PDA

Pokaż pełną wersje : Czy tibia uzaleznia!?

Sifu M.S.
23-04-2006, 21:19
Na fali ostatnich zawirowan o tibii min w TVN przedstawie sonde o tibii ktora niegdys zamiescilem na konkurencyjnym forum ;)

05-01-2006, 19:12
Otóż test nie jest w 100% mój, jednak jest on przeróbką pewnego tekstu, także traktującego o nałogu. Test jest w 100% anonimowy więc zapraszam do wypełniania, a następnie do przemyślenia wyników Proszę jeszcze tylko o udział w głosowaniu, oraz o to żeby zobić to szczerze, ponieważ i tak nikt nie nakryje że to wy akurat głosowaliście, a wyniki mnie bardzo ciekawią

1. Czy przebywając w pracy/szkole etc. Myślisz o tym, że wrócisz do domu i włączysz Tibię i…
a) często - 10
B) zdarza się - 5
c) nigdy lub bardzo rzadko - 0

2. Czy siadając do Tibi czujesz ulgę, radość, euforię etc.
a) często - 5
B) zdarza się - 3

3. Czy gdy przez parę dni nie możesz grać w Tibię, czujesz pustkę, frustrację, przygnębienie, nie umiesz zorganizować swojego czasu?
a) często - 5
B) zdarza się - 3
d) nie mogę wytrzymać 2-3 dni bez kompa! - 10

4. Czy zdarza Ci się włączyć Tibię bez powodu; czy czasem najpierw włączasz Tibię, a dopiero potem zastanawiasz się co będziesz na nim robić?
a) często - 10
B) zdarza się - 5

5. Czy dla Tibii zrezygnowałbyś z np. obejrzenia filmu, na który długo czekałeś, ważnego meczu etc.
a) wiele razy… - 5
B) zdarza się - 3

6. Czy nie poszedłeś na imprezę/randkę, bo zacząłeś grać i wszystko inne stało się nieważne?
a) często - 10
B) zdarza się - 5

7. Czy odkąd grasz w Tibię twoje oceny w szkole pogorszyły się?
a) oj tak… - 5
B) hm, czy ja wiem - 3
c) nie - 0
d) wprost przeciwnie! (*)

(*) – ej, kogo Ty kantujesz, co? To maił być UCZCIWY test!

8. Czy czujesz pieczenie oczu, bóle pleców, karku, nadgarstka, palców po zakończeniu gry w Tibię?
a) zawsze - 15
B) często - 10
c) zdarza się - 5
d) nigdy lub bardzo rzadko - 0

Uwaga: do uzyskanego wyniku dodaj 2 pkt., jeśli czujesz, co najmniej dwa opisane objawy naraz lub 5 pkt., jeśli czujesz minimum 3 objawy naraz.

9. Czy spędzasz grając w Tibię - w swoim czasie wolnym - więcej niż 25 godzin tygodniowo? (*)
a) często - 10
B) zdarza się - 5

Uwaga: jeśli dziennie spędzisz minimum 4 h lub powyżej 30 h tygodniowo, zalicz sobie 15 pkt. Jeśli jest to co najmniej 35 h tygodniowo – 20 pkt.

10. Czy pamiętasz konkretną liczbę godzin spędzonych przed Tibią dziennie/tygodniowo?
a) z reguły - 5
B) zdarza się - 3

11. Czy jesz jednocześnie grając w Tibię, ponieważ szkoda Ci marnować czasu na posiłki?
a) często - 10
B) zdarza się - 5

12. Czy leżąc w łóżku myślisz o tym jak dziś grałeś, jak expiłeś, biłeś lvl, lub, co zrobisz jutro?
a) bardzo często - 15
B) często -10
c) zdarza się -5
d) bardzo rzadko - 3
e) nigdy - 0

13. Czy w sobotę logujesz się do Tibi przed południem?
a) często - 5
B) zdarza się - 3

14. Czy zdarzyło Ci się położyć spać po godzinie drugiej w nocy, ponieważ grałeś w Tibię?
a) hehe, zwykle gram do tej pory - 15
B) przynajmniej raz w tygodniu - 10
c) zdarzyło się parę razy w roku - 5
d) zdarzyło się parę razy w życiu - 3
e) nigdy lub bardzo rzadko - 0

15. Masz lat:
do 15 - 7
do 25 - 4
do 35 - 2
więcej - 0

16. Płeć:
męska - 2
żeńska - 1

19. Uważam, że…
Uwaga: tu możesz wybrać więcej niż jedną odpowiedź – wtedy zsumuj punkty. Mówiąc ściśle: MASZ wybrać każdą odpowiedź, z którą się zgadzasz…
a) za dużo siedzę przed Tibią - (-1)
B) …inni siedzą więcej - 1
c) to całe gadanie o nałogu to jakaś głupota! - 4
d) a mi tam, mogę być nałogowcem! - 3
e) nie jestem nałogowcem, bo kiedyś nie grałem przez xxx dni! - 2

Diagnoza:

opcja nr.1
do 20 – i tak trzymać. Grunt to korzystać z umiarem z wszelkich przyjemności…

opcja nr.2
21-27 – w porządku, nałogowcem nie jesteś. Ale nie popadaj w samozadowolenie. OK.?

opcja nr.3
28-33 – całkiem nieźle! Co oznacza tyle, że wielu ludzi świruje bardziej od Ciebie. Dla kogoś, kto nie ma kompa i tak jesteś maniakiem.

opcja nr.4
34-44 – hm hm hm… nieco przeginasz. Kontroluj się, bo dojedziesz do granicy normalności.

opcja nr.5
44-50 – to ostatnia szansa, byś się wziął w garść. Zdradzasz już pewne objawy uzależnienia! Jeśli masz silną wolę, to narzuć sobie jakieś ograniczenia i powinno być dobrze. Jeśli nie… będziesz wkrótce nałogowcem. Poczytaj, co cię wtedy czeka…

opcja nr.6
51-57 – witaj w klubie, frajerze. ”Tylko cienka czerowna linia dzieli rozwagę od szaleństwa” – powiedział Szekspir. Właśnie ją przekraczasz. Jeśli możesz – zatrzymaj się i cofnij! Dasz radę?

opcja nr.7
58-64 – stary, może nie wiesz, ale jesteś już całkiem nieźle uzależniony. A wiesz, że takie uzależnienie bardzo łatwo się pogłębia, zaś wyjść z niego trudno. Czy słyszysz te dzwonki alarmowe? Czy masz jeszcze silną i wolną wolę? No to udawaj sobie…

opcja nr.8
65-71 – oooo, ludzie popatrzcie, piękny objaw nałogowca, wszystkie objawy syndromu uzależnienia jak na dłoni. Nic, tylko zakonserwować i pokazywać studentom medycyny. Zresztą promieniowanie monitora i tak samo to zrobi na czas jakiś, zaś granie totalnie Cię odmóżdży – i preparat anatomiczny gotowy.

opcja nr.9
72-78 – bardzo niedobrze, Tibia rządzi Twoim życiem; właściwie to nie nasz już wogule życia. Cała Twoja egzystencja ogranicza się do tego, by coś zjeść, odbębnić szkołę/pracę i końcu nacisnąć magiczny guzik Login Tak naprawdę to jesteś niewolnikiem Tibi. Jeśli masz powyżej 15 lat, nosisz okulary, nie masz dziewczyny, a Twoich przyjaciół bez problemu policzysz na palcach jednej ręki… Sam pomyśl – czy to nie żałosne? Przed czym uciekasz w świat Tibijskiej iluzji? I tak nie uciekniesz, a przebudzenie będzie z każdym rokiem boleśniejsze i gorsze niż w Matrixie. Póki czas łykaj czerwoną pigułkę i walcz z nałogiem!!!

opcja nr.10
80 i więcej – Boże… miej litość nad nim, bo nie wiedział, co czyni.

Raynold
23-04-2006, 21:46
1. Dlaczego przedziały wiekowe są ustawione w tak idiotyczny sposób?
2. Czemu jest wyraźne nalatywanie na ludzi, którzy siedzą albo późno wieczorem albo nad ranem? I tak źle i tak niedobrze? To odnośnie pyt. 13 - co ma piernik do wiatraka? Czemu akurat sobota?
3. Pytanie nr 3 d) - to jest test na uzależnienie od Tibii czy od kompa?
4. Odnoście pkt. 14 - to jest test na uzależnienie od Tibii czy od innych gier?

Podsumowując: test jest do dupy. Niczego nie pokazuje, pytania są źle skonstruowane, nieprzemyślane.

Yoh Asakura
23-04-2006, 21:47
Niektóre pytania są głupie.Na przykład dlaczego mam dostac 2 pkt za to, że jestem chłopakiem, albo dlatego, że myśle, że to gadanie o Tibii jako nałogu to głupoty ?
Zdobyłem 11 pkt.

Zalgadis
23-04-2006, 21:50
nierozumiem tego testu -.-

Vertenal
23-04-2006, 21:57
Ech... jakies to glupie jakies :S

Nikast Shynix
23-04-2006, 21:57
Jeżeli uważam, że inni siedzą więcej ode mnie, to niby jestem bliżej bycia nałogowcem? Przecież jeżeli ja siedze np. 5 godzin tygodniowo przed tibią, a mój kumepl siedzi 5 godzin DZIENNIE przed tibią i uważam, że on siedzi więcej ode mnie (co jest prawdą) to jestem bliżej do uzależnienia?

Jeszcze co do tej soboty: co to ma do czego? Jak wstaje o 8.00 rano, to co mam robić do południa, kiedy mi się nudzi, na dworze pada deszcz (telewizja mi wtedy nie działa), to mogę jedynie poczytać książkę, ale przez 5-6 godzin nie będę czytał książki!

Donas
23-04-2006, 22:01
A co tu ma wiek do rzeczy? No i płeć? Dlaczego kobieta jest mniej punktowana od mężczyzny? Test jest beznadziejny

Vanhelsen
23-04-2006, 22:05
9pkt za to, że jestem 17 letnim facetem, reszta po 0
(pewnie niektórzy spytają jakim cudem: po prostu nie gram już w tibię ;))

@Bo z reguły kobiety są bardziej dorosłe. Inny przykład?: Kobieta może się żenić po 18, facet po 21, chyba, że otrzyma zgodę sądu rodzinnego :P Głupie ale jest.

Vandoz
23-04-2006, 22:09
:cup: :cup: :cup: Faza. Zdobylem 8 pktów.:cup: :cup: :cup:

Lasooch
23-04-2006, 22:11
9pkt za to, że jestem 17 letnim facetem, reszta po 0
(pewnie niektórzy spytają jakim cudem: po prostu nie gram już w tibię ;))

@Bo z reguły kobiety są bardziej dorosłe. Inny przykład?: Kobieta może się żenić po 18, facet po 21, chyba, że otrzyma zgodę sądu rodzinnego :P Głupie ale jest.
Kobiety w naszym polskim kraju mogą się ŻENIĆ? TUTAJ!? Pod władzą o. Rydzyka? oO

Pkt. zdobyłem 13. 7 za 14 lat, 2 za bycie osobnikiem płci męskiej i 4 za to, że uważam, iż gadanie o tym uzależnieniu do głupota. Jednak gdybym rozwiązywał ten test ze 2 miesiące temu zdobyłbym zapewne dużo więcej punktów...

chesek
23-04-2006, 22:14
Nie podoba mi się ten test. Za bardzo ogólnie i czasami bezesownie.

Sifu M.S.
23-04-2006, 22:29
natlok pytan, ale postaram sie odpowiedziec

co ma wiek do grania?

Otoz jak jest sie mlodszym to niestety latwiej popasc w uzaleznienia, dlatego wlasnie reklamy papieroswo i piwa adresowane sa do mlodych odbiorcow

dlaczego facet wiecej pkt?

Poniewaz mniej kobiet nalogowo gra w tibie, wogole mniej kobiet gra, i trudniej im sie uzaleznic od tego typu rozrywki. My czyli faceci jestesmy wzrokowcami i kolory, oraz ruchome obrazki szybciej przyciagaja nasz uwage

Dlaczego granie w soboete przed poludniem jest punktowane?

