zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Poradnik dla Paladynów.

n3m3s!s
15-07-2004, 13:41
Paladyn i wszystko, co z nim związane.
Jak zacząć?
Najpierw trzeba przejść Rookgard. Nie popełnijcie błędu jakim jest trening Distance Fighting na Rooku. Skille w broni dystansowej robi się znacznie szybciej na mainie niz na rooku. Gdy już będziemy na Mainlandzie zbierzmy trochę sperow i kupmy tarcze (na początek dobra bedzie Dwarven). Z lekkim wyposażeniem możemy zacząć podbijać świat tibijski :)
Od jakich potworków zaczynać:
Trolle, Waspy, Bugi, Wolfy, Orki, Minosy i tym podobne.
Dobrym miejscem na rozwinięcie paladyna są okolice AB. Trolle pod AB, wierza Waspów na zachód od AB i dalej Zamek gdzie możemy spotkać Orki, Orki warriory,Orki Spearmany, Minosy, Dwarfy i Trolle. Gdy będziemy trenować skille właśnie w Zamku, róbmy jednocześnie lootbagi, co pozwoli nam na zakup lepszego eq i amunicji. Gdy osiągniemy około 13 lvl możemy udać się do kopalni Dwarfów. Mnóstwo rotów i dwarfów pozwoli nam szybko rozwinąć lvl i skille. Im będziemy bardziej rozwinięci, możemy schodzić coraz głębiej kopalni, by spróbować zmierzyć się z Soldierami a nawet Guardami (oczywiście zmieńcie Spery na łuk a nawet kusze). Ogólnie kopalnie Dwarfów to bardzo dobre miejsce na zarobek dla każdej profesji, więc nie powinniście narzekać na brak funduszy.
Po zrobieniu lvl 16+ trzeba trochę potrenować, jak to robić by było jak najbardziej skuteczne:
Najlepiej trenować swoje umiejętności z innym graczem o podobnych skillach. Zakładamy na siebie jak najlepszy eq, ponieważ do trenowania musimy używać sperów, które zadają bardzo duże obrażenia jak na broń przeznaczoną do treningu.
Niektórzy gracze uważają, że rozwijanie shieldingu u paladyna mija się z celem. Otóż nie. Paladyn z dobrym shieldingiem dostaje mniejsze obrażenia, a także może blokować różne, mocniejsze potwory (np: Hero)
Żeby podczas treningu rósł nam także Shielding, musimy wziąć do pomocy jakieś słabe potworki (raty, bugi, trolle). Najlepiej dwa.
Jeśli nie możemy znaleźć nikogo chętnego do treningu, poprośmy jakiegoś Sorca aby przywołał nam Monka. Ghul raczej odpada, ponieważ przez naszą nieuwagę szybko może zginąć. Leczy się stanowczo wolniej niż monk, którego przy dobrych skillach także możemy zabić dość szybko :(
Gdy już wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik, pozostaje nam tylko czekać i podnosić mozolnie spery. Pierwsze 60 skilli robi się dosyć szybko, więc jak najbardziej polecam trening :)
Przy Distance Fighting 50+ możemy wziąć kuszę i udać się na mass hunt Dwarf Guardów. Rewelacyjny exp, dużo lootu, z którego zrobimy lootbag i dosyć bezpiecznie. Guardy możemy zabijać do upadłego, aż nam się nie znudzą. Niektórzy gracze huntują guardy aż do lvl 50.
Wielu paladynów, którzy nie są narażeni na lagi, chodzi expić na PoH (zobacz na mapkę jeśli nie wiesz gdzie to jest).
Jednak to wy musicie zdecydować, na jakim terenie czujecie się najlepiej. Mi pozostaje tylko życzyć miłego grania, wysokiego lvlu i dobrych skilli.

Popularne potwory z przeznaczeniem dla Paladynów: Pierwsza liczba to lvl przy którym możecie bić danego potworka bez większego zagrożenia. Liczba w nawiasie to skill w dystansie.
Giant Spider: 30+ (65+)
Dwarf Guard: 15+ (dowolne)// W przypadku mass huntu: 25+ (50+)
Dragon: 25+ (60+)//W przypadku mass huntu: 40+ (70+) + przyda się 15 mlvl
Dragon Lord: 70+ (85+) +15mlvl
Hero: (50+) (80+)
Black Knight: 70+ (85+) +15mlvl
Behemot: 90?+ (90+) +15mlvl
Orc Berserker, Leader: 25+ (50+)// W przypadku mass huntu: 30/35+ (65+)
Cyclop: 10+ (40+)// W przypadku mass huntu: 20+ (50+)
Demon Skeleton: 12+ (50+)// W przypadku mass huntu: 25+ (65+)
Necromancer: 40+ (70+) +15mlvl// W przypadku mass huntu: 60+ (85+) +15mlvl

Mapka z kopalniami znajdującymi sie niedaleko Kazordoon:
http://www.members.lycos.co.uk/tibiascreens/Kopalnie.jpg
1-4 - Roty, Dwarfy, Dwarfy Soldiery, Dwarfy Guardy, Poison Spidery.
5 -Roty, Dwarfy, Dwarfy Soldiery, Dwarfy Guardy, Poison Spidery, 3 Gsy
6 - Roty, Dwarfy, Dwarfy Soldiery, Dwarfy Guardy, Poison Spidery, Dwarfy Geomancery.

spider-bialystok
15-07-2004, 18:54
Co do poradnika... piszesz ze do treningu najlepiej wziąść 2 potworki a przecież jeśli atakuje cię gracz blokujesz max 2 ataki więc wystarczy jeden potworek , czyż nie? Poza tym czy jeśli masz wysoki shielding to nawet bez tarczy ma to wpływ na obrażenia jakie otrzymujesz? Trochę nielogiczne.. A tak wogule to extra poradnik. Zostawia w tyle wszystkie dotychczasowe :D

Kubakapica
15-07-2004, 18:56
NIe wspomnailes nic o robieni strzał i hmmow. A także o przełomowym momencie 15 mlev (niewidka i sd). A co do throwing stars to są opłacalne poniewaz mala waza

PiXik
15-07-2004, 19:59
Dobry poradnik ale myśle że monka na full defie ze skilami 85/85 możliwe że położymy aha i można by było dodać że throwning knife i throwning star nie są opłacalne do użytku.Także należałoby dodać że arrowsy mniej ważą i mniejsze obrażenia zadawają a bolty na odwrót.
P.S:Sam bym tego lepiej nie zrobił a krytykuje:P

eldian
16-07-2004, 08:40
hmm...warto dodać że jak sie chodzi na trole to bez zbroji soldier helmet i brass legs wystarczą zgadza sie dwarfen
cool bo wiecej cap sie ma

Dishman
16-07-2004, 16:04
Ogólnie wszytko wyjańiłeś,gdzie jak i z jakimi skillami sie expi,dobra jest good. Ale mam jeszcze swoje pytania :D
1: Czy expienie na cmentarzu kolo Poh jest dobre?? Exp dla palla no bo jak biore 340 strzal to zawsze nabije 10 k exp bo sam tam ghul,ds i skielety no i lootbag tez dobry o ile sie uwzaża na thiefy.
2: No z graczem drugim jak sie trenuje to tak samo szybko leca skille jak na potwroach czy wolniej ?
3: No i czy warto inwestowac kase w armor shield buty i itp czy kupowac strzaly i belty ?
4: No i trzeba meic koniecnie ten 15 mlv na te dorbe potwory no bo chyba niewdzilaność na coniektóre sie niezda wieć niewiem po co ten 15 ml :?

Z góry dzienki za jakokolwiek odpowiedź :]

Berials
16-07-2004, 16:58
1. Owszem jest zarówno dobre (exp) jak i opłacalne (zwrot kosztów). A co do samego cmentarza, mysle ze chodzi o cmentarz na południu PoH jesli o ten chodzi, to idz lepiej ostroznie by nie napotkac gs-ów.

2. Tak samo, z tym ze potwory mozesz szybko zabic a gracza nie :) (chyba ze masz monka summonowanego)

3. Zalezy od tego ile masz kasy. Mysle ze warto kupic BoH a co do eq, to k-set wyciągniesz z gs-a dla siebie a helmet to warior helmet wyciągniesz kiedys z leadera i taki eq wystarcza :).

4. 15mlvl to mozliwosc uzywania SD :). Czyli solowanie DL-i, albo wspólne hunty na Demony, WRL, itp... :). A i SD przydatne sa bardzo na PK.

Shater
16-07-2004, 19:15
Ja na Dwarfy (Soldiery też) chodziłem na 10lv ze spirami ale pewnego pięknego dnia wchodze do dzióry a tam otoczyło mnie 8 soldierów posónołem sie to mi zablokowali dzióre która niestety była na line :( to zwiewam a tam stada rotów i now dWarfy :( poległem wtedy ale itak długo sie trzymałem dopuki mnie nie zablokowali. Jakbym mial sam łuk to bnym oddrazu padł.
A tyak w sumie to spoko poradnik, tylko dlaczego niema nic o rotach? ja odrazu po wyjściu na maina chodziłem na roty a nie trole jakieś loot dużo lepszy, skille elegancko lecą i exp sioe nabija :) żyć nie umierać.

Napiszcie jeszcze mniej więcej jakie skile pasują do jakiego lv ok?

czlowiek strzala
16-07-2004, 20:23
powiedzcie do jakiego dist'a mozna trenowac na monku ? tak żeby go nie zabic... wiem że potem mozna na 2 monkach trenic ale konkretnie do jakiego mniej wiecej skilla na 1 :baby:

Ikar
16-07-2004, 20:56
polecam przeczytanie mojego posta w poradniku dla magów - blokowanie dla palladyna się różni co prawda od blokowania dla magów, ale jednak niewiele :] - większość rad tam da się zastosować i tu, z tym, że do trudności liderów - w użyciu są strzały, ponad lidery - wyłącznie bolty (a w pewnym momencie - speary nagle zaczynają być MOCNE - np do solowania speary są po prostu great :] - hi lvl pallek z tarczą i spearami na full akt dosyć prosto bije dla solo :P - szczególnie dzięki UHom z many, które ma w miarę bezpłatnie, a, że speary, to to jest po prostu większy drag dla niego ;).

Ozon18
18-07-2004, 22:18
Uważam że bardzo dobry poradnik lecz z kilkoma rzeczami się nie zgadzam:
1. Palek z lvlem 8 - 10 najlepiej expi na skelach (polecam ghostland) i dobry loot nawet (vikingi - 66 gp)
2. 10 - 14 lvl Roty i dwarfy
3. 14 - 24 Ghoule niedocenione w tym poradniku, a zabija się je szybko, prawie nigdy nie przyjmują na tarczę i zbroję i wolne. Dają bardzo dużo kasy i expa. W godzine można wyciągnąć 1,4k i 15k expa na mass zabiajniu ghouli

A dragi zaczęłem zabijać właśnie dzisiaj
22 lvl
9mlvl
56/38 ( nie lubie trenić )
dzisiaj 4 zsolowałem :D Loot: Serpent Sword, 4 DH i troche gp

lara
18-07-2004, 22:43
Uwazam ze wszystko jest w porząsiu.Tylko denerwyje mnie to ze"broń boze nie cwicz na rooku''na rooky trzeba podciągnąć distanse do min.17

Gremlin
19-07-2004, 08:35
Oryginalnie dodany przez lara
Uwazam ze wszystko jest w porząsiu.Tylko denerwyje mnie to ze"broń boze nie cwicz na rooku''na rooky trzeba podciągnąć distanse do min.17

Ile zajmie ci wytrenowanie distance do 17 na Rooku?
1-2 godziny?
Na main dobicie do 20 zajmie 10-15 minut.

Berials
19-07-2004, 12:05
Oryginalnie dodany przez Shater
Napiszcie jeszcze mniej więcej jakie skile pasują do jakiego lv ok?

Takiego czegos nie da sie napisać.
Gdyż skille zależą od Ciebie , nie ma jakiś reguł na skille/lvl.

Możesz mieć na 8lvl, 70dista jeśli Ci sie chce tyle trenić, możesz równiez mieć na 20lvl, 40dista jeśli od 8lvl latasz ze sperami czy też lukiem/kuszą i wogóle nie trenisz.

(^_^)
20-07-2004, 09:45
to gdzie mam chodzic na levelu 11 i skile 42 dys i 32 shiled ?? i mlvl 5 co :baby:

Kaczor
20-07-2004, 10:08
Wszystko cacy. ale ten poradnik pokazuje tylko jedna z alternatywnych drog rozwoju postaci.Dwarfy Guardy na nizszych levelach to mila idea, tylko trzeba wziac pod uwage, ze kazdy high level, ktory przyjdzie rzuci tylko krotkim "leave";]Od 30 levelu mozna spokojnie expic i zarabiac w mintwallin, mniej graczy wie gdzie to jest, wiec wieksza szansa, ze uda sie troche poexpic.Co do bicia gsow od 30 levelu to nei polecam, bo praktycznie jest sie wtedy na strzala dla niego(rzadko kiedy ma sie pelne hp przez te cholerne p fieldy) dwa idzie na niego masa boltow, strzal a paladyn nie cierpi na nadmiar capa;]

eldian
20-07-2004, 10:19
hmm... ktoś mógł by wstawic mapke z wszystkimi miejscami z cyklopami?

LOLO
23-07-2004, 16:00
Niemam pojeńcia gdzie na mapce tibi jest kopalnia Dwarfów ;( czy ktoś mugłby powiedzieć mi koło jakiego miejsca ona sie znajduje

PiXik
23-07-2004, 16:09
Oryginalnie dodany przez Kaczor
Wszystko cacy. ale ten poradnik pokazuje tylko jedna z alternatywnych drog rozwoju postaci.Dwarfy Guardy na nizszych levelach to mila idea, tylko trzeba wziac pod uwage, ze kazdy high level, ktory przyjdzie rzuci tylko krotkim "leave";]Od 30 levelu mozna spokojnie expic i zarabiac w mintwallin, mniej graczy wie gdzie to jest, wiec wieksza szansa, ze uda sie troche poexpic.Co do bicia gsow od 30 levelu to nei polecam, bo praktycznie jest sie wtedy na strzala dla niego(rzadko kiedy ma sie pelne hp przez te cholerne p fieldy) dwa idzie na niego masa boltow, strzal a paladyn nie cierpi na nadmiar capa;]

Się dziwię że nie odezwała się rzesza ludzi którzy na 20lvlu chodzą na gsy i giną co 5 dni minimum bo wystarczy że bez lagów o coś zachaczysz i już w templu się budzisz 30lvl na gsy to naprawde dobry level według mnie.

moliteusz
23-07-2004, 19:28
Mam tylko jedno pytanko.... Czy na guadry chodziłeś z tarczą i spearami czy z kuszą/łukiem? Mam 23lvl 57 dista rzeczy k-arrmoa,p-legsy, dark helmet, guardian shield i guard kosił mnie na pełnej obonie do 85(największy hit).... Najczęściej mnie walił za 10-20... dlatego dla mnie nie możlwym jest pójście teraz na guardy chyba że bede je bił pojedyńczo (co w kopalniach raczej się zbyt często nie zdaży) albo bede zużywał dość troche UHów przy większej ilości przeciwników..... :(

Haker
23-07-2004, 22:18
A co ze światami non PvP ?

