zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ile miesięcznie wydajesz na gry komputerowe?

MayGyver
28-03-2006, 09:15
Chcielibyśmy się dowiedzieć ile Wy, nasi uzytkownicy wydajecie miesięcznie na gry komputerowe. Tytuł gry nie jest ważny. Liczą się pieniążki wydane na zakup nowych i starych gier, wykupienie PACC i ich odpowiedników w innych grach (WoW i inne).

Zapraszam do wypełnienia ankiety.

Osoby, który kupują tylko PACC zaznaczą opcję nr 3 - Od 20 do 50 PLN miesięcznie

Aggro
28-03-2006, 09:59
Ja tylko pacce kupuje :P Na razie nie gram w inne gry komputerowe, a jak gram to pozyczam xD:dance: :dance:

Lord Wielki
28-03-2006, 14:47
ja raz na pare miesięcy 20 zyta albo porzyczam :P:P:dance:

biglol
28-03-2006, 14:55
lol niewydaje kasy na gry bo gram tylko w tibie (pacc) atuaj to tylko na pacca kase wydaje:faceoff: :faceoff:

HubertPol
28-03-2006, 15:16
Po co wydawac kase na jakies gry jak mozna na co innego ;]
bez skojarzen ;]

Kwadratowe Koło
28-03-2006, 16:04
Po co wydawać na gry? Wolę wyjść z przyjaciółmi do kina, impre zrobić, etc.

LOL... maniacy komputerowi...

kani_mani
28-03-2006, 16:46

Można i na gry i na kino etc... Tylko trzeba umieć dobrze zaplanować sobie czas ;)

Adges
28-03-2006, 17:41
ja wydaje kase na itemki i pacc
B)

Sir Deziom
28-03-2006, 19:23

Jesli ktos kupi sobie gre komputerowa, to znaczy ze jest maniakiem?

lol :D

Shinjix
28-03-2006, 19:26
Minely juz czasy, kiedy wydawalem kase na gry. Teraz zdecydowanie wole kupic sobie gitare, dobry sprzet grajacy, plytke z muzyka, czy ciuszki.

Cossma
28-03-2006, 19:38
Wiem że programiści tez muszą z czegoś żyć, ale według mnie wydawanie pieniędzy na grę (która kosztuje 100-250 zł w dniu premiery) to głupota.
Zawsze znajdzie się ktoś kto kupi daną gierkę i pożyczy, albo ... .

ŻaQ
28-03-2006, 20:14
Ja raz na jakiś czas kupię jakąś gierkę jeśli jest naprawdę fajna ;) (np. CoD 2, AoE 3, niedługo na 100% Heroes 5 :P).

Tibio-gracz
28-03-2006, 20:37
Ja powyżej 100 zł.Zawsze raz w miesiącu znajdzie się bardzo dobry tytuł, który warto mieć.Do tego jeszcze wydaję parę złoty na gazety.

Koszyk
28-03-2006, 20:44
Hmm poco kupowac jak mozna sciagnac ?:PPP

Ja osobiscie gier nie kupuje jak juz to dostaje na uro w prezencie :P

kani_mani
28-03-2006, 20:54
Hmm poco kupowac jak mozna sciagnac ?:PPP

ThieF !!!11111

Ludzie ciężko pracują (często po kilka lat), aby zrobić dobrą grę, a ty chcesz ich po prostu okraść... Mam nadzieję, że ludzie w końcu to zrozumieją i docenią wysiłek innych:confused:

Aggro
28-03-2006, 21:46
Można i na gry i na kino etc... Tylko trzeba umieć dobrze zaplanować sobie czas ;)

Zgadzam sie w 100% :>

DR.UTi
29-03-2006, 17:54
Cóż, ja na gry nie wydaje. Wole zadbać o siebie, kupić jakieś fajne ciuchy, iść do klubu czy gdzieś z przyjaciułmi.Po co marnować życie przed komputerem? Przyznam się, że mam całą pułke wypchaną piratami, każdą płyte mam za darmo od znajomego, i wcale mnie to w sumienie nie gryzie :). A gram również bardzo mało.

hide
29-03-2006, 21:59
Niestety, kani mani, mieszkamy w Polsce a tu są sami cffaniacy którzy myślą że ściąganie piratów jest 100% OK >.>