Poniewaz ja znam miliony lepszych zeczy do zrobienia przed poludniem w sobote niz granie w Tibiie, sobota to dziec wolny, nalezy sie wyspac, mozna przejsc sie na spacer, a nie wstawac z samego rana i myslec o tym ze nalezy pograc w tibie.

W sumie wiecej jakichs konkretnych pytan nie widzialem. Przyznam sie ze zeczywiscie moglem dluzej posiedziec nad tym testem, ale pamietajcie ze punktacja jest tak dobrana ze przez kilka pytan ktore waszym zdaniem sa nielogiczne nie mozecie zostac odrazu nalogowcem :)

Czekam na dalsze komenty, jezeli macie jakies pytania co do tresci testu, oraz uwagi do pytan postujcie tutaj, na wszystkie postaram sie odpowiedziec.

Vertenal
23-04-2006, 22:32
To jest glupota z tego testu wynika ze jak ktos gra dlugo w tibie jest uzalerzniony i odlacza sie od swiata , no chyba nie , znam kolesia ktory potrafi grac nawet do 15 h dziennie a gdy niechce mu sie zachowuje sie jak karzdy inny czlowiek , nie ma zadnych problemow z kumplami i dzwieczyna < bez sens > -.-'

uwage

Dlaczego granie w soboete przed poludniem jest punktowane?

Poniewaz ja znam miliony lepszych zeczy do zrobienia przed poludniem w sobote niz granie w Tibiie, sobota to dzieŃ wolny, nalezy sie wyspac, mozna przejsc sie na spacer, a nie wstawac z samego rana i myslec o tym ze nalezy pograc w tibie.

Moze akurat ktos nie spi w soboty , lub specialnie caly tydzien pracuje / uczy sie zeby w tobote pograc dla przyjemnosci o tym nie pomyslales :P ?

sorx za 2 posty -.-

Vermyn
23-04-2006, 22:38
13 punktów. Nie mogę sobie wyobrazić ludzi, którzy maja te 80 pkt.

Palooh
23-04-2006, 22:41
Ja mam 34 pkt., no ale młody jestem, to szybko wpadam w uzależnienia i wiem, że w jakimś stopniu jestem nałogowym graczem, ale nie wpływa to negatywnie na inne sprawy (na dwór zawsze mam czas, na kumpli też, oceny nie spadły mi tak bardzo xP)

Sifu M.S.
23-04-2006, 22:42
@Vertenal

no to jest boski w takim razie bo ja mam w swoim zyciu 24h podczas dnia, z czego 8 musze przeznaczac na sen, bo tego poprostu wymaga biologia, ktorej nie oszukasz, czyli zostaje nam 16 godzin, odliczajac u twojego ziomka 15h dziennie, ma 1h na zaltwienie potrzeb, najedzenie sie, umycie, spotkanie z dziewczyna, ziomkami, na szkole, na zycie domowe, na podrapanie sie po nosie, i wogole na normalne ludzkie zycie... a teraz odpowiedz sobie czy ten czlowiek jest normalny, moze nie ma problemow bo ich nie zauwaza??

Rozumiem ze 15h to byl skrajny przypadek, powiedzmy ze siedzi przed tibia polowe tego, czyli 7h, juz zanizam na jego korzysc, czyli liczmy jeszcze raz, 8h sen, 7h czyli 9h pozostaje mu na zycie, zakladajac ze 4-5h dziennie spedza w szkole, poniewaz szkoly nie lubi i nie na wszystkich zajeciach musi zostac, czyli do zycia zostaje mu 4-5h na wstanie rano zrobienie sobie sniadania, umycie sie, na przeprowadzenie normalnych zyciowych czynnosci, na dojazd powrot ze szkoly, na spotkanie z dziewczyna, na spotkanie z przyjaciolmi, na zajecia w domu/mieszkaniu a takie zawsze sie jakies znajda czy tego chcemy czy nie, i powiedz mi czy to jest normalne. Pozatym skoro tak latwu mu z tego zrezygnowac niech przestanie grac w tibie na 1 tydzien... nie podola, bo puki wie ze obiekt jego porzadania jest w zasiegu reki nie musi sie niczym martwic, ale jakbys mu kompa zabral, albo cos w ten desen to by chyba ze zlosci wyszedl z siebie i stanal obok.

Zapomnialem o jeszcze jednym pytania.

Dlaczego jezeli mowie ze ktos gra wiecej to dostaje pkt. ?

No moze zeczywiscie troche zle okreslilem, chodzi o to ze jezeli gram duzo w tibie, a mowie sobie ze inni graja wiecej to niedobrze, poniewaz ja nie jestem innym, ja jestem soba, latwiiej zrzucic na innych, w sytuacji podbramkowej szukamy sojusznikow, ktorymi sa inni uzaleznieni, a pozatym jezeli ktos nie czuje ze gra w tibie duzo, to nie porownuje sie do innych.

Slyth
23-04-2006, 23:59
21 punktów chyba jeszcze nie jest ze mną aż tak źle
a test nawet mi sie podoba :);)

Vertenal
24-04-2006, 08:08
@Vertenal

A teraz odpowiedz sobie czy ten czlowiek jest normalny, moze nie ma problemow bo ich nie zauwaza??

Zle mnie zrozumiales chodzi mi oto ze raz on gra jak nie normalny a raz zachowuje sie calkiem normalnie potrafi siedziec przy kompie 15h
( niechadzac do szkoly ) a potrafi tez nie grac w tibie np pol roku :P to chyba uzalerzniony nie jest :P

Nikast Shynix
24-04-2006, 08:08
To nie tibia uzależnia, tylko ludzie się uzależniają. Znam taką osobę, która raz gra, a raz nie gra. Np. gra tydzień, tydzień nie, gra tydzień, dwa tygodnie nie itd.
Ale jeżeli już gra, to robi to bardzo długo (poświęca około 80% swojego wolnego czasu). Ale nie trzeba go siłą odciągać. Jak przegnie, to on zdaje sobie z tego sprawę i potrafi odejść od kompa bez żadnych skutków ubocznych przy tej okazji. Więc można powiedzieć, że według twojego testu, miałby 1 punkt mniej niż maksymalna ilość (uważa, że za długo gra w tibie) gdyby go zrobił podczas okresu grania. I 6 pkt. gdyby go zrobił podczas przerwy w graniu.
Człowiek słaby psychicznie już byłby uzależniony, a mój kumpel nie jest.

Wald_Kerius
24-04-2006, 09:24
O kurcze 100+ pktX( Ten test jest chyba trochę przesadzony. Jestem uzalezniony od Tibii ale mam jeszcze duuuużo wolnego czasu dla siebie i przyjaciół. Fakt dzień bez Tibii to dzień stracony, ale po dłuższym okresie da się przyzwyczaić.

emilok
24-04-2006, 09:48
Ehhh trochę dziwny ten tekst, pomimo, że w tibie nie gram więcej jak 5h na tydzień dostałem 51 pkt.....
-----------
1. Czy przebywając w pracy/szkole etc. Myślisz o tym, że wrócisz do domu i włączysz Tibię i…
B ) zdarza się - 5
W piątek w pracy sobie siedzę i myślę nad tym, co zrobię sobie, na smoczki czy może trening. 5 pkt.

B ) zdarza się - 3
Za sprawą Guild Chata często czuję radość. 8 pkt.

3. Czy gdy przez parę dni nie możesz grać w Tibię, czujesz pustkę, frustrację, przygnębienie, nie umiesz zorganizować swojego czasu?
c ) nigdy lub bardzo rzadko - 0
W tamte wakacje jak miałem problemy z netem to się wkurzałem nie tyle na tibie co na większość gier online. 8 pkt.

4. Czy zdarza Ci się włączyć Tibię bez powodu; czy czasem najpierw włączasz Tibię, a dopiero potem zastanawiasz się co będziesz na nim robić?
B ) zdarza się - 5
To pytanie jest fajne, w pierwszym pytaniu potępiane jest myślenie co się będzie robić przed grą, w tym jest potępiane myślenie co się będzie robić dopiero po wejściu to gry. 13 pkt.

5. Czy dla Tibii zrezygnowałbyś z np. obejrzenia filmu, na który długo czekałeś, ważnego meczu etc.
B ) zdarza się - 3
Wciągnę się np. w gadki szmatki to wtedy mogę zrezygnować z meczu. 16 pkt.

6. Czy nie poszedłeś na imprezę/randkę, bo zacząłeś grać i wszystko inne stało się nieważne?
c ) nigdy lub bardzo rzadko - 0
Wogóle rzadko gram wieczorem w piątki soboty. 16 pkt.

B ) hm, czy ja wiem - 3
Hmmm, może nie jakoś masakrastycznie (kiblowanie itp.) ale średnia trochę spadła. 19 pkt.

8. Czy czujesz pieczenie oczu, bóle pleców, karku, nadgarstka, palców po zakończeniu gry w Tibię?
d ) nigdy lub bardzo rzadko - 0
Może raz, dwa razy w życiu. 19 pkt.

9. Czy spędzasz grając w Tibię - w swoim czasie wolnym - więcej niż 25 godzin tygodniowo? (*)
B ) zdarza się - 5
Zdarzyło się kilka razy. 24 pkt.

10. Czy pamiętasz konkretną liczbę godzin spędzonych przed Tibią dziennie/tygodniowo?
B ) zdarza się - 3
Tak, bo to nie są jakieś kosmiczne godziny, tylko dziennie jeśli gram to tak 3h i lulu trza, a zazwyczaj wiem co robiłem w tygodniu więc mogę sobie wyliczyć ile poświęciłem na grę. 27 pkt.

11. Czy jesz jednocześnie grając w Tibię, ponieważ szkoda Ci marnować czasu na posiłki?
a ) często - 10
Tu akurat jest moja bolączka, wiekszość posiłków jem przy biurku, więc dla tibi nie będę robić wyjątków. 37 pkt.

12. Czy leżąc w łóżku myślisz o tym jak dziś grałeś, jak expiłeś, biłeś lvl, lub, co zrobisz jutro?
d ) bardzo rzadko - 3
Nie powiem że nigdy bo bym skłamał. 40 pkt.

B ) zdarza się - 3
Jeśli zdążę wstać to tak, ale wtedy traktuje Tibię jako gadu gadu z rozbudowaną nieznacznie szatą graficzną. 43 pkt.

14. Czy zdarzyło Ci się położyć spać po godzinie drugiej w nocy, ponieważ grałeś w Tibię?
d ) zdarzyło się parę razy w życiu - 3
Np. setny lvl zrobiłem około 4 nad ranem. 46 pkt.

15. Masz lat:
do 25 - 4
Moja wina :(. 50 pkt.

16. Płeć:
męska - 2
Moja wielka wina :(. 52 pkt.

19. Uważam, że…
a ) za dużo siedzę przed Tibią - (-1)
Tylko ja to przerobiłem sobie na "Uważam, że za dużo siedziałem przed Tibią" 51 pkt.

ari2423
24-04-2006, 10:08
42 punkty :angry: według mnie test jest troche zbyt ogólny :), ale pomijając to jest dosyć dobry :).

Onori
24-04-2006, 10:23
Ten test ma kilka pytań kompletnie nie mających żadnego składu i ładu z nałogiem, wiek? płeć? a co ma piernik do wiatraka! to, że mam 16 lat (ale fart co nie? rok później i dostał bym 7 pkt :D) to znaczy, że moge wpaść w nałóg szybciej niż 40 latni gość? Chyba lece zmienić płeć :D bo tylko 50% (w porównaniu z facetami) wpada w wir nałogu...
Tak samo dostałem 5 pkt za to, że siedze do południa w sobote, czyli rozumiem Cie tak... mam chodzić samotnie po osiedlu, grać w kosza/piłke z samym sobą, obudzić dziewczyne (bo znudziło mi się samotne chodzenie i chce z kimś pogadać) albo patrzeć głupio w ekran telewizora (wpadam też w nałóg) lub czytać książke (po 5 godzinach wszystko jest ok? [kiedy minie "do południa"]). A żeby nie było że mówi Ci to osoba która ma: 100 pkt podkraślam mam 18 pkt... w tym 11 za samą głupote testu

emilok
24-04-2006, 12:43
9pkt za to, że jestem 17 letnim facetem.

