PDA

Pokaż pełną wersje : Wewnętrzne Prawa Tibi

Tiligus
23-07-2004, 17:43
Zbiór Wewnętrznych Praw Tibi.

Ten zbiór traktuje o prawach które nie zostały opisane w regulaminie Tibi, ale każdy gracz pownien je znać i przestrzegać. Zamieszczę tu także pare porad.

1. Nie Dotykaj

1.1 Gdy potwór walczy z innym graczem, jest uznawane że ten potwór należy do niego. Nie atakuj go i nie podchodz do ciała potwora, bo zostaniesz uznany za złodzieja.

1.2 Loot bag-czyli worek(bag) przesuwany po ziemi przez innego gracza. Nie zbliżaj się do tego worka, ani go nie otwieraj. Każda próba zbliżenia się do worka może być uznana za kradzież.

1.3 Śmierć innego gracza. Gdy gracz zginie traci backpack i czasami coś losowego z equipu. Nie okradaj ciała, wiadomo że pokusa może być duża, lecz gdy właściciel by się o tym dowiedział miałyś jeszcze większe kłopoty.

1.4 Gdy gracz poluje na danym spawnie (terenie z potworami) i nie życzy sobie Twojego towarzystwa, to opuść to miejsce. Możesz się umówić, że po nim zajmiesz to miejsce z potworkami (spawna).
- W Dwarf Mines ludzie zostawiają kartki kolo dziur, z napisem żeby tam nie expować

1.5 Nie przesuwaj innych graczy, może to być źle zrozumiane przez innego gracza. Jeżeli możesz przejśc obok niego to lepiej tak zrób.

2. Nie level zdobi człowieka.

2.1 Gracz z niskim levelem, też ma swoje prawa. Nie wykorzystuj tego że masz większy level do straszenia ich.

2.2 Nisko levelowe postacie, wcale nie muszą być nowymi. Duże levele tworzą nisko levelowe postacie do różnych celów np. Tworzenia run, dla zabawy, a czasami nawet do prowokacji.

2.3 Prowokacja- Wyższe levele używają nisko levelowe postacie Do prowokacji (mają red skulla, albo white, albo działają prowokacyjnie. Wszystko to by zmusić Cię do zabicia jej. Nie rób tego, ponieważ potem na innych postaciach będą od Ciebie wymuszać pieniądze.

2.4 Są gildie które dominują na danym świecie i one narzucają swoje prawa, złamanie ich grozi przykrymi konsekwencjami.

2.5 Każda postać może być chroniona przez wyższy level i jest to całkiem normalne.

3. Oszustwa

3.1 Są programy których używać nie można. Są to wszystkie programy które w jakiś sposób ingerują w klienta gry. Oczywiście można używać anty- wirusa, spyware etc. do ochrony kompa.

3.2 Gdy stoisz w grupce, nad wodą i naprzykład trenujesz. Możesz zostać przez wysoko levelową postać przetestowany. Może Cię posądzać o taki program do grania na jednym kliencie paroma postaciami. Taki osobnik najczęściej, będzie chciał abyś tańczył (Dance). Chodzi tu bynajmniej o to żeby wszystkie te postacie poruszały się równocześnie.

3.3 Parcel Trade - czyli handlowanie przez Tibijską pocztę paczkową. Jeżeli na kanale "Trade" będziesz sprzedawał/kupował przedmiot nigdy nie oferuj tego/ani nie zgadzaj się na to. Polega to na tym że ktoś pierwszy wysyła przedmiot paczką tibijską , a potem drugi wysyła opłate za niego (lub odwrotnie). Lepiej się przejść...

3.4 Oszustwa-Typu bajer- Wciskanie kitu, innym graczom, najczęściej nowym. Jest to zabronione.
Nie daj się na to nabrać. Jest wiele bajerów wciskanych innym : np. kopiowanie przedmiotow,więcej kasy.
Tak samo na rookgardzie. Dużo tego jest, trzeba było by to opisac w innym ART.

4. Zabijanie innych graczy.

4.1 Częstą karą, wyznaczaną przez innych graczy za wykroczenie któregoś z tych praw, jest zabicie go.

4.2 Gracz ma prawo zabicia Cię gdy posiadasz Białą, bądź czerwoną czaszkę.

4.3 Nie blokuj wejść do depotu, lub innego miejsca ochronnego (PZ-protection zone). Gdy gracz chce uciec przed innym atakującym go graczem.Nie blokuj go też gdy jest bity na otwartym polu. Nie pomagaj w zabijaniu gracza, jeżeli nie wiesz dlaczego tak się dzieje.

