzi o Wałęse to wielu ludzi powtarza jak mantre negatywne opinie o Lechu nie zastanawiając sie nad tym. Bo tata, dziadek czy pani w szkole tak mówiła itp. itd. Trzeba wziąść pod uwage,ze wielu ludzi jest rozgoryczonych zmianami ustrojowymi w Polsce i swoje żale wylewają na symbol tych zmian, czyli na Wałęse. Żal mają przewaznie ludzie,którym sie nie udało lub sie nie potrafią przystosować do nowej rzeczywistości i szukają prostych usprawiedliwień.
Żeby byłą jasność, na Wałęse też planowano zamach.
Wg. mnie bardzo prawdopodobna jes scena gdy za 300 lat w Polsce padnie pytanie o 3 wybitne postacie XX wieku i padnie odpowiedź: Piłsudski, Jan Paweł II i Wałęsa.
Na Białorusi dopiero sie zaczyna walka o demokracje. Zobaczcie ile w Polsce to trwało od lat 70 tych. Sprawa Białorusi powinna być priorytetowa dla Polski, tym, którzy chwalą Łukaszenke za "bycie gospodarzem" proponuje wyjazd na Białoruś lub porozmawianie z ludźmi tam mieszkającymi.
Nie wolno teraz odpuszczać Łukaszence, Polski zadaniem jest pilnowanie tego,zeby Unia nie zapominała o Białorusi.
Polska sama nic nie zdziała, a Unia zapomni po jakimś czasie...
Jezeli chodzi o Wałęse to wielu ludzi powtarza jak mantre negatywne opinie o Lechu nie zastanawiając sie nad tym. Bo tata, dziadek czy pani w szkole tak mówiła itp. itd. Trzeba wziąść pod uwage,ze wielu ludzi jest rozgoryczonych zmianami ustrojowymi w Polsce i swoje żale wylewają na symbol tych zmian, czyli na Wałęse. Żal mają przewaznie ludzie,którym sie nie udało lub sie nie potrafią przystosować do nowej rzeczywistości i szukają prostych usprawiedliwień.
Żeby byłą jasność, na Wałęse też planowano zamach.
Wałęsa nie jest święty... Tak nawiasem, każdy może sobie myśllec o Leszku co chce...
Wg. mnie bardzo prawdopodobna jes scena gdy za 300 lat w Polsce padnie pytanie o 3 wybitne postacie XX wieku i padnie odpowiedź: Piłsudski, Jan Paweł II i Wałęsa.
Z papieżem i Lechem się zgodzę, ale Piłsudski??? Wybacz, ale przy porównaniu z Romanem Dmowskiem blednie. Mamy mu dziękować za rządy dyktatorskie, za nieprzygotowanie do wojny, za utrącenie łba polkiej integencji. Co z tego, że to była norma w Eur. Środkowo-Wschodniej (oprócz Czechsłowacji)...
Piłsudski stał na czele armii która pokonała bolszewików, tego mu nie mozna odjac.
A rzady wprowadzil bo ewidentnie nie sprawdzala sie u nas demokracja. w momencie jak rzad zmienia sie co pol roku, to trudno cokolwiek ulepszac,a w ten sposob sytuacja byla jednak stabilna.
Granice starał sie zabezpieczyc. podpisal pakty o nieagresji staral sie nie prowokowac ale co wiecej mogl zrobic? w momencie gdy przemyslu nie ma, a gdy wybuchla 2 wojna niemcy byly najwieksza potega w europie i tak nie mielismy zadnych szans.
Z papieżem i Lechem się zgodzę, ale Piłsudski??? Wybacz, ale przy porównaniu z Romanem Dmowskiem blednie. Mamy mu dziękować za rządy dyktatorskie, za nieprzygotowanie do wojny, za utrącenie łba polkiej integencji. Co z tego, że to była norma w Eur. Środkowo-Wschodniej (oprócz Czechsłowacji)...
Piłsudski jest wyidealizowany,tak samo sądze bedzie z Wałesą.Obok Dmowskiego dodałbym jeszcze braci Grabskich, których obok R.Rybarskiego uważam za najlepszych polskich ekonomistów XX w., ale chodzi o miejsce w historii i świadomości, porównaj choćby ilość ulic im. Piłsudskiego i Dmowskiego.
a gdy wybuchla 2 wojna niemcy byly najwieksza potega w europie i tak nie mielismy zadnych szans.
Z tym,że nie mieliśmy żadnych szans polemizowałbym ;)
A rzady wprowadzil bo ewidentnie nie sprawdzala sie u nas demokracja. w momencie jak rzad zmienia sie co pol roku, to trudno cokolwiek ulepszac,a w ten sposob sytuacja byla jednak stabilna.
Tylko jest mały problem w postepowaniu Piłsudskiego...zamach majowy, czyli bezprawne przejęcie władzy siłą i "rozpędzenie" demokratycznie wybranego parlamentu. No i demokracja nie podobała sie Piłsudskiemu.
