zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Grafika 4d

Rohen
13-04-2006, 21:07
Mam pytanie... Jak by wyglądała nowa wersja grafiki 4D bo wiemy że:

1d to wogóle spłaszczone postacie
2d to kontury postaci (np. Tibia :P)
3D to fpsy i ogólnie trójwymiarowe... a 4D
?

Tasior
13-04-2006, 21:12
3d to trzywymiary(wysokosc szerokosc i "głebokość"), nie ma 4 wymiaru wiec na 4d nie licz.

PS. Grafiki 1d nie ma

Heliwurab
13-04-2006, 21:13
Ja bym powiedział ze 4D to coś, jakbyś sam był w świecie 3D, bys czuł, slyszal, widzial wszystko jak na własnej skorze... No, moze troche przesadziłem, takie cos bedzie chyba gdzies w 9D ;P

Dwimenor
13-04-2006, 21:24
Pierwszym wymiarem jest długość.
Drugim wymiarem jest szerokość.
Trzecim wymiarem jest grubość.
Czwartym wymiarem jest...czas.

Ale coś tam mi się kiedyś obiło o uszy o tym 4d.
...
Z googli(a konkretniej z programu zajęć jakiejś tam uczelni) dowiedziałem się, że grafika 4d to animacia. Czyli obiekt 3d zmieniający się w czasie. To ma sens.

Zillek Edonek
13-04-2006, 22:18
@up
Nie chce się czepiać szczegułów ale 3 wymiarem nie jest grubość tylko wysokość bo szerokość i grubość to to samo...

spider-bialystok
13-04-2006, 22:36
4ty wymiar... Istota dwuwymiarowa nie pojmie trzeciego wymiaru wiec istota trojwymiarowa nie pojmie wyzszego wymiaru. Wiele ciekawych ksiazek pwstalo na ten temat. Jesli tym czwartym wymiarem jest czas to byc moze istota czterowymiarowa potrafilaby przesuwac wydarzenia w czasie tak jak czlowiek potrafi przesuwac przedmioty 3d.

Rainfall
13-04-2006, 22:55
Zastanawiałem się kiedyś... Ale nigdy nie mogę sobie wyobrazić jakby takie 4D mogło wyglądać, wogle co to by mogło być =P.

Smetana
13-04-2006, 23:25
@spider-bialystok
Tu chodzi o zwykłe zmiany w czasie a nie przesuwanie wydarzeń... czasoprzestrzeń to 4d a my w niej żyjemy.

Coś o teorii superstrun:
"Czasoprzestrzeń, w której żyjemy, ma cztery normalne wymiary (3 przestrzenne i czas). W teorii strun wewnętrzna spójność narzuca liczbę wymiarów 10 lub 26. Pozorny konflikt pomiędzy obserwacją i teorią zostaje rozwiązany, dzięki temu, że długości pozostałych wymiarów hiperprzestrzeni są bardzo małej wielkości (10-35 cm), zwanej długością Plancka, wobec tego ich nie dostrzegamy."
Śmieszą mnie wasze pseudofilozoficzne dyskusje o rzeczach, nad którymi nie tacy jak wy się już głowili i głowią.

Taube
13-04-2006, 23:36
@up
to niech cię śmieszą, ale nawet chłop w średniowieczu miał prawo pomyśleć o tym, czemu słonko wstaje co rano od wschodu i znika na zachodzie nie będąc astronomem :o

nie potrzeba przytaczać cytatów na to wszystko

wystarczy po prostu sam fakt - że w fizyce czas jest czwartym wymiarem, bo jak już wielu powiedziało, jest przestrzeń i czas
ciało przemieszcza się w przestrzeni i czasie :) a przestrzeń ma 3 wymiary i czas jest 4
proste i logiczne i nie trzeba być tu wielkim filozofem

d.Taube

Smetana
13-04-2006, 23:47
@up
Cytat to była ciekawostka na temat większej ilości wymiarów :P.

Shweppes
14-04-2006, 00:31
Nie ma czegoś takiego, przynajmniej w grafice

Za to w Niemczech powstaje kino... 5d :p

fotele się ruszają, a do odpowiednich scen są dobrane zapachy. przesada? :p

eerion
14-04-2006, 00:41
@up:
Nie jest to 5d, ponieaż porusdzanie się foteli i zapachy nie są wymiarami.
Jest to kino 2d/3d z dodatkami oddziaływującymi na inne zmysły człowieka poza wzrokiem.
Nie da się stworzyć filmu 4d
4d = czasoprzestrzeń
My obencie żyjemy w czasoprzestrzeni, ale np. film 4d jest niemożliwy, ponieważ taki film musiałbym manipulowac czasem.
Co do następnych wymiarów - być może istnieją, być może nie - tutaj możemy się głowić, ale 4d jest to wymiar prawdizwy i który możemy udowodnić, aczkowliek nie namacalnie (jak powietrze)
@Dwim:
ja bym powiedział tak:
Pierwszy wymiar - wysokość
Drugi wymiar - szerokość
Trzeci wymiar - Głębia (bo głębokość jakoś niezbyt pasuje ;P)
Czwarty wymiar - czas
Dlatego 3 wymiary = przestrzeń, a 4 wymiary = czasoprzestrzeń ;P

Luthi
14-04-2006, 00:46
4 wymiarem jest czas. Aczkolwiek istnieje inna teoria, że 4 wymiar przestrzenny istnieje, ale nie mozemy go dojrzec. Płaszczak nie zobaczy 3 wymiaru [Hiperprzestrzeń]. A obraz w 4D to np. Hypercube. Wpiszcie w google to zobaczycie, kwadrat 4wymiarowy.

