PDA

Pokaż pełną wersje : Jak poradzić sobie z atakiem PK

Ithelios
22-07-2004, 19:07
Jak wiadomo, "PK is part of a game" i nic na to nie poradzimy.Mimo bycia grzecznym,uczynnym,nie wdawania się w bójki i przestrzegania wszystkich zasad Tibijskich-nawet tych niepisanych może się zdarzyć,iż dopadnie nas evul PK.Nie będę tutaj rozpisywał się nad banalnymi radami w stylu "uciekaj do miasta,krzycz o pomoc i nie oddawaj napastnikowi aby schować się do pz zone",tylko podam pare przydatnych tricków,które z pewnością pomogą niedoświadczonym ofiarom.

Rasowy PKer atakuje na expowiskach z dala od miast. Upatruje najczęściej ofiarę o niższym levelu tak więc ucieczka i zgubienie napastnika jest niemożliwe.
Zacznijmy od tego,że najlepiej nie ruszać się gdziekolwiek bez run UH. Nawet jeśli idziesz na słabe potwory i jesteś pewien,że nie będą ci do polowania potrzebne weź je. W "niezbędniku anty-PK" powinny także znaleźć się:destroy field,fire field,magic wall,parę manafluidów,parcele(min.2).Priorytetowa sprawa to zachować zimną krew. Wiele razy moje ofiary uciekały w panice w głąb jaskiń tylko ułatwiając mi zadanie. Załóżmy że PK atakuje nas w kopalniach koło Kazordoon. Pierwszy odruch to sprint to najbliższego rope place. Niestety po dotarciu na miejsce zauważamy że jest ono zagracone przez naszego oprawcę śmieciami, i PKer spokojnie nas dobija podczas rozpaczliwych prób odkopania miejsca ropowania. Właściwa reakcja na atak pod ziemią może być paradoksalna .Wskakujemy do pierwszej z brzegu dziury. Oprawca prawdopodobnie podąży za nami.W tym samym momencie wyropowujemy się na górę i zarzucamy dziurę śmieciami. PKer traci czas na odkopanie dziury a my zyskujemy cenne sekundy na ucieczkę. Jeśli mamy pacc tym lepiej. Dziurę zaklejamy fire fieldem i sami używamy magic rope aby się wydostać .PKer zostaje uziemiony na amen, niestety oba sposoby działają tylko wtedy gdy nasz napastnik nie ma pacca i czaru magic rope. W takim przypadku pozostaje nam kluczenie po korytarzach, zwabienie atakującego do ciasnego przesmyku(najlepiej na jedną kratkę) i odcięcie się magic wallem. Parcele podpalone fire fieldem można wykorzystać w podobny sposób,ale wymaga to szczęścia, wysokich umiejętności i dobrej myszki ;) Oprawca może także zażądać twojego plecaka/stuffu w zamian za życie. Pod rzadnym pozorem nie można dawać mu UHów bo istnieje 80% szans na to,że mimo to was zabije. Dobrym pomysłem na zażądanie bp, jest natomiast rzucenie jakiegoś pustego plecaka daleko za siebie(na sam kraniec ekranu).PK prawdopodobnie zawróci po rzekomy okup a ty zyskasz cenne sekundy.

Niektórzy bardziej bezczelni PKerzy atakują w miastach. Tutaj sytuację masz ułatwioną o istnienie pz zone'ów takich jak depo czy świątynia. Jednak może się zdarzyć, że sam masz pz locka i co wtedy?? Oczywiście można krzyczeć o pomoc,jednak szansa jej nadejścia jest znikoma zwłaszcza jeśli PKer ma wysoki level.Dobrym wyjściem jest danie nura w kanały. Jest tam wystarczająco dużo wąskich dróżek do odcięcia się magic wallem/podpalonymi parcelami.

Wiele osób próbuje uciekać wchodząc i schodząc np.na schody tam i z powrotem. Jest to głupi pomysł ponieważ atakujący może postawić pod schodkami jakiegoś fielda i w efekcie będziemy dostawać mocniej niż podczas normalnej ucieczki.

I na koniec napisze ogólne rady jak postępować w przypadku ataku w zależności od profesji PK.

1.Sorc-Najlepsza profesja do PKowania bez wątpienia :] W przypadku ataku powinieneś rozpoznać jego orientacyjne obrażenia zadawane przez SD i pod żadnym pozorem nie dopuścić do spadnięcia poziomu twoich HP poniżej tej wartości!! Jeśli nawet oznacza to UHanie się na green HP-rób to!!! Gracz z dobrymi zdolnościami PvP może zabić innego playera o lvlu nawet znacznie wyższym od niego samego. Jeśli sam masz wysoki level rośnie prawdopodobieństwo,że wrogi sorcerer jednak zmarnuje te 800 many w swoim najpotężniejszym ataku-UE .Miej więc oko na swoim pasku życia cały czas-nawet jeśli jesteś high levelowym knightem.
2.Druid-Identycznie jak sorcerer, z tym że odpada ryzyko użycia UE.
3.Knight-Wg.mnie kiepskawa profesja na PK,z tego względu, iż regularne UHanie się w rytm jego ataków nie sprawia problemu(nawet na red HP).Uważaj jednak-wysokopoziomy rycek może mocno przywalić z exori, posyłając cię do piachu w momencie kiedy się tego najmniej spodziewasz.
4.Palek-Wysokolevelowy paladyn może strzelać z SD, jednak nie powinno ci sprawiać problemu UHanie się bo jego obrażenia będą mizerne. Wali na dystans i to stawia go w lepszej sytuacji od knighta, jeśli chodzi o PK.

Dan the Automator
22-07-2004, 19:18
Podoba mi się ten poradnik :). Tylko trzeba dopracować pewne szczegóły jak polskie litery, spacje (bo miejscami ich brakuje). Dobrze jest też zastąpić np "kazo" przez "Kazordoon"... tak by lepiej wyglądało :)

Ogólnie poradnik mi się podoba, tylko przydałoby się zmienić jego tytuł (długi troszke). Moge? No i jeszcze dręczy mnie fakt że jest już podobny, napisany przez MatKusa...

No nic, może będa i dwa :)
Poradnik fajny, byłoby poprostu świetnie gdybyś jeszcze go pouzupełniał, oraz popoprawiał szczegóły. Potem powinnien powędrowac na strone :)

Ithelios
22-07-2004, 19:22
Oryginalnie dodany przez Dobo
Podoba mi się ten poradnik :). Tylko trzeba dopracować pewne szczegóły jak polskie litery, spacje (bo miejscami ich brakuje). Dobrze jest też zastąpić np "kazo" przez "Kazordoon"... tak by lepiej wyglądało :)

Ogólnie poradnik mi się podoba, tylko przydałoby się zmienić jego tytuł (długi troszke). Moge? No i jeszcze dręczy mnie fakt że jest już podobny, napisany przez MatKusa...