Dziwne, wg tabelki wyników wiek 15-25 to są 4 'punkty'. Dwa kolejne za mężczyznę dają w sumie 6. Ot takie małe niedopatrzenie z Twojej strony.

pawepek
24-04-2006, 12:49
Wyszła mi opcja nr 11... Do dupy ten test...

TAK! DOBRZE WIDZISZ, NIE MA OPCJI NR 11!!!

kszychu13
24-04-2006, 13:41
pierdolenie o szopenie zaprzeproszeniem bo i tak Ci ktorym wyszedl wynik + 50 i tak zaznaczaja opcje 1-3 poniewaz wstydza sie sami siebie i chyba to jest najgorsze ... a co do tych ktorzy zaznaczyli opcje ostatnia to albo sie zlewali albo serio sa tutaj jacys nalogowcy... tylko wspolczuc ja od tibi sie oderwalem i bardzo dobrze mi z tym kiedys myslalem sobie"jak inni sie od tibi odrywaja i dobrze im z tym" a teraz przekonalem sie ze to naprawde fajne uczucie;)
a wiec przemyslcie coniektorzy swoje postepowanie i pomyslcie o szkole lub rodzinie ;)

Sifu M.S.
24-04-2006, 15:13
@Onori

Jakbys przeczytal moje wczesniejsze wytlumaczenia widzialbys co ma piernik do wiatraka, nie mam zamiaru sie powtarzac, poniewaz to strasznie zasmieciloby ten temat.

W sobotnie przedpoludnie mozesz robic milony zeczy, chocby dobra ksiazka, maly relaks ktory nie jest zwiazany z komputerem, nawet glupie pogawedki z rodzicami na rozne tematy, zapewniam cie ze moga byc dla ciebie najlepszymi przyjaciulmi, jezeli tylko poswiecisz im troche czasu, a sobotnie przedpoludnie jest do tego czasem najlepszym.

A co do nabijania pkt. przez "glupote testu" Jak juz takze wyzej tlumaczylem sama glupota testu nie nabijesz sobie az tylu pkt aby wyszlo ze jestes nalogowcem. Pozatym prawde mowiac i tak wyniki sa troche zanizone, poniewaz przydalby sie pytania dotyczace tego czy grasz w inne gry, bo to takze ma wplyw na twoje uzaleznienie, albo pytania dotyczace czasu spedzanego przed forum tibii, poniewaz wtedy bezustannie o niej myslisz. Wiec jak to dokladnie przemyslec te tzw. "glupie pytania" reasumuja, i tak w zanizony sposob, punktacje jaka mozna uzyskac gdybym zawarl pytania o ktorych przed chwila pisalem.

@emilok

Ja znam czlowieka ktory pali trawe (marihuane dla tych ktorzy nie widza o co chodzi ;)) raz na tydzien, i w sumie wporzadku po nie pali jej codziennie, i nie w iwelkich ilosciach, ale jest tak regularny w swoim paleniu ze gdy przychodzi sobota i nie jest upalony to mu nerwy puszczaja, nie potrafi sobie zorganizowac czasu, wogole jest inny. W uzaleznieniu nie chodzi o ilosc godzin, nie ma takiego konkretnego miernika uzaleznienia, jeden bedzie uzalezniony nawet jak bedzie gral maks 30 minut dziennie, inny nie nawet jak bedzie siedzial po 2-3h dziennie, co moim zdaniem i tak jest przesada. Pamietajcie Tibia to rozrywka, a nie cale nasze zycie, czy ktos z was poswieca codziennie 4h na nauke? albo 4h na czytanie ksiazek? 4h na ogladanie telewizji, na spotkanie ze znajomymi, na robienie czegokolwiek innego, codziennie, 7 dni w tygodzniu 165 dni w roku? I czy w takim wypadku ma czas na pozostale opisane przezemnie czynnosci?

lukaszby
24-04-2006, 15:22
To wygląda jak test z Bravo:).

Co się tak uwziołeś na te "posiadanie" dziewczyny, nie wiesz ze "single są w modzie"? Nie? Wyłącz tibie i wyjdź na dwór.

Test bez sensu.

emilok
24-04-2006, 15:33
Czyli wg tego testu jestem na skraju uzależnienia, ponieważ rozwalę otoczenie szafą lub innym meblem jak sobie raz na dwa tygodnie nie siąde na 4 godziny do komputera?

Uzależnienie jest ściśle związane z regularnością jakichś zachowań. Ja u siebie takowych nie zauważyłem, a wg testu jestem skazany na nałóg.

Przytaczając do każdej odpowiedzi kawałek tekstu starałem Ci coś pokazać, niestety jak wyszło to widzimy dwa posty wyżej.

Sifu M.S.
24-04-2006, 15:45
@emilok

Dobrze, rozumiem, ja wcale nie potepiam tego co mowisz, i nie twierdzie ze jestes w bledzie, nasze zdanie poprostu sie ruzni, ty znasz moje stanowisko, ja znam twoje. Obaj przyjelismy je do wiadomosci i tyle. Tylko widzisz nalug to nie jest cos latwego do zdefiniowania, dobrze to wiem poniewaz sam jestem uzalezniony od nikotyny, ale sa ruzne inne wydawaloby sie smieszne uzaleznienia, jak od np. czekolady, coli, od sluchania muzyki, czy nawet od pstrykania palcami, co nie zmienia faktu iz sa uzaleznieniami. To przedmioty sa dla czlowieka, nie czlowiek dla przedmiotow, powiedzial mi kiedys pewien calkiem madry profesor, i chyba mial racje.

Spojrz teraz od drugiej strony, to ze wypelniles ten test, i wyszlo iz jestes na granicy uzaleznienia, zwrucilo twoja uwage na problem, to ze dyskutujesz ze mna dowodzi tego ze chcesz sie przed uzaleznieniem bronic, i to juz dobrze, przynajkniej wiesz ze cienka czrwona linia jest znacznie wczesniej niz wiekszosc z nas mysli.

@lukaszby

Kto mieczem wojuje od miecza ginie, chcialoby sie zec ;) na samym poczaku poruszony byl problem dziewczyny i walczymy nim do samego konca. Przeciez kazdy z nas wie ze kobiecie trzeba posiwecac duzo czasu, jezeli odkroi sie od niego 4h na granie w Tibie zostanie go niewiele, i tylko prosze mi nie mowic ze mozna miec dziewczyne w Tibii, bo to juz tylko spelnienie marzen uzaleznionego :P A single wcale nie sa w modzie, zapewniam, no chyba ze ktos ma 14 lat u nie wie do czego sluza dziewczynki ;) I znowu sie do mnie ktos przyczepi :P

A TA CZESC ADRESUJE DO WSZYSTKICH!

JA NIKOGO NIE POTEPIAM, NIE WYTYKAM, NIE WYSMIEWA, JA TYLKO I WYLACZNIE ZWRACAM UWAGE NA PROBLEM, JEZELI KTOS POCZUJE SIE URAZONY, PRZEPRASZAM.

APELUJE TAKZE O UCZCIWE WYPELNIANIE TESTU, I UCZCIWY UDZIAL W ANKIECIE! I TAK NIKT WAS Z TEGO POTEM NIE ROZLICZY, A JEDYNIE SKALA BEDZIE WIARYGODNIEJSZA.

Raynold
24-04-2006, 16:35
@Sifu: widzę, że nie zrozumiałeś idei: ten test jest do kitu, niczego nie pokazuje, jest źle zrobiony. Nie zarzucam Ci, że kogos wyśmiewasz, ale wyrzucam, że nie podchodzisz do tego obiektywnie i profesjonalnie

Onori
24-04-2006, 16:54
W sobotnie przedpoludnie mozesz robic milony zeczy, chocby dobra ksiazka, maly relaks ktory nie jest zwiazany z komputerem, nawet glupie pogawedki z rodzicami na rozne tematy, zapewniam cie ze moga byc dla ciebie najlepszymi przyjaciulmi, jezeli tylko poswiecisz im troche czasu, a sobotnie przedpoludnie jest do tego czasem najlepszym.

A popołudnie to pora zakazana? chyba ważne jest to ile siedzisz w Tibi a nie kiedy, wychodzi na to, że jak zagram o 8 do 10 rano to jestem FE! brzydki i wstrętny! co ja robie! przecież moge czytać książke! a jak siąde o 15-23 To jestem super, człowiek i rządze! dalej nie widzisz w tym nic złego?

Sifu M.S.
24-04-2006, 17:08
@Onori

Bo juz mnie dobijac zaczynasz, chlopie jak ci wpadnie do k***y nedzy kilka pkt to sie chyba nic nie stanie ja nie jestem lekarz zebym stwierdzal na 100% czy jestes uzalezniony czy nie!

Pozatym tak jak juz mialo to miejsce i wyzej przynajmniej widzisz problem, bo nie jest do konca normalne jak przed poludniem siedzisz przed kompem i grasz w tibie w sobote, i nie mow mi tylko ze np o 11.59 jestes zly a o 12.01 dobry, no tak nie jest, 12 to umowna godzina i tyle, pozatym jak grasz przed 12 w sobote to nie znaczy ze jestes zly, ze jestes uzalezniony, i w piekle sie bedziesz smarzyl, chodzi o to ze to jest jeden z objaow uzaleznienia, ale tylko jeden, potrzeba ich kilka aby uzalerznionym byc, wiec powtarzam po raz enty, nie potepiam cie, i nie ganie, ale jezeli usilnie bedziesz walczyl o kilka dodatkowych pkt mniej to taki tekst strzele ze sam sie zaczniesz zastanawiac czy jestes normalny czy nie...

... tak tylko strasze ;) W sumie dobrze ze walczysz o swoje, ale kilka pkt nie sprawia ruznicy, bo granice w opcjach tez sa umowne.

@Raynold

Sluchaj nie wiem czy tak, nie wiem czy nie ale do ciebie chyba niczego nie pisalem dobra, to po pierwsze. Po drugie nie jestem zadnym specjalista, i nie znam sie jakos konkretnie na psychologii, i na badaniach nad uzaleznieniem, poprostu zrobilem test i ciekawia mnie wyniki, to po drugie. Udzial w tescie nie jest obowiazkowy, nie musisz w nim brac udzialu, nie musisz tu nawet wpadac, mozesz nawet poprosic innego moderatora aby pilnowal godnosci wypowiedzi w znajdujacych sie tu postach, i moj temat omijac z daleka, to po trzecie. A po czwarte, jakiegos poziomu wypowiedzi nalezy sie chyba spodziewac, i to napeno po kims takim jak moderator, rozumiem nie podoba ci sie test, ok, piszesz ze ci sie nie podoba i tyle, ale pamietaj kto mieczem wojuje od miecza ginie, bo wkoncu taka jest twoja opinia na temat tego testu, a moja opinia na temat ciebie jest taka ze "jest do kitu" sytuacja w ktorej tak sie do mnie odnosisz, "niczego nie pokazuje" a przynajmniej dobrego twoja postawa. "Nie zarzucam ci" ze ty jestes do bani, ale akurat twoj post mnie zdenerwowal i odpowiedzialem na takim samym poziomie jak ty.I na tym by byl koniec.

Edit.
jakbys nie poznawal, w cudzyslowiach sa slowa urzyte przez ciebie.

