PDA

Pokaż pełną wersje : Cała prawda o treningu.

Quackor
06-10-2003, 00:32
OK, chiałbym wyjaśnić to raz na zawsze bo już mam dosyć słuchania różnych wersji z niepewnych źródeł.

Są trzy możliwe wyjścia jeśli zadajemy cios:
- chmurka dymu (blok tarczą)
- żółte promienie (przyjęcie ciosu na zbroję)
- krew (zadanie obrażeń)

To to co wiem... a teraz wątpliwości:

1) Z tego co słyszałem, przy streningu tarczy ważne są tylko chmurki dymu, czy to prawda?
2) Czy robi różnicę jeśli chmurki dymu tworzy szczur czy cyc?
2) Co do treningu broni to słyszałem że nie ma znaczenia w co się trafia... ostatnio nawet trenowałem na full defensive i bardzo żadko trafiałem, a skill-pointy do distance doszły... Więc jak to jest naprawdę?

Gremlin
06-10-2003, 02:19
Pare porad:
1. Zawsze trenuj z 2 przeciwnikami - mniej i nie wykozystasz w pelni czasu treningu, wiecej i tylko niepotrzebnie obrywasz.

2. Do trenowania shieldingu dobierz tarcze tak zebys nie obrywal za czesto (jak trenujesz z czlowiekiem to raz na minute, jak z potworkami to nawet zadziej mozesz obrywac) - ostatnio dostalem awans w shielding 5 minut po tym jak ja mnie niedzwiedz ostatnio trafil do krwi

3. jesli nie obrywasz za mocno to nie ubieraj innego pancerza.

4. Mitem jest ze najlepiej sie trenuje z wooden shield (nie radze z paladynem trenowac urzywajac wooden shield bo sie to zle skonczy dla nas).

5. Musisz trafiac przeciwnika do krwi przynajmniej raz na minute (co 30 ciosow)

6. Jesli nie trenujesz z graczem to dobierz potwora tak zebys go za szybko nie zabil - pozatym oplaca sie znalezc jakies zaciszne miejsce nad woda zeby mozna lowic ciagle.

7. Rowniez oplaca sie przyniesc ze soba BP UH, IH i kilka HMM/SD, UH walimy w siebie lub partnera jak za bardzo sie zdrowie mu pogorszy (zolte lub gorsze zdrowie powoduje ze duzo mocniej sie obrywa), IH urzywamy jak sie potworki zbytnio zurzyja, a HMM urzywamy jak by przylazlo za duzo potworow.

8. Oplaca sie sprzet zostawic w depo glowny (no moze poza bronia) na wypadek jak by sie nam zgon zdazyl (trening afk zabija :) )

9. W czasie treningu liczy sie tylko ilosc chmurek i ilosc ciosow, to czy trenujemy ze szczurem czy z monkiem zalerzy tylko od tego ile mozemy zablokowac (raczej nie widze zeby rycerzowi z shieldingiem 90 i lev 90 szczur puscil blooda nawet z wooden shield) i od tego jak szybko zabijamy przeciwnika (bol dla paladynow bo wlocznie robia duzo demaga).

Bloker
06-10-2003, 15:09
Co to jest blood???

Bartix
06-10-2003, 15:28
@ up
blood ---------> KREW (po ang.)

aha i mam prosbe zmien avatar bo jeden avatar na forum wystarczy (da sie rozpoznac uzytkownika po avie nie patrzac na podpis np. dobo ma ten av. czytam sobie temat, patrze pewnie dobo cos napisal czytam a tu takie debilne pytanie Co to jest blood ?? :)

Fenix
07-10-2003, 14:53
Jezeli chodzi o paladyna
Najlepszy wybor to 2 potworki ( miski,wilki,raty,bugi,spidery,trolle i takie tam badziewia )
i drugi paladyn
Ubieramy najlepszy eq jaki mamy i bierzemy jak najwiecej spirow zeby zadko podnosic.Nie jest prawda ze drugi pal zawsze bedzie w nas trafial.Tyle co do paladyna
Jak trenujesz knightem z potworkami to najlepsza zbroja,tarcza i najgorsza bron ( chyba najlepiej sie cwiczy z minoskami ) Nie trzeba zeby monster trafial licza sie tylko cholerne chmurki.Musza Cie atakowac 2 potworki.Wieksza ilosc przeszkadza.
Jak trenujesz z drugim knightem to byle jakie eq ( albo bez eq ) wooden shield i najgorsza bron po to zebyscie sie trafiali raz na minute do krwi ( koniecznie ) podobno lepiej jak sie trafia 2-3 ale to niesprawdzone informacja i podejrzewam to za plotke:) do treningu potrzebny jeden potworek ( jako drugi trafia Cie knight :P )

To wszystko

Pozdrawiam

Michu

Sir Lukasz
09-10-2003, 21:46
Oryginalnie dodany przez Quackor
OK, chiałbym wyjaśnić to raz na zawsze bo już mam dosyć słuchania różnych wersji z niepewnych źródeł.

- krew (zadanie obrażeń)

To to co wiem... a teraz wątpliwości:

1) Z tego co słyszałem, przy streningu tarczy ważne są tylko chmurki dymu, czy to prawda?
2) Czy robi różnicę jeśli chmurki dymu tworzy szczur czy cyc?
2) Co do treningu broni to słyszałem że nie ma znaczenia w co się trafia... ostatnio nawet trenowałem na full defensive i bardzo żadko trafiałem, a skill-pointy do distance doszły... Więc jak to jest naprawdę?

po first

dlaczego dwa punkty nr 2 :D ??
a po second jest roznica czy bije Cie Cyc, czy rat.

Radello
09-10-2003, 23:21
:d dzeki za temat sam niebylem tego pewien teraz weiem dzeki :D

Sanday
10-10-2003, 10:05
Czlowiek sie naprodukuje, a i tak znajda sie idioci, ktorzy zakwestionuja. Odsylam do gery.pl, dzial faq, gdzies tam w pomrokach dziejow opisalem cala technike zdobywania awansow.

Gremlin zeby dostac awans w tarczy, nie trzeba obrywac. Obrywac musisz tylko gdy trenujesz z czlowiekiem - i to tylko po to, aby on mial awanse w broni. Awans w tarczy masz tym szybciej, im wiecej masz "chmurek", bo tylko one sie licza (pochadzace oczywiscie od tarczy, przy dwureczniaku sie nie licza).

Gremlin
11-10-2003, 00:37
Oryginalnie dodany przez Sanday
(pochadzace oczywiscie od tarczy, przy dwureczniaku sie nie licza).
Sie nie zgodze, kiedys bawiac sie rycerzem biegalem z 2 handed sword i powoli bo powoli, ale shielding wzrastal (15 level i skille 47/34 - nigdy nim nie urzywalem tarczy na main).

Sanday
11-10-2003, 10:38
No patrz sie kurna nie zgodzi. Zapytaj sie takich weteranow jak Wolsonik (shielding cos powyzej 80), Denal, Rafos, Wojtasson, Gruthar, Zami, Hetman - ludzi ktorzy juz po tibii biegaja po dwa lata z gora lat i zeby na niej zjedli. Takze ja swoim rycerzem z dwureczniakiem biegalem z pol roku i nigdy shieldingu nie dostalem.

Kabraxis
11-10-2003, 16:13
... sei zgadzam z Gremlinem on wszystko doladnie opisal :P :D

vade
11-10-2003, 16:31
Ja mam pytanie co do tarczy. Ćwicze 4 godziny knight LVL 22. Skill 33. Ćwicze caly dzien i skill mi nie wskoczył. Dałem nawet na full defensiv mode. I nic. Co źle robie ?(

Equilibrum
11-10-2003, 18:51
A to dziwne.
Moglbys podac chocioaz z kims cwiczyc, co masz na sobie itp etc.

Bombelius
11-10-2003, 19:46
powiem wam co ja wiem z doswiadczenia na temat treningu knightem.
Co do shieldinga to niejestem pewien ale na bank musza byc chmurki i tylko ponoc co jakis czas mozemy oberwac.A co do ataku to liczy sie krew najlepier krew i czesto krew...trenujac z 2-3 minosami i trafiajac je 2-3 razy na minute osiagniecie 59 sworda zajelo mi okolo 10H!!!a puzniej trenujac na druidzie bez tarczy(trafialem z 20-30 razy na minute) 60 sworda dostalem po okolo 4:30H ...druid sie tylko leczyl...
wiec wynika z tego ze atak rosnie szybciej jesli czesto trafiamy sparing partera(nalezy dobrac pancerz tak aby trafiac czesto ale slabo)... to tyle na temat treningu :)

Gremlin
11-10-2003, 20:53
re: Bombelius
Cos w tym jest bo ostatnio moj brat dostal advence w axa bardzo szybko przy biciu cyklopow barbarian axe na full defie (rotwormy za szybko zabijal nawet sicle wiec postanowil expic ale tak zeby powoli zabijac cyklopa).

re: Sunday
Z moim rycerzem to bylo tak ze na main urzywal tylko 2 handed sworda (szybko mi sie znudzil), ale ma shielding na 34 czyli na rook raczej tyle nie osiagnelem.
Problem w tym ze bez tarczy bardzo powoli dochodzi shielding (jesli sie ma 80 shieldinga to pewnie kilkaset godzin, wiec moze sie wydawac ze nie dochodzi wcale).

Mozna by prosty test przeprowadzic:
Jak ktos tylko wyjdzie z rook niech wezmie 2 reczna bron i idzie trenowac (moze byc staff bo ma najmniej ataku z 2 recznych), wtedy shielding jest na tyle maly ze jesli mam racje awans powinien wskoczyc dosyc szybko.

