PDA

Pokaż pełną wersje : Co wypada przy śmierci

Tibio-gracz
08-04-2006, 10:51
Mam pytanie jaka jest procentowa szansa na wypadnięcie przedmiotu z każdego miejsca w ekwipunku?
Szukałem i znalazłem tylko nigdy nie było pewnej odpowiedzi bo jedni twierdzili, że np. z miejsca na strzały nigdy nic nie wypada, a jedni ze wypada tak samo jak z innych miejsc.
Proszę, żeby się wypowiedział ktoś kto napewno wie.
Z góry thx.

Sashion
08-04-2006, 10:55
ZAWSZE wypada bag/backpack (niepotrzebne skreślic) i jest 10% szansa ze cos jeszcze wypadnie ;p

Tibio-gracz
08-04-2006, 11:10
A to prawda, że rzeczy z kieszonki(miejsce na strzały) nigdy nie wypadają?

Venderer
08-04-2006, 11:15
A to prawda, że rzeczy z kieszonki(miejsce na strzały) nigdy nie wypadają?
Nie jestem w 100% pewien ale chyba wypadają. Natomiast jeśli włożysz tam backpack to on na 100% wypadnie, nawet jeśli będziesz mial jeszcze jeden na plecach.

slawekmag
08-04-2006, 11:27
No nie wiadomo ale mi nigdy nic nie wypadło.

Pasorzytek
08-04-2006, 12:08
z miejsca na strzaly tak samo wypada jak z armora itd :) średnio wypada jedna rzecz na śmierć. a jak nie wypda Ci nic przez pare to modl sie by nie wypadlo Ci wszystko na raz tak jak mi :( ..... a wypadaja za kazdym razem wszystkie pojemniki (bagi backpacki parcele itd)

Phy Praefectus
08-04-2006, 12:20
zrobilem test moim noob charem w miejsce strzal wlozylem 100 gp i dedlem....100 gp zostalo :)

Lasooch
08-04-2006, 12:47
Ze strzał również wypada. Hmm, może postaram się zamieścić tu wszystko na ten temat...

10% - szansa na zgubienie każdego itema z osobna.
7% - szansa na zgubienie każdego itema z osobna (posiadając promocję).
Na wypadnięcie 2 przedmiotów mamy więc 10%*10% szansy - 1%. Na 3 0,1%, etc. Osobiście nie wierzę, aby bez red skulla komuś wypadło WSZYSTKO ;)

Wszystkie plecaki, skrzynki, parcele (pojemniki) wypadają ZAWSZE. No, chyba, że AoLa masz.

Tibio-gracz
08-04-2006, 14:30
Ok.Dzieki za odpowiedzi;)

The Outlaw
08-04-2006, 15:04
Widzę tutaj spore pomyłki, właściwa odpowiedź to:
W przypadku śmierci postaci...
1. Istnieje 10% szansa na każdy z itemów że wypadnie.
2. Wszelkie zbiorniki (plecaki, skrzynie) zawsze wypadają.
3. Gdy nosi się amulet of loss (AOL) żaden przedmiot nie wypada, ale niestety znika amulet.
4. Postacie z czerwoną czaszką (red skull) zawsze tracą wszystkie itemy, niezależnie od tego czy noszą AOL.

Źródło, www.tibia.com (manual: http://www.tibia.com/guide/?subtopic=manual&section=characters#death)

Item Loss
Finally, characters that die have a chance of dropping items. This chance is ten per cent per equipped item. However, containers such as bags or backpacks will always be dropped along with their contents. Any items lost upon death will remain with the body of the deceased character and can be looted by any player who happens to find it. Please note that the chance of dropping items will not be reduced if a character is promoted. However, there is an item in this game called the "Amulet of Loss" which will effectively prevent your character from dropping any item upon death unless your character is marked with a red skull. Characters that are marked with a red skull will always lose all equipment whenever they die.

Kwadratowe Koło
08-04-2006, 16:00
Co wypada? A wypadają itemy ;)

Z miejsca strzał wypadają tak samo jak z innych miejsc. Jak kiedyś padłem na gl to mi wypadł torch :P

Ufocznik
08-04-2006, 16:10
Osobiście nie wierzę, aby bez red skulla komuś wypadło WSZYSTKO ;)
.
wszystko to moze nie ale jak kiedys gralem palkiem i na 16 lvlu padlem to po obudzeniu sie w temple mialem na sobie luk i buty :P (strzaly, helmet, arm, legi i scarf wypadly) czyli w sumie wypadlo mi 5 rzeczy a szansa na to byla wg Ciebie 0.1*0.1*0.1*0.1*0.1=0.00001 czyli 0.001% o ile dobrze policzylem
czyli jeden do stu tysiecy
pech? ;]

Helixaw
08-04-2006, 16:13
[..] 7% - szansa na zgubienie każdego itema z osobna (posiadając promocję).[..]

