PDA

Pokaż pełną wersje : Tibia a Religia

Milijon WhiteEagle
24-07-2004, 22:06
Wiem, że to pytanie wyda sie wam głupie albo śmieszne ale mam pytanie: Czy kradzieże w grach komputerowych ( np kradzierze sprzętu w Tibii) to grzech? W końcu sprzęt to czyjaś własność na którą ktoś zarabiał. Prosze o POWAŻNE odpowiedzi.

Szpula13
24-07-2004, 22:13
Kradzieze na tibi sa nielegalne. Lepiej nie rób bo ta osoba co ukradłes moze miec kumpli. A wtedy Krucho z tobą. Jeszcze oddasz im wszystko. 8)

Milijon WhiteEagle
24-07-2004, 22:23
Ale ja mówie o aspekcie RELIGIJNYM. Powtorze pytanie: Czy koszenie komuś itemów jest GRZECHEM (czyli działaniem przeciw Bogu?). Prosze o powage, bo pytam serio.

gryzzly
24-07-2004, 22:46
wiesz co jakby szło o ścisłoiść to chyba bym się nie powstrzymał gdybym widział kolesia który jest afk a przednim leżał f-sword i bym go wzioł no i może by mnie gryzło0 sumienie ale gdy zobaczyłbym te platynki w moim box-ie w depo przypływ platynek pewnie bym się cieszył a dla niego była by to niezła nauczka że nie zostawia się przedmiotów bez opieki nie prezyjemnie by było jakby koleś nie był afk i miał wysoko postawionych kumpli (coś ok.50 level) i cię potem będą za to ścigali i potem możesz się tylko modlić o to żeby cię nie dorwali bo jak już było to powiedziane będzie z tobą krucho.....grzech niewiem jeżeli bierzesz kradziesz w grze na serio to bierzeszto zbyt na serio przecierz koleś może się odkuć.....ale na wszelki wypadek nie brać rzadnej rzeczy która jest koło innego gracza.....

Milijon WhiteEagle
24-07-2004, 23:15
Ale ja mówie o przypadkach sprzedania komuś krwi jako life fluid. Wydaje mi sie ze to nie jest grzech- bo nie kradniesz prawdziwej kasy a to jest tylko gra.

Delp
24-07-2004, 23:22
IMO topic tak samo głupi jak życie Ojca Rydzyka...
Jeżeli kradzież w grze waszym zdaniem jest uznawane za grzech. To ja trafię do najgłębszych czeluści piekielnych.
-W Hitmanie byłem płatnym zabójcą
-W CS byłem terrorystą i zabijałem AntyT i podkładałem bomby
- A co się działo w Postalu lub Manhuncie to pominę milczeniem...

Master Mela
24-07-2004, 23:38
Ja jestem lektorem w koscliele (to taki koles co czyta czytaniania na mszach i w ogule) wiec mam podstawy uwarzac to za grzech lecz z innej strony to jest swiat nierealny (tiibia) wiec nie mam to znaczenia wedlug mnie ;) ;) ;)

Milijon WhiteEagle
24-07-2004, 23:40
Temat wcale nie jest głupi, bo kilka osób już zmusił do przemyśleń. Bo za tym zwróć uwage, że w hitmanie grasz z kompem a w tibi okradasz LUDZI!

Matheous
24-07-2004, 23:48
Milijon-slyszales o czyms takim jak SUMIENIE? No wiec jak cie bedzie gryzlo to znaczy ze to byl grzech a jak nie to nie...Czemu tak sadze? Bo jak jestes taki RELIGIJNY ze sie tym przejmujesz, to znaczy, ze gdy popelnisz grzech, gryzie cie sumienie. Dobrze rozumuje? No wiec odwrocmy kolejnosc-jesli cie gryzie sumienie, to znaczy ze popelniles grzech! No i masz, logiczne nie?:D

Stu
25-07-2004, 00:07
Troche dziwny temat, ale ciekawy... Dlatego zabiorę głos. No więc każdy z nas zna (przynajmniej pobieżnie..) Dziesięć Przykazań. A tam jest coś o kradzieży, nie? W sumie dziwi mnie troche, czemu akurat ten aspekt poruszamy - przecież jest jeszcze choćby zjawisko PK.
Ale wracając - wg mnie można by te wszystkie rzeczy (kradzież, pk itp) podciągnąć pod przykazanie o "szanowaniu bliźniego swego". Zastanówmy się - czy ktoś z nas chciałby zostać okradziony/zabity? Na pewno nie, więc można założyć że osoba po drugiej stronie monitora też tego nie pragnie. A ponieważ zabijając/okradając postać w grze, wyrządzamy przykrość rzeczywistemu graczowi, więc jest to grzech.

