PDA

Pokaż pełną wersje : Questy-Nasze "filozofowanie"...

Drenit Danubia
04-04-2006, 18:10
Umiescilem to w tym dziale gdyz, najwiecej questow jest na Mainie :), oraz chyba ten temat jest w sam raz na ow dzial.

Tzn o co chodzi...

Dzis idac do domku z uczelni zaczelem sie zastanawiac na Questami, ich nagrodami, oraz poziomem trudnosci w ich wykonaniu.

99.9% questow znajduje sie w przedziale od 1 lev do 100, Trudnosc Questow jest NIE ZAWSZE rownomierna to Nagrody...

Bo patrzac na to z mego punktu widzenia wyglada to tak...

75% osob swoje wymarzone EQ zdobywa stopniowo z Questo-na wiekszosci nowych servero, gdyz czym starszy server tym wszystko tansze. Nio i bijemy wszyscy ten upragniony lev, zbieramy kaske na runy itp. Wykonujemy ten quest i co ... jesli jest to nowy swiat jestesmy maks szczesliwi ze mamy ukonczony Quest. Ale jesli server ma juz 3-4 lata wykonanie questu BK, czy Behe to nic nadzwyczajnego a 99% nagrod z ow questow mozna juz miec na owiele mniejszym lev. Najczesciej te questy robi sie przy jakiejs okazji lub z nudow, bo ju z na pewno nie z oplacalnosci.

Wniosek ?? Questy starzeja sie-staja sie mniej oplacalne wraz z uplywem wieku Servera.

Nio ale nawet pomijajac kwestie oplacalnosci. Zakladamy ze zdobywamy juz 150 lev. Na tym lev zaden z questow przy dobrej umiejetnosci grania nie sprawi juz nam problemu-a jesli ktos jeszcze z nami bedzie na nie chodizl to juz wogole. Wiec w sumie zabawa z Questami konczy sie po osiagnieciu chyba 100 lev bo co po tem dalej ?? Zeby znow przezyc jakis dreszczyk questa to trzeba poczekac na UpDate lub Pomagac innym wykonac go, czyli samemu nic sie z tego nie ma-nagrody questowej :P.

Questy sa oplacalne tylko i wylacznie do pewnego momentu... I jest ich stanowczo za malo dla hlev. Nie chodzi tu by w nich zgarniac jakies rare typu Bless Shield, Ale np; Misia Pande do domku-dla kolekcjonerow. Lub tak jak ten ostatni-wmiare nowy quest z figurkami 3 malpek :P Trudny ale cieszy jak sie go wykona. Powinno byc wiecej questow ktore daje nie koniecznie dobry armor czy shiled, ogolnie eq, ale takich brakuje jak np. 175 Quest na "Makiete Statku", lub 150 lev "Krolicze Rozowe Kapcie", brakuej questow cieszacych oko nagrodami...

A teraz pytanie...

Co wy o tym sadzicie ??

Vil
04-04-2006, 19:56
3x tyle questow, wszystkie nowe wymagajace myslenia w przeciwnienstwie aktualnych ktore sprowadzaja sie do zabicia rosnacej z levelem ilosci stworkow.

Tyle ode mnie.

Evil Maul
05-04-2006, 09:35
Mi i tez sie podoba bo po wbiciu 100 levela zostaje nam demon quest i Anni~~ no i Hota Quest ( chociaz mozna go wykonywac od 80 lv ) . Ucieszłbym sie jak by w tym Update dali jais quest na 150 lv nawet na te smieszne ,, królicze kapcie :p " bo chociaz jest sens dalej grania a nie ciagłe nabijanie leveli Cipsoft mógłby wymislic jakis Quest na 200 lv moze tak ,,Annihilator II " ?

Heliwurab
05-04-2006, 11:11
No, ale można zrobić te lepsze questy, a jesli masz juz lepsza rzecz niz ta, ktora byla nagrodą, to poprostu te nagrody sprzedajesz. Może nie wyjdzie za duzo, bo runki zużyłeś żeby zrobic tego questa, ale w końcu ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka, co nie ?

A oprócz tego to innych zastosowań nie widze ;/

Drenit Danubia
05-04-2006, 14:46
No, ale można zrobić te lepsze questy, a jesli masz juz lepsza rzecz niz ta, ktora byla nagrodą, to poprostu te nagrody sprzedajesz. Może nie wyjdzie za duzo, bo runki zużyłeś żeby zrobic tego questa, ale w końcu ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka, co nie ?