Tibia_Gracz_1
24-07-2004, 13:24
Super poradnik !! Naprawde bardzo mi sie przyda :)) Robcie takich wiecej plz :D

Haker
24-07-2004, 19:49
[...]
A co ze światami non PvP ?
A co to ma do rzeczy w tym przypadku?
[/QUOTE][...]

Jak trenic z monkiem na non pvp?
Techniki treningu?
Miejscowki?

Troche jednak brakuje. ;)

tomo
25-07-2004, 14:22
Kurde :P mam zwalonego neta, wiec mam zamiar grac glownie w nocy (chodzi mi o godziny 1-6/7 w nocy, jak starzy juz spia :]) bo wtedy mam neta superowego :P

Mam kilka pytaniek co do mojego expowania. Na poczatek eq:

Steel helm
Plate Armor,
Darkshield/spears
luk/kusza
brasslegs
buciki normalne :] (z rooka pamiatka :*) :P

Wiem ze eq cienkie ale gram na elysii :( Niedlugo sie postaram o plegsy :]

Skille - 49/40 lvl - 12

Na co moge huntowac i gdzie? Pacca nie mam (skonczyl sie :C), mialem zamiar isc na soldki*, ale nie wiem ktory poziom jakiej kopalni najlepiej by sie pod mojego chara nadawal... Doradz :] Aha, i wes pod uwage ze gram w nocy, a w nocy nie gra zbyt wiele osob wiec sie moze naprawde sporo potworkow zrespowac :].

* - z niecalym bp ih :], mozesz jeszcze powiedziec na ile z moim sprzetem/lvlem/skillami mi starczy jeden bpek... :P Ale cie zameczam kurde no :P

btw: Oczywiscie mowie tu o waleniu z luku bo mnie narazie nie stac na bolty :P

Prosze cie o pomoc bo moj pal-mentor wyjechal :] (braciszek tibijski), a ja wczesniej gralem sorcem wiec sie zbytnio na archerze nie znam :] please jakbys mogl odpisac dzisiaj bo mam zamiar w nocy ubic kilka lvli :]

W dzien caly czas kicki... Ludzie strzezcie sie od neta radiowego (przez antene)! To najwiekszy szajs do gieronline... Ledwo mozna na nim skrzynke emailowa sprawdzic w godzinach szczytu :P A ja mam szybkosc niby 128kbps a dziala tak ze szkoda slow :P

Lol, przydlugawy ten post wyszedl :D

Algazor
25-07-2004, 20:50
Nie dlugo wchodze na maina i mam zamiar ostro 8) skillowac z bratem, ktory jest knightem. I mam takie jedno pytanie jak dlugo musze skillowac aby osiagnac skille 45/45?? Prosze pomuzcie mi :(

Viss Rivia
25-07-2004, 23:03
Oryginalnie dodany przez n3m3s!s
Oryginalnie dodany przez moliteusz
Mam tylko jedno pytanko.... Czy na guadry chodziłeś z tarczą i spearami czy z kuszą/łukiem? Mam 23lvl 57 dista rzeczy k-arrmoa,p-legsy, dark helmet, guardian shield i guard kosił mnie na pełnej obonie do 85(największy hit).... Najczęściej mnie walił za 10-20... dlatego dla mnie nie możlwym jest pójście teraz na guardy chyba że bede je bił pojedyńczo (co w kopalniach raczej się zbyt często nie zdaży) albo bede zużywał dość troche UHów przy większej ilości przeciwników..... :(

Na guardy to tylko Kusza. Masz troszkę słaby skill dlatego będziesz tracił sporo bełtów na jednego Guarda. na takim levelu polecam ostatni poziom kopalni numer 1.

Wiem ze wszystko bylo napisane na podstawie tego, co Ty robiles, ale czy warto tracic bolty na guardy ktore Cie i tak nie dogonia? Nowi gracze napewno nie beda mieli zbyt duzo kasy, wiec radzilbym zabijanie dwarf guardow ze strzal, poniewaz sa one tansze.

A propos BK i DLi: te skille i lvl podales do solowania, czy grupoiwego huntu?

n3m3s!s
25-07-2004, 23:55
Nie dlugo wchodze na maina i mam zamiar ostro skillowac z bratem, ktory jest knightem. I mam takie jedno pytanie jak dlugo musze skillowac aby osiagnac skille 45/45?? Prosze pomuzcie mi
Nawet w ciągu dwóch dni.

tomo_wyrwi: pierwsza lub druga kopalnia dwa pierwsze poziomy to dwarfy i roty. Na trzecim poziomie niezly spawn soldków. Uważaj żeby cię nie okrążyły bo nie da sie ich przesunąć. Na czwarty poziom nie schódź, bo jeśli ktoś zlurował guarda to nie żyjesz.

Jeśli masz 8mlvl to IHy ci nie będą potrzebne. Jednakl wątpie że masz więc będą Ci potrzebne, ale na ile to starczy to nie mam pojęcia.

Wiem ze wszystko bylo napisane na podstawie tego, co Ty robiles, ale czy warto tracic bolty na guardy ktore Cie i tak nie dogonia? Nowi gracze napewno nie beda mieli zbyt duzo kasy, wiec radzilbym zabijanie dwarf guardow ze strzal, poniewaz sa one tansze.
lol, jeśli ktoś weźmie sobie do serca to co napisałeś to nie długo pobije te guardy... Wejdz do 3 lub 4 kopalni (na poziom z guardami) z łukiem i spróbuj wybić całt resp. Zobaczymy jak długo wytrzymasz. Może i cię nie dogonią ale otoczą na pewno, więc łuk to badziew i kompletnie się nie nadaje. Zresztą z kuszą znacznie szybciej się expi i przy dobrych wiatrach w ciągu 3 godzin robisz 100k expa.

Rusek_3
26-07-2004, 14:48
od jakie go lvlu mam pohowac

n3m3s!s
26-07-2004, 15:51
Oryginalnie dodany przez Rusek_3
od jakie go lvlu mam pohowac

To zalezy. Jesli idziesz na poh z zamiarem bicia GSow i smoków no to wypadalo by miec lvl 30. Jesli bedziesz sie staral omijac te potworki (to jest raczej trudne) to 20 lvl wystarczy.

Algazor
26-07-2004, 17:32
HiHo ^^ all :) Gram paladynem :lucznik:, (co prawda dopiero wszedlem na maina :D) i przegladalem sobie czary palkow!! I chcialbym sie zapytac o to czy warto kupowac czary na robienie poison arrows i explosive arrows!! Wiem ze tam pisze ze raczej nie warto ale jednak chcialbym sie upewnic ?( Prosze was o swoje opinie plx :D:)

Pozdrawiam wszystkich milosnikow Tibi 8) :P

n3m3s!s
26-07-2004, 22:26
Na poczatku calkowicie nieprzydatne. Za duza strata kasy. Pozniej, konieczne do zabawy przed dp ;)

Viss Rivia
26-07-2004, 23:49
lol, jeśli ktoś weźmie sobie do serca to co napisałeś to nie długo pobije te guardy... Wejdz do 3 lub 4 kopalni (na poziom z guardami) z łukiem i spróbuj wybić całt resp. Zobaczymy jak długo wytrzymasz. Może i cię nie dogonią ale otoczą na pewno, więc łuk to badziew i kompletnie się nie nadaje. Zresztą z kuszą znacznie szybciej się expi i przy dobrych wiatrach w ciągu 3 godzin robisz 100k expa.

EEEEeeeeeeeeeeee, wybacz ale sie z Toba nie zgodze, po kazdej kopalni chodze z lukiem, jeszcze nigdy sie nie zdarzylo zebym wzial kusze, a many mam full. Jakos pozylem dlugo ^^. Mam nadzieje ze wlasnie gracze skorzystaja z mojej rady i beda uzywac strzal w kopalni bo 15 lvl nie ma pieniedzy na 1k ew. bp boltow .... Chyba ze mass hunt dla Ciebie to 300 boltow, wtedy ew. moge sie zgodzic ....

sathard
27-07-2004, 08:21
Ogólnie poradnik bardzo ok, przyda się dla brata palka, ja gram druidem i też co nieco skorzystałem ;)

I jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem w topicu:

Oryginalnie dodany przez Ozon18
A dragi zaczęłem zabijać właśnie dzisiaj
22 lvl
9mlvl
56/38 ( nie lubie trenić )
dzisiaj 4 zsolowałem :D Loot: Serpent Sword, 4 DH i troche gp

Cholera, albo coś ściemniasz, albo wielkie GRATZ lootu... z 4 dragów 4 dragon hammer i serpent sword? 8o

n3m3s!s
27-07-2004, 13:41
Oryginalnie dodany przez Viss Rivia

EEEEeeeeeeeeeeee, wybacz ale sie z Toba nie zgodze, po kazdej kopalni chodze z lukiem, jeszcze nigdy sie nie zdarzylo zebym wzial kusze, a many mam full. Jakos pozylem dlugo ^^. Mam nadzieje ze wlasnie gracze skorzystaja z mojej rady i beda uzywac strzal w kopalni bo 15 lvl nie ma pieniedzy na 1k ew. bp boltow .... Chyba ze mass hunt dla Ciebie to 300 boltow, wtedy ew. moge sie zgodzic ....

Ajajaj ciągle się nierozumiemy. mass hunt na Guardy to jest, pokolei:
3,4 a najlepiej 5 kopalnia, ze 2 bp z boltami, kilka bp hmmow i siedzisz 10 godzin robiac 300k expa. Ja nie mam tu na mysli huntu na 15 lvlu gdy nie radzisz sobie z piecioma guardami, które w koaplniach wymienionych wyzej są co chwila. na 15 lvlu to mozna sobie lazic po kopalni 1 lub 2, ewentualnie na pierwszych poziomach pozostalych kopalni.

eldian
27-07-2004, 15:25
hmm...pod koniec Tej (http://tibia.pl/artykul.php?t=13288&b=25) strony

Viss Rivia
28-07-2004, 01:18
Jesli mowisz o takim huncie to zwracam honor, wtedy bolty rzeczywiscie sa przydatne szczegolnie w 5 kopalni gdzie jak sie schodzi przy full spawnie na 2 poziom SAMOTNYCH guardow, to wogole nie ma gdzie uciec, wiec moim zdaniem jeszcze przydalby sie bp gfb. :) Baj De Łej 5 kopalnia rox ^^

Pozdrawiam Viss Rivia.

Tomek89
28-07-2004, 10:57
Oryginalnie dodany przez sathard
Cholera, albo coś ściemniasz, albo wielkie GRATZ lootu... z 4 dragów 4 dragon hammer i serpent sword? 8o

jemu wypadly 4 dragon hamy (mięso ze smoków) a nie 4 dragon hammery :P

Chomikvader
29-07-2004, 13:28

To wedlug ciebie jest w porzadku ? Grales wogole paladynem ? Bo nie widac... Bzdury :P To tylko teoria w praktyce jest zupelnie inaczej...

Ozon18
30-07-2004, 23:10
Nom, dragon hamy ^^. Zawsze myślałem że skrót od dragon hammer to d-hammer nie dh :D

n3m3s!s
02-08-2004, 12:45
Oryginalnie dodany przez Chomikvader

To wedlug ciebie jest w porzadku ? Grales wogole paladynem ? Bo nie widac... Bzdury :P To tylko teoria w praktyce jest zupelnie inaczej...

Dawaj swoje propozycje ^^

Siergiey
03-08-2004, 10:16
Oryginalnie dodany przez Chomikvader

Przy takich jak wyzej skillach i lvlu jest bardziej oplacalnie - szybciej ubijasz, mniej hp tracisz. Co ci z tego ze na 11 lvl zsolujesz draga jesli stracisz ok 100 boltow i polowe bp uhow?

Katanas
04-08-2004, 21:28
Czemu wczesniej tego nieczytalem :( i czemu gram na securze??:( boze chyba robie nowa postac :( mam prosbe do tego co to napisal poradnika wez napisz na jakim swiecie bys polecal grac :)) i pomuz poczatkujacemu palladynowi plz :] prosze o pomoc
Nara

tomo
04-08-2004, 22:57
Hmmh, nareszcie mam normalnego neta :D Moje eq teraz to

P-set, steelhelm :] no i darkshield...

N3m1 --> Ja mam chodzic na te soldy z lukiem czy spearami??

btw: skill w discie mi skoczyl czyli mam 50/40

n3m3s!s
09-08-2004, 22:06
Hmmh, nareszcie mam normalnego neta :D Moje eq teraz to

P-set, steelhelm :] no i darkshield...

N3m1 --> Ja mam chodzic na te soldy z lukiem czy spearami??

btw: skill w discie mi skoczyl czyli mam 50/40
TO zalezy od lvlu i od tarczy. Jesli masz z 15 lvl to mozesz luk. Na spery masz troszke za slaba tarcze, kup dwarven i idz sprobowac bic solki. Zawsze mozesz uciec, wiec nie panikuj ;)

Katanas
09-08-2004, 23:09
Doczekam sie na odpowiec??!!!!

tomo
10-08-2004, 09:08
Chlopie wes sie nei goraczkuj...