Pozdrawiam Sifu M.S.
Hail Tar Famili
Their system is not working for us

Dudus15
24-04-2006, 17:21
@emilok

Kto mieczem wojuje od miecza ginie, chcialoby sie zec ;) na samym poczaku poruszony byl problem dziewczyny i walczymy nim do samego konca. Przeciez kazdy z nas wie ze kobiecie trzeba posiwecac duzo czasu, jezeli odkroi sie od niego 4h na granie w Tibie zostanie go niewiele, i tylko prosze mi nie mowic ze mozna miec dziewczyne w Tibii, bo to juz tylko spelnienie marzen uzaleznionego :P A single wcale nie sa w modzie, zapewniam, no chyba ze ktos ma 14 lat u nie wie do czego sluza dziewczynki ;) I znowu sie do mnie ktos przyczepi :P

LOL , bo kobiety od 18 sa pelnoletnie a faceci od 21 to nic nie znaczy! ( no dobra , znaczy :D ) no ale ja mam dziewczyne , gralem w tibie no i niebylo nic zlego w tym , a i jeszcze takie cos , mam 12 lat i mam za to 7 pkt.... n/c
Niechce cie bluzgać ale moim zdaniem "mogłeś pójść na randke z dziewczyną albo oglądnąć film na ktory dlugo czekales" ... Stracilem minute (albo dluzej) na ten test ! A czas to pieniądz , a pieniądz to gra , albo cos w tym stylu :P no coż , mam nadzieje ze cie to nie urazilo. Zajmij sie moze graniem w tibie ...

Emce~
24-04-2006, 17:21
(...)

@Raynold
(...) a moja opinia na temat ciebie jest taka ze "jest do kitu" sytuacja w ktorej tak sie do mnie odnosisz, "niczego nie pokazuje" a przynajmniej dobrego twoja postawa. "Nie zarzucam ci" ze ty jestes do bani, ale akurat twoj post mnie zdenerwowal i odpowiedzialem na takim samym poziomie jak ty.I na tym by byl koniec.

Edit.
jakbys nie poznawal, w nawiasach sa slowa urzyte przez ciebie.

to nie sa nawiasy tylko cudzyslowy... anyway raynold ma racje, test faktycznie jest do kitu i nic nie pokazuje, bo z tego co mi wyszlo (35pkt) i polowa z nich za odp. w stylu mam 15 lat (7pkt) jestem facetem (2pkt), czasami mysle o tibii przed snem (5pkt) gadanie o nalogu to bzdura (4 pkt), inni graja wiecej, A GRAJA (1pkt) N/C

@ UP
no wiesz ale pewnie twoje chodzenie z dziewczyna polega na powiedzeniu sobie "czesc" na korytazu w szkole czy gdzies tam... anyway polskie prawo mowi ze kazdy obywatel jest pelnoletni gdy osiagnie wiek 18 lat, oczywiscie sa przypadki ze nie jest to jeszcze taka pelna pelnolnosc (rofl) ale to jest mniejszosc... n/c

Sifu M.S.
24-04-2006, 17:46
@Emce

Co do nawiasow juz sie poprawilem, co do wieku, plci, i takich tam juz tlumaczylem, i to jest udowodnione przez tezsze umsyly w dziedzinie psychologii od naszych ze jednak mam racje.

Rozumiem ze zgadzasz sie z Raynoldem, ale to on nie zrozumial ideii tego testu, ja nie uswiadamiam czy ktos jest uzalezniony, nawet w temacie masz pytanie, a jak nie zauwarzyles to spiesze z podpowiedzia "Czy tibia uzaleznia?" I na to pytanie macie sobie odpowiedziec, po rozwiazaniu tego testu, i chyba nikt mi nie powie ze po rozwiazaniu go nawet przez chwile o uzalerznieniu nie pomyslal, no chyba ze mial wynik bardzo dobry.

I wbrew pozorom nie obrazam sie tak latwo, Raynold przedstawil swoje stanowisko, ja przedstawilem swoje, to chyba nie jest nic zlego, a juz to jak zesmy to zrobili, no coz akcja rodzi reakcje ;)

A tak troche pozatym, zastanawia mnie dlaczego ludzie ktorzy dostaja malo pkt najbardziej krzycza ze test jest zly, a dlaczego ludzie ktorzy dostaja 70pkt i wiecej nic nie mowia, przyznam sie szczerze ze na konkurencyjnym forum wlasnie takie pretensje musialem najczesciej odpierac, a skrzynke na PW mialem cala zaspamowana niewybrednymi bluzgami na moj temat, i wogole na temat calego swiata, widac jednak ze tutaj poziom polemiki jest wyzszy.

Kerin Tale
24-04-2006, 18:00
ale do dupy ten temat....

nie to żebym się nabijał ale przecież ten test ewidentnie skazuje wszystkich graczy na to, że są nałogowcami, choć pewnie połowa nimi nie jest ... a autora pewnie zainspirował lipny reportaż w Faktach...proponuję zamknąć temat bo rozmowa nie ma sensu.

Sifu M.S.
24-04-2006, 18:05
@Kerin Tele

Nie skazuje, poniewaz calkiem latwo uzyskac niski wynik. A co do inspiracji, tak przyznam sie przypomnialem sobie o tym temacie gdy czytalem o ostatnich faktach zwiazanych z Tibia, ale jakbys przeczytal co napisalem na poczatku wiedzialbys o co chodzi, poniewaz sam test skonstruowany zostal w styczniu.

Mialem takze taka cicha nadzieje ze Tomek vel Tetro Aurelius ,Tetrocop, moj idol a w niektorych kregach nawet postac mityczna rozwiaze ten test a potem mnie zbluzg na PW :D Tetro ja tak naprawde cie lubie, tylko przedrzezniac sie z toba kocham :*

Nikast Shynix
24-04-2006, 21:25
Główne zastrzeżenia moje, poza wcześniej wymienionymi (jedno uzupełnione):

- Co do sobotniego przedpołudnia. Wyobraź sobie taką sytuację. W tygodniu rodzice bardzo ciężko pracują i śpią zazwyczaj długo (do 11-12 rano). Przyjaciele też zazwyczaj śpią dłużej, bo tak lubią. Więc rozmowa z kimś odpada. Na dworze pada deszcz, jest zimno. Krótko mówiąc pogoda na grani w piłkę czy spacer nie jest odpowiednia. Pozostaje siedzenie w domu. Więc zostają nam takie opcje: pograć na komputerze, pooglądać telewizję, poczytać książkę/czasopismo, odrobić lekcje, zająć się czymś bardziej twórczym, np. pisanie książki czy poezji lub układanie słów do nowej piosenki szkolnego zespołu. Ktoś ma odrobione już wszystkie lekcje, odrabianie lekcji odpada. Ktoś nie umie pisać wierszy/opowiadań/książek i tekstów piosenek i/lub nie ma zespołu, więc nie ma komu ich pisać. Pozostaje czytanie książek, granie na komputerze i oglądanie telewizji. Ktoś ma, np. Cyfrę+ i mu podczas deszczu telewizja nie odbiera, nie mówiąc już o tym, że telewizja też uzależnia. Pozostają książki i komputer. Wątpię, żeby ktoś wytrzymał te 5-6 godzin tylko czytając ksiązki. Ale jeżeli już gra na komputerze, to przecież może pograć w coś innego niż tibia. No tak. Ale skoro w inne gry może, to dlaczego nie może w tibię?

- Co do dwóch pytań: Jedno potępia myślenie podczas grania o tym co się będzie robić w tibii, drugie potępia myślenie o tibii wogóle wtedy, kiedy się w nią nie gra. Więc i tak i tak wychodzi na to, że dostanie punkty.

- Co do wieku: Starsi niekoniecznie mają mniejsze szanse na uzależnienie. Czytałem kiedyś artykuł o 42-letniej kobiecie, która uzależniła się od komputera, zaniedbała dzieci, mąż ją zostawił (oczywiście z powodu nałogu). Było tam też kilka innych przykłądów historii. A to była tylko kropla w morzu uzależnień dorosłych.

Sifu M.S.
24-04-2006, 22:25
@up

Najpierw zaczne od tej 42 letniej kobiety... jedna jaskolka wiosny nie czyni, badz jak kto woli, wyjatek potwierdza regule.

A co do tego grania w sobotnie przedpoludnie, obwarowales sytuacje tyloma ale, ze az niesposob nie przyznac ci racji ;) ,ale widzi... niebylbym soba jakkbym sie nie przyczepil. Dla przykladu podam moj zwykly sobotni dzien, wstaje cos kolo 10.00 poniewaz w tygodniu wczesnie wstaje, wiec odsypiam to sobie w nocy z piatku na sobote, chociaz czesto zdarzaja sie takze takie sytuacje ze wstaje po godzinie 13.00, z lekkim szumem w glowie... ale nie jestesmy tutaj od roztracania mojego melanzu dnia poprzdniegow, wiec zalozmy ze wstaje o 10.00, zanim zwleke sie z lozka, zrobie sobie sniadanie, umyje sie, ogarne, zapale papierocha, podrapie sie po... nosie i wogole zanim bede zdadny do zycia, i do jakiejkolwiek prezentacj otoczeniu mija zazwyczaj z godzina. Nie mowie ze macie robic konkretnie to co ja, ale nie wyobrazam sobie zeby ktos w dzien wolny zrywal sie wczesnie rano z lozka, i robil wszystkie poranne czynnosci w 5 minut... chyba ze wie ze zaraz bedzie gral w swoja ukochana gre tibie, i musi szybko wstac bo mu expowisko zamjma (mam was :P ) I potem miedzy 11.00 a 12.00 jest godzina czasu, ktora ja wykorzystuje na czytanie porannej prasy, planowanie sobotnich wieczornych wojarzy, wlaczenie kompa i sprawdzenie poczty, na ogarniecie pokoju, poniewaz w tygodniu zadko kiedy to robie, czasami pogrzebie przy samochodzie, poniewaz w tygodniu takze zadko kiedy mam czas na najdrobniejszy nawet serwis, mam miliony mozliwosci na zajecie sie przez godzine, i ty takze gdybys tylko chwilke pomyslal znalazlbys tyle samo opcji, niekoniecznie takich jak ja, jednak twoja glowa zaprzatana jest tym ze chcialbys pograc w tibie, i nie widzisz innych mozliwosci. Gdy jednak przestaniesz np. grac w te sobotnie przedpoludnia, a pozniej ograniczysz granie z 3, do np 2h dziennie dojdziesz do wniosku ze Tibia to nie jest os twojego zycia, tibia to tylko i wylacznie rozrywka. Jakby ludzie przeznaczali tyle czasu na rozrywki co przecietny zaawansowany gracz w tibie to chyba nic by nie robili tylko sie dobrze bawili.

Czy nie dziwi was, albo inaczej nie przeraza wizja tego ze w ta gre niektorzy graja po np. 10h dziennie, bo mnie straszliwie, to jest chore. Wyobrazcie sobie biegac po parku przez 10h niby rozrywka zwykla przebierzka, zdrowe, mozna sie zrelaksowac, al jak ktos bedzie biegal po 10h dziennie to moze sie zawalu serca bez wczesniejszego treniungu nabawic! Nawet granie po 2h dziennie w tibie to sporo, ale juz w granicach normalnosci. Ale jezeli czlowiek nie potrafi zorganizowc sobie czasu, mysli tylko o prostych przyziemnych rozrywkach to tak jest, a potem wychodza rozne kwiatki, 20 letni prawiczek z gronem znajomych ktore mozna policzyc na palcach jednej dloni drwala...

Czlowiek sie troche wysili i zrobi test, to ludzie zamiast sie zastanowic nad problemem to jeszcze krytykuja, dobra nich to bedzie konstruktywna krytyka, jaka miala tu nawet miejsce w kilku postach, ale nie krtokie lakoniczne "do bani", albo "glupi test" jak czlowiek dostaje z niego 60pkt, i nie wie za co bo mysli ze tak wyglada normalne ludzkie zycie to sie nie dziwie ze mu sie test podoba, ale ok, ja sie nie obrazam jak ktos swoje flustrace rozladowuje na mnie, jak ktos z powodu swojej slabosci i ulomnosci czuje gniew, ja tylko mowie walczcie z tym!

emilok
24-04-2006, 22:45
@emilok

Dobrze, rozumiem, ja wcale nie potepiam tego co mowisz, i nie twierdzie ze jestes w bledzie, nasze zdanie poprostu sie ruzni, ty znasz moje stanowisko, ja znam twoje. Obaj przyjelismy je do wiadomosci i tyle. Tylko widzisz nalug to nie jest cos latwego do zdefiniowania, dobrze to wiem poniewaz sam jestem uzalezniony od nikotyny, ale sa ruzne inne wydawaloby sie smieszne uzaleznienia, jak od np. czekolady, coli, od sluchania muzyki, czy nawet od pstrykania palcami, co nie zmienia faktu iz sa uzaleznieniami. To przedmioty sa dla czlowieka, nie czlowiek dla przedmiotow, powiedzial mi kiedys pewien calkiem madry profesor, i chyba mial racje.