Fenix
11-10-2003, 23:58
Gremlin z 2h swordem shielding Ci nie wskoczy i nie ma na to rady
a pozatym kilkaset godzin zeby osiagnac 80 shieldinga to wcale nie tak duzo czasu:) ( mowie to na serio )

Na temat jak trenowac napisalem w poscie wyzej:)
Z moich obserwacji wynikl rowniez fakt ze paladynowi shielding skacze mniej wiecej porownywalnie z shieldingiem knighta ( ja sam osobiscie korzystam z tabeli podanych dla knighta i roznica bledu to jakies 10-30 minut a mam w tym momncie 75 shieldinga )

Pozdrawiam

Michu

_thor
12-10-2003, 02:15
)
@Fenix:

Nie jeste pewny ale jesli mam przyjemnosc z Fenixpl z Eterni to bardzo mi przyjemnie. Pomijajac jednak ta kwestie widze, ze znasz sie na palku wiec mam jedno male pytanko (choc juz je raz zadawalem ale odpowiedz mnie nie satysfakcjonowala)/
Interesuje mnie mianowicie czy po zmianach w treningu palla (te ktore jakies 3 tygodnie temu byly) do distanca zliczane sa juz tylko boody czy takze promyczki. Kiedy jak pamietam byly takze chmurki (no i wtedy zrobienie super skilli na niskim lvl nie bylo problemem X( ). Jednak nadal nie jestem pewny tych promyczkow.
Jesli chodzi jeszcze o trening pall-pall czy jest mozliwosc trenowania bez przerwy. Ja obecnie trenuje z partnerem , obaj mamy okoilo 65 distanca no i niestety co okolo 1 godzinke musimy robic mini przerwy, gdyz konczy sie mana na uhy i hp;(. Czy w praktyce oznacza to, ze pozniej >75 praktycznie z treningu nawet takiego nici.
Pozdrawiam

Wandah
12-10-2003, 10:24
ja sam osobiscie korzystam z tabeli podanych dla knighta i roznica bledu to jakies 10-30 minut a mam w tym momncie 75 shieldinga

Fenix bylbym happi jakbys dal linka do tych tabel.
Z góry thx

Matises
12-10-2003, 11:51
No tak a powiedzcie jeszcze raz dokladnie jaki trening dla pallasia ale NA SECURZE.Na poczatku trenowalem distance i mam 33 na 11 levelu to jest bardzo cienko.
Chciałbym sie dowiedziec jeszcze raz w miare zrozumiale jak trenowac distance i shielding.
Z gory dziekuje ?(

Fenix
13-10-2003, 09:51
Wiec tak:)

Jestem Fenixpl z Eterni
Co do tabeli to mam je na dysku ( nie znam linka:/ )
Wkleje je tutaj:

Mozna sobie wyciac i wkleic do pliku textowaego i walnac na pulpit:)

-------------- Time Between Advances (TBA). --------------
This is how long it approximately takes to get an advance in Sword/club/axe.
If you train agains two peoples/creatures the shield advances should
be about the same.

Not that skills over 90 are only calculated and might be very wrong.

@ = 10h.
# = 1h.
\ = 30 min.

050-059: ~24 h.
060-069: ~56 h.
070-079: ~152 h.
080-089: ~365 h.
090-099: ~910 h.
100-109: ~2400 h.
########### Sword/Club/Axe ###########
----------- 50-59 ------------
050 #
051 ##
052 ##
053 ##
054 ##
055 ##
056 ###
057 ###
058 ###
059 ###\
----------- 60-69 ------------
060 ####
061 ####
062 ####
063 ####\
064 #####
065 ######
066 ######\
067 #######
068 #######
069 ########
----------- 70-79 ------------
070 ########\......................................... ...(8.5h)
071 ##########........................................ ...(10h)
072 ############...................................... ...(12h)
073 #############..................................... ...(13h)
074 ##############\................................... ...(14.5h)
075 ################.................................. ...(16h)
076 #################................................. ...(17h)
077 ##################\............................... ...(18.5h)
078 ####################\............................. ...(20,5h)
079 ######################............................ ...(22h)
----------- 80-89 ------------
080 ########################.......................... ...(24h)
081 ##########################........................ ...(26h?)
082 ############################\..................... ...(28.5h?)
083 ###############################................... ...(31h?)
084 ##################################................ ...(34h)
085 #####################################............. ...(37h)
086 ########################################.......... ...(40h)
087 ############################################...... ...(44h)
088 ################################################.. ...(48h)
089 ################################################## ##.(52h)
----------- 90-99 ------------
090 @@@@@@............................................ ...(57h)
091 @@@@@@............................................ ...(63h)
092 @@@@@@@........................................... ...(69h)
093 @@@@@@@........................................... ...(76h)
094 @@@@@@@@.......................................... ...(84h)
095 @@@@@@@@@......................................... ...(92h)
096 @@@@@@@@@@........................................ ...(101h)
097 @@@@@@@@@@@....................................... ...(111h)
098 @@@@@@@@@@@@...................................... ...(123h)
099 @@@@@@@@@@@@@@.................................... ...(135h)
---------- 100 - 109 ---------
100 @@@@@@@@@@@@@@@................................... ...(150h)
101 @@@@@@@@@@@@@@@@@................................. ...(165h)
102 @@@@@@@@@@@@@@@@@@................................ ...(180h)
103 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.............................. ...(200h)
104 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............................ ...(220h)
105 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.......................... ...(240h)
106 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........................ ...(260h)
107 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@..................... ...(290h)
108 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.................. ...(320h)
109 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............... ...(350h)
---------- 110 -110 ----------
110 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........... ...(385h)

To sa tabele do cluba,axe,sworda dla knighta ale te skille porownywalnie wchodza z shieldingiem
( dist to inna historia )
Co do update to troche sie skwasilo bo teraz ( tez nie jestem pewien ) licza sie tylko bloody.Z moich obserwacji wynika:) ze ten dist tak wcale dlugo po tym update nie wskakuje ( mialem 84 i chodzilem dziennie 3-5 godzin na guardy i lalem ze spirow,distance 85 wskoczyl mi po 6 dniach lania, w tym czasie trenowalem max 1-2 h )
Co do trenowania bez przerwy to powiem ze mi tez ciezko i chyba najlepiej jeszcze na Waszym poziomie trenowac z monkiem a pozniej z 2 monkami ( znaczy sie ze rzucasz w monka a jak go zjedziesz do reda to zaczynasz rzucac w drugiego a ten pierwszy sie leczy w tym czasie,oczywiscie monka nie mozna convicowac:// )
Dobrym rozwiazaniem do treningu pall-pall jest pacc,wtedy kupujesz promocje i mana rosnie co 6 sekund a nie co 8 co pozwala na dluzszy trening bez przerw
Matises na securze to ja nigdy nie probowalem ale chyba najlpeiej lac wszystkie slabsze potworki na full def

Pozdrawiam

Michu

jogurt15
13-10-2003, 14:42
W końcu, żebym trenował shielding musi mnie uderać ktoś lub coś (nieważne co) i musi być ciągle chmurka, tak??? Nie musi mi zabierać życia??? Dobrze myśle??? I nie ważne czym trenuje??? Proszę o odpowiedź ?(

Fenix
13-10-2003, 16:35
Trafiac kogos raz na 20-30 uderzen i zbierac jak najwiecej chmurek na siebie:) czyli najlpeiej wziac 2 szczury,wilki lub cos takiego co Cie nie trafia
Wieksza ilosc niz 2 przeszkadza

Pisalem o tym na w tym temacie:)

Pozdro

Raynold
13-10-2003, 18:01
Witam wszystkich. Widzę tutaj wiele sprzeczności w zeznaniach i w ogóle zamieszania. Znajdźcie sobie w sieci profesjonalny przewodnik po Tibii, jeśli chcecie to macie linka: http://student.agh.edu.pl/~milinski/tibia/tibia.txt (Po angielsku, of course). Ja może skrócę i wytłumaczę o co w tym chodzi (nie będę się silił na oryginalność porównań, po prostu mniej więcej przetłumaczę, co tam jest napisane)
Dla ułatwienia "bloody hit" to uderzenie, po którym krew się leje ;)

Najpierw nasz awans w ataku: Mamy basen. Jeżeli basen zostanie napełniony, mamy awans. A basen ten może być napełniany koszykami. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek (chmurek na przeciwniku, tzn kiedy my go bijemy). Każdy bloody hit (tzn jak my uderzymy przeciwnika) uwalnia zawartość koszyka do basenu. Czyli jeżeli uderzamy, uderzamy i nie ranimy przeciwnika, to każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu. Oczywiście, jeżeli polujemy, to rzadko kiedy są chmurki, natomiast awans możemy uzyskać tak czy owak (po prostu bloody hit też jest uważany jako element, którym możemy napełniać basen). Proste? Proste.

Teraz shielding: Mamy basen. Jeżeli basen zostanie napełniony, mamy awans. A basen ten może być napełniany koszykami. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek (chmurek na nas, tzn kiedy przyjmujemy ciosy przeciwnika na tarczę). Każdy bloody hit (i ponownie: gdy my uderzymy przeciwnika!) uwalnia zawartość koszyka do basenu. I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu.

