Pokaż pełną wersje : Monitor lcd. Lepszy mniejszy czy slabszy wiekszy?
Mam dylemat.
Kupic monitor lcd 17 4ms i 1600 kontrastu czy:
monitor 19lcd 16ms i 800kontrast?
Doradzcie ^^
Yoh Asakura
03-05-2006, 15:14
Najlepiej kup CRT.
Najlepiej kup CRD.
CRT, a nie CRD :D
@Topic : rowniez polecilbym zrezygnowanie z LCD i zakup CRT. W ogole, jak mamy ci doradzic, jak nawet ceny nie ma podanej? :|
Podaj konkretne modele, a najlepiej odwiedź jakieś specjalistyczne forum, np. forum.purepc.pl (dawny tweak.pl).
Sa to monitory LG. Oba kosztuja okolo 1200zl wiec pytam ktory sie bardziej oplaca :)
The Mass
03-05-2006, 16:14
Polecałbym forum pctweak.net.
Nie kupuj LSD tfu!... LCD, bo bedizesz tego zalowac. Ciekie sa te monitory, mozna ich uzywac tylko w jednej (z gory okreslonej) rozdzielczosci, smuza jak suka i takze szkodza na oczy tak samo jak CRT. Kup dobrego CRT 17' i bedzie git. Pozdro!
Edit: Nie wspomne o martwych pikselach....
Nie kupuj LSD tfu!... LCD, bo bedizesz tego zalowac. Ciekie sa te monitory, mozna ich uzywac tylko w jednej (z gory okreslonej) rozdzielczosci, smuza jak suka i takze szkodza na oczy tak samo jak CRT. Kup dobrego CRT 17' i bedzie git. Pozdro!
Edit: Nie wspomne o martwych pikselach....
Pracujac po okolo 10h dziennie przed monitorem moge powiedziec, ze LCD sa stokrotnie lepsze niz CRT. Z prostej przyczyny: nie mecza oczu.
Wprowadzasz tez w blad satwierdzajac, ze mozna ich uzywac w jednej rozdzielcosci. Kto ci takich bajek naopowiadal?
Smuza? Ja na swoim mam obraz doskonaly - mucha nie siada.
Martwe pixele - a znasz termin gwarancja?
@Matek:
Zgadzam sie w pelni :)
Te dobre monitory lcd to miodziooo :)))
Pracujac po okolo 10h dziennie przed monitorem moge powiedziec, ze LCD sa stokrotnie lepsze niz CRT. Z prostej przyczyny: nie mecza oczu.
Wprowadzasz tez w blad satwierdzajac, ze mozna ich uzywac w jednej rozdzielcosci. Kto ci takich bajek naopowiadal?
Martwe pixele - a znasz termin gwarancja?
Tez męczą oczy :) Mozna w wielu uzywać rozdzielczościach, ale inne rozdzielczosci niz ta standardowa, sa o wieeeeeeele gorsze niz standard. Martwe piXele - co z tego, że gwarancja jak i tak w nowym beda? Pozatym gwarancja sie kiedys skonczy. Jak nie widzisz smuzenia to wspolczuje, zapewne powinnes isc do okulisty po okulary :| W ogole cała technologia LCD (jesli chodzi o monitory, bo do TV jakos sie nadaje) to wielka pomyłka. Ale skoro narobili tyle monitorów to musza je wylansować i sprzedać... Zreszta wasza kasa, wasze oczy, wasze zycie. Mi szkoda by było kasy na LCD :P
Mozna w wielu uzywać rozdzielczościach, ale inne rozdzielczosci niz ta standardowa, sa o wieeeeeeele gorsze niz standard
To ustaw sobie na 17'' CRT rozdzielczosc mniejsza niz 800x600, i tez bedziesz mial o wiele gorsza. I co?
Jak nie widzisz smuzenia to wspolczuje, zapewne powinnes isc do okulisty po okulary :|
Wzrok mam doskonaly.
