PDA

Pokaż pełną wersje : Paladyn-Fast exp

matekk fst bolt
04-05-2006, 17:40
Siemka mam 1 pytanie wiem, wiem są poradniki ale jakso nie moge zrozumiec a to moje pytanie.

Jak tacy ludzie na nowych swiatach robia tak szybko level paladynem jak nie maja dobrych skill i teraz moje pytanie czy jak dobije 65 dista to juz nie musze skilowac ? bo wielu doswiadczonych paladynow mowili mi abym doszedl do 65 a pozniej to i tak przy expieniu mi sie same zrobia czy to prawda dobry ten sposób ??

Dj Fara0n
04-05-2006, 17:52
Otóż na new servach palkowie nie trenia skill tylko expia ,expia i expia. Im to wystarcza bo na 40 levelu mają ~70 dista.
teraz moje pytanie czy jak dobije 65 dista to juz nie musze skilowac ? bo wielu doswiadczonych paladynow mowili mi abym doszedl do 65 a pozniej to i tak przy expieniu mi sie same zrobia czy to prawda dobry ten sposób ??
Tak.

@down:
67/46- troche trenowalem na cyach ,ok. 3 dystansow.

matekk fst bolt
04-05-2006, 18:05
Dj faraon a jakie masz skills ?

Vil
04-05-2006, 18:21
Jak tacy ludzie na nowych swiatach robia tak szybko level paladynem jak nie maja dobrych skill

teraz zamiast " ilu trzeba xxx zeby wkrecic zarowke " bedzie sie mowic " ilu trzeba br zeby w 20 dni zrobic 100 level ".

Levele robia tak szybko jak kazdy, tylko graja kilka razy wiecej. To raz. Dwa - skille jakie potrzebuja sa rozne w zaleznosci od tego gdzie i jak szybko chca expic, na wiekszosci naprawde dobrych, paccowych miejscowek nie trzeba wiecej niz 60 dista na start, a jak sam slusznie zauwazyles skille przy expieniu wpadaja na tyle szybko ze dalszy trening sie nie oplaca .

ripper
05-05-2006, 08:26
Jeśli nie chcesz być w top 20 w expie, to raczej potrenuj. Traina pomijają gracze, którzy mają wielkie ambicje i mało czasu, żeby wbić 100. Ja na 10 lvlu miałem 70 dista i 30 lvl był wtedy kwestią kilkudziesięciu godzin...

Vil
05-05-2006, 09:41
nie zebym byl upierdliwy ale:

Ja na 10 lvlu miałem 70 dista i 30 lvl był wtedy kwestią kilkudziesięciu godzin...

42 dista na 10 levelu i 23 godziny do 30 levelu.

:D

Dwik
05-05-2006, 13:16
Skończyłem skillować na lvlu ~13-14 ze skillami 53dist/40 shielding. Obecnie mam 80+ palka który ma już prawie 90 dista, ale 36 shielda. Od momentu w którym zacząłem expić przestałem w ogóle trenić i wyszło mi to raczej na dobre ;] Robienie skilla 70 na 10 lvlu uważam za przesadne, w tym czasie do zrobisz takiego skilla ja będę miał 30lvl i rozwalę cię szybciej niż ty mnie przy wyższym discie.

Quilg
11-05-2006, 23:26
A ja mam takie pytanko. Właśnie odzyskałem mojego palla 13 lvl 4 mlvl skill 45/33 i teraz pytanie brzmi co robic?? Czy skillowac czy expic. I jesli mozna trenic expiac to jak, na balanced czy na full def czy na full attack??

Shocker
13-05-2006, 15:31
No wiecie niekturzy wola miec przesadnie wielki dist na slabiutkim lvl'u (mysle ze robia to tylko dla szpanu) a inni nie wiec jakie skile na jakim lvl'u zaleza od tego jak lubisz grac i gdzie chcesz expic Pozdro all

Trask
14-05-2006, 16:33
Jak zaczynasz grac to najlepiej podskoczyc na trolle (edron) i spirkami troche pomachac. Jak wbijesz 30-40skill to lec odrazu na tomba pod GSem. Wbiją sie skille i troche lvla (loot jest fajny).

Moim zdaniem trenowanie palkiem to calkowity bezsens!!
Paladynowi blood hit liczy sie jako 2 udezenia z chmurka, wiec gdzie mozna szycbiej wbic skille jak nie na expie?

BTW. jakie szanse ma paladyn na 10 lvlu i 70 dista z kims kto ma 30lvl i 60+skill (a to +- ten sam czas)
odpowiedz: zadne bo mu nawet nie ucieknie :)

Nieugiety
14-05-2006, 18:41
Wiecie...zgodze sie z kazdym ale.......
Jesli nowy server to pvp to lepiej potrenic z jakims 27 sorcem (o ile jest taki na servie) Na monku 70 dysta to wcale nie jest tak duzo.
Ja na 27 lvlu mialem 70/60 i jakos wyszlo mi to na dobre. =]

vottir
14-05-2006, 20:04
A ja mam pytanie z zupełnie innej beczki - czy system walki (def., balanced i attack) wpływają na obrażena zadawane łukiem bądź kuszą? Czy liczy sie to tylko w walce brońmi melee?

Bhaal24
14-05-2006, 20:15
Co do założyciela tematu po jakiego grzyba napisales ze masz 102 Royal Palka ?Zrobiles z siebie tylko idiote.

*vottir
Oczywiscie.Palkiem zawsze bije sie na Full Attak jesli urzywasz kuszy/luku

vottir
14-05-2006, 20:23
Dzienki, z przyzwyczajenia do sorca i wandow myslalem... to co jest dwa posty wyżej. :p

Keel
21-05-2006, 16:42
Jak zaczynasz grac to najlepiej podskoczyc na trolle (edron) i spirkami troche pomachac. Jak wbijesz 30-40skill to lec odrazu na tomba pod GSem. Wbiją sie skille i troche lvla (loot jest fajny).