A oprócz tego to innych zastosowań nie widze ;/

Nio oki zakladam ze robie wszystkie istniejaca questy. Mam wszystkie istniejace nagrody z ow questow. Oraz mam cale eq jakie tylko mozna i chcialem zdobyc. Oraz mam pieniazki na runy itp. Jednym slowem stac mnie na wszystko co potrzebne mi do dalszej egzystencji. I co mi pozostaje ?? Exp exp exp czyli plz lev up plz lev up ?? Chodzi o to ze RPG nie opiera sie na exp exp :) I wsumie jest tak do czasu wykonania osttaniego z mozliwych questow. A potem Czekamny na 3-4 nowe questy przy update-srednio 2 x do roku :) wykonujemy je i koniec. Powinny byc questy ktore robi sie dniami :) a moze i tygodniami takie ktore naprawde swym wykonaniem by moze i wiekszosc zniechecaly ale mysle ze rownie duzo osob by zachecaly.

Np Quest Ukladanka... Skladal by sie z 10 misji-10czesci cos podobnego do HoTa. Quest mozna by bylo zaczac wykonywac od 150 lev ale wygladalo by to tak. Pierwsza czesci 150 lev, druga 151 lev i tak az do 159 wtedy mamy wszystki i po uzyskaniu 160 lev mozna to zlozyc u specjalnego NPC w jakis trudno dostepnym miejscu. NPC ulozyl by nam ukladanke w mape, ktora mogli bysmy owierac i na ktorej byl by zaznaczony-byla by zaznaczona droga do nastepnego questa...Chodzi mi o to by jeden quest nie zyl tylko dla siebie ale powodowal reakcje lanuchowa, skoro mamy jeden quest wykonany a jest on mala czescie OGROMNEGO Questu to czemu mam poprzestac na jakims malym ulamku skoro moge bawic sie w to dalej.

Venderer
05-04-2006, 15:07
Popieram ten pomysł, Ale zamaist super zayefajnych questów tylko dla 150+ można by jeszcze dodać pare bez ograniczenia lvlowego. Np. coś ala postman quest - Bez bramki levelowej, misje upierdliwe, a finał dośc trudny i trzeba się choć troche przygotować :P

Ogólnie chodzi oto, żeby było więcej questów układanek, a nie tylko wejść do final room i rozpierdykać wszystko. Tylko, żeby nie było tylko i wyłącznie dla Hi lvli...

Lord Piotr
05-04-2006, 15:33
@up
Po updacie został dodany taki quest. Wykonujemy go dla niejakiego Explorer Society. Budynek tego towarzystwa znajduje się w Northport. Nie wiem jaka jest trudnośc, ale też jest on długi.

damtob
05-04-2006, 16:21
Ktos podsunol pomysl na Annihilator II. Przeciesz mozna anni robic co 100lvl wiec na 100lvl i na 200lvl a moze kiedys nawet 300

Drenit Danubia
05-04-2006, 18:53
Ktos podsunol pomysl na Annihilator II. Przeciesz mozna anni robic co 100lvl wiec na 100lvl i na 200lvl a moze kiedys nawet 300

Hmm a od kiedy tako mozna ?? Bo nie wiedzialem o tym(i raczej ktos ci naklamal ale moge sie mylic).A co do Ani 100 Ani 200 Ani 300, Moze narazie Cipp powinni dodac tylko Jakis Quest na 200 lev gdyz i nawet nie wiem czy na 10% swiatow juz chodziasz 4 graczy ma ten lev zeby moc zrobic questa :) . A wmiare kolejnych lat dodawac kolejne 100lev do questu :) Jesli mam szczerym byc to odkad uslyszalem o ANI to tylko dla niego gram :) I Panie I Panowie juz juz prawie go mam w zasiegu reki, gram dla klimatu RPG a wraz z 100 lev i wykonaniem ANi DH i dokonczeniem HoTa konczy sie ten klimat gdyz na biezaco wykonuje Questy... te o ktorych wiem oczywiscie.

