PDA

Pokaż pełną wersje : Jak obronić się kradzieżą

Lig@
25-07-2004, 13:25
Będę starał się tu opisać znane mi sposoby wymuszania pieniędzy oraz przedmiotów. Pisze, ponieważ chciałbym uchronić "mniejszych kolegów" - znaczy newbie - od takich kradzieży. o ile na serverze PvP możne poprosić protectora, mamusie albo tatusia o pomoc to na serverze dla pacyfistów można tylko walnąć kogoś na BlackListe (nie wiem czy są takowe na wszystkich, ale na securze jest). A więc zacznijmy.

Najprostszym sposobem na który prawie nikt sie nie nabierze jest "parcel trade". Widzimy kolesia na trade, który chce coś sprzedać. pytamy o cenę, a ten mówi, ze jest w innym mieście, musi się wylogowac i takie tam. Prosi abyśmy wysłali do niego paczkę z zaliczką. Często zdarza się, ze dana osoba stoi obok Ciebie pod depo . Bardziej sprytni mówią, że wysłali już dany sprzęt kasę, ale do innego miasta, prosząc abyśmy poszli tam potem, a resztę kasy wysłali już. tak wiec podsumując lepiej stracić trochę czasu na podróż niż potem godzinami odrabiać stracone pieniądze lub eq.

Przechodźmy do kolejnego oszustwa. To odczułem na własnej skórze. Wchodzę do ab'd. Woła mnie jakis 8 lvl. Kładzie na ziemię studded armor i podnieca się, ze znalazł taki dobry pancerz i w ogóle. Ja na początku ignorowałem kolesia. On zaczął się śmiać, ze mam gorszy pancerz itd. Ja poniesiony ambicjami odszedłem na koniec ekranu wykładam k-arma na ziemię (teraz wiem, ze na trade mogłem pokazać). On wykorzystując moja głupotę wrzucił na armora label'a. Zanim ja go odrzuciłem on zdążył już podbiec. Dalszy ciąg wydarzen można już samemo dopisać

"Sposób na gs'a" - na to akurat nadział się mój kumpel z klasy (pozdro for Puza ). Postanowił kupić gs'a . Wziął kasę i idzie do miasta by dokonać transakcji. Kiedy oboje dali trade sprzedawca wcisnął cancel. Było tak kilka razy pod rząd. W końcu dał accept, mój kolega też dał z rozpędu accept (widział, ze koleś wcześniej miał gs) i okazało się, ze mój kolega kupił za 10k two handed sword'a. Ludzie często próbują sprzedawać inne rzeczy, a potem dają np. label'a ale gs i two handed sword jest najczęściej używany, ponieważ obie bronie są baaardzo podobne.

Druidzi sprzedają bp of runes.. No właśnie cały bp. Gdy bodajże ty pierwszy rozpoczniesz trade, potem dołączy się inna osoba (załóżmy, ze chodzi o te runy) to wtedy widzimy bp oraz trzy przedmioty w nim. reszta kryję się za suwaczkiem, który często z rozpędu nie zostaje przesunięty i tak oto stajemy się np. właścicielami 3 uh'ów za 2k.

Innym oszustwem jest kopiowanie przedmiotów. Stoisz w depo przy lockerze. Ktoś pyta się czy chcesz skopiować jakiś przedmiot. Potem padają instrukcje o wyłożeniu przedmiotu (lub kilku) na skrzynkę, napisanie jakiś bzdurnych słów a na końcu kombinacji ctrl+q or ctrl +l. Młodzi stażem gracze nie znają raczej tych kombinacji klawiszy i bez namysłu je wciskają. Naciśniecie tych klawiszy powoduje logout. Można się pożegnać z itemami. BTW: mój kolega dobrze wiedząc o co chodzi chciał sklonować DSM'a. oszust aż się palił, żeby go zakosić .

Sposobem nie związanym w ogóle z klientem są tzw. hack-strony oraz programy. Najczęściej hack strona wygląda jak oficjalna strona tibii (strona log-in'u) jednak gdy spróbujemy się zalogowac... - to co wpiszemy zostanie najczęściej przez e-mail wysłane do "chakera". inne typy to np. ankieta w której wpisuje imię, wiek kraj, numer konta hasło, a nagrodę (nie)otrzymamy np. e-plate. Pamiętajcie, ze acc i pass można wpisywać tylko na oficjalnej stronie tibii. Drugą stroną medalu są programy hackerskie np. światło, szybkie logowanie albo co jest kompletną bzdurę powiększające skille, lvl. Te programy to tzw. dwa w jednym (szampon z odżywką ) program-ściema + keylogger.

Innym rodzajem kradziezy jest zabójstwo na zlecenie. Idziesz z duża kasą do miasta by dokonac transakcji (często jest to transakcja - widmo, znaczy, ze jej nie będzie). Kiedy zbliżasz się do bram miasta można Cię łatwo znależć (najlepiej ab'd - jedna brama) a wtedy giniesz tracąc kasę.

Następny sposób: próbujesz kupić/sprzedać przedmiot. Kiedy ktoś prosi Cię abyś wyłożył przedmiot na jego depot, bo:
a) ma starą wersję tibii, gdzie nie ma opcji trade
b) ma zepsutą myszkę i nie moze klikać...
Sposób podobny do parcel trade, ale na bli.zsze dystanse :P

Ostatnie dwa akapity zawdzięczam qmplowi z gildii - thx Raq.

Comment plx.

kamyk93
25-07-2004, 14:48
no ładnie lepiej do mojego :/:/::(:(:(:(:( a ogólnie mi sie podoba

Cadonis
25-07-2004, 19:15
good job :)) jestem za przeniesieniem do poradników... każdemu newbie może się przydać.

btw mnie kiedyś okradli :) (przez parcel trade)

tomo
25-07-2004, 19:34
""""Sposób na gs'a" - na to akurat nadział się mój kumpel z klasy (pozdro for Puza ). Postanowił kupić gs'a . Wziął kasę i idzie do miasta by dokonać transakcji. Kiedy oboje dali trade sprzedawca wcisnął cancel. Było tak kilka razy pod rząd. W końcu dał accept, mój kolega też dał z rozpędu accept (widział, ze koleś wcześniej miał gs) i okazało się, ze mój kolega kupił za 10k two handed sword'a. Ludzie często próbują sprzedawać inne rzeczy, a potem dają np. label'a ale gs i two handed sword jest najczęściej używany, ponieważ obie bronie są baaardzo podobne.
"""

Hmm... Mi sie wydaje ze najczesciej uzywany jest brightsword i katana :]