Promocja nie ma żaden go wpływu. Tracisz 7% expa! prawdopodobieństwo wypadnięcia rzeczy to 10%

wszystko to moze nie ale jak kiedys gralem palkiem i na 16 lvlu padlem to po obudzeniu sie w temple mialem na sobie luk i buty :P (strzaly, helmet, arm, legi i scarf wypadly) czyli w sumie wypadlo mi 5 rzeczy a szansa na to byla wg Ciebie 0.1*0.1*0.1*0.1*0.1=0.00001 czyli 0.001% o ile dobrze policzylem
czyli jeden do stu tysiecy
pech? ;]

Wzór jest błędny :P Ale nie zmienia to faktu, że miałeś pecha ;)

Tibio-gracz
08-04-2006, 16:16
A gdy ktoś ma AoL'a to gdy zginie to ten AoL znika czy pozostaje w martwym graczu?

The Outlaw
08-04-2006, 16:25
Odpowiedziałem na to pytanie kilka postów wyżej, AOL znika.

--Outlaw

-edit- Przytoczę siebie bo widać mało kto czyta wszystkie posty w temacie:

Widzę tutaj spore pomyłki, właściwa odpowiedź to:
W przypadku śmierci postaci...
1. Istnieje 10% szansa na każdy z itemów że wypadnie.
2. Wszelkie zbiorniki (plecaki, skrzynie) zawsze wypadają.
3. Gdy nosi się amulet of loss (AOL) żaden przedmiot nie wypada, ale niestety znika amulet.
4. Postacie z czerwoną czaszką (red skull) zawsze tracą wszystkie itemy, niezależnie od tego czy noszą AOL.

Źródło, www.tibia.com (manual: http://www.tibia.com/guide/?subtopic=manual&section=characters#death)

Item Loss
Finally, characters that die have a chance of dropping items. This chance is ten per cent per equipped item. However, containers such as bags or backpacks will always be dropped along with their contents. Any items lost upon death will remain with the body of the deceased character and can be looted by any player who happens to find it. Please note that the chance of dropping items will not be reduced if a character is promoted. However, there is an item in this game called the "Amulet of Loss" which will effectively prevent your character from dropping any item upon death unless your character is marked with a red skull. Characters that are marked with a red skull will always lose all equipment whenever they die.

--Outlaw

dagothar
08-04-2006, 16:29
Przy szansie 10% na kazdy item, wypadnie nie liczac bp:
0 itemow: 43%
1 : 38%
2 : 15%
3 : 3%
4 : 0,4%
wszystkie, nie liczac bp: 0,00000001%

slawekmag
08-04-2006, 16:48
A co będzie jak włoże bag/backpack do ręki - miejsca na mmiecza i tarcze

dagothar
08-04-2006, 16:52
Kazdy pojemnik(container), czyli bag, backpack, skrzynka wypada na 100%, niezaleznie od tego w ktorym slocie siedzi(oczywiscie o ile nie ma aola)

Lasooch
08-04-2006, 16:56
Promocja nie ma żaden go wpływu. Tracisz 7% expa! prawdopodobieństwo wypadnięcia rzeczy to 10%
Na pewno? Mi się wydaje, że promo ma wpływ i na to, i na to :>
Przy szansie 10% na kazdy item, wypadnie nie liczac bp:
0 itemow: 43%
1 : 38%
2 : 15%
3 : 3%
4 : 0,4%
wszystkie, nie liczac bp: 0,00000001%
Ech, chyba muszę zaufać ;)

dagothar
08-04-2006, 17:03
Promocja i blessy maja wplyw zarowno na exp, skille jak i szanse wypadniecia itemu.
A te procenty mozna policzyc ze schematu Bernoulliego:
n-ilosc prob
k-ilosc sukcesow
p-prawdopodobienstwo sukcesu
q-prawdopodobinstwo porazki

-za n wstawiamy 8, bo jest 8 itemow oprocz bpka
-za k wstawiamy szanse na ile itemow wypadnietych na raz chcemy policzyc szanse
-p=0,1=10% ze wypadnei item
-q=1-p=90% ze nie wypadnie
-wstawiamy do wzoru:
P(k)=(n nad k)*p^k*q^(n-k)

The Outlaw
08-04-2006, 17:20
Promocja i blessy maja wplyw zarowno na exp, skille jak i szanse wypadniecia itemu.

Jesteś tutorem i popełniasz takie błędy?
"Please note that the chance of dropping items will not be reduced if a character is promoted."
Jak już wspomniałem 2 razy znajdziesz tę informację tutaj:
http://www.tibia.com/guide/?subtopic=manual&section=characters#death

Promocja i blessy wpływają jedynie na exp i skille.

--Outlaw

dagothar
08-04-2006, 18:16
oO
O tym jak raz nie wiedzialem:) W kazdym razie blessy wplywaja na ta szanse.

The Outlaw
08-04-2006, 18:34
Jezusmariaiwszyscyświęci... blessy zarówno jak i promocja wpływają jedynie na exp i skille. Nic więcej. Nic.

--Outlaw