4.3 Za zabicie potworków do treningu, lub Summona, też możesz zostać ukarany śmiercią.

4.4 Częstym sposobem na uniknięcie polowania na Ciebie, jest poproszenie o wykupienie się z winy za pomocą pieniędzy. Jest to legalne

4.5 Nie strasz nikogo nigdy banem, za to też często zabijają.

4.6 Rasizm też jest surowo zabroniony. Zabijanie kogoś za jego narodowość że jest szwedem,brazylijczykiem, polakiem...

5. Nie denerwuj.

5.1 Proszenie kogoś nagminnie o podarowanie jakiejś rzeczy za darmo tylko dlatego, że jesteś nowy, jest bardzo wkurzające. Jeżeli powiedział raz "Nie" to znaczy, że nie chce.

5.2 Wpuszczanie takiej samej wiadomości w krótkich odstępach czasowych. Jest uważane za spam. Jest to też karalne. Można uzyskać auto bana za uczynienie tego na kanale publicznym

5.3 Nie bluzgaj, niektórym bardziej dojrzałym graczom może to przeskadzać.

5.4 Nie strasz kogoś "Zrookowaniem", bo czasami to powoduje śmiech, a czasami irytacje.

5.5 Nie kręć się za kimś, gdy on expuje. To samo się tyczy treningu gdy ktoś trenuje, nie zawsze ludzie chcą "towarzystwa".

6. Polowanie

6.1 Nie luruj niczego, czyli nie sprowadzaj potwora z spawnu (czyli miejsca gdzie on się odradza) do innego miejsca.

6.2 Jeżeli taktyka twojej postaci sprowadza się do uciekania przed potworem, to unikaj biegania koło innego człowieka ponieważ ten potwór może się przerzucić.

6.3 Przed wspólnym polowaniem, są ustalane różne rzeczy. Dotyczące taktyki, dzielenia kasy z itemów (lootu) co wypadnie z potwora itp. Przestrzegaj ich!

6.4 Każda profesja posiada inną taktykę walki, nie przeszkadzaj im w tym. Podaje przykłady : Paladyn uciekający przed Giant spiderem, posiada mało obrony więc nie chce żeby mu ktoś sprowadzał inne przeszkody na tor jego biegu (np inne potwory)

6.5 Nie żebraj Kasy i itemów od Ludzi którzy posiadają tego dużo chodząc na polowania. Każdy na to pracował! I nikt nigdy nie będzie miał za dużo pieniędzy i itemów.

7. Hackowanie (popularna nazwa ale bardziej pasuje Crackowanie:/)

7.1 Granie na czyjejś postaci, może być uznawane za "hackniecie". Postać ma mieć tylko jednego właściciela.

7.2 Nie proponuj innym programów "wspomagających".
W nich najczęściej są ukryte programy kradnące konta.

7.3 Nie interesuj się hackowaniem, unikaj tego tematu w grze. Nie przyznawaj się do kumpli którzy się tym zajmują. Nie raz kumpel wkopał kumpla.

8. Znajomości

8.1 Każdy ma jakieś "plecy" i nie raz możesz się tym sparzyć, nie atakuj ludzi bo mogą mieć silnych kumpli i silną Tibijską rodzinke

8.2 Nie chwal się znajomościami, nadużywanie ich może zakończyć się kłopotami. Jeżeli twoi koledzy mają duże levele nie znaczy że będą dla Ciebie urządzać wojny.

8.3 Miej ograniczone zaufanie do nieznajomych. Wiadomo że różni ludzie czychają za ekranami monitorów. (Cześć mam na imię Wojtek i tez mam 12 lat, hahahha)

8.4 Nie wrzucaj śmieci do domków, swoich znajomych ani innych graczy.

8.5 Dbaj o kumpli, stracone zaufanie trudno odbudować.

8.6 Nie podszywaj się pod żadnego innego Gracza! Nie używaj ksywek podobych do niego. Ani Nie mów w jego imieniu.

8.7 Nie oceniaj ludzi po levelu ( tak tak...)

9. Problemy

9.1 Przeczytaj Manual, na Tibia.com, i zawartość całej strony. Potem pytaj

9.2 Mamy dużo serwisów polskich na których mamy odpowiedzi już na naprawde Wiele pytań!

9.3 Popytaj się ludzi w Grze, napewno ktoś Ci pomoże.

9.4 Nie myśl Tylko o Sobie, oferuj pomoc innym graczom.

10. Społeczność Graczy.

10.1 Nie grasz sam, każdy ma prawo do wyrażenia swoich poglądów które niekoniecznie muszą zgadzać się z Twoimi.

10.2 Cały urok tibi opiera się na możliwości kontaktu z ludźmi, przestrzegaj "Netykiety" :)]

10.3 Przestrzegaj Regulaminów

To wszystko może coś dopisze jak Sobie przypomne:)

Dwimenor
23-07-2004, 18:03
GRATZ
Bardzo dobry zbiór niepisanych praw Tibii. Jestem za tym aby dać to do działu artykuły.