No nic, może będa i dwa :)
Poradnik fajny, byłoby poprostu świetnie gdybyś jeszcze go pouzupełniał, oraz popoprawiał szczegóły. Potem powinnien powędrowac na strone :)

Właśnie przepuściłem text przez worda,a tytuł faktycznie do zmiany się nadaje ;) Co do poradnika matkusa...Wg.mnie bardziej kładzie on nacisk na to jak NIE DOPÓŚCIĆ do ataku PK(być grzecznym nie atakować summonów itp:)) oraz kilka podstawowych porad gdy to nastąpi(biegnij do pz zone-nie oddawaj;),niż konkretne tricki jak się bronić gdy już on nastąpi.Więc żeby nie było,że zwaliłem pomysł:>

Dan the Automator
22-07-2004, 19:37
Tak wiem o tym. Dlatego IMHO tytuł mógłby być "Jak uciekać przed PK" albo coś w ten deseń.
Popraw reszte błędów, i powiedz jaki tytuł chcesz, to zmienie i wrzuce :)

Tomkos
22-07-2004, 20:09
Chciałbym dodać , dla tych co śledzą dział Filmy było dużo filmów jak pk zabija kolesia, a w nim jest 2bp uh i jeszcze tam jakies hmm i sd, nie bójcie się ich używać, jak pk dostanie pare razy z SD i ty się bedziesz uhal to może się zniechęci, bo będzie mu szkoda run, a jak nie będziecie ich używać to zginiecie i on je będzie miał, a tak macie satyswakcję, że zrobiliście co się dalo :)

Lig@
22-07-2004, 22:24
re: UP

Zgadzam się w 100%. Najlepszą metoda obrony jest atak (nie zawsze). Sam gram na serverze non PvP jednak mam dwie postacie low lvl (coś koło 12 lvl'u) na PvP. Raz zdarzyło się, ze wyskoczył na mnie 18 knight z miezernymi skillami, pech dla niego, że byłem odładowny runami (robiłęm hunt'a na koelsia co mi loot'baga ukradł) i biedny knight zaliczyl dead :( Powyższy poradnik podoba mi się, ale jest on skierowany do "bogatych" graczy 9rune magic wall to chyba na zamówienie tylko można qpić :P).

Ithelios
22-07-2004, 22:48
Oryginalnie dodany przez Lig@
re: UP

Zgadzam się w 100%. Najlepszą metoda obrony jest atak (nie zawsze). Sam gram na serverze non PvP jednak mam dwie postacie low lvl (coś koło 12 lvl'u) na PvP. Raz zdarzyło się, ze wyskoczył na mnie 18 knight z miezernymi skillami, pech dla niego, że byłem odładowny runami (robiłęm hunt'a na koelsia co mi loot'baga ukradł) i biedny knight zaliczyl dead :( Powyższy poradnik podoba mi się, ale jest on skierowany do "bogatych" graczy 9rune magic wall to chyba na zamówienie tylko można qpić :P).

Za przeproszeniem widać,że jako gracz non-pvp to PvP tylko z teorii znasz ;) Wyraźnie napisałem,że sorcek może pokonać każdą inną profesje nawet o lvlu znacznie od niego wyższym,więc akurat pogonienie n00bowatego PK(low levelowy rycerz na pkowanie-gorzej wybrać się nie dało),nie było czymś wielkim.Jednak najczęściej jest tak,że PKer jest odpowiednio przygotowany.Kiedyś PKowałem w kopalniach Kazo....Zaatakowałem 33lvl royala(ja miałem wtedy 29lvl swoim paladynem).Koleś tak się rozochcił,że zaczął mnie oczywiście klepać..Biedaczek padł...Byłem lepiej przygotowany....Zasada "najlepszą obroną jest atak",może gdzie indziej się sprawdza ale nie w Tibii jeśli chodzi o PK.Zazwyczaj większość PKerów ma pokaźne zapasy i oddawanie jest głupotą(pomijam tu low levelowych sczyli wybierających się na "mordy",bez UH,amunicji itp-ty akurat na takiego najwyraźniej trafiłeś-miałeś sczęście.)

Dan the Automator
22-07-2004, 22:50
EDIT
Sorry, mam zablokowane pop-upy i nie zauważyłem PW ;( Jeszcze raz sorry

BTW
-1 upomnienie :) ...and have a nice day~

p.s.

Możesz w kazdej chwili edytować poradnik...

PiXik
23-07-2004, 09:26
Znowu ci się paladyni nie podobają jak przywali z bolta w kogoś kto ma 2 handed to też boli +sd i wogóle...
A tak to poradnik mi się podoba widze że go pisał masowy pker.(lov lvlixD)

globi
23-07-2004, 09:26
Niezly poradniczek:]. Poczytalem sobie go ale narazie i tak mi sie nie przyda bo gram na Non-pvp ale moze kiedys :P zobaczymy

Ithelios
23-07-2004, 10:32
Oryginalnie dodany przez pawelekthedruid
A tak to poradnik mi się podoba widze że go pisał masowy pker.(lov lvlixD)

Zdaje się,że jeszcze mnie pamiętasz z PKowania Itheliosem 4fun-faktycznie low leveli na trollach.No ale rzeczy się zmieniają ;)

Co do paladynów-Ich hity z boltów nawet wspomagane SD nie równają się do obrażeń magów i można się z palcem w d**pie od nich leczyć,więc aż tak bardzo nie bolą :)

Demon kolek
23-07-2004, 11:05
Ja tam was nierozumiem... Poradnik jest supcio, ale jeżeli mi wyskoczy pk na 20 lvlu to ja wieje i strzelam (jestem palem na 18 lvlu), nawet jezeli toma byc 30 lvl czy 40, to i tak bede nawalal w goscia...:blazen:

Ziembol
24-07-2004, 08:22
[size=13]Niewiem jeszcze jak sie to robi robie to 1 raz :) ale ten artykul na temat PKerów niejest wedlug mnie pelny. Daliscie tylko opis profesji co do PKowania ale to niejest forma obrony przed PK, a propo tych ucieczek w jaskiniach Kazordoon to macie racje ale najlepjej znac tereny kopalni w jakiej sie siedzi :)

evilek212
24-07-2004, 21:36
:rolleyes: ya wam powiem tak uwazam ze koles sie napracowal ale powiedzmy... mialem sytuacje ze gonilem PK i wlazlem za nim do jaskini i 3 mnie zaczelo lac ale zle sie to skocznylo DLA NICH :) mialem pokazny plecak runow ale sam ich pomysl byl exstra wlecialem do jaskini a wszyscy lup firefieldy ;( i inne fieldy szczerze speszylem sie .. i co wtedy zrobic dobra mam runa do niszczenia fieldow ale on ma 2 albo 3 uzycia
a oni maja po 4 5 ronow?? i co wtedy??

Ithelios
25-07-2004, 18:36
Oryginalnie dodany przez evilek212
:rolleyes: ya wam powiem tak uwazam ze koles sie napracowal ale powiedzmy... mialem sytuacje ze gonilem PK i wlazlem za nim do jaskini i 3 mnie zaczelo lac ale zle sie to skocznylo DLA NICH :) mialem pokazny plecak runow ale sam ich pomysl byl exstra wlecialem do jaskini a wszyscy lup firefieldy ;( i inne fieldy szczerze speszylem sie .. i co wtedy zrobic dobra mam runa do niszczenia fieldow ale on ma 2 albo 3 uzycia
a oni maja po 4 5 ronow?? i co wtedy??

Co wtedy??Kto szybszy w klikaniu ten lepszy :D No albo magic rope jeśli masz pacc i ten czar.