Oczywiście, basen jest większy, gdy chcemy awansować z 50 na 51, niż np z 20 na 21 (ale to oczywiste...:P)

No i jeszcze kilka spraw:
1. Nieważne, kto Cię uderzy - czy szczur, czy demon. Krew to krew, chmurka to chmurka.
2. Oczywiście, jeżeli walczymy z 2 przeciwnikami (optymalna ilość), to ilość chmurek potrzebnych do shieldingu rośnie szybciej.
3. Jeżeli trenujemy z partnerem, to najlepiej dobrać odpowiednio słabą broń i zbroję i na początku już sprawdzić, jak najlepiej się bić, jaki tryb walki przyjąć (full attack, balance, full defence); a to wszystko po to, żeby móc jak najlepiej wykorzystać nasz "koszyk" i "basen" i żeby nie ranić się za mocno.
4. Może potem sobie jeszcze coś przypomnę, to dopiszę :)

Pozdrawiam wszystkich

------------------
Sir Raynold, pal lev 24 rośnie :)

jogurt15
13-10-2003, 21:21
Jeszcze jedno pytanko:
Jeśli wale same bloody hity to też trenuje fighting??? ?(

Raynold
13-10-2003, 23:38
Jasne :)

nawigator
14-10-2003, 00:16
to tym lepiej bo hity do krwi to trafione hity

MaRiO
29-12-2003, 10:25
Jeszcze jedna sprawa
Czy na pewno najlepiej jest uderzac 1/30 ? Przy trenowaniu z 2 przeciwnikmai? Bo jezeli koszyk napelniamy 30 chmurkami :) to wtedy trzeba zadac blood hita zeby z koszyka wlalo sie do baseniku :P
Wiec teraz tak:
by Raynold:
"Teraz shielding: Mamy basen. Jeżeli basen zostanie napełniony, mamy awans. A basen ten może być napełniany koszykami. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek (chmurek na nas, tzn kiedy przyjmujemy ciosy przeciwnika na tarczę). Każdy bloody hit (i ponownie: gdy my uderzymy przeciwnika!) uwalnia zawartość koszyka do basenu. I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu."
Wiec tak: Jezeli trenujemy z 2 przeciwnikami, to my uderzamy raz i dostajemy 2 chmurki, my raz i dwie chmurki.....itd. Czyli po 30 naszych uderzeniach mamy na koncie 60 chmurek! "I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu" Wiec nalezy chyba uderzac raz na 15? Czy cos zle przeczytalem? A moze to nie ja sie myle?

Gremlin
29-12-2003, 18:20
re: Mario
Generalnie musisz uderzyc raz na minute.

Ale tak naprawde to ciezko zrobic tak zeby uderzac dokladnie raz na minute, jesli wyliczysz tak dokladnie to przez polowe czasu bedziesz w rzeczywistosci tracil udrzenia bo pewnie trafienie zajmie czasem ciut wiecej niz minute.

Owoc
04-01-2004, 08:12
Napiszę jak ja to robie (a robie dobrze bo efekty są)

Moje skille 56/54

Więc tak:
Zakładam ten eq w którym normalnie chodzę, tylko że daje moją główną broń (FS) w miejscu na strzały a w łapie dagger. Idę w downlne miejsce gdzie mam 2 roty. Gdy 2 roty mnie biją daje na fulldef i zaczynam w jednego z nich bić z daggera. Kiedy rot zacznie mieć mało życia zaczynam bić drugiego. Jeśli zużyję oba roty biorę nowe.

I to wszystko. Proste, nie? :D

Aha FS daje w miejscu na strzały żeby mi lekko oświetlał, na trenowanie nie ma to żadnego wpływu :)

Gremlin
05-01-2004, 15:54
Oryginalnie dodany przez Owoc
Napiszę jak ja to robie (a robie dobrze bo efekty są)

Moje skille 56/54

:) wybacz ten glupi usmiech na poczatku, ale takie skille ciezko podawac jako dowod dobrego treningu.
Chodz z drugiej strony obaj urzywamy tej samej techniki (tzn ostatnio urzywam dwarfow bo roty za szybko zabijam).

Raynold
05-01-2004, 21:41
Oryginalnie dodany przez MaRiO
Jeszcze jedna sprawa
Czy na pewno najlepiej jest uderzac 1/30 ? Przy trenowaniu z 2 przeciwnikmai? Bo jezeli koszyk napelniamy 30 chmurkami :) to wtedy trzeba zadac blood hita zeby z koszyka wlalo sie do baseniku :P
Wiec teraz tak:
by Raynold:
"Teraz shielding: (...)I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu."
Wiec tak: Jezeli trenujemy z 2 przeciwnikami, to my uderzamy raz i dostajemy 2 chmurki, my raz i dwie chmurki.....itd. Czyli po 30 naszych uderzeniach mamy na koncie 60 chmurek! "I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu" Wiec nalezy chyba uderzac raz na 15? Czy cos zle przeczytalem? A moze to nie ja sie myle?

Tak, masz rację. Jak to wyliczyłem, ciosy zadawane są z częstotliwością 0.5 Hz. Więc jeżeli atakują nas dwa potwory, ewentualnie partner + jeden potwór, to otrzymujemy ciosy z częstotliwością 1Hz. Daje nam to 30 uderzeń na klatę w ciągu 30 sekund, więc rzeczywiście musimy upuszczać krew partnerowi równomiernie dwa razy na minutę, żeby czas przeznaczony na trening był jak najbardziej efektywny. Czyli zakładając, że nie ustawisz wszystkiego dokładnie tak, żeby to było rzeczywiście dwa razy na mimnutę, lepiej uderzać trochę częściej.

MaRiO
06-01-2004, 03:06
re: All :P
No wrescie ktos mnie zrozumial :] !!
Dlatego ja uderzam co jakies 15 sekund i nie musze sie o nic martwic :)

Owoc
06-01-2004, 04:47
Oryginalnie dodany przez Gremlin
:) wybacz ten glupi usmiech na poczatku, ale takie skille ciezko podawac jako dowod dobrego treningu.
Chodz z drugiej strony obaj urzywamy tej samej techniki (tzn ostatnio urzywam dwarfow bo roty za szybko zabijam).

Grrr.... Skille nie podawalem jako dowod efektow treningu, tylko żeby ktoś, kto ma slabsze skille mogl wziac odpowiednio lepsza bron itp.

Nie mowie ze ten trening jest kul bo mam takie skille (a mam raczej slabe ale to dlatego że trenuje od niedawna)

Raynold
06-01-2004, 04:55
Oryginalnie dodany przez MaRiO
re: All :P
No wrescie ktos mnie zrozumial :] !!
Dlatego ja uderzam co jakies 15 sekund i nie musze sie o nic martwic :)

No wiesz... Ja to rozumiałem od samego początku, przecież dlatego to pisałem. Po prostu zwróciłeś mi uwagę na jeden problem, który rzeczywiście nie został należycie wytłumaczony :) No ale jak wszystko jest ok, to cieszę się bałdzo :P

Timisoar
06-01-2004, 05:11
Wracając jeszcze do kwestii basenów i koszyków. Chcę się upewnić, czy faktycznie wyzerowanie licznika nastepuje po puszczeniu krwii potworkowi, zarówno przy swordzie jak i shieldingu? To znaczy, że mogę się ubrać w nalepszy ciuch i wziąć dobrą tarczę, wówczas potworki zadają mi 0 obrażeń i 0 krwii mi upuszczają, a mimo to awansuję w swordzie i shieldzie, bo to ja upuszczam potworkom krew?

:)

Raynold
06-01-2004, 05:23
Tak, utwierdzam Cię w tym przekonaniu, które słusznym jest ze wszech miar. :)

Timisoar
06-01-2004, 05:29
Ok, to jasne.
Czy istnieją w necie jakieś tabele lub przeliczniki, jaki (średni procentowy) wzrost mocy uderzenia/obrony daje nam wzrost skilla?
Zastanawiam się, czy odczuwane jest np. podskoczenie w swordzie z 70 do 80 dla knighta, czy to raczej przyrost "mocy rażenia" typu z 90 hp do 91 hp ?
Może to zamotane pytania, ale w robocie mi się nudzi, a od Świąt nie da się odpalać Tibii pod Win NT. :(

Raynold
06-01-2004, 22:26
Można postąpić według zasady: w necie jest wszystko. Trzeba tylko umieć szukać. Zapamiętaj: Google is your friend ;) A wydaje mi się, że podskoczenie skili o 10 jest napewno widoczne i to nie w stylu 90-91. Szczerze, to nie prowadziłem ścisłych obsrwacji i nie mam jakiegoś konkretnego wzrou, który by łączył skile z zadawanymi obrażeniami.
Pozdrawiam

Timisoar
06-01-2004, 22:59
Co do Google oraz wyszukiwania w sieci różnych spraw - tym się zajmuję zawodowo (w pracy), ale dzięki za sugestię. Z praktyki wiem, że jest wiele wartościowych FAQ i poradników o Tibii, które ni cholery nie są zaindeksowane przez Google.
Widziałem kiedyś taką tabelkę - o ile (średnio) wzrastają zadawane obrażenia albo zdolność do obrony przy wzroście skilla o 1 punkt. Jak odszukam, to wkleję linka.

Raynold
06-01-2004, 23:03
No tak. Nie wszystko można znaleźć; nawet w Google ;) A jak znajdziesz, to rzeczywiście będzie to bardzo miłe. Chętnie obejrzałbym coś takiego :)

eerion
07-01-2004, 18:01
hmmmm. Ja sobie siedzę na foldzie i z rapierem na full defie trolle bije. Szybko schodzą, ale jest czesto rew, a rsp znam ich pełny. Praktycznie nigdy nie dostaje obrażeń, a mimo to shielding mi leci szybciej niż swording (a tam mam ciągle krew). Co z tego że atakuje mnie kilka stworów jak każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu
coś mi się nie wydaje, gdyby tak było to zamiast mieć obecnie 53/49 powinienem mieć 53/43 :P a jakoś tak nie jest. musi być luka w twojej teorii. A skille mi idą dość szybko.

Raynold
07-01-2004, 21:24
Ponieważ zauważ, że w czasie, kiedy Ty zadasz jeden cios trollowi, sam otrzymujesz 2 ciosy na tarczę (najwyżej dwa ciosy, bo tyle jesteś w stanie tarczą zablokować, wszystkie inne idą na korpus). To jest przecież oczywiste, że w tym samym czasie więcej chmurek zbierzesz na shielding niż na atak, czyż nie? Jest jeszcze druga kwestia. Jeśli masz np. skile 53/43, to co będzie szybciej leciało? Oczywiście, że shielding, bo żebyś awansował z 43->44 potrzebujesz znacznie mniej chmurek niż przy przejściu z 53->54. I to też dla mnie nie jest dziwne.

