Pokaż pełną wersje : Groźba od Tutora
Guzur Fira
16-04-2006, 23:20
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć co należy robić w przypadku, gdy Tutor mnie "hunci" i każe płacić 50k, za podejrzenia mnie o używanie bota.
Grozi mi on, że jeśli nie zapłace to bedzie mnie "huncił" i na dodatek zgłosi GM'owi, to że używam bota (chociaż tego tak naprawde nie robie), i że dostane bana, a jeżeli mu zapłace to on nic GM'owi nie powie i niebedzie mnie "huncił";(
Bardzo proszę o odpowiedź, bo niewiem co mam robić ;/
PS.(Od kilku osób już słyszałem,że płacili mu za to ale nikt niepodją się próby zaprzestania niepoprawnej działalności tego Tutora)
MasterInvictus
16-04-2006, 23:37
1. Przestań mu płacic
2. Zgłoś do innego tutora jego zachowanie oraz opisz dokladnie całą sytuacje
3. Jak masz znajomych to zbierzcie się i... chyba nie musze konczyc ;)
Krzesław
16-04-2006, 23:37
No to ty napisz do GM'a. W czym problem? Boisz sie? Ten "Tutor" pewnie bana dostanie i będzie miał nauczkę.
Pierwszy razz sie z takim czymś spotkałem.... Kto by pomyslał
borekziom
16-04-2006, 23:41
Krzesław dobrze mówi opisz dla GM całą sytuacje , i jeśli GM będzie miał troche rozumu to dla Tutora sie dostanie a jak niebędzie miał to ci
Guzur Fira
16-04-2006, 23:47
A jak mam napisać do GM'a ?
Z angielskim u mnie lipa ;/
Jakby mi ktoś pomógł napisać do GM to byłbym bardzo wdzięczny
borekziom
17-04-2006, 00:03
U mnie z ang. też kiepsko ale od czego są słowniki internetowe?? Może gramatyczne to niebędzie ale zawsze będzie. A jak grasz w tibie i chcesz napisać do gm to kliknij Ctr+R . :)
Apr 16 2006, 21:08:29 CET Killed at Level 52 by Satamo
to ten ? :>
Guzur Fira
17-04-2006, 00:18
Tak Satamo jest tutorem i mnie zabil ;/(za te podejrzenia i ze niechcialem płacićX( )
Tak to jest jak idioci na Allegro kupuj zestawy pytań tutorowe......
Zbierz ekipe i zabij go :) Mimo ze jest turtorem to niech sie tak nie wozi bo ktos moze mu przymknac buzie :baby: a tak wogole to pierwszy raz spotykam sie z taka sytuacjia jka dla mniw dziwna sprawa i wogle ale po 1 to nie plac i sprubuj to jakos wytlumaczyc czy cos a jak sie nie da to powiedz dla gma i na dokladke zabij go ( o ile masz qmpli, a zapewne on ma wiec szczerze mowiac to ja bym go nie zabijal....... no chyba ze masz takie plecy jak ja na chimerze :p:p:p:p to mozesz go zabic)
Masz problemy z angieskim - klikasz tu (http://www.translate.pl) i juz ich nie masz...
Bueh, a co to za roznica czy on jest tutorem czy nie? To sie nazywa power abusing i nie jest zakazane.
Bueh, a co to za roznica czy on jest tutorem czy nie? To sie nazywa power abusing i nie jest zakazane.
Bueh, ale nie wiem czy zauważyłeś, ale ten Tutor używa swojej pozycji (Tutor) dla własnych celów i korzyści. A to jest zdeczka niedozwolone.
Huhm? Jak uzywa tej pozycji? Powiedz mi.
Huhm? Jak uzywa tej pozycji? Powiedz mi.
Straszenie tym że poskarży się Gamemasterem że koleś używa botów jak nie zapłaci no niewiem czy to PA
A czy tylko tutor moze raportowac zlamanie zasad do GMow?
Nazywaj to jak chcesz ale nie naduzywaniem pozycji tutora.