Raynold
30-03-2006, 00:25
Ja jedynie mam jeszcze tą słabość do Tibii... bez PAcca, to jednak nie to samo. Ale w ogólności, poza Tibią - żadnych wydatków na gry.

kani_mani
30-03-2006, 08:12
Niestety, kani mani, mieszkamy w Polsce a tu są sami cffaniacy którzy myślą że ściąganie piratów jest 100% OK >.>

Mam nadzieję, że to wkrótce ulegnie zmianie... Już nawet w Polsce powoli zaczynają ścigać użytkowników p2p, którzy wykorzystują go do rozpowszechniania nielegalnego oprogramowania :cygaro:.

Misza
30-03-2006, 21:22
Mam nadzieję, że kupowanie czasopism komputerowych też się liczy? W końcu to też jest coś na zasadzie gier - płytki z nich, a do tego można sobie jeszcze poczytać (jak ktoś tego nie umie, to ma obrazki). Ja np. gram od niedawna w świetnego Splinter Cella z CDA.

Dark Sven
30-03-2006, 22:17
Ja nic nie wydaje xD
Od czego ma się neta?I stronki z free grami?XD

A jak coś to sępie od kumpli.Mam chyba ten urok bo ich dręcze dręcze aż mi pożyczają i mówią żebym s*******ał xD

Ostatni raz gre kupiłem ładne pare miechow temu.

Pior'firebladde
31-03-2006, 15:01
Ja nic nie wydaje xD
Od czego ma się neta?I stronki z free grami?XD

A jak coś to sępie od kumpli.Mam chyba ten urok bo ich dręcze dręcze aż mi pożyczają i mówią żebym s*******ał xD

Ostatni raz gre kupiłem ładne pare miechow temu.

Mam takiego kumpla co nudzi i nudzi i nudzi, aż mu czegoś niedam oMg

A jeśli chodzi omnie to 20-50 zł miesięcznie...na... PACC zakupiony przez tibia.pl !!

Maniack
01-04-2006, 02:35
jeśli chodzi o mnie to nie wydaje kasy na gry, nooo, czasem CDA kupie ale to dla AR a nie dla gier xd, kocham czytać texty smuggler'a, nikt nie ma tak bliskiego memu poczucia humoru.

na pacca nie wydaje kasy, kosztuje mnie on 90k~

Maniek(ChB)
01-04-2006, 08:16
Ja, nie wydaje więcej niż 20 zł ;] I powiem wam że nie kupuje piratów ;]
Gram tylko w Counter-Strik'a patch 1.6 i był to jedno razowy zakup ~50 zł
i gram też w ********* i tam "PACC" kosztuje ~7 zł przy zaplacie sms-em ;]

I zgadzam sie z wypowiedziami poprzedników ten kto P.I.R.A.C.I. to palant i złodzie! aff..

~Pozdro:dance:

kaczi
01-04-2006, 17:35
"zamiast ściągać z internetu, lepiej zaj* to ze sklepu..."

Osobiście, gier nie kupuje.
Ostatni zakup jaki miałem to CS 1.6 2 lata temu.

Vanhelsen
02-04-2006, 21:19
20 - 50zł - głównie to 20 na CDA (czyli ~3 full gierki ;)) i czasem jak mam trochę więcej $ to na inny oryginał. O dziwo, nie ciągnę od paru lat na piratach choć kiedyś to non stop xD zacząłem doceniać robotę innych ;p

PharadoX
02-04-2006, 22:52
Zaznaczyłem że wydaje 20 pln / miesiąc ale to nieznaczy że kupuje gry za 9.99 tylko to że kupuje raz na rok około gre za 100 zł~ , niestety zabrakło takiej opcji :D

..::Ja$0n::..
02-04-2006, 23:16
Nie wydaje pieniedzy -nawet- na Tibie, gram w to od przeszło 4 lat i ani razu nie miałem PACC'a. Zawsze znalazł się inny sposób wydania pieniędzy. Siedzenie przed kompem i nawalanie w klawe 24/7 zeby dobić ten smieszny lvl to dla mnie nienormalne.