Raul
23-07-2004, 18:04
Jestem w pełni za tym aby ten temat dodać. Naprawde mnie zainteresował i cały przeczytałem. :P

Dan the Automator
23-07-2004, 18:20
Co tu dużo mówić - świetne :D!
Przeczytaj jeszcze raz text, żeby nei było błędów, bo temat właśnie wędruje do działu z artykułami :)

dzieki za współprace~

damianlorek
23-07-2004, 18:36
Duży zbiór informacji nie opisanych w regulaminie.
Ogólnie super. ;)

globi
23-07-2004, 19:49
Bardzo dobry artykul i w pelni sie z nim zgadzam. Zawsze probuje postepowac tak jak jest opisane<raz popelnilem blad :( >. Ale gracze na Non-PvP zadko przestrzegaja X( . Sa porzadni ludzie tez, ale niektorzy to normalnie tylko zabic<a to nie mozliwe :( >. Prosba dla wszystkich ktorzy to przeczytaja:Zyjcie w Tibii zgodnie z tymi zasadami. Pozdro

Marcin the knight
24-07-2004, 18:18
8.2 Nie chwal się znajomościami, nadużywanie ich może zakończyć się kłopotami. Jeżeli twoi koledzy mają duże levele nie znaczy że będą dla Ciebie urządzać wojny.

gosc 70 lvl cos odemnie chcial napisalem do kumpli i zaczela sie wojna
tu znajdziecie kilka zdiec teraz on ma inne imie bo dostal name locka LD
link (http://galeon.com/dking/index.html)
thx bye

PiXik
24-07-2004, 19:41
Brawooooo nobla temu panu
Tylko jest jeden problem ci którzy przestzegają tych praw dawno o nich wiedzieli a jeśli poradnik jest skierowany do nobów to ich nie nawróci każdy nob ma swój wewnętrzny regulamin...;/
Newbie czytać i przestrzegać

PiXik
29-07-2004, 09:36
aaa i jeszcze jeśli masz lana z dużą ilością osób to daj im pograć i nie wspisuj złego hasła jeśli go nie pamiętasz tylko daj na lost acount.

Shiva
11-08-2004, 18:26
Niezle naprawde niezle...ale i tak malo kto tego przestrzega na low levelach..;)

Rogal
11-08-2004, 18:57
Mistrzu !!!
Brawo niezłe to jest!!!!!
Ujełeś wszytkie w tym zawarte prawa tibijskie i nawet ,których ja nie słyszałem.Teraz zaczne przestrzegać niektórych zasad tibiijskich.I jeszcze Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje Gratulacje ~!!!

Senadex
27-08-2004, 20:12
Wow ale tego jest czytałem nie raz regulaminy tibi ale niektórych tu zasad jeszcze niewidziałem masz ode mnie wielkiego plusa oby tak dalej. ;)

Kredi
22-09-2004, 18:20
Regulamin ekstra i prubuje sie do niego przystosować. A mam pytanie jak ktoś mi zaproponuje jakieś śmieci że mi da to mam brać?? Czy to nie jest w stylu Fre itans plx plx?? Dostałem odniegodobre rzeczy.

Nazar
11-10-2004, 17:23
WYPAS WYPAS WYPAS WYPAS.......jestem nowy, ale będę zachowywać te zasady... BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO :cup: :cup: :cup: :flaga_pl:

Budisipe
17-12-2004, 11:20
Dużo się napisałeś i założę się że nie jednej osobie się to przyda. :) np. mnie :p
Wszystkich co mają postać na Ruberze zapraszam na pogawędkę. :] n00by są głupie :baby: i nie powinny grać w tak fajną grę jak Tibia B) A najgorsze co może człowieka spotkać to lag przy walce. 8o

Lejiso Cichy
17-12-2004, 13:13
Co tu duzo muwic poprostu SUPER!!!!!! ;) Sam bym tego lepiej nie napisal :p

Pereziusz
23-12-2004, 22:56
Tili jesteś niesamowity, jesteś dumą polski tylko takich więcej :flaga_pl:

kds71
18-01-2005, 16:27
Artykul swietny, ale pieknie by bylo, gdyby ludzie tych zasad przestrzegali. Kilka razy stracilem juz spory lootbag przy samym depo :(