MaRiO
08-01-2004, 01:57
Jeszcze jedno pytanie do Raynolda:
Napisales:
Teraz shielding: Mamy basen. Jeżeli basen zostanie napełniony, mamy awans. A basen ten może być napełniany koszykami. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek (chmurek na nas, tzn kiedy przyjmujemy ciosy przeciwnika na tarczę). Każdy bloody hit (i ponownie: gdy my uderzymy przeciwnika!) uwalnia zawartość koszyka do basenu. I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu.
Czyli po zadaniu blood hita, zawartosc koszyka zwalnia sie do basenu. Teraz moje pytanie:
Czy po zadaniu blood hita uzbierana przez nas zawartosc koszyka przechodzi do basenu od razu? Czy tylko po uzbieraniu 30 chmurek? Tzn.: Mamy 7 chmurek, zadajemy blood hita i te 7 chmurek przechodzi do basenu? Czy nazlezy poczekac na te 30?

Raynold
08-01-2004, 08:10
Odpowiedź: oczywiście, 7 chmurek jest zwalnianych. Gdyby tak nie było, to mało kto by kiedykolwiek awansował... ;)

benator
16-01-2004, 19:19
Słuchajcie, mam skille 62/60. Chcę mieć równy shield i club. Jak robi to(mam 23 lvl) jaki eq(wszystko zdobede) i gdzie iść trenić i z czym(lepiej z potforami) podajcie konkretne miejsca(blisko ab) najlepiej zamieście mapke!PLX

Raynold
16-01-2004, 19:54
No wiesz... jeśli chcesz mieć skile równe tylko po to, żeby pochwalić się: patrzcie! mam równe skile! to to nie ma sensu. Ale jeśli trenujesz z dwoma potworkami naraz, to powtarzam to, co wcześniej: 2 razy szybciej rośnie shield niż club (teoretycznie). Jeśli odpowiednio dużo poćwiczysz, to w końcu Twoje skile powinny się wyrównać na poziomie, czy ja wiem.. 65/65 może tak pi*oko + drzwi przybliżenie :P
A co do konkretnych miejsc: sam zawsze trenowałem na
Foldzie i chyba już zawsze będę, bo nie chce mi sie marnować czasu na szukanie odpowiednich miejsc do trenowania blisko Ab. Może ktoś inny pomoże. Ale z tego, co tak przeglądałem inne tematy i posty, to coś na północ od Ab jest jakieś miejsce, co tam są trole, roty i inne. Nie jestem do końca pewien...

Anka siora buska
16-01-2004, 20:57
Oryginalnie dodany przez Matises
No tak a powiedzcie jeszcze raz dokladnie jaki trening dla pallasia ale NA SECURZE.Na poczatku trenowalem distance i mam 33 na 11 levelu to jest bardzo cienko.
Chciałbym sie dowiedziec jeszcze raz w miare zrozumiale jak trenowac distance i shielding.
Z gory dziekuje ?(

Tyle to malo? ja jestem leniwa i mam dista 21!!!!!!!!

Kael
20-01-2004, 13:54
dobrym treningiem (chyba) jest otoczenia sie np. bugami do okola to wplywa dobze na shield

Gremlin
20-01-2004, 18:08
Oryginalnie dodany przez Kael
dobrym treningiem (chyba) jest otoczenia sie np. bugami do okola to wplywa dobze na shield

Nie bardzo, tarcza blokuje max 2 ciosy na raz.

Wiecej to tylko ta roznica ze masz mniejsza szanse ze nie bedzie 2 ciosow na tarcze na raz.

Borsuk
23-01-2004, 20:06
Witam wszystkich...
Poczytałem sobie tak o tych wszystkich basenach i koszykach i prosił bym żeby ktos mnie utwierdził w pewnym przekonaniu.
Mianowicie, jeżeli wezme sobie dwa wilki do ćwiczenia, i stoje sobie spokojnie i te oto wilki przez cały czas mnie atakują.Natomiast ja sobie spokojnie stoje i nic nie robie.To mój koszyczek zbiera 30 parowań, i wiecej juz sie w nim nie mieści. Wiec pozostałe parowania są bezurzyteczne. I teraz abym ja mógł ten swój koszyczek wlać do basenu musze zranić takiego wilka i wtedy koszyk sie opróźnia i można go znów naładować. Czy dobrze myśle? Że samo stanie i przyjmowanie chmóreczk nic nie daje i ze trzeba jednak walnąć przeciwnika do krwi?
Dzieki i pozdrawiam.

Gimlos
23-01-2004, 21:43
Oryginalnie dodany przez Borsuk
Witam wszystkich...
Poczytałem sobie tak o tych wszystkich basenach i koszykach i prosił bym żeby ktos mnie utwierdził w pewnym przekonaniu.
Mianowicie, jeżeli wezme sobie dwa wilki do ćwiczenia, i stoje sobie spokojnie i te oto wilki przez cały czas mnie atakują.Natomiast ja sobie spokojnie stoje i nic nie robie.To mój koszyczek zbiera 30 parowań, i wiecej juz sie w nim nie mieści. Wiec pozostałe parowania są bezurzyteczne. I teraz abym ja mógł ten swój koszyczek wlać do basenu musze zranić takiego wilka i wtedy koszyk sie opróźnia i można go znów naładować. Czy dobrze myśle? Że samo stanie i przyjmowanie chmóreczk nic nie daje i ze trzeba jednak walnąć przeciwnika do krwi?
Dzieki i pozdrawiam.
tak, trzeba walnac przeciwnika do krwi

Tychanowicz
24-01-2004, 21:38
Witam,
Po co przy trenowaniu Shieldingu ranienie potworka.Np.Uczysz się grać w piłkę:nie musisz strzelać co 5 min bramiki,mozesz sobie stać i kapki robić :P )

Raynold
24-01-2004, 23:58
Ech... no wiesz... nie myśmy te zasady ustalali :) Jeśli znasz trochę angielski, to jeszcze raz daję linka: tibia.txt (http://student.agh.edu.pl/~milinski/tibia/tibia.txt). To jest wersja skilowania sprzed tego grudniowego update. Nie wiem, na ile sie to zmieniło... No ale i tak to wszystko przypuszczalnie na zawsze pozostanie w sferze domysłów; chyba, że ktoś z CIPów się kiedyś spił w niemieckim barze, wygadał wszystko jakiemuś przygodnemu znajomkowi, ten wrócił do domu, opowiedział o wszystkim żonie, dzieci również się dowiedziały, opowiedziały kolegom w szkole, a któreś z nich pewnie grało w Tibię, więc trenowało jak należy. I wszyscy z Fated Circle się dziwili, że takie skile miał dobre :P I tak się jakoś rozeszło, a ktoś to wszystko spisał i rozpuścił po necie ;)
Ok, enough of this..

Dark Lord Nasher
25-01-2004, 20:32
Oryginalnie dodany przez Bloker
Co to jest blood???

Bez komentarza.
A co do trejnienia to zabardzo nie wiem.
Ale trenuj z kumplami wtedy masz pawnosc ze nie padniesz. NMO chyba ze masz hamow a nie kumpli.

czarna
25-01-2004, 23:18
Kurcze to ja nie rozumiem ;/
Niedamno owiedzialam sie ze trenujac z butami szybciej rosnie shielding, Ale jak trafia sie w jakis EQ to to sa zolte gwiazdki a zeby rosl shield to musza byc chmurki.
Prosze powiedziec czy to prawda ze trenujac w butach szybciej rosnie shield czy nie (sama w to nie wieze ale plz o odpowiedzi) ?(

Raynold
26-01-2004, 13:18
Oryginalnie dodany przez czarna
Kurcze to ja nie rozumiem ;/
Niedamno owiedzialam sie ze trenujac z butami szybciej rosnie shielding, Ale jak trafia sie w jakis EQ to to sa zolte gwiazdki a zeby rosl shield to musza byc chmurki.
Prosze powiedziec czy to prawda ze trenujac w butach szybciej rosnie shield czy nie (sama w to nie wieze ale plz o odpowiedzi) ?(

Przeczytaj uważnie cały temat. Odpowiedź: nie, to nie jest prawda, że w bytach szybciej rośnie shielding.

Sephiroth
28-01-2004, 00:48
@Reynold
Chyba nie masz racji co do momentu kiedy zawartość "koszyczka" jest przelewana bo "basenu", ponieważ advance w shieldzie można dostac chwilę po tym jak przestałeś atakować.
Myślę że lepszą analogią był by tu kran zamykający się za każdym trafieniem w Ciebie o 1/30, a otwierany do pełna przy tym jak kogoś trafiasz.
Ale to wręcz nieistotny detal.
Otóż nie wiem jak "gwiazdki" ale bloody w Ciebie są na pewno zaliczane do treningu shieldinga (przynajmniej pierwsze 2 w rundzie walki jeśli nie było w niej chmurek)

Mr Logest
03-02-2004, 07:25
Oryginalnie dodany przez Quackor

- krew (zadanie obrażeń)

To to co wiem...

Ciekawostka!

Czasami jak mi sie nudzi boksuje misie.
Zeby mi czasem krewka poleciała raz na jakis czas zdejmuje tarcze
i wrzucam do plecaka. Zgadnijcie czy zmeinia sie cos w ilości chmurek i tych promieni.. NIC! (sic!)

Dziwne

pozdr.

Woyo_1989
04-02-2004, 20:41
Jezeli chodzi o distance fighting to liczy sie liczba wystrzelonych strzal albo wyrzuconych dzid a reszta skilli takich jak Club, Sword, Axe trzeba zadawac obrazenia najlepiej male ale duzo razy.