Tomek89
26-07-2004, 18:44
zrób jeszcze poradnik jak pkować, bo wiem że na tym sie znasz(oglądałem twoje filmy:) :]

Gandalf Black
27-07-2004, 19:37
Moim zdanie ten poradnik jest dla pk jak pekowac zeby im ofiara nie uciekla :]
I bys mogl napisac jaka taktyke powinien atakowany podjac w zaleznosni od profesji. :] Zeby sie nie przewrucic :] You are Dead

Rafał
31-07-2004, 00:51
Ithelios, czy mógłbys powiedzieć, jakie summony są najodpowiedniejsze do walki PvP?

.......ach gdyby tak ten poradnik stał się poradnikiem do każdego aspektu walki PvP....... :rolleyes: .

Adamik
01-08-2004, 00:21
Fajny poradnik tylko troche bym uzupelnił. Sam byłem PK na 12 lv druidem i kosiłem knightów do 20 levelu(Druid of falling Hammer Rubera). Po pierwsze nie przeceniej swoich mozliwosci szczególnie gdy Pk jest Sorckiem lub druidem a ty jestes od niego o kilka leveli lepszy. Ostatnio zakopał mnie knight na 9 lv z czerwona czacha majac 14lv ;( Zawsze lepiej nosic anty PK backpack. ja zawsze nosze w nim:
1) 5x HMM
2) 5x GFB
3) 5x Uh
4)1x Magic Wall
5)1x FF
6)1x EF
7)2x DF

andrej
01-08-2004, 19:05
Tak w sumie to masz racje ;) Ale czemu nie piszesz o tym ze knajt moze walic z runkow :P Przeciez jak ma 5 mlvl to wali z fire bomb a to stawia go tez w niezlej sytuacji bo moze blokowac ofiare ogniem :berserk:

Ithelios
01-08-2004, 22:56
@Rafał
Oczywiście Fire Elemental.Sorc z dwoma Fe+SD wali niezłe comba.Jednak jeśli chcesz random pkowac to nie polecam summonów,ponieważ strasznie ograniczają twoje pole działania.Z filmów PK tylko raz widziałem zastosowanie fire elementali.Było to już po wprowadzeniu systemu skulli,jednak przed zrobieniem auto-banów.Koleś więc łaził po Carlin i okolicach,fragując nawet 8lvle.Chodzi mi o to,że teraz nie pobawisz się w mass-pkera wszystkiego co się rusza(chyba,że na światach enforced-pvp),więc przyzywanie summonów nie opłaca się dla tych kilku zabójstw przed banem.
@Adamik
Właśnie profesje magiczne mają to do siebie,że przy odpowiednich umiejętnościach można killnąć gracza o lvlu znacznie od nas wyższym,co w poradniku zaznaczyłem:)
@Andrej
Tyle tylko, że ten knight z 5mlvl,z fire bomby gówno zrobi.Co najwyżej może użyć tej runy jako pomocniczej w walce,ale dużych obrażeń nią nie zada.Co do blokowania....Gracz to nie potwór sprzed update,który po strzeleniu bombą stoi w miejscu i czeka na śmierć :D No chyba,że chodziło ci o blokowanie podpalonymi parcelami itp.Też o tym napisałem w poradniku i zaznaczyłem,że jest to trudne i wymaga wysokiego skilla PvP(oraz szczęścia).

Shiva
11-08-2004, 18:35
Niezbyt sie zgadzam z niedoceniania palkow jako pkerow hehe 18 mlev i sd sa wystarczajace przy wsparciu przyspieszenia i troszku innych runkow ...:)
Raz mi sie udalo upolowac kolesia sorca lepszego odemnie przy pomocy firebomb:)
A tak wogole pkowanie slabszych to bezsens.najlepiej atakuje sie lepszych np lev 55 vs 60 :)
Battle for fun .

Capricornus
20-08-2004, 08:28
Gratulacje fajny poradnik ale treba było bby poprawic polskie błedy ;)

mcsis
23-08-2004, 14:20
Heh poradnik nawet nawet ,ale nie jakiś nadzwyczajny. Haki zawsze się znajdą dl alogicznie myślacego Pekera.

Zapraszam na mój temat o Pekowaniu -->
http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=9582&page=4&pp=10

Vice versa Ithelios ;)

blejz
23-08-2004, 19:17
@Andrej
Tyle tylko, że ten knight z 5mlvl,z fire bomby gówno zrobi.Co najwyżej może użyć tej runy jako pomocniczej w walce,ale dużych obrażeń nią nie zada.
Wiesz jakie obrazenia zadaje knight z dobrymi skillami (80/80+) jezeli ofiara ma tarcze i full def? ZALOSNE - 1-40, czasem wejdzie hit za powiedzmy 60... Ale poza tym to zenada, juz nie mowiac o tym ze kazdy sie zdazy UHnac jak go knight bije.
A teraz dodajmy do tych 1-40 jeszcze 60, z Fire-Bomb. No i sie robi juz przyjemnie ;) Mi sie nie raz zdarzalo ze dlugo bilem jakiegos low lvlka ~20, ktory mial duzo UHow, a potem nagle rzucalem F-Bomb jak mial red i koles uciekajac wpadal w nia, niejako samemu sie zabijajac... No i dead ;]

Vodinesi
23-08-2004, 20:19
Nie mam za duzego doswiadczenia w pekowaniu, ale uważam, ze dobry ( podkreslam dobry) knight to bardzo dobra profesja do pekowania.Ma dużo hp w porównaniu do innych profesji, hity wchodza dosc dobrze, a najwiekszy plus to to ze nie musi miec zadnych runek oprocz uh...

Dobry knight + uhy + umiejetnosci = zagrozenie dla innych profesji.

Majok
23-08-2004, 21:19
lovlvl pally moze duzo zrobic z tego bolta:) pkowalismy z kumplem w trolach na hiberni ja "zsolowalem" 18 lvl druida bo kolega nie nadazal za mna i za tym druidem:> a gdy juz popadalismy(ja 3 fragi a kumpel 2 fragi) kumpel ubil 2 razy sorca 16 lvl ktory mial bp fbomb:>

Ithelios
23-08-2004, 23:32
Haki zawsze się znajdą dl alogicznie myślacego Pekera.

TEORETYCZNIE pewnie,że haki się znajdą.Ale nie ma PKera idealnego i wszystko zależy od skilla PvP.

aktus
25-08-2004, 01:52
Character information
Name:Luxuberger
Sex:male
Profession:None
Level:1
World:Azura
Residence:Rookgaard
Last login:25.08.2004 01:38:25 CET
Account Status:Premium Account

Character deaths
25.08.2004 01:38:14 CETKilled at Level 6 by Aktus lord of distruption (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Aktus+lord+of+distruption)
21.08.2004 05:56:36 CETKilled at Level 6 by poison
21.08.2004 01:36:45 CETKilled at Level 6 by Darkendrakeen (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Darkendrakeen)and by Dark Priestres (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Dark+Priestres)
19.08.2004 12:09:10 CETKilled at Level 6 by Thanquol (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Thanquol)
19.08.2004 12:01:00 CETKilled at Level 6 by Doktor Wowaba (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Doktor+Wowaba)15.08.2004 08:55:51 CETKilled at Level 6 by Befallen Fodder (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Befallen+Fodder)
14.08.2004 12:05:35 CETKilled at Level 7 by a monk of Buketaz (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Buketaz)
14.08.2004 05:58:12 CETKilled at Level 7 by Khamal Fist of Krosan (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Khamal+Fist+of+Krosan)
31.07.2004 12:06:17 CETKilled at Level 7 by Flugan Fred (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Flugan+Fred)

Account information
Real name:rotorosa
Created:April 27, 2004, 1:56 pm

zeby nie bylo ze jest tylko pk a pkk nie ma B)

Senadex
29-08-2004, 00:29
Ja tam mam dopiero 8 level i jestem palkiem ale bede zabijał innych dlatego że sam byłem zabijany miałem już chyba z 5 postaci i wszystkie mają z 5 deadow na koncie teraz ja będe zabijał !!