A co do Questow to wiecie 100% miesci sie w przedziale 1-100lev. I jednak malo graczy ma wykonany kazdy ten quest zanim dojda do 100%, kilka questow sie oposzcza itp ale kiedys sie do nich wraca. A co ma powiedziec gracz na 101 lev z wszystkimi Questami ?? Wiem powinno ogolnikowo wysypac Questami od 1 do 200 lev, ale z wiekszym nakladem na 100lev UP. QUesty powinny Zwierac Mysl Zagadki, Lamiglowki, Chodzenia Za Nagroda-Zeby Ja Wychodzic Jak np.w Postmanie. Bo co to za Quest Demon Helmet Lub HoT ?? Na Danubi za 15k mozna poprosic dobrego HLEV on zbieze ekipe i wykonywac jedna za druga czescia. Pewnie wielu z was teraz powie ze mozna samemu wykonac Quest... Lecz wiecie w takim razie trzeba by bylo wbic znacznie wyzszy lev niz 80 by go rozpoczac. Wiec trudne Questy w zalozenniu cipp chyba maja byc tylko i wylacznie wykonywane w grupach. Zreszt Postman prosty a i tak lepiej z kims go wykonac :) :)

Nadrill
05-04-2006, 21:15
CIPowie nie stworzyli dużej ilości questów, niestety. Ale z drugiej strony, po co przez całe dni latać na różnorakie misje, aby w nagrodę dostać ciepłe, milutkie, różowiutkie kapciuiszki...
Annihilator 2? To okropny pomysł. IMHO questy powinny być ciekawe, długie, dające satysfakcję z ich przechodzenia. A co by było w anni part 2? 3 Orhabaale, tygodnie przygotowań, aby przez 2 minuty być w malutkim pokoiku w celu przeżycia...
Podsumowując: TROCHĘ więcej questów, ale nie w stylu anni dla h-lvlów.

Vil
05-04-2006, 21:51
Jestem za calkowitym usunieciem anni~ .

Evil Maul
05-04-2006, 21:54
CIPowie nie stworzyli dużej ilości questów, niestety. Ale z drugiej strony, po co przez całe dni latać na różnorakie misje, aby w nagrodę dostać ciepłe, milutkie, różowiutkie kapciuiszki...
Annihilator 2? To okropny pomysł. IMHO questy powinny być ciekawe, długie, dające satysfakcję z ich przechodzenia. A co by było w anni part 2? 3 Orhabaale, tygodnie przygotowań, aby przez 2 minuty być w malutkim pokoiku w celu przeżycia...
Podsumowując: TROCHĘ więcej questów, ale nie w stylu anni dla h-lvlów.

Niechodziło mi o typ Annhilatora tylko z demonami . Anni~~ 2 moze byc zupelnie inny np : zamiast jednego roomu bylyby 2 albo 3 i to w róznych miejscach Tibi ale to tylo moj POMYSŁ . Przeciez moze cipsoft moze wymyslic zupelnie inny quest odbiegajacy od taktyki jakiej teraz w 70 % questach jest uzywany czyli ,, walic co to sie rusza nawalic w siebie od h..a uhów i sd i jazdaaa "

Nadrill
05-04-2006, 22:01
Niechodziło mi o typ Annhilatora z demonami . Anni~~ 2 moze byc zupelnie inny np : zamiast jednego roomu bylyby 2 albo 3 i to w róznych miejscach Tibi ale to tylo moj POMYSŁ . Przeciez moze cipsoft moze wymyslic zupelnie inny quest odbiegajacy od taktyki jakiej teraz w 70 % questach jest uzywany czyli ,, walic co to sie rusza nawalic w siebie od h..a uhów i sd i jazdaaa "

No i spróbuj przeżyć choć z 1 demonem bez sporych przygotowań...

Jestem za calkowitym usunieciem anni~ .

To chciałem własnie powiedzieć. Myślę, że questy w stylu postmana, lub z użyciem MÓZGU(w questach go niewiela się używa). Wyobraźcie sobie: Dłuuuugi, może trudny, ale bez koszenia stad demonów, z przestawianiem jakichś klocków(głupi przykład, ale cóż), rozmawianie z npcami... po jakimś czasie upragniona nagroda. No i można go ukończyć samemu(smaczku dodawałoby losowe nagrody).
IMO przy postmanie bawiłem się najbardziej, nie odliczałem czasu do dojścia punktu XXX, tylko nad łamaniem sobie głowy, cóż ten npc chce...