Najsmieszniejsze jest ,ze NIKT nie wie jak naprawde wygladaja rzeczy w tym czterowymiarowym swiecie. Wiec autor tematu zadal pytanie NA KTORE NARAZIE NIKT NIE ZNA ODPOWIEDZI!.

A co do superstrun to kurde koles nie "są bardzo małej wielkości (10-35 cm), zwanej długością Plancka" bo to krew zalewa, a cos tak małego, ze drgania struny a fale sa nie do rozróznienia. WIEC JAK NIE WIESZ DOKLADNIE CO TO SUPER STRUNA TO LEPIEJ NIE PISZ !. [Edward Witten ,wynalazca teorii by cie stary oskalpował !]
Aczkolwiek o tym 10 i 26 wymiarze to ładnie SKOPIOWALES.
Super struna to taka niby "struna" ktora jest pomiedzy najmniejsza czastka elementarna, i to wlasnie ona narzuca to wszystko co jest dookoła nas.
Najbardziej błyskotliwa teoria moim zdaniem. :)

Helixaw
14-04-2006, 00:48
nie rozumiem tylko, po co każdy z was powtarza to samo...
1d masz gdy sobie narysujesz linię, albo kropki i kreski w jednej linii.

@edit
Luthi, wpisałem w googlach i jakoś nic mi nie znalazło na temat tego kwadratu. Z tego co mnie uczyli to kwadrat mamy na płaszczyźnie 2d... Możesz podać inne pojęcie, albo najlepiej linka, bo zaciekawiło mnie to :)

Luthi
14-04-2006, 00:56
nie rozumiem tylko, po co każdy z was powtarza to samo...
1d masz gdy sobie narysujesz linię, albo kropki i kreski w jednej linii.

@edit
Luthi, wpisałem w googlach i jakoś nic mi nie znalazło na temat tego kwadratu. Z tego co mnie uczyli to kwadrat mamy na płaszczyźnie 2d... Możesz podać inne pojęcie, albo najlepiej linka, bo zaciekawiło mnie to :)

http://images.google.pl/images?q=hypercube&hl=pl&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w

To jest jak wygladalaby firura przestrzenna w 4d np nasz 3 wymiarowy krwadrat. sorry zle troche napisalem nie dokladnie. pozdro

Helixaw
14-04-2006, 01:16
Dzięki :)
Znalazłem coś jeszcze:
http://www1.tip.nl/~t515027/hypercube.html
Interesujące, tylko nie mogę tego pojąć... :/

@edit:
Cytat z innego forum:
"Złączone linią dwa wierzchołki (punkty), tworzą odcinek (1D)
Złączone liniami wierzchołki 2 odcinków, tworzą kwadrat (2D)
Złączone liniami wierzchołki 2 kwadratów, tworzą sześcian (3D)
Złączone liniami wierzchołki 2 sześcianów, tworzą tesserakt (4D!), itd..."
Tesserakt to oczywiście hypercube czyli kwadrat czterowymiarowy. Użytkownik tamtego forum też słusznie zauważył, że w ten sposób możemy tworzyć nieograniczoną ilość przestrzeni, bo kto nam zabroni łączyć tesserakty? :O Aczkolwiek tajemnicze...

@edit2
Właśnie pojąłem co to takiego ten 4d :D Wejdźcie na ten link, który podałem i włączcie pełny model, potem ustawcie sobie na "stereo" i najmniejszą szybkość i jakiś obrót. Zgrajcie sobie oczy, żeby widzieć w 3d, a potem zmieńcie widok na 4d. Genialne! Szkoda, że już nie mogę zmenić tematu na maturkę...

janek@
14-04-2006, 03:07
4 wymiaru(nie czasu) nie mozemy zrozumiec ponieważ nasz mózg został ukształtowany z materii w przestrzeni 3d i w czasie. Byc moze ze ten 4 wymiar to pustka otaczjaca nasz wszechswiat (bez czasu,materi itd) . Albo i to i to jak helixaw pokazal stronke z ta figura:P. Cos co zajmuje okreslona objetosc a takze w tej objetosci inna materia lub objetosc lub mi sie to poprostu wydaje :P. tak czy siak chodzi napewno ot ta figure , ktora wydaje sie nam w srodku czegos :/.

Luthi
14-04-2006, 09:47
Właśnie pojąłem co to takiego ten 4d :D Wejdźcie na ten link, który podałem i włączcie pełny model, potem ustawcie sobie na "stereo" i najmniejszą szybkość i jakiś obrót. Zgrajcie sobie oczy, żeby widzieć w 3d, a potem zmieńcie widok na 4d. Genialne! Szkoda, że już nie mogę zmenić tematu na maturkę...

:cup: No to super, polecam Ci teraz książkę Hiperprzestrzeń- Michio Kaku. Jak Ci się takie zagadnienia podobają, to ksiazka bedzie wysmienita. Przeczytałem chyba z 3 razy i nadal jest dla mnie błyskotliwa.

Fizyka super ciekawa sprawa ale trzeba zdobyc wiedze, zeby w ogole rozumiec 90% tych teorii, równań itd. :)

pozdro

Gniew Mroku
14-04-2006, 11:08
To co wy nazywacie hyper-kostką ma swoją, ustaloną nazwe: tesserakt. Pozatym,4 wymiar nie jest czasem. Jest to kolejne przesunięcie w kolejną, nie znaną człowiekowi stronę(kata i ana - nie wiem kto te nazwy wymyślił). Btw, świetnymi zabawami są kółko i krzyżyk 4D i tesserakt rubika. 8o

jastr
14-04-2006, 11:15
Ale temat :P 4 wymiar to czas??? eee nawet nie wiedziałem hehe. Ja sądziłem że nie odkryto 4 wymiaru a tu nowość jednak odkryto i jest to czas ciekawe może jakieś ...dowody tylko proszę nie cytujcie jakiś książek których
a) sami nie rozumiecie
b) ci co ja napisali też ich nie rozumieją :P
Tak naprawdę 4 wymiar nie został jeszcze odkryty (o ile istnieje) a większość teori to hipotezy :) bo żeby hipoteza stała się teorią potrzebne są DOWODY.