Moim zdaniem trenowanie palkiem to calkowity bezsens!!
Paladynowi blood hit liczy sie jako 2 udezenia z chmurka, wiec gdzie mozna szycbiej wbic skille jak nie na expie?

BTW. jakie szanse ma paladyn na 10 lvlu i 70 dista z kims kto ma 30lvl i 60+skill (a to +- ten sam czas)
odpowiedz: zadne bo mu nawet nie ucieknie :)

Odpowiedz jest zupelnie inna bo ten 10 lvl moze miec bohy time ringa i haste a ten 30 llv moze miec zwykle buty bez ringa i bez haste... a po za tym ten 10 lvl moze jechac 30 z sd.. wiec 10 lvv wygra:)

durel
21-05-2006, 17:40
moji qmple uwazaja ze skille to podstawa, caly czas skille... pal ma juz 50/40 a knight 50/50, zaczna expic ze skillami 80/80 xD czy to ma sens? inny qmpel tylko expil i gdy zobaczyl ze nie moze dsa pokonac na 25 lvl zaczal skillowac :P

spider-bialystok
21-05-2006, 19:30
Odpowiedz jest zupelnie inna bo ten 10 lvl moze miec bohy time ringa i haste a ten 30 llv moze miec zwykle buty bez ringa i bez haste... a po za tym ten 10 lvl moze jechac 30 z sd.. wiec 10 lvv wygra:)
Po 1. to raczej predzej na bohy nazbiera expiacy 30 lvl niz trenujacy 10lvl zreszta nawet z bohami i ringiem bylby wolniejszy od 30 lvla, po 2. przy skillu 70 nie ma szans na 15 mlv chyba zeby pic masowo manaski. Poza tym biegajacego wszedzie paladyna nie tak latwo trafic z sd a te hity po 30 to zenada. 10 llvl ma na tyle malo hp, ze musialby sie co chwile uhac a z powodu niskiego capa raczej nie uniesie duzo run, manaskow o amm nie wspominajac. Nie ma co sie ludzic: 10 lvl nie ma szans zeby zabic umiejacego sie leczyc 30lvla.

Flisik
18-06-2006, 14:32
Niestety, ale hacka złapałem i gram teraz palkiem, więc mam takie pytanie Vil:
Gdzie mogę wbic szybko lvl na faccu?

@Down

11lvl i skile 40 (ale bije większe)

Vil
18-06-2006, 14:38
@down:

jesli jestes palkiem to szczerze mowiac nie mam pojecia gdzie po 'wandowym' updacie mozna palkiem na niskim levelu efektywnie expic. Mozesz sprobowac cyce, tyle ze gdzies tak od 45-50 dista.

Flisik
18-06-2006, 14:49
Podaj level i skille.

Widzę, że nie ma cię na tym temacie to może zobaczysz z głównej strony ;).
Co do lvl i skili to 11lvl i skile 40 (moge wbic wieksze).
PS. Nie jestem knightem (tamtego mi zhackowali).

sool100
18-06-2006, 14:59
Ja mam Palka na 9lvl i skile 65/41 i wlasnie wsytalrtowalem z nabjaniem lvli....mam facc i Dobze sie expi na cycach albo dwarfty w kazoo.....Lepiej Poskilluj jeszcze troche bo z distem 40 bedizesz zadawal male hity i zadko trafial.....nie ma co zale zeby szybko nabic lvl trzeba miec dobry dist bo tak to ci kasy na strzaly i bolty zabraknie...... Pozdro B) :]

Flisik
18-06-2006, 15:19
@sool

Właśnie chodzę na gobliny, exp idzie do bani, ale kamyki lecą super B).

Tyraael
18-06-2006, 16:49
Co do paladyna (nie mam z nim duzego doswiadczenia) moge powiedziec ze mialem na 26 lev skille 77/60 i 15,5 mlev. Roznice w expieniu da sie naprawde odczuc w porownaniu do mniej "wyskilowanych" palkow. Expilem glownie w tombach (ten z 1 necro pod ropą- na vampach, dsach, mumiach, cs itp) oraz w tym samym tombie za scarab coinem (ale nie radze isc tam nikomu, kto nie umie bardzo dobrze grac gdyz o przypadkowego deada bardzo latwo- zaliczylem takowego gdy obtoczyly mnie 2 vampy i crypt shambler :> ). A co do expa to w zaleznosci od respawnu robilem 30-35k/h wiec nie malo jak na tym lev :)

Nephar
19-06-2006, 15:27
Na początku chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post. :)

A teraz kilka pytań do zaawansowanych graczy:

1. Jakie są wasze opinie co do skillowania powyżej 50 dist warto/nie warto
2. Gdzie najlepiej skillić na 50/37? Próbowałem zbierać kamyki z goblinów i lać z kopalniach koło Kazoo ale zbieranie godzine kamyków które wyrzucam w 30min raczej mija się z celem. Noszenie spearów z Carlin czy z AB raczej też bo nie wezme ich za dużo a więcej będe łaził niż skillił. Kolegi sorca nie mam a nie chce sie zniżać do poziomu crackerów(mc).
3. Czy dobrym rozwiązaniem dla pala jest bicie rotów na Fibuli do 20lvl(strzały zwracają się z lekką nadwyżką)?
4. Jest dla FACC jakiś w miare normalny resp ghouli(nie jakieś 4 na krzyż) poza tym na PoHu obok Necrohouse(jeśli raz na dwa dni nie spotkasz po drodze GSa to jest fajnie:p [te GSy tam pasują jak DSy na fibuli ale nie będe komentował])?
5. Czy jest jakieś dobre miejsce do expienia od 25-30lvl poza Guardami(tu już może być dla PACC)? Bo nie widze że mi sie tam bolty będą zwracać-powiecie doskonałe lootbagi tylko na takim lvlu spotkam jakiegoś 40lvlowca i po lootbagu :p

To będzie na tyle

Btw. mógłby ktoś napisać jakiś poradnik dla pala bo te które są są ostro zakurzone edynie Vaxxi jest w miare swieży ale i tak z tego co czytałem już troche się zmieniło. :p

Mam nadzieję że nie ma za dużo błędów ^^

Vil
19-06-2006, 17:46
1. Jakie są wasze opinie co do skillowania powyżej 50 dist warto/nie warto

Warto, 60 dista minimum, 65 wg mnie optymalnie zeby potem np przed guardami nie bylo koniecznosci dotrenowywania.