Reszta swietna :P

Doskonale nadaje sie na pelnoprawny artykul... Modki dzialajcie :D

Lig@
25-07-2004, 20:03
re: UP

no wiesz, inny srerver inne obyczaje :D

nie wiem
26-07-2004, 12:37
Poradnik jest spox!! G-R-A-T-Z

Napewno sie przyda kazdemy nowemu :baby: graczowi :] A;e szkoda ze sa takie nOOby kture stosuja te metody ;( ;( ;( Ale w koncu ktos zrobil poradnik ktury uchroni wilele NEW-WEBuw :]

Hegemmon
26-07-2004, 12:51
no no liga :) nawet zgrabnie to wygląda :P
jestem na TAK :D

don'diego
01-08-2004, 14:56
Uwazam ze to moze sie przydac newbie oraz nie newbie Uwazam ze to nadaje sie na forum

Ale czy moje sie nadaje ?( :(

Almexian
04-08-2004, 23:34
Nie no wielkie dzieki za ten artykul. Nie jestem newbie bo juz gram troche w Tibie i znam te sztuczki, ale z tym co sie kopiuje pieniadze to nie wiedzialem. Najgorsze jest to ze POLAK !!!!!!! do mnie podszedl ii spytal sie czy nie chce wiedziec jak sie kopiuje pieniadze. Jak tak mozna. Zeby polak polakowi !!!!

Arth
05-08-2004, 12:51
Zabójstwo na zlecenie:

Tego można uniknąć w prosty sposób. Kupując coś w innym mieście jak sie tam wybieram to informuję sprzedawcę, że kasę wysyłam do siebie pocztą. Jak przychodzę do miasta to kasa czeka na mnie w depo :)

V_E_G_E_T_A
06-08-2004, 16:55
Dla takzwanych "n00bow" ten poradnik sie przyda.
Co prawda ja juz gram dosc dlugo w Tibie i znam te "sztuczki" ale jednak ja tez sie kiedys nabralem z kladzeniem przedmiotu na ziemi, stracilem przez to k armora lecz to mnie sporo nauczylo 8).

Najbardziej w n00bkach denerwuje mnie to, ze gdy przywolam jakiegos potworka. Oni nie daja mi spokoju.
Lub z obnizaniem cen o polowe na kanale "trade" :/

Corey
06-08-2004, 18:29
Bardzo przydatny artykul dla newbies i nie tylko!

//edit -> powtorzylem sie :-(, kolega pare postow wyzej juz napisal prawie to co ja. Zglosilem moj post do usuniecia.

"Innym rodzajem kradziezy jest zabójstwo na zlecenie. Idziesz z duża kasą do miasta by dokonac transakcji (często jest to transakcja - widmo, znaczy, ze jej nie będzie). Kiedy zbliżasz się do bram miasta można Cię łatwo znależć (najlepiej ab'd - jedna brama) a wtedy giniesz tracąc kasę."

Dopisalbym, jak uniknac straty kasy (bo zgona ciezko uniknac w takiej sytuacji, no chyba ze na kazda wieksza transakcje idzie sie z cala brygada kumpli). Zanim pojdzie sie do takiego Ab dokonac transakcji, najpierw wysylamy kase parcellem, dzieki czemu nie musimy jej niesc przy sobie. Proste i skuteczne.

Pozdrawiam autora

Walmer
07-08-2004, 01:20
Dobry artykuł przyda się dla noobie. Ale jest jeszcze jeden sposób kradzieży może go przeoczyłem. Np. ktoś wystawia rzeczy na depo ty idziesz za niego kładziesz coś cennego<przydaje sie sprawna i szybka ręka, no i dobra myszka>.Koles podniecony zapomina o swoim wystawionym sprzęcie i idzie do tego
ty wtedy chowasz przedmiot i wskakujesz na jego miejsce.

Katanas
07-08-2004, 09:47
Ej ja wiem ze to niebedzie na temat ale nieumie zalozyc nowego tematu a mysle ze mi tu pomozecie :)) Mam proplem ze znalezieniem krainy minosow jagby ktos mogl napisac jak tam dojsc z carlin (no chyba ze to wyspa dla PaC'ow no to rozumiem) :baby: :rolleyes:

Lord Dreathan
07-08-2004, 15:53
Bardzo przydatny poradnik dla typowych nOObów

Btw. Ale sie wjebałeś z tym K-armem :P

PiXik
07-08-2004, 16:25
Nie wpuszczać nieznajomych do domq(Takie newbie co mama mu kupiła paca nie wie:P)
W niezaufanej gildi nie dawać zbyt cennych rzeczy do pokoiq w gh...
To by było na tyle gz poradnika
A może coś o lotbagach jak nie dać się z nich okraść??

mitus
07-08-2004, 18:03
hehe tego z labelem rzuconym na rzecz polozona na ziemi nie znalem a ja tak beztrosko kladlem rzeczy na ziemi. thx bede ostrozniejszy

Latniak
09-08-2004, 15:00
A ja sie przyczepię do tytułu tego threada.
Otóż brzmi on: Jak obronić się kradzieżą
Czytając to rozumiem ze mam obronić się przed kimś używając kradzieży, czy mam zrobic co innego??;)

Wydaje mi się że dobrym pomysłem byla by zmiana nazwy na :
Jak obronić się przed kradzieżą

I od razu wszyscy będą szczęśliwi :p

Wiem że to tylko pewnie jakaś literówka ale może się źle kojarzyć jakiemuś noobkowi

Adamsik
10-08-2004, 09:07

No ja sie niestety na to nadzialem. :(

Tak jak powiedzial tomo tyle ze jak slyszalem na danubi zamiast bight sworda często uzywa się tez carlin sworda. Jest bardzo podobny.

dbfan
10-08-2004, 23:28
A kiedys polozylem 10k na depo i mi koles po prostu je zdjął... jak to mozliwe!?

Xweet
11-08-2004, 21:53
Mojego kumpla okradli w bardzo pomysłowy sposób. Dostał ofertę na zakup k-set za 20k. Cena niska miał tyle co trzeba, więc się udadł do Carlin na trancakje. Więc gościu włożył tyle bagów w bagi, że praktycznie nie było można przewinąć na dół, bo tamten facet nie miał czasu(kumpel już u niego kupował i zawsze item był schowany w kilkunastu bag'ach). Zamiast k-set kupił n00b-set z którym startuje się na r00ku.

Tudav
12-08-2004, 15:27
Podoba mi się ten artykuł.
Niestety Polak mądry po szkodzie.
Właśnie wczoraj dałem się naciągnąć dokładnie w sposób opisany powyżej.
Jakiś noob (imię do mojej wiadomości) oferował bright sworda za 10k.
Oczywiście potem dał cancel kilka razy i podstawił mi carlin sworda - on zaakceptował, ja też...
Pewnie sam jestem noobem, że tak łatwo dałem się zrobić.
Na szczęście uczę się na błędach nie tylko własnych.