W ogole cała technologia LCD (jesli chodzi o monitory, bo do TV jakos sie nadaje) to wielka pomyłka.
Jasne, ze pomylka. Bo co komu z monitorow, ktore maja doskonaly obraz, swietnie nadaja sie do pracy a do tego zajmuja 1/10 tego co zajmuje CRT. Nie mowiac juz o swietnych katach nachylenia;] Po co to komu?
Jasne, ze pomylka. Bo co komu z monitorow, ktore maja doskonaly obraz, swietnie nadaja sie do pracy a do tego zajmuja 1/10 tego co zajmuje CRT. Nie mowiac juz o swietnych katach nachylenia;] Po co to komu?
Taa do prac biurowych sie nadaja, ale nie do grania, a autor zapewne chce kupic monitor do grania. A obrazu doskonalego nie maja :P niah niah! :P
Tez męczą oczy :) Mozna w wielu uzywać rozdzielczościach, ale inne rozdzielczosci niz ta standardowa, sa o wieeeeeeele gorsze niz standard. Martwe piXele - co z tego, że gwarancja jak i tak w nowym beda? Pozatym gwarancja sie kiedys skonczy. Jak nie widzisz smuzenia to wspolczuje, zapewne powinnes isc do okulisty po okulary :| W ogole cała technologia LCD (jesli chodzi o monitory, bo do TV jakos sie nadaje) to wielka pomyłka. Ale skoro narobili tyle monitorów to musza je wylansować i sprzedać... Zreszta wasza kasa, wasze oczy, wasze zycie. Mi szkoda by było kasy na LCD :P
Trochę tu rzeczy wyssanych z palca. Tak, prawda, LCD jeszcze kilka lat temu to była strata pieniędzy, ale dzisiaj są tak samo dobre, jak CRT i nawet przewyższają je w niektórych aspektach. Martwe piksele - nie jest powiedzianie, że na 100% jakiekolwiek piksele "umrą", lecz masz rację, ryzyko jest duże. Smużenie - kwestia przyzwyczajenia, to że LCD to tylko słaby sprzęt biurowy już dawno stało się mitem i nawet w takim Q3, gdzie wymagana jest szybka reakcja monitora ludzie wymiatają na LCD. Ale w LCD moim zdaniem najważniejsza jest wygoda. Po pierwsze, rozmiar monitora - oszczędność miejsca względem CRT. Drugie - wygoda w obsłudze - jeśli mamy cyfrowe wejście DVI, to nigdy nie będziemy musieli się bawić w "przesuwanie" obrazu, by nie było czarnych pasków po bokach ani skalowania go, bo wszystko dzieje się automatycznie, przydatne przy częstych zmianach rozdzielczości. Po trzecie - szpan ;). Oczywiście LCD ma swoje wady, tak jak np. kąty widzenia, kolory, żywotność matrycy(średnio 5-10 lat), lecz dzisiaj LCD nie są już takie drogie jak kiedyś i są dużo lepsze od swoich pierwszych "modeli". Ja bym brał LCD.
Do autora tematu: Prosimy o konkretne modele, a nie o "monitor LG"...
Pozdro.
Teraz zastanawiam sie nad 19 calowym benq :PP
poczytalem rozne fora i na to wychodzi :)
Benq Fp91gp <--- kupilo go sporo osob i kazdy jest zadowolony ma kontrast 1000:1 8ms reakcji i chyba 250 jasnosci. Ma 19cali
Kosztuje kolo 1200zl. Gwarancje ma 3letnia ale chyba od 4+ martwych pikseli.
W gazecie mam inny model ^^
Benq FP93GX 2ms!!! kontrast 700:1 300 jasnosci. Tez 19cali i takze okolo 1200zl :)
Yoh Asakura
03-05-2006, 20:15
Blah, ja mam LCD'ka który ma 3 lata. Żadnych martwych pixeli nie dostrzegam, smużenia nie mam a jakośc obrazu jest zadowalająca. Ba, mam nawet głośniki wbudowane w monitor ;)
By the way: o co chodzi w ogóle z tymi martwymi pixelami ?
