PDA

Pokaż pełną wersje : Broń dwuręczna czy shield?

namlessone
12-04-2006, 08:46
Załóżmy taką sytuację: mam knighta, skille 45/45 (axe/shield). Z czym w łapie będę bardziej dostawał? :
-z naginatą (dwuręczny axe, atk:39, def:25)
-z dark shieldem (def:25)

Chodzi mi o to że mam takie same skille z axa i shielda, i czy naginata będzie blokować przeciwnika tak jak shield (ma tyle samo defa)?

kostooch
12-04-2006, 08:55
Załóżmy taką sytuację: mam knighta, skille 45/45 (axe/shield). Z czym w łapie będę bardziej dostawał? :
-z naginatą (dwuręczny axe, atk:39, def:25)
-z dark shieldem (def:25)

Chodzi mi o to że mam takie same skille z axa i shielda, i czy naginata będzie blokować przeciwnika tak jak shield (ma tyle samo defa)?
Doloz do Dark Shielda jakakolwiek nawet najgorsza bron, a twoj def wzrosnie.

slawekmag
12-04-2006, 09:39
Tak, będzie równo bronić. Jednak jeśli dołożysz do tej tarczy chociażby knife(ten do walki), zadawane ci hity będą mniejsze.

Mastadi, little meteorite
12-04-2006, 11:54
@up and @upup
Doloz do Dark Shielda jakakolwiek nawet najgorsza bron, a twoj def wzrosnie.
Tak, będzie równo bronić. Jednak jeśli dołożysz do tej tarczy chociażby knife(ten do walki), zadawane ci hity będą mniejsze.

A gówno prawda. Jeśli atakuje nas jeden potworek to hity idą na tarcze, a jeśli 2 to jeden wali na tarcze a drugi na broń (Chyba że nasza broń ma większy def niż tarcza B) ). Def broni i tarczy NIE sumuje się ani nic w tym stylu -,-

Vil
12-04-2006, 14:03
@up and @upup

A gówno prawda. Jeśli atakuje nas jeden potworek to hity idą na tarcze, a jeśli 2 to jeden wali na tarcze a drugi na broń (Chyba że nasza broń ma większy def niż tarcza B) ). Def broni i tarczy NIE sumuje się ani nic w tym stylu -,-

A gowno prawda.

Sama bronia mozna zablokowac 2 moby.
Sama tarcza mozna zablokowac 2 moby.
Jesliby twoja 'teoria' byla prawdziwa demon shield + knife powodowalby ze nawet przy 2 rotach otrzymywalibysmy hity w armor/ trafienia ( bo jeden bylby blokowany a drugi niby tez, ale 3x gorzej niz z wooden shieldem ) na skillach dajmy na to 70/70. Dla porownania z bs i wooden shieldem powinnismy blokowac lepiej, a w rzeczywistosci blokujemy znacznie gorzej.

Helixaw
12-04-2006, 14:11
Co za herezje tu niektórzy wypisują...
@namelessone:
Będziesz tak samo obrywał, ale mając naginatę nie będzie ci rosnąć shielding. Na tych skillach powinieneś biegać jeszcze z tarczą i jednoręcznąbronią.

@reszta poza Vil'em :P
Liczy się tylko to co ma więcej defence. Jeśli tarcza ma więcej od broni to dwa potworki blokujesz tarczą, jeśli broń ma więcej od tarczy to blokujesz dwa potworki bronią, a tarcza nic nie daje. Noszenie dwóch tarczy też nic nie daje, liczy się silniejsza.

Eldaron
12-04-2006, 14:36
Ja mam dwarven schield i dwarf axe ale depo mam jeszcze doble axe i nie wem czym bvic

kostooch
12-04-2006, 15:21
Ja mam dwarven schield i dwarf axe ale depo mam jeszcze doble axe i nie wem czym bvic
Dwarven Shieldem i Dwarven Axem. O ile shieldem mozna bic.

slawekmag
12-04-2006, 15:45
Co za herezje tu niektórzy wypisują...
@namelessone:
Będziesz tak samo obrywał, ale mając naginatę nie będzie ci rosnąć shielding. Na tych skillach powinieneś biegać jeszcze z tarczą i jednoręcznąbronią.