Piłsudski stał na czele armii która pokonała bolszewików, tego mu nie mozna odjac.
Niestety mylisz się polonisto, Piłsudski nie dowodził wojskami polskimi w Cudzie nad Wisłą, uznał sytuację za beznadziejną i wyjechałdo rodzinki do Nowego Sącza. Szefem sztabu został W. Witos. Nie podali rezygnacji Piłsudkiego, by morale żołnierzy dośc niskie, nie opało do końca. Po zwycięstwie Piłduski wrócił dopiero na pościg za bolszewikami i cofnął dymisję
Dytatura jest potrzebna w kilku wyjątkowych przypadkach np. Pinochet, Franco, ale w 1926 nie było tkaiej sytuacji, nikt nam BEZPOSREDNIO wtedy nie zagrażał. Demokracja potrzebuje czasy na okrzepnięcie, bo społeczeństwo musi sie wychować w demokracji.
@Level
DObrze gadasz, Piłsudski miał pogardę dla demokracji. Tak jak niektórzy dziś...
Granice starał sie zabezpieczyc. podpisal pakty o nieagresji staral sie nie prowokowac ale co wiecej mogl zrobic? w momencie gdy przemyslu nie ma, a gdy wybuchla 2 wojna niemcy byly najwieksza potega w europie i tak nie mielismy zadnych szans.
Polemizuj Level:). Mieliśmy szanse, ale Piłsudski je zaprzepaścił. Przyznał to nawet jego bliski współpracownik E. Rydz-Śmigły, który stwierdził: "Głownym winowajca klęski wrześniowej jest Józef Piłsidski". Gdyby Francuzi i Anglicy poszli "zabijac sie za Gdańsk" wojna by się skończyłą za max. 0.5 roku.
Pakty o nieagresji, a co one nam dały. Nic. Piłsudski miał po prostu złą wizję przyszłości. Miał rusofobię, nienawidził wszystkiego co rosyjskie, le to go nie usprawiedliwia. CHciał razem z Niemcami isć na krucjatę przeciw ZSRR.
Piłsudski jest wyidealizowany,tak samo sądze bedzie z Wałesą.Obok Dmowskiego dodałbym jeszcze braci Grabskich, których obok R.Rybarskiego uważam za najlepszych polskich ekonomistów XX w., ale chodzi o miejsce w historii i świadomości, porównaj choćby ilość ulic im. Piłsudskiego i Dmowskiego.
Grabscy, Rybarski? No, widzę że trochę się znasz na historii XX w., co nie jest zbyt częste na tym forum:). W swiadomosci? Podziękuj sanatorom i komuchom, którzy opluwali wszyskich wybitnych narodowców. W ludzkich sumieniach Dmowski czasem nie istnieje. Jak w Jastrzębiu było otwarcie wystawy poświęconej Romanowi Dmowskiemu to do Galerii Historii Miasta (tam iala byc wystawa) zadźwoniły panie z Urzędu Miasta i się spytayy czy dla tego pana Romana trzeba kwiaty. Moze śmieszyć, ale to jest tragiczne. Dodam, że pewien kandydat na posłą w mojego miasta również nie wiedział kto to R. Dmowski...
wg moich źródeł Piłsudski był bohaterem aczkolwiek każdy medal ma 2 strony :-)wspomnieli o nich powyżej;p.no a na Białorusi Łukaszenko miał dość i rozpędził tłumy przy pomocy wojska,szkoda.
wg moich źródeł Piłsudski był bohaterem aczkolwiek każdy medal ma 2 strony :-)wspomnieli o nich powyżej;p.no a na Białorusi Łukaszenko miał dość i rozpędził tłumy przy pomocy wojska,szkoda.
Pilsudski popelnuil jeden blad, ktory go kosztowal do konca zycia, mianowicie, nie przeszedl na strone ententy. Podjal taki zamiar, mial nawet list zrywajacy konkakty dla niemcow, ale go zlapali i sie rozmyslil...
Ja słyszałem, ze Piłsudski chciał zaatakowac Niemcy kiedy jeszcze Hitler sie za mocno nie rozpanoszył. Chciał to zrobic z Francuzami ale oni odmówili. Facet na histori nam to mówil, ale to chyba tylko domysły.
Dytatura jest potrzebna w kilku wyjątkowych przypadkach np. Pinochet, Franco, ale w 1926 nie było tkaiej sytuacji, nikt nam BEZPOSREDNIO wtedy nie zagrażał. Demokracja potrzebuje czasy na okrzepnięcie, bo społeczeństwo musi sie wychować w demokracji.
Nie mowie ze to bylo absolutnie konieczne. Ale sytuacja w panswie byla chora, i cos trzeba bylo z tym zrobic. Opozycja to byli albo antyburzuazyjni socjalisci albo antymniejszosciowi narodowcy czy jeszcze jacys inni wiec kazdy znich mniej lub bardziej z ta demokracja jakos walczyl. a zagrozenie mielismy od strony rosji i to powazne, z czego kazdy musial zdawac sobie sprawe.