"TO zalezy od lvlu i od tarczy. Jesli masz z 15 lvl to mozesz luk. Na spery masz troszke za slaba tarcze, kup dwarven i idz sprobowac bic solki. Zawsze mozesz uciec, wiec nie panikuj "

juz mam dwarvena.... bedzie dzis 17lvl, skille 56/44 :P damy rade? :D powiedz ltyko jeszcze raz dokladnie, jaka kopalnia i jaki poziom :]

Ale cie mecze xD

n3m3s!s
10-08-2004, 13:23
Czemu wczesniej tego nieczytalem :( i czemu gram na securze??:( boze chyba robie nowa postac :( mam prosbe do tego co to napisal poradnika wez napisz na jakim swiecie bys polecal grac :)) i pomuz poczatkujacemu palladynowi plz :] prosze o pomoc
NaraWybranie swiata zalezy tylko i wylacznie od ciebie. Ja ci nie moge pomoc bo nie potrafie wskazac ktory swiat jest "najwspanialszy". Ja bardzo lubilem premie, ale to tylko dla paccow.
juz mam dwarvena.... bedzie dzis 17lvl, skille 56/44 :P damy rade? :D powiedz ltyko jeszcze raz dokladnie, jaka kopalnia i jaki poziom :]
Jasne. teraz to juz kazda kopalnia. nawet jak zejdziesz na poziom z samymi guardami to albo sobie poradzisz albo zdazysz uciec. ;)
aha, proponuje jednak kusze a nie luk. lepiej na tym wyjdziesz.

tomo
10-08-2004, 15:45
Jasne. teraz to juz kazda kopalnia. nawet jak zejdziesz na poziom z samymi guardami to albo sobie poradzisz albo zdazysz uciec. ;)
aha, proponuje jednak kusze a nie luk. lepiej na tym wyjdziesz.
n3m1-- tja... Tylko mnie martwi to ze mi wszyscy dookola mowia ze na guardy to 60+, i 20+lvl... :P Btw: podaj najbezpieczniejsza kopalnie, w ktorej najrzadziej sie trafiaja astro-respy... :P btw: lvl 17, skills 58/46 juz :P... Ile uhow brac na soldy/guardy jezeli juz? (mam 8mlvl, wiec na soldy chyba powinno styknac, nabije na ghostland ten 20lv, i na guardy bede sie bujal :P, ile uhow brac na srednio hm... 2-3godzinny hunt?)

btw: Imho WYSIWIG Rulez :P Dopiero co go wlaczylem ;] spox jest ;P

Faith Keeper
10-08-2004, 16:29
Mam palladyna :lucznik: 12 lev skile 47/36 i dzis mnie scigal 22 PK knight - rezultat moj zgon. Kiedy jednak sie zastanowilem to moglem go ubic bo Uhasy marnowalem podczas uciekania a na sam koniec z luku zjechalem go do zoltego :P
Jak wiec widac pallek ma swoj power nie tylko na stworki ale takze na nachalnych ludzi.
Bardzo dobrze ekspi sie i zbiera looty na rootach na Edron. ( niestety tylko dla posiadaczy pacca )

n3m3s!s
10-08-2004, 17:02
n3m1-- tja... Tylko mnie martwi to ze mi wszyscy dookola mowia ze na guardy to 60+, i 20+lvl... :P Btw: podaj najbezpieczniejsza kopalnie, w ktorej najrzadziej sie trafiaja astro-respy... :P btw: lvl 17, skills 58/46 juz :P... Ile uhow brac na soldy/guardy jezeli juz? (mam 8mlvl, wiec na soldy chyba powinno styknac, nabije na ghostland ten 20lv, i na guardy bede sie bujal :P, ile uhow brac na srednio hm... 2-3godzinny hunt?)

btw: Imho WYSIWIG Rulez :P Dopiero co go wlaczylem ;] spox jest ;P1 i 2 kopalnia bedzie w sam raz dla ciebie. uwazaj na zlurowane stfforki :P
8mlvl wystarczy w zupelnosci. a tak btw nigdu uhow nie uzywalem w kopalni, tylko vita. Wez sobie na wszelki wypadek kilka.

eldian
11-08-2004, 08:46
...źle mnie zrozumiano chodzi o najlepsze miejsca

Domku
11-08-2004, 17:52
Polecam palladynom Amazon Camp koło Venore.
Można sie tam wybrac ze spearami nawet na niskim levelu bo wszystkie mocniejsze potwory sa na wyższych poziomach albo pod ziemia. Gdy nie ma ludzi nie mozna się odpędzic od amazonek. A jeśli to dla kogoś malo to znajdzie także walkirie i wiedźmy. Exp z potworów naprade świety, choc na loot można narzekac.

Amaymon
11-08-2004, 19:26
Ozon18 pisal cos o ghoulach. moglby ktos powiedziec, gdzie sie znajduje dobre miejsce z ghoulami? :)

bryn
12-08-2004, 11:43
Ozon18 pisal cos o ghoulach. moglby ktos powiedziec, gdzie sie znajduje dobre miejsce z ghoulami? :)
Ghostland na zachod od Carlin :P

Amaymon
12-08-2004, 12:51
dzieki B) a co mozna tam spotkac oprocz ghouli i jak duzo ich tam jest? :baby:

bryn
12-08-2004, 13:46
Oprocz ghouli:
na ziemi pare dup... ee... smieci typu raty, cave raty, spiderki i poison spiderki.
nizej skeletony,
dalej ghoule i scorpiony,
nizej demon skeletony, a dalej nie wchodzilem bo gdy rozpoznawalem tamten teren to mialem level ok. 15 :P
Ghouli jest na tyle, zeby mozna bylo niezle poexpic i zarobic. Tylko musisz uwazac bo na tym samym pietrze co ghoule sa skorpiony, a one moga niezle zatruc wiec Antidote na wszelki wypadek, nawet dla paladyna.

Jesli Ci pomoglem to podrzuc mi reputacje :]

Amaymon
12-08-2004, 14:04
pomogles i ma sie rozumiec, ze podrzuce reputacje B)

edit: wszystko szlo pieknie. ghoule zabijalo sie bardzo szybko i latwo, kasa szla szybko, exp tez i natknalem sie na fire devila. bylem przy samych schodach i zlapal mnie lag.... You are dead. z 15lvl zrobil sie 14 :( :( X( X( X(

bryn
12-08-2004, 16:10
Gdzie ty tego fire devila znalazles? Sorry za zle info ale jak juz mowilem bylem tam na 15 levelu ostatnio i za gleboko nie wchodzilem...

Amaymon
12-08-2004, 16:18
poszedlem jakos tak na SW i byly chyba schody i kilka kamieni wokol i pozniej jeszcze raz w dol po schodach i tam bylaby swietna miejscowka gdyby nie ten fd :(

Knight Marker
24-08-2004, 08:40
Super poradnik wreszcie znalazłem odpowiedniego potwora do expienia :)

Siergiey
28-08-2004, 22:53
Czy ze skillem w shieldingu 50, guardian shield, p arm, brass legs, dark helmet dam rade blokowac cyca bez wiekszych strat hp? Bo chcialbym na czym dluzej potranic a z moim distem, ciezko bic roty, dwarfy czy soldy chociazby ;P

KopusDupus
06-09-2004, 00:28
Witam

Tak sobie czytam i czytam...
A w głowie nasuwa mi się szereg pytań...

Mam Paladyna (22 lvl ; 11 mlvl ; 66 distance ; 51 shield)

Zameldowany jestem w Carlin...
Większość czasu poświęcałem na trening... rooty, trole, ghule, później cycki...

Jako, że posiadam niedawno kupiłem Plate Set, nie jestem zbyt bogaty :(

I tutaj moje pytanie... gdzie na w/w skillach mogę się udać...
Interesują mnie jedynie solowe wyprawy, bez przyjaciół...

Jakieś propozycje ?
Z góry dziękuje...

kaczorek
16-09-2004, 14:19
we wszystkich poradnikach, pisza ze trzeba miec na jakies niezle potworki duuze skille na disty np. 50..... ale kurde jak je zdobyc.... chyba jak bede walczyl z czlowiekiem jakims.... to przecierz kupa czasu zanim mi to wsio urosnie, co?? :(

Siergiey
16-09-2004, 15:05
Witam

Tak sobie czytam i czytam...
A w głowie nasuwa mi się szereg pytań...

Mam Paladyna (22 lvl ; 11 mlvl ; 66 distance ; 51 shield)

Zameldowany jestem w Carlin...
Większość czasu poświęcałem na trening... rooty, trole, ghule, później cycki...

Jako, że posiadam niedawno kupiłem Plate Set, nie jestem zbyt bogaty :(

I tutaj moje pytanie... gdzie na w/w skillach mogę się udać...
Interesują mnie jedynie solowe wyprawy, bez przyjaciół...

Jakieś propozycje ?
Z góry dziękuje...
Najlepiej dla ciebie bylo by pojsc do HG,ale na klucz trzeba 5k... Zarob to 5k + kasa na strzaly i do HG. KAsa za strzaly sie zwraca nawet z nadwyzka.
Kase mozesz arobic na ghulach/soldach/cycach/minosach bijac to wszystko ze spirow i robiac lootbagi.
Co do posta wyzej to dista do 60 robi sie w miare szybko. Trenisz na full def na rotach i dwarfach.

Wtajemniczony
17-09-2004, 12:26
Mass hunt na dwarf guardach od skila dist 50+??
Kurde nie chce mi sie wierzyc czy przypadkiem skile nie so za slabe??

kaczorek
17-09-2004, 18:48
HEJJ!!
prosze pomóżcie.... w jaki sposób mam zdobyć paladynem dobre skille.... tak chociarz do 30... lub wiecej... plz... napiszcie co mam robić :( !!

Xolo
17-09-2004, 19:04
HEJJ!!
prosze pomóżcie.... w jaki sposób mam zdobyć paladynem dobre skille.... tak chociarz do 30... lub wiecej... plz... napiszcie co mam robić :( !!

blah.. trenowac :confused:

Brave
16-10-2004, 23:14
Witam! Pozwolę sobie odświeżyć temat :).

Chciałbym zapytać się tutaj o miejsca do expienia, a nie konkretnie o potwory. Postanowiłem spróbować wybrać najbardziej opłacalne miejsce do expienie.
Na początek ja:
:lucznik: 23 lvl, 9 mlvl, 60/46. I pytanie: w której kopalni krasnoludów najbardziej optymalnie będzie chodzić na Dwarf Guardy, tak, żeby było w miarę bezpiecznie ale zarazem zdobywało się dużo EXP? Moglibyście napisać do jakiej kopalni iść na jakim lvlu/skillach?

Żadko wspomina się o Elf Village koło Venore. Czy jest tam bezpiecznie? Na jakim lvlu i skillach tam iść. Jak szybko zdobywa się tam doświadczenie i ew. loot?

Teraz takie pytanie: Które z tych miejsc najbardziej nadają się do expienia i dlaczego (chodzi mi o lvle tak 25-35):

- Dwarf Mines.
- Hell Gate.
- Plains of Havoc.
- Ghostland.
- Amazon Camp.
- Inne proponowane?

Najlepiej oczywiście, żeby były to miejsca gdzie można używać strzał zamiast bełtów, ale jak się nie da to nie, siła wyższa ;).
Moim zdaniem najbardziej się liczy czas respawnu/zaludnienie/mnożność potworów. Mój kolega EXPi na Larvach (40 exp) ale jest ich tam tak dużo, że zdobywa "przy dobrych wiatrach" jak to n3mi ujął około 10k na godzinę. Czasem więcej.
Amazon Camp chyba wysuwa się w tył, ponieważ często jest tam dużo ludzi, są tylko pojedyncze/podwójne (przy maksymalnym szczęściu trafi się czasem na potrójne) spawny Valkirii, jedyna duża zaleta to duże spawny Amazonek.

Mam nadzieję, że odpowiedzi na te pytania stworzą jakiś alternatywny mini poradnik, który komuś pomoże, tak więc proszę o dokładne/szczegółowe odpowiedzi (np. występowanie potworów na poszczególnych poziomach danego EXPowiska, info na temat czy brać strzały czy spiry itp.). Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Tomciu
20-10-2004, 17:35
Jaki trzeba miec skil distansa zeby chodzic z łukiem:(

Gonzo von Krenzel
20-10-2004, 18:36
Nie ma wymaganego lewelu do używania tej broni, lecz nie opłaca się z niej korzystać praktycznie poniżej 50 poziomu władania bronią dystansową.

Tomciu
20-10-2004, 19:02
:) Bardzo ci dziekuje za odpowiedz

EdDuZ
20-10-2004, 19:47
Blahah... ale z was niedojdy ;) Ja ze skillami 47/29 i 17 lvlu (8 magic)chadzam na mino guardy, cyce, DSy... :king: czasem na huncie mam 30 strzal... co prawda poczatki miewalem nienajlepsze, czesto ginolem, mialem slaby eqip... Teraz to chyba najwyzszy czas potrenic, bo skille jak na 17 lvl mam tragiczne. Mam pytanie. Slyszalem, ze w Ghostlandzie kreci sie jeden GS. czy to prawda?

tomo
26-10-2004, 11:28
hmm.. Mam new chara juz dawno ;P I mam pytanie:

61/44 17level 8mlevel k-arm,p-legi,crown helm (Moge miec K-legi, bo leza w domu, ale sie boje stracic :P)

Mam duzo kasy na bolty (3,7k + 600 boltow z kiedystam) i plecaczek uhow.. Zastanawiam sie w ktorej kopalni dobrze by mi sie expilo.. Ale nie mow ze we wszystkich, bo nie chce sie wpierdzielic na niewiadomo ile guardow :P taki w miare lekki spawn dla oswojenia.. Zebym mogl bez wiekszego ryzyka tam siedziec :)

pajonk
28-10-2004, 18:14
a propo kopalni. Znalazlem tam lokacje tuz kolo skrzynki pocztowej (za zamknietymi drzwiami) gdzie w zamknietym pokoju tloczno bylo od guardow. Nie wie ktos gdzie mozna zdobyc kluczyk do tej skrzynki pocztowej? I czy mozna wybic bezpiecznie dziadostwo z tego pokoiku?

Brave
28-10-2004, 18:25
Mówisz o pierwszej kopalni, ale mówie Ci - nie warto. Jak chcesz iść na guardy to idź do 3 kopalni na przed ostatni poziom, są tam bodaj 4 guardy ale w dużych odstępach od siebie, więc zabija się je bezproblemowo. Na samym dole jest ich więcej.
Jest to tak zrobione, że naogół nie ma tam tłoku, gdyż wyższe levele idą właśnie na sam dół, a z kolei dla low leveli ten poziom jest zbyt niebezpieczny. Poza tym na tym przed ostatnim poziomie są też Dwarf Soldiery, więc lekkie uzupełnienie boltów i Dwarven Shieldy. Żyć nie umierać :).