Matek
14-04-2006, 11:32
Zwykle zludzenie... takim samym zludzeniem jest "oszukana" glebia szescianu na kartce papieru.

Smetana
14-04-2006, 20:11
@Luthi
Lolku to całe było skopiowane, dlatego dałem to w cudzysłów :/. Więc nie wiem czego się czepiasz.

Luthi
14-04-2006, 20:20
To co wy nazywacie hyper-kostką ma swoją, ustaloną nazwe: tesserakt. Pozatym,4 wymiar nie jest czasem. Jest to kolejne przesunięcie w kolejną, nie znaną człowiekowi stronę(kata i ana - nie wiem kto te nazwy wymyślił). Btw, świetnymi zabawami są kółko i krzyżyk 4D i tesserakt rubika. 8o

Tak:) tesserakt to jest to: http://www.webmoof.com/blog/tess.jpg

Dobrze widać, to na czym wisi Jezus Chrystus to tesserakt.
Stary, są nawet wymiary ułamkowe :) Ale jak narazie dla superstrun najwazniejesze są 10 i 26 :). pozdro

@edit. Zapomnialem, tesserakt to jest sześcian, a hypercube to jest kwadrat. [oczywiscie szescian i kwadrat dla naszego wymiaru -3D]

Helixaw
14-04-2006, 20:58
Zwykle zludzenie... takim samym zludzeniem jest "oszukana" glebia szescianu na kartce papieru.

To jest oczywiste, bo jak chcesz przedstawić świat czterowymiarowy w trójwymiarowym? Dzięki tej iluzji można jednak zrozumieć na czym to polega :)

Luthi, dzięki za tytuł książki, po świętach skoczę do BŚ, bo w u mnie w miejskiej na pewno nie mają takich tytułów :D

Jackal Silentdark
14-04-2006, 23:08
4 wymiar to czas oczywiscie
fizyka teoretyczna definiuje że jest oczywiście teoretycznie nieskończona ilość wymiarów, te powyżej 3 wyjaśnia sie na przykładach zaniżając wymiary pośrednie np:
dla wyjaśnienia czasu jako wymiaru jakis tam fizyk nvm nazwisko posłużył sie tunelem i jadącym w nim pociągu; płaszczyzna zbudowana ze światła przed pociągiem prostopadła do tunelu i równoległa do jego krańców(teoretycznych jak zwykle :P) była 3 wymiarami (w przykładzie 2 wymiarowa) a tunel był czasem - 4 wymiarem. 3 wymiary płyną jak to światło przez tunel- upływający czas. może zamotałem ale na takiej zasadzie to przedstawił
co do wymiarów >=4 to nie możemy udowodnić ich istnienia ponieważ człowiek nie jest w stanie ich zobaczyć\poczuć\zrozumień etc itd...
przy wyjaśnianiniu takich teoretycznych wymiarów i ich funkcjonowania u naukowców 'modne' jest używanie 2 wymiarowej kropki na płaszczyźnie i najkrótszej drogi przez nią przebywaną w układzie 3d ale to już wyższa szkoła jazdy :P...

Vanhelsen
14-04-2006, 23:36
'modne' jest używanie 2 wymiarowej kropki na płaszczyźnie i najkrótszej drogi przez nią przebywaną w układzie 3d ale to już wyższa szkoła jazdy :P...A dokładniej to 2 kropek i pokazanie, że najkrótsza droga między nimi wynosi 0 ;)

Co do zabawy tymi wymiarami, jak już takie dyskusje są przy 4 wymiarze to co będzie, jak hypercuba będziemy chcieli przenieść w 5 wymiar ;)
A tak w ogóle, jesli uznac czas za 4 wymiar to co bedzie 5'tym ?

Taube
14-04-2006, 23:44
czas jest uznawany za 4 wymiar mierzony ;)
tak więc jest to wielkość mierzona - w fizyce stosowana
natomiast co innego te wyższe wymiary, których się dowodzi
jak człowiek będzie w stanie 'namacalnie' odczuć inne wymiary, to za pewne i one będą się liczyć, mieć jakieś znaczenie

a co do tych rysunków hypercuba - moja wyobraźnia przestrzenna chyba nie jest w stanie pojąć czegoś na podstawie grafiki, którą postrzega 'w przestrzeni' jako jakąś figurę określoną :)
bym musiała zagłębić się w tą dziedzinę teoretycznie, jako że uznaję wizualizację tego dla człowieka ogólnie nie możliwą, bo stworzoną zawsze w max 3D :)

d.Taube

Luthi
14-04-2006, 23:55
Nikt na świecie nie wie jak wygląda czwarty wymiar :). Fizyka teoretyczna wie jak mniej wiecej wyglada kazdy wymiar na podstawie obliczen.

A co do teorii, ze 4 wymiar to czas- polemizowałbym.
Tak szczeze mowiac to najtezsze glowy wymyslaja te wymiary, TOE itd.
ALE NIKT NIE WIE CZYM JEST CZAS I CZY W OGóLE COS TAKIEGO MOZNA ROZPOZNAć.