Juliusz Cezar
12-08-2004, 16:39
Doskonały poradnik wprawdzie jescze nigdy nie dałem się okraść, ale poznałem też kilka nowych "sposobów" przed którymi od tej pory bedę się strzegł:berserk:

next great sorcerer
13-08-2004, 15:56
z serii parcel trade widziałem offer sell... e-plate only parcel.

a co do temetu te numery znałem już od dawna ale newbie się moge przydać dorzuce jeszcze to (chyba nie było)
-ja poloze eq na dp i ty poloz zaminimy sie miejscami.(odsuwasz sie za toba ktos sie loguje... zgadnij kto)

Lig@
17-08-2004, 11:38
thx za pozytywne komentarze. nie mam teraz czasu na wprowadzenie poprawek bo jestem na wakacjach i pisze z kafejki... jak wróce na chate to dopisze i usprawnie.

P.S. a jush myślałem, że modki zapomniały o moim poradniku =)

Dummy
17-08-2004, 15:27
co do sposobu na ctrl+CLONE może być czasem zabawnie koles stoi tlumaczy ci a ty udajesz zupelnie zielonego pytasz gdzie jest ctrl mowisz duzymi literami clone i narzekasz ze nie dziala
juz kilku n00bów doprowadziłem tym do wściekłości

Walmer
23-08-2004, 22:18
Może przegapiłem,ale znam jeszcze jeden sposób.
Ktoś wystawia jakąś rzecz na depo ty idziesz za niego za nim wystawisz coś hmm no nie musi być cenne on podniecony podbieg do niej ty wtedy chowasz wskakujesz na jego miejsce i masz jakąś rzecz :P.I tak to jest bardzo trudno zrobić.
Ostatnio zauważyłem także sposób z pacc. Ktoś mówi kupie pacc za kase ktoś ci daje przypuśćmy 60 k <ale to już trzeba być mega noobem> i albo masz kase a jak ktoś jest jeszcze mega nowym i podneiconym pacciem graczem daje ci i numer i hasło i możesdz jeszcze wziąść jego rzeczy.

elite
23-08-2004, 23:08
Ej ja wiem ze to niebedzie na temat ale nieumie zalozyc nowego tematu a mysle ze mi tu pomozecie :)) Mam proplem ze znalezieniem krainy minosow jagby ktos mogl napisac jak tam dojsc z carlin (no chyba ze to wyspa dla PaC'ow no to rozumiem) :baby: :rolleyes:

Człowieku napislabys przynajmniej 1 zdanie na temat. jest faq i sobie przeczytaj jak poslugiwac sie forum...
BTW. Poradnik fajny, przypuszczam ze pomoze wielu osobom.

Nadszyszkownik Kilkujadek
28-09-2004, 10:57
Osobiscie najbardziej denerwujace jest kiedy ktos mi zakosi targany worek. Po dlugim polowaniu, cap full, a dookola pelno złomu, żal zostawić (rupieć do rupiecia i zbierze się co nie co). No to mozolne zbieranie i tachanie worka... I krew mnie zalewa kiedy jakis niskolevelowy gamoń (zawsze jest kilku takich pod dep) zaczyna grzebać, albo co gorsza podkradnie bezczelnie i siedzi w dep gdzie jest bezpieczny...
To zeby zaoszczędzić sobie stresów biore sobie parcela na drogę, i zamiast pchac się do dep, wysylam przy najblizszej skrzynce. :tongue:

Leif
10-10-2004, 00:41
Może nie jest to wprost kradzież... ale pytanko dot. minimalizacji ew. strat

:baby: Mam pytanie do bardziej doświadczonych graczy, wydaje mi się że jest pewien sposób na zachowanie plecaka w momencie śmierci (czasem to ważniejsze niż expy i skile, bo jak sie traci efekty całonocnej pracy... wrrr)
Otóż, chodzi o to że już wielokrotnie udało mi sie zachować różne przedmioty trzymane w slocie na amunicję (poczynająć na broni, poprzez pochodnie, siano tj. kasę aż do runów) w związku z tym wydaje mi się, że jakby wsadzić tam plecak to też bedzie 90% szansa, że go uratuje. Prawda czy fałsz? :confused:

Lig@
14-10-2004, 17:42
re: UP

Z tego co wiem, to nawet jeśli masz worek w ręce to i tak wypadnie. Każdy item który ma w nazwie "vol:x" wypada. To "vol" to ilość przedmiotów które możesz włożyć do środka: bp - 20, bag - 8, parcel - 10 itp.

Leif
16-10-2004, 01:57
No tak w sumie podpowiada też logika, w przeciwnym razie AoL kosztował by nie 50k tylko co najwyżej 5k. Ale przynajmniej jak się zdarzy podróżować z większą ilością kasiorki to można próbować przynajmniej część ocalić.

Mroczny_Elfo
13-12-2004, 16:38
Comment plx.
X( X(

Ty chyba nie wiesz ze nie ma słowa plx nie ma czegos takiego jest plz albo please

Według mnie plx to n00b0wski skrot

Wypas
13-12-2004, 17:10
kiedyś wyrolowałem 2 oszustów jeden niestey był polakiem

chciał żebym wyłożył itemki na depo i wpisął ctrl+ clone tak sie z nim długo bawiłem i mówiłemże niedziała że sam to wpisał :P a ja miałem darmowego broadsworda którego i tak wywaliłem

a drugi wciskał mi 2 handed sworda(miał być gs) za 20k i dał się zrobić na labela:P

Arthevariel
13-12-2004, 17:41
X( X(

Ty chyba nie wiesz ze nie ma słowa plx nie ma czegos takiego jest plz albo please

Według mnie plx to n00b0wski skrot

LoL chyba ty jestes n00b ....
jest slowo plx zastepuje plz lub please.... czlowieku jak niewiesz to sie nie wymadrzaj

BTW

Super jest poradnik. Wprawdzie wszytkie triki znam ale przyda sie newbie :D :D

Toomek
16-12-2004, 21:10
ostatnio koles powiedzial czy nie zaminie się z nim Plate legsy na blue robe. cos mi zaczelo ni grac jaka cena ma przecież ten item ćwok myślał że dam się nabrać i wciskał mi zwykłego cape armory 1 idiota jednym słowem

slimaczek
16-12-2004, 21:22
LoL chyba ty jestes n00b ....
jest slowo plx zastepuje plz lub please.... czlowieku jak niewiesz to sie nie wymadrzaj

BTW

Super jest poradnik. Wprawdzie wszytkie triki znam ale przyda sie newbie :D :D

To niby z kad ten skrót powstał? właśnie plx to jest noobowski skrót ale opanował wiele porządnych graczy.. ja osobiscie mowie plz czasami pls.