A co do znajomosci - raz zaatakowal mnie jakis koles na 12 lvl. Jak go sklepalem (nie zabilem), to zaczal mi sie odgrazac, ze jestem hunted przez jego gildie - i co w takiej sytuacji robic? Jak podjedzie do ciebie koles i zacznie cie tluc? Pozwolic mu sie zabic? W sumie nic z tego hunted nie wyszlo, bo i gildia smiechu warta, ale sytuacja nieciekawa.

sajgor
14-02-2005, 14:41
nie powiem kawałek dobrego tekstu.No cóz ale z 2 strony mało kto stara się chociaż w cząstce przestrzegać tych regół.pk zawsze istnieć będą,na złodziei nigdy nie ma rady.Ale mimo wszystko duzy + dla Ciebie

Grenni
14-02-2005, 18:15
@up
"regół" omg !!

@Topic
Poradik spoko,nie tylko dla newb. Ujałeś wiekszość tych niepisanych praw, kazdy gracz powinien to przeczytać i of course sie do tego stosować ;D

Vekegi
21-05-2005, 12:42
GRATZ! poprostu super extra świetny poradnik jeszcze raz gratz

Levus znany jako mag
22-07-2005, 19:48
...nie wszyscy przestrzegają tych zasad. Spotkałem się niedawno z takim oto przypadkiem. Jest godzina około 12. Zalogowałem się. Zchodzę z piętra w depo szykuje sie do wyjścia. Nagle patrze a tam rewolucja. PRawie wszyscy pod depo z white skulami i ubrani na biało czerwono. Jeden z nich ciągle puszczał wiadomość "POLACY NA BIAŁO-CZERWONO!", a reszta szukała szwedów i ludzi innych narodowości kto odpowiadał, że nie jest polakiem lub nie był ubrany na biało czerwono po prostu miał "deda". Były tam postacie nisko levelowe (9 lev) jak i wyższe (30-35 lvl).

Często zdarza się szczególnie na WW (Wild Warriorach), że gracz zabiera loot. I nie zdarza się to tylko niskio levelowym, ale też graczom już bardziej doświadczonym.

Moim zdaniem poradnik bardzo dobry, lecz gdyby wszyscy go przestrzegali to tibia była by po prostu denna! Wszyscy odzywali by sie do siebie miło grzecznie. Nie potrzebne byłyby skulle i bany. Niestety tak nie jest i za to tibia nie nudzi mi się. :)

Leos
24-07-2005, 13:20
Szkoda, ze te zasady sa calkiem inne na swiatach non-pvp, ale ogulnie to calkiem fajnie.

:evul: Tesknie za tluczeniem noobów ;(

Crazy Mage
17-01-2006, 23:18
Tak ale co zrobic jak mi ciagle kradna loot jak dam raporta to moge czekac nawt 5 godzin co wtedy robic?Albo czesto zaczepiaja mnie gracze (nawet ich nieznam)przezywaja mnie i moja rodzine jak dam raporta to to prawie nic nieda :p gdzie jest spawiedliwosc?

Gotrek
13-05-2006, 10:01
Ogólnie to nieźle, ale powiedzmy sobie szczerze ? Co jest większe pokusa czy "nie pisane prawa"? Pewnie każdy z nas nadszarpnął troche tych praw albo nawet nieświadomie to robi, ale spoko rzecz napisaleś :) Pzdr.

Ostry7
13-05-2006, 14:46
Tego brakowalo, idealnie ;P

Lodiczek
13-05-2006, 16:14
[QUOTE=Tiligus]
1.2 Loot bag-czyli worek(bag) przesuwany po ziemi przez innego gracza. Nie zbliżaj się do tego worka, ani go nie otwieraj. Każda próba zbliżenia się do worka może być uznana za kradzież.
[QUOTE]

To co leży na ziemi jest własnością "ogółu". Z tego co mi wiadomo w Tibii w ogóle nie byly przewidziane lootbagi. Nie znaczy to, że popieram thiefów. To kradzież ale zarazem nie kradzież... :P (aaahh... coś zrąbałem z cytowaniem, srry)

Illuvatarys
14-05-2006, 19:39
Proponuje napisać porabnik "noobka" :P
//Wracając do tematu...świetny poradnik ! :cup:

adriancb23
15-05-2006, 15:58
No dobry poradnik. Szkoda ze nie wszyscy się stosują do niego. Ja sam osobiście uważam, że bardzo fajnie było by gdyby tak wszyscy się do niego przyzwyczaili.