Wufei
15-04-2006, 00:29
kiedyś na reli coś słyszałem o 4 wymiarze :P
zdaje mi się, że grafika 4d była by wtedy kiedy odczuwalibyśmy, że płynie czas (w grze ofc) lol nie da się tego sensownie wytłumaczyć

Taube
15-04-2006, 00:32
@Luthi
zauważ, że czas jest 'wartością mierzoną' ;)
i przy prędkościach bliskich prędkościom światła jest bardzo ważnym parametrem, który ulega zmianie odczuwalnej tylko dla tych prędkości :)
ciało ulega zmianom namacalnym przez nas i w przestrzeni i w czasie - dlatego jest jedną ze zmiennych w transformacji Lorentza, tak samo jak parametry x, y, z

d.Taube

eerion
15-04-2006, 13:44
Hypercube, itd to nie jest 4d.
Umieszczając się na zewnątrz da się to podzielić na 3 wymiary - to po prostu pudełko w pudełku. Będąc wewnątrz pudełka wrażenie jest identyczny - po prostu jesteśmy w większym pudełku ;P
Z czasem jest coś innego.
Jak zauważył d.Taube przy prędkościach światła czas jest b. ważny.
Poza tym - nie pamiętam czy to było związane z prędkością światła było kiedyś takie zadanie o 2 bliźniakach z których jeden został na ziemi, a drugi został wystrzelony w kosmos - gdy ten wrócił po jakimś czasie miał inny wiek niż ten który został na Ziemi.
JEszcze co do prędkości światła którą poruszył d.T. ;P
Prędkość światła jest największą prędkością możliwą do uzyskania w naturze (w próźni wynosi ona ~300 000km/s). Lecz zakładając że jest możliwość uzyskania metodami sztucznymi (nienaturalnymi) prędkości większej od prędkości światła.
Jest prawdodobne że nastąpi tam zagięcie czasoprzestrzeni.
Będzie to polegało na tym że w tym wymiarze (nazywam to piątym wymiarem) materia wyzwala się spoza mocy czasoprzestrzeni (4d) i jest możliwa przenoszenie się w czasie i przestrzeni - coś jakby podróż w czasie z teleportacją zarazem.
Lecz od razu uprzedzam że nie jest to fantastyka z zabawami w stylu podróży w czasie do przeszłości lub przyszłości.
Piąty wymiar - zakładając że istnieje jest całkowicie neizbadanym i nieznanym wymiarem.
Nikt nie jest w stanie powiedzieć co stanie się z materią która przejdzie do piątego wymiaru - kontroli nad czasem oraz przestrzenią mieć nie będzie, dodatkowo sama może ulec zniszczeniu ze względu na nieznane nikomu tam panujące prawa. Dlatego nawet jeżeli byłoby możliwe wejście w piąty wymiar jest ono całkowicie nieznane i trudno wysunąć jakąkolwiek sensowną tezę na ten temat - nie ma dowodów.
I być może kontrolowanie 5 wymiaru jest niemożliwe tak jak nie możemy kontrolować innych wymiarów - i w zwiazku z tym korzystanie z 5d będzie niemożliwe lub niebezpieczne - bo możesz zostać wyniesiony w przyszłość lub przeszłość na drugim końcu galaktyki - i tylko będziesz czekał na śmierć...
Kto wie jak to będzie wyglądać ^^
Dobra koneic puszczania wodzy fantazji -
Wszystko co tu opisałem jest moją osobistą teorią i nikt nie musi się z nią zgadzać.
PS - motyw piątego wymiaru poruszyłem zakładając że 4 wymiarem jest czas - który rzeczywiście został uznany za czwarty wymiar. Tą tezą chciałem także pokazać że uznanie 4 wymiarem coś innego niż płaszczyznę nie zamyka drogi dalszym wymiarom - wręcz odwrotnie ^^
Złączone linią dwa wierzchołki (punkty), tworzą odcinek (1D)
Złączone liniami wierzchołki 2 odcinków, tworzą kwadrat (2D)
Złączone liniami wierzchołki 2 kwadratów, tworzą sześcian (3D)
Złączone liniami wierzchołki 2 sześcianów, tworzą tesserakt (4D!), itd..."

Nie ma czegoś takiego jak ciało jednowymiarowe.
Dlatego ta teza jest błędna

Helixaw
15-04-2006, 15:08
eerion, uzyskanie prędkości większej od prędkości światła dla przedmiotu posiadającego masę jest niemożliwe. Do takiego układu należałoby dostarczyć nieskończoną ilość energii ;)
Nie pamiętam wzoru na ilość energii, ale google powinny ci pomóc ;)

Wedle twojego rozumowania, to nie ma także ciał dwuwymiarowych. Są one tylko teoretyczne, podobnie jak inne wymiary.

Taube
15-04-2006, 16:16
khem..
pragnę zauważyć tu jedną ważną rzecz w dowodzeniu twoich teorii Eerion..

jestem kobietą -_-"

poza tym - przy prędkościach zbliżonych do prędkości światła masa ciała także wzrasta, wzrastać zaczyna gdy przekroczona zostanie mniej więcej połowa prędkości c
stąd też mowa o tej dążącej do nieskończoności energii, jaka miałaby zostać dostarczona

jest jeszcze pewien fakt - światło nie jest w stanie wydostać się z czarnej dziury :) i nie wiadomo właściwie co jest w ich wnętrzu itp itd.. (nie będę rozwijać tego wątku, gdyż akurat na tych obiektach nie znam się za dobrze :P)

d.Taube

Gniew Mroku
15-04-2006, 20:27
Całość zeszła na dyskusje: matematyka czy fizyka( informatyk powie: "char tab[x][y][z][a];"). Matematycznie wszystkie wymiary powstają wg tej samej zasady i dzięki temu mamy tesserakty, pentarakty i tak dalej. Fizycznie wszystkie rzeczy będą bardziej zkomplikowane, wzory będą używały E=mc2 pare razy na kartkę i tak dalej.