8o nigdy się niespotkałem ale do rzeczy :
1. Wyślij wiadomość do gma ale nie wiem czy to poskutkuje bo nigdy nie opdowiadają ani się nie pokazują :P I napisz o zaistniałej sytuacji
2. Napisz do CipSoftu przez maila czy coś.
3. Napisz polskiemu gm'owi (to chyba najlepszy pomysł mi sie wydaję)
A czy tylko tutor moze raportowac zlamanie zasad do GMow?
Nazywaj to jak chcesz ale nie naduzywaniem pozycji tutora.
Ehh widze że ignorant na horyzoncie,
idzie policjant do meliny i mówi : dawać mi tu 10% zysków albo pójdziecie za kratki.
Czy policjant może wsadzić kogoś za kratki??
Nie.
A czy nazużywa swojej pozycji??
Tak.
Mów co chcesz, ale wychodzi nato że masz skrzywione spojżenie uczciwości.
-------------
plus tutorzy powinni:
h) Be a Model Tibia Player
Remember that even though tutors are still regular Tibia players, players will pay attention to the way they behave in the game. You should try to set an example for your fellow Tibians. Play fair and make sure to follow the rules at any point of time. If you violate the rules, you will lose your position on top of any regular punishment the gamemasters might impose on you.
Guzur Fira
17-04-2006, 15:47
Wiecie czy jest moze gdzies spis tutorów? Którym by mozna to zgłosić bo GM nieodpisuje ;/
Proponuje na Help Boardzi opisać problem.
Osobiście mi się wydaje, że będzie to najodpowiedniejsze miejsce.
Ehh widze że ignorant na horyzoncie,
idzie policjant do meliny i mówi : dawać mi tu 10% zysków albo pójdziecie za kratki.
Czy policjant może wsadzić kogoś za kratki??
Nie.
A czy nazużywa swojej pozycji??
Tak.
Mów co chcesz, ale wychodzi nato że masz skrzywione spojżenie uczciwości.
-------------
plus tutorzy powinni:
h) Be a Model Tibia Player
Remember that even though tutors are still regular Tibia players, players will pay attention to the way they behave in the game. You should try to set an example for your fellow Tibians. Play fair and make sure to follow the rules at any point of time. If you violate the rules, you will lose your position on top of any regular punishment the gamemasters might impose on you.
Tutora porownujesz do policjanta? Ja bym go raczej porownal do informacji w kasie biletowej PKP.
Idzie babka z kasy biletowej do meliny i zada 10% zyskow albo ich wyda...
I co jest nie tak?
Bynajmniej nie bronie jakiegos <cenzura> tutorka z cholera wie ktorego w kolejnosci swiata tylko twierdze, ze on nie naduzywa swojej pozycji!
A wynika to z tego, ze tutor rozni sie od zwyklego gracza tym, ze mam pewne obowiazki! Tego juz sie nie chcialo przeczytac?
AMEN
Rethfing on Aldora
17-04-2006, 17:23
@Guzur Fira
Napisz do mnie na gg to postaram się pomóc.
AMEN
Co racja to racja, koniec dyskusji, nie chciałem Cie urazić, jeśli to zrobiłem to najmocniej przepraszaam, ale miałem tylko odmienne zdanie od Twojego.
Nie załapałeś przesłania poprostu.
Pani w okienku kasowym PKP nie jest wyznaczana poprzez test stworzony prezz prokuratore.
Tak dobrez napisałeś, że tutor jest zwykłym graczem, i tak samo jak reszta zwykłych graczy jeśli Cię on straszy banem jeśli czegoś nie zrobimy to to jest łamanie zasad.
Panie kolego Pan nie dokońca przeczytał wszystkiego.
Napisz na tibia.com na help board i po sprawie, dziecko kupilo na allegro "testy na tutora" (jak juz ktos wspominal) i teraz mysli ze jest alfa i omega n/c
Witam.
