zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Łacińskie nazwy??

Piecyk11
04-07-2004, 20:18
Hej zastanawiam się bo nie znalazłem czy nazwy czarów w Tibii znaczą coś w jakimś jezyku?? Np. Vita to chyba po łacinie(Vitae dokładniej) życie albo coś ale czy "exura", "utevo lux", czy inne też są z jakichś języków???(

Resthin
04-07-2004, 21:11
hmmm nigdy sie nad tym nie zastanawilalem czy sami wymyslili te slowa czy skas je pozyczyli, jezeli jest to cos z laciny to w najblizyszm czasie kiedy bede u kupla lukne do slownika, ale cos mi sie wydaje ze jednak oni sami stwozyli te slowa. off topic nick jedej z moich postaci to rex mundi :D (lacina)

kidler
07-07-2004, 20:49
a moim zdaniem cos z tego jest wymyslem CipSoftu a czesc tych wszyskich nazw jest z łaciny (inego jezyka??), to co im pasowalo to dawal w jakims jezyku a jesli nie bylo takieg slowa np. po lacinie to dwali swoje nazwy

(ale to sa tylko i wyloncze moje rozmysły)

Ashlon
07-07-2004, 21:06
Heavy magic missile to napewno z angielskiego jest :p
Jesli juz jestesmy przy zagadnieniach runow, mam inna ciekawostke.Otoz, ostatnio wpadla mi w rece pewna tablica z symbolami astronomicznymi.I co zobaczylem?TE ZNAKI ktore sa na runach.

Np. ten celowniczek na uhu w symbolach astronomicznych oznacza Ziemie, te dwie ~~ na fieldach (ff itp) oznaczaja "znak wodnika", znaki na runie envenom ( te )-( ) oznaczaja "znak ryb",znaczek na poison bombie oznacza "węzeł wstępujacy orbity", te widelki na convince rune to nic innego jak Neptun, to na chameleonie to "znak lwa", te II na poison wallu to "znak blizniat", te cus na explozji to "wezel zstepujacy orbity".Jeszcze jest takich kilka, ale nie chce mi sie pisac ;).Ciekawe, nie? :D

@Down : w poscie nie pisalo, ze chodzi tylko o inkantacje ;)

Mistrz Czarnego Miecza
07-07-2004, 21:11
Re Up:

Pomyśl to nieboli.... HMM (heavy magic missile) to nazwa ogolna, między krajowa :) a słowa które wypowiadasz to Adori gran (Adori - Pocisk / Gran - większy), utevo lux (utevo -stworzyć, powstać / lux - światło) itp. itd. Chodziło mi oto że powiedziałeś że HMM to nazwa angielska :P .

Makrela
08-07-2004, 09:38
Skoro "utevo" to stworzyć, to może (tylko moje domysły) "res" to stwór, zwierzę, wtedy "utevo res" (summon creature) - stworzyć zwierzę, a "ina" to obraz, wygląd, wtedy "utevo res ina" (creature illusion) - stworzyć wygląd stwora.

]v[ichal
08-07-2004, 12:42
flam to na pewno ogien
pox trucizna
vis energia
a jak przetlumaczymy np exevo con? :)

Karwa
08-07-2004, 23:45
o ile sie nie myle
tibia-kosc piszczelowa
fibula-kosc strzalkowa

Cainghorn
09-07-2004, 00:22
Troche laciny:
res - znaczy rzecz, wytwor
lux, lumen - swiatlo
flamma - plomien
exciere, evocare - wywolywac ('exevo')
grandis - duzy
vita - zycie
mors - smierc (stad 'mort')

W ogole w inkantacjach widac sporo nawiazan do laciny, jest to taka mieszanka laciny i jezyka angielskiego, uproszczona dla potrzeb gry.
Posiedzialem troche nad slownikiem;) (polsko -lacinskim, a nie lacinsko-polskim, zeby nie bylo za latwo;) )