Gwoli ścisłości to : nałóg, różnica
I jeśli byś tylko wypowiadał swoje zdanie odnośnie mojej wypowiedzi nie pisałbym dalej. Ale Twoja przypowastka o koledze rastafarianinie który rzekomo nie pali, ale pali tylko w weekendy i dodatkowo jak nie przypali to komuś przywali ściśle nawiązuję do mojej sytuacji. Więc proszę Ciebie o bardziej przemyślane posty, ponieważ zaczynasz się gubić w zeznaniach. Taka mała rada na przyszłość.

Czlowiek sie troche wysili i zrobi test, to ludzie zamiast sie zastanowic nad problemem to jeszcze krytykuja, dobra nich to bedzie konstruktywna krytyka, jaka miala tu nawet miejsce w kilku postach, ale nie krtokie lakoniczne "do bani", albo "glupi test" jak czlowiek dostaje z niego 60pkt, i nie wie za co bo mysli ze tak wyglada normalne ludzkie zycie to sie nie dziwie ze mu sie test podoba, ale ok, ja sie nie obrazam jak ktos swoje flustrace rozladowuje na mnie, jak ktos z powodu swojej slabosci i ulomnosci czuje gniew, ja tylko mowie walczcie z tym!

Brawo za chęci ale ten test Cię przerósł niestety, spójż po prawdzie.

Rogue
24-04-2006, 22:53
TEN TEST BYŁ W CD-ACTION(numeru nie pamiętam- jak zdobęde to dam jai numer) jest tylko zmieniony temat z KOMPÓW na Tibię. Smuggler podaje numer później że punktacja jest ostro zawyżona i cały test był lekką prowokacją -.-. :confused:

Sifu M.S.
25-04-2006, 00:26
@emilok

o kumplu jak to powiedziales rastafarmi, mimo iz Jah jego panem nie byl to calkiem konkretna opowiesc, dodatm iz razem z nim sobie przypalalem, ale to nie czas i miejsce ku temu aby o tym mowic.

Podaj mi takze fragment mojego postu w ktorym powiedzialem ze wszystko rozwalal, powiedzialem tylko ze nie mogl zorganizowac sobie czasu i latwo sie denerwowal, ktos zarzucal mi ze test powstal po tym jak naczytalem sie artykulow o tibii, to jednak nie ja o nich wspominam tylko wy, i to niestety widac w twoim przypadku, poniewaz to w tamtym artykule byl opis niepotrzebnej przemocy, ktora w moim poscie zawarta nie byla, bo nie to jest istota tematu.

Jezeli razi cie ze zaczynam mowic do kogos a ciagne temat dalej mowiac w liczbmie mnogiej, to przepraszam, ale jest to calkowicie celowy zabieg, aby zapobiec powtarzajacym sie ciagle pytaniom, jak ma to miejsce w innych tematach. W ten sposob potencjalny pytajacy ma odrazu skierowana odpowiedz do siebie. Jeszcze raz wspominam ze jezeli cie to razi to przepraszam ,ale prosze zarazem o zrozumienie.

Przypominam takze iz wypelnianie testu nie bylo nijak przymuszone, wyniku tez nie trzeba w takim razie akceptowac, i podchodzic do niego w 100% powaznie, poniewaz 1 pkt w ta, albo w tamta nie czyni z nas nalogowcow, granica jest calkiem plynna, a usystematyzowalem ja na tyle na ile moglem.

Edit.

Co do moich literowek, jezeli bedziesz wiecej gral w tibie tez bedziesz takie walil, ja jednak na swoje mam papiery, i musze nad nimi mocno pracowac. Zachecam przy tym do czytania ksiazek a nie siedzienie przed Tibia po 6h dziennie.
Prosze cie takze o to zebys nie czepial sie takich szczegolow, poniewaz do tej pory calkiem przyjemnie mi sie z toba rozmawia ,i obchodzimy sie bez zbednych bluzgow, jednak jezeli zaczniesz sie do mnie przyczepiac, nadrabiajac w ten sposob troche moja lekka zlosliwosc bede zmuszony do wyciagniecia ciezszych argumentow, i takze zuciania miesem. Pamietaj ,jaku Kuba bogu, tak bog kubanczykowi ;)
@Rouge

Tak test na bazie ktorego zrobilem moj byl kiedys w CD-Action, jednak jezeli porownasz oba testy to szybko znajdziesz roznice, mianowicie w formie oceniania, Smuggler ktory byl autorem tamtego testu zawyrzyl mocno punktacje, ja dalem wieksze granice miedzy punktami, na korzysc tych mniej uzaleznionych, w moim tescie takze mozna dostac mniej pkt, niz w jego za calkiem banalene pytania, do ktorych i tak zdarza sie ze widze objekcje. Mam nadzieje ze wyczerpalem ten tema, poniewaz z tamtego testu zaczerpalem tylko idee, sama punktacja, ocena itp. sa jednak moim wytworem.

Serapis Seledian
25-04-2006, 01:17
Co do testu od razu widać wzorowanie sie na CDa :P a punktacji nie pamiętam jaka była :) - co do testu wynik ani mnie nie zaskoczyl , ani nie przeraził :P , jak zwykle coś około srodka :>. Ale dziwne ze tyle pkt daja tylko za to ze ktos je przy graniu :P. Ja odkad mam pc jem często przy nim :D bo lezy na jednym z 2 biurek w pokoju :P a rodzinnie nie jadam prawie wcale. Ale to tylko taka refleksja.

Cóż test ciekawy, ale bardziejbym się zastanowił nad rzetelnościa wszystkich publikacji otym jakimi to oszołomami gracze tibi są ... jeszcze troceh i nas w kaftanach zamkną. A tekst na gazecie.pl wymiatał [ " po wyłączeniu pc postać jest bez bronna w grze i może jak ązdy zabić " ] - z całym szacunkiem ... a gdzie napisane ze jest 15 minut na serwie to raz, a dwa gdie napisane ze bez uprzedniego wylogowania tak się dzieje ... może się czepiam ale wielu dorosłych ludzi nie zna isę wcale na pc i tekst " po wylaczeniu " sugeruje każde wyłączenie peceta. Cytat nie jest dokładny otylko przytoczenie sensu wypowiedzi takie +/-.

A problem uzależnienia jest i będzie bo każda gra uzależnia :P jako gracz Starcrafta [ 6 letni ] stwierdzam ze choć 4 miechy nie gram już to i tak do tego wróce: >. Sęk z ulażnieniem polega na tym że u każdego sie to inaczje objawia - jedni swiata poza pc nie maja, a inni zWyczajnie wolny czas poswiecaja na granie ot co - takie hobby:). Jedni maluja figurki do Warhammera , inni sklejaja modele, a ktos gra caly dzien w pilke nozna, no i są maniacy co grają w tibie:P - trzeba wyluzować... bo nagonka po przyadku z 1 oszołomem to przesada... :)

Raynold
25-04-2006, 01:51
@Raynold

Sluchaj nie wiem czy tak, nie wiem czy nie ale do ciebie chyba niczego nie pisalem dobra, to po pierwsze. Po drugie nie jestem zadnym specjalista, i nie znam sie jakos konkretnie na psychologii, i na badaniach nad uzaleznieniem, poprostu zrobilem test i ciekawia mnie wyniki, to po drugie. Udzial w tescie nie jest obowiazkowy, nie musisz w nim brac udzialu, nie musisz tu nawet wpadac, mozesz nawet poprosic innego moderatora aby pilnowal godnosci wypowiedzi w znajdujacych sie tu postach, i moj temat omijac z daleka, to po trzecie. A po czwarte, jakiegos poziomu wypowiedzi nalezy sie chyba spodziewac, i to napeno po kims takim jak moderator, rozumiem nie podoba ci sie test, ok, piszesz ze ci sie nie podoba i tyle, ale pamietaj kto mieczem wojuje od miecza ginie, bo wkoncu taka jest twoja opinia na temat tego testu, a moja opinia na temat ciebie jest taka ze "jest do kitu" sytuacja w ktorej tak sie do mnie odnosisz, "niczego nie pokazuje" a przynajmniej dobrego twoja postawa. "Nie zarzucam ci" ze ty jestes do bani, ale akurat twoj post mnie zdenerwowal i odpowiedzialem na takim samym poziomie jak ty.I na tym by byl koniec.

Ojej, człowieku... Każda moje wypowiedź jest wypowiedzią prywatnej osoby, niezależnie od tego, czy jestem Modem czy nie, to nie musisz się czepiać mojej funkcji na tym forum.
Po drugie, nie powiedziałem nic o Tobie, tylko o teście, więc nie rozumiem tego ataku ^.-
Po kolejne, czuję, że musiałem to skomentować i chyba nie zabronisz mi czytania na tym forum wszystkich tematów, jakie mi się podobają i odpowiadania w nich, dopóki nikogo nie obrażam, nie spamuję itd. A nie przypominam sobie, żebym zrobił coś z tych rzeczy.
Nie biorę udziału w teście, tylko oceniam, jak on jest zrobiony. I powtórzę, że jest ułożony fatalnie. I to źle o Tobie świadczy, że krytykę tego, co napisałeś odbierasz jako jakiś osobisty afront.

Sifu M.S.
25-04-2006, 02:38
@Up

Dobrze wiem ze to co piszesz jest twoim prywatnym zdaniem, regulamin panujacy na tym forum przestudiowalem, tak nawiasem mowiac to ty go umiesciles. Widzisz wszystko by bylo wporzdku gdybys uzyl slowa fatalnie, tak jak to mialo miejsce teraz, tylko raz, np. "test jest fatalny" jednak twoj post byl z jakims wywodem w moim kierunku, ze to niby czaje twojej krytyki, i ze test jest do bani, ze pytania sa do kitu i wogole, no jeszcze mi tam tylko brakowalo zebys napisal ze ja tez jesem do bani.

Ze sprawa takiego testu jest calkiem ciezko, poniewaz staja przedemna pytania, jak zakfalifikowac uzaleznienie? czy pkt. do dobra forma? czemu akurat tyle pkt i czlowiek jest uzalezniony, a czemu tyle i nie jest? czy koncentrowac sie na poziomie postaci, ilosci spedzonych godzin, czy na tych niepozornych sprawach, ktorej jednak maja decydujace znaczenie?

W jak widac niektorych szlak trafil po tym jak przeczytali ten test, i ja powiem wam tylko tyle ze nie potepiam, ale dobrze sie stalo ze wiecie o swoim problemie teraz a nie za kilka lat, zamiast marnowac zycie i zdrowie nad jakas ,powiedzmy to sobie szczerze durna gra, bo inaczej nie mozna okreslic czegos z czego nie czerpiemy korzysci, a tylko nam zycie psuje, mozna zajac sie milionami porzytecznych zeczy.

emilok
25-04-2006, 08:52
Proszę Ciebie, ale nalug czy ruznica to jak się takie coś widzi to ...... <ciach>.
I niesądzę, abym Ciebie w jakikolwiek sposób mógł tutaj obrazić, jeśli tak się stało to nieumyślnie.

Sifu M.S.
25-04-2006, 12:04
@up
widzisz dysleksja pole na tym ze czlowiek tego nie widzi, bardza czesta zjadam ogonki przy "ą" "ę" zamiast pisac "będę" pisze "bende" czesto zjadam takze koncowki slow, szczegolnie jezeli ostatnia litera jes "y" "i" "a" no i ogolnie samogloski, gdy pisze nie mam pojecia ze cos takiego robie, a gdy juz dany tekst napisze dopiero zauwazam coniektore bledy, i zawsze jak zaczen potem edytowac to znajduje ich coraz wiecej i wiecej i wiecej, dlatego juz daje sobie z tym siana, wiem ze bledow jest duzo, ale wydaje mi sie ze jestem odczytywalny.