3. Czy dobrym rozwiązaniem dla pala jest bicie rotów na Fibuli do 20lvl(strzały zwracają się z lekką nadwyżką)?

Bicie rotow generalnie daje powolny exp. Powolny exp + strzaly = nawet szybki trening, skoro ci sie zwraca to chyba w porzadku.

4. Jest dla FACC jakiś w miare normalny resp ghouli(nie jakieś 4 na krzyż)

Nie znam takiego, moze gdzies w DC..

5. Czy jest jakieś dobre miejsce do expienia od 25-30lvl poza Guardami(tu już może być dla PACC)? Bo nie widze że mi sie tam bolty będą zwracać-powiecie doskonałe lootbagi tylko na takim lvlu spotkam jakiegoś 40lvlowca i po lootbagu :p

Jednego lootbaga nie doniesiesz, 3 inne doniesiesz, i tak jestes na +. Inne dobre miejscowki - Mintwallin ( tyle ze wieksze prawdopodobienstwo spotkania tam knightow ), Senja ( ostatecznosc ... ).

To będzie na tyle.

Nephar
19-06-2006, 18:54
Miałem zamiar doskillić do 70 dista ale bez sorca sie nie obejdzie z powodów wyżej podanych. Może jednak sie znajdzie ktoś kto ma jakąś tajemniczą taktykę na trening, a może Cipsoft w Sierpniowym Update jakoś wpsomoże Paladyna bo ostatnio ostro go skrzywdzili. A co do tych lootbagów to po drodze raczej nie ma się co martwić ale generalnie chodzi mi o samo depo bo tam jest pełno sępów czekających tylko na lootbagi, a nie mam zabardzo znajmości na servie żeby komuś dokopać :p . Może macie jakieś sposoby żeby np. zajść jakoś depo od tyłu albo cos w tym stylu :] . Ale w ostateczności możnaby expić na guardach a robić lootbagi w jakichś mało uczęszczanych miejscach późnymi wieczorami :evul: bo przecież te bolty nie są aż tak drogie.

Lord von Shadow
19-06-2006, 18:56
Ja mam troche inne pytanie chodź nawiązuje do tematu :P mam zamiar niedługo zacząć gre palkiem i mam pytanie co powinienem brać ze sobą do bp oprucz podstawych run sd/hmm/uh, bolców/strzał, liny, łopaty i tarczy? :) (może jakieś ringi ?)

Lord von Shadow
19-06-2006, 18:58
Miałem zamiar doskillić do 70 dista ale bez sorca sie nie obejdzie z powodów wyżej podanych. Może jednak sie znajdzie ktoś kto ma jakąś tajemniczą taktykę na trening, a może Cipsoft w Sierpniowym Update jakoś wpsomoże Paladyna bo ostatnio ostro go skrzywdzili. A co do tych lootbagów to po drodze raczej nie ma się co martwić ale generalnie chodzi mi o samo depo bo tam jest pełno sępów czekających tylko na lootbagi, a nie mam zabardzo znajmości na servie żeby komuś dokopać :p . Może macie jakieś sposoby żeby np. zajść jakoś depo od tyłu albo cos w tym stylu :] . Ale w ostateczności możnaby expić na guardach a robić lootbagi w jakichś mało uczęszczanych miejscach późnymi wieczorami :evul: bo przecież te bolty nie są aż tak drogie.

hmmmm a nie możesz kupić poprostu parcela i wysłać sobie do dp?:P

Nephar
19-06-2006, 20:01
Hmm jakby to powiedzieć... nie mam PACCA? Planuje zakup po wakcjach bo w większość czasu przez wakacje mnie nie będzie, ale to nie jest pewne :P

Lord von Shadow
19-06-2006, 20:43
Hmm jakby to powiedzieć... nie mam PACCA? Planuje zakup po wakcjach bo w większość czasu przez wakacje mnie nie będzie, ale to nie jest pewne :P

a na co Ci pacc przecież w każdym mieście sa rozstawione skrzynki :P a mówimy tu o problemie wejścia do dp z lootbagiem ;)

Nirvy
19-06-2006, 20:56
Pozwólcie ,że ja wam teraz coś doradze otóż jeśli jest to nowy server tojak jeżeli będziecie już na mainie to udajcie się po czary i idzcie na trole na edron noi teraz musicie sobie zadać pytanie- czy chcecie być jednym z lepszyh leveli na servie czy nie moim zdaniem i tak powinniście przestać trenic na 40~ dist i iść jak ktoś wyżej powiedział iść na tomb koło gsa lub na roty do 16 levelu na tym shicie noi wtedy coś w stylu dwarfów soldierów,minotaur archerów. Od 28 levelu dwarfy guardy guardy i jeszce raz guardy xd.

Flisik
19-06-2006, 21:15
No to gdzie moge expić na 13lvl i skilami 41?