Palisanderos
31-10-2004, 15:15
Mam 15 lvl pal skille 50/41 i m lvl 8 na co moge chodzic zeby bylo duzo expa i kasy (najlepiej nie w podziemiach)

Brave
31-10-2004, 16:09
Mam 15 lvl pal skille 50/41 i m lvl 8 na co moge chodzic zeby bylo duzo expa i kasy (najlepiej nie w podziemiach)

Amazon Camp na północ od Venore, tylko tam gorzej z kasą.
Najlepiej do 20 lvla na rotach expić, one są w podziemiach ale to jakoś przeżyjesz :P.

Jeśli masz PACC to na larvy w Ankrahmun.

Holbar
31-10-2004, 16:59
Pierwszy raz w życiu gram palem toteż jestem troche nieobeznany i mam do was kilka pytań. Oto one:

-ile kosztuje łuk
-ile kosztuje kusza
-ile kosztuje strzała
-ile kosztuje bełt ( @aktus bylo belta )
-od jakiego skilla walić z łuku
-czy wogóle walić z łuku, czy może od razu kusza
-latać z całym sprzętem (tzn buty, nogawice, hełm itp) czy nie nosić czegoś i zaoszczędzić tym samym capivity
-w jakich proporcjach nabijać lvl i skille (np 5 skilli i 1 lvl itp)

To narazie tyle jak czegoś nie będe wiedział to się Was jeszcze poradze.
Z góry thx za odpowiedź.

Ivo 10
31-10-2004, 17:49
Bardzo dobry poradnik. Jestem pewien że przyda się wielu młodym Palladynom. A tobie WIELKIE grazt widać że sie postarałeś ;)

Rychu
31-10-2004, 18:21
No nareszcie poradnik dla palków 8o nie mogłem sie Admów doprosic o ten poradnik i radze dorzucic go do działu porady B)

Rychu
31-10-2004, 18:23
Według mnie trening spearmani jest nudny X( stoisz np. na trollach i rzucasz te spiry i tak stoisz i stoisz a te skille tak wolno leca ;(
Ja mam 14 lvl i skille 42/27 i mi to odpowiada czasem prubuje na elfach potrenowac ale mi sie to nudiz i zabijam je i ide expic do zamku ;)
(Chyba musze potrenowac na cierpliwością ;) )

aktus
17-11-2004, 23:37
na poczatku nabij dista walac na full attack zeby byl tak w okolicach 20 minimum. wtedy sie przerzuc na full defence. dist szybciej rosnie jak sie czesciej trafia do krwi, a przy wiekszym skillu czesciej to bedzie sie zdarzalo

Genesis 007
20-11-2004, 12:22
Mam pytanie co do huntu z danymi skillami tzn. jeżeli mam np. skille 85/70 to moge iść sam na necro?I czy to jest wogóle opłacalne?
Bo wydaje mi się,że lepiej wziąśc blokera :P

Xogih
20-11-2004, 21:31
Popierwsze jest to naprawde dobry poradnik, tylko dlaczego go przeczytałem mając 20 level palladyna ?
Osobiście mam palladyna na samerze 23 level skilel 55/39 (niech ktoś mi powie czy te skille sądobre czy nie bo nie moge sei oprzec wrazeniu ze sa dupne) Trenowalem w trolls cave kolo thais, nawet neizle potem orc warior i roty obok trolls cave-u. A potem cycki (co było wielkim błędem)
Odradza m trenowanie na PoH-u do 30 levelu. chyab ze macie cierpliwośc opanowanie i wielki szczęscie. Bo wystarcze ze zejdziesz kawalek w duł i Orc Berseker Gs a co za tym idze KILL wiec to jest trudne a z BP pełnym GP i lootbagiem za którego dostałbyś z 5k, i dostajesz killa to jest wku..ie. A szczęscie to wtedy bo jak jakiśkoles zluruje sobie GS na cmentarz a ty sobie tam grzecznie expisz to GS przerzuca sie na ciebie i leżysz a co straciłeś(czytaj wyżej)
na Dwarf Guardy nei pujde bo zjedzie mnie Solider.

I JESZCZE JEDNO : CZE SHIELDING MA ZNACZENIE GDY NIE MASZ TARCZE ??

-------------------------
Xogih lv 23 palladyn 55/39

aktus
23-11-2004, 10:36
re Genesis 007:
na wszelki wypadek wez jakiegos dobrego sorca/druida zeby ci pomogl z sd. pamietaj ze necro summonuje. jak zsummonuje mumie to zabij jak najszybciej mumie. jak szkielety to szkielety zostaw bo malo co ci zrobia. 15 mlevel na sd tez by ci sie przydal raczej. jak by bylo za ciezko to wtedy sorc/druid powinien pomoc ci z sd. jezeli grasz na swiecie non-pvp to sorc/druid moze zsummonowac fire elementara.

re Xogih:
soldki nie sa az takie straszne to raz, dwa musial bys sobie wziasc gfb tak na wszelki wypadek to dwa, a trzy powinienes popracowac nad skillami. dobij dista do 60 i w droge. nie powinno ci to zbyt dlugo czasu zajac

kawal_elementu
23-11-2004, 16:54
Witam !
Gram Palladynem lvl 13 (47/32) :)
Przeglądałem tak ten poradnik, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie które także zadał kolega 2 posty wcześniej.
Czy SHIELDING ma jakieś znaczenie jezeli się walczy łukiem i nie używa tarczy ?
Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś by odpowiedział na to pytanie :)
Pozdrawiam.

Tibiańczyk
23-11-2004, 17:13
Napewno tak, wysokolevelowi paladyni sa rownie dobrymi blokerami jak knighci(dlatego ciezko ich zabic;) )

Siergiey
23-11-2004, 17:56
Tak, tylko jak biegasz z kusza/lukiem to wtedy jestes za***isty bloker -.-
Jesli chodzi wam o to, ze macie w lapie luk, to gdy cos was bije obrazenia sa mniejsze gdy mamy wiekszy shielding. W/g mnie shielding jako takie znaczenie ma, choc zadnych testow nie robilem. Wydaje mi sie, ze rzadziej dostajemy blood hity. To tyle.

Kousman
23-11-2004, 18:02
Witam !
Gram Palladynem lvl 13 (47/32) :)
Przeglądałem tak ten poradnik, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie które także zadał kolega 2 posty wcześniej.
Czy SHIELDING ma jakieś znaczenie jezeli się walczy łukiem i nie używa tarczy ?
Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś by odpowiedział na to pytanie :)
Pozdrawiam.
no więc shielding na pewno nie ma znaczenia wtedy kiedy masz łuk(a szkoda:()'
a co do poradnika nie mam zastrzeżeń widać że odwaliłeś kawał dobrej roboty :D

wjskatecrew
25-11-2004, 14:21
Tak, tylko jak biegasz z kusza/lukiem to wtedy jestes za***isty bloker -.-
Jesli chodzi wam o to, ze macie w lapie luk, to gdy cos was bije obrazenia sa mniejsze gdy mamy wiekszy shielding. W/g mnie shielding jako takie znaczenie ma, choc zadnych testow nie robilem. Wydaje mi sie, ze rzadziej dostajemy blood hity. To tyle.

wystarczu w plecak szilda brać i jak trza to kusza w bp a shield łape i jesteś zarabisty bloker jak dobre skille masz...;p;>

Iron
26-11-2004, 16:06
Czesc
Niedawno zaczelem gre na securze palladynem i chce podciagnac sobie skille bo na 9 lvl mam 32/28 ten ostatni skill do shieldingu trenowalem z 2 polarnymi niedzwiedziami i siedzialem nad nim z dobra godzine. Moze ktos mi zdradzi swoja technike na servie no-pvp

Zwariowany kibol
26-11-2004, 22:50
Mam paladyna na 13lvlu o skillach 48/34 mozecie mi powiedziec czy te skille sa dobre i na jakich potworkach moge expic?????

Mabaxu001
27-11-2004, 00:43
Nie są złe. Sam mam 16 lvl i gorsze (chyba wstąpię do gildii).
Najlepiej idź na exp na rotwormy, ok. 17 lvl (jak będziesz tłukł skile) będziesz mógł pomyśleć nad upgrejdami sprzętu i czymś mocniejszym

Iron
27-11-2004, 15:18
Hmm wymlucilem juz lepsze skille i lvl :D
lvl 10
Skille 39/33
A biegam w
C helmet :D
Scale Armor ;(
P Legsy

Pitujo
17-12-2004, 15:35
--------------------------------------------------------------------------

mam 24lvl i niewiem czemu ale boje sie isc na guardy sam. Jakby ktos byl uprzejmu i chcialbym mnie oprowadzic (aurea) to niech zagada do Pitujo de'Lar bardzo prosze.

Bardzo fajny poradnik wiele mi pomogl dzieki.

Vacter
17-12-2004, 16:45
Mam jedno pytanie. Co palem opłaca się nosić. Czy tylko łuk (kuszę), jakaś zbroja, tarcza (jeśli ze spearami), hełm, buty? Czy jeszcze do tego jakaś pałka/mieczyk? Zresztą jaki jest zestaw pala...?

Gazelka
18-12-2004, 21:50
Dwart Guard
Mionotaur Guard
z arrowsami a z spearami tak:
rotwormy
dwarft
chociaż skille mam do bani 45/28

Gazelka
18-12-2004, 21:59
Nie martw się ja na 14lvl mam 45 28::::::::::::::::::D

Xazax
19-12-2004, 22:48
A jak czwiczyć palka na non-pvp?
Ja gram sobie na calmerce no i mój Stefanek ma skille 34/28 na 10 lv ;(
Trudno troche trenować bo na full def trolla zabijam w chwile spearami i wogole problemy same są z tym.. Jakieś rady dla non-pvp?(nie zostali uwzględnieni w poradniku 8o )

:( Pozdrawiam :(

Kamil 007
20-12-2004, 17:27
Ja tam dopiero zaczynam grac palladynem i mi sie wydaje ze on jest jak narazie najlepszy :) A jabym mial jurz 2 pary bohuw :D wysle se dla mojego knighta :D a jak bede jurz mial po 3 razy dobrego equip to se rozesle dla moich wszystkich posaci czyli knighta i druta :D

Xazax
22-12-2004, 12:05
=====
Offtopic
=====
JEZU CHRYSTE!! :o
Ja nie moge czemu niektórzy ludzie robią TAKIE BYKI!
'jurz' no ja nie moge...dziesięciolatek by to dobrze napisał o.o
Ehh szkoda mi niektórych...ja bym wogóle na forum sie wstydził pisać jakbym aż tyle błędów robił :o
===========================
:miecz: :2handed: :topornik2 :sword: :wiking: :elf: :crusader: :x: :Ork: :kon: :kat: :mag: :axeman: :kilof: :lucznik: :berserk:
===========================
(nie wiem po co te emotki.. o.o)

Tomkos
26-12-2004, 16:00
Zamierzam iść na Guardy, mam 15lv , skile 53/48, z kuszą. Czy to będzie opłacalne ?(pójde sam, więc niema co myśleć o lotbagu :( (facc)), czy lepiej dotrenić gdzieś do skili 70 i dopiero (teraz bedzie train poniedzialek - piatek , 10h dziennie , ile mi pójdą skile , z 10 skili pójdzie :D). Mógłby ktoś zapodać mapy kopalni (coś niemoge znaleźć ), gdzie guard jest,żeby było widać, jak uciekać, aby na innego nie wlecieć. Jakie runy wziąść, chciałem : z 5 uhów, 5 hmm i 5 gfb, moge więcej, ale zawsze to troche waży a chce wziąść koło 300 bołtów. Wiem , że to było już pare razy poruszane, ale nigdy niema 100% odpowiedzi. Z góry THX.

Tretogorczyk
26-12-2004, 18:25
@UP
Wez duzo uhow, gfb, hmm nei bierz. Wez belty "targaj" - tzn. wez bp z beltami... Na takich skillach luznei guardy, jesli znasz kopalnei, wiesz jak expic na guardach itd. Jesli nei jestes jeszcze doswiadczony, to popros kogos o pomoc... Pamietaj jeszcze o soldach, ktore zwykel po drodza do guardow mozna spotkac. Tez moga Cie zjechac. Co do oplacalnosci to jak najbardziej.

@UP UP
Sam sie juz lepiej zamknij, jesli chcesz kogos poprawiac - PISZ ABSOLUTNIE POPRAWNIE. Zrobiles najprostszy, najbardziej znany i typowy blad w slowie "w ogóle".

Poprawna pisownia:
w ogóle, na pewno, naprawdę, już, pójść, pomóc, pomoże, może, Morze Baltyckie, stąd, `ch-jowy, zginąlem, deadnąlem (jesli spolszczamy, to pamietajmy o poprawnym "ą"), kicknąlem,

slimaczek
26-12-2004, 19:11
Ja mam palka 13lv skille 51/41,7mlvl, chce potrenowac do 54 dista (a kiedy go zdobede powinienem miec 8mlv)... później będę expił na cycach ze strzałami których wyczarowałem narazie 3k (półtora backpacka) podczas treningu :D Później z kuszą na guardy...

hipodrom
26-12-2004, 19:12
A wiec tak

Zaczne ze mam pala 21 lvl ( kilka procentow do 22 ) i skile 57/40 (kilka procentow do 58/40)
Na poczatek pochwale sie ze dziisiaj zsolowalem 2 dragi ;p ( na 1. zuzylem 6 uhow na 2. jeden uh xD =] ) no i tak .
eq
Dark Helmet
Plate Armor
Buty zwykle
Plate Legs
Speary / Tower shield <----- uzywam tego jak trenie na cycuszkach ( trenie z jednym cycem narazie bo 2 mnie kroja ;s )
bow /xbow to wiadomo ( na smoku oczywiscie bolty : P )

Wielu z was pewnie powie ze mam noob skile zgadzam sie ale na swiecie non pvp ( harmonia ) ciezko sie bije skile :P wszystko od razu zdycha a cycki mocno wala na poczatku ale jest coraz lepiej (coraz mniej mnie bija :P ) no i tak jak czytam to wsyzstko to mysle - pojde na guardy ;p na poczatku 1. czy 2 kopalnia z x bowem i obczaje terenik. na poh ( cmentarz ) chodzilem od 14 lvla z bardzo noob skilami (oklo 40 dista ) i bylo bardzo fajnie =] wiec radze tam isc (uwazac tylko na gsy )

MOJE PYTANIA !!!
1.mam takie eq jakie wymienilem wczesniej mam kasy troche ale w koncu nie az tak na maxa duzo a wiec :
CO POWINIENEM KUPIC ???? czy na prawde knight armor dla pala jest az tak wazny ? 8o chyba nie .. no chyba ze na treningu z cycuszkami ;)
2.dobrze robie ze trenie na cycach ?
3. czy dobrze ze bede trenic do dista 60 a potem juz skoncze <-- czy ta madre ?

odpowiedzi ;
na non pvp gdize trenic palem ? =] hmm ja trenilem na foldzie (najpierw 1. poziom potem poziom nizej z orkami wariorami i zwyklymi i w ogole tam ;p ) tam ubilem ooo z ponad 50 dist ;p =] hehe a potem na cyckach tylko potrzeba lepszej tarczy 8 mlvl no i shieldinga wiekszego ( na poczatku bylem z shieldingiem 33 na cycach to jeden cyc mnie kroil czasami nawet 180 hp xD ) bylo minelo ..... =]

teraz trenie do dista 60 potem huntuje smoki / guardy a potem ... hmmm zobaczy sie ;p

PROSZE O KOMENTARZE I ODPOWIEDZI !!!!!!!!!!!