Onori
25-04-2006, 15:27
wiec zalozmy ze wstaje o 10.00, zanim zwleke sie z lozka, zrobie sobie sniadanie, umyje sie, ogarne, zapale papierocha, podrapie sie po... nosie i wogole zanim bede zdadny do zycia, i do jakiejkolwiek prezentacj otoczeniu mija zazwyczaj z godzina. Nie mowie ze macie robic konkretnie to co ja, ale nie wyobrazam sobie zeby ktos w dzien wolny zrywal sie wczesnie rano z lozka, i robil wszystkie poranne czynnosci w 5 minut... chyba ze wie ze zaraz bedzie gral w swoja ukochana gre tibie, i musi szybko wstac bo mu expowisko zamjma (mam was ) I potem miedzy 11.00 a 12.00 jest godzina czasu, ktora ja wykorzystuje na czytanie porannej prasy, planowanie sobotnich wieczornych wojarzy, wlaczenie kompa i sprawdzenie poczty, na ogarniecie pokoju, poniewaz w tygodniu zadko kiedy to robie, czasami pogrzebie przy samochodzie, poniewaz w tygodniu takze zadko kiedy mam czas na najdrobniejszy nawet serwis, mam miliony mozliwosci na zajecie sie przez godzine, i ty takze gdybys tylko chwilke pomyslal znalazlbys tyle samo opcji, niekoniecznie takich jak ja, jednak twoja glowa zaprzatana jest tym ze chcialbys pograc w tibie, i nie widzisz innych mozliwosci.

Dalej nas nie rozumiesz, powiedz mi jaka jest różnia między tym, że np. zagram od 8 - 12 (z podkreśleniem, że wstajemy normalnie, nie dlatego żeby sobie poexpic) a tym że zagram sobie od 14 - 18? Tu i tu spędzam 4 goddziny... zrozum! nie każdy kto gra w Tibie w sobote, jest bliżej nałogu. Jedni po południu nie mają czasu, inni zaś wtedy spotykają się ze znajomymi/dziewczyną. Dosłownie to pytanie jest takie jak: Czy w poniedziałek rano, wchodzisz do Tibi? - a co zrobisz jak po 12 masz szkołe/prace? Może kiedyś pojmiesz o co nam chodzi...

A co do mojego irytowanie Ciebie (łądne słówno co nie? może warto było by się go nauczyć) hmm... możesz mi powiedzieć co jest złego w powiedzeniu własnej opini na dany temat? Lepiej zastanów się nad swoimi odruchami "nerwicznymi" bo jak to będzie się pogłębiać to zabijesz jakiegoś gościa za to że Cię obrazi :):D.

Sifu M.S.
25-04-2006, 16:46
@Onri

Ok no to zalozmy ze masz racje, wpozadku czlowiek nabija na tym punkty, ale jezeli dostaje 70pkt to jezeli dostanie 5 mniej to go w takim razie nie ratuje, rozumiesz? Ja nie rozmumiem czepiania sie do tych wynikow, przeciez jezeli ktos dostaje malo pkt. to mu konkretnie wisi czy ma kilka "bonusowych" czy nie, a jezeli dostaje ich duzo, to nawet te kilka bonusowych nie sprawia roznicy. Co dziwniejsze do tej pory przyczepiaja sie ludzie, ktorzy zekomo dostali malo pkt, chciaz moim zdaniem dostali ich wiecej, a tylko teraz sie z tym ukrywaja i szukaja dziury w calym, to samo moge powiedziec o tobie, i tylko wyrazam swoja opinie, to tak apropo trugiej czesci twojego postu.

Co do mojej zekomej nerwicy, widzisz jestem czlowiekiem impulsywnym, jezeli ty jestes asertywny, to chwala ci za to, ja jednak nie skrywam swoich odczuc, nie kumuluje w sobie niecheci, tylko wyzucam wszystko na raz, aby potem nie chowac urazy, i aby niepotrzebnie nie popadac w dalsze konflikty. Jezeli ktos robi to tak samo jak ja, to chwile miedzy nami zaiskrzy, a potem jest wszystko w porzadku.

A co do moich tlumaczen, to przepraszam, ale dlaczego ja mam wam wszystko tlumaczyc jak idiocie, nie mam czasu i miejsca na to aby odpisywac kazdemu tyle na ile zasluguje, wiec zucam chaslami i ogulnikami, aby tylko naprowadzic kogos na dana mysle, ale jezeli on nie potrafi myslec inaczej anizeli odtwurczo, to juz nie moja wina, ale takiego wlasnie myslenia uczy nas tibiia, ktos ci powie konkretnie krok p kroku jak ma sprawa wygladac, i ty tak robisz, a jak natrafisz na trudnosc to nie potrafisz sobie z nia poradzic. Wroce znowu do punktacji, czemu czepiaja sie wszystcy tych ,ich zdaniem nieistotnych pytan, ktore jednak maja elementarne znaczenie, a nikt nie zastanowi sie nad tymi ludzmi ktorzy w tescie uzyskali 80 i wiecej pkt, przeciez nie mogly ich pograzyc same te "glupie" pytania

I jeszcze jedna sprawa do ciebie Onri, ok obwarowales to granie w sobote przed poludniem w sposob podobny jaki to mialo juz tutaj miejsce, i z toba moge sie zgodzic, w imie zasady twoja racja a moj spokoj, ale ilu ludzi jest takich jak opisales, albo bylo to opisane wyzej ktorzy graja w tibie, i ilu ktorzy takiej sytuacji nie maja. Do tego twoj argument ze nie ma kiedy indziej czasu pograc w tibie, widzisz to jest podswiadomosc, ty nawet nie wiesz ze budzisz sie z nastawieniem ze chcesz w ta tibie gra, ale to robisz. Pozatym tak jak juz wspominalem, tibia to tylko rozrywka, jezeli nie masz na nia czasu, to z niej rezygnujesz, i koniec, jezeli jednak czlowiek jest uzalezniony to nie bedzie rezygnowal, tylko szukal kazdej mozliwej chwili aby w tibie pograc, do tego bedzie sie broni wszystkimi mozliwymi sposobami. Na koniec dodam jeszcze ze tylko winny sie broni, i im wiecej ludzi mi mowi ze nie sa uzaleznieni, bo... i jakies tam argumenty, albo niesprawiedliwie dostali punktybo... i jakies tam argumenty, to ja bardziej sie umacniam w przekonaniu ze wynik jest sprawiedliwy.

verim1990
25-04-2006, 17:43
nie jest źle ;p
btw troche dziwny ten test :D

Onori
25-04-2006, 18:15
@Sifu

Owszem, lecz ja podaje przykłady... lecz nie z mojego życia :D znam takie osoby, które chętniej sobie grają w gre dla zabicia wolnego czasu rano, bo popołudniu są umówieni... Ale nie na ten temat chce zaczynać swój post.

Masz racje osoby które dostaną 80 pkt czy 75 pkt to nie wielka różniaca, i osobą które dostały tyle punktów trzeba raczej pomóc i współczuć, bo to one mają z tą grą największy problem, stają się jej więźniami i nie widzą po za nią niczego innego. Może Twój test nie ukazuje w profesjonalnie stanu uzależnienia, lecz osoba dostająca np. 80 pkt widzi, jak wiele czasu poświęca Tibi i jak wiele dla niego znaczy. Kto wie... może inni oczów nie potrafią im otworzyć, więc może otworzą sobie je sami czego im serdecznie życze. Kiedyś w sondzie przeprowadzonej na pewnym serwisie... aż +250 osób! odopowiedziało, że Tibia jest ich najlepszym przyjacielem!

Co do tego, że komentuje go w sposób krytyczny, to tylko z powodu tego że taką już mam nature ;).

Teraz troche do ludzi co pisali, że co ma do nałogu to, "że twierdzą, że inni spędziają więcej czasu nad grami/komputerem" otóż wasza psychika już tak się wyjadła, ze widzicie tylko innych nie patrząc na samych siebie... gracie 12 godzin z myślą "przecież mój kumpel siedzi 14h!", owszem można się sprzeczać lecz jednak taka jest prawda, myśląc, że inni spędzają więcej czasu to jest coś złego... przykład? prosty
Pijesz 4 flaszki i wypalasz 10 paczek papierosów i nie widzisz w tym nic złego, dlaczego?! bo przecież inni palą/piją więcej!

Co do tych co myślą o Tibi przed snem, dobra rozumiem jak się tam kilka razy coś przytrafi i sobie pomyślicie... ale np. co dzień/dwa dni, tochyba lekka przesada, nie macie innych ciekawszych tematów do myślenia przed snem? hmm... ciekawe co by na to wasze dziewczyny, że zamiast myśleć o niej przed snem myślicie o Tibi :D:D

nalog
25-04-2006, 18:26
To jest przekształcony test z jakiegoś bardzo starego Cd-Action, na uzależnienie od komputera z tego co widzę. W większości pytań podmieniono tylko wyrazy z "komputer" na "tibia". Przepraszam jeżeli dużo osób już to napisało.

Edit: No i to był błąd że napisałem ten post, zanim przeczytałem cały temat. Sorry. Nie wiedziałem że ktoś takie stare numey CDA jeszcze pamięta. :) Co do testu, to nie rozumiem związku pewnych pytań z Tibią, ale ogółem nie jest zły.

Trichondrius
25-04-2006, 21:41
Mam 22pkt bym miał -18 ale 7pkt więcej bo mam 12 lat -,^

Heliwurab
25-04-2006, 21:56
No nie wierze! Skończyłem grac w Tibie, a uzyskalem opcje nr. 6? 55 pkt. mowiac ściślej. Ech, ten narkotyk ;>

Dudus15
25-04-2006, 22:20
Stifu , niewymadrzaj sie ... Wiem ze jestes madry , ale forum to nie popisy...
I troche za duzo kłótni ..... Ehhh wez wyluzuj , pojdz na pizze z kolegami czy coś , moze przestaniesz kontynuowac klotnie...

hide
25-04-2006, 23:01
Lag...
Post jest niżej...

Pakulas
Ja natomiast żałuje że tak pózno zacząłem w Tibie grać:D Przyznam się : troche się wciągnąłem /uzależniłem - już sam niewiem:p Zamiast się przygotowywać do matury pop#$%!dalam w Tibie !!!8o i pogorszyłem się w nauce...... Nie ucze się do sprawdzianów, czasem w ogóle nie pójde do szkoły -- to było kiedyś! Teraz jest troche lepiej - bo musze poprawiać klasówki:( :( X( :(

hide
Max do uzyskania - 159
Koniec skali - 80

To tak jakby troche zabrakło... [widze że 80+ ale żeby aż dwa razy więcej?]

Zresztą co sądze o pytaniach i punktacji napisali już Reynold, Emilok i Onori...

Btw. na podstwie czego ustaliłeś kto już jest uzależniony? Jest mało prawdopodobne żebyś cokowiek o tym wiedział [np. studiował psychologie czy cokolwiek się zajmuje uzależnieniami] albo oparł punktacje [zarówno skalę jak i punkty za odpowiedzi] na dowodach naukowych...
Przeczytałeś CDA, test Smugga ci się spodobał i przerobiłeś go trochę na potrzeby Tibii. Jedyny problem to to że wszyscy wiedzą że Smuggler w CDA jest od żartów, a tu nikt cię z tego [przynajmniej do teraz -.-] nie zna.