Lord von Shadow
19-06-2006, 21:41
@up
sądze że trole będą dobre :P a później jak kolega wyżej mówi (ja na twoim miejscu wbił bym skila z 50 bo od mniej wiecej tego skila zaczynasz efektowniej trafiać z bolców/strzał - wcześniej strasznie dużo amonicji nie trafia :( )

Nephar
20-06-2006, 17:44
Ponawiam poszukiwania jakiegoś pala który skillił po updacie z łamiącymi się brońmi i prosze o jakieś wskazówki jak i gdzie skillił nie wliczając monka. :p No i kolejne pytanie co lać po osiągnięciu tego 20lvlu na rotach żeby dokulać się do jakiegoś 25-30lvla żeby iść gnębić guardy-chciałem ghoule ale niestety nie ma chyba nigdzie dla FACC jakiejś normalnej miejscówki z nimi.

Flashman
20-06-2006, 19:07
UP
To znalazłeś. To ja. Na początek wbiłem 20 dist. na cave ratach (mała dziura niedaleko thais). Od 20 do 35 chodziłem na waspy! W przeciwieństwie do trolli nie uciekają. AHa kupiłem na początek 100 spearów od gracza. Od 35-45 laziłem na roty, minosy (padały szybko ale cóż kto mówił że będzie łatwo). Od 45 chodzę na cyce. Dobijam jakies 50-55 ide na soldki/cyce.
ALE! Na samym początku nabiłem 50 shielda. przydało mi sie bardzo. Brałem nozyk w lape i skille. Gdy zaczełem robic dista miałem 33 sworda i 50 shielda. Tak optymalnie. Tera na cycach mało obrywam bo mam spoko shield.
Mam nadzieje że jako tako pomogłem :)

Piotrek Marycha
20-06-2006, 19:26
wbrew wszystkim warto jest robic najpeirw skill tak do 70 bo potem jak juz masz dosc duzy lvl to po prostu nie chce sie juz

Sidena Daron
20-06-2006, 19:47
Skliowanie jest ogolnie nudne, ale najlepiej jest skilowac z przerwami czyli skilowanie--->expienie--->skilowanie--->expienie.

Nephar
20-06-2006, 21:04
Czyli wbić te 50 shielda kupić jakiś lepszy shield i iść np. do Mount Sternum i skillić. To jeszcze miałoby jakiś sens bo jest to niedaleko od miasta. Flashman skillenie na ratach czy waspach jest dla mnie masakrą, a 45 dista można spokojnie wbić na trollach, a to że uciekają nie stanowi problemu bo zazwyczaj jeden strzał z odległości jednej czy dwóch kratek wykańcza go :p

A co z drugą częścią mojego posta :]

ripper
20-06-2006, 23:17
@Lord~
Oprócz run "podstawowych", liny, łopaty, boltów i tarczy wypada zaopatrzyć się w następujące rzeczy:
- runy Destroy Field
- runy Magic Wall
- runy Fire Bomb
- Time Ring
- Energy Ring

Wielki Mancyz
21-06-2006, 08:50
Jeszcze zanim zrobili uptade ze spearami to ja robiłem sobie palladynów do pekowania na hibernie w 1 dzien 55 dista 12+ lvl i pk :D teraz jest toszke trudniej ze względu na speary ale jak ktoś ma cash na speary albo umie grać to łatwo idzie myśle że 55 dista to już wystarczy na expienie na scarabach albo na czymś innym tylko nieróbcie tak jak jeden koleś którego widziałem na tombie: ide sobie 36 masterem i expie na vampach necro itp itd a tu wyłazi 12 lvl pall i mi mowi ze ma 72 dista ja sobie myśle że ok to sobie pewnie poradzi a gdzie tam dostał 1 paralyze vamp go dorwał i bye i co mu pomogły skile ?? nawet 3 hitów w vampa niedał rady wwalić :D

Nephar
21-06-2006, 09:34
Speary nie sa problemem, problemem jest ich szybkie łamanie się, a w okolicach 20 lvl moze wezmiesz z 15spearów które idą bardzo szybko. To jest właśnie ten problem bo łażenie skillowisko(lol)-Depo/Sklep zajmuje czasem nawet więcej czasu niż samo skillenie :] . A jakie miejsca polecacie tak dla 20-30lvl? Ghoule są fajne-mało życia nawet dużo expa ale nie ma dla FACC żadnego odpowiedniego respawnu. :o

Diego'Odin
21-06-2006, 10:57
jak to nie ma?
a ghostland, dziura północno-zachodnia? same skorpiony i ghoule

Nephar
21-06-2006, 11:05
Chodzi ci o Ghostland koło Carlin? Jeśli tak to ja myślałem że tam jest tylko jedna dziura :D . Będe musiał sprawdzić.

Flashman
21-06-2006, 11:35
@ Nephir
Ja ci pokazałem moją taktyke. Na raty chodziłem bo sie przebijame przez nie i skill leciał, a one były pod miastem ;] Waspy też były niedaleko miasta. Można było sobie dotaszczyć 100 spearów i miec je pod ręką. Food też był (rybki) więc mlvl skakał. Tera na cyce biore bag mansów i uhów (z uhmakera) i smigam! Wiesz mi te 50 shield zawsze sie przyda!

Nephar
21-06-2006, 12:02
Jeśli bieżesz UHy to znaczy że cie pewnie troche tłuką :p bo przecież wystarczyłoby exura vita

Flashman
21-06-2006, 12:14
Jeśli bieżesz UHy to znaczy że cie pewnie troche tłuką :p bo przecież wystarczyłoby exura vita
Mam 14 lvl. To zależy jak cyc przywali. 2 potrafią zjechać do redp hp więc ten uh się przyda (wole zapobiegać niz płakać). Exura vita nie wchodzi w grę bo za mały lvl. Manaski też popije bo może wystarczy exura lub exura gran. Szczęscie, fart, umiejętność to podstawa. Ja znalazłem miejsce z 2 cycacmi, pusto, szybki resp więc moge spokojnie skillować.

Vil
21-06-2006, 12:15
jak to nie ma?
a ghostland, dziura północno-zachodnia? same skorpiony i ghoule

w0w, 7 ghuli na krzyz, pare scorpow i resp kilkuminutowy pojedynczych sztuk.