Earl
26-12-2004, 19:38
hipodrom -> "trening" na cycach to b. dobry pomysl pod warunkiem ze wyrabiasz z mana na vite bo jak masz sie uh'ac to nie oplacalne... Moim zdaniem k-arm dla pala jest troche bez sensu... Jesli masz kase i sie nie boisz strarty to ew. Blue robe zeby miec cap na bolty/strzaly (arrow bag na nonpvp = kiepski pomysl). Ja bym na twoim miejscu pochodzil dalej na cyce ze spearami.. Na 30 lvl bedziesz mial dist ponad 70 i shield +/- 50. Oczywiscie takie expienie jest bardzo nudne wiec od czasu do czasu mozesz skoczyc do hellgate, na guardy albo okazjonalnie poczestowac beltami jakiegos draga...

hipodrom
26-12-2004, 21:16
earl -> po 1. to trenienie na cyckach powoli staje sie mi nudne no ale jeszcze troche pociagne dlaczego trenie a zadko chodze na trudne postacie ? mam bledy ... jak chcesz mi pomoc wejdz http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=1682&page=51&pp=10

po 2 . slyszalem ze nie oplaca sie trenic jak sie ma powyzej 60 dista co ty o tym sadzisz ?

Meshif
28-12-2004, 12:34
Mam palka 19 lvl skille 63/49. Chcialem zaczac expowac na dwarf guardach ale moj palek moze uniesc max od 300-400 boltow zaleznie czy biore bp uh i hmm, wiec praktycznie nie oplaca mi sie chodzic bo posiedze tam moze z 1h.Co sie robi w takim przypadku ?? I jakie itemy lootuje sie na dwarfach ?? I czy brac ze soba bp uh i hmm ??

Lukasso
30-12-2004, 20:24
Nie wiem co wy robicie ale mnie przy skillach 53/40 i eq: plate armor plate legs dark helmet i bucikach na 17lvl guardy roz********ły ja gnój po polu jak tylko wlazłem ( nie zdązylem sie uhnąc) :( stracilem lvl i skille ;(

Lukasso-Hawk/Nova/AB'dendriel/17lvl/ 52/39(deda na guardach mialem)

Roman Van Helsing
30-12-2004, 23:11
undefined :)
A ja na 13 levelu i skillsach 44distans i 34 defensa zabijem se valkirie i orki wariory2 szotami i dobrze mi sie gra jak na 13 level.A poradnik jest full wypas 8o

pahrahk
31-12-2004, 23:16
Możecie mi powiedzieć z jakimi skillami moge ubić Yeti ?? (arrows only)
Narazie 10 lv. 40/30 ale to mój 1st pall :P

Murencjusz
01-01-2005, 18:46
mam palka 11lvl skille 44/41 chcialem teraz wybrac sie na gostland i dopic tam 16 lvl a potem znowu skillowac z czym mam tam isc lokiem spirami czy tez kuszą i czy to wogóle dobry plan ?

Mastersss
01-01-2005, 19:13
po 1. lukasso slabe skille jak na guardy pozatym guard musial byc zlurowany wiec odrazu zaczol w ciebie hitowac a bez tarczy to pewny zgon.
po 2. guardy bijesz z odleglosci nie dajac im podejsc do siebie ...

aha yeti na 10 lvl ?? lol:] pierw musial bys dobic dista na 70 :P a i tak chyba bys go nie zsolowal bo by cie doganial weic bloker zalecany....

pahrahk
03-01-2005, 17:16
Oglądałęm film z Yeti i taki szybki to on nie był :P Ale i tak najpierw dobije z 20 lvl i dooobre skille :] Potem postaram sie go zabić :P Nakręce filmik to sobie obejżycie xD

jimi92
06-01-2005, 15:30
Bardzo dobry poradni :cup: ale przydał by sie poradnik dal druidów B)

Hagem
06-01-2005, 23:04
Do poradnika nie mam zastrzeżeń bo jest dobry ale przydałoby sie kilka drobnych poprawek.Ludzie dlaczego wy spamujecie te forum."Czy z takim lvl i skillami moge iść na....."Tego jest wszędzie w kązdym temacie.Powiedzmy jestes palkiem expisz na cycach ale masz ochote isc na guardy bo lepszy loot i exp.No to probujesz idziesz na miejscowe w kaz liczysz ile ci zajmuje zabicie kazdego z nich jezeli jestes zadowolony idź do którejś z jaskin a jak nie to zostan tam gdzie expiłeś.Jak se nie poradzisz to zginiesz i tyle ;)Nikt tego nie lubi no ale to co piszecie to jest bezsensu tyle sie mówi o ludziach którzy spamuja nasze piękne forum.Pozdrowienia dla czytelników forum

Xendas on the Trimera
08-01-2005, 00:41
mam prośbe ażeby ktoś mi podał optymalny ekwipunek dla palka. W miarę lekki, tani etc. gram na trimerze, mam 9 lrvrl, niedawno z rooka wyszedlem, jakies 4 dni temu i mam skile 41/31 i 3 mlvl.

pragne sie pochwalic ze 1 raz poszedlem postacia na wild warriory i wylotawałem z 1-szego ww War Hammera, a wypada on nie wiarygodnie rzadko. I'm happy ^^

solkan
08-01-2005, 01:09
Brass set ci starczy do 70 lvl, po drodze tylko kupisz BoHy

Lis
11-01-2005, 19:30
ZACZYNAMY najpierw chcial bym się dowiedziec jaka różnica jest między boltami a strzałami ( ile walą ) i bym chciał się dowiedziec od was gdzie trenowac i na jakich skilach ? :lucznik: :) ja osobiście mam:
MAM PALADYNA
LVL:14
SKILE:46 DYSTANSU /34 DEFINICJI
MLVL:6
I powiedzcie mi gdzie ja mam trenowac na takich skilach ale mówcie prawde a nie np. ( na GS bo mają dużo życia )
MOŻNA PISAĆ NA MUJ EMAIL : [email protected]
PLX PISZCIE :)

Lis
11-01-2005, 19:49
Na Co Moge Chodzicz Takimi Skilami ?
Lvl: 14
Skile 46 Dystansu / 34 Definicji Na Co?
Na Cycach Bylem NudzĄ Sie Napiszcie Na Co Moge ChodziĆ Prosze :)

Lis
12-01-2005, 17:39
Powiedzcie mi jedno ok. gdzie ja mam expic ( na czym ? )
MAM: PALADYNA
SKILE 46 DYSTANSU / 33 DEFINICJI
SPRZET: PLATE LEGSY I ARMOR,SOLDIER HELMET,BUCIKI,ŁUK I STRZALY
A WIEC GDZIE JA MOGE EXPIC ?????????????????????? :(
MÓJ EMAIL [email protected] i prosze nie picujcie
i piszcie jak najwięcej

Tomkos
12-01-2005, 19:33
I znowu expo, tym razem chodzi bardziej o zarobek niż o expo, ale co tam. Więc pytam się was, na jakich potworach moge/mam expić, aby zwróciło mi się za bolty + jeszcze troche zarobić ( robienie strzał, troche trwa), tak przynajmniej z 1k z jednego huntu. (Probowałem na ghulach, zarobek dobry, ale nie aż tak, gdyż dużo osób na nich expi, cycki, ds itp, marny lot), wiem że może jednek nie uzyskam ciekawej odpowiedzi, a robienie hmm przed dp to też nie jest zaciekawe rozwiązanie :P

Staty : Pal, 18lv , 70/55 , 11 magic, eq : kusza,łuk , p set , c helmet

Wiem , jeste wybredny :P

p.l
12-01-2005, 20:26
RE: tomkos
dwarfy, soldiery z pojedynczymi guardami

Wulkan
12-01-2005, 20:46
I znowu expo, tym razem chodzi bardziej o zarobek niż o expo, ale co tam. Więc pytam się was, na jakich potworach moge/mam expić, aby zwróciło mi się za bolty + jeszcze troche zarobić ( robienie strzał, troche trwa), tak przynajmniej z 1k z jednego huntu. (Probowałem na ghulach, zarobek dobry, ale nie aż tak, gdyż dużo osób na nich expi, cycki, ds itp, marny lot), wiem że może jednek nie uzyskam ciekawej odpowiedzi, a robienie hmm przed dp to też nie jest zaciekawe rozwiązanie :P

Staty : Pal, 18lv , 70/55 , 11 magic, eq : kusza,łuk , p set , c helmet

Wiem , jeste wybredny :P
Mozesz sie bawic z guardami w kopalniach, bardzo duzo lootu ale i ciezkiego lootu, musialbys robic lootbagi. Na Twoim lvlu polecam -4 poziom ZE SPERAMI. Skille masz dobre wiec spokojnie guarda zlejesz sperami. A tam loot jest bardzo dobry duzo soldkow = dwarveny(100gp), kusze(160gp) i rozne tego typu. I na kazdym -4 poziomie masz 2 guardy to czasem jakis b hammer(120gp) moze steel helmer(~300gp). Albo mzoesz isc na -5 z kusza, ale masz jeszcze za malo hp, a tam mozna spotkac guardy w grupach po 3 chyba nawet 4. Twoj wybor :P Cya

Lis
13-01-2005, 17:50
Cześć prosze was napiszcie mi na co moge chodzić:
MAM: PALADYNA Łucznik
SKILE:46DYSTANSU / 33 DEFINICJI

I powiedzcie mi na co moge chodzić z takimi skilami ( nie piszcie bzdur )
Piszcie jak najszybciej i jak najwiecej mój email: [email protected]
piszcie,piszcie,piszcie jak najwięcej natychmiast

Jacoo
13-01-2005, 18:02
ZACZYNAMY najpierw chcial bym się dowiedziec jaka różnica jest między boltami a strzałami ( ile walą ) i bym chciał się dowiedziec od was gdzie trenowac i na jakich skilach ? :lucznik: :) ja osobiście mam:
MAM PALADYNA
SKILE:46 DYSTANSU /34 DEFINICJI
I powiedzcie mi gdzie ja mam trenowac na takich skilach ale mówcie prawde a nie np. ( na GS bo mają dużo życia )
MOŻNA PISAĆ NA MUJ EMAIL : [email protected]
PLX PISZCIE :)

MAMY DO CZYNIENIA CHYBA Z MALYM NEWBIE ( mam tyle i tyle DEFINICJI)
Proponuje trenic z kims najlepiej rycek i jakis szczurek albo bug,trol zlurowany niech cie wali a co do strzal i boltow to nie wiem jak jest zasada ale na ktorejs stronce bylo napisane w broniach ile wazy i byl tez atack poszukaj bo nie wiem gdzie

I MAM MALA PROSBE EDYTUJ POSTY A JAK NIE TO SOBIE NA FORUM POCZYTAJ BO TEGO JEST OD ZAWALENIA (ISTNIEJE TAK SKOMPLIKOWANA OPCJA JAK SZUKAJ)

silver paladyn
14-01-2005, 18:50
mam pytanko gram na nowym ser. nie mam przyjaciul na nim z czym mozna trenic ? skile : 40/35 lev 10
:confused:

Doda Elektroda
14-01-2005, 20:59
A na jakim serwie grasz?

kubasbubas
16-01-2005, 16:16
Ja mam pala 32 lvl skille 74/58 expilem na guardach ale kurcze ostatnio padlem bo jakis gostek uciekal przed nimi i sie ropnol :(

Wojownik Hybrydy
17-01-2005, 10:30
Ja tam na tibii zaczynałem w następujący sposób:
Na rooku kupiłem czym prędzej mace (tania i dobra) i wyexpiłem do 8 lvla z 15 club fighting :) (ale to w sumie nie ma znaczenia :P)
Na mainie polazłem czym prędzej do jaskini trollów (wypadają z nich spiry, jak ktoś nie ma czasu to niech se kupi :P)
Potem poszedłem na ghostland i nawalałem na maks defie ze spirw w posion spidery, raty, cave raty i skelety... tak wytrebniłem 39 dista i zacząłem chodzić na folde aby trenić z minosami (mają dużo defa więc dużo pociągną)...
Jak zrobiłem 55 dista to zaczołem trenić z kumplami i tera jest spox :)
A co do tego żeby mieć pallem 15 lvl i marzyć o SDkach to to nie myślcie za bardzo... nie wydawajcie na mf kasy, mlvl sam wam przyjdzie gdzieś na 30 lvl :) Trzeba być tylko cierpliwym....