Krzysiak
23-12-2004, 13:54
hmmm Ja sie nabrałem tylko na kloniowanie ale było to na rooku więc nie stracilem nieczego cennego :P

Trujzab
27-12-2004, 22:44
Poradnik jest wypasisty hodz czesc trickow znalem. Teraz nie dam sie juz nigdy wrobic. Raz bym sie wrobil w klonowanie ale kumpel mi wczesniej powiedzial. :D Zorbilem nawet paru gosci kiedys na rooku na klonowanie ale tak se powiem: gowno uzyskalem :( ale wiem jak fajnie grac na rooku. :) wiekszosc ludzi chce poderwac laske to wykozystujemy takie cos dajac przy robieniu postaci female czy jakos tak. Raz dostalem viking helmeta jak mialme 1 lvl (calmera) :]

Lepa
27-12-2004, 23:16
gratz poradnik

pomoze to wielu newbi.

Evul Tibian
27-12-2004, 23:19
Przechodźmy do kolejnego oszustwa. To odczułem na własnej skórze. Wchodzę do ab'd. Woła mnie jakis 8 lvl. Kładzie na ziemię studded armor i podnieca się, ze znalazł taki dobry pancerz i w ogóle. Ja na początku ignorowałem kolesia. On zaczął się śmiać, ze mam gorszy pancerz itd. Ja poniesiony ambicjami odszedłem na koniec ekranu wykładam k-arma na ziemię (teraz wiem, ze na trade mogłem pokazać). On wykorzystując moja głupotę wrzucił na armora label'a. Zanim ja go odrzuciłem on zdążył już podbiec. Dalszy ciąg wydarzen można już samemo dopisać

ta sama sytuacja spotkala mojego tibijskiego BroodBroo (Pozdro Matti!), koles 8lvl chwalil sie ze ma scale armor, niczego nie podejrzewajacy Matti wylozyl na ziemie swojego nowonabytego ... K Arma(!), no i w tym samym momencie THIEF rzucil na zbroje Fire Fielda, podbiegl, rzucil destroy fielda, i co armie

Recsio
28-12-2004, 09:13
Post napisany przez SandMan'a

Mi sie rowniez podoba poradnik =)

A jesli chcesz zachowac lootbaga, to ja mam kilka sztuczek ;) (jesli ci sie podoba, mozesz dodac do poradnika, Lig@ ;) )

1. Ktos chce zakosic? To walimy na lootbaga FireField i czekamy, az sobie pojdzie, a wtedy DestroyField i jestesmy szczesliwi. :)

2. Niesiemy w bp pustego baga tego samego koloru co lootbag - gdy ktos sie zaczyna interesowac naszym zlomem rzucamy lootbaga za drzewo i wykladamy baga z bp przed siebie. UWAGA - teraz niektorzy mogli by juz sobie podarowac, a tu nie! Sprytny zlodziej domysli sie, ze pewnie wyekspediowalismy loot za ktores drzewo w poblizu, wiec bronimy tego pustego baga jak niepodleglosci i odbiegamy z nim pare ekranow dalej. Istotnie jest, zeby zlodziej nie mial za bardzo mozliwosci wnikniecia w ewentualna zawartosc pustego baga ;)

PS: Niektorzy tu sie zala, ze Polak ich okradl, buuu, no jak!? rodak?! Nie wiem czy wy sie juz nauczyliscie czy nie, ale ja z doswiadczenia wiem, ze 85% Polakow to najwiekszi zlodzieje (i nie tylko) jakich mogliscie spotkac w tibii. Zauwazcie, ze gdy ktos wam ukradnie lootbaga to dialog wyglada mniej wiecej tak:
-Give it back! Now!
-spierd&%#@@!

PS2: Oops, nie wiedzialem, ze moj cioteczny postanowil zalogowac sie na forum z mojego kompa :) Beztrosko napisalem posta, wyslalem, a tu ze przez Recsio ;D. IMHO, ie oplaca sie o to wielkiego dymu robic, ale jesli ktos ma cos do tego posta, to niech pisze "SandMan ty %@#$@!!!!!11", a nie "Recsio ty $$#%@@#!!!!1111" ;)

Lord Maniek
28-12-2004, 09:21
aaa szkoda gadać

wczoraj wieczorem spotkałem kolesia <polaka>
chciałem kupić fire sworda a on zaproponował mi giant sworda w cenie fs
czułem że cos jest podejrzane ale po paru minutach zdecydowalem sie na kupno
przecierz gs chodzi po wiele wiecej k niż fs
najpierw były problemy z tym cancel potem znowu ja niemialem cap
ściągnołem pancerz dałem do skrzynki i kupiłem
mówił mi jeszcze o jakimś interesie z tym mieczem żebym mu dał jeszcze 5 k (wcześniej dałem mu 9 k za ten SUPER miecz) i że zarobie na tym jeszcze 30 k na czysto ale niewierzyłem w to bo sprawa z tanim gs byla podejrzana
potem przyszedł brat: złaź z kompa! jestem umówiony na gg :/
musiałem sie szybko wylogować

dzisiaj rano patrze a tu zamiast gs mam two-handet sword ;(

spróbuje znaleść kolesia i odzyskać kase

a tak na magrinesie:
po ile chodzi two-handet sword ??
czy podać nick złodzieja ??
jeżeli chciecie ofiarować datki dla mnie prosze pisac :P

Lord Maniek
28-12-2004, 09:24
zapomniałem dodać :

świetny poradnik

SandMan
28-12-2004, 10:04
@ Lord Maniek

1. use power of "Edytuj"

2. jeżeli chciecie ofiarować datki dla mnie prosze pisac

Az mnie trzesie zeby cie znalezc i oklepac po twarzy :/ - mam taki niezdrowy odruch jak widze zebranine >:[.
- daj cos, ziom
- masz (rzuca scale armor)
- daj cos jsecze
- nie mam
- polakowi nie dasz rzydzie?!?!!?!?!11//1/1/1!!1/1/!?/?111

n/c plxor

PS: 2hs w sklepie 450gp

Toomek
14-01-2005, 21:45
Według mnie ten żeby uchronic sie przed kradzieża skasujcie ten poradnik bo każdy polak co go przeczyta próboje tych tików i kradziesz sie szeży ze głowa mała zapytałem na harmoni 15 POLAKÓW którzy probowali trików i pytam sie ich skąd oni o tym iwedz odpowiadają prosto Poradnik na tibia.pl wieć pora się zastanowic komu ma słóżyć ten poradnik

MDUdas
14-01-2005, 22:24
He, he, he. Podszedles do tematu z troche innej strony :D Ale bez przesady, gdyby kazdy tak myslal jak ty to polowe poradnikow trzeba by usunac :p
BTW: Wedlug mnie spoko poradnik i juz wiem jakich kilku dodatkowych rzeczy unikac podczas handlu :) :D

Nordin Frostbane
15-01-2005, 22:34
TO BYŁO PIĘKNE ! ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( Moje gratulacje ! POLECAM NEWIBIEM !