Tyle expa na godzine co na rotach w venore z wh .

=Pekin=
21-06-2006, 12:35

Zesra sie LOL

pozatym jak mowa o duelu to juz o jakims sprawiedliwym noobie -.-

rówdnie dobrze moge powiedziec ze 30 sorek wygra z 70 najtem -.-

Sork bedzie z bohami 10 time ringow w plecaki utani hurek
10 bp sd 10 bp explo 10 bp uh 10 bp manaskow

a najt bez uh -.-

=Pekin=
21-06-2006, 12:55

wynosisz lootbag z kopalni i dochodzisz do Kazo ale nie do depo tylko nizej jest skrzynka pocztowa i wysylasz parcelem do dp. Proooooste

Flisik
21-06-2006, 21:53
wynosisz lootbag z kopalni i dochodzisz do Kazo ale nie do depo tylko nizej jest skrzynka pocztowa i wysylasz parcelem do dp. Proooooste

Nie za bardzo bo są takie nooby, które czekają na okazję na moście przy lawie (1/2 się da ocalić bo często chodza takie thiefy po 2-4 osoby i cie jeszcze od nobow i loli wyzywają)

Stożek
22-06-2006, 23:11
Na non-pvp taszczenie lootbaga do kaz jest bezcelowe... raczej zostanie ukradniety, lepiej kupic pacc i postmana wykonac - nie musimy taszczyc tego szmelcu przez znoobiale ulice miasta kurdupli (tj kazoordoon). Ogolnie rzecz biorac - kupcie PACC jak macie zamiar palkiem grac na non-pvp a oszczedzicie sporo nerwow.

Diamonic
23-06-2006, 00:24
Co do lootu z kopalni, jeśli ktoś potrafi angielski polecam www.tibia.de -> forum i znaleźć poradnik dla paladyna, wszystko ładnie pięknie wytłumaczone jak zrobić żeby mieć loota w depo. :)

Albo powiem o co mi chodzi skoro już zaczęliście wątek loota z kopalni. Otóż w tym budynku (http://www.tibianews.net/worldmap.asp?xcor=-398&ycor=-323) można kupić parcel i z niego go wysłać. Jak dostarczyć loot do niego? Nic prostszego, wystarczy przerzucić loot przez rzeczkę (http://www.tibianews.net/worldmap.asp?xcor=-398&ycor=-323) na południe od kopalni i obejść ją na około! Jestem pewien, że nikt nie ukradnie ci tam loota, robiłem tak setki razy i jeszcze nigdy nie straciłem loota.

Mam nadzieję, że rozwiązałem wasze problemy z lootem... >.<

Nephar
23-06-2006, 08:37
Diamonic teraz tak właśnie robie, pierwszy lootbag dostarczony :) .Tylko Ja zamiast łaźić naokoło poprostu przerzucam loota a tam loguje się inna postacią która biegnie do tej "poczty" :]

Nephar
24-06-2006, 18:32
Mam kolejne pytanie co do Paldynów. Chyba każdy wie że odległość z jakiej strzela Paladyn wpływa na dmg i tu pojawia się moje pytanie: z jakiej odległości zadajemy największy dmg-na logike powinna to być odległość 2 kratek ale czy tak jest? I drugie pytanie: Jaka jest optymalna odległość żeby dmg nie był mierny a żeby w przypadku nie zauważenia jakiejś przeszkody można było jeszcze uciec zanim potowrek nas dogoni

Czekam niecierpliwie na odpowiedzi :p

Edit: przepraszam za post pod postem - zapomniałem że ostatni post w tym temacie był mój. Jeśliby można złączyć te posty to bym bardzo prosił, jeśli nie ten u góry można usunąć.

Maraz
24-06-2006, 20:54
A ja mam pytanie!
Czy palkiem można kosić dl??
A jak tak to na jakim mniej więcej lvl?
plz. o odpowiedź!

Maraz
24-06-2006, 21:13
Jestem newbie nie smiać się! :)
Czy aby wysłać parcel trzeba mieć PACC??

Nephar
24-06-2006, 21:44
Maraz oczywiście że palkiem można lać DL'e mam nawet gdzieś filmik. Co do lvl ci niepomoge bo nie chce cię wprowadzać w błąd :)

Nie nie trzeba PACCA żeby wysyłać parcele. Idziesz na poczte i gadasz do NPC
-Hi
-Parcel
-Yes
i za 15gp masz parcela i hmm... pieczątkę wypisujesz na niej
Imię postaci
Miasto
i wsadzasz do parcela razem z rzeczami do wysłania. Po tym wszystkim parcel wsadzasz do niebieskiej skrzynki.

Maraz
24-06-2006, 22:27
Maraz oczywiście że palkiem można lać DL'e mam nawet gdzieś filmik. Co do lvl ci niepomoge bo nie chce cię wprowadzać w błąd :)

Nie nie trzeba PACCA żeby wysyłać parcele. Idziesz na poczte i gadasz do NPC
-Hi
-Parcel
-Yes
i za 15gp masz parcela i hmm... pieczątkę wypisujesz na niej
Imię postaci
Miasto
i wsadzasz do parcela razem z rzeczami do wysłania. Po tym wszystkim parcel wsadzasz do niebieskiej skrzynki.
Dzięki za pomoc!
Dopiero zaczynam historie z tibią i właśnie interesuje mnie paladyn!
Thx za pomoc!;)

Nephar
25-06-2006, 16:23
CO jest ludzie nie ma na tym forum żadnego Paladyna? Kolejne pytanie: Co lepiej nosić: Crown Set + Crus Helmet czy Blue Robe + Plate legs + Crown helmet? Czyli poprostu czy warto mieć jako taką obronę czy poprostu olać Arma i mieć jak najwięcej Capa. Ewentualnie na wysokim poziomie możnaby założyć zamiast Crown Armora > Demon Armora, a zamiast Crus Helmeta > Ancient Helmeta co dodałoby troszeczkę Capa

morwi
25-06-2006, 19:59
@Nephar
nie ma sensu zakładania lepszego eq. p set+bohy w zupełności starcza, no chyba że chcesz coś blokować