Pozdrawiam ;)

ProCZOP
15-05-2006, 17:17
Nie wiem czemu tak zachwalacie ten poradnik.
Tylko super i super.
Jest w nim wiele błędów, mitów i punktów nie potrzebnych.
Z resztą bądzmy realistami;
Gra sie po to zeby cos osiagnac, a jak sie cos osiagnie to trzeba to wykorzystac jako swój atut, a nie chowac sie z tym bo sie ma za duzy level.
Nie zebym popierał chamskie zachowania wszelakiej maści, ale trzeba wchodzic w konflikty z innymi, zeby cos sie dzialo.

No i jeszcze jedno:
Gdyby każdy w 100% przestrzebał tego regulaminu to nie potrzebn by były servery ogólno dostępne, a Tibia by była grą SINGLOWĄ.
Każdy by sobie w doomciu pogrywał spokojnie, nikt by mu nie kradł, nic nie zabierał nie zabijał.
Spójrzmy prawdzie w oczy to właśnie to że nie ma ścisłych ograniczających reguł tworzy Tibie dobrą grą dla tysięcy ...

Tiligus
15-05-2006, 21:47
Jest w nim wiele błędów, mitów i punktów nie potrzebnych
Mimo iż ten poradnik trochę tu już leży i niektóre rzeczy nie są już takie "najświeższe" to dalej uważam go za ponadczasowy, ale wskaż mi te "wiele" błędów , mitów i punktów nie potrzebnych. Jeżeli takie znajdziesz specjalnie dla Ciebie zedytuje poradnik.

Bądźmy realistami, można być przecież skur*** i psuć grę innym mając przy tym radoche co nie?

Gdyby każdy w 100% przestrzebał tego regulaminu to nie potrzebn by były servery ogólno dostępne, a Tibia by była grą SINGLOWĄ.
Tak ale to są prawa które narzucili gracze a nie żaden Mój regulamin, i początkowy gracz może któreś z nich złamać nawet o nich nie wiedząc, właśnie z taką myślą pisałem ten poradnik, by im uświadomić i pozwolić ominąć nie przyjemne sytuacje.
Lubisz adrenaline? nikt Ci nie zabrania zabijać, znasz konsekwencje ok.... baw się, to jest skierowane do tych którzy konsekwencji nie znają.
Reszta z punktów chyba nie powinna Cię "ograniczać".
Gra sie po to zeby cos osiagnac, a jak sie cos osiagnie to trzeba to wykorzystac jako swój atut, a nie chowac sie z tym bo sie ma za duzy level.
Nie zebym popierał chamskie zachowania wszelakiej maści, ale trzeba wchodzic w konflikty z innymi, zeby cos sie dzialo.

Nigdzie nikogo tak NIE OGRANICZAŁEM chyba czytałeś inny tekst, a jeżeli chcesz się wozić na wyższym levelem i tworzyć konflikty by było ciekawiej, spoko, ale rób to na kimś kto jest na Twoim poziomie, a nie stosuj PA. A ja dalej nie widzę w poradniku moim żadnych "ograniczników".
Głownie promuje hasło graj tak by nie wadzić innym.
Pokaż mi dokładnie te błędy.

ProCZOP
16-05-2006, 14:36
1.4 Gdy gracz poluje na danym spawnie (terenie z potworami) i nie życzy sobie Twojego towarzystwa, to opuść to miejsce.
Ten punkt może sie odnosić tylko do tego czasu, gdy gra mało graczy i wiele spawnów jest wolnych. Jeśli server jest przepełniony i nie ma gdzie expić to trzeba się komuśwbić na spawna, albo na jakąś jego część lub ograniczyć mu czas expienia. Przykładowo idziesz sobie na guardy a tam pełno ludzu, pytasz sie uprzejmie kiedy kończą, a w odpowiedzi słyszysz 9h. Co w tedy robisz? Wyłączasz gre? Idziesz postać pod depo? czy poexpić na trollach?
Teren Tibijski nie jest niczyją własnością i nikt nie powinien sobie roszczyć prawa zajmowania go przez dłuższy czas i nie dopuszczania innych graczy.
Sytuacja taka często pojawia sie na nowych serverach gdzie dominująca gildia robi monopol na jakiś teren np PoH.

1.5 Nie przesuwaj innych graczy, może to być źle zrozumiane przez innego gracza. Jeżeli możesz przejśc obok niego to lepiej tak zrób.
Jeżeli blokują ci droge to czemu nie? Oczywiście z umiarem; nikt nie będzie kogoś przesówał jak sobie stoi przed swoim domkiem. Co innego PZ (co umieściłeś w prawach) i drogi.

2.2 Nisko levelowe postacie, wcale nie muszą być nowymi. Duże levele tworzą nisko levelowe postacie do różnych celów np. Tworzenia run, dla zabawy, a czasami nawet do prowokacji.