@reszta poza Vil'em :P
Liczy się tylko to co ma więcej dema więfence. Jeśli tarcza cej od broni to dwa potworki blokujesz tarczą, jeśli broń ma więcej od tarczy to blokujesz dwa potworki bronią, a tarcza nic nie daje. Noszenie dwóch tarczy też nic nie daje, liczy się silniejsza.
LOL. Bloknij se GS najpierw z MMshieldem i z knifem, a potem z MMshieldem i BS. Zobaczysz różnice. Liczą się OBIE rzeczy - i miecz i tarcza. Co do tego że jak masz dwie tarcze to liczy się lepsza, to się zgadzam, ale co do tego że liczy się broń lub tarcza w zależności od większej ilości defa to nieprawda.

Pytajnik
12-04-2006, 16:46
ja tam nosze bron jednoreczna bez shielda bo jak mam bron jednoreczna i shielda to slabiej uderzam :/

ari2423
12-04-2006, 16:58
def broni tylko wspomaga tarcze... a skill broni nic nie daje do powiekszenia obrony broni. z tarcza jest odwrotnie przy takich samych skilach tarczy i broni z tarcza bedzie dostawało sie mniejsze hity a z bronia wieksze
( sprawdzalem) moze być też tak ze def broni wchodzi w sklad armora ( czyt. armor, helmet, legsy, buty)

slawekmag
12-04-2006, 18:45
ja tam nosze bron jednoreczna bez shielda bo jak mam bron jednoreczna i shielda to slabiej uderzam :/
NIEMOŻLIWE. Może ci się tak wydawać. A jak już tak uważasz to kup se broń dwuręczną - większy atak ma (chyba że masz magic sworda.)

Helixaw
12-04-2006, 19:42
Slawekmag, nie masz racji, nie jeden knight to sprawdzał, w tym ja. Na gsie widocznie miałeś pecha. Nie bierz armora, jakąś słabą tarczę i dajmy na to sickle i f-axe, idź na np. minosy i sprawdź ...

Vil
13-04-2006, 00:00
Slawekmag, nie masz racji, nie jeden knight to sprawdzał, w tym ja. Na gsie widocznie miałeś pecha.

Tez sprawdzalem i po ostatnich testach zaczalem miec watpliwosci...

Helixaw
13-04-2006, 13:39
Może po update to zmienili? :O

Gajutus z Samery
13-04-2006, 13:49
poćwicz skille i mozesz iść z dwuręczną a narazie poskilluj. Ja osobiscie też mam knighta ale wale swordami i mam vamp shielda i bright sword i giant sworda zamieniam bron czasem ale ciagle ma gs przy sobie. ( prawie ciągle :P)

Luki The Darknes
15-04-2006, 21:12
Skill w defie u swordow clubow axe nic nei daje' gdy tarcza ma wiecej defa niz def broni !!! zrozumcie to

Niby dlaczego swordy sa drogie ?? podam przyklad

Bright Sword jest drozszy niz Fire Axe, poniewaz ma wiecej defa czyli z bsem mozemy isc expic z dwarfen shieldem i jest to oplacalne dlatego swordy sa droie bo na mniejszych levelach nei musisz meic super mega tarczy ;]
A przy axah mala obrona i dlatego tani bo musisz zakupic dobra tarcze ;]

Vil
15-04-2006, 21:28
imho rzaczej dlatego ze jest ich kilka razy wiecej i kazdy chce je sprzedac za jakakolwiek cene ..

poszukiwacz przygód
21-04-2006, 16:10
a ja sie tam nie znam ;] nie lubie dwurecznych broni za duzo obrywam ;] ale gdy ide na dk i chce szybko lvl wbic nie patrzac na strate hp i chociaz uhow to lece z gsem bo i tak dwa trzy hity w monstry ;];];] czasami head shoty ^^

Einstein15
22-04-2006, 01:07
hehe.Obydwie rodzaje broni sa potrzebne.Bo jak ktos ma np bright sworda + tarcza to nie zada takiego duzego hita ale ma za to dzieki tarczy wiecej obrony a bronie dwureczne sa na tyle dobre z edzieki nich szybko ubijemy potworka lecz przy silnych monsterach bedzie trzeba sie uhac :( B) B)

Sir Jarema
22-04-2006, 04:12
Skill w defie u swordow clubow axe nic nei daje' gdy tarcza ma wiecej defa niz def broni !!! zrozumcie to

Mylisz się. W takim wypadku kupowanie BSa (który na wiekszości światów jest 2-3x droższy od FS) nie miałoby sensu dla nikogo, kto ma conajmniej Guardian Shielda. A jednak wszyscy najbardziej doświadczeni rycerze do blokowania używają właśnie BS. Myslisz, że to dlatego, że noszą do tego jakieś tarcze pokroju dwarven ?