Czarny Paladyn
16-01-2005, 23:05
Kumpel robił swojego czasu jako najemnik. Miał sprzątnąć gościa 21lvl Soc. Zrobił to, ale nie bylo łatwo. Wyleciało z niego 6k :] no to oczywiscie wzial :D - w koncu zleceniodawca zaplacił TYLKO za smierc :) . Nastepnego dnia:
Zleceniodawca - hej! widzialem, ze gostek trup. swietna robota.
Najemnik - ...
Z - ale co z jego rzeczami?
N - wzialem (szczere :p )
Z - Dawaj!
N - Sp********! Zaplaciles z gory! O loocie mowy nie bylo!
Z - ( fireball )
Zaczeli sie nawalac. Oczywiscie kumpel najemnik wygral. Nie ma to jak skille. Oczywiscie zabral z trupa, co ma zabrac :p

Uwaga na najemnych zabojcow!

Slagolash
17-01-2005, 10:31
no i w tym samym momencie THIEF rzucil na zbroje Fire Fielda
Przez fire fielda niedawno straciłem k axe'a...tyle ze nie wyłożyłem go umyślnie. Chciałem zapalić torcha, a ze baterie w myszce siadaly to pojechałem na k axe'a...i na ekran... Dalej można się samemu domyślić :P

Wild Staler
17-01-2005, 13:28
ta sama sytuacja spotkala mojego tibijskiego BroodBroo (Pozdro Matti!), koles 8lvl chwalil sie ze ma scale armor, niczego nie podejrzewajacy Matti wylozyl na ziemie swojego nowonabytego ... K Arma(!), no i w tym samym momencie THIEF rzucil na zbroje Fire Fielda, podbiegl, rzucil destroy fielda, i co armie

Ja tak samo miałem dzisiaj ;(
ide sobie do depo patrze woła mnie jakis typ (9lv druid) muwi "hey stop"
stanełem i on mi pokazał k-axe to ja sie odsuwam pare krokuw i kłade na ziemie muj bs ale wtedy gdy go połozyłem to puścił fire fielda na mego bs ja spanikowany chcialem cos zrobic to on podbiegł uzył destroy fielda wzioł bs'a i uciekł do depo X( noi 20k poszło sie ****** X(

Topic@
fajny poradnik dla newbie ;)

Sonnarthus
21-01-2005, 21:51
Ja osobiście spotkałem się ze sposobem kradzieży podobnym do tego z labelem, z tym że złodziej użył FF a potem DF. Straciłem plate armor;(

PvD
25-01-2005, 00:18
Ostatnio chcialem kupic se k legi na Hibernie i sie odzywa brazylec na 106 lvl'u.Tylko ze jest na hunt-cie i bede musial dluuugo czekac albo wysle kase do jego "trading gay'a" jeszcze napisal cos ze latwo jest zostac bogatym (jesli sie kradnie to pewnie ze latwo;)) i nawet zaoferowal mi pomoc na przyszlosc i prezent jak wroci z demon hunta. Kumple z guildi powiedzieli zebym nie wysylal, najwyzej kupie sobie 2k drozej;/ za chwile sie odzywa chyba tez brazylec na 100 lvl i ta sama gadka tylko mniej subtelny bo jak odmowilem to on hunted do mnie 8o

Toomek
26-01-2005, 12:45
ludzie błagam nei mówcie o tym jak was okradli bo to tylko słóży innym jak mają kraść a z kążdym dniem tych ludzi jest jeze większa liczba nie mówcie o tym bo to tylko słóży złodziejom
tu dam zasady bronienia sie przed kradzieżą:
1. nigdy eni wysyłaj przesyłki parcelem choćby koleś był nei wiem jak miły
2. Nigdy nei kłac ekwipunku na Ziemi nigdy!!! jak koles chce zobaczyc to pokazujcie mu na trade albo w dpeo na stoliku.
3. jak ktos chce was okras raportujcie ich nie miecie wyrzutów sumienia bo oni tez nie mają. A potem kązdy sie dziwi dlaczego polakó nei lubią dlaczego ?? bo kradną!!!!!!!!!!

Creapi
27-01-2005, 16:35
Z autopsji:
Robisz runy - sprzedajesz. Przychodzi hlvl i mówi ze kupi, ustalacie cenę i robicie trade. Accept - Accept, wtedy gość mówi, że brakuje 4 runek. Dyskutujecie ale gosc to hlvl a Ty nie jestes pewny czy dales mu bp pełny czy dopiero ładowany...
Straciłem cztery uh'y czyli 600gp bo nie zwróciłem uwagi co mam w swoim bagu głupie ale prawdziwe.

Wniosek:
sprawdzać i upewniac sie co by potem nie bylo niejasnosci.

Real_Fan
27-01-2005, 17:28
Witam wszystkich w moim 1 poście
(tak wiem ,ze glupi nick)

Ja stracilem serpent sworda przez kladzenie na podlodze:/
Ale widze ze nikt nie opisal sposbu kradziezy/oszustwa na hmm's kupujesz bp hmm ale nie chce ci sie sprawdzac czy sa pelne (x5) po chwili orintujesz sie ze kupiles bp z hmm x1 ktory warty jest jakis 200 gp

Rabanbar
06-06-2005, 11:55
UWAGA WAZNE! POSTARAJCIE SIE TO DODAC DO PORADNIKA!

Ja sie dalem zrobic w sposób z 'Pokaż Dragon Hammera", pokazałem, on przyrzucił labelai tak zeby zniknął. Ja oczywiście dobrze wiedząc o co łazi zaczołem odrzucac znaczki na jego połówke depo i z rozpędu rzuciłem mu... Dragon Hammera, 4 k poszło w piz....

Jezeli ktos moze edytowac poradnik niech dopisze bo skuteczny pomysł na robienie ludzi w bu...

dede_14
07-06-2005, 19:09
Zajefajny poradnik!! Dawać go na forum !!!!!
Naprade dobre dla nowych graczy ktorzy jeszcze nie czają tibi.

Nozuman
07-06-2005, 19:15
identyczny poradnik napisalem ja "jak nie dac sie oszukac"
jest tam podane chyba 15 sposobow w jakie gracze oszukuja innych
jest takze w poradnikach -.-

Grallu
09-06-2005, 06:55
Niezły ten poradnik niepowiem że nie.Ale troche dziwne dać się oszukać na trade :o Mi jedynie jak byłem jeszcze noobem na roocku zawalili chain armora bo gościu chciał zobaczyć moją zbroję :( Hehe dobrze że to się nie zdarzyło jak miałem na mainie k-armora hehe

Sklej
15-07-2005, 00:59
Mam ciekawy pomysł dla tych co bedą okradani przez żucenie ff na sprzęt...
Otóż, jeśli masz dużo życia możesz wejść szybko w to pole a złodziejowi powinna pojawić się czacha, że niby zaatakował kogoś. No i wtedy ożna skarać złodzieja np. zabijając go bezkarnie :) No chyba, że masz mało HP to już trza uważać...