Orshabaall
25-06-2006, 20:06
Robienie lootbagow na guardach jest bez sensu i tu wcale nie chodzi mi o taszczenie lootbaga do dp/skrzynki tylko po prostu podczas expienia na samych guardow bez przerwy podchodza noobki 8-13 lvl ktorzy z wandow/rodow tam expia i oni lootbagi zabieraja, a ciagla walka o lootbag powoduje zerowy exp (czyli szybciej expic i wiecej kasy byloby na ratach). I nie ****dolcie ze wystarczy szybka reka i nooba mijamy bo co mozna zrobic jak on chodzi za nami i tylko czeka kiedy sie zatrzymamy i ciagle nas szuka?
Nie mam nic przeciwko robieniu lootbagow ale nie w kazo i nie na dwarfach!!!

Nephar
25-06-2006, 20:16
A co z Blue Robe? Na większośi filmów widze że palowie noszą właśnie Blue Robe P Legi BoHy i C Helmeta bo to są chyba najlżejsze z itemów. A co z moim wcześniejszym postem :p

@Orshabaaall
Nie wiem na jakim servie grasz ale ja w kopalniach na soldach nie mam większego problemu z lootbagami i z guardami podejzewam ze bedzie podobnie. No i najlepiej jest jakoś umiejętnie schować lootbaga pod jakimiś itemami które można wylootować z potowrów które się bije, ale też nie przykrywać 8 itemami bo to odrazu wygłada podejżanie. Ja zawsze wywalam loot z mobów do czysta i nie podejżewam żeby komuś chciało się przerzucać tysięcy itemów żeby znaleść lootbaga :p Tachanie lootbaga za sobą na expowisku jest bezsensu bo odrazu widać że to lootbag bo kto normalny tacha za sobą zwykłego baga :) A jeśli przeszkadzają ci nooby/newbie postaraj się go zblokować a na takim lvlu Guard ubije go w pare sek i jeszcze będziesz miał z niego kożyść a jak koleś zginie pare razy zrozumie że nie ma się co trudzić bo więcej traci niż może zyskać B)

EDIT: Zapomniałem dodać że osobiście odradzam oczywiście 2 pierwsze kopalnie bo tam jest zawsze tłum ludzi, najlepsze są te przy rzeczce bo szybko wychodzisz z lootem przerzucasz przez rzekę logujesz się na chara za rzęką(jeśli masz 2 chara :p)i wysyłasz zadowolony "pocztą terenową" :)

morwi
25-06-2006, 20:32
@Nephar
no możesz nosić ale mówie p set starcza :P zamiast blue robe możesz noble arma nosić bo ma tyle samo defa tylko capem się różnią.
chodzi ci o tą odległość? no nie wiem sam wypróbuj coś koło ~3-4 sqm

Orshabaall
25-06-2006, 21:06
A co z Blue Robe? Na większośi filmów widze że palowie noszą właśnie Blue Robe P Legi BoHy i C Helmeta bo to są chyba najlżejsze z itemów. A co z moim wcześniejszym postem
B-robe jest oplacalny dla palka ale nie az tak jak dla maga ktory musi za wszelka cene miec go od samego poczatku. W przypadku palka mozna smialo poczekac nawet do ~50 lvl z zakupem b-robe. Niektorzy palkowie chodza w p-secie na 100+ lvl i nie przeszkadza im to.
A te itemy co wymieniles to nie sa najlzejsze. Bo duzo lzejszy od c-helma jest hat of the mad.
zamiast blue robe możesz noble arma nosić bo ma tyle samo defa tylko capem się różnią.

chyba nie mozna nic glupszego zrobic postacia dystansowa niz kupowac armor 100+ oz tylko dlatego ze ma 1 wiecej arm niz plate.
Nie wiem na jakim servie grasz ale ja w kopalniach na soldach nie mam większego problemu z lootbagami i z guardami podejzewam ze bedzie podobnie. No i najlepiej jest jakoś umiejętnie schować lootbaga pod jakimiś itemami które można wylootować z potowrów które się bije, ale też nie przykrywać 8 itemami bo to odrazu wygłada podejżanie. Ja zawsze wywalam loot z mobów do czysta i nie podejżewam żeby komuś chciało się przerzucać tysięcy itemów żeby znaleść lootbaga Tachanie lootbaga za sobą na expowisku jest bezsensu bo odrazu widać że to lootbag bo kto normalny tacha za sobą zwykłego baga A jeśli przeszkadzają ci nooby/newbie postaraj się go zblokować a na takim lvlu Guard ubije go w pare sek i jeszcze będziesz miał z niego kożyść a jak koleś zginie pare razy zrozumie że nie ma się co trudzić bo więcej traci niż może zyskać
Tachanie jest bez sensu? No to mam w takim razie pytanie za 100 punktow: jak przemieszac lootbaga jesli nie ciagnac go po ziemi? Ty ciagle przesuwasz go o kilka pol i zakrywasz? O_o To tak robiac chyba 1k expa na godzine trudno byloby wyciagnac. :p Moze nie zrozumialem do konca, wiec oswiec mnie jaka stosujesz technike do przemieszczania loota.