GimliSonGloin
05-09-2004, 21:53
LOOOL ja radze nie zaijac jak sie ma level 30- bo wtedy jak wracasz po walce lekko zuzyty z czerwona czaszka to cie karaja

DuLiB
10-09-2004, 14:05
Byłem lepiej przygotowany....Zasada "najlepszą obroną jest atak",może gdzie indziej się sprawdza ale nie w Tibii jeśli chodzi o PK.Zazwyczaj większość PKerów ma pokaźne zapasy i oddawanie jest głupotą(pomijam tu low levelowych sczyli wybierających się na "mordy",bez UH,amunicji itp-ty akurat na takiego najwyraźniej trafiłeś-miałeś sczęście.)
Hyhy, gdy zaczynalem przygode z Tibia na Eterni (bylo to daawno temu)mialem 16 zgonow od pk na ~20 levelu, to spowodowalo ze kazda moja nastepna postac niezaleznie od levela miala dosc duze zapasy runow i innych przydatnych akcesoriow typu time ring, mana fluidy. Niedawno mialem elite na 38, raz podskoczyl royal 44 (myslal ze jets lepiej przygotowany). Oczywiscie sie na niego rzucilem z moja kofana D-Lanca :P ubralem time ring i w droge :]. Palek lal mnei z sd jednak dosyc syzbko skonczyly mu sie uhy/vita i padl :) a w trupie znalazlem 0 uh i 1bp sd.

Sir Donovann
19-09-2004, 13:36
re: pawelekthedruid

Żebys wiedział, że to rasowy pk'er... sam gram na Infernie, raz mu bp hmm'ów opylałem, a ten na to: "To miło, że wspierasz polskie PK" xDDDD. Hmm, ja go jeszcze pamiętam na 27 lvlu jak trenowałem na jego monku. Teraz ma chyba 20 lvl. Ardo, czyżby zemsta twoich ofiar cię dopadła ? :P

LOOOL ja radze nie zaijac jak sie ma level 30- bo wtedy jak wracasz po walce lekko zuzyty z czerwona czaszka to cie karaja

Ithelios (Ardonis) gra na Infernie, a tam nie ma skull systemu...

PiXik
23-09-2004, 18:15
To all
@Najlepszym pk jest knight na około 80lvlu bez niczego może zabić sorca 100,palka 100,druida dlaczego??No bo ma najwięcej capa będzie się tylko uhał i zadawał obrażenia od 0 do 100 te 100 to lekka przesada czy ktoś się z tym nie zgadza:P??

Avalanche
29-09-2004, 18:59
Nie zgadzam się żeby knight na 80 lv pokonal 100 sorca z łatwością. Otóż jesli sorc ma pacca to da "Utani Gran Hur" i mu z łatwością zwieje a nawet może o ścigać waląc z sd i z ue i knight lezy. Tak samo palkiem da utani hur ( bo racej wszyscy na tych lv. mają pacca ) i będzie ścigac knighta waląc z bełtów i z sd i knight lezy...

zwiastun ciemnosci
22-10-2004, 21:37
nie wiem czemu ludzie mysla ze pallkowie to najlespi pk! to mnie wkurza
taki pallek 20lvl powiedzial ze mnie zabije bez problemu bylem 19lvl sorcerer
walnolem mu z sdkow stracil bodajrze 160hp ale mial uhy potem mnie walil z kuszy to ja zsummonowalem elf scouta i go walilem z sd po 5 sec umarl
straciolem 1 uh i 360 many wiekszych strat nie było -.- wiec jesli ktos mi podskoczy z textem ze pallkowie lepsi pk od sorc to maja po mordzie
nr.1-sorc
2-druid
3-pall
4-knight
to jest moje zdanie
wiesz co? knight 80lvl by umarl pod ostrzalem 40lvl sorca wiec mi tu nie za przeproszeniem nie pier*ol i do tego z 100lvl sorcem by nie mial szans praktycznie 100lvl sorca ma ponad 2k many co starcza na 2 ue a na tym lvlu sorce bywaja okrutni jak chodzi o hity daja hity po 800-1000 wiec podskocz
takim 80 lvl knightem do 100lvl sorca to cie zabije w 10 sec spokojnie kto sie ze mna nie zgadza?

roland
27-10-2004, 10:30
1.Sorc-Najlepsza profesja do PKowania bez wątpienia :] W przypadku ataku powinieneś rozpoznać jego orientacyjne obrażenia zadawane przez SD i pod żadnym pozorem nie dopuścić do spadnięcia poziomu twoich HP poniżej tej wartości!! Jeśli nawet oznacza to UHanie się na green HP-rób to!!! Gracz z dobrymi zdolnościami PvP może zabić innego playera o lvlu nawet znacznie wyższym od niego samego. Jeśli sam masz wysoki level rośnie prawdopodobieństwo,że wrogi sorcerer jednak zmarnuje te 800 many w swoim najpotężniejszym ataku-UE .Miej więc oko na swoim pasku życia cały czas-nawet jeśli jesteś high levelowym knightem.

Najbardziej śmieszy mnie fragment o używaniu UE. Mnie jeszcze nigdy nie gonił pk, i nie walił z UE. Wydaje się to bezsensowny atak... Walenie w Ue pojedynczego gościa???LOL
Nie zgadzam się żeby knight na 80 lv pokonal 100 sorca z łatwością. Otóż jesli sorc ma pacca to da "Utani Gran Hur" i mu z łatwością zwieje a nawet może o ścigać waląc z sd i z ue i knight lezy. Tak samo palkiem da utani hur ( bo racej wszyscy na tych lv. mają pacca ) i będzie ścigac knighta waląc z bełtów i z sd i knight lezy...
Ale knight to już utani hur nie będzie mieć??? Pomyśl czasem co piszesz...

Ithelios
27-10-2004, 14:28
Najbardziej śmieszy mnie fragment o używaniu UE. Mnie jeszcze nigdy nie gonił pk, i nie walił z UE. Wydaje się to bezsensowny atak... Walenie w Ue pojedynczego gościa???LOL

Ale knight to już utani hur nie będzie mieć??? Pomyśl czasem co piszesz...

Roland twoja ignorancja i kozaczenie tym,że PKujesz( http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=15167)zaczyna mnie ostro wkur*wiać.Jako,że jesteś low levelowym newbem-pseudo PK,nie wątpię,że nikt nie walił w ciebie UE.Na takiego leszcza jak ty przecież SDków nawet szkoda....Ale postaram się ci grzecznie wytłumaczyć o co chodzi.Każda profesja o levelu 30+(dla ciebie widzę jest to poziom nie do osiągnięcia)za wyjątkiem magów,posiada wystarczająco dużo HP,aby UHać się w rytm SDkowania(z tego co widziałem ty się wybierałeś na "PK" bez UH-n/c).Dlatego do ubijania wyższych leveli używa się UE.Dla ciebie 800 many to pewnie kosmiczna wartość(ile miałeś najwięcej swoim charem?50?100?),ale już dla 40lvlowego maga to pikuś,który po zabiciu mocniejszego celu uzupełni manafluidami i pójdzie zabijać dalej(zgaduję,że nie stać cię na mfy dlatego nie bierzesz tego pod uwagę).