Diamonic
05-04-2006, 22:02
Jeśli chodzi o RPG to nie jest też to tylko wykonywanie questów, o których się wie. Zawsze możesz pochodzić po NPC'ach, popytać o "zadania"... Jednym z największych graczy RPG jakich widziałem jest Juroqu z Nebuli, on zajmuje się rozmowami z NPC, itp. a nie lvlami, bo już chyba dawno nie expił. >.< I szacunek dla niego. ;)

Helixaw
05-04-2006, 22:57
Rzucacie się o te questy, że mało itp. A jestem ciekaw ile questów wykonaliście SAMI! Nie mówię tu oczywiście do wszystkich, ale większość osób używa tylko spoilerów, nawet nie spróbują samemu zacząć.
Ciekawe czy ktokolwiek z tego forum wykonał paradox tower samemu...

Drenit Danubia
05-04-2006, 23:04
Nio ale patrzac na to tak... do 100 lev mozesz i expic i robic questy, jak juz wykonasz all questy, to od 101 lev(tak zakaldam) mozesz tylko expic. A pomysl z losowymi nagrodami hmm zalerzy jak by dokladnie to wygladalo, trza bybylo to analizowac na kilka roznych sposobow. Ani nie mozna zlikwidoac gdyz Ani to jedna z legen tibi dla wielu nie osiagalna ale marzenie Kazdego. Nio dobra mi najbardziej zalerzy na powstaniu questow ktore nie byly by prostolinijne mozna by je bylo wykonac na 100 sposobow ale nagroda byla by jedna. Ogolny problem tez z questami ze po jakims czasie kazdy zna 90% questow na pamiec i nie trzeba sie glowic nad ich rozwiazaniami. tylko jakies 3% wykonujacych je osoby to naprawde wciaga gdzy glownie oni zajmuja sie znajdowanie, wykonywaniem najnowszych questow. Questow jest duzo w przedzial 1-100-wszystkie :) i fakt moglo by byc ich wiecej ale powinno si epojawic takze wiecej quesow powyzej 100 lev czyli chodzby co update 6 powyzej 100 lev i z 5 ponizej 100 lev. Oraz kilak bez levelowych ale takich zeby bylo warto.

Ani2 mogl by qygladac calkiem ianczje niz ani1 to raczej bylo zucone po to by zaznaczyc zeby powstal quest na 200 lev cos na styl ani. Zeby zabic 1 Demona nie trzeba szykowac sie dlugo-zalerzy od ekipy :)

Idziemy do Npc np. Na Edronie. Kupujemy U niego Doniczke z ziemia ... zanosimy ja do depo, u Npc np. w Thais Kupujemy Ziarnko, ktore wsadzamy potem do doniczki za pomoca "USE". Ziarnko zostaje zasadzone i by roslo trzeba wyciagac doniczke z depo conajmniej na 15 minut dziennie, oraz chodzic po innych miastach i kupywac u innych np np. nawozy. Ale chodzi o to ze musialy by one byc kupowane w kolejnosci ustalonej przez cipp, lecz co zakup przez kogos nawozu u npc w np. Carlin ow nawoz nastepna osoba moze np. kupic juz w Thais poprostu nie byl by to staly punkt. Po jakims czasie(zmienny ale okreslonym jakims przedzialem) wyrosla by nam jakas np. Roslinka, ktora czasem byla by kwiatkiem czasem lisciem czasem grzybkiem, i w zalerznosci od rodzaju zieleniny jaka by nam wyrosla mozna by ja mozna bylo wymienic na rozne rzeczy, u Npc, Kazda rzecz byla by u innego npc. Nagrod lacznie bylo by np. 10 i po kazdym ukonczeniu mozna ow quest robic ponownie, ale jesli juz wyrosla nam np zolta roza drugi raz juz nie wyrosnie czyli za kazdym razem -1... dziwny quest ale by byl bardzo zabawny :). Oczywiscie dla osob facc moglo by byc dostepne tylko 5 czesci a na pacc 10 czesci oraz w domkach szybciej by nam cos roslo. I nie chodzi tu o efekt widocznego wzrostu roslinki. Zasadzamy "ziele" i robimy wszystko co trza a raz tu nagle wchodzmy i mamy roze a doniczka peknieta :)

Drenit Danubia
05-04-2006, 23:07
Rzucacie się o te questy, że mało itp. A jestem ciekaw ile questów wykonaliście SAMI! Nie mówię tu oczywiście do wszystkich, ale większość osób używa tylko spoilerów, nawet nie spróbują samemu zacząć.
Ciekawe czy ktokolwiek z tego forum wykonał paradox tower samemu...