Ta gra to przyjemność jezeli nie mam co robić. Każdy z Nas powinien poświęcic czas na jakieś pożyteczne rzeczy... np. przeglądnięcia słownika? ... 22:02 xXx: rze <- to jest trochę śmieszne :faceoff: ale też smutne... :( ale dobra troche off topic :P Bye

Walekifa
03-04-2006, 17:14
Zaznaczyłem mniej niż 20 zł ,bo nie co miesiąc kupuje gry,ale jednak je kupuje. tyle

Hybryda
03-04-2006, 22:28
wolę iśc do pubu na szalony wieczór ze znajomymi.
a co do pacc.....jak ktos sie zastanawia jak na niego zarobić to niech przez kilka dni pójdzie roznosić ulotki...kazadna praca nie hańbi....kilka dni i pacc jest

yattaman
04-04-2006, 15:27
Gram tylko w tibie i na Pegasusie(chyba kazdy wie co to jest). Na kompie jedyna gra w ktora da sie grac to Tibia, ostatnio nie gram w inne mmorpg, i raczej nie bede, a poza tym moj komputer nie pociagnie lepszych gier i wcale nie mam zamiaru go ulepszyc.

Rycerz Maximus
04-04-2006, 18:07
Ja najczęściej wydaje do 100zł na jakieś fajne gry! A PACC'a nie mam.:o

Matek
05-04-2006, 12:28
Zdecydowanie ponizej 20 zeta/miesiac.

Raz badz dwa razy do roku kupie sobie jakas gierke; niekoniecznie hita, ale cos z klasyki.

Riku
05-04-2006, 12:32
Ja nie wydaje kasy na gry nawet na pacc dwa razy jedynie go kupilem.
Wole bawic sie OTS :cygaro:

Valest
05-04-2006, 12:50
"Nie wydaję pieniędzy na gry"

Od gier jest Torrent :D I dlatego prubuje se zalatwic coraz leprzego neta [szkoda ze nie mieszkam w Szwecji czy gdzies indziej :|]

Romeo'Cruz
05-04-2006, 16:05
Zmadrzalem i nic nie wydaje ;p
Kupie moze 1 gre na rok i to z promocji na spolke z bratem jak cos fajnego jest :)
Wszystko mozna sobie sciagnac z eMule, DC czy Kazy

Pramus
05-04-2006, 16:18
Ja raz kupuje PACC, raz nie. Zaznaczylem opcje nr. 2, bo raz wydaje 50 raz nie wydaje nic.

kani_mani
05-04-2006, 16:18
"Nie wydaję pieniędzy na gry"

Od gier jest Torrent :D I dlatego prubuje se zalatwic coraz leprzego neta [szkoda ze nie mieszkam w Szwecji czy gdzies indziej :|]

Zmadrzalem i nic nie wydaje ;p
Kupie moze 1 gre na rok i to z promocji na spolke z bratem jak cos fajnego jest :)
Wszystko mozna sobie sciagnac z eMule, DC czy Kazy

Ściągnąć, czyli okraść wydawcę i twórców gry...

Rhodd
07-04-2006, 17:35
ThieF !!!11111

Ludzie ciężko pracują (często po kilka lat), aby zrobić dobrą grę, a ty chcesz ich po prostu okraść... Mam nadzieję, że ludzie w końcu to zrozumieją i docenią wysiłek innych:confused:

Wytloczenie plyty, zapakowanie jej i dowiezienie do sklepu kosztuje ok 5~zl. Gdyby plytki byly w przystepnych granicach (30-40 zl za oryginal, np. Battlefield II) nie bylo by piractwa, wszystko wina prawa i tych calych podatkow od gier (czy jak im tam :P). Kto by ci wtedy chcial kupic albo scigac piracona gre jak mozna miec oryginal za 30 zl?