Co do haste'a...Istnieje różnica i to spora między utani hur a utani GRAN hur.No,ale to ty jesteś znawca a nie ja...

roland
27-10-2004, 14:45
Roland twoja ignorancja i kozaczenie tym,że PKujesz( http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=15167)zaczyna mnie ostro wkur*wiać.Jako,że jesteś low levelowym newbem-pseudo PK,nie wątpię,że nikt nie walił w ciebie UE.Na takiego leszcza jak ty przecież SDków nawet szkoda....Ale postaram się ci grzecznie wytłumaczyć o co chodzi.Każda profesja o levelu 30+(dla ciebie widzę jest to poziom nie do osiągnięcia)za wyjątkiem magów,posiada wystarczająco dużo HP,aby UHać się w rytm SDkowania(z tego co widziałem ty się wybierałeś na "PK" bez UH-n/c).Dlatego do ubijania wyższych leveli używa się UE.Dla ciebie 800 many to pewnie kosmiczna wartość(ile miałeś najwięcej swoim charem?50?100?),ale już dla 40lvlowego maga to pikuś,który po zabiciu mocniejszego celu uzupełni manafluidami i pójdzie zabijać dalej(zgaduję,że nie stać cię na mfy dlatego nie bierzesz tego pod uwagę).

Co do haste'a...Istnieje różnica i to spora między utani hur a utani GRAN hur.No,ale to ty jesteś znawca a nie ja...
On napisał, że palek rzuci sobie utani hur... A palek o ile wie nie am utani gran hura prawda?A co do uhów miał je kolega, druid... Który 11 lvl z 2 mlvlem bierze uhy?? Może ty mając 2 mlvl nosisz ze sobą uhy, ja nie...

mental
01-11-2004, 22:54
No nie ten poradnik uidzie ALEE][ .Pamientaicie i rubcie to co wam powiem.i to co kazdy pk sie pszyzna ze ma stracha iak ofiara ciska w niego runkami i na 40/100 pk rezygnuie Mental Paladyn 15lvl postać do pk
Mental Women 14 lvl 18mlvl rośnie druid
:evul: Lunara Panuie PVP

Draqu
06-11-2004, 20:26
poradniczek kozacki. wczoraj mialem deada przed dp w kazo ( walili mnie 33 royal 52 elite i nooby blokowaly droge)i dopiero po przeczytaniu uswiadomilem sobie ile mialem mozliwosci zeby sie uratowac no ale coz :P

Kalen
21-11-2004, 14:05
Poradnik bardzo mi się podobał, ja sam nie pekuje z zasady więc możecie uzać że sie nie znam, ale kilka osób zdażylo mi się już zabić ( mam 24 lvl pally). Moim skromnym zdaniem sorc to najlepsza profesja jesli chodzi o PK poniewaz w krotkim czasie zadaje bardzo duze obrazenia ale... no wlasnie, uwazam, że wszystko tak naprawde zalezy od przygotowania, czyli od tego co mamy przy sobie i i od skilli lub mlvl w zaleznosci od profesji. Nie ma sie co rozwodziac nad pojedynkami gdzie roznica poziomow wynosi ponad 10+ (chociaz pozniej ta rożnica sie zaciera). Mysle ze kazda profesja przygotowana lepiej walczac z dowolna profesja na porownywalnym lvl wygra, chociaz tak naprawde nie wiem jaka siłą uderzeniowa dysponuje 100 sorc czy 100 knight moge sobie tylko to wyobrazic, moja wiedza o h-lvl opiera sie glownia na filmikach.

Royal-Nick
24-11-2004, 16:52
Qrde pisze ten post już 3 raz...Bardzo dobry post..Ja natomiast bede robił takie coś ,,Jak uciekać przed AnTy-Pk'ami :)

PiXik
24-11-2004, 17:49
Taaa ja mówie o walce w duelu a ty o uciekaniu knight też ma utani gran hur i coś takiego jak tarcza palek robi knightowi na wyższym lvlu gówniane hity
Btw.Teraz uważam że ithelios nie jest mistrzem w pkowaniu lovlvli.Uważam że jest dobrym graczem z dobrym pvp który nie tylko zabija lovlvle:)

Ithelios
24-11-2004, 21:11
Taaa ja mówie o walce w duelu a ty o uciekaniu knight też ma utani gran hur i coś takiego jak tarcza palek robi knightowi na wyższym lvlu gówniane hity
Btw.Teraz uważam że ithelios nie jest mistrzem w pkowaniu lovlvli.Uważam że jest dobrym graczem z dobrym pvp który nie tylko zabija lovlvle:)

Gwoli ścisłości,knight nie ma utani gran hur,tylko zwykłe haste:).I faktem jest,że na wyższych levelach wygra ta osoba,która posiada więcej UH(jedyna szasna dla sorca to zaskoczyć knighta z UE).

SandMan
25-11-2004, 07:05
Otóż to. Knight może ie jest najlepszym zabójcą, ale powiedzmy szczerze: w duelu jest nie do zdjęcia! Ma tyle UH, hp i Cap na te wlasnie uhy, ze to tragednia dla inszych powolan ;).

Chcialbym sie jeszcze ustosunkowac do poradnika ;)
Osobiście uważam, że ucieczka góra-dół jest świetna, zwłaszcza, jeśli budynek ma wiele pięter (vide najdoskonalsza miejscowka - "Drzewna wieża" w ab, tam przed statkiem).
Poza tym jeszcze 1 trick: Jesli atakuje nas paladyn na odrobine wyzszym niż nasz poziomie i mamy JAKIEŚ szanse wygrać, a na ucieczke szanse są marne, to radze - uwaga - DAĆ NA NIEGO FOLLOW O_O, ewentualnie (jeśli bijemy) Chase Enemy. Paladyn ma wtedy MAKABRYCZNĄ
, żenującą, itd skuteczność - bardzo rzadko trafia.

Ithelios
25-11-2004, 15:02
Otóż to. Knight może ie jest najlepszym zabójcą, ale powiedzmy szczerze: w duelu jest nie do zdjęcia! Ma tyle UH, hp i Cap na te wlasnie uhy, ze to tragednia dla inszych powolan ;).

Chcialbym sie jeszcze ustosunkowac do poradnika ;)
Osobiście uważam, że ucieczka góra-dół jest świetna, zwłaszcza, jeśli budynek ma wiele pięter (vide najdoskonalsza miejscowka - "Drzewna wieża" w ab, tam przed statkiem).

Może dzięki temu sposobowi dłużej pożyjesz,ale się nie uratujesz.Mądry PK postawi fieldy pod drabinkami i będziesz dostawał mocniej niż gdybyś normalnie uciekał.