Wykonalem 75% PT Questa SAM ... ale fakt faktem w tych 25% wspomagalem sie pytaniami do ludzi co trza zrobic lub jak to sie uklada, ale nie uzywalem zadnych opracowan do questow. Wiec mowie jak juz kilak osob wykonalo ten quest potem reszta zanim go wykona zna go na pamiec. A questy sa dla elity :) tylko nie liczni robia wszystki, ale sa takie osoby co maja wszystkie :)

Vil
06-04-2006, 00:42
A jestem ciekaw ile questów wykonaliście SAMI! Nie mówię tu oczywiście do wszystkich, ale większość osób używa tylko spoilerów, nawet nie spróbują samemu zacząć.

Nie jest problemem wykonywac questy samemu jesli polegaja one na pokonaniu xx orkow w naszym ulubionym miejscu expienia, za ktorymi przez przypadek znajduje sie skrzynka, a w niej 'nieoczekiwana' nagroda.

Do ambitniejszych zagadek nie znajdziesz spoilerow. Przeczytalem chyba wszystkie ksiazki w Tibii, przekopalem EF, kawal DD i kopalnii i co prawda znalazlem wiele ciekawych rzeczy, ale wskazowek dotyczacych bazyliszka i mwalli w EF zadnych.

Jednym z największych graczy RPG jakich widziałem jest Juroqu z Nebuli, on zajmuje się rozmowami z NPC, itp. a nie lvlami, bo już chyba dawno nie expił. >.< I szacunek dla niego.

Musze z nim pogadac, bo jesli wie cos ciekawego to chyba zaczne znowu grac ;p

A poza tym jest naprawde duzo ludzi wykonujacych kawal dobrej roboty w laczeniu przeroznych poszlak, tylko ze oni nie oglaszaja wszystkiego co znajda na forach zeby zablysnac, dlatego o nich cicho.

Pit Bull
06-04-2006, 06:36
Anni 2 bylby to dobry pomysl 2 orshaki zamkniete w pomieszczeniu10x10 kratek i dopieo po ich zabiciu ujawniaja sie skrzyneczki w ktorych znajdziemy.......Oo krolicze kapcie? xD

Helixaw
06-04-2006, 07:54
Vil, chodziło mi oczywiście o qusty, w których trzeba trochę pochodzić, pogłówkować. NAwet głupi dtd zajmuje kilka godzin za pierwszym razem. Ze spoilerem 10minut ;)
Pisałeś, że przeszukujesz wiele miejsc. I właśnie o to chodzi wg. mnie w tej grze. Sam wykonywałem większość questów samemu (dopóki nie znajdowałem się w kropce), próbowałem rozwiązać tajemnicę troll mountain koło thais. Z kumplem odkryliśmy wejście do "tajemniczego" pokoiku, a ile czasu zajęło kombinowanie i chodzenie z różnymi przedmiotami :P Takie coś bawi znacznie bardziej niż nabijanie kolejnego lvla, nawet jeśli quest nie istnieje :)

Diamonic
06-04-2006, 08:30
Vil, chodziło mi oczywiście o qusty, w których trzeba trochę pochodzić, pogłówkować. NAwet głupi dtd zajmuje kilka godzin za pierwszym razem. Ze spoilerem 10minut ;)
Pisałeś, że przeszukujesz wiele miejsc. I właśnie o to chodzi wg. mnie w tej grze. Sam wykonywałem większość questów samemu (dopóki nie znajdowałem się w kropce), próbowałem rozwiązać tajemnicę troll mountain koło thais. Z kumplem odkryliśmy wejście do "tajemniczego" pokoiku, a ile czasu zajęło kombinowanie i chodzenie z różnymi przedmiotami :P Takie coś bawi znacznie bardziej niż nabijanie kolejnego lvla, nawet jeśli quest nie istnieje :)

Pewnie jest tak, że 10 minut zajmuje dojście tam, a 1h i 50 minut zajmuje odgadnięcie czego ten pierdolony npc chce. ^^ Nie mówiąc już o kluczu, bla bla bla... ;p

Lebu
06-04-2006, 16:12
@up
Po updacie został dodany taki quest. Wykonujemy go dla niejakiego Explorer Society. Budynek tego towarzystwa znajduje się w Northport. Nie wiem jaka jest trudnośc, ale też jest on długi.