Sifu M.S.
26-04-2006, 10:44
@Onri

Widze ze bardzo dobrze wiesz o co mi chodzi, twoje argumenty postawione na przeciwko testowi byly bardzo dobre, ale tylko i wylacznie przy zalozeniu ktore postawiles, jednak jezeli ktos nie ma takiej sytuacji, badz nabija wiecej pkt. przy innych pytaniach to juz twoje argumenty traca znaczenie. Mam nadzieje ze nie chowasz do mnie urazy, jezeli wyprowadzilem cie z rownowagi to przepraszam, ale z takim samym uporem jakim ty atakowales testa, ja go bronilem, jak to mawial Bogus L. w jednym z moich ulubinych fimow: "w imie zasad s...." ;)

@Dudus15

Na luzie to ja mam teraz fure postawiona w garazu, klutni tutaj zadnej mocnej nie bylu, tylko wymiana odmiennych pogladow, a wiadomo ze gdzie sa inne poglady musi troche zaiskrzyc. Zaznaczam jeszcze raz, klotni nie bylo, nie zdenerwowalem sie na nikogo, nikt mnie nie obrazil, ani ja nie mialem zamiaru obrazic nikogo, nichlubnym wyjatkiem jest tu moja sprzeczka z Raynoldem, jadnak w takiej sakali 1-10 obrazujacej jak bardzo potrafie sie na kogos zdenerwowac to bylo jakies 1,5 wiec bylo troche zapasu ;) Pozatym nie wymadrzam sie, jakbym to robil to siedzialbym przed ekranem ze slownikiem poprawnej polszczyzny, terminologi psychologicznej, i iskalbym takimi frazesami ze srednio ogarniety czlowiek, a nawet ja sam do konca nie wiedzialby co pisze.

@hide

Tak test jes na bazie tego z CD-Action, jednak zmienilem punktacje i to znacznie, dajac duzo wiecej pkt do opcji nr: 1,2,3 i 4, na reszte twoich pytan odpowiem na PW, to taki uklon dla Dudusia ;)

Vantage
26-04-2006, 19:50
Wiecie dlaczego ludzie tak jadą ten test?
Bo na pierwszej stronie, w pierwszym poście moderator udzielił się nagatywnie o tym temacie.
Jestem niemal pewien tego, że gdyby napisać ten temat jeszcze raz, powiedzmy za miesiąc, i moderator by nie wyrażał swoich emocji, to ludzi byli by bardzo zadowoleni z tego typu testu, wypowiadając się o nim ciepło :) .

PS: Oczywiście nie dotyczy to wszytskich ludzi, wiem, że niektórym się po prostu nie podobał ten temat, ale większość mówi tak, bo moderator tak wspomniał.

Vanhelsen
26-04-2006, 23:08
Dziwne, wg tabelki wyników wiek 15-25 to są 4 'punkty'. Dwa kolejne za mężczyznę dają w sumie 6. Ot takie małe niedopatrzenie z Twojej strony.blah, przejechałem się w wieku i policzyłem się jako 15'sto latka xD

Yoh Asakura
26-04-2006, 23:37
Wiecie dlaczego ludzie tak jadą ten test?
Bo na pierwszej stronie, w pierwszym poście moderator udzielił się nagatywnie o tym temacie.
Jestem niemal pewien tego, że gdyby napisać ten temat jeszcze raz, powiedzmy za miesiąc, i moderator by nie wyrażał swoich emocji, to ludzi byli by bardzo zadowoleni z tego typu testu, wypowiadając się o nim ciepło :) .

PS: Oczywiście nie dotyczy to wszytskich ludzi, wiem, że niektórym się po prostu nie podobał ten temat, ale większość mówi tak, bo moderator tak wspomniał.
Nie mów za wszystkich bo gdy ja pisałem negatywnego posta wypowiedzi Raynolda tam jeszcze nie było.

lordvatt
26-04-2006, 23:38
zamiast przerabiac test po prostu wklej tu test zrodlowy i podaj jego pochodzenie . z tego co pamietam tamten test bez "poprawek" byl o niebo lepszy od tego zmienionego przez ciebie na "potrzeby" tibi .

Sifu M.S.
27-04-2006, 00:37
Wiecie co, ja nie wiem czy tu jest autokerkta ale jak nie ti chyba bedziecie widziec jeden z moich ulubinych cytatow: "Pierdolta sie" Tede

A czy ktokolwiek kaze wam rozwiazywac ten test!? Pytam sie do jasnej ciasne, bo juz mi nerwy puszczaja, zrob to, zrob tamto, a sam sobie zrob i bedziesz mial lepszy, dobra!? I pisze to do wszystkich czepliwych, z niektorymy sie juz dogadalem, ale widze ze trafiaja sie takze tacy co z zamilowania lubia sie czepiac. Ja tesh moge sie czepiac, chcecie prosze bardzo

Wiecie jak widze ludzi grajacych w tibie, 15 letniego chlopaczka z pryszczami, ktory nie wie wogole o zyciu codziennym siedzacym i leczacym swoje kompleksy w jakiejs glupiej grze! Dla mnie to wy chorzy jestescie, zamiast sie cieszyc ze te chore... no znowu mi sie przeklenstwa cisna, ci chorzy ludzie co maja wiecej jak 80pkt zastanowia sie czy sa normalni to taki gowniarz bedzie mi tu wytykal beledy, bo inaczej was nazwac nie moge, ci ktorzy maja troche wiecej lat calkiem szybko zaczailo i co chodzi, miedzy innymi Onri, albo Hide, ale wam niedorozwoje to trzeba tlumaczyc jak quest w tibii, idziesz do pkt A, potem B, a potem Gs i czasami zlurowany cyklop, nie wiem czy do was nie dociera ze wy jestescie uposledzeni czy jak. Normalnie zeby nie wasze marudzenie to cie wielkimi wynikami zastanowiliby sie nad ich zyciem a tak to zamiast to robic to przeczyta ten temat, stwierdzi ze test sie nie liczy i ma go gleboko w... wiadomo gdzie

Wy sie chyba grupowo bronicie, boze kompomaniacy, a jak bedziesz mial 25 lat to co, zarcie sobie wylotujesz na ulicy?? Proste ze nie, a nie bedziesz mial roboty, bo zamiast sie uczyc bedziesz bil lvl, bedziesz chorym czlowiekiem, slepym, z garbem paskudnikiem, bo zamiast dbac o siebie bedziesz skill bil!!

I tlumacz tutaj ludziom w subtelny sposob, no ale ta gra to juz im mozg wyzarla, popatrzcie na tego Tetro Aureliusa, niby szybko expi, ale ten kolesi siedzi po 12h dziennie przed GRA!! a teksty ma na poziomie czlowieka z zawansowanym downem!

Ale on sobie tego nie uswiadomi, bo wielki pan znawca zaraz sie czepnie do kogos kto mu uwage zwraca, i w imie czego!? Chyba zeby sie samemu sprawiedliwic!

Nie moge, juz watek stracilem o czym ja dokladnie pisze, jestem tak maksymalnie wkurzone, ze jakbym spotkal ktoregos z was czepialskich to bym chyba mu tak tak image zmienil, ze go rodzona matka by nie poznala!

Zakoncze w stylu ktorym rozpoczalem, bo w sumie kto sie na mnie tu wkurzy? przeciez ci do ktorych to nie jest zaadresowane i tak o tym wiedza, wiec uderz w stol a nozyce sie odezwa, odczepcie sie chore kutasy!

P.S.
konkretnie przepraszam modka ktory musi czytac ten post, ale wydaje mi sie ze terapia wstrzasowa tylko i wylacznie tu zadziala, jezeli post zostanie usuniety, to nie bede sie wkurzal, nie mam podstaw do tego.

Edit.
Jednak jest autokorekta, to moze i lepiej dla mnie.

Łuk4sz
27-04-2006, 12:02
Test w sumie mi się podobał.Tylko też nie rozumiałem dlaczego za wiek lub płeć mam dostać więcej punktów, ale przymykałem na to oko;) i wybierałem opcje zgodnie z prawdą.

Onori
27-04-2006, 13:49
Widze ze bardzo dobrze wiesz o co mi chodzi, twoje argumenty postawione na przeciwko testowi byly bardzo dobre, ale tylko i wylacznie przy zalozeniu ktore postawiles, jednak jezeli ktos nie ma takiej sytuacji, badz nabija wiecej pkt. przy innych pytaniach to juz twoje argumenty traca znaczenie. Mam nadzieje ze nie chowasz do mnie urazy, jezeli wyprowadzilem cie z rownowagi to przepraszam, ale z takim samym uporem jakim ty atakowales testa, ja go bronilem, jak to mawial Bogus L. w jednym z moich ulubinych fimow: "w imie zasad s...."

Tylko elita potrafi mnie urazić :) a sam nie znam jeszcze członków tej grupy :D, staram się jak najlepej argumentować swoją postawioną teze, nie jestem z tych co napiszą "test jest badziewny" i tyle, żadnych słów, żadnych wyjaśnień... Uznajesz coś za głupie? uzasadnij czemu tak twierdzisz, a jeżeli nie... to zrób to lepiej, jeżeli nie potrafisz zrobić tego lepiej... milcz. :D

Ps. Taki cytat dla tych którzy właśnie piszą bez wyjaśnień: damnat quod non intelligunt - potępiają to, czego nie rozumieją.

poisoner
27-04-2006, 21:47
Pytanie pozbawione sensu. Jak mozna robic dla przyjemnosci cos, co nie sprawia radosci? To ja rownie dobrze moge powiedziec, ze jestem nalogowym rowerzysta, bo czuje radosc jak chce mi sie akurat pojechac na rowerze i na niego wsiade. -.- W takim razie ja mam wszystkie nalogi, bo czuje radosc, jak siadam do kazdej rzeczy, ktora sie interesuje i sprawia mi przyjemnosc. Jestem nalogowym graczem komputera, ogladaczem telewizji i .... obżeraczem? bo jak siadam do jedzenia to tez czuje radosc :D
Raczej na niej, tibia wystepuje w rodzaju zenskim. :p
d) wprost przeciwnie! (*)
Trudno, zeby sie komus z roku na rok polepszaly oceny, jak wymagania sa coraz wieksze. :p
Uwaga: jeśli dziennie spędzisz minimum 4 h lub powyżej 30 h tygodniowo, zalicz sobie 15 pkt. Jeśli jest to co najmniej 35 h tygodniowo – 20 pkt.
A jak ktos gra botem (czytaj: nie gra, bo nie siedzi przed kompem i nie spoglada nawet na ekran od czasu do czasu) i w tym czasie robi cos innego, to tez te godziny sie licza jako tibia? Bo jesli tak, to ja zapewne nie miescilem sie w limicie 100 godzin tygodniowo. :D
A co to ma do rzeczy? O_o
Jak wyzej, co za roznica. Nawet lepiej grac przed poludniem niz nocami. :p
15. Masz lat:
16. Płeć:
c) to całe gadanie o nałogu to jakaś głupota! - 4
lol! ja juz nie gram w tibie, a zgadzam sie z powyzszym twierdzeniem, czyli ... jestem nalogowanym graczem?

Onori
27-04-2006, 22:04
ol! ja juz nie gram w tibie, a zgadzam sie z powyzszym twierdzeniem, czyli ... jestem nalogowanym graczem?

Znów psychika... mówiąc sobie "nie ma czegoś takiego jak nałóg, to tylko głupota!" zatracasz się w tym (przynajmniej część) dlatego też grając więcej i więcej nie widzisz w tym nic złego, bo przecież nałóg nie istnieje.

poisoner
27-04-2006, 22:21
Znów psychika... mówiąc sobie "nie ma czegoś takiego jak nałóg, to tylko głupota!" zatracasz się w tym (przynajmniej część) dlatego też grając więcej i więcej nie widzisz w tym nic złego, bo przecież nałóg nie istnieje.
Pewnie, ze nalog istnieje, ale wtedy jak ktos nie widzi swiata poza tibia i podporzadkowuje jej swoje cale zycie, a nie jak ktos po prostu np odrobil lekcje i ma czas wolny i se wlacza tibie, zeby sie odprezyc bo mu sie ta gra podoba. A niestety nasze polskie media roztrzasaja zwlaszcza ten drugi przypadek i robia z normalnych nastolatkow nalogowcow, bo se gra w tibie w czasie wolnym zamiast stac pod blokiem i rozsylac epitety, albo kopac pilke. A jak ktos rzuca szkole i idzie na wagary do kafejki internetowej pograc w tibie (swoja droga idiota kompletny, wtedy to juz na pewno se "rozwinie" swoja postac, bo wszyscy znaja jego passy jak sie w kafejce loguje ;p) to juz od razu mowi sie ze 99% mlodziezy tak robi i juz predko trzeba tworzyc szpitale dla nalogowcow i *** wie co jeszcze. I jeszcze jedno - "jak czlowiek w czasie wolnym siedzi przed komputerem to jest to oczywisty nalog i wymaga niezwlocznego leczenia, a jak chodzi bezcelowo po miescie szukajac zajecia i kozaczac z kumplami to wtedy juz nie jest to nalog tylko jak najbardziej prawidlowa forma spedzania wolnego czasu, ktora swiadczy o dojrzalosci spolecznej czlowieka, bo umie obcowac w grupie." Szkoda ze media nie sa jeszcze dojrzale :P

Sifu M.S.
28-04-2006, 00:27
@up

Widzisz dobrze opisales nalog, jednak czasami ludzie nie zdaja sobie sprawy z teg o ze sa uzaleznieni, a to dlatego, apropo uwag do testu, ze nie licza godzin spedzonych przed tibia, i tak naprawde nie wiedza czy sedza 10h w tygodniu, czy 30h w tygodniu, usprawiedliwiaja sie ze inni graja wiecej, jak juz nie moga grac to mysla o grze, itp. Jednak niektorych ludzi trzeba uswiadamiac chocby na sile, poniewaz wychodza potem z tego ludzie ameby, dla mnie nie do ogarniecia jest pomylenie rozrywki, z koniecznoscia, przeciez zebym ja robil cos po 10h codziennie, i nie mial z tego pozytu a wprost przeciwnie, to bym chyba oszalal.