Matiz666
07-04-2006, 20:46
Nic nie wydaje. Powiem prawde -.- Kradne, sciagam z internetu, jestem popier.... piratem i hu..., ktory nie da ludziom zarobic. Zamiast wydac na jakis glupi komputer to wydam na rower, pocwicze miesnie, spale troche, nie zniszcze calkowicie swojego mozgu, zadbam o oczy, nie bede napierdzielal ciagle w kompa (dlugo tak mozna wymieniac) i co wazne - nikogo nie okradam i w dodatku daje prace. ;)

Knocik
07-04-2006, 21:24
Nigdy nie wydawalem kasy an gry... nawet nie mialem nigdy pacc... wole kupic sobie nowe strunki albo pozbierac na nowy piec .....

kani_mani
08-04-2006, 07:13
Wytloczenie plyty, zapakowanie jej i dowiezienie do sklepu kosztuje ok 5~zl. Gdyby plytki byly w przystepnych granicach (30-40 zl za oryginal, np. Battlefield II) nie bylo by piractwa, wszystko wina prawa i tych calych podatkow od gier (czy jak im tam :P). Kto by ci wtedy chcial kupic albo scigac piracona gre jak mozna miec oryginal za 30 zl?

Po pierwsze gry na pc w Polsce nie są już takie drogie jak kiedyś... Po drugie: trudno wydawcy wydać grę za bardzo małe pieniądze, żeby mu się zwróciło, skoro większość potencjalnych nabywców już ściągnęło tę grę przed premierą -.-. Jak widać, wina leży po obu stronach...:confused:

Bakura
08-04-2006, 08:46
Zazwyczaj? Mało...raz na miecha kupi się CD-Action. Takto porzyczam gry. No chyba, że wypad do łodzi to wtedy się wydaje ze 100 zł na piraty ;)

@Rhodd

Wątpie. Te 30 zł to i tak jest troche kasy. Ja bym nadal olewał i ściągał/kupował piraty.

*Try You*
08-04-2006, 10:33
:) ja nie wydaje kaski rl na pacca ;) ktoś mi kupuje :)
a inne gry... mmm, nie ma innych ;D

tenconicniewie
08-04-2006, 18:18
ja wogule nie wydaje na pieniedzy na gry po co ?
ale teraz robie przeciwko sobie kupuje paccccccccc jjiiiha

dr zlo
10-04-2006, 14:44
huhuhu najprosciej i najtaniej jest sciągac gry:)

Ivo 10
10-04-2006, 23:24
-Mniej niz 20 PLN miesięcznie-
Kupuje tylko gry jezeli mi sie naprawde podobają. (niema takich za dużo).
Proste:cup:

Hieyan
11-04-2006, 15:10
Mniej niż 20 złotych miesięcznie - Tak konkretnie to 15 złotych, CD-Action.

Yoh Asakura
11-04-2006, 15:32
Zależy od miesiąca.Np. w tym JUŻ wydałem ponad 300 zł na gry (Oblivon i LotR).Najczęściej wydaje powyżej 100 zł - i właśnie taką opcję zaznaczyłem.

Palladyn von hellgate
11-04-2006, 21:00
z czym do ludzi wiekszosc na tym forum jest uzalerzniona od tibi(tak jak ja )chociarz czasami gram w inne gry szczegulne te stare bo ma ich ok 200 :D (stare dobre czasy bez neta i tibi[sorry nie dobre]) a puki co czekam na gothica 3 ofc orginal bedzie 3 miechy pacc'a odpadna :/ ale ztra ciagnac tradycje gothica all orginalki mam :D

Magik van Kamikadze
11-04-2006, 21:03
no wiec ja mam naj nowsza gre......
Tibia 7,6
a jak chce se zagrac w inna to pozyczam od kumplii i przecodze w 1 -3 dni i wracam gdzie??
do tibii
ta gra jeszcze mi sie nie znudzila
a paca nigdy nie bede miec:/(chyba)

extremepatrick
12-04-2006, 16:16
ja tez nie wydaje kasy na gry... jak mam w cos innego grac oprocz Tibii to pozyczam od kumpli :)

Rascal Alton
12-04-2006, 16:54
Lol kiedy Ja ostatnio kupiłem jakąś gre... będzie z rok:p .

King Mati
12-04-2006, 23:35

Mozna na to i na to

Rainfall
13-04-2006, 12:09
Na gry? Z reguły 0. Prędzej wchodzę na stronę warezową/ściągam z eMule. Ale zaznaczyłem. Ale zaznaczyłem Mniej niż 20 PLN miesięcznie, a bo co miesiąc Komandor'a do OGame kupuję =P.