Grozi mi on, że jeśli nie zapłace to bedzie mnie "huncił" i na dodatek zgłosi GM'owi, to że używam bota (chociaż tego tak naprawde nie robie), i że dostane bana, a jeżeli mu zapłace to on nic GM'owi nie powie i niebedzie mnie "huncił";(
Drogi Panie Zami, Pan chyba nie przeczytał do końca. No ok może go huncic i kazac placic bo to normalka i akzdy tak moze a Tutor tez gracz ale dlaczego kurwa kaze mu robic grozac ze jesli nie zaplaci on napisze GM ze Gazur uzywa bota, chociaz on tego bota nie uzywa ?
:S Powodzenia życze, Satamo gra na dwóch ownerów.. jeden wzorowy tutor, drugi nie do końca..
Ja sie z tym też nie dawno spotkałem, hunt od Phoenixa Eternala.. a dlaczego ?
Bo niby LH używam..
Phoenix Eternal jest w tej samej gildi co Satamo (Geeks in pink outfit).
Chłopcy myślą że mają tutora w Gildii to im wszystko można.
Ja bym na Twoim miejscu nie płacił..
Ja płacić nie chciałem, przyszli Geeks'y do mnie po domek ii.. i tyle.. zawołałem znajomych z KH i dali sobie spokój..
To zwykli pozerzy.. moja rada?
Załatw sobie jakiegoś pro z SC albo KH i nic Ci się nie stanie (chodzi mi o dedy)
A o tutorze nadużywającym swojej pozycjii napisz na forum.tibia.com
@Down: Źle to ująłem.. chodziło mi o to że po prostu nie nadużywa swojej pozycjii, zawsze chętnie pomaga i takie tam..
:S Powodzenia życze, Satamo gra na dwóch ownerów.. jeden wzorowy tutor, drugi nie do końca..
Wzorowy tutor grający na dwóch ownerów...?
Wzorowy tutor grający na dwóch ownerów...?
Nie wiedziałeś??
Przecież w tibi niema oszustów....
...customer service...
Customer Support, zeby nie wprowadzac kogos w blad. ;)
Tutor = gracz. Zabic Cie moge za cokolwiek np. wspomniany outfit :)
Oplata za uwolnienie od hunta? Legalne ;) Oplata za uchronienie przed banem? Ktos tu kreci ;)
Krotko mowiac zabijac Cie moze, huncic takze ( jaka roznica? :P), zadac oplaty za uwolenie moze, ale za ochrone przed banem nie (tu zaczyna sie naduzycie), bo jesli bota uzywasz to obowiazkiem tutor'a jest zreportowanie Ciebie.
Tutorow najlepiej szukac na Help Channel'u (ctrl + o -> Help~)lub Forum -> Help board, GM nie musi odpowiedziec przy Twoim reporcie ;)
Uwazam, ze trudno bedzie Ci udowodnic mu jego winy. Pokazesz na stronie, ze Cie zabil? On sie nie przyzna a GM/CS musi miec dowody.
Codziennie slysze grozby od ludzi na Help, zreportuje Cie do GM za bycie niemilym, a to poprostu ktos spamuje a ja probuje uciszyc :(
Jak ktos rozmawia na Help to nie powinienem reportowac, tutor musi byc cierpliwy i czesto uzywac opcji 'Ignore'.
Moze podczas jednej z rozmow nagraj filmik lub zrob screeny. Tak, wiem to moze byc fake.
Polecam np. Fraps (http://www.fraps.com), nagraj ten 30 sekundowy filmik pod koniec rozmowy przedstaw wszystko i to juz bedzie dowod ;)
Zmasakrowany rolnik
20-08-2006, 13:31
Tak zgadzam sie z tym panem nademna , on mowi prawde wiec otur to tez clzowiek i tez mzoe zabijac tak samo jakbym ja ice zabil hahahaha xD:evul:
Duch Niespokojny
20-08-2006, 14:28
Przestańcie pie****ć, że nadużywa swojej pozycji jako tutor. Tutor nie ma żadnej władzy, więc i nie ma czego nadużywać. Jest on takim samym graczem jak każdy inny. Poza tym każdy ma prawo zabijać innych z jakiekokolwiek powodu (oczywiście, oprócz rasowych, narodowościowych czy religijnych) - a fakt, że (rzekomo) używasz bota jest bardzo dobrym pretekstem, żeby cię zabić. Co prawda powinien on to zgłosić do gamemastera i jedyne co można mu zarzucić to fakt, że cię tym straszy, ale tego nie robi. W praktyce jednak nie jest on w stanie ci udowodnić używania bota, więc i niewielki jest sens, żeby to zgłaszał.