Apropo przesuwania się w fizycznym 4 wymiarze, to już się udało. W księdze rekordów Guinessa widnieje wpis: "Największe przesunięcie czasowe: 1/50 sekundy".

Jackal Silentdark
15-04-2006, 20:31
A dokładniej to 2 kropek i pokazanie, że najkrótsza droga między nimi wynosi 0 ;)

Co do zabawy tymi wymiarami, jak już takie dyskusje są przy 4 wymiarze to co będzie, jak hypercuba będziemy chcieli przenieść w 5 wymiar ;)
A tak w ogóle, jesli uznac czas za 4 wymiar to co bedzie 5'tym ?
nie nie nie ! omg skąd ty coś takiego wytrzasnołeś ? to już albo te kropki leżą na sobie, albo zagłębiasz sie w czarne dziury albo antymaterię. chodzi o punkt na zakrzywionej płaszczyźnie 2-wymiarowej podróżujący po tej płaszczyźnie ale już w układzie 3d, czyli jakby na skróty

Vanhelsen
15-04-2006, 22:05
A co do teorii, ze 4 wymiar to czas- polemizowałbym.
Tak szczeze mowiac to najtezsze glowy wymyslaja te wymiary, TOE itd.
ALE NIKT NIE WIE CZYM JEST CZAS I CZY W OGóLE COS TAKIEGO MOZNA ROZPOZNAć.Możemy liczyć dwa rodzaje wymiarów: Wymiar geometryczny: od punktu po x-wymiarowe figury przez przesuwanie ich względem siebie (patrz: wyżej) lub wymiar używany do mierzenia:
1 wymiar - szerokość
2 - wysokość
3 - głębokość
4 - czas (moment w którym znajduje się dany obiekt na osi czasu)
Czas jest do pojecia bezproblemowo. Na przykładzie kostki cukru. Możemy w niej określicz 4 wymiary:
1 - jej szerokość (~1,5cm)
2 - jej wysokość (~0,5cm)
3 - jej głębokość (~1cm)
4 - czas w jakim istnieje (od stworzenia po rozpuszczenie w herbacie)
O ile pierwsze trzy bez problemu możemy odniesć od danego punktu (najczęściej jeden róg kostki) o tyle w czwartym musimy określić jakiś moment na osi czasu. Rozumiecie? :P

Poza tym - nie pamiętam czy to było związane z prędkością światła było kiedyś takie zadanie o 2 bliźniakach z których jeden został na ziemi, a drugi został wystrzelony w kosmos - gdy ten wrócił po jakimś czasie miał inny wiek niż ten który został na Ziemi.Prawie. W tym jest pominięty drobny szczeguł, jeśli obiekt X oddala się od nas z prędkością światła to czas dla niego zwalnia, i w tym przypuszczeniu po upłynięciu 10 lat ziemskich obietk X straci mniej czasu, ale jeśli obiekt X będzie z tą samą prędkością wracał na ziemię, to czas dla niego przyśpieszy, czyli 10lat zmiemskich będzie dla obiektu X wynosić t>10.
Będzie to polegało na tym że w tym wymiarze (nazywam to piątym wymiarem) materia wyzwala się spoza mocy czasoprzestrzeni (4d) i jest możliwa przenoszenie się w czasie i przestrzeni - coś jakby podróż w czasie z teleportacją zarazem.Czyli na chłopski rozum, zasada najkrutszej drogi między dwoma punktami na kartce papieru ;)
Nie ma czegoś takiego jak ciało jednowymiarowe.
Dlatego ta teza jest błędnaCzyli teza istnienia trujkątu jest błędna? To raczej można uznać za element hipotetyczny. Teoretycznie ciało 1d (punkt) istnieje, ale nie da się w stanie jego namalować.nie nie nie ! omg skąd ty coś takiego wytrzasnołeś ? to już albo te kropki leżą na sobie, albo zagłębiasz sie w czarne dziury albo antymaterię. chodzi o punkt na zakrzywionej płaszczyźnie 2-wymiarowej podróżujący po tej płaszczyźnie ale już w układzie 3d, czyli jakby na skrótyChodzi mi o zakrzywienie materii, patrz rysuneczek;) :

http://img147.imageshack.us/img147/2784/blah5ki.gif
1) Najkrutsza droga między punktami w normalnych warunkach
2) najkrótsza droga poprzez zakrzywienie przestrzenii, by "przysunąc" sobie punkt docelowy. (rysunek przedstawia "cześciowe" zakrzywnienie, docelowym jest oczywiście takie, by droga między punktami wynosiła zero

Jak tu już kolega wcześniej również wspominał, to są tylko moje przypuszczenia i teorie, niektóre z nich "potwoerdzone" przez mojego fizyka, ale każdy moze się mylić ;)

Co do piątego wymiaru, nie warto się w go zagłębiać skoro nie mamy opanowanego czwartego ;)

Smetana
15-04-2006, 23:28
1) Najkrutsza droga między punktami w normalnych warunkach
2) najkrótsza droga poprzez zakrzywienie przestrzenii, by "przysunąc" sobie punkt docelowy. (rysunek przedstawia "cześciowe" zakrzywnienie, docelowym jest oczywiście takie, by droga między punktami wynosiła zero

Lol zdecyduj się :D.