Nephar
25-06-2006, 22:03
Chodziło mi o najlżejszy w miare dający Arma sprzęt :p C Helmeta możnaby później wymienić jeszcze na Ancient Helmeta który jest max lekki w porównaniu do Arma. Jeśli będe nosił Blue Robe to raczej wyciągnę go z questa :) Tak z tym Noble Armorem to nietrafione bo już lepszy by był C Armor jeśli nie Blue Robe. Tak Orshaaball nie zrozumiałeś :p. Ja to robie tak że np. jeśli jest kopalnia w kształcie pająka to w środku ukrywam jakoś ładnie baga i ide do odnogi. Wytłukuję potwory i wracam do baga z lootem pakuję baga i idę do następnej odnogi. Z Soldami działa ale nie wiem jak to będzie z guardami bo podejżewam że one częściej zostawiają loota, ale w najgorszym przypadku stracisz jedynie loota z "odnogi" a nie z całego huntu

Orshabaall
25-06-2006, 22:38
Moze i nieglupi pomysl ale to i tak nie zwalnia z obowiazku kupienia pacca i wykonania postmana bo naprawde bardzo ryzykowne bedzie potem targanie takiego baga do celu

Nephar
26-06-2006, 00:07
Większość ludzi kupuje PACCa dopiero po Guardach bo później już za bardzo nie ma gdzie expić. Ja wynosze lootbaga na powierzchnie i przerzucam przez rzeczkę a tam bieże go inny char i niesie na "terenową pocztę" :)

morwi
26-06-2006, 08:43
@orshabaall
chyba nie nic głypszego jak wyciągnąć kawałek wypowiedzi z kontekstu i cytować. pisałem że równie dobrze może wziąć noble zamiast b robe, bo na początku i tak nie będzie miał tyle pieniędzy żeby to kupić(chyba że na starym świecie), a pozatym z początku pisałem o psecie-.-"

nie zwalnia z obowiązku kupowania pacca ja bardzo długo nosiłem z kopalni i z innych miejsc lootbagi do dp i jakoś zawsze donosiłem, potem zrobiłem postmana żeby nie chodzić taki kawałek. tylko trzeba wiedziećjak nosić.

Nephar
26-06-2006, 09:36
Może uchyl rąbka tajemnicy jak nosiłeś te lootbagi :p I kolejne głupie pytanie: Czy jeśli nie jestem w party z kolesiem i mam odznaczoną "pięść" to runa obszarowa np. GFB zada mu dmg?

Orshabaall
26-06-2006, 09:38
Może uchyl rąbka tajemnicy jak nosiłeś te lootbagi :p I kolejne głupie pytanie: Czy jeśli nie jestem w party z kolesiem i mam odznaczoną "pięść" to runa obszarowa np. GFB zada mu dmg?
Tak, zada i bedziesz mial skulla ;)

Nephar
27-06-2006, 21:38
No i kolejne pytanie do kogoś doświadczonego. Gdzie będzie większy exp/zysk w kopalniach na Guardach czy w którymś tombie na Ghoulach?

Okrutny
27-06-2006, 22:00
Raczej w tombie...

DJ Murzyn
27-06-2006, 22:15
Tak, zada i bedziesz mial skulla ;)

Ale chyba nie zada obrażeń bo są w party...

Nephar
27-06-2006, 22:19
Z tego co wiem to obrażenia runami wchodzą i w normalnego niewinnego jak i w party-nera :p

Btw. Pisałem o sytuacji gdzie NIE jestem w party :)

Orshabaall
27-06-2006, 22:39
W party obrazenia ida tak samo jak bez party jesli jest to swiat pvp/pvp-e, a jedyny bonus jest taki ze nie ma skulla, ale twoj towarzysz z party dostaniesz tak samo jak bez tego.

Nephar
09-07-2006, 10:03
Dobra lekkie odświerzenie tematu ale przecież nie będe zakładał nowego.

Więc jestem 22lvlowym Palkiem skille 65/5x ( będą :p) i po zakupie Pacca mam zamiar wybrać się do Tarpit Tomba na 1 ew. 2 poziom i mam parę pytań:
1.Czy wogóle jest sens tam iść czyli czy sobie poradzę?
2.Od jakiego lvla Paladyn i na jakich skillach jest w stanie zabić Beho/Scaraba/Crypt Shamblera błąkające się tam co jakiś czas w miare szybko(żeby nie przejść z nim pół Tomba zanim padnie)
3.UHy/Manasy? A może sama Exura Vita wystarczy?
4. Zabrać ze sobą jakieś runy?
5. Zabrać jakieś pierścionki/amulety na truciznę/drain?
6. Zabrać ze sobą jakieś jedzenie czy gady tam występujące dają go wystarczająco dużo?
7. Czy wyprawa powiedzmy na 5h zwróci się przynajmniej?
8. Czy jest szansa na jakiś w miare item czy wszystkie hurtem do sklepu?
9. Strzały/Bełty?

Mam nadzieję że ktoś będzie tak łaskawy i odpowie choć na pare pytań :)

Frapper
11-07-2006, 00:53
@Nephar
nie ma sensu zakładania lepszego eq. p set+bohy w zupełności starcza, no chyba że chcesz coś blokować

Ja 67 palkiem blokowałem w p secie i kuszy f axe questa więc nie ma to jakiegoś większego znaczenia ; ).

Elvena
11-07-2006, 07:50
1.Czy wogóle jest sens tam iść czyli czy sobie poradzę?
-Poradzisz, ale jak będzie ich[crypt shamblerów] kilka to może być cięzko.
2.Od jakiego lvla Paladyn i na jakich skillach jest w stanie zabić Beho/Scaraba/Crypt Shamblera błąkające się tam co jakiś czas w miare szybko(żeby nie przejść z nim pół Tomba zanim padnie)
Na takich jak ty, możesz bić spokojnie. Ja na 17 lvl i 55 dista tam łaziłem.
3.UHy/Manasy? A może sama Exura Vita wystarczy?
Weś troche manasów żeby mieć mane na exure vite i kilka uhow na wszelki wypadek, jakbyś miał nie zdązyć się manasować.
4. Zabrać ze sobą jakieś runy?
-Możesz hmm'y
5. Zabrać jakieś pierścionki/amulety na truciznę/drain?
-Nie trzeba
6. Zabrać ze sobą jakieś jedzenie czy gady tam występujące dają go wystarczająco dużo?
-Weż, ale z ratow odrobina wypada ;p
7. Czy wyprawa powiedzmy na 5h zwróci się przynajmniej?
-No jasne
8. Czy jest szansa na jakiś w miare item czy wszystkie hurtem do sklepu?
-Hmm, szansa to zawsze jest..
9. Strzały/Bełty?
-Sprawdz z czym Ci wygodniej. Ale radze strzały - skille bardziej rosna.