Kharegn
04-02-2004, 20:47
Re: Mr. Logest

Nic sie nie zmienia, bo jak zdejmiesz tarcze, to wtedy bron ci paruje (ta chmurka, ktora wciaz sie pojawia). Tak mi sie wydaje, niech mnie jakis spec poprawi jesli sie myle.

goten
07-02-2004, 17:06
Czy z distem ma sie podobnie do tego co napsial Raynold?

Raynold
07-02-2004, 19:30
@Kharegn: brnę po kolana: wydaje mi się, że twoja wypowiedź jest całkiem sensowna :)
@goten: tak, dystans trenujemy tak samo jak club/sword/axe fighting. Tylko, że musisz podnosić włócznie. A taka mała wstawka: podobno distance fighting leci szybciej niż melee fighting. Osobiście tego nie zbadałem, ale tak mówią mądre głowy, więc można tak założyć ;)

Maciek
07-02-2004, 23:47
Jeśli na dany lvl trzeba uzbierać określoną ilość exp, to prawdopodobnie ze skillami też tak jest. Da się gdzieś sprawdzić ile mam, a ile mi jeszcze brakuje do następnego skilla?

Raynold
07-02-2004, 23:52
@Up: To wiadomo, że jest jakiś poziom, ale nigdzie nie można tego sprawdzić. Jedyne, co jest to doświadczenie innych gracz lub mądrych głów, które to +- wyliczyły i wiedzą, ile trzeba trenować, żeby awansować. Jakoś na pierwszej stronie tegoż tematu jest zamieszczona takie fajne podsumowanie jak długo trzeba trenować żeby awansować. Poszukaj.

Maciek
07-02-2004, 23:58
Jeśli chodzi o tamtę tabele, to ona jest dla knighta, a ja jestem druidem.

Raynold
08-02-2004, 01:07
A o tym też już była mowa... druidowi i sorcowi nic nie daje, że będzie ćwiczył skile typu sword/club/axe/distance. Będzie ćwiczył długo, niewiele zyskując. Przecież ich główna siła w czasie walki to runy. Bez treningów to mój druid na 22 lev miał 20/22. A rycerze na tym poziomie mają skile średnio 45/45 - 60/60, naprawdę różnie bywa... A na poziomie około 30 lev znajomy sorc mówił, że ma skile w broni ok. 22/24, czyli sam widzisz...

Socut
08-02-2004, 04:26
Przy treningu na Distans liczą się wyrzucone speary(strzaly, itd..)
Przy trainie na club, sword, axe jest podobno tak:
Przez 1 min musisz conajmniej udzerzyć przeciwnika do krwi.
W shieldingu muszą cię conajmniej raz na min walnąć do krwi. 8)
Dokładnie niewiem ale mówie to co słyszałem.8)

Suczka
11-02-2004, 19:39
Mam pytanie czy to prawda że shilding szybciej rośnie na full atack, a distans na full deff?

nightkin
11-02-2004, 20:33
@Suczka: nie, to nieprawda. liczy sie tylko to, zeby bloodowac.
full attack/full defense wplywa tylko na to ile zadajesz obrazen.

@Raynold: distance u pallka rosnie szybciej niz melee u knighta, a shielding z ta sama szybkoscia u obu.

@Socut: e-e, paladyn tez musi bloodowac.

Spiegol
13-02-2004, 23:50
Ja wam powiem jak ja robie, a wiec tak: gdy trenuje to ide na roty i mam na sobie pelne opancerzeni, czyli k-set, w-helmet, t-shield tylko za broń biore daggera, wale na balance, roty mi nic nie zabieraja życia przez caly trening a ja je ubijam powolutku i dostaje skile obydwa co jakies 2 godzinki, a mam teraz 54/53 wiec wedlug mnie cale te wersje, ze trzba co minute zabierać życie, czy też obrywać chociaż za 1hp i ćwiczyć bez armoru i z wooden shield to bzdura! Ja sobie radze po swojemu, spróbujcie zrobić tak jak ja i porównajcie kiedy wam skile szybciej dchodzą!

WYPIERDASEK -> Knight -> lvl 23 -> Lunara

Raynold
14-03-2004, 10:18
Obawiam się, że źle przeczytałeś, albo nie potrafisz kojarzyć niektórych rzeczy. Otóż żebyś dostał awans zarówno w swordzie jak i w shieldingu, musisz ranić innych. A to, że dajesz się ranić to jest dla training-partnera, który, żeby mieć awans, musi ranić Ciebie. I po to jest ściąganie zbroi i używanie słabej tarczy itd. Jak trenujesz z potworkami, to jedyną ważną rzeczą jest słaba broń, żeby ich za szybko nie wykończyć.

Następnym razem po prostu będę kasował takie głupie posty...

Mister Knight
15-03-2004, 15:12
Oryginalnie dodany przez Fenix
Wiec tak:)

Jestem Fenixpl z Eterni
Co do tabeli to mam je na dysku ( nie znam linka:/ )
Wkleje je tutaj:

Mozna sobie wyciac i wkleic do pliku textowaego i walnac na pulpit:)

-------------- Time Between Advances (TBA). --------------
This is how long it approximately takes to get an advance in Sword/club/axe.
If you train agains two peoples/creatures the shield advances should
be about the same.

Not that skills over 90 are only calculated and might be very wrong.

@ = 10h.
# = 1h.
\ = 30 min.

050-059: ~24 h.
060-069: ~56 h.
070-079: ~152 h.
080-089: ~365 h.
090-099: ~910 h.
100-109: ~2400 h.
########### Sword/Club/Axe ###########
----------- 50-59 ------------
050 #
051 ##
052 ##
053 ##
054 ##
055 ##
056 ###
057 ###
058 ###
059 ###\
----------- 60-69 ------------
060 ####
061 ####
062 ####
063 ####\
064 #####
065 ######
066 ######\
067 #######
068 #######
069 ########
----------- 70-79 ------------
070 ########\......................................... ...(8.5h)
071 ##########........................................ ...(10h)
072 ############...................................... ...(12h)
073 #############..................................... ...(13h)
074 ##############\................................... ...(14.5h)
075 ################.................................. ...(16h)
076 #################................................. ...(17h)
077 ##################\............................... ...(18.5h)
078 ####################\............................. ...(20,5h)
079 ######################............................ ...(22h)
----------- 80-89 ------------
080 ########################.......................... ...(24h)
081 ##########################........................ ...(26h?)
082 ############################\..................... ...(28.5h?)
083 ###############################................... ...(31h?)
084 ##################################................ ...(34h)
085 #####################################............. ...(37h)
086 ########################################.......... ...(40h)
087 ############################################...... ...(44h)
088 ################################################.. ...(48h)
089 ################################################## ##.(52h)
----------- 90-99 ------------
090 @@@@@@............................................ ...(57h)
091 @@@@@@............................................ ...(63h)
092 @@@@@@@........................................... ...(69h)
093 @@@@@@@........................................... ...(76h)
094 @@@@@@@@.......................................... ...(84h)
095 @@@@@@@@@......................................... ...(92h)
096 @@@@@@@@@@........................................ ...(101h)
097 @@@@@@@@@@@....................................... ...(111h)
098 @@@@@@@@@@@@...................................... ...(123h)
099 @@@@@@@@@@@@@@.................................... ...(135h)
---------- 100 - 109 ---------
100 @@@@@@@@@@@@@@@................................... ...(150h)
101 @@@@@@@@@@@@@@@@@................................. ...(165h)
102 @@@@@@@@@@@@@@@@@@................................ ...(180h)
103 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.............................. ...(200h)
104 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............................ ...(220h)
105 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.......................... ...(240h)
106 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........................ ...(260h)
107 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@..................... ...(290h)
108 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.................. ...(320h)
109 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............... ...(350h)
---------- 110 -110 ----------
110 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........... ...(385h)

To sa tabele do cluba,axe,sworda dla knighta ale te skille porownywalnie wchodza z shieldingiem
( dist to inna historia )
Co do update to troche sie skwasilo bo teraz ( tez nie jestem pewien ) licza sie tylko bloody.Z moich obserwacji wynika:) ze ten dist tak wcale dlugo po tym update nie wskakuje ( mialem 84 i chodzilem dziennie 3-5 godzin na guardy i lalem ze spirow,distance 85 wskoczyl mi po 6 dniach lania, w tym czasie trenowalem max 1-2 h )
Co do trenowania bez przerwy to powiem ze mi tez ciezko i chyba najlepiej jeszcze na Waszym poziomie trenowac z monkiem a pozniej z 2 monkami ( znaczy sie ze rzucasz w monka a jak go zjedziesz do reda to zaczynasz rzucac w drugiego a ten pierwszy sie leczy w tym czasie,oczywiscie monka nie mozna convicowac:// )
Dobrym rozwiazaniem do treningu pall-pall jest pacc,wtedy kupujesz promocje i mana rosnie co 6 sekund a nie co 8 co pozwala na dluzszy trening bez przerw
Matises na securze to ja nigdy nie probowalem ale chyba najlpeiej lac wszystkie slabsze potworki na full def

Pozdrawiam

Michu

Sądze że ten post kolegi rozwiał wszystkie zmartwienia oprocz jednego :P mianowicie ja mam pytanie...jak trenujecie to macie najlepsza tarcze czy najgorsza?

Sajan
15-03-2004, 15:14
Sądze że ten post kolegi rozwiał wszystkie zmartwienia oprocz jednego mianowicie ja mam pytanie...jak trenujecie to macie najlepsza tarcze czy najgorsza?

Ja do treningu biore najgorszą broń i najgorszą tarcze (knight).

Gremlin
16-03-2004, 00:54
Oryginalnie dodany przez Sajan
Sądze że ten post kolegi rozwiał wszystkie zmartwienia oprocz jednego mianowicie ja mam pytanie...jak trenujecie to macie najlepsza tarcze czy najgorsza?

Ja do treningu biore najgorszą broń i najgorszą tarcze.

A wiesz co sie stanie przy treningu paladyna z 70+ distance vs drugi taki paladyn jesli obaj sobie wezma wooden shield?