Luthi
15-04-2006, 23:42
@eerion:
Nie trzeba prędkości większej niż prędkość swiatła aby stwierdzić, że przestzeń jest zakrzywiona -BO JEST (wykłady Feynmana).
A po drugie, prędkość swiatła jest BEZWZGLęDNIE najwieksza predkoscia w naszym wszechświecie. Wiec teraz głosisz tu herezję.
A po trzecie, jakbys zamknal ludzi w 4 wymiarowym 'domku' z 'kartoniku' to by nie wyszli !!!.
Po czwarte, co ma piąty wymiar do czwartego?

1 wymiar: PUNKT. !
I jezeli się z tym nie zgodzisz to odsyłam do Cambridge, Oxfordu itd, zebys polemizował z wykładowcami ;-).
@Wieszok:
Te rysuneczki są dobre.
Istnieje odleglosc punktu a od punktu b równa 0. Ale w wyzszym wymiarze!.

Pozdr

Matek
16-04-2006, 10:54
Nie trzeba prędkości większej niż prędkość swiatła aby stwierdzić, że przestzeń jest zakrzywiona -BO JEST (wykłady Feynmana).

Nie ma to jak podejscie naukowe... BO JEST;)

A po drugie, prędkość swiatła jest BEZWZGLęDNIE najwieksza predkoscia w naszym wszechświecie. Wiec teraz głosisz tu herezję.

Tak samo jak kiedys BEZWZGLEDNIE ziemia byla plaska, na Olimpie BEZWZGLEDSNIE mieszkali Bogowie a kosmos niedlugo BEZWZGLEDNIE zacznie sie kurczyc. Wszystkie te teorie upadly. Ta o predkosci wyzszej niz predkosc swiatla tez IMO upadnie.

Tana
16-04-2006, 11:29
Przytocze tutaj czesc pracy pana Piotra Szymczaka, w ktorej dosc zwiezle opisane jest zagadnienie wymiarow. Ot, wszystko co do tej pory wiemy ;)

Ostatnio fizycy przychylnie patrzą na tak zwana teorie M.
Według teorii M (teoria wysnuta przez Edwarda Wittena), przestrzeń nie jest wcale trójwymiarowa, ale ma aż dziesięć wymiarów (jeśli do wymiarów przestrzennych dodać czas, daje to w sumie 11-wymiarową czasoprzestrzeń). Wydaje się to co najmniej dziwne, bo w końcu codzienne doświadczenie mówi nam, że przestrzeń jest trójwymiarowa. Przy kupowaniu szafy oprócz ceny interesują nas trzy liczby: szerokość, wysokość i głębokość, a nie dziesięć różnych wymiarów. Ten zarzut M-fizycy odpierają twierdząc, że niektóre wymiary są bardzo mocno ściśnięte, tak że widać je tylko na niezwykle małych skalach odległości, niedostępnych w codziennym doświadczeniu, takim jak kupowanie szafy.
Dobrym przykładem jest strona wyrwana z książki lub - jeszcze lepiej - płachta gazety. Jeśli patrzeć na nią z dużej odległości, wyda nam się dwuwymiarowa, posiadająca jedynie długość i szerokość. Przypatrując się jej z bliska, zobaczymy jednak, że oprócz tych wymiarów kartka czy gazeta mają małą wprawdzie, lecz określoną grubość.

Być może tuż obok nas, oddalone dosłownie o milimetry, istnieją inne wszechświaty, tyle że...w innym wymiarze
Fizycy dopuszczają też możliwość, że jeden z dodatkowych wymiarów przestrzeni nie jest wcale tak mocno zwinięty jak pozostałe. Nie możemy go jednak zaobserwować, bo jesteśmy niejako przykuci do naszej płachty i nie możemy wysunąć z niej głowy, by zobaczyć, że w gazecie istnieją też inne strony - wszechświaty, od których może dzielić nas mniej niż milimetr, tyle tylko że... w jedenastym wymiarze.

Mimo że jesteśmy przykuci do naszej płachty, czy - jak mówią fizycy - brany, możemy pośrednio poczuć obecność drugiej płachty właśnie jako pojawienie się ciemnej energii w naszym Wszechświecie. Są i bardziej radykalne wizje, na przykład teoria mówiąca, że Wielki Wybuch, od którego rozpoczęło się rozszerzanie naszego Wszechświata, został wywołany przez kolizję naszej brany z inną, która najechała na nią w jedenastym wymiarze.
Źródłem odpychającej siły odpowiedzialnej za przyspieszenie rozszerzania się Wszechświata byłoby wtedy oddziaływanie między naszą braną a sąsiednią. Prawdopodobny jest też Wielki Krach, który da początek nowemu Wszechświatowi, gdy w dalekiej, dalekiej przyszłości obie brany znów o siebie uderzą.
Na razie mimo mnogości uwodzicielskich teorii jest jednak trochę za wcześnie na snucie przypuszczeń o losie Wszechświata, ponieważ dla zrozumienia przyszłości musimy najpierw dokładniej poznać przeszłość. Za pomocą potężniejszych teleskopów przeanalizować światło jeszcze większej liczby supernowych i innych dalekich obiektów, by ustalić, jak zmieniało się w ciągu miliardów lat tempo rozszerzania Wszechświata i czy ciemnej energii niegdyś było więcej, mniej czy tyle samo co teraz.
Nowe teorie, by nauka miała z nich pożytek, powinny nie tylko wyjaśniać to, czego dotychczasowe nie umiały. Muszą przy tym stanowić spójną całość i wytrzymywać porównanie z doświadczeniem.