Inaczej mówiąc, jest to taki sam przypadek PA (jeśli faktycznie nie używasz bota), jakich zdarza się w Tibii 34195 każdego dnia. Fakt, że ten gracz jest tutorem nie ma tu żadnego znaczenia.
Przestańcie pie****ć, że nadużywa swojej pozycji jako tutor. Tutor nie ma żadnej władzy, więc i nie ma czego nadużywać.[...]
Tutor ma mozliwosc reportowania "bad names", natomiast Senior Tutor reportowania rowniez wypowiedzi pisanych na trade chacie / deafulcie itd. Normalny gracz to potrafi? Nie - wiec Tutor pewna wladze ma, czyli... mylisz sie. Poza tym, jak juz Gremlin pisal, w tym przypadku ten felerny Tutor lamie regulamin straszac banem. To, ze nie mozna mu tego udowodnic za bardzo, jak i to, ze malo banow za takie postepowanie jest, to juz inna sprawa.
nemesis_23
20-08-2006, 15:29
powinien zglosic ale nie zadac kasy za uchronienie od zgloszenia do GM'a X( to jest korupcja prawie jak w naszym rzadzie:p
Jojo Ninja
20-08-2006, 15:37
Gracz jak Gracz, Tutor czy nie, to też gracz. Może robić to samo co Ty, tyle że system Reportu jest taki sam jak dla zwykłego zawodnika. Tutor może jedynie 'pomagać' , jeśli używałeś bota, to ban Ci sie należy, jeśli nie, zareportuj go.
~Yours Jojo
Royal-Nick
20-08-2006, 16:15
Pisz do Tutora Polaka ;] Jeżeli z angl. u ciebie kiepsko;] Zbierz qmpli i do roboty;] I reportnij to Gm'owi ;] Ale że Tutopr takie rzeczy robi o.O Co za noob.... --.--
..::QRAS::..
20-08-2006, 16:29
widze ktos lubi odkopywac stare tematy? -.-
Duch Niespokojny
20-08-2006, 20:51
Tutor ma mozliwosc reportowania "bad names", natomiast Senior Tutor reportowania rowniez wypowiedzi pisanych na trade chacie / deafulcie itd. Normalny gracz to potrafi? Nie - wiec Tutor pewna wladze ma, czyli... mylisz sie.
To żadna władza, a poza tym zgłaszać błędy w grze, nieprawidłowe nicki, posty czy wypowiedzi może każdy gracz (np. na forum albo do tutorów), tyle że tutorzy mają do tego przeznaczony specjalny interfejs pozwalający na złożenie doniesienia bezpośrednio do Custommer Support. Dopiero ludzie z CS rozstrzygają czy zgłoszona osoba ma dostać namelock/bana/upomnienie.
Jedyna władza jaką można przypisać senior tutorom polega na tym, że gracz, którego post na forum został zgłoszony jako naruszający zasady, nie może nic więcej pisać na forum ani edytować swoich postów do czasu rozpatrzenia sprawy przez Customer Support. Ale wówczas, jeżeli zgłoszenie było kompletnie nieuzasadnione, tutor może stracić swoją pozycję na zawsze.
@down
GM nie uwierzy na słowo ani jednemu, ani drugiemu
Ten pan nademna ma racje..
Tutorzy maja specjalne uklady z gamamiXD tzn.
GM`em predzej uwiezy tutorowi niz takiemu zbrodniarzowi (w tym przypadku niewinnemu).
Wiec nie piszcze mi tu, ze zastraszanie tym jest legalne-.-. Tutor nadurzywa swojego stanowiska na podzstawie:
1.Zastraszanie reportem(bardziej zauwazalnym) za niewiadomo co??? (CHlopy czy report taki by mial sens? to jest nielegalne pisanie takiegoczegos)
2.Stanowisko stanowiskami, ale kazdy mu uwierzy bo wypelnil test-.-.