Mieliśmy szanse, ale Piłsudski je zaprzepaścił. Przyznał to nawet jego bliski współpracownik E. Rydz-Śmigły, który stwierdził: "Głownym winowajca klęski wrześniowej jest Józef Piłsidski". Gdyby Francuzi i Anglicy poszli "zabijac sie za Gdańsk" wojna by się skończyłą za max. 0.5 roku.
Bzdura. w momencie gdy hitler rozbija francje i nieomal wlk.brytanie jak wyobrazasz sobie polske ktora powstrzymuje niemcow i rosje jednoczesnie?
A to ze anglia i francja nie zaatakowaly to juz nie jest chyba jego wina?on juz wtedy byl martwy...
Miał rusofobię, nienawidził wszystkiego co rosyjskie, le to go nie usprawiedliwia. CHciał razem z Niemcami isć na krucjatę przeciw ZSRR.
Churchill, az do pojawienia sie hitlera, myslal podobnie. czy to czyni zniego antybohatera?
akty o nieagresji, a co one nam dały. Nic.
To juz nie jego wina tylko tego ze zarowno hitler jak i stalin to byli zwykli zdrajcy. to co robil, polityka rownych odleglosci to bylo wszystko co mogl zrobic. nie udalo sie fakt ale coz...
Demokracja potrzebuje czasy na okrzepnięcie, bo społeczeństwo musi sie wychować w demokracji.
Prawda tu sie zgodze...ale mozna by gdybac co by sie stalo gdybynie bylo zamachu.
Piłsudski miał pogardę dla demokracji. Tak jak niektórzy dziś..
Jeśli to mialo byc do mnie, to bredzisz.
sory ze tak troche chaotycznie, ale chyba da sie cos z tego wyczytac
Nie mowie ze to bylo absolutnie konieczne. Ale sytuacja w panswie byla chora, i cos trzeba bylo z tym zrobic. a zagrozenie mielismy od strony rosji i to powazne, z czego kazdy musial zdawac sobie sprawe.
Chora? Czyli co?
Bzdura. w momencie gdy hitler rozbija francje i nieomal wlk.brytanie jak wyobrazasz sobie polske ktora powstrzymuje niemcow i rosje jednoczesnie?
Co do szans Polski to już wspomniany Piłsudski "podłozył noge" Polskiej armi nie godząc sie na jej unowoczesnienie, znane powiedzenie Piłsudskiego "Czołg sie popsuje,a koń wszedzie dojedzie" tak wiec mielismy duuzo niepotrzebnej kawalerii, lecz to nie przesadzało o klęsce. Nastepny błąd to czas w 1939 r. Polska była pewna,ze Hitler zaatakuje, lecz wstrzymywano sie z mobilizacją sił i we wrzesniu polskie jednostki nie prezentowały pełnej wartości bojowej.
Co do kampanii wrzesniowej to Niemcy ponosili całkiem niezłe straty, pod koniec wrzesnia Niemcom zaczynało brakować paliwa i amunicji. Najwiekszym nieszczesciem był atak ZSRR, gdyby nie to, to polskie wojska umocnione w Karpatach przy granicy z Rumunia mogłą stawiać czoło III Rzeszy przez długi czas...o ile Niemcy by tam dojechali. Straty(ludzie, surowce,sprzet) poniesione w Polsce zmusiły Hitlera do przełożenia ataku na Francje.
Tak więc Polska miała szanse gdyby mobilizacja była przeprowadzona do końca i gdyby ZSRR nie zaatakowało Polski.
Chora? Czyli co?
Czyli 8 na 13 rządów nie wytrzymało nawet połowy roku ( Aprawdziłem w podręczniku;))
Co do szans Polski to już wspomniany Piłsudski "podłozył noge" Polskiej armi nie godząc sie na jej unowoczesnienie, znane powiedzenie Piłsudskiego "Czołg sie popsuje,a koń wszedzie dojedzie" tak wiec mielismy duuzo niepotrzebnej kawalerii
Podjal taka decyzje nie ze wzgledu na to ze byl glupi, tylko na to ze te czolgi nie mialy gdzie jeździc. nie mielismy wystarczajaco dobrych drog(a budowanie sieci drog bylo juz wielkim przedsiewzieciem nie na nasza kieszen.. "a koń wszędzie dojedzie"
Nastepny błąd to czas w 1939 r.
Ale nie był to z pewnościa bład pilsudkiego ktory zmarl w 35.
Polska była pewna,ze Hitler zaatakuje, lecz wstrzymywano sie z mobilizacją sił i we wrzesniu polskie jednostki nie prezentowały pełnej wartości bojowej.
Ale nasza wartosc bojowa przy niemcach byla zadna. liczebnie i technicznie bylismy 40 lat za nimi. jedyne co moglo nam pomoc to wlk.brytamnia i francja, ale tak sie nie stalo...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.