Luthi
16-04-2006, 13:34
Nie ma to jak podejscie naukowe... BO JEST;)

No stary... udowodnisz mi, że jest coś szybszego to będe do Ciebie mowił per "Pan", a jak narazie to nikt nie odkrył niczego szybszego, więc N/C skoro sie nie znasz.

Matek
16-04-2006, 13:38
No stary... udowodnisz mi, że jest coś szybszego to będe do Ciebie mowił per "Pan", a jak narazie to nikt nie odkrył niczego szybszego, więc N/C skoro sie nie znasz.

pojazd poruszajacym sie silnikiem napedzanym antymateria: potrafi osiagnac predkosc kilku WARP. Udowodnij mi, ze to nieprawda.

Vanhelsen
16-04-2006, 16:14
pojazd poruszajacym sie silnikiem napedzanym antymateria: potrafi osiagnac predkosc kilku WARP. Udowodnij mi, ze to nieprawda.No sorry, ale to jest minimum głupie, bo jak ktoś ci na złość wyleci z tekstem, udowodnij, że taki pojazd osiągnie tą prędkość to co? Zbudujesz mu go? czy jak...

Luthi
16-04-2006, 16:32
pojazd poruszajacym sie silnikiem napedzanym antymateria: potrafi osiagnac predkosc kilku WARP. Udowodnij mi, ze to nieprawda.

Człowieku wiesz co to znaczy PRęDKOść śWIATłA?

Prędkość światła jest to prędkość z jaką rozchodzi się fala elektromagnetyczna (światło), w próżni i wynosi 299 792 458 m/s. Według teorii względności Alberta Einsteina jest to największa, absolutna prędkość

Za dużo bajek kolego. A jezeli jest predkosc wieksza TO SAM MI TO UDOWODNIJ. Bo Einstein co innego twierdził.

Matek
16-04-2006, 16:42
Człowieku wiesz co to znaczy PRęDKOść śWIATłA?

Tak, wiem

Prędkość światła jest to prędkość z jaką rozchodzi się fala elektromagnetyczna (światło), w próżni i wynosi 299 792 458 m/s. Według teorii względności Alberta Einsteina jest to największa, absolutna prędkość

No i co z tego? A co jezeli OTW jest bledna?

Za dużo bajek kolego. A jezeli jest predkosc wieksza TO SAM MI TO UDOWODNIJ. Bo Einstein co innego twierdził.

Bajek? Raczej otwarte myslenie. To, ze cos jest teraz pewne nie wyklucza tego, ze za 20 lat bedzie wlasnie taka bajeczka. Sama OTW podwaza teorie Newtonowskie (wrecz je neguje) a przeciez wcale nie tak dawno wszystko bylo OK. Pozatym ja nie jestem naukowce - nic nikomu nie musze udowadniac:cup: Wystarczy, ze popatrze w przeszlosc i juz widac, ze wiele teorii bylo blednych. Pewnie tak samo bedzie z teoria wzglednosci.

A jak juz zaczelismy dyskusje: gdyby ludzie na swiecie mysleli tak jak niektorzy tutaj: ze wielcy naukowcy sa nieomylni i ze musi byc tak jak oni mowia - to jeszcze zylibysmy w czasach jaskiniowcow. Ponownie proponuje przeanalizowanie zmian we wszelkich teoriach powiazanych z OTW;)

Luthi
16-04-2006, 17:19
Patrząc w przyszłosc to ja Ci powiem ,ze we wszechswiecie nie jestesmy sami.
Bóg istnieje i za kilkanascie lat powinien byc koniec ziemi.
Może i dobrze mówisz :) , ale musisz zrozumiec ze narazie nie znamy niczego szybszego od światła, CO JEST UDOWODNIONE. Bo teorie o tych silnikach itd. to TYLKO teorie :).
Co to jest "OTW" ? bo nie wiem :), Chodzi Ci o TOE-teoria wszystkiego?

Caer
16-04-2006, 17:23
@Up;
Ogólna Teoria Względności ;p Czy jakoś tak ;p

@Topic:
Topic ciekawy, ale na tym forum nie wrózę mu nadziei ;p

Matek
16-04-2006, 17:34
ale musisz zrozumiec ze narazie nie znamy niczego szybszego od światła, CO JEST UDOWODNIONE.

I to jest blad myslenia polowy tego swiata. To, ze teraz nie zmany iczego szybszego nie oznacza, ze to nie istnieje.

Co to jest "OTW" ? bo nie wiem :), Chodzi Ci o TOE-teoria wszystkiego?

Ogolna teoria wzglednosci.

Vanhelsen
16-04-2006, 18:06
I to jest blad myslenia polowy tego swiata. To, ze teraz nie zmany iczego szybszego nie oznacza, ze to nie istnieje.Prawda, ale też nie wolno twierdzić, że jeśli coś porusza się szybciej niż światło na papierze, w obliczeniach to nie znaczy, że tak samo będzie poruszać się w rzeczywistości ;)

eerion
16-04-2006, 18:52
Taka ciekawostka:
Einstein przed śmiercią pracował nad czymś co zostąło nazwane teorią bezwzgledności.
Czemu?
Ponieważ OTW nie była perfekcyjna.
Co znacyz że były wyjątki które łamią tą regułę.
Bo widzicie - możemy albo iść drogami utartymi rpzez wszystkich, albo próbować tworzyć nowe - tak jak robili to słynni odkrywcy czy wynalazcy - których życie było pełne wyśmiewisk, itd.
Wystarcyz chwilę poczytać ich historię, a można dojsc od łatwego wniosku:
część userów tutaj zachowuje się jak ówcześni "znawcy" którzy uważali coś za niemożliwe.
A było inaczej.
Wnioski pozostawiam wam
PS
Pełne popracie dla Matka ^^

Luthi
16-04-2006, 19:25
Taka ciekawostka:
Einstein przed śmiercią pracował nad czymś co zostąło nazwane teorią bezwzgledności.
Czemu?
Ponieważ OTW nie była perfekcyjna.
Co znacyz że były wyjątki które łamią tą regułę.
(..)
Wystarcyz chwilę poczytać ich historię, a można dojsc od łatwego wniosku:
część userów tutaj zachowuje się jak ówcześni "znawcy" którzy uważali coś za niemożliwe.