Karoler
15-07-2005, 07:30
@up

pomysl dobry tylko ze doswiadczeni gracze ktorze maja duzo hp pokazuja itemy na trade.... a newbie ktozy pokazuja na ziemi maja malo hp...
:/

Dzid_91
19-07-2005, 09:37
Jest tez inny sposob: kupujesz na trade parcel uczciwie dostajesz zakupiony item, sam wysylasz kase, a tu sprzedawaca mowi ze nie dostal i mowi ze masz hunta jak nie wyslesz drugi raz, czasem nawet trzeci.
/sposob nie tylko hight lvli- wystarcz ze osc jest 3-5 lvli wyzszy od ciebie/

ArKuLeS
19-07-2005, 14:42
spoko poradnik

boorek
19-07-2005, 17:06
Nie no wielkie dzieki za ten artykul. Nie jestem newbie bo juz gram troche w Tibie i znam te sztuczki, ale z tym co sie kopiuje pieniadze to nie wiedzialem. Najgorsze jest to ze POLAK !!!!!!! do mnie podszedl ii spytal sie czy nie chce wiedziec jak sie kopiuje pieniadze. Jak tak mozna. Zeby polak polakowi !!!!

wiesz dlaczego polak ?...bo taki polak n00b nie umie tego przekazac komus z innego kraju (english) wiec musi znalesc polaka :]

Juliusz Cezar
20-07-2005, 12:53
Jest jeszcze jeden głupi sposób, który chyba nie został opisany, osobiście go doświadczyłem moją pierwszą postacią na Rookgardzie, otóż wracam z "wyprawy" na wilki nieźle mi się dostało mam mało HP i podchodzi do mnie gostek i pyta się czy chcę żeby mnie uleczył, no to się zgadzam idziemy gdzieś na górę podaje mi miksturkę, ja nawet nie sprawdziłem co to jest, biorę łyczek i "You are poisoned" w ten sposób straciłem jakieś 400 gp i trochę innego sprzętu.

Opuszczony
01-08-2005, 20:15
Innym rodzajem kradziezy jest zabójstwo na zlecenie. Idziesz z duża kasą do miasta by dokonac transakcji (często jest to transakcja - widmo, znaczy, ze jej nie będzie). Kiedy zbliżasz się do bram miasta można Cię łatwo znależć (najlepiej ab'd - jedna brama) a wtedy giniesz tracąc kasę.

W tym przypadku najlepiej było by zrobić tak:
-jesli juz tak bardzo, bardzo, bardzo pragniemy to coś kupić to po prostu wysyłamy naszą kasę do innego miasta ale pod naszym nickiem ;D Tz. wysyłamy kasę do siebie ale do innego miasta :D :P No więc... i git :D

Staszek
02-08-2005, 11:06
Najlepiej to nigdy nie wykladac przedmiotow na prosbe kogos sprzedawac tylko przez trade nigdy pracel pod zadnym pozorem iprzedewszystkim nie grac w " Fast hands " w dp bo zawsze to czit

TuRaN
02-08-2005, 14:21
Jak ktos bedzie chcial cie okrasc i tak to zrobi wiec nie wysilaj sie piszac takie rzeczy zlodzieji jest duzo nawet jezeli nie chca to i tak wkoncu cos komus zwina :evul:

Turan Rendowyn :crusader: :crusader:
Royal Paladin :elf:
68.51 (bo non-pvp)
Astera :cup:

Hydro
17-12-2005, 12:08
A ja znam taki dziwny sposob oszustwa nie podany tutaj :koles mag lub druid
mowi ze sprzeda summona no wiec jakis newbie daje kase a magowi lub drutowi
nic nie zrobi bo koles high -lvl .Ale to dotyczy tych 8-15 lvl taki koles z rooka sie nie kapnie ze NIE mozna dac komus summona.

Crowner
25-12-2005, 22:14
ja stracilem crown shielda w dość nietypowy sposob :

Stoje przed lockerem pokazuje na depo c shield i krzycze SELL SELL
jakis pacc Master sorc pokazuje na trade staff w prądzie neiwiem jak to sie pisze noi pokazuje a ja pokazalem na trade crown shielda myslalem ze ma tam kase noto ja patrze!!! staff w prawdze 45 ataku czy iles tam napewno wiecej niz skullstaff noto odrazu accept on tez dal accept omal mi serce nie wypadlo LOL po chwile staff w prawdze zamienia sie w zwykly staff atk:10 def 25

LÓL

Miłosz
25-12-2005, 23:15
Ja spotkałem się jeszczę z innym rodzajem oszustwa xP

Gościu na trade pisał
Sell Crown Armor, only 15k msg me fast!

Na moim świecie jest tanio więc spróbowałem kupic i selnąc za więcej.
Jak spytałem go czy moge kupic za 15k to on że nie i mam dac 30k albo mam hunta xP
Naszczęście okazało się że to był 7 level (-.-") i niemiałem przewalonego, trza też uważac na osobe od której się kupuje :]

milan233
07-01-2006, 01:23
Częsty sposób kradzieży to również:1 osoba pokazuje cale eq drugiej osobie.i mówi: a to mam najlepsze ( pokazuje studded cluba etc.)Ej pokaz mi co ty masz to dam ci fire sword bo znalazlem/am w ciele czlowieka(zeby noobsko brzmialo) i jak chcesz to dam ci go ale pokaz co maz najlepsze. odsune sie jak najdalej. 2 osoba pokazuje np brighta a zlodziej dalej posion/fire/energy fielda,podchodz do ofiary, odsuwa ją, destroy field i ma sobie brighta.

Sorki że się powtarzam, dopiero teraz przeczytałem post strone przed

milan233
07-01-2006, 01:26
wiesz dlaczego polak ?...bo taki polak n00b nie umie tego przekazac komus z innego kraju (english) wiec musi znalesc polaka :]

I nawet po polsku sie dobrze porozumieć nie mogą...