Royal Lazarus
11-07-2006, 08:03
Ja 67 palkiem blokowałem w p secie i kuszy f axe questa więc nie ma to jakiegoś większego znaczenia ; ).

Tu się zgadzam ale miło i przyjemnie jest się bujać nosząc dobry sprzęt:p

Nephar
11-07-2006, 09:29
@Elvena
Na taką odpowiedź liczyłem, bardzo dziękuje :)

@Royal Lazarus
radze zmienić podpis bo będzie źle :p

No i kolejne pytanie na jakim lvlu można expić na vampach pod Tarpitem?

Diego'Odin
11-07-2006, 11:49
na vampach? lol?
dogania cie i zabija musial bys nicic boh i time ringa (ew haste) i jka chcesz koniecznie sprobowadz to biez bolce

Reiik
11-07-2006, 12:25
mam pala 13 lvl 7 mlvl 60 dist

jaka tomba ktory poziom??

od ktorego skilla scrabay na -2?

Nephar
11-07-2006, 17:30
@Diego'Odin
Sory ale jakoś twoje posty nie są dla mnie napisane z doświadczenia tylko raczej "ja nie moge to czemu ty możesz". Osobiście mam na kompie film jak 33 sorc bez BoHów, bez Haste i bez Time ringa hunci vampy i czasem musiał przed nimi uciekać i nie miał większych problemów. A może na vampy mogą chodzić tylko 200+ z BoHami, Time Ringiem i Strong Haste? Proszę cię. Sory ale tak cię widzę.

Cinus_ziom
18-07-2006, 10:20
Ja widze to tak : 8 lvl wbija się 50 dystans i ze spirami expisz do 13 lvla .. oczywiście skile troche podrosna ... potem zaś ze strzalami idziesz expic na lepsze potworki i przy okazji robiac se strzaly trenisz m lvl ... i oczywiscie tez podrasta dyst B) 8o

Rotzabolen
19-07-2006, 00:55
Skile jakie powinienes miec na danym lvlu wedlug mnie:
LVL - SKILE
10 - 50/40
20 - 60/48 ~ 65/50
30 - 70/55
40 - 75/62
50 - 80/70 (minimum)

Niektorzy powiedza ze to za duze skile ale...
1. Tracisz o wiele mniej bolcow
2. Szybszy exp

Warto trenowac shielda palem. Sam mialem 46 rp skile 88/76 i dojezdzali do mnie knighci lvle 80+ i moglem stac w miejscu i sie smiac ze mnie nie trafiaja.

PS. Dobre miejsce dla palka z pacc 30+ to tomby na poludniowy wschod od Ankrahmun (najnizsze pietro). Radze przedtym obejrzec filmik mozemy go znalezc w dziale Filmy/zwiedzaj z cichym i zaznaczyc miejsca gdzie wystepuja fe i fd i na niskim lvlu jeszcze na nie nie chodzic. I mozna wziasc pare hmm na stalkery i ghosta. (na ~ 43 lvu przy skilach ~ 85 bilem tam lvl 3,5 - 4h)

Ludwik Mati
20-07-2006, 23:16
A oto pytanie wogule nie z tej beczki czy jak jestem na fortecy orków jest tam jednoosobowy korytarz walnąć tam parcelka przed berserkera to co sie wtedy stanie piszcie help plx:(

Stożek
21-07-2006, 00:24
A oto pytanie wogule nie z tej beczki czy jak jestem na fortecy orków jest tam jednoosobowy korytarz walnąć tam parcelka przed berserkera to co sie wtedy stanie piszcie help plx:(
zerg zniszczy parcelke lub ja odsunie i podbije do ciebie

Royal Lazarus
21-07-2006, 01:01
Duzo sie tu mowi<lol> o postmanie.
Teraz tak,chialbym go wykonac, tylko jak i gdzie go zaczac?
xD:p

Srry ze nie na temat ale kilku uzytkownikow pisalo ze go wykonalo!
Prosze nie tlumaczyc mi jak go wykonac(Chyba ze Ktos moglbyxDale wiem ze nie mozna) tylko gdzie to cos zaczacxD

NiweK
01-03-2009, 23:02
Elosik odpowiem tak mam 14 palka i skille mam 44/29 i mi to wystarcza,a nic nie skillowałem tylko expie na Trollach więc moim zdaniem palek nie musi skillować,a skillowaniem palkiem jest bez sensu ja wczoraj weszłem i miałem skille 37/25 i expiłem expiłem i mi skille weszły tak jakoś bo w ogóle nie zagłądałem na skille i ciągle siedzę na trollach gdzieś tak do 17 lub 20lvl a skille będę miał duże więc powtarzam NIE OPŁACA SIĘ SKILLOWAĆ PALKIEM;);):):)

Vistusia
02-03-2009, 00:21
@ Niwek
Tak, ty na 50 lvlu bedziesz mial 65-70 skilla, kiedy kto inny ktory poswieci 3dni na skillowanie bedzie mial 75+, czesu nie wiele a roznica spora.
Jednak wg mnie nie trzeba wiele skillowac, wystarczy miejwiecej do 50, potem juz mozesz dac spokuj jak Ci sie bardzo nie chce, jednak kiedys kiedy znudzi Ci sie expieie i tak poskillujesz zobaczysz :)
Pozdrawiam.