Z treścią się zgadzam, ale nie rozumiem co to ma do Wewnętrznych Praw Tibii ?
Powinno to być osobno napisane jako jakiś rzypis, a nie jako punkt do Prawa "2. Nie level zdobi człowieka."
(masz jeszcze kilka takich pkt co sie nie nadawają na prawa)

Mógłbym jeszcze tu kilka wpisać, ale ja naprawde nie chcę cie ostro krytykować, pisze tylko, że wiele z tych "praw" jest nie słusznych,
A poza tym każdy powinien wiedzieć, że Prawa takie zależą głównie od sytuacji i servera.

Pozdro

PS: Czy jeśli ktoś padnie i ty zobaczysz ciało to nie weźniesz itemów?
A jeśli ten ktoś sie ponownie nie zaloguje?

(Sytuacja zmienia niektóre prawa i to nawet o 180 stopni)

Tiligus
17-05-2006, 19:43
Ten zbiór traktuje o prawach które nie zostały opisane w regulaminie Tibi, ale każdy gracz pownien je znać i przestrzegać. Zamieszczę tu także pare porad.
"...ale nie rozumiem co to ma do Wewnętrznych Praw Tibii ?"

Ten punkt może sie odnosić tylko do tego czasu, gdy gra mało graczy i wiele spawnów jest wolnych. Jeśli server jest przepełniony i nie ma gdzie expić to trzeba się komuśwbić na spawna, albo na jakąś jego część lub ograniczyć mu czas expienia. Przykładowo idziesz sobie na guardy a tam pełno ludzu, pytasz sie uprzejmie kiedy kończą, a w odpowiedzi słyszysz 9h. Co w tedy robisz? Wyłączasz gre? Idziesz postać pod depo? czy poexpić na trollach?
Teren Tibijski nie jest niczyją własnością i nikt nie powinien sobie roszczyć prawa zajmowania go przez dłuższy czas i nie dopuszczania innych graczy.
Sytuacja taka często pojawia sie na nowych serverach gdzie dominująca gildia robi monopol na jakiś teren np PoH.

Tak zgodzę się z Tobą, że jednym z problemów Tibijskich są przepełnione miejscówki. Niestety są TO WEWNĘTRZNE PRAWA i sam wiesz że ten system w Tibii dalej funkcjonuje. Chcesz to wbij się komuś na spawna i expuj z nim, lecz huntujący sam wyegzekwuje swoje prawa. To że świat jest niesprawiedliwy nie znaczy że ten punkt nie należy do tych praw ^^. Sam widzisz Twoje założenie że teren Tibijski nie jest niczyją własnością, może wprowadzić newbie w błąd i nieświadomie padnie przez jego niewiedze. Ten punkt zostaje... jedziemy dalej

Jeżeli blokują ci droge to czemu nie? Oczywiście z umiarem; nikt nie będzie kogoś przesówał jak sobie stoi przed swoim domkiem. Co innego PZ (co umieściłeś w prawach) i drogi.

Tak... ludzie często piszą "please move" albo "can you pass me?" . Ponieważ takie przesunięcie często odbierane jest jako brak szacunku do drugiego gracza. Dobra ale ten punkt też ma dużo odniesień typu: stoisz pod DP, gosciu wpada i Cię przesuwa w prawo i lewo. Cóż teoretycznie krzywda Ci się nie dzieje, ale jeżeli moim zdaniem level jest godny zabicia (czyt. 35+) to po ostrzeżeniu pada. Przesuwanie tak czy siak jest ryzykowne, i wole przed tym ostrzec.
Btw, Jak się gdzieś śpiesze, to po drodze czasem przesuwam graczy (np. w Venore) bo lvl mi na to pozwala:P, i wiem że dużo mi nie zrobią. Oczywiście to co ja robię a prawa to co innego.

Mógłbym jeszcze tu kilka wpisać, ale ja naprawde nie chcę cie ostro krytykować, pisze tylko, że wiele z tych "praw" jest nie słusznych,
Krytykuj, chętnie dowiem się co o poszczególnych punktach myślisz. Nie robisz tego za pomocą bluzgów ,ani wyzwisk to pisz.

Yrk91
18-05-2006, 15:06
Wszystko jest ok, ale jezeli chodzi o zabite ciała to ja zawsze sprawdzam co w nich jest i biore :D A jezeli chodzi o wlasciciela to nigdy nikt do mnie sie nie pultał o to :]

Uther92
19-05-2006, 19:16
Żeby jeszcze ktoś tego przestrzegał ;(

Error85
28-05-2006, 17:37
Poradnik dobry. napisany z polotem, finezja i przed wszystkim wiedza :)

zeby jeszcze na non-pvp ktos przestrzegal... ale to juz inna sprawa :P

Zeltus
24-01-2007, 11:29
4.2 Gracz ma prawo zabicia Cię gdy posiadasz Białą, bądź czerwoną czaszkę.