... trening bedzie trwal jakies 30 sekund zanim ktorys z nich zginie.

Acid Drink
17-03-2004, 16:04
ja generalnie uwazam ze podzczas treningu niejest istotne jaki ma sie staff podwarunkiem ze sie obryw i zadaje jakies ciosy

a niekoniecznie najlepsza opcja jest obrywanie 2 razy na min
mozna obrywac wiecej podwarunkiem ze nadazy sie z regeneracja

uzi
27-03-2004, 10:01
THX za temat on byl potrzebny bo sam nie wiedzialem o co hodzi w tym trenowaniu :D

Kamil D
29-03-2004, 19:21
Bardzo dobry dzial!!!!!!!!!!!!!!
Dużo z niego sie nauczylem :P

Wizardek Leader
06-04-2004, 17:09
Raynold czyli jak walcze z potworkami to one nie muszą mi odbierać życia tylko ja im żeby dostać shieldinga ?(

A jeśli chodzi o trening z graczami to oni mi muszą odbierać życie i ja im też aby on awansował i ja też ?(

Pozdrawiam Was wszystkich.

Raynold
07-04-2004, 22:36
Wydaje mi się, że już odpowiadałem, ale co tam... ;)

Jeśli chcesz awansować w shieldingu lub ataku, to musisz ranić swojego partnera bądź potworka. Jeśli trenujesz z partnerem i chcesz, żeby on awansował, to on musi też coś/kogoś ranić. Czyli Ciebie.

Jasno i zrozumiale: żebyś awansował, musisz ranić innych, nie musisz pozwalać innym, żeby Cię ranili.

Wizardek Leader
08-04-2004, 09:10
Tak już odpowiadałeś mi na te pytanie.
Dzięki

Pozdrowienia dla Wszystkich

Zgredzio
11-04-2004, 10:34
CZyli palek powinnien trenować z potworkiem i i nnym graczem jednocześnie to będzie bardziej owocny trening.Czy to przyspieczy awanse?
Bo ja trenuje z monkiem i z wolfem iteż szybko awansuje
Mam przy sobie spaerow tyle ile uniose i wooden shield.
i nie narzekam.Awans z 56-->57 zajmuje mi około 1h10 minut to chyba normalny czas.CZy można szybciej?
A może wziąść se do reningu wolfa,rata,misia,rota itp.
i wtedy będę szybciej awansował??

Majen
11-04-2004, 11:51
Nie bo awans nie zależy od ilościu hitów a od ilości wyżuconych spirów.(oczywiście trzeba co jakiś czas trafiać. Wooden shielda ja biore tylko gdy trenie z ratem i knightem, gdy trenuje z palkiem biore p-set i dwarven shield, gdyby niemógł mnie hitnąć to zawsze moge sie rozebrać :D . Ostatni awans z 45 na 46 zają mojej postaci ~37 minut.

Zgredzio
11-04-2004, 18:52
Nizrozumiałeś mnie czy shelding będzie mi szybciej awansował w zaistnialej sytuacji???

Raynold
11-04-2004, 20:04
Ilość potworków nie będzie miała wpływu na wzrost distance, ale będzie miała dużo wpływ na szybkość awansu w shieldingu (2 potworki lub człowiek+potwór bijący Cię).
BTW: mądre głowy mówią, że awans w distance fighting 56 -> 57 może zająć mniej niż 45 minut, ale to jest szacunkowe, przy treningu efektywnym, do którego nie jest tak łatwo stworzyć odpowiednie warunki...

Re: dwon: dziękujemy za komentarz :/ Więcej takich, plx! :P

Browar
12-04-2004, 19:57
Ja sobie przed chwilą zrobiłem palka... 8lvl skille 26/22...
I oto jest moje spostrzeżenie... Biore sobie na trening (skill z 10 na 11 wiec b. szybko) knighta i bije spirami... Nie kalecze go i tak 10 minut wale!! W końcu mu kazalem wszystko zdjąć i zadałem obrażenia, kilka sekund później awans w discie!! Otóż kiedyś gdzieś czytałem że trzeba conajmniej 1/33 pociski trafić do krwi żeby awansować w discie!! Na ile jest to prawda to nie wiem bo nie licze ale zauważyłem że skillw idą bardzo szybko jak sie trafia do krwi co ok. 10 sekund!!

Lili vc junior
15-04-2004, 12:33
Jak zobaczyłem ten poradnik to mało zawału nie dostałem. jeśli welug tego to ja bym prędzej oślepnąl niż zrobił 100 :P

Agent Spiryt
17-04-2004, 19:58
po 1 witam wszystkich ;)
po 2 Raynold gratulacje za taka cierpliwosc, ze powtarzasz jedna rzecz n-razy, mnie juz by dawno szlak trafil 8)
po 3 polecam stronke http://mysite.verizon.net/vze7p87m/
na niej jest doslownie wszystko o treningu i nie tylko :D (po angielsku of cors ;))

ZaleS
18-04-2004, 22:19
ŁoŁoŁo
bardzo zajebisty temat duzo sie nauczylem...
podziekowania dla mądrych głów ;)

Monoskar
21-04-2004, 16:59
Cze, jedno pytanko: czy skille obrony rosną tylko wówczas gdy atakuję potworka, czy rosną także jeżeli np. stoję biernie a powiedzmy Dwarf mi ładuje chmurki na tarczę ?

Oprócz tego już wszystko wiem, o nic nie zapytam ponownie :))

Toony Knight
21-04-2004, 17:13
@up

Żeby ci rósł shielding musisz przynajmniej raz na 30 ciosów trafić przeciwnika do krwi

Jeśli stoisz i potwory cie atakują a ty nie robisz nic do shelding ci nie urośnie (zaliczy tylko 30 uderzeń a potem będzie stał w miejscu)

badevil
26-04-2004, 02:55
A ja sie zastanawiam nad calkiem inna sprawa olac calkiem trening tak jak Bubble rozmawialem z nia i nigdy nie trenowala. A skutki widac Level 181 skill cienki bo 99/89. Przeciez na sile ciosu i obrone sklada sie killa czynnikow jak myslicie czy warto trenowac knightem ???

Salet
26-04-2004, 08:55
Witam ja tam mysle ze najlepsze stforki do trainingu to trolle,orki(na 9,10 lv) potem na okolo 14,15 to juz mozna amazonki

Raluvuxa
26-04-2004, 09:19
Ja myśle że na 8-10lvl powinno trenować sie na trollach/orcach
Lvl 10-20 na dwarfach

Monoskar
27-04-2004, 12:40
Oryginalnie dodany przez Raynold
....................
Teraz shielding: Mamy basen. Jeżeli basen zostanie napełniony, mamy awans. A basen ten może być napełniany koszykami. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek (chmurek na nas, tzn kiedy przyjmujemy ciosy przeciwnika na tarczę). Każdy bloody hit (i ponownie: gdy my uderzymy przeciwnika!) uwalnia zawartość koszyka do basenu. I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu.

Oczywiście, basen jest większy, gdy chcemy awansować z 50 na 51, niż np z 20 na 21 (ale to oczywiste...:P)

------------------
Sir Raynold, pal lev 24 rośnie :)

Cze, jest jakiś przelicznik ilości koszyków potrzebnych do wypełnienia "basenu" dla konkretnych leveli? No bo jeżeli mam stać i liczyć chmurki powiedzmy przez 30 minut żeby dostać awans w shieldzie z 42 na 43 to już chyba raczej pójdę poexpić a skille i tak urosną ;)

Ogólnie ciekawie zobrazowany przykład :)

Raynold
27-04-2004, 13:03
Nie jest podane bezpośrednio w ilości chmurek, ale w czasie. Zobacz tutaj (http://mysite.verizon.net/vze7p87m/) - możesz sobie to wyliczyć. Mi się nie chce aproksymować/interpolować wzoru ogólnego... A te liczby na stronie to też doświadczalnie zebrane wyniki, nie zapominajmy.

A przykład po prostu przetłumaczony prosto z poradnika, do którego link podawałem już w jednym z pierwszych moich postów w tym temacie. :)

L..i..S..e..K
02-05-2004, 21:15
Kto uzyska więcej awansów ten kto ma na full def czy ten co ma na full atack?
Knight - Knight

Edit: Załóżmy mają takie same (podobne) skile.

Edit2: Monoskar mógłbyś ze mną potrenić ?

Monoskar
02-05-2004, 23:18
Oryginalnie dodany przez L..i..S..e..K
Kto uzyska więcej awansów ten kto ma na full def czy ten co ma na full atack?
Knight - Knight

Edit: Załóżmy mają takie same (podobne) skile.

Prosiłbym jeszcze kogoś doświadczonego o wyjaśnienie kwestii powyżej w sytuacji: Knight <-> Dwarf + Dwarf (tzn czy trenować na full atack czy na full defense, i czy to wogóle ma jakieś znaczenie).

Tak, ostatnio zacząłem zmuszać się do treningu, chociaż strzasznie wolno te skille lecą, a co za tym idzie gra staje się nużąca...

Caspius
02-05-2004, 23:36
Co do treningu, to mozna to ujac w jednym zdaniu : trening to musi byc imitacja walki, tzn musza lac ciebie i ty musisz lac, a to czy lejesz na full attak, full def czy balanced ma znaczenie tlyko jak trenisz z innym playerem, poniewaz od tego zalezy jak czesto i jakie mocne hity beda wchodzic w ciebie/sparing partnera

Raynold
04-05-2004, 23:00
Nie, no sorry, myślałem, że jaśniej już nie można :/

Po raz kolejny: full attack/balance/full defence ustawiasz sobie tak, żeby ranić potworka/playera przynajmniej raz na 30 uderzeń przy efektywnym treningu. Zależy też od broni. Np. knife na full attack będzie mniej więcej tak samo jak dagger na balance

Monoskar: trenuj tak, żeby je ranić do krwi raz na te 30 sekund, a nawet częściej, ale nie za mocno, żeby nie zabijać ich zbyt szybko. Musisz po prostu sprawdzić kilka ustawień broni i stylu walki. Wybierz najbardziej optymalną i będzie ok.