Poza tym jeszcze 1 trick: Jesli atakuje nas paladyn na odrobine wyzszym niż nasz poziomie i mamy JAKIEŚ szanse wygrać, a na ucieczke szanse są marne, to radze - uwaga - DAĆ NA NIEGO FOLLOW O_O, ewentualnie (jeśli bijemy) Chase Enemy. Paladyn ma wtedy MAKABRYCZNĄ
, żenującą, itd skuteczność - bardzo rzadko trafia.

Owszem coś w tym jest,jednak CIP nie podał oficjalnie o ile spada skutecznośc ataków dystansowych w zwarciu.Z własnego doświadczenia wiem jednak,że na diście 60+ różnica ta nie jest wielka,co więcej,jeśli atakujący ma przynajmniej podstawowe pojęcie o PvP,za cholerę nie utrzymasz go przez cały czas w zwarciu

SandMan
25-11-2004, 17:01
Może dzięki temu sposobowi dłużej pożyjesz,ale się nie uratujesz.Mądry PK postawi fieldy pod drabinkami i będziesz dostawał mocniej niż gdybyś normalnie uciekał.
W swoim dosc dlugim tibijskim zyciu spotkalem tylko jednego takiego sprytnego ;). Poza tym, jeśli budynek jest wielopietrowy pk sam utrudnia sobie zadanie stawiajac fieldy.

Lord Sozeron
27-11-2004, 17:15
Mam taką propoycję jak mamy 4mlv to kupujemy uh i fire bomby lub gfb (polecam gfb) i zaczynamy nawalać pk'era (oczywiście jak nas bije)
lub mówimy kumplom żę pk nas i nawet jak nas zabije to odwet .
Jak macie pytania to wysylajcie email'e lub dzwońcie na GG.

Moje postacie:
:lucznik: 24lv (świat chimera)-nick:Sozero
:miecz: 17lv (świat galana)nick:Lord Sozeron

MSG DO MNIE JEŚLI GRACIE NA GALANIE DZIĘKUJE !!! :)

Irasbdg
04-12-2004, 21:56
No to ja zadam glupie pozatematowe noobiaste pytanie : Mam dru lvl9 mlvl3 czemu niemoge kupic hmm ???

Ps. jak sie robi runy

Stary mistrz Otenko
04-12-2004, 22:12
Ogólnie poradnik mi się spodobał. Jednak jedno "ale". Sorcerer jest najlepszą postacią do pekowania jeśli gra nim dobry gracz. Jeżeli noob kupi od kumpla powiedzmy, 30lv sorcerer i nie będzie umiał trafić w swoją ofiarę z sd.... Marny los.
Miałem nawet okazje spotkać osobę która zamiast się uhnąć, puściła pod siebie fire fielda. :)

Za uwagę dziękuje-Otenko

HAIL AMERA!

zbakany jak zawsze
07-12-2004, 01:23
moim zdaniem jedynym rozwiazaniem jest uhanie sie, hmm'ienie i jak najszybszy bieg w kierunku depo [ w wypadku uzycia przez PK hmmow - wypicie butelki piwa i ucieczka zygzakiem ]

HocBav
07-12-2004, 07:43
Nie najlepszy pomysł z tym piwem :P

KAzi0 wichurka
07-12-2004, 08:53
hmmm...

A moim zdaniem rozwiązaniem jest chodzenie z kolegą / kolegami. Jeśli ktoś cie zaatakuje to w kilku zaczniecie go klepać a on niebędzie wiedział kogo lać i da dyla. ;) :p

Ernestos
07-12-2004, 09:42
heh jeżeli knight ma dużo UH sova i bp ice rapieruw to sorcyk leży bez 2 zdań

Sketh
07-12-2004, 11:11
hmmmm... najlepiej w czasie ataku pk.... s*******ac ile welzie... gora dol...[pomiedzy pietrami] .... zdupiac w lewo w prawo.... i do pz .... i ino sie uhac... a jak jakis kiepski pk... to mu ciulac ile sie da... niech sam poczuje jak to milo zryc piasek ;] hehhe mnie tez wczroaj pk [14 lvl - spadl z 15] ja oczywiscie spokojnie sobie stalem... pol bp hmmow zrobione... a tu pk mnie bije.... no to full def i zaczynam uciekac i z hmmow go... no i gosciu zaliczyl piasek ;] mimo iz byl o 4 lvle lepszy ode mnie ;]]]]
to tyle co chcailem napisac ;]

Mimichal
07-12-2004, 11:23
Jak ktos mowi ze socerer moze spokojnie zabic knighta na 15levelu to chce mi sie smiac!

1. Gralem na valori knightem na 15levelu, 4mlev
Ani raz nie zabil mnie sork ani druid ktory mial level ponizej 100
Zawsze nosze przy sobie bp uh. Pewnego razu w kazordon (mialem 18level)zabilem pk 15level palladyn. Chlopak zawolal kolege (sorka na 50levelu).
Gdy mnie spotkal zaczl nawalac z SD. Jego 2 uderzenie z sd braly tyle co moj i UH dodawal. Wiec pod wzgledem ekonomicznym wygrywalem. Widzac ze sie uham nie przestal i tak nawalac z SD. Nie moglem wejsc do depo bo zabilem niedawno palladyna. No wiec zaczelem zwiewac slalomikiem do AB z KAZ.
Trafial mnie i tak jednak uhalem sie co jego 2 uderzenia. Opanowanie bieglem do AB. W pewnym momencie (kolo beholdera przy kaz) musialem sie ropnac. Na dziure uderzyl ff'a. Zawsze nosze z 3dfy wiec rozwalilem dziure i wylazlem do gory. Cala droge mnie nawalal od czasu do czasu (jak trafil) z sd. Nie bylem szybszzy niz on oczywiscie, ja 15lev free a on 50 lev premium.
Spokojnie dobieglem do AB gdzie przestal mnie atakowac poniewaz mialem tam znajomych na 80levelach.
I wyszlo na to ze stracilem bp UH a on 2 bp SD i nie dedlem.

2. Gralem na valori knightem na 29levelu.
Expilem u soliderow a tu nagle Paladyn 60lev free, jednym strzalem z kuszy odejmowal 40. SD- 80.
Banalna ucieczka. Biegnal za mna. Gdy zobaczylem dziure do ropania juz z odleglosci kilkem aby sie ropac. On jak podbiegalem uzyl ffa na dziure a ja sie roplem gdyz wczesniej kliknelem na dziure. Do tego z gory zucalem mu smieci i szybko zwialem do kaz depo. Gdy zwiewalem przed nim zanim sie ropnelem stracilem 12uh. Latwo bylo sie uhac poniewaz knight na 29levelu ma 500energi.

Nie mowie ze knight jest dobry w pkowaniu ale w obornie przed pk jest na 1 miejscu. Ma duzo hp i spokojnie moze sie uhac co do uderzen z sd sorka. Jesli jest sie opanowanym i zachowa sie zimna krew i ma sie bp uh +3df banalnie mozna zwiac.

PS. A jesli chodzi o pk'owanie. Ja robilem tak razem z kumplem ze stawalismy z dwuch stron jakiegos dlugiego pojednynczego tunelu. Wchodzila tam obojetnie jaka postac to z dwuch stron zbalokowalismy ja. Aby nas nie popychala zucilismy za siebie ffa. No i nawalalismy i po sprawie :D. Bez mozliwosci ucieczki osoba atakowana.