Helixaw
14-04-2006, 00:05
Kiedyś kupowało się cda, teraz właściwie nic nie wydaję, chyba, że jakiś hit się trafi w promocji (ut2k5) to zakupię. Czasami pacca kupuję, więc zaznaczyłem, że poniżej 20zł

orc
14-04-2006, 11:45

Uzyj mozgu. Przeciez nad gra pracuja sztaby ludzi, ktorych tez trzeba oplacic, a pozniej kilka lat ich pracy sciagasz przez godzine-dwie z torrenta.

Pacek
15-04-2006, 15:42
nigdy przenigdy nie kupiłem żadnej gry, raz zakupiłem pacc i to wszystko, mi do szczęscia wystrczy Delux ski Jup, colonization i super mario a to można za darmo pobrać przecierz :D

Sir zajacc smialy
19-04-2006, 21:54
Ja nie kupuje gier, jak juz to piraaty :p

Neo Salerno
20-04-2006, 23:27
ja jak wygram na gre to na PS 2 :) a na kompa to pozyczam :]

black jack
03-05-2006, 01:08
wole sciongnonc gry z dc albo innego programu =]

Milten Magician
03-05-2006, 11:43
Raz na Ruski Rok kupie pacca i tyle bo nie chce mi sie kupować gier innych. Opcja nr.3

Upierz
03-05-2006, 11:56
Ja nie wydaje kaski na gry. Wole grac w Tibie na FACCu bo nic takiego w tej grze nie osiagnalem...

poszukiwacz przygód
03-05-2006, 13:32
PF... chce gre... to do sasiada bo on ma tego od hu... i troche :D:D:D wiec nie kupuje :) a w ogole to ja gram w malo gier :)

Ravi Atius
03-05-2006, 14:30
Nie wydaje NIC na gdy poniewaz... zadna i tak by mi nieposzla :D mam za stary sprzet :D teraz zbieram na pacc'a na wakacje i do 50lvla bede jechal :D

Noro
03-05-2006, 14:33
Kupuje raczej tylko PACC, ale teraz mam mały przestój.:D

PrEzEsN
03-05-2006, 16:00
Luls, po co wydawać kase na gry skoro w zasadzie każdą grę, czy film można z neta ściągnać. Nie kupiłem żadnej gry od jakiś 4 lat i myślę że już nigdy nie kupię :P.

behonder
03-05-2006, 16:11
ja nie kupuje nie gram w gry na pc juz bardziej na ds tylko gram w tibie

Ognisty Drutek
03-05-2006, 17:30
Wogóle na gry kasy nie wydaje. Jak potrzebuje gry to porzyczam od kumplia albo z neta ściągam. Nie lubie grać w płatne gry ;p.

dressu
04-05-2006, 07:59
nie wydaje pieniedzy na gry w ogole , jak mi sie cos podoba to wlaczam jakis programik i zasysam , co do pacca to tak kupuje go co 3 miesiace ale za pieniadze w tibii ,nie jestem taki glupii by wydawac jeszcze kase na takie cos

replay: Nie wydaje kasy na gry a pacc kupuje za pieniadze w tibii.

Tomcio Pall
04-05-2006, 14:42
Ja nie wydaje kasy na gry. Od czego są kumple i eMule? Czasami od mojego starego kumpla kupie piracką gre(5zł od płytki CD a 10zł od DVD). W tej chwili zamówiłem od niego Godfathera.

P.S. Znacie może jakiś dobry program do ściągania(szybszy od eMule). Jak tak to PW Plx.

Helixaw
04-05-2006, 18:02
Dokładnie :P Polska to za biedny kraj na kupowanie gier niestety.
Godfathera nie polecam, grafika ssa i ssie, model jazdy jak w "maluch racer"...
Do ściągana zajefajny jest DC++ ale trzeba go umieć skonfigurować, czego niestety nie potrafię :/

AdiCool
04-05-2006, 18:58
No. Ja tak samo jak wszyscy :> nie wydaje kasy na inne gry bo po co.
Gram tylko w tibie a jak w inne(ale to żadkość) to pożyczam. :]

Ekterionek
04-05-2006, 19:10
Ja też nie wydaje siana na gry najwyzej na pacc; P bo ok qmpli pozyczam gry albo sciagam z neta =)