Einstein pracował nad TOE -teoria wszystkiego.
Ciekawym gościem był tutaj Srinivasa Ramanujan, koleś wymyślił sam wzory matematyczne na podstawie ENCYKLOPEDII MATEMATYKI KTóRą ZNALAZł NA śMIETNISKU!. żył w wielkiej biedzie, ale tworzył wzory, masakrycznie trudne, niektore z nich Sprawdzają się dopiero w 26 wymiarze !, niestety kilka tysięcy jego wzorów czeka jeszcze na odszyfrowanie!

Eerion, może ci forumowiczowi "znawcy" patrzą obiektywnie i zbytnio nie fantazjują?
Tutaj połowa Panów [i Pań :)] nie mówi, że "coś jest niemożliwe", ale mówi, że jak narazie coś jest niemożliwe A to chłopie jest diametralna różnica.

Taube
16-04-2006, 20:04
co do teorii Newtona i jego wzorów -_-"
Einstein nie udowadniał ich nieprawidłowości, tylko sam szczegół - prawidłowości ich dla małych prędkości i że są nieprawidłowe przy większych prędkościach

swoją drogą - mieliśmy tu rozmawiać chyba na temat teoretycznego 4D a nie na temat, które wzory są złe be itp.

sam Einstein ulegając powszechnemu mniemaniu w jednym ze swych wzorów wprowadził fikcyjny parametr, aby się podporządkować powszechnym założeniom - zdaje się, że to było z radiacją kosmiczną, ale nie pamiętam już.. dopiero gdy udowodniono, że to istnieje okazało się, że pierwotna wersja była dobra

już gdzieś tam, za starych czasów liceum słyszałam - że dany wzór jest dobry, póki nie znajdzie się wyjątku od tego wzoru - wtedy staje się on nieprawidłowy - jest mu udowodnione nieprawidłowe <- to tak na marginesie ;)
jednak! jest on prawidłowy, jeśli jest oczywiście sprawdzalny - znaczy się, nie że ktoś sobie z głowy jakieś dyrdymały nie do udowodnienia napisze, lecz coś co się sprawdza w obliczeniach :)

tak więc - chodzi tu raczej o wykorzystywalne rzeczy, a nie teorie bez, jak to się mówi pokrycia :)

d.Taube

Jackal Silentdark
16-04-2006, 21:31
mylicie pojęcia rzutu i wymiaru
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/1/1c/N-wymiarowe_szesciany.png/180px-N-wymiarowe_szesciany.png
tu są 2 wymiarowe rzuty 1-2-3-4-5-6 wymiarowych nie sześcianów a odpowiedników sześcianu
a 1d to bynajmniej nie jest punkt ani żadna kropka, jest to układ jak wszystkie wymiary w którym można poruszać sie tylko po prostej wyznaczonej przez ten układ jako wymiar 1 (jakoś tak to idzie)

a jak juz prawicie o OTW to musicie sie trzymać jakis założeń a nie ni z beczki ni z pietruszki
jeśli uwzględnić czas jako osobny wymiar to trzeba odnieść się do teoria Kaluzy-Kleina w której mówi o 4 wymiarowej przestrzeni a czas traktuje jako osobny wymiar 'nie-przestrzenny'. w tej teorii opiera sie i wykorzystuje jako takie pojęcie hiperprzestrzeni. 4 wymiar jest niewidoczny z powodu swoich rozmiarów sięgających długości Plancka [10 (-33) m]-jednostka z potęgą, nie było jak zapisać, a żeby zbadać ten wymiar trzeba by naprawdę nowych technologii pozyskiwania energii, którymi nie dysponujemy, dlatego naukowcy se dali siana z tym i zgłębiają teraz, bez większych sukcesów :P ... mechanike kwantową ... przy wymiarach będąc: supergrawitacji, teorii superstrun, strun bezonowych... itp.itd.etc.

@wieszok
co do twoich rysunków to nigdy w założeniach używając tego co nawet zdołałeś całkiem nieźle wytłumaczyć, nigdy nie zakłada sie odległości równej zero
takie zakrzywienie czasoprzestrzeni określa tensor krzywizny i związany z nim tensor krzywizny Ricciego
(długo sie oszukałem tego wzora bo nie mam porgrama do robienia takich na komputerze)
http://upload.wikimedia.org/math/2/c/7/2c79c5cb35403f35b38bf5d561dc82db.png
http://upload.wikimedia.org/math/8/a/5/8a5c11a356648411720990f4f9c92ea8.png

jack_O
23-10-2006, 16:01
odkopuje b.ciekawy temat :D
oglądaliście efekt motyla ? czy o takiej sytuacji w jakiej znajdował sie główny bohater można mówić jako o równoległych wymiarach ? czy to po prostu choroba psychiczna ? do czego zmierzał rezyser ?

Celoz
23-10-2006, 17:39
czwarty wymiar to czas, a nie format obrazu.
@up: osz ty! po kiego odświeżałeś? :<