Wiem co to za quest bo kumpel go robi ale nie zdradze szczegolow bo jest baardzo przydatny na wojnie np.

A jak ktos wie co to za quest to niech nie mowi bo nooby zaraz bedom ludzie lazic i robic
najlpiej bedzie jak sami go odkryja.. :)

Drenit Danubia
08-04-2006, 12:24
Wiem co to za quest bo kumpel go robi ale nie zdradze szczegolow bo jest baardzo przydatny na wojnie np.

A jak ktos wie co to za quest to niech nie mowi bo nooby zaraz bedom ludzie lazic i robic
najlpiej bedzie jak sami go odkryja.. :)

A TY nie byles kiedys sam noobem jak zaczynales grac w tibie ?? nie potrzebowales pomocy w najprostrzych Questach, zeby je wykonac ??

A i podaj jak mozesz lub moze ktos inny Nazwe tego Questa i co za niego jest-to nie jest QS, a i dodaj jesio co trza bic :)

Questy najwieksza radosc sprawiaja MI, jak wykonuje je ze znajomymi :P Zawsze sa jakies wpadki typu ten tego pojechal a mial w BK bic :P :P

A i tak wogole nie w temacie.

Co oznacza skrot PKP ????

Poczekaj Kiedys Przyjedzie :):)

Rith
09-04-2006, 12:13
A czytaliście kiedyś co pisze na Mount Sternum? Idzcie, przeczytajcie a potem rozmawiajcie o nowych rpgowchy questach. Tibia to nie RPG, dla CipSoftu nie liczy się przyjemność z gry graczy ale ilość kupionych płatnych kont. Dla niektórych wątpliwą przyjemnością jest spędzanie paru godzin nad questem. Jeśli chcecie poczuc klimat RPG to Tibia nie jest dla was. Mówice że nie ma wystarczająco dużo questów wymagających myślenia. Ale jak już ktoś wspomniał czy robiiliście któryś bez pomocy osoby cieszącej się nagrodą z tego questa lub filmiku, spoilera? Teraz przedstawie questy wymagające odrobiny wysiłku umysłowego: Honey flower, Antidote rune, Pick, Postman Quest, Draconia Quest, Paradox Tower Quest, Djin Quest, Banshee Quest, odnalezienie wszystkich tombów przy pomocy ksiażek też jest questem, Explorer Society. Uważam że w takiej grze jaką jest Tibia jest ich naprawde dużo

maciek_92
10-06-2006, 20:22
Zawze mozna poszukac jeszcze nieodkrytych questow bo jak CIPsoft powiedzial jakis czas temu ze tylko 30% questow jest znane to chyba ma racje.

weviz
11-06-2006, 09:53
Hmm do tych qestow co potrzeba troche mózgu trzeba dodac Apq qest (ten na 3 figurki malp) zrobilem ten qest i uważam że tam jest cool rzeznia i pomyslec trzeba

kostooch
11-06-2006, 10:47
Quest na krolicze bambosze istnieje. Podobno nie ma zadnych ograniczen lewelowych.

Szaryy
11-06-2006, 14:39
Quest na krolicze bambosze istnieje. Podobno nie ma zadnych ograniczen lewelowych.

masz dowod?

Karol sork asterki
11-06-2006, 20:44
Zgadzam sie z szarym ale wedłóg mnie niema takiego questu po kit kolu krulicze bambosze?:D

Valdios
12-06-2006, 16:00
Macie rację mówiąc, że powinno być więcej questów- układanek. Również ja to popieram, gdyż dzięki temu gra byłaby jeszcze ciekawsza. Większość questów aktualnie polega na wejściu do pomieszczenia i zabiciu danej ilości stworków. Questy składające się z wielu zadań, jak np. Explorer Society quest, postman, czy Banuta quest są długie i bardzo urozmaicone. Są ważnym elementem i bez nich nie wyobrażam sobie tibii. Wykonanie takiego questa- układanki przynosi większą satysfakcję i zadowolenie. Prawdą jest też to, że nagrodami questach nie zawsze powinny być tarcze mające 40 def czy bronie z 50 atk. Powinno być więcej przedmiotów o wartości kolekcjonerskiej, które nadają się np. do wystawienia w domku ;) Oby takich więcej...