@Down:
Z tego co tam pisze wnioskuje, że nie mam martwych pixeli. Jakieś plamki na monitorze to może i mam, ale to są pozostałości po jakimś jedzeniu ;)
Ghost Nieudany
03-05-2006, 20:34
@up
Martwy piksel to wypalony punkt na ekranie monitora. W takim miejscu nie wyświetla się żaden kolor, albo ten kolor wyświetla się stale..
Typy martwych pikseli: jasny piksel: jeden piksel (czyli składowe trzy subpiksele: czerwony, zielony i niebieski) jest stale zapalony. Czarny piksel: jeden piksel (czyli składowe trzy subpiksele: czerwony, zielony i niebieski) jest stale zgaszony. Subpiksel: jeden z subpikseli (czerwony, zielony lub niebieski) jest stale zapalony albo zgaszony. W zależności od rodzaju martwego piksela (ciągle zgaszony lub ciągle zapalony) defekt będzie bardzie widoczny na jasnym albo ciemnym tle.
Generalnie, to nie polecam LCD, bo ciężko trafić na coś taniego, a wartościowego - na grach z chociażby śladami dynamiki może człowieka szlag trafić, jeśli LCD nie jest wysokiej jakości.
A propo męczenia się wzroku - większość dobrych CRT ma wbudowane odpowiednie filtry, a takowe można też dokupić i przymocować do monitora. Poprawa jest spora, a jedyną zauważalną różnicą jest w niektórych przypadkach pociemnienie obrazu.
Z zakupem LCD wiąże się ryzyko - poleciłbym kupienie dobrego monitora ciekłokrystalicznego tylko, jeśli nie macie miejsca na biurku. W innym wypadku lepszy jest jednak CRT.
Vanhelsen
03-05-2006, 21:02
Martwe pixele - a znasz termin gwarancja?lcd z racji swej budowy, ma jedną, "matczyną" roździelczość, najczęściej 1200*1024. Jeśli więc w windzie, czymkolwiek ustawisz inną rozdzielczość, monitor jedynie skaluje obraz do w/w rozdzielczości i cześto to wygląda wręcz tragicznie.
Co do oczu, to chyba jedyna zaleta lcd
A co do martwych pixli, są tak zwane "normy" ileś tam pixli na mln może być przepalonych, i serwis ci tego NIE uzna... ("wina systemu produkcji prosze Pana, każdy tak ma i nic na to ni poradzimy")
Smuzenie nie jest już problemen, to prawda.Jasne, ze pomylka. Bo co komu z monitorow, ktore maja doskonaly obraz, swietnie nadaja sie do pracy a do tego zajmuja 1/10 tego co zajmuje CRT. Nie mowiac juz o swietnych katach nachylenia;] Po co to komu?Sedno sprawy, LCD - genialny do pracy, tragiczny do grania.
W mojej szkole ostatnio dostaliśmy od UE nową pracownię, nauczyciele zadowoleni gdyby nie dwie rzeczy: a) linuxy zamiast wind, b) lcd'ki zamiast crt.
Zainteresowanym polecam archiwalne (~I kwartał 05) numery CDA, dział NDSN, arty o LCD vs CRT
A tak w ogóle, to już daaawno wszystkie firmy są wstanie wprowadzić genialne monitory OLED (połączenie zalet CRT i LCD, stosowane są już w mp3'kach i wygląda to genialnie) ale niestety zbyt wiele inwestowały w technologię LCD by gdy w końcu przekonali do niej społeczeństwo, wycować je z produkcji... a szkoda, że chęść zysku idzie przed rozwojem technologicznym, szkoda.
p.s.
CRT lepsze, a jak już chcesz LCD, to pamiętaj, masz 7 (siedem i tylko siedem, nie więcej) dni na zwrot towaru bez podania przyczyny ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.