Gdyby zebrać wszystkie błędy ortograficzne na tym forum... xDDD

lukikolczan
10-03-2006, 20:57
Ja ostrzegam przed sposobem ktory nie został wymieniony- mianowicie dwarf prison. Więc tak, koleś o nicku Uzzy of Astera mowi że ma BOHy na sell. Daje niską cenę 49 k (normalan 60k) więc idę z nim. On mowi ze ma je w domku w kazzo. cena niska to lece. Idzie do dwarf prison, Wchodze za nim on zamyka drzwi mowi zebym czekal i robi logout. No to mi sie nie chciało siedziec bezczynnie i nie spodziewałem sie niebezpieczeństwa wiec wszedłem sobie na swoj Ogame. Gdy włączyłem znow tibie zdażyłem zobaczyc dwa Dwarf Guardy i mojego deda :(

Mialem tez hacka. Koles (nick Dragano) powiedzial ze gildia do ktorej mnie przyjmie ma stronke www.d r a g o n g u i l d.end.pl(dałem odstępy abyście sobie nie wklikneli bo tam jest trojan) ja naiwny wszedłeM... straciłem wszytskie rzeczy i całe dp i mam juz przestroge :(

Co do trejdowania to sprzedawalem Vamp shielda. Koles kilka razy kliknal cancel i w koncu z rozpedu sprzedałem w Vamp shielda za 5k a nie za 32 k

BĄDŹCIE OSTROŻNI I CZYTAJCIE DOKŁADNIE POSTY NA FORUM TO NIE BĘDZIECIE MUSIELI UCZYĆ SIĘ NA BŁĘDACH TAK JAK JA

Iron Reni
11-03-2006, 21:46
fajny poradnik ale mysle ze malo jaki noob go przeczyta:cygaro:

Nazgul of Shadow
21-03-2006, 11:33
Ja się kiedyś spotkałem z typem co chcial sprzedac Bright sword za 10k! Myślałem że to prawda to chcialem kupic. Ciagle naciskal cancel a gadal że ma za malo cap. I tak kilka razy aż pdomienil BS kataną ale nie dalem sie nabrac. Raz jeszcze mialem jak gosciu pomienil Crystal, platinum ale tez sie dalem nabrac!

Yo wszyscy z Celesty!:D

Ja jak jeszcze bylem poczatkujacy to gosciu powiedzial ze przyjmie mnie do gildi jak dam 1,5k bo zbieraja na GH. Ja z kumplem dalismy po 1,5k a gosciu od razu Ignore i koniec!

Orshabaall Trzeci
29-06-2006, 16:13
Najbardziej to trzeba uwazac na luring i trapping na swiatach non-pvp. Na przyklad ostatnio chcialem kupic f-axa no to pisze na trade, po chwili odzywa sie jakis gosciu do mnie na priv ze mi selnie za 7k, a ja akurat bylem w kaz i on jak sie okazalo tez, no to szukam go i stoi se przy lawie na drodze do kaz a pozniej karze mi wejsc do dwarf prison, ale nie wszedlem bo bylem innymi charami juz tam i wiedzialem co mnie czeka :p

Jarosz
26-07-2006, 22:24
Mie gościu nabral tak pokazal studded legi i zapytal sie czy dobre powiedzialem ze moze być potem on powiedzial zebym mu pokazal swoje pokazalem mu i nic potem to samo z armorem niezabral mi a nakoncu pokazal backpac powiedzial mi zebym swoj pokazal ja pokazalem i mi przykrył parcelem i mi go zabral a w nim mialem 2 uhy kilka hmm klucz cooper na folde 280gp i 4 hamy ;(

Jarosz
26-07-2006, 22:27
Mie gościu nabral tak pokazal studded legi i zapytal sie czy dobre powiedzialem ze moze być potem on powiedzial zebym mu pokazal swoje pokazalem mu i nic potem to samo z armorem niezabral mi a nakoncu pokazal backpac powiedzial mi zebym swoj pokazal ja pokazalem i mi przykrył parcelem i mi go zabral a w nim mialem 2 uhy kilka hmm klucz cooper na folde 280gp i 4 hamy ;(

Radziszek
26-07-2006, 23:03
Hmm a ja zyskałem na tym:]

Kupywałem w Veno bp of hmm... Koles 45 ms sprzedawał za 1.2k wiec dalismy obaj trade... dalismy accept ale miałem za malo capa a on mówił ciagle "Fast Fast!!!" No dobra ja szybko chowam eq do dp i dajemy trade.. i koles chyba dał nie ten bp bo zamiast dac mi 1 bp to mi dał 6 bp of hmm:] Wiec fast trade mi sie opłacił;P 6bp of hmm za 1.2k:D Obłowiłem sie;)

@topic: Nom nieźle napisane:) Gz dla autora:)

Malvich
26-07-2006, 23:51
Ja się kiedyś spotkałem z typem co chcial sprzedac Bright sword za 10k! Myślałem że to prawda to chcialem kupic. Ciagle naciskal cancel a gadal że ma za malo cap. I tak kilka razy aż pdomienil BS kataną ale nie dalem sie nabrac. Raz jeszcze mialem jak gosciu pomienil Crystal, platinum ale tez sie dalem nabrac!

Yo wszyscy z Celesty!:D

Ja jak jeszcze bylem poczatkujacy to gosciu powiedzial ze przyjmie mnie do gildi jak dam 1,5k bo zbieraja na GH. Ja z kumplem dalismy po 1,5k a gosciu od razu Ignore i koniec!
heh na serwach nonPvP (np. celesta) kradną najbardizej a od noobów aż się roi zesrać sie można jak sie patrzy na ich ilość... ja rraz polozylem w. hammer w depo i mówie "sell" a jakaś pała mi kładzie na tym parcele. zdejmowałem parcele i 2 razy kliknąłem na ziemię przez pomyłkę i wyszedłem z "tunelku" z w hammerem :(

Khalak
30-07-2006, 23:49
Ja tak samo miałem dzisiaj ;(
ide sobie do depo patrze woła mnie jakis typ (9lv druid) muwi "hey stop"
stanełem i on mi pokazał k-axe to ja sie odsuwam pare krokuw i kłade na ziemie muj bs ale wtedy gdy go połozyłem to puścił fire fielda na mego bs ja spanikowany chcialem cos zrobic to on podbiegł uzył destroy fielda wzioł bs'a i uciekł do depo X( noi 20k poszło sie ****** X(

Topic@
fajny poradnik dla newbie ;)
Według mnie kłamiesz bo w depo sie nie da fieldów rzucać 8o .Co do poradnika to newbiem sie na pewno przyda.
A co do złodzieji to większość to Polacy. Ja raz na takiego nOOba trafilem ze zal. Pisze na trade ze sprzedam "...". On pisze do mnie na priv czy pl,odpisalem ze tak a on do mnie ze da mi 2 jak go zaprowadze do Venore - mówie nOObowi ok ale 1 k dajesz zaliczki, (byłem na Orcs Campie) pytam idioty gdzie jest a on ze w Thais no to poszedlem do Thais - Exiva a tu ze jest w GreenshoreX( Poszedlem tam on juz historie ze ma w Ven w depo 6 k i mi da (ale to by raczej droge znal) - mowie ok zaprowadze i placisz na miejscu. Zaproponowałem droge na skrót przez Thais Dragon Lair (on o tym nie wiedzial :] ) ale kurde jakis koles stal na afku i sie skrzynka zastawil X( No ale 100 zaliczki w koncu sciagnalem doszlismy do Venore a on log B) Ale duzo nie stracilem bo i tak mial byc ostatni Zerk i runki mialem isc robic wiec i tak przez droge :]