Rahim
07-12-2004, 11:30
Przeżyłeś tylko dlatego że ten sork był debilem. Najpierw strzela się z HMMów, potem przywołuje się dobrego summona (każdy mag powinien mieć troche many na takich kozaków :P ), a sdków wogóle się nie rusza. W ten sposób po przyzwaniu fire elementa mógłbys skończyć z dedem :D

KOndi
11-12-2004, 22:05
jesli juz wiesz ze zgniniesz masz i jakies runy to wal w pedala ze jak najmniej z ciebie mial (po deadzie)i zeby uhy stracil i moze jego nastepna ofiara go zabije lub mu ucieknie dzieki nam ;) albo po deadzie wjedz tak jak ja z kumpelm (w mojym przypadku to byl 70 eldre druid :P:) i go sie zemscijcie

Sin
14-12-2004, 15:49
No naprzyklad ja gram sorckiem i zawsze sobie daje rade z pekerami.
Na początek inwestuje troszke kaski na time ringa :p
Przydatne na wszystkie rodzaje pk's
np.Jeśli knight z wypasionymi skillami Cie goni no to zakladasz ring
i zzium i Cie już nie ma B) Tak samo możesz uniknąc śmierci przed sorcererami
wiesz chyba doskonale że niemogą oni z runek klikać na battle więc nawet Cię
nie trafią :p Aha i zawsze noś przy sobie bag uhów/ihów zalecane ;)
Zastanów sie czy masz szanse z pk jak to jakis high level to wciep caly loot do swojego domku lub za drzewo (ja tak kiedyś zrobilem :p )
Powodzenia!
Sin Darkblade
20lev...nadal rośnie
Sorcerer
Hiberna
:cup:

Nordin Frostbane
08-01-2005, 23:53
Stary ! Ty rządzisz w pisaniu poradników ! Jest ich już kilka i wszystkie strasznie mi sie podobają ! GRATULACJE !

Gipath8o
18 lvl
26 mlvl
Sorcerer:mag:
Elysia
Venore
Pozdro:P

Razzor
09-01-2005, 11:48
I tu bardzo bym chciał podziękować autorowi tego poradnikia, ponieważ pare dni po przeczytaniu tego poradnika zaatakował mnie PK. niemiałem się jak bronić więc wyrzuciłem BP za siebie i uciekłem. (Tak chyba było napisane w poradniku tym lub innym,ale nieważne)

:D :D :D ALE JA ŻYJE :D :D :D

Razzor
09-01-2005, 11:51
"Dobrym pomysłem na zażądanie bp, jest natomiast rzucenie jakiegoś pustego plecaka daleko za siebie(na sam kraniec ekranu).PK prawdopodobnie zawróci po rzekomy okup a ty zyskasz cenne sekundy" I tak właśnie zrobiłem i udało mi się uciec.

THX za dobrą radę

Tibiasz
25-01-2005, 01:40
czasami wszystkie te rady na nic kiedy jakis shackowany evulPK o 60 levelów więcej niż ty cie dopadnie to śmierć jest tylko kwestią czasu. Heh ale i tak jestem dummny ze tak długo wytrzymałem :D pozdro

Izka
25-02-2005, 19:15
Hmm...dzisja mnie zabili i z tym to chyba nie da sie poradzić.....wracam do carlin 14 lvl a tu 57 royal chyba 7 razy mnie z boltow i padam. Nie było gdzie ucieic to było koło amazonek i valkirii. ja knight bez uh bez niczego i padlam. Ale za to.....zemscialm sie...! ;) , ale jak poradzic sobei z takim atakem??

Pola
25-02-2005, 19:42
Ja sobie dzisiaj poradziłam z głupim Pk. X( Czekałam na resp wild warriorów a tu idzie red skul na red hp :P i wali mnie ze strzał. (Ja 12lvl drutek, on 18lvl pal). Dostał 3 razy z gbf i ded. :cup: Jakaś szmata wzieła loot ale jej odpuściłam B)

p.s moje 1 morderstwo na graczu.

AdamS_
09-05-2005, 19:32
Fajny troche poradnik.......... ale mogłeś się bardziej postarać.Napisz jak poradzić sobie gdy ma się facc!! X(

Mirime
09-05-2005, 20:17
No właśnie, te poison, fire czy inne fieldy... dziś zginełam przez jednego gościa właśnie w ten sposób. Rzuciła się na mnie zgraja dwarf soldierów i guardów, broniłam się jak mogłam. Teraz już nie mam litości dla żadnego skullowca. Precz z PK !!!

Moder
11-05-2005, 18:57
fajne mysle ze przyda sie wielu graczom....

Maciosek
16-05-2005, 15:39
Cool poradnik, mi się za bardzo nie przyda, bo gram teraz na Calmerze (non PvP), ale może kiedyś...

Pietru
28-06-2005, 15:47
Nieprzeczytalem poradnika ale moj sbosob to niezbednik czyli kilka rzeczy w plecaku(lub w kilka plecakach :D).Moj niezbednik dla ryczrza to:
- 10 uh
- 10 sd :D(katurga 15 mlvl)
- 5 hmm
- 8 explosion
- 2 gfb
- 5 fire wall
Dla druida i sorca to:
-10 uh
-10 sd
-5 fire wall
-5 hmm
Dla paladyna polecam:
-10 uh
-10 sd
-10 hmm

żaczek
12-02-2006, 22:12
fajny poradniczek;) pomogłeś tym samym pisząc go wymyślić PK sposoby jak zabić żeby nie s*******iłB) na szczęśćie nie musimy się bać wszystkch PK, sam PK na 14 lvl drutem z nudów bez jakiegokolwiek przygotowania (jedyne co było to żarcie)B) i lałem słabszych ode mnie. Pierwsza ich reakcja to było s*******anie przede mnąB) więc polecam przeczytanie tego poradnika a przynajmniej sprzedać PK jeden hit na spróbowanie czy on wogóle sie bawi czy leje na serio ( ale tylko w pobliżu miasta i jeśli nie ma jeszcze red skulla bo prawdopodobniebedzie sie bałwejśćza tobą do miasta a jak ma RS to s*******aj ile sił w klawiszach do dp albo świątyni) B) bo jeśli na serio cie leje to na ogół masz małe szanse s*******eniaB) ja nie miałem żadnego eq jak nabiłem RS (oprócz różdżki rzecz jasna;) ) i śmiać mi sie chciało jakwidziałem zwiewających przede mną ludzików:D i dobra rada!!!!! nie upijajcie sie jak nie jesteście w bezpiecznym miejscuB) zabiłem kolesia który sie upił i nie mógł przede mną spierdzielićB) on był w jaskiniach

rev ixo
08-06-2006, 19:17
good poradnik

kórczak killer
08-06-2006, 20:03
Poradnik jak go napisać aby nie został usunięty:

-nie pisać bzdur
-musi wyczerpywać temat
-musi być pooddzielany różnymi podtematami
-musi być ciekawy
-musi odkrywać Amerykę

Wszystko łamiesz, gdzie znajdziesz knighta z 15 mlvl, który powinien bać się pk? - bzdura
Czy na pewno napisałeś wszystko co się przydaje do ucieczki/walki z pk? - nie
Czy oddzieliłeś części dla różnych profesji - nie
czy jest ciekawy - nie
odkryłeś Amerykę? - nie

Słowem popraw go i dodaj inne utemy, które się mogą nam przydać, nie pisz, że knight potrzebuje sd do obryny przed pk, i wymyśl coś co odkryje Amerykę.
Acha co do sd to 15 mlvl dużego użytku z niego nie zrobi (max 50 hp(nie wiem dokładnie bo nie sprawdzałem)).