Song Goku
22-01-2005, 14:03
Ja swoim palem chodzilem na 8lvl na cyce mam 56dista 40shiedlinga i tak nimi miotalem ze szok moj eq = Crown Armor. plate legi, crusader helmet, kusza luk 2500strzal (od kumpla :) )dragon shield mam 14lvl i dwarfa guarda spokonie powiozlem

Vivalis
28-01-2005, 12:57
Gs.....
Teraz troche nie bardzo na lv 30 chyba,ze z Utani hurem,rigiem,bohami i mlv 15+? Czyli reasumujac czysty bezsens

Sin
29-01-2005, 12:48
xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD
xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD xDxDxDxDxD X(

Alan Smith14
29-01-2005, 16:32
Cześć
Mam paladyna 25lvl (ostatnio padłem i wszystko poszło o 1 w dół)
10mlvl skille 67dist 50 shield
Crown Helmet
Noble Armor
Plate Legsy
Scarf i zwykłe buty

Nie wiem gdzie chodzić expic
Zazwyczaj chodze na ghostland na tzw."kółko" z ghulami i skorpami bo jest zdużo kasy z ghuli i zwraca się za bolty
Próbowałem chodzić na guardy (w przejściu między kopalniami lecz jest tylko 1 guard i koło imperatora tam jest ich więcej)radzę sobie dobrze jednak nie chce chodzić niżej gdyż mogą mnie otoczyć...
Gdzie mogę chodzić expić?? i czy mogę już solować draga?? Z blokerem zabijam bez problemu jednak co do solowania nie wiem czy sobie poradzę

Proszę o odpowiedź

Wojowniczka Cicha
31-01-2005, 21:51
Co do poradnika... piszesz ze do treningu najlepiej wziąść 2 potworki a przecież jeśli atakuje cię gracz blokujesz max 2 ataki więc wystarczy jeden potworek , czyż nie? Poza tym czy jeśli masz wysoki shielding to nawet bez tarczy ma to wpływ na obrażenia jakie otrzymujesz? Trochę nielogiczne.. A tak wogule to extra poradnik. Zostawia w tyle wszystkie dotychczasowe :D
Otóz ma znaczenie jesli jestes bez shielda skil shieldingu bo sie liczy polowa tego skial jesli jestes bez tarczy (co najmniej tak slyszalem :P)

Wojowniczka Cicha
31-01-2005, 22:00
MAMY DO CZYNIENIA CHYBA Z MALYM NEWBIE ( mam tyle i tyle DEFINICJI)
Proponuje trenic z kims najlepiej rycek i jakis szczurek albo bug,trol zlurowany niech cie wali a co do strzal i boltow to nie wiem jak jest zasada ale na ktorejs stronce bylo napisane w broniach ile wazy i byl tez atack poszukaj bo nie wiem gdzie

I MAM MALA PROSBE EDYTUJ POSTY A JAK NIE TO SOBIE NA FORUM POCZYTAJ BO TEGO JEST OD ZAWALENIA (ISTNIEJE TAK SKOMPLIKOWANA OPCJA JAK SZUKAJ)

Pal trening z ryckiem?omg Bezsens ewentualnie mozna ale napisales "najlepiej"

Aha sory ze nie wziolem edytuj :P

Martalen Dark
02-02-2005, 12:04
Moim zdaniem to dobrze jest trenowac na rooku poniewaz gdy wejdziesz na maina i bedziesz trenowal to bedziesz mial wiecej distance fighting czyz nie?
A wogule jak przyslowie powiada trening czyni misrza. Ja chce byc palkiem i trenuje na rooku. :cup:

Ashlon
02-02-2005, 14:35
Moim zdaniem to dobrze jest trenowac na rooku poniewaz gdy wejdziesz na maina i bedziesz trenowal to bedziesz mial wiecej distance fighting czyz nie?
A wogule jak przyslowie powiada trening czyni misrza. Ja chce byc palkiem i trenuje na rooku. :cup:

Z 14-15 dista spirami bijesz glupiego trolla pol godziny. A w tym czasie ktos zdazy ci 3 razy ukrasc te speary. Z macem trolla bije sie 20-30 sekund. A te 14-15 dista "odrobisz" na mainie w ciagu ~35 minut.

marek_cycuch
13-02-2005, 10:09
Tam gdzie s orc, orc sperman, orc warior, troll, dwarw, i minotaur jest jeszcze minotaur jest jeszcze Minotaur Guard

Tubelix
13-02-2005, 22:30
lepiej ciagle trenowac. Wiadome o tym ze trenowanie jest nudne ale sie oplaca. Potem sie lepiej wali w potwory i szybciej czyli mniej zuzywa sie strzal (boltow) a wiecej ma sie expa. Ja trenuje z jednym typem i spiderem lub ratem. Mam 17 lvl 60/47 na poczatku trenowalem do 10lvl na trollach w ab, a potem z roznymi typami (podczas trenowania z czlowiekiem 1-szy zapraszaj go do party, poniewaz jesli on 1-szy cie zaprosi to nie wiadomo czy z daleka ci nie przyjdzie high lvl i cie nie klepnie ;), znam z wlasnego doswiadczenia, raz podczas trenienia zginalem) Najlepszym moim zdaniem expowiskiem jest cmentarz na pohu. Ani razu nie spotkalem gsa (poza 1 ktorego spotkalem na cmentarzu i go pobilem) poniewaz szedlem ciagle przy brzegu. Wiec chlopaki do skilli 70/70 trenowac. Zamierzam na 20 lvl miec 70/55. Pozdro. See you in Tibia.

HAIL JULERA !!!!

Gollum
19-02-2005, 00:14
Jak u Was jest z speedem na guardach? Klikacie na mapie? Klikacie w grze? Czy poprostu używacie strzałek na klawiaturze? Gdy się klika na mapę, szybkość jest lepsza, ale w kopalni ciężko o tym mówić. Ja mając BoHy, używając strzałek na klawiaturze miałem kłopoty z wyprzedzeniem Dwarf Guarda. Często jest uciążliwe klikanie na mapie...

Pepit
19-02-2005, 12:20
ja do 4 lvl trenowalem se na spearach na rooku i zrobilem skile w distans fighting 15
a potem kupilem se łuk i teraz bije taką kase ze łochoch
dobija mnie widok pienciu ludzi bijoncuch w mino na 7 lvl kiedy ja zabijalem mino na 5 lvl solo
ludziom szczenka opadała
Na poczontku ludze muwili "po co z dystansu walisz nis ci to nie da"
a ja se trenowałem a teraz mam z tego 500 gp dziennie na roocku
poczontki byly monotonne ale sie opłaciło
jutro wyjde z rooka z 27 :cupk bo wiencej nie dzwigne :cup:

dim carcosa
19-02-2005, 15:08
1. nabic 16-17lvl , zeby miec many na 2x exura vita
2. znalezc drugiego pala z tym samym lvlem
3. i trenic ile wlezie :)
jeszcze dobrze by bylo gdyby ten pal nie byl wasza 1st postacia , zebyscie mieli kase np na crown helmet, knight armor, p-legsy.. zawsze lepiej sie trenje w dobrych ciuchach :D

ja na razie mam 67/55 na 16 lvlu , i trenie dista do 75-80 : )

Zeus Hiberni
19-02-2005, 18:44
Jestem paladynem 9 lev z hiberni potrzebuje pomocy bo jakby nie patrząc jestc nowicjusz i nie wiem ja sie poruszać na minie ;( . Raz jak poprosiłem o pomoc kolesia to zaprowadził mnie na rotwormy a te mnie prawie zabiły!!! Dopiero drugi Eniu mi pomaga ale prosze dajcie mi jeszcze jedną pomocną dplz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!fo r english people help me please

p.l
19-02-2005, 19:18
Jak u Was jest z speedem na guardach? Klikacie na mapie? Klikacie w grze? Czy poprostu używacie strzałek na klawiaturze? Gdy się klika na mapę, szybkość jest lepsza, ale w kopalni ciężko o tym mówić. Ja mając BoHy, używając strzałek na klawiaturze miałem kłopoty z wyprzedzeniem Dwarf Guarda. Często jest uciążliwe klikanie na mapie...
Chodzenie klikając na (mini)mapie jest szybsze, ale ma jeden mankament. Ponieważ, wysyłając takie polecenie do serwera (pójścia do danego miejsca), ten musi najpierw znaleźć "optymalną" drogę, co zajmuje części sekundy, dopiero potem zacznie iść. Dlatego w praktyce (moim zdaniem) lepiej jest uciekać strzałkami przed guardem, bo te części sekundy często ratują tyłek. Poza tym jest inna kwestia, iż serwer znajdując najkrótszą drogę do danego miejsca nie uwzględnia potworów, które przecież też będą zmieniać miejsce, psując tą "idealną" drogę, co może doprowadzić do np. zblokowania Ciebie przez soldiery.

Co do tego, iż nie mogłeś uciec, to albo miałeś za mały level, albo za słabe łącze, albo nie zoptymalizowałeś odświerzania w windowsie. Ja pamiętam, z chyba 17 lvl bez BoH uciekałem, oczywiście większy błąd i lecą uhy. A co do samych BoHów, na 20 lvl kupiłem sobie jedne, ku mojemu zdziwieniu jedyne co mi dodawały to morali bo szybkość zwiększyła się nieznacznie względem ceny tegoż rarytasu (więcej by dało mi wyposażenie w lepszy armor).

Gollum
19-02-2005, 20:58
Ja tylko i wyłącznie jestem taki wolny na lagach, które mam codziennie. Ale to chyba dlatego, że gram w dzień, gdzie kupa ludu jest. Normalnie w nocy lub bardzo rano lagów nie mam.

Furman
23-02-2005, 22:13
Zacząłem grać pallem trzy dni temu kompletnie nie wiedzialem jak nim grać, wcześniej miałem knighta (19lvl). W te 3 dni nabilem 13lvl i 57/50 8 mlvl i naczarowałem 2bp strzał, nadal trenie. Mam k-armor i niedługo kupie legsy i c-helm. Powiedzcie ile mam jeszcze trenic żeby strzał/boltów nie marnować.

gutek7
26-02-2005, 14:00
Chlopie wes sie nei goraczkuj...

"TO zalezy od lvlu i od tarczy. Jesli masz z 15 lvl to mozesz luk. Na spery masz troszke za slaba tarcze, kup dwarven i idz sprobowac bic solki. Zawsze mozesz uciec, wiec nie panikuj "

Ale cie mecze xD

EJ EJ.
Ja mam skile 41/32, 8lvl i tarcze dwarven i jakoś soldy mnie nie leją :] HEHE :D

TomiK
05-03-2005, 09:38
Co do tego, iż nie mogłeś uciec, to albo miałeś za mały level, albo za słabe łącze, albo nie zoptymalizowałeś odświerzania w windowsie. Ja pamiętam, z chyba 17 lvl bez BoH uciekałem, oczywiście większy błąd i lecą uhy. A co do samych BoHów, na 20 lvl kupiłem sobie jedne, ku mojemu zdziwieniu jedyne co mi dodawały to morali bo szybkość zwiększyła się nieznacznie względem ceny tegoż rarytasu (więcej by dało mi wyposażenie w lepszy armor).

BoH'y dopiero oplacaja sie na 35lvl+ wtedy juz widac ze jestes znacznie szybszy. Ja sobie BoH'y kupilem na 40lvl i wedlug mnie jest spora roznica w bieganiu. Obecnie mam 46 lvl :]

Arathorn
06-03-2005, 21:58
dobra, pytanie do palka, na czym expić 20-30 lvl? czy juz można guardy bo na guardy planuje się wybrać na lvlu 30+ do 20 klepię roty na full defie żeby mieć jakiś znośny dist a potem? już guardy czy cos innego?

Xeltix
10-03-2005, 18:02
wlasnie gdzie expic na nowym update palkiem 25-35 lvl pal z blokerem i bez niego aby szybko dostac expa?

Eter
10-03-2005, 19:18
Hum mysle ze w moich screnach z zycia mojego palla duzo mozna zgapic . macie tam jak expilem i expie kiedy skilowac aby sie to oplacalo .. i z kim ;) zachecam do obejrzenia

http://tibia.pl/forum/showthread.php?t=25262&page=2&pp=10

Arathorn
11-03-2005, 13:33
mnie interesuja guardy jaki lvl/skile na nie i tomby w ank lvl/skile które tomby i piętra...

Dark Thresher
06-04-2005, 21:17
Ja dzisiaj sprubowalem trenic na cycach ze spearami i dwarven shield ale nic z tego zabijalem jednego w ciagu 1 min ;/;/;/ to mi sie bardzo niepodoba !!! Poradzcie mi na czym mam trennic na 22lvl 10 m lvl i skillach 60/51 ze psrzetem p set soldier helmet araz spears i dwarven shield ??

Kreeg
06-04-2005, 21:36
LoL...koles trenienie polega na tym ze powiekszasz swoje skille i nie mozesz bic cycow jak ze strzal bo ci sie shield niepodnosi...im dluzej tym lepiej(ale musisz zadawac mu hit).................

Dark Thresher
07-04-2005, 17:42
No to ja tez wiem !!! Tylko sie pytam na czym mam w takim razie trenic, pamietajcie tylko ze gram na swiecie non pvp :D narazie mam skille dosc slaba
a chcialbym przed 30 lvl miec 75/65 :D nie wime czy mi sie to uda :D

Krawcu
07-04-2005, 18:10
palek 20 lvl,
sprzęt: scale armor, b legi, soldier helmet, szaliczek i kusza(po co mi lepsze)
skile: 60 distance
m lvl:10(mam vitke)
prosiłbym o podanie numerku kopalni w której bym mógł expic na guardach i poziom na którym
prosiłbym o podanie również innych expowisk(mam pacca) i czy opłaca sie brać więcej niz bp uhow, i czy brac plecaki run ofensywnych czy olac i wziac tylko bolty

wjskatecrew
08-04-2005, 18:06
No to ja tez wiem !!! Tylko sie pytam na czym mam w takim razie trenic, pamietajcie tylko ze gram na swiecie non pvp :D narazie mam skille dosc slaba
a chcialbym przed 30 lvl miec 75/65 :D nie wime czy mi sie to uda :D

ja osobiście do 30 lvl nie zwracałem uwagi na skille na 30 lvl miałem chyba 69 skilla -.-!
dopiero później sie wkurzyłem i zaczołem ostro trenić tak ze miałem na 35 lvl 79 skilla ^^
tylko ze ja pvp świecie ale Ty jak jestes na non pvp to musisz sobie zalatwić sorca który Ci ghoula przywoła bo na tym skilu ghul styknie a później bedziesz musiał sobie monka skołowac
:]

Dwimenor
08-04-2005, 18:33
@up
Na non-pvp nie można atakować czyiś summonów.

Na non-pvp trenuje się na rotach, dwarfach, minoskach. Na full def ze spearami.

Sir Jarema
09-04-2005, 12:24
Palek połozy Ghula za szybko. Musiałby robić częste przerwy. Lepiej już odczekać, aż kolega nabije parę lvl wyżej i trenić na monku (zazwyczaj dajesz po prostu koledz odpowiednią ilość MF, i po sprawie, obaj jesteście zadowoleni.

A na non-pvp...Jesli znajdziesz dobre miejsce, to nie najgorszym pomysłem są slimy, lurujesz je tak, żeby atakowała cię naraz tylko matka + jeden summon, i lejesz tego summona, z reguły zanim padnie, jest już następny...jedyny problem to to, że zapałek nie da się wyjąć spod Poison fielda, więc trzeba albno bardzo się spieszyć, albo zaopatrzyć się w trochę runek destroy field.