@Onri

Ja zostalem doprowadzony juz do skraju, poniewaz jak mam wytlumaczyc czlowiekowi ze osobno te pytania nie maja sensu, ale razem skladaj sie w calosc, np. wiek, plec, pytanie dotyczace ilosci spedzanych godzin przed tibia, tego czy sie je pamieta czy nie, na temat stanu oglunego po grze w tibie, i jak ktos nabije 70pkt to mamy obraz 14 letniego chlopaczka ktory siedzi przed tibia tak dlugo az go oczy zaczynaja bolec, sam nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, poniewaz nie potrafi policzyc spedzonych przed ta gra godzin, do tego jak tylko ma czas wolny, czytaj sobotnie przedpoludnie to odrazu poswieca go na gre, albo rezygnuje z ulubionego filmu, badz spotkania ze znajomymi do tego opuscil sie w nauce, etc, etc. A najgorsze jest to ze niektorzy tego nie widza i trzeba im tlumaczyc jak dziecku... ech.

Przez to wszystko wywiazala sie pewna wojna, czasami z niewiedzy kogos, badz mojej, jednak skoro ty popisales sie cytatem, teraz ja zrobie to samo ;) Silent enim leges inter arma - Cyceron, co znaczy Milcza bowiem prawa podczas wojny, i im bardziej ta wojna bedzie prowokowana, tym mniej trzymal sie bede jakichkolwiek regol.

SQsek
28-04-2006, 01:25
Albo źle policzylem, albo mam 101 :| omgf :D

Dregar
28-04-2006, 07:26
powiem ci ze test jest strasznie glupi ...
zdobylem 54 punkty to nie jest az tak strasznie zly wynik
a i dodam ze przewaznie jestem na dworze tyle co gram w tibie
tibia narkotykiem ?? mozliwe znam osoby co nie wychodza z domu bo graja w tibie ale jak narazie to mnie tibia nudzi i bez problemowo odchodze od kompa na dwor czy obejrzyc se fajny filmik

emilok
28-04-2006, 15:11
Zapołniałem oddać głosu na swój wynik :]
Opcja numer 6, zgodnie z prawdą.

Onori
28-04-2006, 17:48
Teraz może lekko odleca od testu a przylece znów na nałóg. Zadam wam takie pytanie, nałogowcy siedzą przed kompami wpatrzeni w Tibie jak w jakiegoś boga piękności :) a odsówa na inny tor (najczęściej ten zardzewiały :P o którym i tak nie warto pamiętać) swoich: kolegów, przyjaciół (nie! koledzy i przyjaciele to nie to samo :P), dziewczyne/chłopaka (hmm... inne upodobania? nie, nie to miałem na myśli :P pewnie ten postprzeczytają dziewczyny no a trudno, żeby dziewczyna miała dziewczyne [przynajmniej dziewczyna nie odbiegająca od norm biologicznych - tylko się tego nie czepiajcie, bo pewnie 50% z was nie wie o czym mówie :D]), więc można jedyn słowem podkreślić to tak: sprzedał swoich kumpli za kolejny lev, skill czy inny badziew i taka jest prawda, może i straszna ale obracam się w takim towarzystwie (no, oczywiście jak uda się takiego człowieka wyciągnąć gdzieś). Powodzenia z dalszym przekonaniem w takie życie (jak oczywiście ktoś takie ma) i miłego leczenia jak wkońcu dowiecie się co jest ważne w życiu, a jak nie dowiecie się to tworzenia kolejnej nowej postaci i tak aż do... śmierci

Exodus
29-04-2006, 13:48
jak ktos jest zdrowy psychicznie i ma przyjaciol na rl to sie nie uzalezni

Emce~
29-04-2006, 15:18
onori troche przesadzasz :>

sifu:

ok, ok jesli mialbys grac po 10h dziennie z koniecznosci etc. to bys oszalal, ale zauwaz ze inni (w tym przypadku 'nalogowcy') nie biora tej gry jako koniecznosc czy przymus tylko graja bo im to sprawia radosc, przyjemnosc, zabija czas i czuja sie zrelaksowani.

anyway, to gadanie o nalogu staje sie juz monotonne, drazycie przez caly czas ten sam temat i nigdy go nie skonczycie. powstaja coraz to nowe programy tv w stylu 'Kurier' czy 'Fakty tvn' etc. ale mam pytanie po co? to i tak nic nie zmieni, nie mozecie ingerowac w czyjes checi, oczywicie mozna ostrzec czy przedstawic sytuacje z innego punktu widzenia, ale na tym sie konczy.
get the facts straight :>

Sifu M.S.
29-04-2006, 18:48
@up

No przepraszam, ale teraz to dojebales... po pierwsze nie porownuj nas do np. TVN'u poniewaz w odroznieniu od nich my gramy w Tibie, i wiemy co to za gra, a po drugie, mialem na mysli koniecznosc podswiadoma, a nie jaka wymuszona. Piszac ze ludzie uzaleznieni ktorzy graja po te 10h, niech juz bedzie tak jak u ciebie, poniewaz niektorzy sie nie domysla oczym mowimy, jezeli zmienie liczbe godzin, wiec jak juz mowilem ci uzaleznieni ktorzy graja po 10h nie robia tego z przymusu swiadomego, np. musze grac, bo inaczej mi rodzice jedzenia nie dadza, tylko wlasnie robia to z przyjemnoscia, niepotrafiac tej przyjemnosci pochamowac, tracac zdrowy rozsadek. Tak wogole to ja nie naklaniam do przestania gry w tibie wogole, tylko do ograniczenia gry, jezeli ktos z nia przesadza.

predalien
04-05-2006, 20:34
Wyszło mi około 15 pkt. mimo że wogóle nie gram w tibię!!!8o 8o 8o 8o

MiodUs
06-05-2006, 09:53
Mam 57 pkt. ale nie jestem nałogowcem! Grywam sobie w weekeny po 4-6 h i z 2 razy w dni robocze po 2 h. I mam na wszystko czas! Widac, ze test nie jest do konca zetelny... ;/

cocolino997
06-05-2006, 10:27
Zdobylam 96pkt :D coz...

Podraz.
12-05-2006, 22:39
A teraz pokaze bezsensownosc tego testu, na przykladzie innej gry (dam deluxe ski jump, trudno mowic tutaj o uzaleznieniu, a zobaczycie wyniki zakladajac cofniecie sie w czasie i ze aktualnie w to gramy)
1. zdarza sie bo 90% lekcji jest cholernie nudnych wiec nawet o dsj sie czasem mysli - 5
2. czesto, bo gdyby mi to radosci nie sprawialo to bym nie gral - 10
3. czesto, jesli chce w cos grac a nie moge to na pewno czuje duzy niedosyt, chociaz czas umiem rozplanowac - 15
4. tak, najpierw wlaczam dsj, a pozniej mysle na jakiich skoczniach bede bic rekordy - 25
5. no tu raczej nie, bo chyba logiczne ze jak sie na cos czeka to sie to pozniej oglada - 25
6. tutaj tez raczej nigdy - 25
7. co roku sie pogarszaja bo jest coraz wiecej do nauczenia ale nieznacznie - 28
8. nie - 28
9. affffff, spedzam duuuuzo duuuzo duuuzo wiecej czasu przed kompem niz 25 godzin tygodniowo, wiec skoro gram w dsj aktualnie no to pewno ze ponad 25 godzin na tydzien w to gram. Mniej wiecej przed kompem siedze 5 godzin dziennie w dni szkolne co daje 25 godzin. A w weekendy mniej wiecej 10 godzin dziennie, z czego bym w dsj gral z 7,5, bo wiecej mysza by nie wytrzymala, czyli 40 godzin. (oczywiscie jak gdzies wyjade to w ogole nie gram, albo jak jakas impreza, ale normalnie sie wielie nie dzieje wiec tyle podaje) Witaj nalogowcu juz 48 pkt.
10. dziennie zwykle pamietam, bo dosyc czesto patrze na zegarek zeby wiedziec ktora godzina - 53
11. nie, nie gram jednoczesnie w dsj i posilki bo bym nie mogl skoku oddac ponad 10 m na skonczni K-100 -.- 53 wciaz
12. zdarza sie ze mysle o swoim dzisiejszych skokach 58
13. czesto gram na kompie wiec czemu nie w sobote? 5 pkt of kors - 63
14. nigdy, bo chodze o 12 albo 1 w nocy - 63
15. do 25 - 67
16. o fuck to ja niestety mezczyzna jestem (iron) :-/ 69
17. gadanie o nalogu to glupota w przypadku kazdej gry wiec tu tez - 73
A teraz przeczytam swoja diagnoze:
72-78 – bardzo niedobrze, Deluxe Ski Jump rządzi Twoim życiem; właściwie to nie nasz już wogule życia. Cała Twoja egzystencja ogranicza się do tego, by coś zjeść, odbębnić szkołę/pracę i końcu nacisnąć magiczną ikonę pliku dsj exe. Tak naprawdę to jesteś niewolnikiem Deluxe Ski Jump. Jeśli masz powyżej 15 lat, nosisz okulary, nie masz dziewczyny, a Twoich przyjaciół bez problemu policzysz na palcach jednej ręki… Sam pomyśl – czy to nie żałosne? Przed czym uciekasz w świat skoków w Deluxe Ski Jump? I tak nie uciekniesz, a przebudzenie będzie z każdym rokiem boleśniejsze i gorsze niż w Matrixie. Póki czas łykaj czerwoną pigułkę i walcz z nałogiem!!!

Fuck jestem calkowicie uzalezniony od DSJ, musze odinstalowac 8o
Ide sie leczyc, cya

A jakbym nie gral na kompie to se podstawcie zamiast deluxe ski jumpa ogladanie telewizji, jazde na rowerze, bezsensowne i bezcelowe lazenie po miescie i kozaczenie z kumplami, bo bym nie mial co robic. We wszystkim wyszloby tyle samo punktow. O_o i jeszcze granie w tenisa stolowego ktory tez zawladnal calkowicie moim zyciem bo gralem 2h dziennie. rotfl A teraz sie zblizaja o zgrozo mistrzostwa swiata w pilce noznej wiec nie bede gral na kompie tylko caly czas mistrzostwa ogladal to tez pewnie nowe uzaleznienie zlapie. ;p

F_A_N
13-05-2006, 12:03
32 punkty ale ten wiek to raczej nie jest dobry

Pirko
14-05-2006, 11:59
ja przyznam, że symptomy uzależnienia są dobrze podane.punktacja jaka jes,taka jes,ale symptomy odpowiednie i rozpoznawalne... :D
z tą sobotą tylko pomieszałeś,ale skoro wyjaśniłeś o co chodzi to oks ;]