Właściwie to nie prawda...
Jest to bicie ludzi bez reason -.-

Przyklad...

Gracz A zabrał loot baga graczowi B,i gracz B go zabił...
Idzie gracz C i zaczyna bić gracza B,a nie wie dlaczego ma PK,bądź RS...

Ogólnie spoko ale powinieneś to wiedzieć...:baby:

Energy'Magix
29-01-2007, 17:42
jagby kazdy zastosowal sie do tego co napisales to tibia nie byla by gra z noobami tylko rajem

Rystain
30-01-2007, 00:03
Bardzo ladny i przejzyscie napisany Artukuł. Można by bylo wyminiac jeszce setki tych zasad jakby sie dobrze zastanowic. Atmoswera gry bylaby owiele lepsza gdtbt wszysty przestrzegali tych praw (niestety zeby pzezyc w dzisiejszej tibi czasami tez trzaba zlamac pare praw:() mazy mi sie Tibia grzie wszyscy by przestrzegali zasad:)

Katrin758
02-07-2007, 22:18
Gdyby wszyscy robili jak karzesz w poradniku nie było by żadnej przyjemności z gry ... tu sie liczy spryt i taktyka a nie jakieś wieśniackie prawo wyjęte z du**.
Sam pewnie kradłeś a teraz cie oszukali i ci szkoda . Jak nie umiesz o siebie zadbać zginiesz marnie . Tibia jest dla ludzi z głową a nie dla frajerów , widze cie tak gdy cię okradli : przepraszam szanownego pana , nie chce sie narzucać ale czy mugł by pan mi oddać moja rzecz?? - dajcie spokuj :p

Może uda ci sie trafić w good temat w następnym poradniku ...POWODZENIA!!

Elder Nagan
17-08-2007, 12:56
trzeba tam kilka rzeczy pozmieniac i wtedy sie nada.chcesz wiedziec jakei to na pw napisz. koniecznie daj link.

tyle ze pl i tak tego nie beda perzstrzegac..

btw. to sie zwie player rules ;P

Depeszowiec92
20-08-2007, 13:23
Czemu akurat Wojtek xD. Poradnik super napisany, mam nadzieje że przyda się początkującym

piotrek26111
20-08-2007, 23:19
1.1 Zabijam potwora i biore loot o ile wypadlo cos uzytecznego a jak nie potrzebuje loota to go chowam zeby drugi koles tez nie wzial.
1.2 Wyrzucam lootbag do wody. (chyba ze to spike sword :D)
1.3 Biore wszystko co w dedzie jest o ile cap pozwala, reszte chowam tak zeby koleś nie znalazl jak wroci albo przychodze noob charami i biore.
1.4 Wchodze na jego expowisko i zabijam mu potwory az sobie pojdzie a jak nie to wchodze noob charami i go blokuje w kącie.
1.5 Nawet jak moge ominac to i tak przesuwam.

2.1 Nie strasze ale zabijam niskim lvlom potwory, trapuje ich i blokuje.
2.2 Ja i tak utrudniam gre niskim lvlom.
2.3 MAIN
2.4 MAIN
2.5 MAIN

3.1 Uzywam ng a jak sie komus nie podoba to niech zmieni gre.
3.2 Wtedy wlaczam opcje dance w ng i moze mi ssać pałke
3.3 MAIN
3.4 Stosuje wszystkie mozliwe sposoby zeby ukrasc kase niskim lvlom.

5.1 To niech mi daje bo jestem stary albo potwory moje.
5.2 Nie podoba sie to niech da ignore.
5.3 Jesli ktos sam zacznie to czemu nie?
5.4 MAIN
5.5 Ale ja chce potwory wiec niech sie wynosi.

6.1 Luruje mozliwie jak najwiecej zeby newbie padali.
6.2 Biegne z orkiem spermanem wprost na innych graczy zeby ich zabił.
6.3 Ty bloczysz a moj exp i loot.
6.4 Jak ktos biegnie i z luku bije to mu staje na drodze.
6.5 Dawaj kase albo zabije ci twoje potwory.