Jednak niektórzy z was narzekają na małą ilość questów i twierdzą, że po wykonaniu annihilatora, demon questa i HOTa pozostaje tylko nabijanie expa. Otóż CIP Soft podał, że tylko ok. 30-50% questów jest znanych. I jest też wiele rarów jak np.Blessed Shield czy Soft Boots, które nie są zdobyte (prawdopodobnie), ale jednak po coś zostały stworzone. CIPy podają też, że wszystkie itemy są do zdobycia. Tak więc gdy mamy już z głowy najtrudniejsze questy, możemy udać się na poszukiwanie tajemnic. Jest to naprawdę fascynujące i gdy odkryjesz coś jako pierwszy, czujesz ogromną radość i masz powód do dumy.

Przecież odkrycie questa to znacznie większa sztuka niż samo jego wykonanie :)

Podrzucę tu taki przykład: Eternal Oblivion 276 Elite Knight posiada demon legi i horned helmet. "Skąd?"-To pytanie zadaje sobie wielu Tibijczyków. "Pewnie jakieś nieznane nam questy..."
Otóż tylko dzięki długotrwałym próbom i poszukiwaniom mógł coś takiego odkryć.:p

Tak więc podsumowując mojego posta mogę stwierdzić, że CIP soft w następnym up date powinien dodać nowe questy układanki i że bycie na 150+ levelu i posiadanie zaliczonych wszystkich questów nie kończy się jedynie na expieniu... Wtedy zaczyna się nowy etap w grze.

Drogi high levelu- nie ma na co czekać- zbieraj ekipę i ruszaj w głąb POH czy MOTLs w poszukiwaniu tajemnic lub spróbój rozwikłać tajemniczą zagadkę Skarbca Imperatora Kazzo, nad którą głowi się tak wielu ludzi ;)

n3sTo
12-06-2006, 20:20
Valdios widze jestes tutaj dopiero debiutantem, ale bardzo madrze i z przemysleniem piszesz .. ( nie tak jak inni :P )

Według mnie rozwiazanie qesta z tibia org pl to nie sztuka tylko zwykła droga na łatwizne.... zadnej przyjemnosci (( oczywiscie oprócz nagrody :P:P )

A odkrywanie qestów to dopiero zabawa......... wolał bym sam odkryc 20 -30 qesów niz miec 100 lvl+ bo expienie to nie sztuka ......... a myslenie to jush tak...

Texterus
12-06-2006, 21:38
Chcecie więcej questów??
Najpierw odkryjcie wszystkie w ówczesnej tibii potem proscie o więcej.

Ponad polowa, ba zaryzykuje stwierdzenie ze jakies 3/4 z nas(forumowiczow, polakow) korzysta z tibiaorg.pl by zrobic dany quest, nie mowie ze ja czasem nie zajrze na org (mozecie mnie teraz zwyzywac). Niektorzy nie graja w tibie klimatu rpg.

Gdzies tam wyzej byla dyskusja o anni.
W tej chwili wykonanie annihillatora zalezy od tego kto ma lepszego bota a nawet nie na umiejetnosciach "uhania", nie mowiac juz o elemencie rpg. (najdz 3 kumpli z 100+ idz, otworz drzwi, przeciagnij dzwignie, a i sprawdz czy dobrze ustawiles bota, zabij 2 demki i wez nagrody, tyle.)

Podsumowując: wiekszosc tibijskich questow wyglada bardzo podobnie; roznia sie tylko nagrodami i potworami do wybicia.

Helixaw
13-06-2006, 00:50
[..]
A odkrywanie qestów to dopiero zabawa......... wolał bym sam odkryc 20 -30 qesów niz miec 100 lvl+ bo expienie to nie sztuka ......... a myslenie to jush tak...
Ale wiekszosc mysli wlasnie inaczej, liczy sie tylko xp i skille ;) a potem sie dziwic ze krzesla lataja po domach jak taki kolo dednie :D Popieram Cie n3sto, gra powinna bawic, a nie leczyc kompleksy ;)

Ignatius Fireblade
13-06-2006, 09:35
Słusznie. Jak najbardziej. Ja sam postanowiłem zgromadzić jak najwięcej ksiażek z Tibii. Mam około 170. I muszę się nie zgodzic z pewnym stwierdzeniem. Są tam informacje o Bazyliszku, jak i o Mintwalin. Trzeba się wczytać w odpowiednie tomy :P