Adrianoss
04-05-2006, 19:17
w sumie nie wydaje na gry ani grosza bezposrednio;p, zas posrednio to nawet troszke duzo gdyz prenumeruje CD-Action (zawsze 1y prenumerka), pacc do tibii, po za tym gram w AA ktora jest darmowa, no i oczywiscie kasa idzie na sprzet (czyli posrednio na gry ;p)

Aranton
05-05-2006, 17:59
Ja dałem że niewydaje pieniedzy na gry, poniewarz kupuje tylko interysujące tytuły, których jest mało.I lepiej by było w sondzie napisać ile rocznie, bo rocznie to w granicach od 50 do 150 zł.Z reszta jak z neta można ściągnać to kto kupi w sklepie?:p

Yuby
06-05-2006, 10:02
Ja nie wydaję na gry żadnych pieniędzy, no chyba, że wyjdzie kolejna część Hitmana... Ale po prostu nie wydaje kasy na gry, bo całą przepuszczam na figurki z Władcy Pierścieni. :]

Duke Dran
06-05-2006, 10:23
Zaznaczyłem, że 100+zł (tylko jedno ale a mianowicie nie na miesiąc a co 3-4 miechy raczej ; p) bo tylko w ten sposob mogę sobie uzbierać. Zależy też jaka gra nie kupuję pierwszej lepszej xd ale tylko te co przypadly mi do gustu. Ostatnio na PC nie kupiłem żadnej (niedlugo premiera Gothic III ; p kasa juz naszykowana : p) Męczę mojego Xboxa 36 gry na niego są po 200+zł ja mam 2 i się cieszę :D. Koniec.

Maliosso
08-05-2006, 21:58
JEdyna z droższych gier ( powyżej 50zł ) było Diablo II LoD za 99zł w które grałem 2 lata ( oczywiście przez neta - battle net ) lekko mi sie znudziło i sie przerzuciłem na Tibie, teraz nie wydaje już kase na gry tylko na PACC'i 8o jijijijji :p a jak jakaś fajna nowa gierka :o eMule & BearShare in progress :D

OGóLNIE - NIE WYDAJE KASY NA GRY :)

Pozdro ;)

kani_mani
09-05-2006, 10:14
Luls, po co wydawać kase na gry skoro w zasadzie każdą grę, czy film można z neta ściągnać. Nie kupiłem żadnej gry od jakiś 4 lat i myślę że już nigdy nie kupię :P.

Wogóle na gry kasy nie wydaje. Jak potrzebuje gry to porzyczam od kumplia albo z neta ściągam. Nie lubie grać w płatne gry ;p.

Ja nie wydaje kasy na gry. Od czego są kumple i eMule? Czasami od mojego starego kumpla kupie piracką gre(5zł od płytki CD a 10zł od DVD). W tej chwili zamówiłem od niego Godfathera.

P.S. Znacie może jakiś dobry program do ściągania(szybszy od eMule). Jak tak to PW Plx.

Macie rację... po co wydawać na gry, skoro można je za free ściągnąć... Wogóle po co za coś płacić, skoro można to mieć za darmo? Niedługo to już wam się tak poprzewraca w głowach, że sklepy będziecie rabować, bo po co płacić?! I niech nikt tu się nie tłumaczy, że Polska to biedny kraj itp, bo gry nie są już takie drogie jak kiedyś... Poza tym gra to nie rozrywka na kilka godzin, ale na kilkanaście lub nawet często kilkadziesiąt, a zapłacenie za godzinę dobrej zabawy ~1pln to chyba nie dużo? Więcej można przetracić w kinie lub barze... Jak to mówią "życie, to sztuka wyborów"...
:kat:

Gradzik
09-05-2006, 16:20
nie wydaje kasy na gry , albo ściągam z neta albo od kumpli przegrywam , obecnie ściagam Fable zapomniane opowieści , podobna zajebista gra . ściąga mi się już tydzień ;( ;( ale do wytrwałych świat należy !! :D