Sprawdź sobie sam. Weź tego nieszczęsnego BSa, i do tego 2 tarcze (do wymiany ofkoz) - wooden i powiedzy dwarven. Obie mają defa niższego niż BS. Spróbuj zablokować/zabić coś mocnego i porównaj jak obrywasz. Gwarantuję ci, że róznica jest znaczna.

Piesek Leszek
22-04-2006, 15:39
Wez Naginate. Daje tyle defa ile shield ale nie zalezy od shildingu
moze bdziesz dostawal mocniej ale potwora szybko zabijeszwiec Ci tez tyle razy nie wjedzie ;p sluchaj tatusia bo Ci dobrze podpowiada ;p a wogole to najlpeij podciagnij bardziej skille

murhaja
23-04-2006, 01:14
jeżeli tarcza ma lepszy def od broni liczy sie def tarczy jezeli broń ma leprzy def to liczy sie def broni.
więc jeżeli będziesz miał broń dwóręczną będziesz nia blokował tak jak tarcza która ma tyle defu ile ta broń...tylko że shielding nie będzie rosnąc

jaroslawbeczek
23-04-2006, 10:31
z tego co piszecie wynika ze bs jest bezuzyteczny
piszecie ze jak miecz ma wieksza obrone od tarczy to wtedy hity ida na defa miecza
czyli jak ja mam dwarven shielda i bsa to mam defa 30??
w takim ukladzie axe jest najlepsza bronia, bo masz np. vamp shielda + fire axe
a gdy masz bs i vamp shield to i tu i tu masz defa 34 no bo idzie na tarcze??
a to nie jest prztpadkiem tak ze sie sumuje def tarczy i miecz?a

Mroczny Alfons
23-04-2006, 10:49
Nic sie niesumuje.
Niewiem co te becki tu powypisywaly...
Niebede tego komentowal..

Vil
23-04-2006, 11:12
jeżeli tarcza ma lepszy def od broni liczy sie def tarczy jezeli broń ma leprzy def to liczy sie def broni.

wykonaj bardzo prosty test:

dwarven shield + np. ss na rotach ( najlepiej zebys mial skille nie wieksze niz 60 )
fs + wooden shield na rotach

jesli fsem zablokujesz chociaz polowe tych ciosow co dwarvenem bede baaaaardzo zdziwiony.

u mnie ( 75/77 ) wygladalo to tak, ze srednio jakies 30-40% ciosow przechodzilo na armor, z ss+dwarven zablokowalem dokladnie wszystkie ciosy. Czas testow = 1h.

co to oznacza ? oznacza to, ze nie blokujemy tym, co ma lepszy def, bo wtedy ( przy niewielkiej roznicy 1-2 defa ) blokowalibysmy tak samo.

jaroslawbeczek
23-04-2006, 12:04
Vil, czyli majas bs + vampa a fire axe + vampa
bs + vamp jest lepszy o te kilkanascie defa czyli tak jakbys mial wooden shielda a vamo shield roznicy

ps. co doradzasz, bs i gsa czy fire axe i dl ? ( nie rozwijam watku axe vs sword)

Tukan pogromca sebka
23-04-2006, 12:31
ja osobiscie nielubie dwurecznych swordow czy axe...mi to jakos niepasuje...naprzyklad jak bym mial wybierac miedzy Magic long swordem a Magic swordem i Mastermind shieldem to wybralbym magic sworda i mastermind shield...nielubie dworecznych...bo po 1: na dworecznych skile nierosna jak z kims walczysz np z orkiem(wszystko jedno z kim) a tak jak masz shield osobno i sworda osobno to zawsze skile obydwu cos podrosna :):):):);d:D:D:D

Mroczny Alfons
23-04-2006, 12:38
@tukan
i chcesz powiedziec ze expisz z jednoreczna bronia? -.-

Koszyk
23-04-2006, 17:46
Do 80/80 bron + shield

80+/80+ dwureczna

Vil
23-04-2006, 19:31
Do 80/80 bron + shield

80+/80+ dwureczna

zalezy co chce huncic ( np guardy i dragi dokladnie odwrotnie ).