Pozdrawiam serdecznie.

Delp
25-07-2004, 00:22
Bo za tym zwróć uwage, że w hitmanie grasz z kompem a w tibi okradasz LUDZI!
Czyli jeżeli według ciebie okradzenie kogoś w grze jest grzechem. To także zabicie kogoś jest grzechem (CIĘŻKIM). Jeżeli to wszystko jest grzechem (według ciebie) to kiedy bedziesz się spowiadał wyznasz księdzu np. "Ojcze....zgrzeszyłem... dzisiaj... zabiłem człowieka..."

Niechcę cię w żaden sposób obrażać ale takie myślenie można psu o kant dupy rozbić... (wszystko IMHO)

Milijon WhiteEagle
25-07-2004, 00:35
No dobra ale w csie tez eliminuje sie innych graczy co ich denerwuje. Cs jest grą grzeszników i polegającą na czynieniu zła?

$corcerer
25-07-2004, 00:55
Wszystko jest kwestią Twojego sumienia. Jeżeli uważasz że gwizdnięcie komuś lootbaga, na który ten ktoś ciężko harował >3h jest fair, no to Twoja sprawa.

Jak powiedział ktoś mądry: Ludzie stworzyli miliony praw, które mają doprowadzić do przestrzegania 10 przykazań. Tak samo jest w Tibii. Pamiętaj, że po drugiej stronie kabla też siedzi jakiś człowiek, a to, że kradniesz mu coś w grze, to nie zmienia faktu, że kradniesz. (7 i 10).....

Delp
25-07-2004, 01:42
Cs jest grą grzeszników i polegającą na czynieniu zła?

Nie.

Ulrek
25-07-2004, 02:00
Oryginalnie dodany przez scorcerer
Pamiętaj, że po drugiej stronie kabla też siedzi jakiś człowiek

Wybaczcie mi, albowiem zgrzeszyłem i miałem kudłate myśli :D

Co do zabijania ludzi w tibi. Po pierwsze: zabijasz postać, a nie gracza. Sprawiasz mu przykrość, czyli jesteś wredny a to grzechem (tfu, takie brzydkie słowo) ciężkim nie jest. Z kolei okradanie go, czyli okradanie gracza ze sprzętu który zdobył swoją postacią jest już kradzieżą. Co prawda kradniesz coś co nie istnieje, jest tylko elektronicznym zapisem, ale jak powiedział ktoś bardzo mądry w ŚGK (bodajże ManJAk): "przygoda przeżyta w grze komputerowej jest fikcyjna, ale uczucia, a głównie satysfakcja z wygranej są już jak najbardziej prawdziwe"

A teraz powstanie 10 przykazań wg mnie:

Żyli sobie na pustyni ludzie. I ci ludzie nazywali się Żydami. No i oni sobie hasali, cieszyli się, okradali innych i mordowali się nawzajem. Ale urodził się Mojżesz. I on żył wśród egipcjan. Nauczył się od nich cywilizacji, ale kochał swój lud więc zaopatrzony w egipskie nauki postanowił wszcząć rebelię i ucieć z Żydami do Ziemi Obiecanej. Niestety Żydzi podczas podróży byli niesforni, więc Mojżesz się wkurzył, oddalił się w samotnię, gdzie myślał długo i intensywnie. W końcu ten pierwszy na świecie prawnik wrócił z tabliczkami na których spisał prawo. Jako że ludzie myśleli, że to prawo sam Bóg napisał, to przyjęli je bez wachania. I tak zadowolony Mojżesz ucieszył się, albowiem lud jego zaczął przestrzegać prawa i ucywilizował się.

Delp
25-07-2004, 02:04
Niestety Żydzi podczas podróży byli niesforni

No i oni sobie hasali, cieszyli się, okradali innych i mordowali się nawzajem.

albowiem lud jego zaczął przestrzegać prawa i ucywilizował się.

Tyyyy.....antysemito ! LoL żartuje :))

Gremlin
25-07-2004, 08:12
1. Kradziez w Tibi NIE JEST nielegalna.

2. Jesli chodzi o pytanie z tematu to sie spytaj ksiedza na religi a jeszcze lepiej wyslij list do biskupa... napisz co powiedzial, moze byc z tego fajny artykul :)

3. Rasizm JEST nielegalny zarowno w Tibia jak i na tibia.pl wiec uwazac sobie.

Btw. nie powiedziales o jakie wyznanie chodzi, bo jesli jestes Mormonem to samo granie w Tibie moze byc dla ciebie grzechem.