Aciej
09-05-2006, 18:23
Macie rację... po co wydawać na gry, skoro można je za free ściągnąć... Wogóle po co za coś płacić, skoro można to mieć za darmo? Niedługo to już wam się tak poprzewraca w głowach, że sklepy będziecie rabować, bo po co płacić?! I niech nikt tu się nie tłumaczy, że Polska to biedny kraj itp, bo gry nie są już takie drogie jak kiedyś ... Poza tym gra to nie rozrywka na kilka godzin, ale na kilkanaście lub nawet często kilkadziesiąt, a zapłacenie za godzinę dobrej zabawy ~1pln to chyba nie dużo? Więcej można przetracić w kinie lub barze... Jak to mówią "życie, to sztuka wyborów"...
:kat:

"bo gry nie są już takie drogie jak kiedyś" - może i masz racje z jednym że nie są już takiego drogie jak kiedyś , lecz dla kogoś kto zarabia 800 zł/miesiąc gra za 100zł-200zł jest bardzo dużo. Nikt ci nie kupi gry za tyle kasy gdzie normalnie po zapłaceniu rachunków ledwo starca na jedzenie.
Piractwo to już norma w naszych czasach. I będzie normą dopóki ceny dobrych gier będą w okolicach 50zł.
Wieć piractwa winni są producenci a nie gracze. Ponieważ gdyby ceny było w okolicach 50zł to około 500 % więcej była by sprzedaż gier. I producenci mieliby większy zysk. Ale wydawcy polscy nie mogą nic z tym zrobić ponieważ ceny np. w Ameryce są wystarczające by każdy mógł kupić tą 1 na miesiąc.
A Polacy zarabiają 5 razy mniej a mają płacić tyle samo co amerykanie za te same gry.

kani_mani
09-05-2006, 21:20
"bo gry nie są już takie drogie jak kiedyś" - może i masz racje z jednym że nie są już takiego drogie jak kiedyś , lecz dla kogoś kto zarabia 800 zł/miesiąc gra za 100zł-200zł jest bardzo dużo. Nikt ci nie kupi gry za tyle kasy gdzie normalnie po zapłaceniu rachunków ledwo starca na jedzenie.
Piractwo to już norma w naszych czasach. I będzie normą dopóki ceny dobrych gier będą w okolicach 50zł.
Wieć piractwa winni są producenci a nie gracze. Ponieważ gdyby ceny było w okolicach 50zł to około 500 % więcej była by sprzedaż gier. I producenci mieliby większy zysk. Ale wydawcy polscy nie mogą nic z tym zrobić ponieważ ceny np. w Ameryce są wystarczające by każdy mógł kupić tą 1 na miesiąc.
A Polacy zarabiają 5 razy mniej a mają płacić tyle samo co amerykanie za te same gry.

Jeżeli ktoś tyle zarabia, co podałeś..., to skąd wziął pieniądze na komputer? Z resztą nie mówię tu już o takich skrajnych przypadkach, gdzie ludziom ledwo starcza na rachunki, a mają w domu całkiem niezły sprzęt i do tego neta i ssają co się da po nocach -.-. Chodzi mi o to, że w Polsce przyzwyczajono się do piractwa i nikt nie uważa tego za coś złego... Prawa autorskie? A kogo to obchodzi... odpala się p2p i hulaj dusza! Też bardzo bym chciał mieć wiele gier, na które mnie nie stać, ale doceniam wysiłek twórców i ich nie okradam, bo tak należy takie działanie nazwać. Z resztą kogo wogóle obchodzi moje gadanie... i tak każdy zrobi, jak uważa.
:cygaro:

Ceglak
13-05-2006, 21:37
dla mnie sonda powinna się zaczynać od 150zł :p

Korialstrasz
16-05-2006, 22:31
Ja nie wydaje kasy na gry, to glupstwo troche wydawac np. 100 zl na gre w ktora zaraz nie bedziesz grac :P. Takie jest moje zdanie. B)

Aqua Mador
24-05-2006, 12:58
TIBIA MI WYSTARCZA (albo sciagam z neta ale rzadko):cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :kon: :elf: :lolo:

MR Black Knight
26-05-2006, 08:55
A dla mnie kupowanie gier to strata kasy :] Jak już coś potrzebuje to (od czego jest internet B) ) ściągam sobie, lub pożyczam.