7.1 No i co z tego?
7.2 auto, ng i blackd sa czyste.
7.3 Bo co?

9.4 Pomoge ci w latwym dednieciu poprzez strapowanie, tudziez w dlugim wychodzeniu z rooka.

Albertus
30-10-2007, 14:43
najlepiej jak by link do tego poradnika był na stronie głównej tibia.pl
dużymi literami żeby każdy klikną i zapoznał sie z prawami

kocica
30-10-2007, 22:19
najlepiej jak by link do tego poradnika był na stronie głównej tibia.pl
dużymi literami żeby każdy klikną i zapoznał sie z prawami

nom, racja, przydaloby sie dla niektorych (99%) pOLAKOW

Mardil
01-11-2007, 13:55
poradnik dobry... Ale i tak prawdopodobnie noobki
a/nie przeczytają
b/i tak będą robic swoje...

@katrin758
jak dla ciebie jedyną przyjemnością jest niszczenie cudzej pracy i obrażanie innych to gratuluję >.<

Telewizor
06-11-2007, 18:58
I tak tego nikt nie przestrzega a pozatym żaden n00b nawet tego nie przeczyta.

1.3 Śmierć innego gracza. Gdy gracz zginie traci backpack i czasami coś losowego z equipu. Nie okradaj ciała, wiadomo że pokusa może być duża, lecz gdy właściciel by się o tym dowiedział miałyś jeszcze większe kłopoty.

Jak dla mnie nielogiczne. Jak ktoś zginął to już jego problem i musi się liczyc z stratą.

1.4 Gdy gracz poluje na danym spawnie (terenie z potworami) i nie życzy sobie Twojego towarzystwa, to opuść to miejsce. Możesz się umówić, że po nim zajmiesz to miejsce z potworkami (spawna).
- W Dwarf Mines ludzie zostawiają kartki kolo dziur, z napisem żeby tam nie expować

Haha, już widzę jak ktoś to robi. Jeśli ktoś chce tam przebywac to tam może i NIKT(!) nie może mu tego zabronic. Jedynie nie powinien mu zabierac mobków.

2.5 Każda postać może być chroniona przez wyższy level i jest to całkiem normalne.

Dla mnie jest normalne gdy tibijczyk sam sobie potrafi radzic a nie wyręcza się kumplami, jakby nie miał honoru i odwagi.

4.4 Częstym sposobem na uniknięcie polowania na Ciebie, jest poproszenie o wykupienie się z winy za pomocą pieniędzy. Jest to legalne

Wolę całkiem chara nic dac komuś radochę z debilstwa. Łapówka to nie jest rozwiązanie problemu i powinno byc zwalczone.

5.2 Wpuszczanie takiej samej wiadomości w krótkich odstępach czasowych. Jest uważane za spam. Jest to też karalne. Można uzyskać auto bana za uczynienie tego na kanale publicznym

Takie coś jest w depo;).

8.1 Każdy ma jakieś "plecy" i nie raz możesz się tym sparzyć, nie atakuj ludzi bo mogą mieć silnych kumpli i silną Tibijską rodzinke

Szłyszałem setki historii jak ,,potężny'' 20 lvl straszy kumplami i nigdy ich do pomocy nie wziął.

Artykuł nawet fajny ale z wieloma rzeczami się nie zgadzam. Fachowo przedstawiłeś ,,fakty'' i dam 7/10.

Telewizor
06-11-2007, 18:59
I tak tego nikt nie przestrzega a pozatym żaden n00b nawet tego nie przeczyta.

Jak dla mnie nielogiczne. Jak ktoś zginął to już jego problem i musi się liczyc z stratą.

Haha, już widzę jak ktoś to robi. Jeśli ktoś chce tam przebywac to tam może i NIKT(!) nie może mu tego zabronic. Jedynie nie powinien mu zabierac mobków.

Dla mnie jest normalne gdy tibijczyk sam sobie potrafi radzic a nie wyręcza się kumplami, jakby nie miał honoru i odwagi.

Wolę całkiem chara nic dac komuś radochę z debilstwa. Łapówka to nie jest rozwiązanie problemu i powinno byc zwalczone.

Takie coś jest w depo;).

Szłyszałem setki historii jak ,,potężny'' 20 lvl straszy kumplami i nigdy ich do pomocy nie wziął.

Artykuł nawet fajny ale z wieloma rzeczami się nie zgadzam. Fachowo przedstawiłeś ,,fakty'' i dam 7/10.

Mandarix
21-01-2008, 23:20
;) świetne tylko wątpię żeby ktoś tego przestrzegał ;)

Miewro
23-02-2008, 21:00
Wg. mnie FAjne ;) przeczytalem wszystkie hee;p Ojj gdyby tak kazdy przestrzegal tych praw... ^^ pzdr

rasialdo1
08-06-2008, 11:36
Bardzo Dobry Poradnik!!