I pomyśl, że pk może być jedną z 4 profesji, po co celować z hmm do palka?, więcej on strzałami ci zrobi w czsie kiedy ty będziesz używał run - efekt 10 sek życia i tyle.

Podsumowując, poradnik jest niezbyt pomocny, nierozbudowany i mało ciekawy oraz ciężko się w nim połapać. Rozbuduj go to będzie lepiej ;) Nie obrażaj się na mnie ale jak bierzesz się za pisanie poradników, to weź się porządnie :) Ja napisałem jeden poradnik, ale pracowałem przy nim bardzo długo, nie mówię tu o pisaniu tylko wybrałem sobie taki temat, że musałem przeprowadzić serię ćwiczeń i testów, potem wszystko zsumować i obrać w słowa. Popracuj nad poradnikiem :)

Zgredeczek
07-07-2006, 13:15
nawet nawet, a poradnik pisales z doswiadczenia? :)

Master Destroyed
07-07-2006, 16:25
Czytelem 2 poradniki jak niedać się Pk.Ale ten jest na 2 miejscu.Dosuć ciekawy i interesujący,ale zawarte w nim informacje niedokońca ,są prewdziwe!:evul: Ale jest niezły.Najgożej gdu wracamy z lottem a tam Pk ale cóż.............;( Damy rade

Brudzio
11-07-2006, 09:42
Przydatny ten poradnik :) ;) :]

..........:::::::: POZDRO DLA AUTORA TEGO PORADNIKA ::::::::::::...........

Thchuridam
12-07-2006, 22:08
Pamietam jak w 04 r. ogladalem filmiki Itheliosa jak pk`owal z 2 fd albo zabijal na polu. Hehe pzdro dla ciebie Ithelios na tobie sie wzorowalem .

Nie widzialem twojich postow pewnie juz nie grasz,ale nic .

always in my memory.

Mati Lasoux
30-07-2006, 08:39
B) Spoko poradnik (KoCham PKować)

Shocky
31-07-2006, 18:20
dopisał bym jeszcze ze warto uciekając przezucić się na sterowanie numeryczne ( te cyferki na prawym koncu klawiatury :P ) .. dlaczego ? ... ponieważ mozemy dostać niespodziewanie jakis kociołek, skrzynke albo fielda przed twarz i warto przejsc na ukos :) , jest to naprawde bardzo przdatne zarówno do pk'owania (blokowanie ucieczki ofierze poprzez chodzenie na ukos) oraz do uciekania ... proponuje zaktualizować i wziąść poprawkę na zmiiany zaszłe w update'ach (juz mozna sie ropac na smieciach etc. )

Ithelios
04-08-2006, 20:26
Hehe ,nie byłem w Tibii od kilku dobrych updatów ,wątpie więc ,czy te moje wypociny zaprezentowane w pierwszym poście w ogule są jeszcze aktualne :)

Aynahanir
13-08-2006, 15:13
poradnik dla kogoś, kto ma już sporo czarów obronnych albo dobre skille. a co z sytuacją, jak pier*******ony pk zaatakuje niewinnego 8lvl sorca, który dopiero co wyszedł z maina, poszedł do gildii po różdżkę i utevo lux, a zasrany pk go nie chcial wypuscic i dac mu przezyc, po czym 8lvlowiec zostaje zabity i traci teoretycznie 118 gp i line, spada do 7 lvl i nie ma plecaka, ani many na czary, a do tego boi sie wyjsc z depo bo mu znowu przypier******lą niewiadomo czemu.

już znacie moją historię, jak was zatkało i nie umiecie odpowiedzieć na moje pytanie, to chociaż jeśli macie postać na elysii to chociaż dajcie mi baga i katane.

Slayer Shaphiree
13-08-2006, 16:35
Poradnik jest o.k. Ale co zrobic gdy jestes np. na mino pod thais( masz 10lvl) i nagle ci wyskakuje 10lvl sorc i masz deda . Czy temu tez da sie zaradzic ?

Tyrus
28-08-2006, 13:59
Fajny Art. Z tego wynika ze ja jestem bezszczelnym pkerem ,bo 5 minut temu zabilem goscia w miejscie. EHH Oby nie bylo hight lvli!

master damian
29-08-2006, 09:04
mam postać sorc na 23 lev wiadomo nie ma gdzie expic czy mogli byscie podac mi pare dobrych expowisk pls

z góry dzieki:)

Dancyk
29-08-2006, 11:38
No niezle niezle ;) Oby wiecej takich poradnikow ;]

cyculek
30-08-2006, 10:50
Fajny ten poradnik ;) .ale mi sie nie przyda bo gram na non pvp. (jak się pisze poradniki?) :confused:

Kondzioreq
27-09-2006, 16:06
no niezłe niezłe no ale wiesz.. niezawsze nawet jak amsz pacc uciekniesz pk i wtedy nawet twuj poradnij sie niepszyda ;) ale tak ogulnie t spoko

babcia666
04-10-2006, 13:34
a o co chodzi z tymi podpalonymi parcelami??

SlawusY
04-10-2006, 16:01
Ja mogę dać swoj poradnik (Kruciutki) Jezeli widzisz jakiegos Monstera (ALbo wiesz ze ten monster jest np jakiegos Druida albo sorca) widzisz jego Pana jeżeli on zacznie cie pekować to ucziekaj na inne piętro albo na nieższe wtedy jego Monster jak on za toba poleci zniknie. A jesli sa jacys ludzi przy monsterze on pojdzie za tobą to Monster nie zniknie!

Dzieki :D:baby:

Hakeroza
19-10-2006, 18:42
Napisze też swoje skromne zdanie. Uważam że w pekowaniu najbardziej liczą się umiejetności nie lvl czy skille poprostu umiejetności pk. Pamietam że kiedyś swoim 30 knightem zabilem 40 palka pamietam że zeszło mi troche uhów ale chłopak sie zdołował był zbyt pewny siebie a to sie źle kończy :p

kotek19
25-10-2006, 20:56
Nie źle ci to wyszło
Masz racje że sorc to Najlepszą Profesją do PK bo wandy,SD Producion itd.:)

Reed
25-10-2006, 21:48
@2xup
po ostatnim update umiejetnosci licza sie w stopniu minimalnym, glówna rolę odgrywa liczba runek, manasów,amunicji(w przypadku paladyna)

@up
co ma produkcja sd do pk?

Orshabaall
25-10-2006, 23:05
No to juz bede wiedzial jak ofiara bedzie sie przede mna bronic :)

Evaart
10-11-2006, 21:40
super, że powstał taki poradnik, bo teraz mniej więcej wiem, co robić. :) Znudziło mnie to ciągłe zabijanie mnie. :P Nareszcie wiem, co ze sobą zabrać na exp... ^^" Dzięki wielkie! :]

Poczes
19-11-2006, 12:12
mam jedno małe zastrzeżenie UE zabiera 1200 many a nie tak jak ty to napisałeś 800 :P a tak po za tym to poradnik spoko :P

Aslan
10-06-2007, 14:34
No fajny poradnik gdybys wstawil jakies screeny to by byl jeszcze fajniejszyB)Biati randah