Krwawa Wełna
01-08-2006, 18:31
no no, ależ mi się to przyda w przyszłości. :)
teraz wiem co robić, żeby mnie nie obrabowali.
nie raz ja także uniosłam się ambicją i chęcią pokazania, że mam dobre eq i wtedy kończyło się to wielką figą z makiem. całe szczęście, że człowiek uczy się na własnych błędach. :)

p.s- jest 17:56 a Tibia wciąż mi nie działa. jakiś kawał, czy co?

Celoz
01-08-2006, 19:51
świetny poradnik, rozkazuje przenieść, ale mogłeś dać w niektórych imejscach pare przykładowych zdjęć (oczywiście z swoim zaufanym kumplem i w odludnym miejscu) więc jest 9.5/10 :P

up: nie chce dostać bana za karmienie trolla, więc noe powiem :)

Nephelai
10-08-2006, 23:26
:) no no całkiem całkiem ale jest jedna sprawa przypuśćmy że taki thief wejdzie i poczyta a potem wykorzysta te metody na innych graczach hmm.... ale poradnik świetny:D :D

baartekk
11-08-2006, 09:59
Sorry ze tak nie z tematu ale mam problem. Chcialem sie zarejestrowac na tibia.org.pl a tymczasem zarejestrowalo mnie tutaj :) Powiedzcie jak moge zarejestrowac sie na tibia.org.pl z gory thx

yyan
16-10-2006, 09:19
Niestety ostatnio grając sobie spokojanie dałem się skusić dość ciekawą propozycją. Weszłem na następujący link:
http://www.items-tibia.nd.pl/
Przez moją naiwność wpisałem swój Accont number, bo obiecano parę niezłych itemów. Niestety nie pamiętam nazwy gracza, który to proponował. Chodził po całym depo w Carlin i pewnie nabrał nie jednego. Po wpisaniu kodów zostalem wylogowany poniewaz gosc przejal pelna kontrole nad moim kontem. Szkoda tylko ze nie zapamietalem nazwy goscia.;(
Może jest na to jakaś rada ale myślę że wszystko przepadło.
Knight 18 lvl

Fire glutek
16-10-2006, 10:20
Nie wpisuje sie swoich pasow niegdzie oprocz na tibia.com
P.S nie wierz w bajki -,-

Sorki za dwa z rzedu ale nie czytalem poradnika tylko odpisalem temu up

Fire glutek
16-10-2006, 10:55
"Sposób na gs'a" - na to akurat nadział się mój kumpel z klasy (pozdro for Puza ). Postanowił kupić gs'a . Wziął kasę i idzie do miasta by dokonać transakcji. Kiedy oboje dali trade sprzedawca wcisnął cancel. Było tak kilka razy pod rząd. W końcu dał accept, mój kolega też dał z rozpędu accept (widział, ze koleś wcześniej miał gs) i okazało się, ze mój kolega kupił za 10k two handed sword'a. Ludzie często próbują sprzedawać inne rzeczy, a potem dają np. label'a ale gs i two handed sword jest najczęściej używany, ponieważ obie bronie są baaardzo podobne.
Z blue robe i z cape chyba tak to sie nazywa toco wypada z witcha tez jest lekko podobne do br bo niebieskie ludzie nato tez proboja oszukiwac

Ja zawsze gdy mam cos kupic za duza ilosc kasy to wysylam se kase do danego miasta wktorym jest ziomek co ma mi cos sellnoc sam raz na wlasnej skorze sie przekonalem otoz idac se drutem z carlin do abu sellnoc vampirke kupcem byl jakis 11 lvl mialem jzu podejzenia doszlem do dp a on mowi choc do mojego domku bo mam kase wnim noto ja zanim poszlem schowalem vampirke w dp no i ide zanim dochodzimy do pewnego miejsca ja patrze lezy se 100 gp to czmeu nie wziasc i go wyprzedzilem biorac to a nagle patrze on zuca parcela i mnie bloka i zaraz doszedl domnie elf arcanist nie mialem eq ani nic czym bym mogl go zabic bylem bez eq wiec tamty ciagle pisal muahahah a ja mu napsialem ze zostawilem vampirke w dp i ze mam go w d**ie bo nie gram ta postacia pamietam stracilem lvl z 29 na 28 :P nic takeigo sie nie stalo ale to tez mozna dopisac do poradnika tylko pozmieniac zdania.

P.S ogolnie poradnik ladnie napsiany :)

Lukas Hiper
29-10-2006, 18:56
mój brat sie prawie nadział.
chciał kupic BS`a i gosciu powiedział ze sprzeda mu za 3,5k.
gdy dawał na Trade to gosciu powiedział że nie ma Capa i wtedy dał Carlin Sworda.
mój brat nie dał sie nabracB)

szmuta
25-02-2007, 17:27
Dodałbym jeszcze jeden sposób, by tego NIGDY nie robić!!!
Czasami spotykam takich kolesi, którzy mówią mi taki wałek [przypadek autentyczny wypróbowany na mojej postaci, którą i tak nie gram :)] :
-Kolo dam ci 4k za tego keya od krolowej bo wiesz dedlem i go straciłem ale najpierw kup mi foodka bo nie mam many
-Ok kupie ci fooda i pojdziemy po keya-kupujemy kolesiowi fooda i idziemy za nim. Docieramy do królowej i mówimy to co nam koleś mówi przez msg, czyli:
-Hello Queen
-Fag key
Po tych czynnościach tracisz cale hp oprócz 1 i [najczęściej jest to druid i mag] koleś staje się pk i widzisz uroczy napis You are ded.

Demontica
26-02-2007, 09:58

ziomuś niewiem kto by na to poszedl , ze ma zepsuta myszka to niby jak by ci dal item obiecany jesli niemoze przesowac <<<<< Ten chwyt jest dla dziecka z 1 klasy -.-

Ps. niedziwilbym sie gdybys na to poszedl :baby: poradnik zjebany na maxa -100/10

Jasmin
12-04-2007, 18:54
Innym częstym oszustwem jest sprzedawanie wina ,które podawane jako mana fluid za niską cenę. Mnie już raz tak oszukali sprzedając bp mana fluidów za 700gp X(