Pokaż pełną wersje : Sposob na poprawe bledow ort. w postach-Propozycja
spider-bialystok
05-05-2006, 19:30
Ostatnio zdalem sobie sprawe, ze przez czytanie wyrazow z glupimi bledami typu "muj" czy "ktury" itp. wiele osob przejmuje nawyk pisania w podobny sposob. Na wlasnym przykladzie widze, ze przez czytanie takich bledow samemu zaczyna sie je popelniac. Zeby post byl poprawny ortograficznie wystarczy wkleic go do edytora z poprawianiem bledow ort. jednak wielu ludzi jest po prostu leniwych [np. ja :P] lub po prostu z pospiechu o tym zapominaja. Ostatnio zauwazylem na forum fajny sposob cenzury - zamiast gwiazdek pojawiaja sie inne wyrazy. Mysle, iz taki sam mechanizm mozna by zastosowac w przypadku 'normalnych' wyrazow np. :
muj - po 'cenzurze' zamienialoby na moj
ktury - ktory
skont - skad
itd.
Co o tym sadzicie? Idzie cos takiego wykonac? Zly czy dobry pomysl?
O tym dowiemy sie wkrotce:)
Dwimenor
05-05-2006, 19:41
Tyle, że cenzura nie jest doskonała.
Raz, że cenzuruje wszystko, nawet nick użytkownika, jeżeli np. ma *muj* w nicku. Biamujowic wycenzuruje na Biamójowic.
Dwa: mocno obciąża server.
Vanhelsen
06-05-2006, 00:20
3) są inteligenci którzy w jednym wyrazie popełnią trzy błędy, i dla każdej kombinacji (przy 3 błędach daje to 8 błędnych wersji) trzeba by wpakować cenzurkę. Jak chcesz to napisz dla każdego wyrazu, chyba sobie odpuścisz jak ujrzysz słownik ;)
Coś mi się wydaje, że zahamóje* na jakimś problemie to.
*autokorekta.
Innymi słowy jest wiele wyrazów dla których takie autokorekty by były złe, wiadomo że wszystko można ominąć łopatologicznym sposobem (np. nie cenzurować "muj", tylko " muj " itp.). Dodatkowo, jak ryba wspominał, nasi rodacy maja tendencję do przekręcania różniastych wyrazów na różniaste sposoby co wiążę się z nie tylko z tym że mogą oni napisać muj, ale mui, mói, skond, skont, skąt, zkąt, zkont itp.
MATI9630
12-05-2006, 17:03
Na pewnym forum(w PHP akurat) był taki bajer.. przycisk "Pisownia". Kliknięcie tego przycisku = podkreślenie wyrazów niewystępujących w slowniku na czerwono. Oczywiście, ze były nazwy własne.. ale chociaż w podstawowych słowach nie byloby błędu. Autokorektanie musi być. Nawet lepiej by było, jakby dyslektycy sami sobie poprawiali błędy. Nie wiem czy da się to wrzucić do vBULLETIN, nie jestm ekspertem.. No i pewnie by serwer przeciążało. Ale cel jest warty.:p
Vanhelsen
12-05-2006, 18:26
nie prościej wpakować tekst posta do worda?
MATI9630
12-05-2006, 18:48
Oczywiscie, ze prościej, ale zrobią to? Nah.
świetny pomysł bo kiedyś ortografia była moją mocną stroną a teraz czasami takie gafy:(
z pewnością by to pomogło
Karoleer
13-05-2006, 07:50
Hihihi, proponuje zeby nie mozna bylo niczego napisac jesli post zawiera blad ort. xDDD
Vanhelsen
13-05-2006, 13:20
Wszystko ok, genialnie, cud miód, ale tu nie jest ważny pomysł, ale jego wykonanie. Bo czy to się da załatwić w tej wersji forum? he? i czy mody maja na to czas i umiejętności. Najłatwiej jest coś wymyślać, i kazać innym zrobić.
MATI9630
13-05-2006, 20:53
Wszystko ok, genialnie, cud miód, ale tu nie jest ważny pomysł, ale jego wykonanie.
Pisałem już, że na tym się nie znam:/.
Bo czy to się da załatwić w tej wersji forum? he?
"Nie wiem czy da się to wrzucić do vBULLETIN, nie jestm ekspertem.. "...
i czy mody maja na to czas i umiejętności. Najłatwiej jest coś wymyślać, i kazać innym zrobić.
To miało być do mnie czy ogólnie? Jak widzisz, nikomu nie kazałem niczego zrobić to była tylko propozycja. Będzie lub nie bedzie - trudno. Ja nikogo do niczego nie zmuszam. BTW: przed "i" nie ma przecinka;) .
Dr.Unknown
13-05-2006, 22:25
A jak w takim razie rozpoznałbyś idiotę? =P
Mam lepszy pomysł, zamiast zostawać wo domu "bo się PACC marnuje" - zapieprzać do szkoły i się uczuć. Każdy sam odpowiada za swoją pisownie, i jeżeli ma zamiar sie ośmieszać, to nie stawajmy mu na przeszkodzie.
MATI9630
13-05-2006, 22:39
Idiotów nie oceniam po ortach w poście... tzn. często jeśli w poście razi od braku znajomosci poprawnej polszczyzny, jest głupi. Post i prawdopodobnie autor też. Ale są przypadki, gdzie dyslektyk jest madrzejszy od.. "normalnego" usera?;p
Jak już pisałem, nie byłoby autokorekty, tylko userzy sami by siebie poprawiali. Tym, co zależy - przydaloby się. Stopniowo by znali na pamięć pisownię danego wyrazu..(lol, tibia.pl ótrzy i wyhowóje^^) Reszta i tak miałaby to w czelusciach tyłu pleców.
Co do Twego pomysłu... wiem, że dyslektycy mogą się poprawić, jeśli chcą... Ale reszcie jest trudno..(tzn. CHYBA jest trudno, sam nie jestem dyslektykiem etc.).
P.S. "zapieprzać do szkoły i się uczuć" Wiem, że literówka, ale dziwnie brzmi;p
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.