Duchu Niespokojny dwa linki :
http://www.tibia.com/community/?subtopic=tibiarules&rule=4b
http://www.tibia.com/guide/?subtopic=tutorguide#limitations
Duch Niespokojny
21-08-2006, 15:35
Duchu Niespokojny dwa linki :
http://www.tibia.com/community/?subt...arules&rule=4b
http://www.tibia.com/guide/?subtopic...de#limitations
Z tej wypowiedzi wynika, iż ów tutor grozi graczowi, że zgłosi całą sprawę do gamemastera. Nie ma tu nic, co wskazywałoby na to, że udaje on GM-a, pracownika Cipsoftu albo kogoś, kto sam mógłby dawać bany, więc zasady, o których mówisz się tu nie stosują.
Zwróć uwagę na ton wypowiedzi.
"zgłosi GM'owi, to że używam bota (chociaż tego tak naprawde nie robie), i że dostane bana"
Jednoznacznie z niego wynika, że mu 'załatwi' bana jeśli czegoś tam nie zrobi.
Mówi tak, jakby posiadał władzę pozwalającą mu wskazywać graczy do zbanowania, a to jest już niestety nieteges.
Mi przed chwilą grozil tutor, ze dostane bana, za to że przez przypadek napisałem na trade "nara" 8o A w końcu podał mi swoją ksywke (Venitazoo) i gdzie mam wysłać. 50K :o
Duch Niespokojny
22-08-2006, 11:59
Mi przed chwilą grozil tutor, ze dostane bana, za to że przez przypadek napisałem na trade "nara" 8o A w końcu podał mi swoją ksywke (Venitazoo) i gdzie mam wysłać. 50K :o
Venitazoo (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Venitazoo) nie jest tutorem, a nawet gdyby nim był to za napisanie na trade "nara" nie dostałbyś bana. Widać po prostu znalazł sobie łatwy sposób na zarobienie 50k :)
Venitazoo (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Venitazoo) nie jest tutorem, a nawet gdyby nim był to za napisanie na trade "nara" nie dostałbyś bana. Widać po prostu znalazł sobie łatwy sposób na zarobienie 50k :)
Sorry nie "przyglądałem" się jego postaci :baby: ;) Może znajdzie/znalazł kogoś kto mu zapłaci/ł :p Ja nigdy nie zapłace/zapłaciłem komuś takiemu :)
To może dam wam wypowiedź, co i jak z Tutorami.
Właciwie wszystko co pisze Duch Niespokojny jest całkowitą prawdą.
Tutor/S Tutor nie może nikogo zbanować. Ma za to dość duże możliwości zgłaszania raportów. Po zgłoszeniu raportu CS go akceptuje lub nie. W przypadku, gdy raport ewidentnie nie był uzasadniony, tutor dostaje wpis, kilka takich wpisów i traci swoją pozycję.
Napisanie "nara" na trade nie podlega pod ban. Co prawda jest to spamming, ale zawsze sie może zdarzyć, że gracz pomylił okna (oczywiście tylko raz). CS to wie, i nie da za pojedyncze "nara" czy "hi" bana, nawet jak zostanie zraportowane.
Zgłaszanie boota. Jak nie używasz boota - zapomnij o całej sprawie, i go wyśmiej. Jak uzywasz boota, to przestań to robić, i patrz wyżej ;)
Ponadto próby wymuszeń czegokolwiek przez Tutorów (dla ich własnych kożyści, zabijanie, wymuszenia gp - bo jak nie to zraportuje), można spokojnie raportować GM. Gdy zostanie to udowodnione Tutor sam dostanie bana za takie próby wzbogacenia się. (Zresztą identycznie można zgłosić do CS jakby np. GM próbował takie coś jak ten tutor robić. Analogicznie jakby zostało to udowodnione mógłby stracić swoją pozycję)
Jednak zwracam uwagę, że jak Tutor was upomni, że np. jeszcze jeden spam na kanale, i dostaniecie bana wynika tylko z jego dobrej woli, że was uprzedza zanim odrazu dać raport.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.