Lisek: poczytaj uważnie. Jeśli obaj będą efektywnie trenowali, to tak samo szybko będą awansować przy tych samych skilach.

dSL
09-05-2004, 17:24
mhm jesli chodzi o trening palkiem to wyglada to calkiem inaczej niz u knighta po I
- Trenujemy z calym eq jak najlepszym zeby przeciwnik ne zadawal zbyt duzych obrazen
- Najlepiej dla palka trenowac z jednym przeciwnikiem drugim palkiem najlepiej no czasem jakis troll albo 3 na shielding ale to rzadko
- Bierzemy tarcze najlepszą jaką mamy, speary ustawiamy na full def. U pala nie licza sie zadane obrazenia ani nic tylko ilosc wystzrelonych pociskow
- Najlepsza tarcza i tyle spearow ile mozna uniesc zeby nie trzeba bylo ciagle podnosic (no chyba ze ktos lubi ;) )
- i....trenimy
- Ostrzegam przed trenieniem w okolicach carlin i thais dead na miejscu pkerzy szukaja takich ktorzy trenia i nie moga wejsc do dp :( wiem cos o tym
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
skille 23 lvl palek danubia 67/46 ~(to byly dobre czasy)
64/43 zaczela sie zla passa skille po 2 dniach ;(

_michu_
09-05-2004, 20:06
moglibyscie taka tabelke dac dla sorca i drruida??
a czey jak sie zalozy w dwie rece tarcze to jest wieksza szansa ze sie potworka zablokuje??

Toony Knight
09-05-2004, 20:24
Oryginalnie dodany przez _michu_
a czey jak sie zalozy w dwie rece tarcze to jest wieksza szansa ze sie potworka zablokuje??

Jeśli masz 2 tarcze w ręce to liczy się tylko obrona tej lepszej więc nie ma to sensu.

bobofruit
24-05-2004, 08:57
z tego co slyszalem to ma ruznice bo cyc ma wiencej ataku 8) :] ;( 8o

Lig@
28-05-2004, 19:11
Oryginalnie dodany przez _michu_

Nie polecam treningu druidem i sorciem... Na skille po 70 to być kilka (jak nie kilkanaście) lat musiał trenować :P

Olejarzysty
02-06-2004, 17:34
Ja ci powiem trenuje z kolegąi zawsze na balance i z najgorszą bronią którą trenujemy ja ( club ) więc biore przykładowo cluba i wooden shielda i zero zbroi. Wtedy zadajemy se obrażenai kilka razy na 20 sek i wsyzstkie skille i club fighting i shielding rosnie jak sa chmurki to dobrze w tarcza blokuje atak i wtedy skill nam rosnie ! ale jak to żółte jak sama powiedziałaś trafiamy w zbrooje i wtedy skille nie rosną

aktus
07-06-2004, 02:34
Czyli reasumujac jak to jest... ale powiedzcie jak do mongola jakiegos...
1) Jezeli stoje i mnie leja a ja ich nie atakuje to czy mi rosnie shield?
2) co do tych koszyczkow, basenow, pszczolek i bocianow - jezeli leje cos slaba bronia i zadaje dajmy na to minotaurowi 1 hp na minute a drugi minotaur mnie leje na tarcze to rosnie mi i skill sworda i skill tarczy? bo z tego co tu widze to juz sam nie wiem...

PS z tego co mi mowi intuicja, to bronia ktora ma atak i obrone trenuje sie atak i obrone... zobaczcie czy jak lejecie dwureczna bronia czy macie " chmurki "... moge sie w koncu mylic :baby:

Gewof
07-06-2004, 07:47
Obrone cwiczysz jednynie gdy masz tarcze i przyjmujesz ciosy na tarcze + czasami potworek/czlowiek zarni cie za obojetnie ile hp do krwi, jezeli zas chodzi o bronie typu mele lub dystansowe to uderzesz w potworka/czlowieka i tez co jakis czas musisz go zranic do krwi. Co do twojego przykladu z minosami, tak cwiczysz wtedy shield i mele.

Kaczor
07-06-2004, 08:44
Oryginalnie dodany przez Gewof
Obrone cwiczysz jednynie gdy masz tarcze i przyjmujesz ciosy na tarcze + czasami potworek/czlowiek zarni cie za obojetnie ile hp do krwi, jezeli zas chodzi o bronie typu mele lub dystansowe to uderzesz w potworka/czlowieka i tez co jakis czas musisz go zranic do krwi. Co do twojego przykladu z minosami, tak cwiczysz wtedy shield i mele.

AAAAAAAAAAAAAa po co piszesz czlowieku jak nie wiesz, tak trudno czytac ze zrozumieniem????Shielding cwiczysz kiedy przyjmujesz ciosy na tarcze +TY zadajesz komus obrazenia(jednoczesnie cwiczysz bron).Ile razy trzeba to pisac, zebyscie zrozumieli?AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA zwariuje

Raynold
08-06-2004, 18:41
Dobra, tylko mi tutaj nie zwariuj Kaczor :P
@aktus: pamparampam, poraz kolejny:
1) nie
2) tak, ale lepiej bij tamtego minosa częściej, to szybciej będziesz awansował

Trener
08-06-2004, 19:54
W końcu wiem o co chodzi z tymi treningami 8o
No to ide skilować :]

Vorment
08-06-2004, 22:31
Jeszcze czegoś nei czaje. To znaczy jak chce shielding sam trenić (zalozmy, nie robie tak przeciez :D) to stoje sobie .... bija mnei powiedzmy 2 raty. Uderzyly juz 30 razy i powiedzcie mi PO KIEGO ZULA musze je walnac do krwi (albo cokolwiek innego) przeciez shielding to shielding a meele attack to meele attack. No tak na chłopski rozum nawet !! to sa zypelnie inne skille nie musze trenowac jednego zeby mi drugi rosnol.

Raynold
10-06-2004, 01:05
Najlepszą obroną jest atak :P Więc te ranienie przeciwnika to wyprowadzanie kontrataku i to się liczy jako zdolność obronna dlatego idzie do shieldingu
A tak na serio to kiedyś tak było, że nie trzeba było ranić i można było zostawić postać całkowicie afk z dwoma szczurami i shielding leciał. Dlatego został dodany ten warunek, że co ileś przyjętych ciosów na tarczę musisz kogoś/coś zranić bo inaczej następne chmurki w ogóle Ci się nie liczą. Oto dlaczego.

Killa Hippi
10-06-2004, 12:46
Nie wiem czemu ale wcale nie rosna mi skille :(
Od wejscia na maina mam 16/17 .
Jestem sorcem na 10lvl i 5mlvl.
Trenuje duzo tylko ze z potworami i nic.
Co mam robic ???

Cezol
10-06-2004, 18:24
Kilka Hippi
Nie wiem czemu ale wcale nie rosna mi skille
Od wejscia na maina mam 16/17 .
Jestem sorcem na 10lvl i 5mlvl.
Trenuje duzo tylko ze z potworami i nic.
Co mam robic ???

hm no nie sadze zeby ci te skille tak szybko podchodzily jak u innych porfesji, jak bedziesz mial sklle 22/24 na 30 lvl to bedzie dobrze przy takich skillach na jakich wyszedles z maina :D

Wit
10-06-2004, 22:01
Moim zdaniem nalepiej sie trenuje na 15lvl (to jest mój lvl) z 3 minosami (studded armor, studded shield, rapier, leather legs, i leather helmet) jak cie zbytnio wybijom to walisz 3 exury i dalej sie bijesz przy okazji łowiąc ryby...
Minosy padajom jak muchy z carlin swordem... :D

GuteK
12-06-2004, 12:18
Oryginalnie dodany przez Kabraxis
... sei zgadzam z Gremlinem on wszystko doladnie opisal :P :D

Fajnie lizesz dupe gosciu ... :) Ale tak wogole :
1)Najlepiej trenowac Z monkiem i ghoulem (Dla knighta)
2)Ubrac Leather armor , legs , jakas szmate na glowe , bootki , knifa(jesli sword) i wooden shielda i bic az bedziesz mial na zoltym pozniej zaloz caly pancerz na siebie i czekaj az ci zycie odrosnie
3)Nie prawda jest , ze Musi krew poleciec z goscia Najwazniejsze jest aby jak najwiecej ktos mial takich odbic z "Zoltymi paskami"
I kur... ludzie , jak mozna cycka porownywac z ratem X( Cyc wali po 10 a rat cie nie walnie za nic ( no chyba , ze jestes sorcem ) Ale ogolnie sorce nie trenuja ... :S

Bobciu
12-06-2004, 15:15
Nie wydaje mi sie abys mial racje bo do trenowania sworda musisz zadawac krew tak jak do sheidla musisz zadawac krew a nie "żółte chmurki"

goog
12-06-2004, 17:21
Im więcej czytam ten post tym mniej wiem.
Powiem tak: Ktoś tu nie ma racji :rolleyes:

Raynold
13-06-2004, 15:27
Oryginalnie dodany przez GuteK
(...)
3)Nie prawda jest , ze Musi krew poleciec z goscia Najwazniejsze jest aby jak najwiecej ktos mial takich odbic z "Zoltymi paskami"
I kur... ludzie , jak mozna cycka porownywac z ratem X( Cyc wali po 10 a rat cie nie walnie za nic ( no chyba , ze jestes sorcem ) Ale ogolnie sorce nie trenuja ... :S

To jest prawda, że trzeba zranić do krwi

@goog: kto nie ma racji? przecież widać, że niektórzy piszą co im ślina na język przyniesie... Sam musisz zdecydować kto mówi z sensem i konkretnie... :P

@Klusek07, Knight Morderca: skasowane posty. Na cholerę to komu??