8ukmacher
10-04-2005, 17:45
Ja poki co mam pallka 14 lvl i skille 57/42 .... nie przestne trenic dopki nie zrobie skilli tak 65-70/xx . Skille to indywidualna sprawa . Ja np skilluje teraz zeby nie musiec pozniej skillowac i cieszyc sie juz tylko z gry :) a wedlug mnie expic sie powinno tak :
1. najpierw skillujemy do 35 dista na trollach
2.Kiedy bedziemy mieli ee 35 dista idziemy na dwarfy i tam expimy ( spearami ) do 13-15 lvl .
3. Gdy mamy juz troche hp ( 13-15 lvl ) proponje trenng na dwarfach do 50 dista .
4.Gdy mamy 50 dista idziemmy do ghostlandu na ghoule , scorpiony i skeletony
5. Tam nabijamy 20 level . a przy okazji bedzie troche skill lecial . To zalozmy ze bedzie okolo 53 dista
6. Pozniej trzeba duza czesc czasu poswiecic na trening.. Od razu proponuje poskillowac do 65-70 i bedzie spokoj
7 Pozniej idziemy na guardy i wuala.

... a pozniej juz solujemy dragony , gsy , dl`e :)
i oto cala filozofia palladyna :cup:

PacMan
10-04-2005, 20:07
Poradnik ładny ale mało szczegółowy...

Bosunio
12-04-2005, 15:34
Pytanie. Mam palka na 8 lvlu :p , ze skilami 29/25 (skiluje cały czas). Czy warto sie przeprowadzić z Thais do Kazo, lub ewentualnie do Venore? A jak tak to gdzie mam skilić (w jakiej kopalni) w Kazo?

Thunder87
12-04-2005, 17:36
Mieszkaj w tym mieście które ci sie najbardziej podoba - po prostu.
A skilluj w kopalniach.

Oskarman
12-04-2005, 18:02
Nie wiem na co teraz zbierac kase na tibii.
Mam crown arm, crown helmet,plate legsy i dragon shield
oczywiscie jestem palladynem, mam 22 level skille 62/50
Nie wiem na co zbierac myslalem nad bohami albo knight legsami
PLX pomozcie!!!!!!!!!!!!!

Ashlon
12-04-2005, 18:56
Nie wiem na co teraz zbierac kase na tibii.
Mam crown arm, crown helmet,plate legsy i dragon shield
oczywiscie jestem palladynem, mam 22 level skille 62/50
Nie wiem na co zbierac myslalem nad bohami albo knight legsami
PLX pomozcie!!!!!!!!!!!!!

Ten eq na twoim lvlu jest calkiem w porzadku, wcale nie trzeba go zmieniac. Moze troche c-arm wazy, ale na tym lvlu noszenie g-arma jest niebezpieczne (pk glownie). Potrenuj skille (do 75 dista) i kase wydawaj na bolty (expienie) lub zbieraj na g-arma, bohy.

Marmur
12-04-2005, 19:08
Mam 20 lvl 10mlvl skille 61/52. Serwer PvP. Podajcie gdzie z takimi skillami mozna dobrze potrenowac kilka dni temu zagial mnie mlody koles co ma 19lvl skile 71/54 trenuje z kolega tez Palkiem ja takich znajomych nie mam wiec zostaja mi tylko potwory. Jesli wiecie cos na ten temat piszcie

Ashlon
12-04-2005, 19:12
Mam 20 lvl 10mlvl skille 61/52. Serwer PvP. Podajcie gdzie z takimi skillami mozna dobrze potrenowac kilka dni temu zagial mnie mlody koles co ma 19lvl skile 71/54 trenuje z kolega tez Palkiem ja takich znajomych nie mam wiec zostaja mi tylko potwory. Jesli wiecie cos na ten temat piszcie

Zaplac jakiemus sorcowi, ktory siedzi dlugo i moglby zsummonowac ci monka. Bo z potworkami to u palladyna ciezko, szczegonie przy skillach ponad 50-60...Ew. popytaj kumpli, czy jakichs ich znajomy wlasnie nie trenuje. Trzecim wyjsciem jest przeszukac okolice danego miasta w celu znalezienia trenujacych palladynow.

Pietrek
13-04-2005, 20:28
A ja mam takie pytranie po co shielding jeśli łuk zajmuje 2 ręce i na tarcze nie ma mjejsca!!!

Gladius
13-04-2005, 22:45
Żeby cie nie zatłukli jednym ciosem... :baby:

Pietrek
14-04-2005, 07:38
lE PRZECIEŻ SHIELDING BEZ TARCZY NIC NIE DAJE WIĘC JEŚLI NIE MOŻEMY NOSIĆ TARCZY TO I TAK MOGĄ NA ZATŁUC!!!

czaro_16
16-04-2005, 12:10
fajny poradnik. ale na twoim miejscu umieścił bym troche więcej miejsc do skillowania i trenowania, a nie tylko Kazoodor. dobre miejsce, jak wspomniales nudzi sie powoli. :) ja na 20 lvl rozwalalem se huntery bez straty obrazen i bez shielda B).

Cursed Sinner
16-04-2005, 19:48
lE PRZECIEŻ SHIELDING BEZ TARCZY NIC NIE DAJE WIĘC JEŚLI NIE MOŻEMY NOSIĆ TARCZY TO I TAK MOGĄ NA ZATŁUC!!!

Czy masz tarcze czy nie to Twój shielding i tak wpływa na zadawane Tobie obrażenia. Z resztą rób jak uważasz...

swoją drogą to czy moich skillach i eq: c arm, steel helm, p legs i dwarven shield mogę chodzić na guardy ze spirami tak aby nie było większych strat w hp ?? :baby:

btw. ten best hit był z blokerem...

Pramus
18-04-2005, 16:32
Poradnik ten jest przydatny ale chyba tylko dla początkujących graczy bo ja gdy grałem palkiem kierowałem się tylko doświadczeniem własnym i kolegów i rezultat był niezły :)

wooboodoo
22-04-2005, 12:08
Hello

Stosowałem się do tego poradnika przez pewien okres i tyle chce sprostować, że raczej z takim levelem jak jest podany na pierwszej stronie nie warto iść na demon skeleton 8o

Gram paladynem, mam 14 lvl (musze się pochwalić: prawie 15; skille: 48/37 ;) ) i chodze na amazonki... Atakuje mnie kilka to wiadome jest to, że trace życie... Wtedy podchodzi do mnie jakiś gnojek z 12 lvl i dobija mnie... Oczywiście jak każdy normalny nie chce odgrywać roli "chłopczyka do bicia" dlatego próbuje się bronić... Efekt jest taki, że ten co mnie bije albo chowa moje speary albo rozrzuca po planszy. W związku z tym mam jedno pytanie: czy jest jakaś rada, żeby te speary tak nie latały? Boje sie chodzic z łukiem czy kuszą bo nie moge mieć tarczy... (?) Tutaj też macie jakąś rade? Ostatnio na jakimś screenie widziałem, jak gościu miał w jednej ręce łuk (albo kuszę), w drugiej tarcze a w miejscu liny miał strzały... To jak z tym w końcu jest? bo już sam nie wiem...

Prosze się nie śmiać ja gram od niedawna :p

Dwimenor
22-04-2005, 13:41
Kuszę/łuk ładujesz do plecaka a bolty/strzały do kołczanu(czyli tam gdzie powinny być, abyś mógł strzelać). Jak jakiś 12 lv cię zaatakuje szybko zdejmujesz tarcze(do plecaka) a kuszę/łuk przesuwasz z plecaka na miejsce spear.

wooboodoo
22-04-2005, 14:06
Dzięki! :)

pogromca buleczek
24-04-2005, 08:42
Wybieram się właśnie na dwarfy guardy (tak wstępnie narazie tylko zapoznać się z terenem) i mam pytanie, w której kopalni jest najbezpieczniej ? (Dość wolny resp, mniej pk) chodz mi oto że niechce zejść na pietro guardow i wokół drabinki/liny zobaczyć z 5-8 guardów Prosił bym o szybka odpowiedz ;)

khazad
24-04-2005, 08:53
jak masz pacca to bardzo potrzebny jest magic rope. jezeli jestes facc fo masz problem, bo jak sa zlurowane guardy to mozesz nie zdazyc zareagowac jak masz niski level. ogolnie polecam zeby jakis h-lvl poszedl oczyscic respa wczesniej

wooboodoo
24-04-2005, 12:04
Kieruj się na południe od AB

Ogólnie z 14 lvl nie polecam zejścia na trzecie piętro żeby zapoznać się z dwarfami guardami, bo można szybko zginąć. Najpierw podchodzi jeden, a zaraz wokół ciebie kilkanaście dwarfow 8o

Ja teraz chodze po pierwszym piętrze, gdzie są rotwormy i dwarfy- szybko expuje się nawet...

P.S.
Character Deaths
Apr 23 2005, 04:21:54 CET Killed at Level 15 by a dwarf guard

:]

boberman
25-04-2005, 16:14
Mam 11 lvl , 5 mg, skile 40/32 , gram na forterze (pvp) , czary to : Light , heavy magic misscle, create food , exevo con , exura gran , :/ gdzie mam expic? bije spearami na full def na rotach od 8 lvlv i skile calkiem niezle poszly . :baby:

mam zły humor bo dizs 5 hours do licytacji 0 gold ide do budy wracam a domek nie jest moj :/ zabije felka :D

khazad
25-04-2005, 16:50
tren dalej jak bedziesz mial nerwy to do tych 50/50 i bedziesz prawie boss :) potem tylko poexpij i voila. na poczatek uzywaj arrowow a od 60+ dista juz mozna bolce na hunta jakiegos powazniejszego.

Mishima Kazama
25-04-2005, 20:57
Co do tych guardow to jest dosc ciezko ;/ nie chodzi mi o same guardy ale o miejsca gdzie one wystepuja... biegam sobie po kopalni wchodze do dziury a tu ktos zlurowal 5 guardow... *** *** ***... YOU ARE DEAD ;/ jazda !! najlepiej moim zdaniem biegac w kopalni 3 jest tam full guardow ,dlugie korytarze i w razie czego mozna uciec a jak ktos ma postam questa to wogole ma tam raj :evul:

Finve Paladyn
26-04-2005, 09:20
Jeśli chodzi o mnie toja mam taki sposub grania (troche dziwny)
najpierw wyrabiam jakies fajne skile w moim przypadku to 73/60.
Nastempnie robie lvl (któryś tam :) ).
puzniej eqipunek sobie załatwiam ( najlepsze żeczy dla Pallladyna na lvl-u 35 to: Crown Armor , Knight legs, crusader helmet, i nalepiej mieć bohy

wooboodoo
27-04-2005, 10:54
Paladin 10 level, 5 magic level, skille 40/40, plate armor, chain legsy, soldier helmet, dvaren shield. Siedzę w Thais. Gdzie expić z tymi skillami, czy to są dobre skille jak na mój level, czy mogę już przerzucić się na łuk?
Jak na ten level to według mnie dobre skille, ale co do łuku to raczej z większym lvl radziłbym chodzić :P

Finve Paladyn
27-04-2005, 22:58
ja na lvl 10 mialem 42/32 :) na npvp serwerze
:)
:)

zoom
30-04-2005, 12:54
Dobry poradnik, ale na pvp nie warto trenowac z potworkami lepiej wziasc kumpla, bardziej oplacalne, zrobic sobie skille z 60/40 i isc expic na cycki chociazby.

Tasiu
01-05-2005, 13:12
Zna ktos fajne miejscowki z cyclopami? (Oprocz Cyclops camp i F Hills)
Nie mam PACC

Michał of Galana
02-05-2005, 16:33
super poradnik, nim sie kierowałem jak poznawałem tibię, :) mój pal ma 16lvl

Kooba
02-05-2005, 16:59
Ja sobie stworzyłem palka na Antice, skile 40/40 i zaczołem bawic sie pod DP tzn, PKowałem :evul: zabiłem pare ludków i stwierdziłem ,że qrka na tej Antice straszne "nupki" graja. Zabiłem 14lvl Knight, 13lvl Pall, 11lvl Drut.
Loot: brass legs, soldier helmet, pare gp...itp.
Jak bym sie wzioł na powaznie za granie na tej Antice to nawet by było miło. Mozna sie niezle zabawic. Jak komus sie nudzi to i ma pewne doświadczenie w tym temacie to zabawa jest przednia.

Marshal
10-05-2005, 15:22
Mam takie pytanko co do skilli Pallkiem. Zrobiłem nowego chara i chcę teraz grać tą profesją. I mam taki dylemat, czy:
a) lepiej trenować na 8lv do skilli 80/xx i wtedy dopiero expić
b) zatrzymać się przy skillach 60/xx, zrobić ~30lv i wtedy skillować do 80+/xx ?

( o trening się nie martwię, mam swojego 42sorcka, monk-makera )

grabus
10-05-2005, 16:33
@up:
Ja bym proponowal opcje b) i to nawet to wyzszego lvlu. Z tego wzgledu, ze palkowi o smierc nie trudno, a majac wysokie skile troche szkoda je stracic.

@temat
Mam pytanie co do GSa. Poradnik pisany byl grubo przed updatem, w zwiazku z czym informacje o Giant Spiederze sa nieaktualne. Teraz GSy maja haste i potrzeba duzo wyzszego lvlu aby przed nimi uciec. No i wlasnie, czy ktos wie jaki minimalny lvl jest potrzebny aby uciec przed GSem, z Bohami i bez?

Ithilbin
10-05-2005, 18:31
@up
Nigdy nie solowalem gsa bez bohow :) , ale wiem ze najlepiej na 40 lvl z bohami + utani hur solowac

wjskatecrew
11-05-2005, 10:58
@up
Na non-pvp nie można atakować czyiś summonów.

Na non-pvp trenuje się na rotach, dwarfach, minoskach. Na full def ze spearami.

mój błąd zwracam honor...

a co do skilli to moim zdaniem lepiej nabic lvl a później sie wziąć za skillowanie
bo tak:
wyższy lvl=więcej capa=więcej spirów w łapie=łatwiejszy trening(chociażby dlatego że cześto nie trzeba podnosić spirów...

@shielding dla palka:
emm jest bardzo przydatny z racji tego że od wyższego lvl warto jest nosić szilda ze sobą... bo czasami moze sie przydać (np. biegasz sobie biegasz a tu nagle potforki Cie trapną, a ty do nich o nie gnojki mam szilda w tym momecie zakładasz szilda i potforki zadaja Ci mniejsze obrażenia... a Ty je z runków wykańczasz... fajnie nie??!!)