Mr_Meteor
26-05-2006, 11:39
Ja tam niewydaje pieniędzy na gry :P
Niedość żee mam ich nadmiar to i tak niedziałają mi na kompie :D

Nissinya
28-05-2006, 16:49
Gry? ......................... nigdy............. chyba ze jakies krwawe........

Alto
18-06-2006, 11:57
NIe wydaje pieniędzy na gry.
Pożyczam albo gram w starocie.:p

General Grievous
19-06-2006, 16:45
Hehe
Ja też nie wydaje :)
Chociaż czasem kupie jakąś gre która jest tania (20 zł ?) a jest bardzo ciekawa i fajna :) Oczywiście według mnie :P

Garos
19-06-2006, 19:31
Ja Wydaje Na Kompa 50 ZŁ OkoŁo

los_hobbitos
20-06-2006, 13:22
Ja najczęściej kupuje tylko CD-Acion, bo tylko 15 zł, a często fajne gierki dają. No a raz na jakiś czas kupie sobie jakąś gierke ze sklepu(piratom mówimy: NIE!!)

Druid Lomax
20-06-2006, 23:14
po co wydawac kase na gry. chyba wiekszosc gra w piraty choc do tego sie nie przyznaje:evul:

los_hobbitos
21-06-2006, 12:36
po co wydawac kase na gry. chyba wiekszosc gra w piraty choc do tego sie nie przyznaje:evul:

Po co? Po to żeby NIE KRAŚĆ. Bo kupowanie piratów to kradzież. Może trudno to sobie uświadomić, bo obiekt kradzieży jest hmm... mniej "namacalny", ale to to samo jakbyś komuś zarąbał z auta radio. Możesz pwiedzieć: "Mnie na gry nie stać", ale po pierwsze: jak stać cię na kompa to na gry też cię stać; po drugie: granie to nie przymus; i po trzecie: nie musisz mieć co tydzień coś nowego. Jak se coś upatrzysz to zbierasz kase, zbierasz... aż uzbierasz. Tak żeby nie było, że ja to święty jestem czy coś, to mówię od razu, że kiedyś KORZYSTAŁEM z piratów. Ale już nie. Może do kupowania oryginałów trzeba po prostu dorosnąć?

PS. Sorry za offtop(bo wg. mnie to offtop jest) ale musiałem to powiedzieć

Mr.Minister
21-06-2006, 21:44
Po co? Po to żeby NIE KRAŚĆ. Bo kupowanie piratów to kradzież. Może trudno to sobie uświadomić, bo obiekt kradzieży jest hmm... mniej "namacalny", ale to to samo jakbyś komuś zarąbał z auta radio. Możesz pwiedzieć: "Mnie na gry nie stać", ale po pierwsze: jak stać cię na kompa to na gry też cię stać; po drugie: granie to nie przymus; i po trzecie: nie musisz mieć co tydzień coś nowego. Jak se coś upatrzysz to zbierasz kase, zbierasz... aż uzbierasz. Tak żeby nie było, że ja to święty jestem czy coś, to mówię od razu, że kiedyś KORZYSTAŁEM z piratów. Ale już nie. Może do kupowania oryginałów trzeba po prostu dorosnąć?

PS. Sorry za offtop(bo wg. mnie to offtop jest) ale musiałem to powiedzieć

Hyhy, za duzo czytales listow smugglera w cda? ;p Nie no, on ma racje, ale ty takze, pirat to zlodziejstwo i kazdy kto mi powie, ze to nie to samo co kradziedz to sie myli =].

madalioni
22-06-2006, 20:29
Ja podobnie jak reszta:D Albo pożyczam albo ściągam z neta... Po co marnować kaske... (trzeba zbierać na pacca):p

los_hobbitos
26-06-2006, 10:54
Hyhy, za duzo czytales listow smugglera w cda? ;p Nie no, on ma racje, ale ty takze, pirat to zlodziejstwo i kazdy kto mi powie, ze to nie to samo co kradziedz to sie myli =].

No tak Smugga było troche za dużo hehe:). Ale tak na dobrą sprawę to właśnie on przekonał mnie, że piractwo to zwykła kradzież. I jestem mu za to wdzięczny. Naprawdę:)

PS. Sorki, że pisze tak późno, ale mnie nie było.

Dizzys
22-08-2006, 12:49
Miesięcznie wydaje ponad 20 zł :p