Padre Ciekma
13-06-2006, 14:22
Pozwolę sie przywitać na poczatek :-)
Zgadzam sie z przedmówcami odnosnie mizerii questów, nie wiem czy engine gry na to pozwala, ale prydałyby się questy wymagające współdziałania graczy,
nie chodzi o rozwalenie duzej ilości demonów na raz tylko np. otwarcie jakichś drzwi za pomocą 2 uzaleznionych dźwigni.
Przydałyby sie tez questy na inteligencję, jakiś sfinks zadający 3 pytania-zagadki, jesli sie na którąś nie odpowie to włącza się Anihilator-II ;)
a jesli sie odpowie, to otwieraja się drzwi do jakiegoś trofeum.
Oczywiscie pytania powinny byc losowane z jakiejs większej puli i co jakiś czas zmieniane.

Ignatius Fireblade
13-06-2006, 15:22
Hmm... współpracy? Jak przy Vocation, czy Lighthouse? Ciekawe... Można by zwiększyć chęć współpracy. Ale to ze "sfinksem" uważam za nieco chybiony, przynajmniej w tej wersji. Wątpie czy conajmniej połowa graczy zna angielski w stopniu umozliwiajacym udzielenie odpowiedzi... Chyba, że pytanko brzmiałoby "Fri itenx plz?/"

Padre Ciekma
13-06-2006, 19:38
Ale to ze "sfinksem" uważam za nieco chybiony, przynajmniej w tej wersji. Wątpie czy conajmniej połowa graczy zna angielski w stopniu umozliwiajacym udzielenie odpowiedzi
A kto powiedział że każdy, byle by wykoksował duzy skill, musi rozwiązac quest?
Czyż nie byłoby fajnie przerzedzić trochę koksujące ziomalstwo, którego znajomość oficjalnego języka Tibii sprowadza się do 3 słów? (yes, yes & yes :)?
Ale to oczywiscie tytułowe filozofowanie, bo nie sądze aby firma działała wbrew swemu głównemu targetowi ;->

Ignatius Fireblade
13-06-2006, 20:42
Oho... dobrze mówi, dać mu herbaty :P Twe słowa tym razem trafiły do mnie bez zadnych problemów. Dobrze kombinujesz, ale trzeba nad tym podumać. Ewentualnie, na forum tibia.com jest odpowiedni dział, przeznaczony do składania propozycji...

Vil
13-06-2006, 21:42
1.W Tibii, poza nielicznymi wyjatkami NIE MA QUESTOW. Questem nie jest zabawa polegajaca na zabiciu N>2 potworkow i otwarciu ( albo i nie ) skrzynki ktorej ( chyba ) bronily. Quest ma byc zleceniem od npc, uzupelnionym ( bo przeciez nie na zasadzie 'ty zabic to i to, one bronic nagroda' ) jakims elementem historyjki. To jest podstawowa sprawa jaka trzeba zalatwic, zeby Tibia na powrot uzyskala jakikolwiek klimat RPG. I nie ma to dzialac na zasadzie lazenia po wszystkich npcach w kazdym miescie i zadawania 356 pytan z 574 slowami, ktore moga byc kluczowe do otrzymania danego questa. W kazdym normalnym RPG to npc zaczyna rozmowe i proponuje zadanie. Czy to jest az tak trudne do zrobienia ?

2. Ciekawe, ile nieodkrytych questow wiaze sie z 469 ? Albo z mwallami w EF ? I znowu, ksiazki, przynajmniej te, ktore przeczytalem, nie daja na ten temat zadnych ciekawych wskazowek, a wypytywanie wszystkich o wszystko nie ma sensu ( pow. wyzej ).

3. Bazyliszek to imho slepy punkt, wrzucony do jaskinii dla ozdoby. Jesli daloby sie z nim pogadac to byloby to idiotyczne z punktu widzenia historii zawartych w niektorzych ksiazkach.

4. Horned helmet, DSL, demon legi, TH ( poza ostatnio zdobytymi z Orsha ) to pozostalosci po _dawnych_ questach, w wiekszosci od jakiego czasu nieaktywnych, wobec tego na pewno do obecnych "jeszcze nie odkrytych" na pewno sie nie zaliczaja.