Pokaż pełną wersje : Resetujacy sie komp...
Witam
Od jakiegoś czasu resetuje mi sie komputer ;/ Na początku wymienilem plyte główna bo coś tam było spalone, po 1 dniu uzytkowania znow zaczeły sie nie spodziewane resety;/ Jak byście miali jakieś pomysły co mogłbym zrobic - napiszcie. Robiłem formata i nic ;/
A może jest możliwość że w Tibii coś siedzi? Bo to byla jedna z nielicznych rzeczy z nieformatowanego dysku :P
Licze, że uda nam sie cos zdziałc, z gory dzieki i powdrawaim wsyztskich w lany poniedzaiłek:P
A o konfiguracji kompa nawet słowem nie wspomniałeś, a ty nie ma jasnowidzów na forum, dlatego przydała by się konfiguracja kompa i zainstalowane oprogramowanie.
Ja obstawiam że to może być wina zasilacza, pożycz od jakiegoś kumpla inny zasilacz najlepiej żeby był (400W) i zobacz być może twój stary zasilacz nie dostarcza dostatecznej mocy wszystkim podzespołom PC'ta.
Ale to tylko moje zdanie :]
Jeśli masz za słaby lub uszkodzony wentylator moze on nie nadążać z wymianą ciepla. Jeśli wnetrze peceta sie przegżewa ten automatycznie się wyłącza (kompa a nie wentylator).
No faktycznie nie napisałem nic :P
Windows XP, zasilacz wymieniamy ok 2mis. temu 300W, plyta głowna: SA6 INTEL, nie sadze zeby to był zasilacz ale popytam moze ktos ma 400W
A co do wentylatora może jest cos w tym, ale dziwni mnie jedna rzecz nigdy cos takeigo sie nie dzialo wczesniej wentylator wystarczal, moze uda mi sie porzyczyc jakis nawet dzis to sproboje :P
Jaka firma zasilacza? Sprzęt kręcony?
No faktycznie nie napisałem nic :P
Windows XP, zasilacz wymieniamy ok 2mis. temu 300W, plyta głowna: SA6 INTEL, nie sadze zeby to był zasilacz ale popytam moze ktos ma 400W
A co do wentylatora może jest cos w tym, ale dziwni mnie jedna rzecz nigdy cos takeigo sie nie dzialo wczesniej wentylator wystarczal, moze uda mi sie porzyczyc jakis nawet dzis to sproboje :P
przydałoby się abyś napisał ile i jakie karty masz zainstalowane w kompie (grafa, dzwięk, może masz tunnerTV) napisz dokładnie
Co do temperatury to sprawdź jaką temperaturę masz na procku, możesz to zrobić w BIOS'ie albo programem "EVEREST Home Edition" (na google go znajdziesz
Angel of Death
17-04-2006, 13:02
Nie wiem pewnie to się nie przyda ale może .. :> Mi kiedyś też się komp resetował,a powodem była uszkodzona karta graficzna, wymieniłem i było good.
przydałoby się abyś napisał ile i jakie karty masz zainstalowane w kompie (grafa, dzwięk, może masz tunnerTV)
Karta graficzna:
http://i48.photobucket.com/albums/f217/tadore/kgraf.jpg
Mam tunner TV: PixelView PlayTVpro ale obecnie nie zainstalowany
karta dzwiękowa:
http://i48.photobucket.com/albums/f217/tadore/kmuz.jpg
Temparatury na procku nie bardzo moge znaleść ;/
Ale mam wykaz procesora:
http://i48.photobucket.com/albums/f217/tadore/procesor.jpg
nie wiem czy to cos da, jakbyś mogł to powiedz gdzie znajde ta temp.
Cebix Jaka firma zasilacza? Sprzęt kręcony?
Zasilacz nie ruszany tak jak i inne części, firma: MODE COM FEEL - 300W
@Angel of Death
Coś z ta karta faktycznie moze byc problem, tylko ze ja ja zmieniałem miesiąc temu bo spalila sie gdy zasilacz padl, takze chyba felernej by mi sie sprzedali :p
Licze na Waszą pomoc, z gory dziekei :)
Mi również spaliła sie graficzna i zasilacz. Była to jednak wina wentylatora który dziwnym trfem przestał pracowac.X(
może komputer się przegrzewa ? sprawdź temperaturę w BIOSI'e jak już ktoś wyżej wspomniał.
Co do temperatury...
W Evereście Komputer>Czujnik
Jeżeli zara po wlączeniu kompa będziesz miał temparaturę około 50+ i prędkośc wentylatorka 2000- to zaraz śmigaj po chłodziarkę...
Pozatym widze że masz odrobinke zmienione taktowanie na procku. Masz 806 Mgh 6x134 a mimo wszystko powinno być w standartowo 800 Mgh 8x100 (te 6 Mgh cie nei zbawi). To w skrajnych wypadkacz może prowadzić do resetów więc jak znasz się nieco na biosie to przestaw to na 8x100.(Mnie się np po podkręceniu P3 700 Mgh na 784 zaczyna resetować odrobinkę).
Czyli to jedynie wina nagrzewajacego sie procesora ?
sprawdze dzis może jeszcze, ale co do potkrecania to ja tego nie ruszalem :P i wole nie ruszac bo nie wiem jak ;/ Moze kogos zapytam...
Jeśli to jest wina nagrzewania sie jakos sobie dam z tym rady, chyba ze jest jakas inna mozliwosc dlaczego sie tak dzieje ?
Jeśli wszystkie wskazówki nie zadziałają, to wiedz, że FEEL jest niezbyt dobrą firmą zasilaczy i może zasiłka nie trzymać napięć, więc warto pożyczyć na chwilę od kogoś zasilacz, kto nie ma resetów.
Temp waha sie pomiedzy 30°C a 40 °C
Nie wiem czy dobrze odczytalem ale wychodzi ze predkośc wetylatorka to : ok 4000 RPM 8o to chyba troszke wykracza po za norme ?
Jutro jade po wiatraczek wymienie zobacze co i jak
Temperatura i wiatrak jest jak najbardziej w porządku (dla pewnosci odpal se jakas gre z dobrą grafiką szybko, pograjchwilę i szybko wyłącz i sprawdz temperaturke). Tak więc pozostaje tlyko zasilacz lub zmiana taktowania.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.