@Wit: widzę, że nie czytałeś wcześniejszych postów i gadasz bzdury. Ile razy trzeba powtarzać, że przy treniingu z potworami im lepsza zbroja tym lepiej. A po drugie możesz blokować tylko 2 potworki naraz. Ciosy trzeciego idą na zbroję.

Uuuuuuhhh... Czytajcie ze zrozumieniem plx! X(

By$iu
13-06-2004, 15:32
Re up
Knight tez na cycu moze trenowacnp. ja trenuje czassmi a cycem i bearem.Ranie go z carlin sword calkiem ladnie.

dbfan
14-06-2004, 17:40
kurde jak to czytam to coraz mniej wiem...:/

kriss126
15-06-2004, 08:48
Moje pytanko:
Czy ma cos wspolnego fist fighting do np.sworda,czy jak sie ma wiekszy fist to sie lepiej,celniej i mocniej uderza ze sworda,axe czy cluba? :P

PoZdRoWiEnIa

Gewof
15-06-2004, 08:55
Oryginalnie dodany przez kriss126
Moje pytanko:
Czy ma cos wspolnego fist fighting do np.sworda,czy jak sie ma wiekszy fist to sie lepiej,celniej i mocniej uderza ze sworda,axe czy cluba? :P

PoZdRoWiEnIa

Nie, fist jest wymyslony tylko dla zabawy...

Hoopis
20-06-2004, 16:01
:miecz:No wienc mam pytanie dotyczące expienia.
Gdzie Knight (15lvl) ma expic zeby w szybkim czasie zdobyc 20lvl?? ?(

Elermis Elemelkier
24-06-2004, 21:30
Ja mam także pytanie... lol...
Jestem Knightem lv. 10 na Lunarze. Moje skille to 36/32.
Wiem na czym polega skillowanie sword (bo tym wale). Ja robie tak. Biore w plecak noz, i 20 gp. Mieszkam w Carlin wiec plyne sobie na Folde. Tam otaczaja mnie z 5 frost trolli i mnie leja. Shielding mi wzrasta, i sword fighting. Nie rozumioem jak zrobic aby wzrosl shielding. Chce byc blokerem...
A mam następujące rzeczy:

Steel Armor,
Brass Legs,
Leather bots,
Dwarfen shield,
Solider helmet,
Scimitar/Broad sword

Kaser
25-06-2004, 15:10
Oryginalnie dodany przez Elermis Elemelkier
Ja mam także pytanie... lol...
Jestem Knightem lv. 10 na Lunarze. Moje skille to 36/32.
Wiem na czym polega skillowanie sword (bo tym wale). Ja robie tak. Biore w plecak noz, i 20 gp. Mieszkam w Carlin wiec plyne sobie na Folde. Tam otaczaja mnie z 5 frost trolli i mnie leja. Shielding mi wzrasta, i sword fighting. Nie rozumioem jak zrobic aby wzrosl shielding. Chce byc blokerem...
A mam następujące rzeczy:

Steel Armor,
Brass Legs,
Leather bots,
Dwarfen shield,
Solider helmet,
Scimitar/Broad sword

Sam sobie zaprzeczasz...

stozek
28-06-2004, 23:07
Może to pytanie nie na temat, ale sprubujmy, może czegoś sie dowiem.

Czy shielding daje coś palkowi skoro nie nosi tarczy? Czy np. zbroja lepiej redukuje obrażenia?

ponczus
29-06-2004, 00:01
@Stozek daje. Liczy się za pół.

@Elermis Elemelkier po co 5 trolli?? Blokujesz tylko dwa, reszta wchodzi na czysto. W dodatku nie rozumiem problemu, skoro wzrasta shield to znaczy że jest good a że wzrasta sword to przecież jeszcze lepiej.

Lukass
03-07-2004, 15:33
Mam jedno pytanie: ile tak czasu zajmuje awans ze skilla 45 na 46 w shieldingu, rycerzem oczywiscie, tak w przyblizeniu (w tabeli tego nie ma), chce wiedziec czy dobrze trenue ;)

Stu
04-07-2004, 00:02
@up: Encyclopedia Tibia (http://mysite.verizon.net/vze7p87m/),tam klikasz na "skill advances" i wpisujesz wszystko co Cie interesuje.
Ale to nic nowego, to wszystko było już napisane wcześniej. W związku z tym mam dla moderatorów propozycję nie do odrzucenia. Ten temat powoli robi sie kuriozalny, średnio co dwie strony wątek powtarza sie od początku, bo ludziom nie chce sie czytać starszych postów (niektórzy moderatorzy na literke R mogą coś o tym powiedzieć:) ).
Dlatego być może najlepszym rozwiązaniem byłoby napisanie jakiegoś poradnika - rzecz nie wymaga wielkiego wysiłku, wystarczy scalić kilka postów Raynolda tudzież Gremlina dorzucić jedną tabelke i gotowe. Wiem że jest już poradnik - ale 1. tylko dla rycerza, i 2. dość ogólny.

A piszę to, bo mnie już coś trafia jak czytam kolejnego posta (btw. o conajmniej dwuznacznej treści) w stylu "Czy kiedy robię to ze Stefanem, on musi mnie tak ranić? - Heniek."

Pozdrawiam serdecznie.

Re down: zmien profesje.

Klown night
04-07-2004, 17:28
Co mam zrobić jak jestem sorcem a chcę mieć skille 35/35.Jak długo trzeba trenować.Plzz napiszcie mi odpowiedź na e-mail bo ie mam czesto neta i zawsze zapominam gdzie pisałem tego posta.Mój e-mail to [email protected]

Raynold
05-07-2004, 23:30
@Stu: jako jeden z nielicznych moderatorów na "R" przychylam się do propozycji. Solennie obiecuję wziąć wszystko do kupy. Dajcie mi ze 2-3 dni max ;] Chociaż wciąż pozostają nierozwiązane problemy typu:
1) Niby przy walce dwuręczną bronią nie używa się tarczy i logiczne by było, że shielding nie rośnie. Jednakże są głosy, które twierdzą że jednak jest inaczej. Czy ktoś może to sprawdzić (najlepiej z małymi skilami, żeby w razie czego mogły szybko rosnąć, bo ja przy 80 nie będę w to wchodził :P ). Ale tak na 99% Albo jasno, np: "przez kilka dni cały czas biegałem tylko z twohanded i sword skoczył mi 30->40, a shield w ogóle/30->31". Niby było wałkowane, no ale...
2) Co z tym shieldingiem palka? Robił ktoś jakieś testy może jak shielding wpływa na ogólne obrażenia, gdy palek nie ma tarczy? Też niby jedno nie ma nic wspólnego z drugim, no ale...

Jeśli jeszcze będą jakieś poważniejsze problemy/pytania, piszcie. Myślę, że wszystkie poradniki będzie można wrzucić gdzieśtam w jedno miejsce... A ten temat będzie zamknięty ofkoz :>

Gremlin
06-07-2004, 00:37
re: Awans shielding z bronia 2 reczna.
Kiedys bawilem sie dla zabawy rycerzem z club, po Rook zaraz wzielem staff i poszedlem trenowac... club doszedl do 30 a shielding nadal taki jak po opuszczeniu Rook (18 czy cos).
Do chyba rozwiewa wszelkie watpliwosci co do trenowania shielding bronia 2 reczna.

re: Shielding bez shielda
Otoz jak kazdy wie na Rook mozna zginac od szczura nawet majac wooden shield, otoz knight lvl 60 z shielding 79 nago (bez tarczy, broni, pancerzy) nie dostaje praktycznie obrazen od 2 ratow naraz... przydal by sie test kogos z wysokim shielding ale z niskim lvl.

Raynold
07-07-2004, 22:09
Sory, Gremlin, ale zobacz sobie na pierwszą stronę tego tematu, 9 post od góry (Twój). Pisałeś tam troszeczkę inaczej... ;>

Gremlin
08-07-2004, 01:21
Oryginalnie dodany przez Raynold
Sory, Gremlin, ale zobacz sobie na pierwszą stronę tego tematu, 9 post od góry (Twój). Pisałeś tam troszeczkę inaczej... ;>

Juz mi na drugiej stronie udowodnili ze sie mylilem :)

Ale serio nie wiem skad mialem wtedy tyle shielding, po tym jak mi udowodnili specjalnie zrobilem nowego knighta w club zeby sprawdzic experymentalnie czy na pewno maja racje (niestety mieli :( )

Przemas
12-07-2004, 17:38
na Tibianews został opublikowany świetny artykuł o skillach od magic lvla po distance link : Tutaj (http://www.tibianews.net/article.asp?Id=220)

proponuje aby go ktos przetłumaczył to wyjaśni naprawde wiele wątpliwości :) polecam , sam się wiele dowiedziałem

Kamillllls
15-07-2004, 19:11
ELLO!!Na poczatku @Owoc opisal swoja metode trenowania... :] czuje sie zaszczycony ( :D ), ze @Owoc, @Gremli i.........JA... ;) ...uzywamy tego samego sposobu... :]
...aha...nic nie sciagalem... :P sam na to wpadlem, zanim przeczytalem te posty... :) ...no i wale knife'm, narazie swamp trole... :)

Raynold
16-07-2004, 20:59
Ten temat się juz wyczerpał. Zdobył bardzo dużą liczbę odwiedzin i było fajnie. Jednakże pytania się mnożyły (najczęściej zawsze związane z tym samym i dość irytujące), więc powstał wreszcie dział, który (mam nadzieję) stanie się naprawdę dobrym podsumowaniem wszystkiego co wiemy (my, Tibijczycy) o treningu. Zapraszam więc tutaj (http://tibia.pl/thread.php?threadid=12950&boardid=7&styleid=1&sid=71da13eec9f41dbe1ca38c5094287cfa) , a temu tematowi dajmy juz spokój.

Wasz Modek Ray... 8)