Piotrek10
17-05-2005, 18:16
Mam małe pytanko. Napisałeś że przy skillach 50 można już expić kuszą, a mi kolega który troche grał paladynem powiedział że żeby skutecznie strzelać z kuszy trzeba mieć distance 65+. Która wersja jest prawdziwa ?

adriancb23
17-05-2005, 21:24
ja tam chodze z kusza na silniejsze stforki typu dwarf guard... natomiast na cyce biore luk... gdyz to strata boltow... i wydaje mi sie ze najlepiej od 70 dista uzywac kuszy ;)

Jerkov Thundersword
17-05-2005, 23:38
Mam małe pytanko. Napisałeś że przy skillach 50 można już expić kuszą, a mi kolega który troche grał paladynem powiedział że żeby skutecznie strzelać z kuszy trzeba mieć distance 65+. Która wersja jest prawdziwa ?

Dużą różnicę między atakami z kuszy a atakami z łuku widać na skillach +70... wcześniej bardziej opłacalne jest używanie łuku.

Galnor
20-05-2005, 19:53
Zdeka nie rozumiem :P

Mówicie że na 30 lvlu z distem 65 można na loozie bić gsa? Czy on nie jest zdziebko szybszy niż ty na 30 lvlu? -.-

Dziś na 41 lvlu z bohami ze skillem 73 se zabiłem 2 gsy solo ale 3 juz mnie prawie doganiał i na utani hurze musiałem więc informacja troche dziwna :/

Kto gra na selenie i ma 30+? ;)

wjskatecrew
23-05-2005, 15:11
@up:gs'y po update który juz troche jest są znacznie szybsze....
na lvl około 50 mając bohy... uciekniesz przed nimi (jeżeli nie zarzuca haste)... jeżeli jednak zazucą haste to urtuje Cie time ring lub haste...

Kenseji
23-05-2005, 16:00
Ej ludzie mam pytanie,mianowicie na czym trenic ze skillami 55 dista...?monk odpada bo kumpel ktory go przywoluje juz nie gra w tibie tt...chialbym dobic do 70 a dopiero potem expic mam 14 lvl.

Tzaro
24-05-2005, 10:25
Bardzo dobry poradnik. Ocena 9/10.
Btw. n3m3s!s ty grasz jeszcze Venerą de'Gal :p ?

Berials
24-05-2005, 12:10
Można na cycach trenić, ale dopiero ze skillem 50 shieldingu oraz jakimś Dragon Shieldem albo Crown Shieldem i P-Set'em. Ale bierz tylko jednego cyca na klate.

Dopiero teraz zauważyłem że masz 14lvl, to pozostaje chyba tylko dobić do 60 dist na dwarfach, potem zrobić 20~lvl i na cycach trenić do 70 distance.

owiec
19-06-2005, 09:26
mam pytanko. Kiedy zdaobylem juz z 15 lvl i mam skile okolo 45/40 to na czym i gdzie expic ??

Ashlon
19-06-2005, 10:56
mam pytanko. Kiedy zdaobylem juz z 15 lvl i mam skile okolo 45/40 to na czym i gdzie expic ??

Potrenuj do 55 dista (ew. 60) i chodz na ghoule i cyclopy.

Paciek
19-06-2005, 14:25
No więc tak...

Mam 27 lvl Paladyn eq: knight armor, knight legs, warrior helmet, dragon shield
moje skille to 72/52 czy moge chodzic spokojnie ze spearami na dwarf guardy ?? czy bede dostawal duze hity ??

wjskatecrew
19-06-2005, 14:28
od pewnego czasu guardy sa mocniejsze i wala mocniej więc bedziesz dostawał hity... dość mocne ja np na 50 lvl skille shielda 67 eq miałem c set cru helmet i v shield i dostałem hita za 105 bodajże...ale tobyło jakis czas temu...

metiu
20-06-2005, 21:55
Albo mi nikl post z treningiem na non-pvp albo tutaj go nie ma :P

Jak trenowac palkiem na non-pvp ja mam teraz 15 lvl. i 33% do 51 dist :Pnarazie trenuje tylko na dwarfach/rotach gora na minosach ;\ale to szybko pada :| Zdecydowanie zaszybko >.<

27-06-2005, 16:25
co jest nie tak. napsizcie co trzeba zrobic zeby objezec te mapki plz ;(

Pall Hunter
03-07-2005, 16:53
Mam Palla na swiecie secura (npvp) skile 41/32 11lvl 5mlvl. Nie wiem na czym moge skilowac i gdzie. :p Prosze odpiszcie jak najszybciej. Z góry thx ;)

Hieyan
03-07-2005, 18:31
@up
Fibula - bierz kilka parceli żeby cię nie atakowało 10 rotów i odgrodź się gdzieś przy ścianie....

Pall Hunter
05-07-2005, 19:52
Wielkie thx za rade ale odkrylem lepszy sposub. Prubowalem twojego sposobu ale skile nie rosły , wiec poszlem do Carlin i tam zaczolem trenowac na slimie. Jest to niebezpieczne ale z exura se radze. Nidlugo zaczne uzywac exura vita. :)

-------------------------
Swiat: Secura
Profesja: Paladyn
Skille: 45/38(Wciąż rosną :) )
Mlvl: 7 (Tak samo)

karolb77
06-07-2005, 09:11
Przy Distance Fighting 50+ możemy wziąć kuszę i udać się na mass hunt Dwarf Guardów.

Nie wiem co ze mna nie tak mam skille 53 w dist 40 shielding (19 lvl) i jakos nie moghe sobie poradzic z nawet 2 na raz guardami :(

Arthevariel
06-07-2005, 18:16
NIe wspomnailes nic o robieni strzał i hmmow. A także o przełomowym momencie 15 mlev (niewidka i sd). A co do throwing stars to są opłacalne poniewaz mala waza

malo waza i malo atakuja xDD

Kowa_l
07-07-2005, 09:00
Witam!! mam pytanie cosadzicie o moich skilach na 13 lvl 52/42 7mlvl czy sa dobre ?i czy teraz mam expic ?? czy dalej skilowac?? gram od tygodnia i chcialbym sie dowiedziec czy mi dobrze idzie ;] pozdrawiam :)

Wujek Samo Zło
07-07-2005, 10:57
re: Kowa_l

rób tak jak pisze w poradniku, skilluj dalej na dwarfach do skilli okolo 60/50 i idz ze spirami na cyce. jak dobijesz 70 w discie lub 60 w shieldingu to trenienie mozesz sobie spokojnie odpuscic i expic ile wlezie (ja bynajmniej tak robie) ;)
A poza tym idzie Ci w miare dobrze ;) :p

Kowa_l
07-07-2005, 11:43
ok i tak zrobie :) dzieki za rade ;]aa i jeszcze jedno ciagle mam miec full obrone czy full atak ?

Pall Hunter
07-07-2005, 22:34
musisz miec full def jak trenisz zeby mniejesze hity przymowac
a co do skili idzie ci dobrze

------------------------------
Server: Secura (Npvp)
Profesja: Zgadnijcie :P
Nick: Pall Hunter
Lvl: 14
Mlvl: 8
Skille: 49/42
Zameldowanie: Carlin
Opis: Cały czas trenuje w podziemiach Carlin nie wiem czy to madre ale cuz :D

Vorith
07-07-2005, 23:55
Strata czasu czytać ten poradnik praktycznie nie życiowy i przede wszystkim nic orginalnego...

Darth Sumo
23-07-2005, 10:16
Slyszalem, ze w Ghostlandzie kreci sie jeden GS. czy to prawda?

Tak to prwda, ja sam przypadkiem do niego wpadlem. Przed zejsciem do niego
bedzie pelno poison spiderow. Jednak nie radze nikom sprawdzac bo jesli wejdzie sie do niego nie bedzie mozna juz wyjsc, no chyba ze zabijesz Giant Spidera B)

^hunter^
24-07-2005, 12:24
nie wiem jak ty chcesz tego Gs-a klepac na 30 lvlku i znim biegac no ale spox.. nawet jesli na 30 lvlu bedziesz mial bohy i utani hur to i on tak Cie dogoni.

PieNieK
26-07-2005, 17:10
Gdzie expić z w.w skilami? Kopalnie odpadają bo na Galanie zawsze są zajęte X(

Cyber Mech
26-07-2005, 18:47
Witam,chcialbym się dowiedzieć czy Każdy Server np. Arcania bądż Honera mają każdy inne miasta czy każdy server ma takie same miasta.
Za odp. wielkie dzięki.

Berials
26-07-2005, 20:55
re: UP

Tak, każdy serwer ma takie same miasta,lokacje,krainy,expowiska, NPC, noobów itd.

re: PieNiek

No to skoro są zajęte to zajmij sobie kolejke albo kup mnóstwo boltów i przyjdź w środku nocy i expuj porządnie doputy nikt Cie stamtąd nie wygoni.
Możesz również expować na Cyclopach na PoH lub Mount Sternum (wschód Thais odpada, zbyt wolny resp), HG (na Arenie) lub dołączyć do jakiegoś Dragon huntu jako bolter.

Phonix
28-07-2005, 08:53
mam pytanie :
przed hakiem mialem 21lvl i skille 63/47
i mialem c-helm, noble arm, p-legs, dragon shield
teraz mam 15lvl skille 53/34
i steel helm p-set i dwarven shield
mam sobie dokupic rzeczy do starego ekwipunku czy kupic c-set
(mam 2 uh-makerow a moi kumple maja jeszcze 4 uh -makerow i 1 sorca na 27)
czy dopiero kupic na 20lvl c-set???plz pomozcie

Tibiańczyk
28-07-2005, 09:02
Do 30 lvla zostań na p secie, później kup se bohy a nastepnie możesz kupić blue robe i c helm.

Phonix
28-07-2005, 12:30
dzieki ze mi podpowiedziales jeden royal paladin chodzi tak jak powiedziales i mam pytanie oplaca sie kupowac pacca za 100k na 3 miechy (moi 2 kumple kupili pacca juz za 100k i mieli) i plz potem jak na 20lvl nabije to niech mnie ktos przyjmie do gildi

Sarvi
29-07-2005, 11:24
Poradnik nawet niezly ale ja bym poprawil kilka rzczy ,rzeczywiscie shielding jest potrzebny ale przeciez 30 wystarczy :) a po drugie nigdy bym nie dal na blokera palla ;) a tym Bardziej HERO :D Za to podoba mi sie statystyki z jakim lv i jakim skilem na jakie potwory ;] A wiec oceniam 4+/6 :P

wjskatecrew
29-07-2005, 15:17
Poradnik nawet niezly ale ja bym poprawil kilka rzczy ,rzeczywiscie shielding jest potrzebny ale przeciez 30 wystarczy :) a po drugie nigdy bym nie dal na blokera palla ;) a tym Bardziej HERO :D Za to podoba mi sie statystyki z jakim lv i jakim skilem na jakie potwory ;] A wiec oceniam 4+/6 :P
dlaczego nie dałbyś palla na blokera??

ja blokowałem kumplowi (master sorcowi ) vampy :p

Phonix
29-07-2005, 15:47
dobra ale powiedzcie cennik jak ktos wie plz . i moge isc z kumplem na skillach 60/40 lvl 20 na ghostland on bedzie blockerem knight 20lvl a skille to nie wiem

Kael
29-07-2005, 16:19
przydadza sie uhy na frajer debila ktory wystepuje miejscami i fe , tylko juz nie pamietam gdzie jest bo nie chodzilem tam od 20 lvla.

Sohard
29-07-2005, 16:20
Z mojego doswiadczenia wynika ze dwa raty + inny gracz dają szybszy wzrost shieldingu. Zwroc uwage ze po ugryzieniu przez dwa raty (dwie chmurki) otrzymujesz cios ze spera, który: moze byc do krwi, na armor lub tarcze (trzecia chmurka). Dopoki trenowalem z jedym ratem mialem miedzy shieldingiem a distem roznicy 20+, jak zaczalem trening z dwoma ratami zminimalizowalem roznice do 15. (jeszcze biorac pod uwage hunty gdzie shielding nie rosnie)

To jest bardziej niz pewne. Chwila nieuwagi i nie ma monka. Btw: takie skille u palladyna sa niemozliwoscia ;) No chyba ze zaczniesz trenowac np Sword fighting to byc moze, po ilustam tygodniach treningu ten shielding ci sie zrowna z distem.

Ale po co sie bawic i zakladac taki sprzet, przeciez na dwarven shield kazdego stac.

Na monku mozesz trenowac nawet na skillu 100, po prostu to od ciebie zalezy jak dlugo on wytrzyma.

Zdecydowanie bardziej oplacalne od ghouli sa wyminione w poradniku Dwarv Guardy, dlaczego:
Lepszy loot, co za tym idzie wiecej kasy. Wiecej expa. Wiecej respów, co za tym idzie zadziej zajete. Fakt ze na guardy musisz miec niezlego skilla zeby caly hunt byl oplacalny.

Uzasadnij dlaczego?

Wszystko wporzasiu ale jest jedna sprawa

Tekst podkreslony przez, ktory wprowadzasz w blad otoz ta 3 chmurka jest wtedy gdy ktos rzuci spearem np podczas treningu ale jego rzut w ogole bedzie niecelny. Strzal ten nie pada na tarcze, po prostu nie trafia !! Teoretycznie daje to wiekszy procent na przyrost shieldingu. Gdy rat trafi np w zbroje to jest szansa ze przejmiesz spear na tarcze dlatego jest ta roznica choc powinna byc niewielka!!!!
To wynika z moich obserwacji ;]
I chyba tak to wyglada jesli nie to sry za zamieszanie,
So~

Rifeo
02-12-2005, 22:13
dla mnie ten poradnik troche glupi ja mam swoje takytki ap oza tym mam juz 20 lvl

-//Dekalis\\-
03-12-2005, 07:51
jaki idiota b-robe i c-helmet :/ jaki idiota jak ja na 15 lev mialem c-arm i c-helmet i p-leg to jest dobre dla palka jak się elder druid nie zna to niech się nie odzywa ale idiota OmG.. a najlepiej to takie eq kupic jak ja a nawet k-arm jak na innych nie stać ;)

Myllion
18-12-2005, 20:01
a sa jakies tereny dla pacc z cycami do expienia procz cyclopolis ? nie ma gdzie pallkiem expic ;f